Dezbatere cu directorul Centrului polonez de Studii Estice

Joi, la Fundatia Titulescu, a avut loc o dezbatere pe tema „Security Challenges in Eastern Europe. A view from Poland”. Invitatul nostru a fost Adam Eberhardt, directorul Centrului. Centrul de la Varsovia ( OSW ) a fost creat in 1991, are 56 de cercetatori si o finantare anuala, de la buget,  de 2 milioane de dolari, fiind in subordinea primului ministru. Recent, au fost create si doua nuclee de cercetare pentru zona germana dar si pentru relatiile polono- chineze.

Dezbaterea s-a desfasurat pe baza regulilor Chatham House.

Prezentarea dr Eberhardt a vizat evolutiile interne din Rusia si incidenta lor in Europa de Est dar si relatiile intre marile puteri in acest moment. De asemenea, s-a discutat despre relatiile romano-poloneze, acum si in trecut.

Au urmat numeroase intrebari si comentarii.

26 de gânduri despre “Dezbatere cu directorul Centrului polonez de Studii Estice

  1. A fost prezent si dl Kuzmin? 🙂

    Pacat ca sunt asa de departe si nu pot sa particip. Cred ca a fost foarte interesant in contextul actual, in care Rusia acuza zilnic Polonia pe toate canalele lor media controlate de regim. O acuza de falsificare a istoriei, si de interpretarea vadit incorecta a reatiei intre Hitler si Stalin. O acuza, si pe ea si pe Ucraina la pachet, de rusofobie si de nerecunostinta privind „eliberarea” lor de catre Armata Rosie, si de efortul substantial al Rusiei sa recladeasca Polonia eliberata.

    Abordarea lor e atit legata de viziunea recenta a lui Putin ca Rusia sa devina un stindard al pastrarii integritatii adevarului istoric privind luptea contra fascismului si rolul fundamental al Rusiei in elieberarea tarilor din estul Europei, cit si de faptul ca pan-slavismul este afectat puternic astazi de ostilitatea vadita a Poloniei si Ucrainei fata de Rusia. Legat de primul aspect, pina acum asta era preocuparea istoricilor, dar linia lor s-a schimbat si a devenit politica de stat. Oricine prezinta fapte istorice care aduc o alta abordare decit cea ruseasca e condamnata din fasa ca fiind anti-ruseasca.

    Din fericire, Romania are un dublu avantaj in aceasta noua disputa in Est. Nu e o tara slava, si deci nu cadem in aceasta galeata a Liderului Suprem al Rusiei in care capetele slave neobediente sunt frectionate intens. Tot din fericire, si multumita Regelui Mihai, noi ne-am eliberat singuri la 23 August 1944, si nu a fost nevoie ca Armata Rosie sa elibereze Romania, si azi sa fie si ea frectionata ca nu se simte suficient de indatorata fata de Rusia. Oricum ar fi, noi am fost considerati ca find agresori ai Rusiei, si am platit enorm daune (uraniu etc) URSSului prin tratatul de pace.

    In Romania se pare ca rusofobia e un scincet rar auzit fata de ce se intimpla in Polonia si Ucraina. Deci cred ca dl. Kuzmin are macar atita multumire sa transmita prin depesele sale la Kremlin, ca Romania nu este un stat care sa fie foarte vocal impotriva Rusiei, nici oficial, nici altfel. Suntem doar portavocea altora. Dl. Iohannis e perfect paralel cu aceasta dezbatere, banui ca se conformeaza liniei Berlinului, desi Berlinul trage mari avantaje din relatia lor cu Rusia, pe cind Maestrul Iohannis ba.

    La noi nu vad rusofobie, decit punctual legat de Basarabia. Ucraino-fobie deloc! Asta in ciuda faptului ca ucraenienii sunt mult mai anti-romani decit rusii, desi ar trebui sa le fie recunoscatori rusilor ca teritorii smulse Romaniei le-au revenit ilegal lor. Romania si romanii tac foarte tare pe tema asta, si nu cuteaza sa se lege de Ucraina, cu foarte mici exceptii la nivele care nu (mai) conteaza (Tomac, Basescu). Good doggies!

    • Că ești „așa de departe” – înțeleg. Dar cât de departe să fii să consideri că „multumita Regelui Mihai, noi ne-am eliberat singuri la 23 August 1944, si nu a fost nevoie ca Armata Rosie sa elibereze Romania”?!

      • Fiecare se poate documenta. Eu nu sunt istoric si nici nu am vreo obligatie sa faca anliza istorica. Dar ma documentez. Armata Rosie a avansat pe teritoriul romanesc ELIBERAT de Armata Romana:

        „…Armata română a avut de luptat împotriva fostului aliat, Wehrmachtul. Până la 28 august au fost curățate de germani Capitala și împrejurimile, iar până la 31 august restul teritoriului; se estimează că au fost luați prizonieri un număr de 56.000 de militari germani. În acest timp, Armata Roșie începuse să avanseze pe teritoriul României (în zilele de 30-31 august au ajuns la București), socotindu-se încă în teritoriu inamic și comportându-se ca atare, bunăoară, confiscând armament, muniții și bunuri (atât publice, cât și particulare), mii de soldați și ofițeri români fiind luați prizonieri. Totuși, începând cu 23 august, teritoriul românesc a fost scutit de a fi teatru de război. Formal, armistițiul româno-sovietic a fost semnat la 12 septembrie 1944…”

        Armata Rosie NU a eliberat Romania!

      • Trexsr la februarie 2, 2020 la 2:55 pm: argumentația ta este un sofism; probabil că l-a auzit și Armata Roșie, și atunci, și ulterior. Rușii, în general, și sovieticii, în special, fiind oameni cu carte, au zis doar: „Ok, ok, cum ziceți voi. Acum, ia’, davai ceas, davai palton!” (Și, ca o dovadă în plus despre aceste însușiri ale românilor, pe care ni le-ai pus în lumină, și în 1989 românii s-au eliberat singuri din comunism: când a venit capitalul imperialist peste ei, n-a mai avut ce elibera. E drept că, de-atunci, românii nu dau ceasuri și paltoane; ci au ajuns la al treilea rând de piele; și întreabă, fericiți: „Vi-l dăm acum pe al patrulea, sau spuneți voi când? Oricum, cu multă plăcere!”)

    • Tu eşti departe numai fizic, deşi s-ar putea să minţi şi-n aceasră privinţă, dar eşti departe şi de necesara obiectivitate pe care din fericire o găsim din belşug pe acest blpg !
      Ţi se pare că sunt prea puţini rusofobi în România şi vrei tu să le creşti numărul ?
      Din păcate nu prea aveţi argumente şi nici noi prea multe motive, mai ales după ce ne-am dumirit că nici măcar ruşii cărora le-am datorat despăgubiri de război n-au reuşit să sărăcească în halul ăsta România, dar se pare că nici turcii la un loc cu ăştia nu ne-au lăsat fără atâtea cum au făcut-o şi din păcate o mai fac „prietenii noştri” din UE, SUAşi ceilalţi, nu-i mai numesc pe toţi că sunt prea mulţi !
      Cum nu poţi iubi la comandă, nici nu poţi urî la comandă, dacă binenţeles nu te laşi cumpărat pentru a face ori una, ori alta !

      • @Radu Humor, cum sa vreau eu sa creasca numarul rusofobilor? Ce prostie cu papion.
        Nu ai priceput. Iti mai explic odata, poate am noroc sa gindesti azi: regimul care conduce Rusia percepe ca la nivel guvernamental in Polonia si Ucraina exista „rusofobie”. Ei spun, nu eu. Deocamdata, nu s-au luat de conducerea Romaniei, ceea ce ar implica un nivel neinteligibil de „rusofobie” venita oficial din Romania. Ceea ce, am comentat eu, e un lucru pozitiv.

        In rest, comentariul tau ca sub turci si rusi, Romania a avut mai putin de suferit decit sub americani si europeni, e o apreciere fara suport argumentativ. Deci, pe romaneste: nu te da guru cind iti lipseste aghiasma. Mai mult, esti mult prea tentat sa cobori nivelul dialogului, decit sa spui ceva constructiv.

        Ordinea mondiala e aia care este. Fie te supui, fie te adaptezi si incerci sa o schimbi conform intereselor tale, fie te opui (si aici, una e sa te opui cu cap si alta cu picioarele).

      • „In Romania se pare ca rusofobia e un scincet rar auzit fata de ce se intimpla in Polonia si Ucraina. Deci cred ca dl. Kuzmin are macar atita multumire sa transmita prin depesele sale la Kremlin, ca Romania nu este un stat care sa fie foarte vocal impotriva Rusiei, nici oficial, nici altfel.”
        Din citirea atentă a celor de mai sus reiese clar că unul ca tine ar prefera ca scâncetul să se transforme în răcnet, dar şi cunoscând în ce ape tulburi te scalzi totul devine mult mai vizibil .
        Şi apropos de scăldătoarea-ţi, vezi să nu te arunce şi pe tine la canal odată cu apa din copaie. mai ales că în ultimul timp te cam kci prea des în scăldătoare !

  2. Știați că furtunile geomagnetice pot supraîncărca rețelele electrice naționale, lăsând națiuni întregi (sau, potențial, continente întregi) în întuneric?

    Un articol din 7 ianuarie:
    https://astroengine.com/2020/01/07/earths-magnetic-field-just-hit-a-phantom-speed-bump/

    Pământul a trecut probabil prin „un pliu în foaia de curent heliosferic”, ceea ce a provocat o puternică suprapunere electrică aici pe pământ.
    În timp ce știrile științifice sunt pline de cutremure zgomotoase și valuri gravitaționale , ieri (6 ianuarie) au fost resimțite un alt fel de perturbație, dar cauza lui este puțin misterioasă.

    „Curenții electrici au început să curgă”, a spus Rob Stammes, de la observatorul geofizic Polarlightcenter din Lofoten, Norvegia, într-un raport al Spaceweather.com.

    În timp ce relația Soare-Pământ este bine studiată, de obicei ghiozdurile magnetosferice sunt asociate cu fenomene solare evidente (și adesea explozive), cum ar fi ejectările coronale de masă (CME) și fluxurile puternice ale vântului solar. Ieri, însă, în jurul anului 1930 UT, magnetosfera noastră a fost distrusă de un eveniment fantomă.

    Era ca și cum Pământul ar fi orbit printr-o forfotă magnetică invizibilă.
    De obicei, previzorii vremii spațiale folosesc o multitudine de instrumente pentru a prezice când s-ar putea întâmpla acest lucru. De exemplu, ei pot detecta o erupție CME pe coronă, să prezică viteza acesteia și apoi să înregistreze un flip în câmpul magnetic interplanetar (FMI) de către un satelit între noi și Soare (cum ar fi Advanced Composition Explorer de la NASA sau ACE, care este situat în punctul L1 Soare-Pământ, aproape un milion de mile „în amonte” spre Soare). Dar, în cazul misteriosului eveniment de ieri în Norvegia, nu a existat niciun avertisment pentru încălcarea magnetică din magnetosfera noastră. Fără CME, nicio creștere vizibilă a intensității vântului solar; doar o lovitură magnetică de la ACE și o undă de șoc trimisă să treacă prin stații de magnetometru pe pământ, urmată de o creștere a energiei electrice pe suprafața planetei noastre.
    Deci ce s-a întâmplat? Există o teorie:

    Poate că Pământul a trecut printr-un pliu din foaia de curent heliosferic – o membrană uriașă și ondulată a curentului electric care se încolăcește prin sistemul solar. Astfel de încrucișări pot provoca aceste tipuri de efecte.

    Tony Phillips, Spaceweather.com

    Așa cum a demonstrat măsurătorile curenților care curg prin Stammes, furtunile geomagnetice pot supraîncărca rețelele electrice naționale, lăsând națiuni întregi (sau, potențial, continente întregi) în întuneric.

    Deși acest eveniment din Norvegia nu a provocat daune raportate la nicio infrastructură, este un amintire că interacțiunile planetei noastre cu câmpul magnetic solar – și impacturile ulterioare asupra civilizației noastre – pot fi imprevizibile și, în acest caz, invizibile.

  3. Cred ca trebuie amintit aici ca, desi am pierdut teritorii in favoarea Bulgariei si a URSS, totusi am cistigat inapoi Transilvania. Cu acordul puterilor aliate, inclusiv al sovieticilor.

    • Dacă tot faci referiri la memorie, hai să amintim că Ion Antonescu, pe lîngă faptul că a SPRIJINIT partidele istorice să trateze cu anglo-americanii (Barbu Știrbei în Egipt și Turcia), a avut propriile contacte cu URSS. Se zice, așa în popor, că am fi putut reprimii și Bucovina, dacă Niculescu – Buzești, șeful cifrului, se ducea cu telegrama venită de la tratativele din Suedia, cu madame Kolontay, la Antonescu și nu la șeful lui de partid – Iuliu Maniu! Se zice că mareșalul venise de pe front TOCMAI pentru acea telegramă, dar Maniu a privit situația în stil ardelenesc, să mai așteptăm, să mai petractăm… Și așa l-a arestat Regele!
      Nu apuc eu și nici generația nepoților mei să aflăm ce au arhivele de la Moscova peivitor la „sejurul” moscovit al mareșalului!
      Se pare că cei mai îndărătnici în privința normalizării relațiilor noastre cu Rusia sunt nemții, or fi aflat ei ceva! Ni se ascund multe.
      Dacă se va ajunge să se recunoască faptul că limba latină era inițial limba dacilor, vom afla multe, inclusiv despre tragismul vieții mareșalului Antonescu!

  4. De ce virologii de stat activi sunt aparent ignoranți la descoperirile esențiale de altădată?

    În esență, această ultimă amenințare pandemică globală este o acoperire comunistă sau un bioweapon pandemic de distrugere în masă dezvoltat de statul profund?

    https://eumeswill.wordpress.com/2020/01/31/coronavirus-exposed-part-1-communist-coverup-or-pandemic-bioweapon-of-mass-destruction/

    Prof. Zhengli și coautorii acestuia au publicat un studiu la începutul anului trecut, pe 2 martie. , 2019, intitulat Bat Coronavirus în China, care a avertizat în mod explicit,

    „În ultimele două decenii, trei coronavirusuri zoonotice au fost identificate ca fiind cauza unor focare de boală pe scară largă. Sindromul respirator acut sever (SARS), Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul de diaree acută porcină (SADS). SARS și MERS au apărut în 2003 și, respectiv, în 2012 și au provocat o pandemie la nivel mondial care a pretins mii de vieți umane, în timp ce SADS a lovit industria porcină în 2017. Au caracteristici comune, cum ar fi toate extrem de patogene pentru oameni sau animale, agenți originari din lilieci, iar doi dintre ei provin din China. Astfel, este foarte probabil ca viitoarele focare de coronavirus similare SARS sau MERS să provină din lilieci și există o probabilitate crescută ca acest lucru să apară în China. Prin urmare, investigarea coronavirusurilor de lilieci devine o problemă urgentă pentru detectarea semnelor de avertizare timpurie, ceea ce la rândul său minimizează impactul unor astfel de focare viitoare în China ” (a adăugat accentul).

    Articolul de la South China Morning Post continuă cu afirmația înfiorătoare: „Anterior, majoritatea oamenilor de știință credeau că noul virus nu poate provoca o epidemie la fel de gravă ca cea a SARS, deoarece genele sale erau destul de diferite. Dar noul studiu a descoperit că, la fel ca SARS, virusul a vizat o proteină numită enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). ”Aparent, comunitatea științifică de virologie nu numai că nu a reușit să asculte explicațiile explicite și recente ale prof. Zhengli despre„ probabilitatea mare ”Că viitoarele focare de coronavirus asemănătoare SARS sau MERS ar fi provenite din lilieci – au ignorat și raportul incredibil de pertinent al lui Zhengli publicat în urmă cu zece ani în iulie 2010, Identificarea reziduurilor cheie de aminoacizi necesare pentru transformarea enzimei de angiotensină-liliac de lână de potcoavă I pentru a funcționa ca receptor pentru coronavirusul sindromului respirator acut sever .

    Acest studiu vechi, dar remarcabil, concluzionează că doar o modificare a secvenței minore a genomului a fost necesară pentru a converti o proteină ACE2 bat ne-sensibilă într-un receptor funcțional pentru SARS-CoV, ceva care ar putea avea loc cu ușurință în natură. „Având în vedere că există peste 60 de specii diferite de potcoavă [liliac] în întreaga lume (Flanders și colab., 2009; Rossiter și colab., 2007), este posibil ca una sau unele dintre ele să servească drept rezervor natural al SARS -CoV și / sau virusul (progenitorii) progenitorului său. ”De ce virologii de stat activi sunt aparent ignoranți la aceste descoperiri esențiale de altădată?

    Institutul de virologie Wuhan este, de asemenea, legat de scandalul recent, important din Canada, în care doi virologi chinezi care lucrează la singurul laborator de virologie patologic Nivelul 4 din Canada, Laboratorul Național de Microbiologie (NML) din Winnipeg au fost prinși furând și făcând contrabandă cu unii dintre cei mai mortali viruși de pe Pământ , inclusiv virusul Ebola.
    Și ghiciți care a fost unul dintre virusurile furate? Da, coronavirus.

    Cu o zi înainte ca noul coronavirus să-și găsească primele victime la doar 8,6 mile distanță la piață pe 12 decembrie 2019, prof. Zhengli și echipa sa au publicat studiul intitulat Mecanismul molecular pentru îmbunătățirea intrării în dependență de anticorpi a intrării coronavirusului în decembrie 11, 2019. abstract citește,

    „Proteina spike coronavirus mediază intrarea virală în celule prin legarea mai întâi de un receptor pe suprafața celulei gazdă și apoi prin fuzionarea membranelor virale și gazdă. Studiul nostru dezvăluie un nou mecanism molecular pentru intrarea virală sporită de anticorpi și poate ghida strategiile de vaccinare și antivirale viitoare. Acest studiu dezvăluie roluri complexe de anticorpi în intrarea virală și poate ghida proiectarea viitoare a vaccinului și terapia medicamentoasă pe bază de anticorpi. ”

    Și imediat după publicarea acestui studiu – literal a doua zi – primele victime s-au infectat cu ceea ce în curând va fi numit Coronavirus 2019-nCoV a început să se infecteze … la doar câțiva kilometri distanță de laboratorul prof. Zhengli. Și după cum raportează The Sun , victimele noului coronavirus sunt infectate printr-o puternică afinitate de legare la o proteină umană numită ACE2 ”, exact în același mod identic cu cel doar recent descoperit„ nou mecanism molecular ”al prof. Zhengli, identificat (sau conceput) literalmente săptămâni. dacă nu cu câteva zile înainte. Crezi în coincidențe?

    • Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei, insa la cate se consuma in pietele chineze clandestine sau nu, totul este posibil. Totul este posibil in aceasta lume rebela, iar Coronavirusul 2019-nCoV sa nu fie ceva intamplator datorat consumului unor animale mai mult sau mai putin „consumabile”.
      Nu ar fi primul accident de laborator din ultimele decenii.

  5. Ce l-a apucat pe gentlemanul Putin , absoventul unei scoli KGB , sa-l numeasca intr-un discurs public pe ambasadorul polonez la Berlin in anii 1937 – 1939 , inofensivul Joszef Lipski ,” porc antisemit ” ( ?! ) ambasador care nu stia cum sa-si apere tara in menghina intre Hitler si Stalin , contemporanul lui Viorel Tilea sau Grigore Gafencu , al primului ambasador al URSS in Romania ( Ostrovski , care a sfarsit cu un glonte in cap in 1938 la Moscova din partea celor care l-au educat pe gentlemanul Putin in scolile lor 30 de ani mai tarziu ) ?

    • Mai bine ne-am întreba ce l-a apucat, sau mai bine zis cine l-a apucat şi de unde, pe Orban de a declarat senin că se pişă pe votul românilor :

      „În România contestarea votului legitim a devenit un lucru firesc! Chiar recent, am putut însă
      experimenta ceva absolut inedit! Anume, o lovitură de stat prin care se înlătură de la guvernare un partid care a câștigat puterea în alegeri libere și corecte, orchestrată prin șantajarea parlamentarilor majorității cu dosare penale de indivizi din servicii. Pînă la nivelul la care o moțiune de cenzură devine posibilă.

      Mult mai interesantă decât această primă parte este însă motivația pentru care un asemenea eveniment poate avea loc! Nu mai discutăm de faptul că voința alegătorului nu mai contează.

      Noul premier „liberal”, Ludovic Orban, a explicat cu lux de amănunte, la Zagreb, în fața colegilor din Partidul Popular de ce a fost înlăturat un guvern legitim dintr-un regim democratic și european.

      „Cetățenii europeni au votat pentru popularii europeni și au oferit o victorie în alegeri pentru PPE la nivel european. Am obținut majoritatea în Parlamentul European. Socialiștii au sperat că vor pune președintele Comisiei chiar dacă nu au câștigat alegerile, însă în cele din urmă PPE a reușit să își impună președintele. Totuși, când am numărat comisarii, am descoperit o situație injustă. PPE nu avea majoritate în Comisia Europeană. Socialiștii aveau 10 comisari și popularii europeni aveau 9 comisari. Am decis în România să nu acceptăm această situație injustă, pentru că cetățenii au vrut să ofere majoritatea popularilor europeni. Așadar, am schimbat guvernul socialist cu unul popular european și am numit un comisar PPE din partea României, pe Adina Vălean”.

      Așa cum ar fi „just”, nu? Adică nu contează că în mod „just” o formațiune politică a ajuns la putere și a alcătuit un guvern care conducea țara după cum au dorit cetățenii țării, pentru că Ludovic Orban a descoperit că tot în urma unor voturi în Parlamentul European, există un comisar în plus pentru socialiști.

      Ca atare, în mod just, sau nu, Iohannis s-a opus numirii comisarului român, fie că se numea Plumb, fie că se numea Nica, fie că se numea Negrescu, făcând și sluj în fața „colegei” din PPE – Ursula von der Leyen – pentru ca aceasta să accepte numirea „justă” a Adinei Vălean. Doar că, având în vedere că numirea nu era făcută de președinte, a fost nevoie de un puci. Să nu uităm că SRI și SIE nu sunt organizații civile. În urma acțiunii, 13 colonei SIE și 11 colonei SRI, cu identități ținute la secret, au fost avansați la gradul de general. Just?”

    • pai nu e gentle decat de coniventa.
      Apoi zisul aamabsador se prea poa sa fi fost antisemit. Ca guvernul de il mandata era. Cauta Sanatai / Sanacja

      Cestia cu porcu da. E o insulta nemritata adusa acelei delicoase vietuitoare!

  6. Securitate externă a Uniunii Europene va depinde de două țări care nu sunt membre ale acesteia: Statele Unite și Marea Britanie?

    https://philosophia-perennis.com/2020/01/31/brexit-europaeische-union-in-der-sinnkrise/

    În ciuda calmului, 31 ianuarie 2020 poate și trebuie considerată o dată istorică. Pentru prima dată în cei aproape 70 de ani de istorie a eforturilor de unificare europeană, un membru părăsește alianța. Un astfel de eveniment ridică multe întrebări; mai presus de toate, modul în care foștii parteneri vor pleca în viitor unul fără celălalt.

    Britanicii par acum mai puțin îngrijorați decât UE. Istoricul irlandez Brendan Simms a declarat anul trecut că vede insula ca fiind mai bine echipată pentru viitor decât ar dori să creadă majoritatea de pe continentul european.

    Simms a menționat și rolul țării în NATO, în care Marea Britanie era încă membru european dominant. Securitate externă a Uniunii Europene va depinde de două țări care nu sunt membre ale acesteia: Statele Unite și Marea Britanie.

    Faptul că Fondul Monetar Internațional (FMI) prezice o creștere mai puternică pentru Marea Britanie decât pentru zona economică a UE tocmai în ziua ieșirii sale este un dezastru pentru UE.

  7. https://wattsupwiththat.com/2020/02/01/new-research-highlights-how-plants-are-slowing-global-warming/

    „Este incredibil că aceleași emisiuni de carbon responsabile pentru schimbările nocive aduse climei sunt și fertilizante creșterii plantelor, care la rândul său moderează o încălzire globală”, spune coautorul studiului, Dr. Jarle Bjerke, de la Institutul Norvegian pentru Cercetări Naturale.
    Se pare că creșterea emisiilor de dioxid de carbon oferă tot mai multe îngrășăminte pentru plante, spun cercetătorii.
    Oprirea defrișării și împădurirea durabilă, sensibilă ecologic ar putea fi una dintre cele mai simple și eficiente din punct de vedere al costurilor, deși nu sunt suficiente, împotriva schimbărilor climatice.

    Dar se trece sub tacere un aspect important in modificarile climatice: experimentele si exploziile nucleare. Odată cu debutul experimentelor si exploziilor nucleare si a numarului mare de testări pe arme nucleare si nu numai, desfășurate în ultimii 70-80 ani, atât numărul si frecvența cutremurelor puternice a crescut, cât și amplitudinea și frecvența fenomenelor meteorologice extreme.

    De ce sunt trecute cu vederea acestea?

  8. Scuze, reiau:
    „Eu i-am transmis de multe ori în ultima vreme lui Pahonțu să se potolească cu jocurile politice că-și rupe dinții fix în ceea ce voi spune despre el, și văd că o ține langa:

    L-a asmuțit pe Funeriu și pe alți subordonați pe Tudor Gheorghe.
    Iar asta e prea mult.

    Nu aș fi rupt tăcerea durerii, dacă nu ar fi fost vorba despre Tudor Gheorghe, oltean de-al meu, pe care l-am cunoscut de la vârsta șapte ani, ale cărui melodii interzise le/am pus zilnic între 87’ și ‘89 în boxe de sute de Wați scoase pe geam de auzea un cartier întreg, și care ne-a adus ceai pe stradă la patru dimineața în noaptea Revoluției. Ba a și refuzat să fie primul Președinte CFSN, cerut din piepturile a zeci de mii de oameni!

    Atacul concertat asupra lui Tudor Gheorghe vine direct de la Securiștii Sistemului, în frunte cu Pahonțu, care sunt căcați pe ei de frica Brexitului și a faptului că Tudor Gheorghe este Naționalist.La rândul meu – Ca Naționalist declarat-, vă spun cât se poate de clar:

    Luați mâna de pe Tudor Gheorghe, pentru că vă ardeți!

    Că vreți voi, securiștii lui Merkel, sau mai curând nu vreți, în noaptea asta s-a declanșat Începutul Sfârșitului pentru Uniunea Europeană.

    Al Patrulea Reich care mai poartă încă numele de UE, se va prăbuși în propria mizerie a Dictaturii Germane;Marea Britanie este prima țară care a ieșit, vor urma și alte țări, iar Națiunile își vor striga dreptul la Libertate, Autodeterminare și Independență

    Cât de curând- mai curând decât credeți-, că vreți voi sau nu vreți, va veni și rândul României să/și reafirme Identitatea și Spiritul Național.

    Nu ne puteți obliga chiar pe toți să sărutăm bărbați-, fie ei și chinezi-, pe gură, nu de alta, dar nu ne place;

    și nici să renunțăm la Dumnezeu, pentru că El și poporul român au Creat Națiunea Română, nu voi, pui de năpârci BND ce sunteți! Eu nu vă spun ca caramitru, nu vă spun deci că trădătorii de țară vor intra în pușcării, vă spun ce i-am spus și lui Coldea, atunci când se credea invincibil:

    „Vine Capra la Cârlig”, așa că mai ușor cu Serviciul Secret German pe scări!

    Nu de alta, dar când, mai curând decât credeți, se va prăbuși castelul de cărți de joc creat de Germania, care calcă în picioare o Europă întreagă, vânzătorii de țară ca voi vor trebui să răspundă în fața legii pentru colaborarea cu un Serviciu Secret Străin- BND și pentru subordonarea României către Cel De-Al Patrulea Reich.

    Cel De-Al Patrulea Reich tocmai începe din această noapte să se Prăbușească, iar Națiunea Română, ca și celelalte Națiuni, se vor lepăda de Sclavie și-și vor striga Libertatea, Indepența și Dreptul la Autodeterminare!”, scrie Gelu Vișan
    https://www.activenews.ro/stiri/Gelu-Visan-dezvaluie-cum-a-fost-impus-Daniel-Funeriu-la-europarlamentarele-din-2014-de-catre-fostul-sef-SPP-%E2%80%9EAre-o-misiune-la-Bruxelles.-E-de-al-nostru-159913

  9. Sunt subiecte sensibile si n-am sa intru in dezbateri pe aceasta tema, in primul rand pentru a nu fi catalogat ca fiind un „pro” sau „contra”. Aceste subiecte presupun o cunoastere aprofundata a problemelor aduse in discutie si avand in vedere complexitatea acestora, trebuie intr-un fel sau altul dezbatute.
    Un aspect cert, Romania nu-si va schimba vecinii indiferent de conjuncturile trecute sau urmatoare, iar politica externa a Romaniei prin diplomatie are sarcina extrem de complicata sa „impace” si sa se „impace” cu toti vecinii si cel mai important aspect ramane cel de natura economica.
    Daca cineva va avea curajul sa faca o „radiografie” a situatiei actuale a politicii externe a Romaniei, va avea surpriza sa constate ca nu este de fel una care sa ne linisteasca in ciuda tuturor aparentelor.

  10. Tari de tot functionarii Federatiei Romane de Rugby , asa numitii ” federali ” , aceeasi in birouri de peste 15 ani , care nu-si asuma , normal , nici o raspundere – nimeni de la FRR nu a raspuns pentru descalificarea de la CM din Japonia pentru ” tactica ” intrarii pe teren cu o ” Nationala ” in care 9 jucatori din 15 erau straini .
    Azi , la Tbilisi , in fata Georgiei , au ajuns sa trambiteze , pentru a evita Georgia , ca ” meciul s-ar putea sa nu se joace ” pentru ca ” jucatorii romani sunt infectati cu virusul gripal B ” , ” pilierul Mihai Tarus are gripa cu manifestari digestive ” ( Tarus e basarabean , in paranteza ) si ” georgienii nu vor sa se contamineze ” – au plecat cu Georgia cu jucatori bolnavi pentru un meci oficial ? diagnosticul cu virusul gripal B a fost facut in Romania sau la Tbilisi ? erau obligati sa intre pe teren cu ” gripatii ” ?
    Aceasta rusinoasa lasitate nu a mers , meciul s-a jucat , Romania a incasat un 13 – 41 , acelasi scor in fata GEORGIEI pe care-l obtinea , onorabil , alta echipa a Romaniei , mult mai competenta , in fata IRLANDEI , a cincea natiune mondiala la rugby , la CM din Australia in 2003 cand prim ministru era Adrian Nastase .
    Intamplator , Alin Petrache , arhitectul enormului dezastru de la ultimele Jocuri Olimpice , la care Romania a facut mai slab decat delegatia RPR la JO de la Helsinki din 1952 , presedintele ( asa – zis ) al Comitetului Olimpic Roman , Alin Petrache , este si zisul presedinte al FRR .
    Federalii FRR sunt , fratii , in incompetenta , iresponsabilitate , fuga de raspundere , ai functionarilor romani din Ministerul Transporturilor responsabili de inactiune pentru obtinerea finantarii europene pentru proiecte lansate acum trei ani …

  11. In cartea ” Les secrets de guerre de Staline ” polonezul Woloszanski ni-l prezinta pe ” porcul antisemit ” al lui Sir Putin , Josef Lipski , ambasadorul polonez la Berlin .
    ” La 24 octombrie 1938 , Josef Lpipski cobora pe peronul garii din Berchtesgaden din trenul care-l aducea de la Munchen . Seful de protocol al Ministerului german de Externe il astepta .
    – Vreti sa va refaceti dupa drum ? V-am pregatit un apartament la hotel .
    Parasira peronul intr-o Mercedes neagra .
    – Af fi o onoare pentru domnul ministru von Ribbentropp daca ati accepta sa luati masa cu el la Hotelul Grand .
    Lipski remarca micile drapele poloneze alb – rosii la intrarea in gara , o amabila atentie din partea germanilor .
    Hotelul Grand , cu peretii albi si balcoane in lemn , in stil bavarez , cu o scara interioara in lemn masiv , covoare moi , plafonul cu cadrane , mobilier ales cu gust si competenta crea o ambianta agreabila .
    Seful de protocol ii lauda lui Lipski pe drum farmecul acestei statiuni fara sa spuna un cuvant despre faptul ca Hitler isi avea resedinta la cativa kilometri distanta .
    Dupa masa , cand Lipski iesi , Ribbentropp il astepta in fata portii in vitrina de cristal cu un larg suras .
    Masa era excelenta si Lipski nu se astepta la asemenea finete din partea bavarezilor – de fapt germanii adusera pentru ocazie un bucatar francez .
    Cand servitorii adusera cafeaua Ribbentropp veni la subiect .
    – Va rog sa-i transmiteti domnului ministru Beck invitatia de a veni in Germania . Prietenii polonezi sunt bineveniti la noi intotdeauna . A venit timpul sa ajungem la un acord privind chestiunile ne neintelegere intre Germania si Polonia .
    – Danzig ( Gdansk ) este german , a fost german si va ramane german , spuse Ribbentropp .
    Germania a renuntat la pretentiile sale in Tirolul de Sud , chiar daca Fuhrerul este austriac . La fel in cazul Alsaciei – Lorena , noi lucram pentru un acord cu Franta .
    Ribbentropp in propunea lui Lipski ca Polonia sa accepte cedarea Danzigului si sa accepte construirea pe teritoriul ei a unei cai ferate si a unei autostrazi extra-teritoriale care sa lege Germania de landul Prusia Orientala .
    In schimb Germania propunea Poloniei un port liber in Danzig , construirea aceluiasi echipament de infrastructura pentru Polonia trecand spre Danzig si oferea Poloniei intrarea in Pactul Anti-Komintern , alaturi de Japonia si Italia , facand din Polonia o putere mondiala .
    Hitler propunea Poloniei provincia cehoslovaca Ucraina Subcarpatica ( Rutenia Subcarpatica – vecina Maramuresului romanesc de peste Tisa ) .
    Masa lua sfarsit si Ribbentropp il invita pe Lipski la un coniac si o havana in micul salon din spatele portii in sticla larg deschisa a salii de restaurant in fotolii de piele adanci in fata semineului si a unui tablou reprezentand despartirea unei perechi inntr-un camp inzapezit .
    … propunerile transmise lui Beck nu se potriveau deloc cu politica Poloniei care consta in mentinerea echilibrului intre cei doi puternici vecini .
    Beck semnase in 1934 un pact de neagresiune cu Germania si un tratat de neagresiune cu URSS pe 10 ani , un succes pentru prima jumatate a anilor 1930 dar situatia se schimba si Beck nu realiza . Continuarea acestei politici la sfarsitul deceniului era extrem de periculoasa pentru Polonia . „

Lasă un răspuns