Dezbatere de carte la FET

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Cercetare vă invită miercuri22 ianuarie 2020, începând cu ora 16:00, la o dezbatere pe marginea cărții „Cultura și elitele române sub comunism, din perspectiva Securității (1964-1989)”, autor Vasile MĂLUREANU.

 

Invitați:

Dr. Ana-Maria CĂTĂNUȘ – istoric
Prof. univ. dr. Nicolae GEORGESCU – critic literar
Mirel CUREA – jurnalist
Ovidiu ENCULESCU – directorul Editurii RAO
Vasile MĂLUREANU – autor

 

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

 

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa TitulescuȘos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

40 de gânduri despre “Dezbatere de carte la FET

  1. ÎNTÂLNIRE DE GRADUL TREI: DOAMNA ANISIE FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU ȘCOALA DIN LOCALITATEA AXINTELE

    Până la greață, da, până la greață am auzit în ultimii ani cum toate aspirațiile acestei Românii despre care nu mai știu încotro se îndreaptă, se reduc la trei chestiuni: autostrăzi, spitale regionale și școli fără toalete în curte! Dar, pentru ca „pachețelul-de-problemuțe” al unui întreg popor, de la Vlădică până la opincă, să capete o astfel de supersintetizare, poate că, totuși, cineva s-a străduit…

    Ia să vedem…

    Gigel Știrbu, transmitea, pe 17 aprilie 2019, un comunicat în care apăreau următoarele: „Nu crezi că ar fi bine, domnule Dragnea, să organizezi un miting cu TEMA AUTOSTRĂZILOR din România? Nu dorești să faci miting, pentru că INVESTIȚIILE ÎN SPITALE sunt la pământ și că deși sunt fonduri europene în valoare de 150 milioane de euro, bateți pasul pe locul, din cauza unor interese imobiliare locale și a incompetenței guvernanților? Nu îndrăznești să crezi că ar fi bine să organizezi adunări cu tema problemelor din Educație: că s-au închis 1000 de școli și grădinițe, iar multe UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT AU TOALETELE ÎN CURTE?”

    Rareș Bogdan, proaspăt „uns” brătian și aflat în campania electorală pentru europarlamentare, a declarat la Brașov, în fața susținătorilor PNL, pe 7 aprilie 2019:

    „Mă întreabă lumea de ce vorbim doar despre ce n-a făcut PSD. Prima dată arătăm cum au lăsat 21 de miliarde de euro nefolosite la Bruxelles, pentru că nu pot să-i fure. Nu au făcut infrastructura României, N-AU FĂCUT UN KILOMETRU DE AUTOSTRADĂ, a făcut Mandachi săracul un metru de autostradă, ca să le dea peste bot. Un moldovean destoinic! Au promis OPT SPITALE REGIONALE, dar nici măcar n-au băgat cupa de excavator în primul șantier. Au lăsat banii la Bruxelles. Suntem ultima țară din UE care are 2.600 ( 1 176, de fapt, potrivit Ministerului Învățământului, dar să nu lăsăm adevărul să strice o minciună așa de avântată…n.n.) de ȘCOLI CU TOALETA ÎN CURTE, pentru că cei din PSD refuză să ia bani europeni, pentru că nu-i pot fura ei și acoliții lor.”

    Pe 23 aprilie 2019, Dan Barna scria pe pagina lui de FACEBOOK:

    „Din cauza hoției avem AUTOSTRĂZI DOAR PE HÂRTIE, ȘCOLI CU TOALETA ÎN CURTE și SPITALE fără medicamente. Fără hoție ajungem departe!”

    Aflat la Adunarea regională a organizațiilor PNL din Sud-Vest, la Craiova, pe 21 septembrie 2019, Klaus le-a deschis și el ochii simpatizanților:

    „PSD a realizat mii de kilometri de AUTOSTRADĂ …cu creionul. PSD, de când știu eu, promite cu bani europeni acele SPITALE MARI REGIONALE. Aici, în Craiova, cunoașteți adresa acelui spital? Eu nu. Doamna ministru spunea ca vor începe hârtiile în acest an. Vă dați seama ce bătaie de joc? M-aș fi bucurat ca în acest an, când începe școala să nu mai fie ȘCOLI CU TOALETA ÎN CURTE. Ce vor românii de fapt? Ei vor PNL. Cine a câștigat acela e chemat. Dar nu este așa de simplu. Urmează alegerile prezidențiale, locale și parlamentare. Eu cred că cel mai bine ar fi să le câștigăm pe toate și să ne apucăm de treabă.”

    Să presupunem, popor, că l-ai ratat pe Gigel Știrbu… dar pe ceilalți sigur i-ai auzit. Poate ți-a rămas ceva în urechi pe când treceai prin dreptul televizorului (susurat de DIGI TV, PRO TV, B1 TV și de toate celelalte…), poate în taxi l-ai ascultat pe imparțialul Moise Guran comentând declarațiile astea, la EUROPA FM, postul acela de la care a plecat în „politica mare” și un alt imparțial celebru, Robert Turcescu, sau poate ai citit pe NET (pe paginile HOT NEWS.ro, G4.ro, ZIARE.com, și iar pe toate celelalte…) dar sigur-sigur n-aveau cum să-ți scape. Puțin câte puțin speranța ta, popor, s-a agățat, ca un glob în bradul de Crăciun, în aceste trei crengi. Ai ajuns să crezi că doar astea sunt dorințele tale și când ai crezut asta, suficient de puternic, realitatea n-a mai contat… nici cele 1 424 de școli cu toaletele în curte ÎN PLUS din discursul lui Rareș, nici stadiul REAL al construcției de autostrăzi (proiecte, contracte încheiate, lucrări începute, contestații), nici oricare alte investiții în spitale, indiferent care ar fi acela, dacă nu sunt REGIONALE!

    Așa că nu e de mirare că încurajată de tema exploatată până la epuizare a „școlilor cu toaleta în curte”, doamna Anisie Monica, cu o haită de „filmaci” în jurul dânsei, a pornit blitzkrieg-ul împotriva școlilor de țară… Ce? numai ministrul Vela Marcel de la Interne trebuie să fie vizibil? ba bine că nu, și dânsa merită și e chiar mai „legitimă”, că doar n-a absolvit la Universitatea Drăgan, din Lugoj…

    Zis și făcut… pe 15 ianuarie 2020 doamna ministru a „aterizat” la școala din comuna Axintele, județul Ialomița. După punerea în scenă, ai fi putut crede că dânsa juca într-un film: mânuțele femeii aveau gesturi studiate, marșul hotărât pe coridorul școlii îi sublinia ținuta fermă de fostă consilieră a lui Petrov… deodată, s-a oprit ca o copilă și a lipit șăgalnic urechea de o ușă dincolo de care învățătoarea încerca să-și țină ora în fața unor copilași neastâmpărați. Cuta cea mică dintre sprâncene și ochii neliniștiți „dădeau bine” la cameră… După o mica ezitare, Anisie a năvălit peste femeia care, dacă ar fi pătruns un meteorit prin tavan și i s-ar fi prăbușit pe catedră, nu cred că ar fi fost mai surprinsă…

    „Bună dimineața!”, a tunat „inopinata” cu un aer de prințesă. „Sunt Monica Anisie, ministrul Educației și v-am auzit de pe hol cum urlați la copii!”
    Doamna învățătoare i-a răspuns cu un zâmbat strâmb, în timp ce gândea că nu-i adevărat ceea ce i se întâmplă:
    „Dar n-am urlat, doamnă…”
    „Ba da, eu vă auzeam de pe hol… eram pe hol!!!” a afirmat , veselă și hotărâtă, doamna ministru.
    „Așa am eu vocea, nu… să spună ei…” șopti păcătoasa, arătând către copiii din clasa pregătitoare.
    Cu un nas pe sus care mai avea puțin și zgâria tavanul, doamna Anisie n-a slăbit presiunea: „Am venit aici la dumneavoastră să vedem cum se desfășoară activitatea de învățământ, ba mai mult de atât am venit să vedem care sunt condițiile în care învață acești copii. V-ați pierdut răbdarea?”
    „Nu, nu mi-am pierdut răbdarea…” a mai încercat, fără succes, doamna învățătoare… Cei mai înțelegători cu privire la rătăcirea sonoră a învățătoarei erau copiii, care păreau să înțeleagă perfect de ce femeia ridică tonul, câteodată.

    Următoarea oprire a neobositei doamne Anisie a fost la toaletele din curte. Acestea aveau un aer profund vinovat… Întrebată câți bani s-au alocat pentru ca necăjitele toalete să fie aduse mai aproape de casă, madam Anisie a fost prinsă pe picior greșit, căci nu se aștepta să o întrebe tocmai PRO TV-ul cel prietenos așa ceva:

    „Despre ce sumă vorbim? Aproximativ … o să vă dau toate … ca să nu fie nici un… și să greșesc, o să vă dau pe fiecare primărie în parte…”

    Mă uitam la doamna Anisie inserată în peisajul acelei localități ialomițene… părea picată dintr-o planetă îndepărtată, căci arăta ca un „alien” cu limbaj inadecvat și purtare inadecvată. Între dânsa și localitatea Axintele, județul Ialomița, erau mii de ani-lumină, iar această depărtare în timp și spațiu nu avea cum să se micșoreze vreodată.

    Peste câteva zile, speriată de scandalul stârnit de comportamentul său cel puțin insolent, doamna Anisie a încercat să dreagă busuiocul.

    „Aș fi vrut să fiu mai calmă în acea interacțiune și este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă la prezența presei și expunerea copiilor, lucru pentru care îmi pare rău”, a scris dânsa pe FACEBOOK, pe 18 ianuarie 2020.

    Dar mie nu mi s-a părut ca după această cenușă-n cap distanța dintre Anisie și Axintele să se fi redus cu vreun centimetru. Cum, orice ar face, nu se poate reduce distanța dintre Violeta Alexandru și pensionari sau distanța dintre Cîțu Vasile și „greaua moștenire” a găurilor negre descoperite în finanțele României la plecarea CIUMEI ROȘII!

    • Pacat ca romanul mediu habar nu are unde se construiesc autostrazi astazi in tara lui si tare ma tem ca si dv , Dna Arhire , cu tot respectul , nu stiti unde sunt santiere in lucru , cine le-a lansat si a obtinut finantare , pentru ca altfel le-ati fi raspuns punctual , cu argumente , diversionistilor Sistemului .
      Nu a facut PSD nimic in infrastructura , spune Zeroul Rares Bogdan ?
      Ce e in lucru de 6 ani , Campia Turzii – Targu Mures ( 50 de km ) , Turda – Sebes ( 70 de km ) sunt proiecte lansate de primul guvern PSD , Ponta , in 2013 – 2014 , finantate in extremis cu fonduri europene de comisarul Corina Cretu ( de o alta calitate decat comisarul Adina Valean ) .
      Ce e in lucru de un an , Bors – Biharea ( 5 km plus 5 drum de legatura ) , Cristian Rasnov ( 6,5 km plus 4 drum de legatura ) , centura Bacau ( 30 de km din care 17 in regim de autostrada ) , sectorul Sibiu Boita ( 14 km ) din Sibiu Pitesti si drumul expres Craiova Slatina , ca si podul Braila sunt lansate de guvernele Grindeanu , Tudose si Dancila in doar doi ani .
      Sa vorbesc de imensa investitie in calea ferata de la Curtici la Simeria si Sighisoara , lansata de aceleasi guverne ?
      Orban si Iohannis blocheaza in schimb totul si ne promit ” Sibiu Pitesti ” si ” Brasov Comarnic ” in ” 5 ani , daca ramane PNL la guvernare ” ( nimic despre Craiova Pitesti ? continuarea autostrazii Transilvania in Salaj si Bihor ? autostrada intre Sibiu – Brasov – Bacau ? autostrada Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau – Suceava ? drum expres de la Braila la Tulcea si Constanta ? etc etc etc ) – prea simplu , Orban Ur si Herr Iohannis , licitatiile pentru Sibiu Pitesti sunt lansate ireversibil de doi ani de PSD … iar pe Brasov Comarnic nu veti face nimic , incepeti , promitator , cu ” revizuiri ale studiului de fezabilitate ” care exista , actualizat , din 2014 , facut de constructorii francezi care s-au prezentat la a doua incercae PPP de atunci … care ” revizuire ” , Orban Ur ?

      • @dar daca Securitate nu e , nimic nu e

        Dacă urmăriți ceea ce scriu, cred că ați observat că obișnuiesc să-mi fac temele, deci ar fi fost exclus să nu mă fi informat. Dar vedeți cât ați scris, fie și doar tratând punctual subiectul? Aproape cât articolul meu… de aceea eu nu am preluat informațiile cu mai multă precizie … căci nu era aceasta tema și nu-mi permiteam să lungesc textul atât de mult. Însă mă bucur că ați făcut precizările necesare, pentru că în România, din câte-mi dau seama, e suficient să se AFIRME, nu să se și DEMONSTREZE. Vă mulțumesc.

      • Intr-adevar se lucreaza la multe tronsoane, „firfirici” de autostrada, insa se lucreaza si acestea au fost lansate sau revitalizate pe timpul „ciumei rosii”. De cum s-a instalat „ciuma galben-portocalie”, s-a instalat si austeritatea sau nenorocirea-n Romania. Foarte important ar fi ca cetateanul de rand sa constientizeze acest pericol al „ciumei galben-portocalii”. Nici ceilalti, psd-istii, n-au fost usa de biserica, insa s-au zbatut sa implmenteze foarte multe programe de centru-stanga, pentru cetatenii din interiorul tarii si un efort suplimentar in vederea reintoarcerii „diasporei” romanesti acasa, prin programe foarte interesante in domeniul agricol sau turistic. Oricum m-am edificat extrem de repede, „ciuma galben-portocalie” este nociva pentru viitorul Romaniei.

      • @ dar dacă Securit…
        Nu numai românul mediu nu are habar de contracte, șantiere, tronsoane în lucru, tronsoane gata…, ci și românul care se crede peste medie, nu mai vorbesc despre românul de sub medie, pentru că românul (și nu numai) nu se informează. Rețelele de „socializare” au eliminat informarea și au instaurat manipularea.
        Omul citește lozinci, afirmații scurte în propoziții simple, cu cât mai multe invective și vulgarități, care îi spun că guvernul actual sau cel fost nu au făcut NIMIC, în funcție de simpatiile și antipatiile celui care formulează afirmația.
        Gata! În cinci secunde, cetățeanul e „informat” și votează în „cunoștință de cauză”…

    • Ca sa vorbim din nou de concret au aparut informatii despre marile proiecte de infrastructura finantate de Comisia Von Leyden pentru Romania in perioada 2021 – 2027 :
      – doua mari proiecte :
      1 ) renovarea – modernizarea caii ferate Arad – Timisoara asa incat trenurile sa circule cu 160 km pe ora – nu este clar daca finanteaza pana la Caransebes dar in mod normal ar fi Arad – Timisoara – Caransebes – proiect de un miliard de euro
      2 ) construirea unei autostrazi intre Ploiesti – Buzau si poate Buzau – Focsani – Bacau – proiect cam de doua miliarde de euro – intre Ploiesti si Buzau sunt cati – 50 – 60 de km ? Buzau – Focsani – 50 de km ? Focsani – Bacau – 100 de km ? – in jur de 200 de km de autostrada .
      Atat
      Sa nu scuipam in supa , sunt investitii mari , sa multumim lui Dumnezeu ca am ajuns sa vedem ca avem finantare pentru ele si sa speram ca se vor realiza .
      Evident , cheltuirea fondurilor alocate Romaniei pana in 2020 devine o problema de siguranta nationala – URGENT , trebuie trimise solicitarile la Bruxelles pentru finantarea a ce se poate cere astazi – drumul expres Craiova – Pitesti – un miliard de euro , autostrada de centura Nord – 550 milioane de euro , sectoarele autostrazii Transilvania in Salaj si Bihor – 900 de milioane de euro .
      Tipul de la Comisia Europeana care este la Bucuresti si aproba trimiterea documentatiilor este un anume Carsten Rasmussen , sa spunem ca omul are ceva putere in a face bine sau nu Romaniei .
      Nu avem alte mari proiecte care sa fie finantabile de UE .
      De aceea ESTE CRIMINALA sabotarea de catre puterea pedelista a proiectelor in parteneriat public – privat Iasi – Tg Frumos – Pascani si Ploiesti – Brasov , stiind cu pertinenta ca nu vor fi fonduri nerambursabile UE altele decat pentru Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau si pentru suprimarea lor prin OUG guvernul Orban si mentorul Iohannis ar trebui acuzati de tradare .

    • La capitolul lucrari in marea infrastructura lansate de guvernul PSD in ultimii doi ani am uitat un foarte mare si foarte important proiect semnat cu constructorii si cu finantare obtinuta de la UE de guvernele PSD , autostrada de centura Sud , 50 de km care vor duce la portul Constanta judetele din sudul Romaniei si lega autostrada de la Pitesti cu portul Constanta .
      Argument in plus in fata propagandistilor Sistemului .
      Normal , guvernul Orban care , ipocrit , aloca acestui program o mare suma de bani in 2020 , nu a lansat inca nici o expropriere aici astfel ca santierul sa poata incepe …

  2. Offtopic

    Astăzi la radio actualitati se vorbea de viitorul UE, politicile eco pentru zero emisii carbon, pentru un viitor de tip anul 10000 BC.
    Viziunea ecologistilor vegano yoghini , care se pare ca au preluat controlul Europei, din ce-am inteles ,suna cam asa.Vor fi zero emisii de carbon, pentru a stopa încălzirea globală (parca totusi soarele ne incalzeste, dar in fine) prin: stoparea exploatărilor de cărbune, oprireaa termocentralelor, oprirea centralelor nucleare, oprireeav in industriilor poluante (adică toate) si trecereau la auto electrice

    Romania se încadrează deja aici fără efort, fabrici fars de autostrăzi nu vom mai avea, orase fără natalitatwe nu vom mai avea, iar csrutele cu cai (desi calul nu mai e tocmai eco) se vor generaliza, pentru ca Romania va deveni un mare sat pustiu, intr-un parc natural fără paduri.

    Asta ne reezerva viitorul in ue.Viitorulsuna bine.D-aia autostrazile si industriile nu mai sunt prioritati.2040 e deadlineul.

    Dupa motiune treebuie guvernat.In 2012 n-au fost probleme.Un fost membru psd care nu e mai e in psd, nu e bun de premier?

  3. „CULTURA SI ELITELE ROMANE SUB COMUNISM, DIN PERSPECTIVA SECURITATII ( 1964- 1989 )”, AUTOR VASILE MALUREANU .

    ASA CUM SPECIFICAM , DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , ESTE OMUL, POLITICIANUL CARE NU ACCEPTA SI BINE GANDESTE, SA DEVINA PRADA UNOR NEDREPTATI CE I S AU ADUS IN ANUMITE PERIOADE ALE TIMPULUI CEI APARTINE , PERIOADELE CREEATE DE INDIVIZII UMANI , CE VOR DEVENII PENTRU VIITOR, INEXZISTENTI…
    DANSUL ,ESTE OMUL CARE DATORITA CULTURII CU CARE A FOST INZESTRAT STIE SA EXSTRAGA DIN TRECUT SI PREZENT , REALIZAND INPREUNA CU INVITATI SAI SI CEI CARE DORESC SA CUNOASCA SA COLABOREZE , O SFERA A GANDIRILOR UMANE, IMENSA , IN CARE SA SE REGASEASCA IN INTERIORUL EI AUTENTICITATEA CULTIRII ROMANESTI , A TRECUTULUI SI CE A PREZENTULUI .

    „SFERA „GANDIRILOR ROMAMESTI, GANDIRI CE APARTIN UNOR AUTENTICI ROMANI AI TRECUTULUI , AI PREZENTULUI, CE OFERA SANSA GENERATIILOR VIITOARE SA PARTICIPE CU A LOR CULTURA AUTENTICA, POZITIVA, LA MENTINEREA ACESTEI „SFERE” FIIND BENEFICA POPORULUI ROMAN , CE DIN PACATE SI A PIERDUT AUTENTICITATEA SA DATORITA INTERESELOR INDIVIDOALE, INTRESE CE AU DEZAVANTAJAT, CURSUL REAL AL CULTURII ROMANE SI NU NUMAI.

    DACA FACEM O ANALIZA REFERITOARE LA POLITICIENII EUROPENI CE AU REALIZAT „SFERA POLITICII EUROPENE” SI I AM INTREBA CINE A FOST TITULESCU , CARE AU FOST ELITELE CULTURII ROMANESTI, A LE TRECUTULUI SI NU NUMAI , AM REALIZA CA ROMANII, ELEVII TRECUTULUI SI MAI PUTIN AI PREZENTULUI SUNT MAI DOTATI INTELECTOAL, STIIND CINE AU FOST , ELITELE CULTURII TARILOR EUROPENE. PERIOADA „COMUNISMULUI” IN ROMANIA, A MEMORAT , POZITIV FIIND , IN GANDIREA ELEVILOR, STUDENTILOR , CEI DIN PERIOADA RESPECTIVA , CINE AU FOST ELITELE TRECUTULUI , ELITELE CULTURII ROMANESTI CHIAR DACA NU SA PUS UN ACCENT MAI SEMNIFICATIV ASUPRA VIETII LOR SI ASUPRA REALIZARILOR BENEFICE CE LE AU REALIZAT PENTRU ROMANIA …AM AVUT TOTU SI POSIBILITATEA SA MEMORAM FIECARE DINTRE NOI ATAT CAT NE A FOST DESTINAT SA NE PLACA SA MEMORAM. ( DIN FERICIRE , EXZISTA OAMENI, POLITICIENI LA ORA ACTOALA CARE LE AU PLACUT SA MEMOREZE MAI PROFUND IN GANDIREA LOR SI IN CARTILE SCRISE DE EI ,VIATA ,CULTURA ELITELOR TRECUTULUI, FIIND BENEFICA ACEASTA MEMORARE MAI AMPLA, PENTRU NOI ROMANII ( CEI DE LA TIPUL PREZENT…) SI DATORITA ACESTEI FUNDATII ( FNT) REALIZATA DE POLITICIANUL AUTENTIC, ADRIAN NASTASE CEL CARE NE INSTINTEAZA SI NE INDRUMA, SA NE REANTOARCEM GANDIRILE CATRE TRECUT , PENTRU A
    DESCOPERII SI A MEMORA IN GANDIRILE NOASTRE… AUTENTICILE VALORI AI TRECUTULUI ROMANESC, OFERINDU NE SANSA DE A GINDI SI A NE COPORTA ,CA NISTE AUTENTICI ROMANI …ROMANIA, IN VIITOR ,NU TREBUIE SA APARTINA EUROPEI …EA TREBUIE SA APARTINA POPORULUI ROMAN . CEL CARE TREBUI SA SI
    REGASEASCA SI SA RENASCA , DIN RADACINILE AUTENTICE ALE TRECUTULUI SI CELE A LE PREZENTULUI . DOMNULE PRIM MINISTRU SUNTETI POLITICIANUL , ROMANUL AUTENTIC , CE VA EXZISTA LA NESFARSIT…FELICITARI PENTRU TOT CE REALIZATI SI PENTRU DESTEPTAREA SI UNIREA ROMANILOR CE AU ACCEPTAT CU VOIA LOR SAU FARA VOIA LOR , SOMNUL …UNEI EUROPE CU A LE EI INTERESE PERSONALE. ( CU RESPECT SI SINCERITATE , MARIAN )

  4. Alegeri anticipate: Toate partidele trec in opozitie?!

    In opinia mea, solutia la problema alegerilor parlamentare anticipate este complexa si complicata. Cele doua caracteristici sunt date de raportul fluid de forte politice parlamentare, cat si de faptul ca ne aflam in an electoral. Din acest motiv, modul in care vor fi convocate alegeri anticipate este sau ar trebui sa fie extrem de preocupant, sa fie trecut prin cat mai multe filtre de analiza posibile. Cred ca trebuie sa fim atenti la ce precedent cream.

    In mod cert, convocarea alegerilor anticipate va crea un pasiv, care se va incerca sa fie decontat adversarului, cu consecinte electorale. Marturisesc ca imi displace ideea de alegeri anticipate, care incumba instabilitatea si viciul de “abonare”. Ceea ce spune Constitutia despre procedura anticipatelor se incadreaza intr-o situatie de guvernare imposibila. Niciun partid nu poate face o majoritate de guvernare, toate partidele fiind in opozitie, unde se afla si majoritatea! PNL, aflat la guvernare, nu poate face o majoritate. Din aceasta cauza nu vine cu nicio lege si guverneaza prin ordonante. Insa guvernarea prin ordonante, care din exceptie devine regula, este nedemocratica.

    Nici PSD, aflat in opozitie, nu cred ca mai este capabil sa construiasca o majoritate. Cu tot optimismul de conjunctura afisat de social-democrati in privinta trecerii motiunii de cenzura, am foarte mari indoieli ca acest lucru se va si intampla. In acest caz, situatia va fi limpede, nici PNL si nici PSD nu pot crea o majoritate de guvernare functionala. Acest stau quo este nefunctional si inacceptabil. El trebuie depasit. Intrebare foarte spinoasa este: “Cum?”.

    Ceea ce presedintele Klaus Iohannis declara pe acest subiect arata ca nici el nu stie, deocamdata, care va fi solutia. Dar tine mortis atat la anticipate cat si la o guvernare liberala. Acest lucru seamana cu dorinta de a fi si in caruta si in teleguta sau, altfel spus, cu vointa de a controla totul, in toate situatiile, ca intr-un sistem monopartid, cu partid-stat.

    In momentul de fata, declansarea alegerilor anticipate pare sa fie legata de doua variante, trecerea motiunii de cenzura a PSD sau demisia premierului PNL, Ludovic Orban. Daca, foarte probabil, motiunea nu va trece, ar urma ca premierul Orban sa demisioneze. Nu pentru o remaniere si un Guvern Orban 2, remanierea fiind deja anuntata ca respinsa, ci pentru a crea o criza politica prin care sa forteze alegerile anticipate. Prin provocarea deliberata a unei crize politice, din calcul politicianist si electoralist, Iohannis si Orban vor intra pe un teren politico-electoral ultraseismic.

  5. In actualul guvern esuat e unu’ care nu stie sa citeasca pndl(suna chiar a partid cuvintelul).O fi avand BAC-ul luat ?Inainte de ocuparea unei functii de ministru n-ar trebui si ceva teste IQ sau verificari foi matricole ?

    Se pare ca Penelistii din presa sunt sperjati de motiune si incearca la randul lor sa sperie pesedistii din studiouri cu anticipatele.Uni votanti ai Orbanului in Parlament au , ce-i drept, nevoie de imunitatea parlamentara ca de aer in Aruba.Motiunea va fi un test al barbatiei politice si o verificare a spuselor de anul trecut.Toti xreptacii erau proanticipate.Pai primul pas e chiar succesul motiunii, nu?.Dupa, unii ,bineinteles , se vor razgandi in mod natural.

    Scopul motiunilor e pana la urma inlocjirea guvernelor esuate cu echipe de profesionisti.Din anticipate castiga doar usr, datorita scarbirii electoratului. Incompetenta irita si scarbeste cetatenii.PNL pierde dupa motiune chiar tot.Nu vad de ce usr n-ar vota promotiune, macar pt anticipatele pe care le vor cica.Pas cu pas pt un guv de profesionisti.

  6. A observat cineva ca legea asumata,asta cu doua tururi, ne vorbeste de LISTE SUPLIMENTARE , „truc ” folosit si anul trecut?
    E ca-n ’46 ? Again?
    Daca se baga liste suplimentare pana si la locale ,mai are vreun sens mersul lavot ?
    Romania a devenit stat neobolsevic , iar votul o simpla formalitate?

  7. Metropola britanica, amagiri pentru potentialele colonii africane: Ministrul de Interne Priti Patel il contrazice pe premierul Boris Johnson: “Oamenii inaintea pasapoartelor” nu inseamna o imigratie laxa si populista, ci selectie riguroasa si meritocratica

    Cu mai putin de doua saptamani pana la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, premierul britanic conservator Boris Johnson accelereaza masinaria propagandei globaliste pentru a compensa pierderile de inteligenta din emisfera nordica cu atrageri de inteligenta din emisfera sudica.
    Aceasta noua strategie a UK in materie de rezidenta si forta de munca straina, cu impact fundamental pentru recrutarile de resurse umane de catre corporatiile britanice, a fost anuntata de catre Boris Johnson la un summit cu invitati lideri africani la Londra, care se asteapta sa se încheie cu acorduri comerciale între companii britanice şi africane de 6,5 miliarde de lire sterline (7,6 miliarde de euro).
    In contextul summitului economic britanico-african, printre ai carui participanti s-au numarat preşedintele egiptean Abdul Fattah al-Sissi şi presedintele kenyan Uhuru Kenyatta, şeful executivului de la Londra şi-a exprimat voinţa de a face din Regatul Unit un investitor major în Africa. Premierul Boris Johnson a subliniat ca ieşirea Regatului Unit din UE la sfârşitul acestei luni va marca o „deschidere” mai mare faţă de imigranţii africani si o încheiere a tratamentului „preferenţial” faţă de imigranţii europeni.

    “Punând oamenii înaintea paşaportului lor, vom fi în măsură să atragem cele mai bune talente”, a marcat aparent populist premierul britanic, lasand impresia ca sistemul de imigratie va fi mai lax si mai permisiv cu imigrantii africani. In realitate, el nu a facut decat sa relanseze o veche si amagitoare politica coloniala a metropolei britanice. Doar ambalajul geopolitic al noului Globalism este diferit, despre care se spera ca ii va amagi pe unii lideri africani, asa cum in timpurile de glorie ale Imperiului Britanic au fost incantati cu margele colorate din sticla sau cu alte lucruri fara valoare. Metodele de negociere ale Globalismului, de la cele cu pistolul pe masa in Vestul salbatic si in lumea a treia pana la tot felul de tertipuri, tergiversari si blocari in timpul celor de negociere a Brexitului, nu lasa loc de niciun fel de sperante sau utopii ca negocierile cu africanii vor fi altfel.

    Cuvantul „talente” din logosul premierului britanic este unul cheie. In spatele lui se ascunde o ingrijorare profunda fata de deficitul in crestere de inteligenta si creativitate al Globalismului. Acesta din urma se simte din ce in ce mai ocolit de capitalul de inteligenta si creativitate, in favoarea crescanda si ireversibila a Natiunilor. Este imposibil ca Regatul Unit al Marii Britanii sa compenseze in vreun fel inteligenta din emisfera nordica. Nici prin inteligenta artificiala, despre care se face mult zgomot propagandistic. Dar nu e decat o agitatie bombastica, vida de valoare reala, cu care va trebui sa ne obisnuim, ca fata de orice va veni din aceasta zona insulara. Cel putin, respectiva compensatie de inteligenta dorita de Londra nu se va intampla in urmatoarele cateva decenii, cand se va decide, pentru cateva secole, noua ierarhie economica mondiala.

    Corporatiile universitare, stiintifice si economice britanice cunosc la perfectie acest adevar, motiv pentru care se inghesuie sa recruteze cat mai multa inteligenta est-europeana. Nu cred ca acest interes va slabi in urmatorul deceniu. Precizarile ministrului britanic de Interne, Priti Patel, care e de resortul imigratiei si si-a contrazis premierul, au fost ca o galeata cu apa rece turnata peste afirmatiile infierbantate propagandistic ale sefului executivului londonez. Patel a atentionat ca Regatul Unit trebuie să implementeze un sistem de imigraţie pe bază de puncte, asemanator celui australian, până la sfârşitul acestui an, cand expira perioada de tranziţie post-Brexit. “Trebuie să producem schimbări, iar companiile trebuie să fie pregătite pentru oprirea la sfârşitul acestui an a migraţiei necontrolate a persoanelor slab calificate. Există o cerere clară pentru angajaţi talentaţi şi calificaţi din întreaga lume şi este necesară reducerea numărului imigranţilor slab calificaţi care vin în Marea Britanie, de aceea situaţia trebuie să înceteze la sfârşitul acestui an”, a anticipat o sursa raportul de informare pe care ministrul de Interne intentioneaza sa-l faca Guvernului Boris Johnson.

    Conform sistemului pe puncte practicat în Australia, acordarea vizelor imigranţilor care doresc să se angajeze în această ţară se face pe baza unei evaluări ce ţine cont de nevoile de forţă de muncă ale Australiei, fiind avute în vedere criterii relevante precum nivelul de educaţie, cunoaşterea limbii engleze sau experienţa profesională, în final solicitantul primind viza dacă atinge un anumit punctaj minim. Asadar, imigratia pe baza de puncte va fi una exclusiv meritocratica. Ea nu are nimic de-a face cu imigratia bazata pe prietenii geopolitice, populism, permisivitate, laxitate, ci cu competitivitatea fortei de munca straine, cerute de standardele tot mai inalte ale companiilor, in cantitatea si structura dictate de piata muncii britanice (ca si peste tot in lume, de altfel).

    • Aceeași Mărie cu altă pălărie…. sute de ani imperiile s-au construit și menținut prin rapt de valori, umane și materiale, din țările cotropite.
      Nu s-a schimbat nimic fundamental nici măcar în era tehnologiei. De accea urez succes poporului chinez în efortul său concertat de a dezvolta și impune forța națiunilor, în detrimentul Forței Întunecate.

      • Sustinerea poporul chinez trebuie sa fie globala. Sa devina una din dimensiunile Multilateralismului. Chinezii sunt fratii nostri intru sangele rezistentei si sudoarea muncii.La baza solidaritatii si cooperarii Antiglobaliste sa fie principiul potrivit caruia orice concesie facuta Globalismului este un rau facut Natiunilor.

      • Exceptionala observatie! Intr-adevar, “chinezii sunt cei care sustin acum globalismul!”. E ca un adevar condensat intr-un aforism, la care nu se mai poate adauga nimic (cred ca Lucian Blaga a dat aceasta definitie). Cand profesorul de elita Adrian Nastase se intalneste cu politicianul rasat Adrian Nastase, rafinamentul intelectual este de cea mai inalta calitate posibila. Pe aceasta speta chineza, in discutie, nu pot decat sa conjecturez ca ar putea fi vorba despre o flexibilitate pliata pe o conjunctura. Sau, si mai limpede spus, ca “acordul contingentat” – “contingentarile” fiind de fapt coercitii economice, care desfiinteaza insasi ideea de “acord” – pe care l-a impus Globalismul a fost acceptat de catre China deoarece acest acord, care a pus capat unui razboi comercial, raspunde intereselor intregii Lumi. Nu cred ca este o concesie facuta Unilateralismului, ci mai degraba un serviciu facut Multilateralismului. Concedarea chineza a fost din solidaritate cu Natiunile, ceea ce consoneaza perfect cu milenara intelepciune chineza. De aceea cred ca solidaritatea Natiunilor cu China trebuie sa fie ferma, activa si globala.

  8. Vorba unui bătrânel de vreo cincizeci şi ceva de ani care a prins şi ceva din comunism :
    Rău a fost şi atunci, dar nu-nţeleg de ce nu-i bine acuma !?

    Poate şi de asta :

    ” Victor Orban, atac la George Soros: „Foloseşte o reţea de tip mafiot”

    Sursa: https://evz.ro/victor-orban-atac-la-george-soros-foloseste-o-retea-de-tip-mafiot.html

    Victor Orban, premierul Ungariei, susține că rețeaua de tip mafiot a lui George Soros vrea o Europă nouă, mixtă, în timp ce Ungaria nu dorește să-și rezolve problemele demografice cu emigranţi, ci cu copii maghiari.

    Într-un interviu radiofonic pentru emisiunea „Bună dimineața, Ungaria!” a postului de radio Kossuth, Victor Orban a declarat despre şedinţa Parlamentului European (PE) din ziua anterioară, desfăşurată la Strasbourg, unde s-a adoptat – cu voturi şi din partea Partidului Popular European (PPE) – hotărârea privind situaţia statului de drept în Ungaria şi în Polonia că Fidesz s-a aflat la un centimetru distanţă de ieşirea din PPE, deoarece majoritatea partidelor din această grupare “ne-a trădat”.
    Conform flux24.ro, Victor Orban, președintele Fidesz, a spus că nu au părăsit PPE doar pentru că francezii, spaniolii şi italienii „au fost în mod clar de partea noastră”, iar în dezbaterea în sânul PPE au afişat o atitudine solidară cu Ungaria. Premierul Ungariei a mai spus că “dacă însă aliaţii noştri ne trădează – aşa cum şi majoritatea Partidului Popular ne-a trădat ieri, atunci nu mai avem ce căuta printre ei”, adăugând că „totuşi, faptul că trei ţări serioase, francezii, spaniolii şi italienii au spus că maghiarii au dreptate, ne dă ceva speranţă în schimbarea în sânul PPE. Speranţa e tot mai puţină, dar încă există. Altfel, azi dimineaţă nu am mai fi membri PPE.”

    Victor Orban a precizat că a discutat despre acest subiect cu cancelarul austriac Sebastian Kurz și că urmează să se întâlnească și cu liderul CDU și cancelarul Germaniei, Angela Merkel. După ce va aborda tema și cu Donald Tusk, președintele PPE, „va trebui să ia o decizie.” Orban a mai subliniat faptul că „situaţia nu poate rămâne aşa”: dacă PPE nu ia apărarea Ungariei, atunci “noi va trebui să creăm o nouă mişcare europeană cu caracter creştin-democrat” şi „vom avea aliaţi pentru a lansa această mişcare”.
    În opinia lui, nu e surprinzător faptul că majoritatea pro-migraţionistă a PE – socialiştii, liberalii, verzii – la care a aderat şi opoziţia din Ungaria, a votat împotriva Ungariei, pentru că aceste forţe detestă atitudinea ostilă migraţiei a acestei ţări.

    Orban crede că în spatele acestei situații stă activitatea intensă a reţelei Soros în PE şi în politica europeană. „Evident, în spatele acestor acţiuni se află reţeaua Soros”, a declarat premierul Ungariei, numindu-l pe George Soros oligarhul numărul unu din lume, care „foloseşte o reţea de tip mafiot pentru a-şi desfăşura activitatea politică şi pentru a influenţa politica europeană”.
    Orban a mai spus că în timp ce această reţea vrea o Europă nouă, mixtă, Ungaria nu vrea să rezolve problemele demografice cu emigranţi, ci cu copii maghiari.
    Din punctul de vedere al Ungariei, prim-ministrul consideră cel mai important că poziţia austriecilor nu schimbă faţă de migranţi, ei se opun migraţiei şi stăruie cu insistenţă asupra apărării graniţelor. Pe de altă parte, a evidenţiat prim-ministrul, cancelarul Austriei este favorabil creşterii competitivităţii, ceea ce este în concordanţă cu poziţia celor patru ţări de la Visegrád.

    În schimb, consideră o veste proastă poziţia fermă a austriecilor împotriva energiei atomice, ei atacă orice investiţie în industria energetică atomică, o poziţie defavorabilă nu numai Ungariei (din cauza centralei de la Paks), dar şi Cehiei.”

    • @ Radu Humor
      „un bătrânel de cincizeci și ceva de ani”…
      Domnu Radu, sper că e o ironie cu „humor”. Nu vreau să cred că aveți concepțiile leliței Oița din Atârnați…

      • Corect, Radule, nu vezi ce nevastă și-a tras Donald Trump ? Tinerețea/bătrânețea sunt foarte relative.
        Dacă poți și vrea, atunci ești tânăr și la 70 ani.
        (Z)

  9. Offtopic :
    Simona Halep a castigat primul meci de la Australian Open impotriva lui Jennifer Brady .
    SIncer sunt uimit ca a castigat. Americanca incepuse in forta si meciul parea pierdut de romanca. Dar a revenit. Super tare. Felicitari Simona !

  10. Fierberea motiunii genereaza reactji.Presa a luat deja pulsul asa zisilor lideri, ce au votat pe Ofban ca premier, si descoperim ca desi unii urlau de 2 ori pe secunda anul trecut, ca vor anticipate ,acum dau fin colt in colt.O fi de la impeachment?Acolo mai trebuie doar 4 voturi.
    Nevotarea motiunii de laudarosii doritori de anticipate anul trecut inzeamna logic si chiar normal ca:
    -daca pica Orban nu vor urmari sa faca anticipatele (par in stand-by, inputul e shuntat)
    -vor vota un premief bine ales, ca de, imunitatea e buna

    Cum nimeni nu vrea anticipate motiunea nu poate avea ca rezultat decat un nou guvern care sa faca alegeri locale corecte fara suplimentari.

  11. Megalomania, „buzduganul” trimis inainte la Davos: Cine ii „impacheteaza” mintea lui Donald Trump?

    Preşedintele american Donald Trump si-a prefatat pe Twitter calatoria la Davos, unde a sosit marti, pentru a participa la Forumul Economic Mondial, cu un mesaj ultramegaloman, rupt parca din megalomaniile unor tirani antici. Intr-o postare în care isi anunţa deplasarea în Elveţia, el a evocat hiperbolic bilanţul său economic, despre care a spus ca face din SUA „NUMĂRUL UNU din univers”. „În drum spre Davos, pentru a-i întâlni pe Liderii lumii şi afacerilor, şi a aduce (…) sute de miliarde de dolari în SUA!”, a scris el.

    Noua trambitare a obsesiei faraonice a lui Trump, pe care unii observatori o pun in legatura cu mostenirea de catre acesta a unui complex de inferitoritate antic din mentalul colectiv al ascendentilor sai fata de maretia culturii egiptene antice, resuscita o intrebare, tot mai recurenta. Ea se refera la cine ii “impacheteaza” mintea cu mituri si legende despre efemere maretii din vremuri imemoriale, ale caror rematerializari in noua lume a multilateralismului si multipolarismului din secolul XXI sunt nu numai desuete, ci si imposibile?

    Multi spun ca doar mediocritatea personajului ar fi de vina. Ca mediocritatea si ambitiile ii sunt la fel de mari, un antagonism care il va prabusi, la impeachment sau scrutin, pentru ca a devenit o amenintare de securitate pentru anturaj, leadership si SUA. Altii ca mintea ii este impachetata cu astfel de utopii luciferice de catre un numar foarte mic de persoane si familii, perpetuatoare ale unei linii genealogice stravechi, care transmite si detine ereditar pozitii de putere politica si economica la nivel mondial (etnocratie globalista).

    Dintre personajele biblice cu care Trump pare sa se identifice, ori cu care este manipulat psihologic si politic sa se identifice, cele mai multe cercetari se opresc asupra lui Assurbanipal, ultimul rege al Imperiului Neo-Asirian (668 î.Hr. – cca. 627 î.Hr.), care si-a intemeiat dominatia pe ridicarea cruzimii și brutalitatii campaniilor militare la rang de armă politică. El se autointitula “Imparatul Universului”, potrivit zecilor de mii de placute din lut descoperite la Ninive, ultima capitala a Imperiului asirian, care aveau imprimate pe ele sigiliul cu inscripția: “Palatul lui Assurbanipal, împăratul Universului, suveranul Asiriei”.

    Ingrijorarile leadershipului american privind securitatea sa si a tarii isi afla si o explicatie picturala din secolul XIX, apartinand lui Eugène Delacroix. Sfârșitul regelui este imortalizat de pictorul francez în tabloul “Moartea lui Sardanapal”. În tablou, regele zace depresiv, pregatit de moarte pe un pat roz, cu o concubină lângă el care-l ruga să n-o ucidă, iar peste tot în jur, oamenii săi sunt omorâți de eunuci și de gărzile palatului. Se aducea otrava și, în colțul din dreapta, sus, se vad tălăzuind flăcări, care anunțâ că, în curând, totul se va ridica în fum. Uciderea apropiatilor arata ca toti au fost unelte, oarbe si fara viziune, ale crudului tiran Assurbanipal, pentru care doar stralucirea proprie l-a interesat. Un teribil si avertizoriu mesaj de egocentrism!

  12. In legatura cu subiectul pe care il propuneti, domnule Presedinte, spre dezbatere in cadrul lansarilor de carte la FET. Am observat o atentie deosebita asupra trecutului recent, de pana in ’89. Multe albume de poze despre trecutul nu prea indepartat sau in acest caz, un subiect interesant asupra elitelor din perspectiva securitatii, toate acestea petrecute in comunism. Mai sunt si multe altele cu un subiect asemanator.
    As dori sa va intreb, daca tot spunem ca trecutul nostru recent si nu numai, a fost unul tenebros si a fost, unii inca il hulesc chiar daca nu mai este nicio amenintare, de ce atata interes ?
    Nu neg faptul ca multe din apucaturile acelor vremuri s-au perpetuat, insa mult mai subtil, perfid si-mi permit sa afirm, mult mai periculos.

    • @ Anonimul
      Scuze, mii de scuze! Replica mea era menită Cetatzeanului care întreba de ce guvernanții nu iau bani din trezorerie. Am greșit „botonu”.

  13. Vad ca astia se tot imprumuta.Am inteles ca au mai tras inca 3 mld dolari azi.Mai mult decat suma pecare o imputau guv Dancila la momentul motiunii, cand toate mergeau ok, cu jumatate de guvern lipsa.
    Sunt cateva intrebari :
    De ce nu se iau banii din trezorerie si de ce se apeleaza la imprumuguri?
    Chiar sa nu fie bani dupa ce in luna decembrie am avut supermarketyrile si magazinele luate cu asalt.Au fost:sf Nicolae, n* vineri negre, Craciunul si anul nou.Adicatelea dp tonele de produse cumparate si sejururilr aferente petrecerilor, nu s-au colectat :TVA, accize si supraccize?Cum dracu’ sa nu fie bani in Buget, lichiditati?Mi se pare muult prea ciudat ce se intampla.Ce fac astia cu atatia bani imprumutati, ca spitale regionale si drumuri nu fac?

    • Există întotdeauna decalaje între ritmul încasării veniturilor și programul de cheltuieli pentru salarii, pensii, plăti facturi, bunuri și servicii, rate și dobânzi. În plus, să nu uităm deficitul care se finanțează eminamente prin împrumuturi.
      Problema este alta, lipsa de transparență a cheltuielilor.
      Eu aș vrea să știu:
      1. Câți parai pleacă spre partenerul strategic pentru tinichele generatoare de obligații și finalmente insecuritate;
      2. Cine răspunde pentru nerealizarea în 2019 a licitațiilor pentru tehnologia 5G, care ar fi adus României venituri suplimentare consistente de cca 500 milioane de euro, ceea ce ar fi redus deficitul aferent anului ce tocmai s-a încheiat.
      După părerea mea, vina este împărțită între Iohannis și guvernul Dancila prin acceptarea și transpunerea Memorandumului cu SUA, în fapt, o formă de presiune și imixtiune în afacerile interne ale statelor europene aliate.
      Pentru mine devine tot mai evident că America nu dă doi bani pe interesele altora, de orice natură, iar insistența românilor (culmi ale naivității n.mea) de a miza totul pe o singură carte, va vb aduce Romaniei prejudicii greu de comensurat, pe termen lung.
      … Și închei printr-un semn de întrebare: De unde până unde PSD este ,,ciumă roșie” (??). Toți sunt la fel de obedienți față de Înalta Poartă, filo, pro, etc, până în pânzele albe și nu se diferențiază decât, cel mult, prin lenjeria intimă (cu excepția sezonului cald).

    • @ Anonimul
      Pentru că au deficit bugetar mare, adică cheltuiesc mai mult decât au. Ce face o familie care are un venit de 3 000 de lei, dar vrea sau trebuie să cheltuiască 5000? Se împrumută. Problema e vrea neapărat să cheltuiască 5 000? sau chiar trebuie?

      • Stimata doamna,
        Cred ca este o mica eroare n-am tratat catusi de putin problema banilor sau a imprumuturilor „babane” ale guvernului. Pot dezvolta si acest subiect, insa am observat c-au tratat altii acest subiect si l-au facut documentat.

  14. TERAPIE DE CUPLU, CU PSIHOTERAPEUTUL PREDOIU CĂTĂLIN

    MOTTO: „O spun și procurorii care au fost la interviu. Nu poți să ANEANTIZEZI nevoia de cooperare între unitățile de parchet și alte instituții pe orizontală. Că ele trebuie să fie transparente, în limita legii, nu e îndoială” ( Cătălin Predoiu, după ce a dat publicității propunerile pentru conducerile celor trei mari Parchete, într-un interviu la EUROPA FM, 21 ianuarie 2020)
    …………………………………………………………………………………………………………
    Realitatea e că nu puteam să dorm fiind profund îngrijorată cu privire la „relația pe orizontală” dintre masculul SE-RE-I și femela-PARCHETĂ (să nu-mi spuneți că substantivul „parchet” e neutru, că vă stuchesc!… o fi el neutru acolo, în manualul de Gramatică, dar cum a ieșit din manual, vă spun eu că nu mai e neutru câtu-i hăul!). Apoi am aflat că și proaspăt nominalizații șefi „la vârful” marilor Parchete erau cam stresați de atâta abstinență din partea celor doi parteneri inconștienți care aveau deja un cârd de protocoale, cu mucii pe piept, în urma lor și toate cerând de mâncare… Și aveau dreptate… ziceți și voi: cât timp să mai reziste o PARCHETĂ adultă, bine făcută, aptă pentru relațiile pe orizontală, fără ultravirilul SE-RE-I? D-apăi el fără ea?

    Predoiu Cătălin, ministru de Justiție, demn urmaș al lui Birchall-cea-cu-vino-ncoa’, a studiat problema și a ajuns la concluzia că „aneantizarea nevoii” de hârjoneală lascivă a celor doi parteneri maturizați cam demultișor din punct de vedere sexual, nu e posibilă. Dimpotrivă, noi trebuie să-i încurajăm să reia relația, cât timp sentimentele nu s-au răcit de tot…

    De aceea vă sfătuiesc să luați și partea bună a lucrurilor, cetățeni… este vorba despre o relație heterosexuală curată, frumoasă, neprotejată, din care se poate naște oricând un nou PROTOCOL sănătos și arătând exact, dar EXACT! ca un plic galben transmis în direct „onoratei instanțe”, pentru ca dânsa să-l șteargă la fund și să-i schimbe PAMPERS-ul, fără ca inculpatul să aibă habar cu ce se ocupă, pe sub masă, dădaca având ochii legați. De obicei, această ignoranță îl poate costa pe nefericitul inculpat niște ani mulți de pușcărie, în timp ce plicul galben, mai curat și mai uscat, cu suzetă și aproape adormit, este trimis înapoi la fericitul cuplu format dintr-o PARCHETĂ și-un SE-RE-I! De „câmpul tactic” al tânărului cămin se ocupa, pe vremuri, ca o consacrată moașă de plicuri galbene, însuși generalul Dumbravă… însă, ce păcat! dânsul s-a retras din activitate…

    În fine… ne putem aștepta la o reacuplare istorică! Dar hai să nu-i zicem „acuplare”, ca să nu tulburăm cetățenii cu vorbe prea îndrăznețe… să-i zicem… „cooperare”… că tot așa îi zice și Predoiu. Deoarece, cum bine se exprimă dânsul, „…nu poți să negi NEVOIA de cooperare între Ministerul public și alte instituții pe orizontală, inclusiv Serviciul Român de Informații”. O nevoie naturală, desigur! mai ales, în condițiile actuale, când relațiile atât de armonioase de altă dată s-au cam alterat.

    Văzând această răceală incipientă cum se strecoară între cei doi parteneri, deși „chimia” dinte dânșii e clar că mai există, cu înțelepciune ministrul Justiției a început terapia de cuplu și ne-a dat unele informații despre cum va proceda:

    „Ce formă va lua (cooperarea, desigur, n.n.), rămâne de văzut. În acest moment, ea scârțâie”

    Vedeți? Ei bine, de aceea eu sunt, totuși, optimistă. Cu un consilier marital precum Predoiu Cătălin, ce deține alifiile potrivite cu care să mai ungă relația, pe ici pe colo, ca să nu mai scârțâie și să nu mai deranjeze vecinii, nu mă îndoiesc că armonia conjugală dintre PARCHETĂ și SE-RE-I se va reface rapid!

    • Cred că este vorba de mai mult, adică de o a doua Treime, în care Protocol este Sf Duh. De aceea el există fără să poată fi văzut.
      Mă rog, există și un duhuleț junior vizibil, pe post de purtător terestru de cuvânt, nimeni altul decât Cătălin Predoiu.

  15. @Zev, referitor la basca „extra” primita de diplomatii romani la pensie, aia e ca sa dea cu ea de pamint…Populistii romani care vorbesc cu mult patos despe „pensii speciale”, ar trebui sa ia act ca, in mai toate statele cu care vrem sa semanam (pe intelesul populistilor „Vrem in tara ca afara ! Uraaa!”), exista aranjamente de pensii „speciale” pentru categorii de angajati publici. De exemplu, in Canada exista actul „special” din 1985 pentru plata pensiei „speciale” diplomatilor canadieni. Nu primesc basca la pensie.

    Daca te intereseaza, textul actului normativ e in linkul de mai jos:

    Diplomatic Service (Special) Superannuation Act

    https://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/d-2/FullText.html

    • Nu oricine primește o bască de merit pentru activitatea desfășurată, doar un sef de stat se bucură de asemenea privilegii….. bașca o strângere de mână prin aplecarea partenerului.
      Ceilalți diplomați, subordonați șefului, fac ce știu ei mai bine: Aplaudă…special.

  16. Spectacolul impeachmentului si blatul alegerilor: Criticile lui Hillary Clinton la adresa lui Bernie Sanders, candidat democrat la presedintie, deschid calea acuzatului Donald Trump spre al doilea mandat

    Cine inca se mai afla in indoiala in privinta partidului unic din SUA pe care il reprezinta celebrul bipartizanism, a faptului ca procesul de impeachment este un spectacol sau ca acuzatul Donald Trump va fi incoronat de un blat in alegerile prezidentiale americane din noiembrie, are un nou prilej sa afle toate aceste dovezi. Ele sunt continute in demersul extrem de critic al fostului secretar de stat Hillary Clinton la adresa colegului sau de partid Bernie Sanders, unul din candidaţii democraţi preferaţi pentru Casa Alba.

    Urmarirea tuturor schimbarilor succesive si contradictorii la fata ale politicii din campania alegerilor prezidentiale 2020 din SUA are o importanta deosebita si pentru Romania, in planul strategiilor si tacticilor electorale, romanii urmand sa fie si ei chemati la urne in acest an, pentru alegerile locale si parlamentare. Pe radarul atentiei noastre, politice si publice, trebuie sa se afle si procesul de impeachment, avand in vedere cazurile de justitie politica din mandatele presedintilor Basescu si Iohannis. Sentinta din procesul de destituire a lui Trump va fi relevanta pentru pozitia presedintelui de sef al sistemului vs independenta justitiei.

    Exact in aceasta saptamana, in care Senatul SUA a deschis dezbaterile in procesul de destituire a presedintelui Donald Trump, Hillary Clinton a ales sa lanseze un documentar despre cariera sa politică. Printre multe alte probleme, de care publicul american nu pare sa mai fie interesat, datorita saturatiei de aceleasi vechi stereotipii, materialul cuprinde acerbe critici defaimatoare la adresa colegului de partid Bernie Sanders, candidat democrat preferat la prezidentiale, despre care Hillary Clinton spune că „nimeni nu vrea să lucreze cu el”. Dupa un portret politic in cele mai negre culori posibile, fosta primă doamnă a SUA pune bomboana pe coliva elecorala a lui Sanders. Ea şi-a exprimat părerea de rău că oamenii se lasă păcăliţi în privinţa lui Sanders, o invitatie indirecta de a nu fi votat. Criticile virulente cu care Hillary Clinton tinteste in efigia electorala a lui Bernie Sanders deschid calea acuzatului Donald Trump spre al doilea mandat. Ele prefigureaza unul din cele mai mari blaturi dintre democrati si republicani in alegerile prezidentiale din SUA, confirmand “partidul unic”, potrivit celor care denunta trucajul inamical al lui Hillary Clinton si ii sesizeaza manipularea bipartizana in favoarea lui Donald Trump.

    • Hilary nu face decât să atragă atenţia că Sanders n-ARE NICI O ŞANSĂ SĂ-L ÎNVINGĂ PE tRUMP. şI NU DOAR PENTRU CĂ ESTE UN EVREU RAMOLIT, dar sondajele corecte reflectă clar această intenţie de vot ! De abia cu el Trump era sigur de victorie, cu ea ar fi ceva mai greu !

    • Partid unic, acuzatul Trump, măi #fragmentarium, afară de ce-ți dictează Moscova, ești nul, total nul în ceea ce privește Statele Unite.
      Propagandă de două copeici și nimic mai mult.
      Ai bălmăjit vrute și nevrute despre lupta fraților tăi chinezi împotriva globalismului.
      Când domnul Năstase te-a plesnit cu delicatețe atrăgându-ți atenția că însuși fratele tău chinez este globalist, te-ai răsucit pe călcâie cu 180 de grade încercând să dregi busuiocul pe care-l țineai în gură.
      Ești analist politic, ce să mai vorbim.

  17. cel cu Securitatea…
    Omule, nu doamna Luminița trebuie să argumenteze cu tot felul de detalii tehnice, asta era sarcina guvernului PSD, în fiecare zi, pentru ca asemenea detalii tehnice insipide să poată fi digerate de marele public.
    Nu au făcut-o, probabil, pentru că le+a lipsit un specialist de talia dumitale.
    Chiar mă întreb, stimabile, ce caută un om ca d-ta pe un blog, fie el și de valoarea conferită de personalitatea domnului Năstase, în loc să-ți valorifici expertiza intr-o instituție guvernamentală, sau în CNAIR ?
    Pe de altă parte, după părerea mea, multitudinea de proceduri și avize, studii și parastudii, împiedică, în loc să ajute implementarea mărilor proiecte de infrastructură. Probabil asta se și dorește pentru România, blocarea, sau (cel puțin) tergiversarea finanțărilor europene prin tot felul de condiționalități politico-birocratice absurde, inclusiv prin dreptul excesiv de contestare.
    Pentru România, soluția o reprezintă PARTENERIATUL PUBLIC-PRIVAT.
    Un no nane din PNL gângăvea penibil și necredibil că nu ar fi necesar un astfel de parteneriat
    deoarece…nu se întrevede un trafic suficient de intens pe autostrăzile României (sic!).
    În realitate, cauza o reprezintă statutul de colonie al României care ne împiedică să încheiem contracte cu firme din țări exterioare spațiului euro-atlantic, mai ales în acest prezent jalonat de conflictul economic și comercial la nivel global dintre SUA și China.
    Asta este, domnule coleg, anvergura politicienilor noștri, dar, nu în ultimul rând, ,,clarviziunea” nației române în timpurile noastre triste și cenușii.

  18. Trebuie sa felicit MAE pentru reactia prompta re. declaratia Presedintelui Ucraenian despre „ocuparea” Bucovinei de Nord de catre romani in 1918. Ambasadorul Ucrainei a dat vina pe o greseala de traducere din icaeniana in engleza, afirmind ca Presedintele nu a sous ca romanii au „ocupat” ci au „luat”. Sensul insa in final este cam acelasi, pentru ca Zelenski a dorit sa aibe un discurs nationalist evident nu romanesc. Daca ar fi vrut sa fie corect, probabl nu ar mai fi cuvintata, pentru ca istoria arata ca romanii nici nu au „luat” nici nu au „ocupat” Bucovina de Nord, ci a fost proclamata unirea cu Romania de catre Congresul General al Bucovinei pe 29 noiembrie 1918 si consfiintita prin Tratatul de la Saint Germain.

    Deci, sa ciulim mai bine urechile la ce spun, si sa cascam ochii la ce fac politicienii ucraenieni. Sa reactionam punctual si rapid si sa ne aparam interesele nationale, inclusiv pastrind legaturile cu romanii din Bucovina de Nord, data „cadou” UCrainei prin Pactul criminal Moltov Ribentropp. Sunt tendinte de a rescrie istoria iar ucraenienii de abia asteapta sa prinda un pic de putere, ca sa poata discuta altfel cu vecinii ei.

    • Pactul Ribbentropp Molotov nu prevedea nimic despre Bucovina .
      Chiar enervarea lui Hitler in fata marlaniei rusilor care cereau intreaga Bucovina prin surprindere in 1940 nE-a salvat Vatra Dornei si Radautiul de cizmele mujicului .
      Altfel da , rusii au dat cadou RSS Ucrainiene regiunea , numita ” oblast Cernovci „

Lasă un răspuns