Despre tranzactionism si alegerea primarilor in două tururi

Guvernul Iohannis a decis să-si angajeze răspunderea in Parlament pe chestiunea alegerii primarilor in două tururi de scrutin. In timp, discutii in legătură cu acest subiect au avut loc, in mai multe rânduri, in functie de interesele concrete ale partidelor.

Pot fi aduse argumente si in favoarea alegerilor intr-un singur tur dar si in favoarea celor in două tururi.

Chestiunea de esentă este dacă, in alegeri, argumentul fundamental il reprezintă personalitatea, imaginea, calitătile celui care candidează – ceea ce se evidentiază in competitia intr-un singur tur sau va fi determinantă negocierea prin care candidatii iesiti din cursă isi vor negocia, vinde, tranzactiona voturile catre cei rămasi in cursă.

Evident că sunt subiectiv. Alegerile prezidentiale sunt un exemplu de cum functionează alegerile in două tururi. In 2004, după primul tur, as fi căstigat, de departe, alegerile. In turul doi, Băsescu a negociat voturile lui Vadim, supărat acesta că eu am refuzat să-l sprijin pentru a fi ales presedinte al Senatului.

Tranzactionismul este, asa cum a arătat in mai multe cărti ale sale academicianul Răzvan Theodorescu, o trasătură veche a poporului român.

Intrebarea este dacă vrem să continuăm pe acest drum.

23 de gânduri despre “Despre tranzactionism si alegerea primarilor in două tururi

  1. N -au venit rezultatele de la Synevo?

    În joi, 16 ian. 2020 la 15:10, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: „Guvernul Iohannis a decis să-si angajeze > răspunderea in Parlament pe chestiunea alegerii primarilor in două tururi > de scrutin. In timp, discutii in legătură cu acest subiect au avut loc, in > mai multe rânduri, in functie de interesele concrete ale partidel” >

  2. Imi cer mii de scuze pentru eroare.

    În joi, 16 ian. 2020 la 15:38, Elena . a scris:

    > N -au venit rezultatele de la Synevo? > > În joi, 16 ian. 2020 la 15:10, ADRIAN NĂSTASE > a scris: > >> Adrian Năstase posted: „Guvernul Iohannis a decis să-si angajeze >> răspunderea in Parlament pe chestiunea alegerii primarilor in două tururi >> de scrutin. In timp, discutii in legătură cu acest subiect au avut loc, in >> mai multe rânduri, in functie de interesele concrete ale partidel” >>

  3. Vadim… Și nu a fost doar asta – ci și ”gafele” din propria echipă, cuțitele înfipte pe la spate, să nu deveniți prea puternic. De exemplu ”gafa” celui propus de Dvs. ca premier, Mircea Geoană, care a anunțat că Marko Bela va fi vicepremier, anunț care a pus sare pe rana naționalismului PRM – pe vremea aceea UDMR neavând puterea care urma să o aibă sub Băsescu-Tăriceanu. „Gafa” actualului demnitar NATO v-a costat enorm, PRM din Ardeal a mers încolonat să-l voteze pe Băsescu.

  4. Eu cred, ca trebuie spuse lucrurile mai simplu, astfel :real intr-o localitate dupa primul tur de alegeri poate rezulta : 1. 45% ; 2. 24%, 3. 13%;4. 7% ;5. 5%……s.a.m.d.Dupa actuala putere, democratic ales, va fi cel care obtine 51%, adica poate fi ales cel de pe locul 2, ajutat de catre cei de pe locurile 3, 4, 5,… s.a.m.d. Cel mai credibil din localitatea respectiva nu poate fi in fruntea colocalnicilor deoarece , intelegerile netransparente luate pe deasupra deciziilor alegatorilor sunt mai democratice dupa capul lui Iohannis, Orban, etc.Bune capete si-au ales romanii.Bine ne mai alegem conducatorii.

  5. O întrebare serioasa:
    Ar putea fi domnul Kelemen Hunor un Premier mai bun decat e Orban ?
    Daca avem presedinte sas, ar fi vreo problema cu un premier maghiar in 2020, in Romania ,membra UE?
    UDMR a cochetat mereu cu ideile de fair-play si corectitudine, eu cred ca merita o încercare si cu un alt tip de politician.
    Mie unul nu-mi mai e teama de sperietoarea cu Tinutul Secuiesc ,nu ma mai interesează subiectul, suntem in UE totusi si nu in Kosovo.

    Poate e timpul pentru mai putina pacaleala si suceala.

  6. Capitalism 101: totu-i de vanzare.
    Macar la asta suntem fruntasi in lume.
    Ce nu inteleg oamenii care se livreaza la asta este ca isi fura singuri caciula – care va sa zica, o societate fara printzipuri, nu exista.

  7. O decizie buna care matura megalomania UDMR-ului .
    Intr-un singur tur UDMR-ul ar fi luat tot in Ardeal – cum ei voteaza cu un singur candidat , al lor , au atatea voturi cat este populatia maghiara din localitate – 15 % la Baia Mare , 33 % la Satu Mare , 45 % la Tg Mures , 20 % la Cluj … cu bune sanse de a fi pe primul loc vazand ca romanii s-ar imparti in zece candidati .
    In alta ordine de idei , excelenta stire , s-au deblocat licitatiile pentru jumatatea de EST a drumului expres Craiova – Pitesti .
    Last but not least , cine este stearsa de comisar european din partea Romaniei , aceasta Valean ?
    Individa pledeaza impotriva Romaniei in cazul sabotajului autostrazii Sibiu – Pitesti ” nu este vorba doar de gandac , e mult mai complex , arealul prins intre DN 7 si autostrada ” , ” daca nu sunt clarificari convingatoare se va refuza finantarea ” ?! ?! ?!
    Multumim pentru compatrioata trimisa , d-le Iohannis .
    Decat cu asemenea compatrioti , mai bine lipsa .
    Culmea , mediocritatea este comisar la Transporturi , un post pentru care guvernele PSD s-au batut mult , dar cu ce ” comisar ” pana la urma .
    Cand imi amintesc de Corina Cretu si inventivitatea ei – cum a integrat in finantarea europeana autostrada Sebes – Turda , 70 de km de 500 milioane de euro , pretextand ca e un program regional invecinat unui mare proiect ( Nadlac – Sibiu ) , cum a reusit sa finanteze ce era refuzat , Bors – Targu Mures , cum a reusit sa finanteze la 5 ani de la terminare proiecte pe care regimul Basescu nu le avea finantate de la UE , ca Bucuresti Ploiesti sau centura Timisoara Nord , construite cu credite …

    • Nu UDMR a fost cel cu initiativa „restitutio in integrum”, ci penelei si peneței – romani din partide istorice, si sincer nu vad de ce, localitati transilvane , cu majoritati maghiare , sa nu fie conduse de maghiari.Suntem membri UE , sa nu uitam.
      Din 2 tururi castiga USR ,multi primari pnl , ai vechiului, vor rămâne pe dinafara.Ceea ce este foarte bine.Orban nu trebuie întrerupt din asumari.Guvernul pnl va pica la un număr mare de voturi.Si vom avea si un guvern calumea dupa.

  8. https://www.zerohedge.com/geopolitical/pentagon-confirms-isis-resurgent-libya-moment-turkey-transfers-2000-syrian-fighters?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+rate+for+everyone+drops+to+zero%29

    „Pentagonul confirmă reapariția ISIS în Libia în momentul de față Turcia transferă 2.000 de luptători sirieni

    Acest lucru ar putea fi o surpriză pentru publicul larg american și pentru o mass-media, care a ignorat în mare parte evenimentele recente de escaladare din Libia, dar ghiciți cine se întoarce?

    „Administrația Donald Trump observă o reînviere” mică „a numărului statului islamic în Libia de când puternicul Khalifa Hifter a început un marș sângeros asupra Capitalei Tripoli cu mai mult de două luni în urmă, a declarat oficialul militar de rang secund al Pentagonului”, relatează Al-Monitor’s
    În mod alarmant, conform raportului lui Al-Monitor, aceasta oferă o deschidere ISIS pentru a deveni un„ terț ” în război.

    Să ne amintim că atât informațiile turcești cât și cele americane au supravegheat transferul luptătorilor de arme grele și jihadiste în Siria din Libia deja sfâșiată de război în scopul răsturnării lui Assad în primii ani ai războiului sirian. Tocmai acum conducta jihadistă din Mediterana a fost inversată. „

  9. Fu-se şi se du-se ! Măcar atât…..
    „Eminescu e un “drept” al neamului românesc ca şi Ştefan, Tudor, Horia, care nu mor pentru dorinţa de a deţine funcţii politice, ci pentru dreptatea care trebuie instituită în viaţa societăţii şi a celei de stat. “Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, căci a lor este împărăţia cerurilor”. Căci nu a te intitula creştin, socialist, democrat sau combinaţiile acestor numiri îţi dă dreptul să deţii autoritatea în stat, ci conştiinţa responsabilităţii în faţa lui Dumnezeu, pentru tot ce faci în calitate de conducător.
    De aceea, Eminescu, în toate articolele sale politice, când vrea să jaloneze sau să indice o cale de urmat, se întoarce mereu cu mintea la condiţia spirituală a omului din popor şi a stilului lui de viaţă creştină. În casa de la Ipoteşti, Eminescu trăieşte de mic condiţia de suferinţă, închinată sub candela icoanei Sfintei Fecioare: o mamă suferind, lângă o surioară paralitică şi jur împrejur, ţăranii suferind umilinţa muncii nerăsplătite pe propriul lor pământ, adunaţi duminica în genunchi în tinda bisericii, din umilinţă, mai mulţi decât în sânul ei, sub raza icoanei Prea Curatei şi a Fiului Ei, crucificat şi înviat, supremă mângâiere în viaţa aceasta şi ultima ţintă pentru cealaltă viaţă.
    Brâncuşi s-a născut creştin, a trăit intens creştineşte şi a murit creştineşte. Uitaţi-vă la toată simplitatea și comportarea vieţii lui aproape schivnicească, acolo unde huzurul, luxul, petrecerea, libertinajul, erau la ele acasă, în mijlocul Parisului. Cu atât mult această capacitate de jertfă e mai de admirat, cu cât condiţiile ispitei sunt şi ele mai mari. Un pat de lemn masiv, un buştean drept scaun, un tuci de mămăligă cu făcăleţul lui, un blid pe o vatră care-i este şi masă, e tot mobilierul acestui nabab al spiritului românesc.”

  10. Traim intr-o societate tranzactionala, deci suntem si avangardisti 🙂 De ce nu in trei sau mai multe ture? In felul asta nu mai munceste nimeni, votam in fiecare zi de dimineata pina seara si in pauze facem polls…serios insa, prea mult se pierde timp cu politica, cel putin la TVuri te cam saturi…uitindu-te insa la rusi la TV, cu totul alta treaba, toti sunt in asentiment cu Putin. Dezbatere netu. Liniile directoare pentru societate vin de la Presedentie, celalti implementeaza si dau din cap afirmativ de cite ori Putin – ma rog, cei trei Putini (troika), unu la prezidiu si doi uriasi pe doua ecrane mari laterale – face cite o afirmatie. Deci, unul cu mapa, restul cu sapa; eficienta maxima. Fericit, cel cu mapa…apare peste tot, in bustu’ gol, pe cal, in masina dupa un magar (semn bun pentru Rusia, spun vrajitorii rusi), imbratisind o baba, in trenul nou spre Crimea, mangaind armamentul nou…trebuie sa recunosc ca apare in contact cu poporul permanent, in special cu poporul care se apara de americani, ca ii invadeaza cica din Romania si Polonia. Pai daca spune Nash Prezident ca Romania si Polonia, neharoshie rebiata, gata, deja se cinta Katiusha. Sa aparam Rusia de romani si polonezi. Bine, de romani nu prea spun; cu polonezii au ei ce au, ca-s slavi de-ai lor zic ei…Boje moi!

    • @ trexsr
      „prea mult timp se pierde cu politica”.
      Politica e un ansamblu de măsuri/politici aplicate sau preconizate a fi aplicate în diverse domenii, pentru obținerea anumitor rezultate (politica fiscală, politica demografică, politica sanitară, politica educațională…). De exemplu, Dreapta vrea impozit unic, Stânga vrea impozit progresiv, pentru a lua de la bogați mai mult și a redistribui.
      Rațiunea de a fi a unui partid sau a unul aspirant la primărie, consiliu județean…e aceea de a ajunge la putere pentru a aplica aceste politici elaborate de el/ei.
      Cum să se piardă prea mult timp cu politica? Toate manevrele făcute sau încercate de partide, candidați…au drept scop ajungerea la putere.
      Poate nu vă interesează viața de partid, asta e altceva. Sunteți liber să nu vă înscrieți în niciun partid, dar și în partid tot asta se face: se elaborează politici pentru eventualitatea în care partidul ajunge la guvernare, și se elaborează strategii pentru ca partidul să ajungă la guvernare.
      Cum să se piardă prea mult timp cu politica?

  11. Germania, ca toată Europa, este supusă unei presiuni extraordinare pentru a îndepărta Huawei de către guvernul american, care se teme că compania chineză este un cal troian care ar permite guvernului Chinei să spioneze sau să controleze rețelele de comunicații europene și americane. Presiunea rămâne chiar și după ce președintele Donald Trump a semnat miercuri un acord comercial inițial cu China.

    China își croiește drum pe scena europeană ca un nou jucător strategic și un partener economic din ce în ce mai indispensabil. De departe cea mai mare piață din lume, a devenit cea mai mare sursă de creștere pentru principalii producători auto din Germania și cheia dominanței lor pe piața auto de lux.

    Este o poziție pe care China nu a fost timidă să o înarmeze.

    „Dacă Germania ar lua o decizie care a dus la excluderea Huawei de pe piața germană, vor exista consecințe”, a avertizat luna trecută Wu Ken, ambasadorul Chinei în Germania.

    Dr. Merkel se opune interzicerii companiei chineze.

    „Nu este vorba de companii individuale, ci de standarde de securitate”, a spus cancelarul în noiembrie. „Este vorba despre certificarea pe care o vom realiza. Acesta ar trebui să fie reperul nostru orientativ. ”

    Dar o răscoală se produce în politica externă și în comunitatea de informații a Germaniei – speriată de amenințările americane de a limita împărtășirea informațiilor – și chiar printre unii dintre parlamentarii proprii ai cancelarului, care doresc să prezinte o propunere Parlamentului cu criterii de securitate mai dure, care ar fi, în realitate, ține Huawei afară.

    Criticii Dr. Merkel spun că actualul proces de certificare, care cere doar ca companiile să semneze un angajament de a nu spiona, este în mod defectuos, deoarece se bazează pe încredere.

    În cadrul conferinței anuale a partidului din noiembrie, creștin-democrații cancelarului au dezvăluit Huawei în calitate de sponsor corporativ și au adoptat o moțiune prin care a cerut să fie licitate doar companiile „care îndeplinesc în mod evident un catalog clar definit de cerințele de securitate”. O cerință-cheie ar fi excluderea interferențelor de stat.

    Moțiunea nu a numit Huawei sau China, dar implicația a fost clară.

    „În conformitate cu legislația chineză, companiile sunt obligate să coopereze cu Serviciul Secret Chinez”, a declarat Norbert Rottgen, un parlamentar conservator care a scris scrisoarea împotriva politicii Huawei a Dr. Merkel.

    „Când aveți de-a face cu Huawei, trebuie să acceptați, de asemenea, că s-ar putea să aveți de-a face cu Partidul Comunist Chinez.”

    Mașinile care se pot orienta se pot conduce la siguranță, dar pot deschide, de asemenea, oportunități de supraveghere și control guvernamental.

    „Companiile auto adună o mulțime de date personale de la șoferii mașinilor lor și se confruntă cu un risc enorm pentru un public supărat indignat să își găsească datele utilizate de Partidul Comunist Chinez”, a declarat dl Grenell, ambasadorul SUA.

    „Singura noastră speranță este să rămânem împreună ca europeni”, a spus Rottgen. Acesta, a spus el, a fost și un argument pentru acordarea contractului 5G companiilor europene precum Nokia sau Ericsson.

    Analiștii spun că Nokia și Ericsson, care au câștigat contracte 5G în Danemarca și în alte părți, au competența de a construi rețeaua 5G, dar ar dura mai mult și ar costa mai mult – nu în ultimul rând, deoarece Huawei este deja o parte uriașă a rețelelor existente în Germania. Comutarea va fi dezordonată și costisitoare.

    Totuși, a spus domnul Rottgen, având în vedere amploarea noii oferte, dacă va merge la Huawei, Europa riscă să rămână definitiv în urmă.

    „Dacă lăsați Huawei să construiască o bucată mare a rețelei 5G, după un timp nu vă veți înțelege propriul sistem”, a spus el. „Ar fi o pierdere maximă de control și suveranitate.

    „Strategic este un caz clar,” a spus domnul Rottgen.

    https://asportsupdate.wordpress.com/2020/01/17/in-huawei-battle-china-threatens-germany-where-it-hurts-automakers/

    • Din ce în ce mai jalnică situaţia în care sunt puse atât UE, dar mai ales SUA care se plâng în fond că au fost net depăşite de China şi pe acest segment tehnic, ele neavând posibilitatea să se apere de sistemul chinez !
      Aşa-i când ai investit doar în tehnica de ascultare şi spionare , reuşind să distrugi intimitatea tuturor pământenilor, dar acum te trezeşti că n-ai mijloace de cotracarare a altora, care (poate !) vor să facă acelaşi lucru ca tine !
      Şi-n acest domeniu capitaismul acesta iudeomarxist îşi arată limitele .
      Se dovedeşte din ce în ce mai clar superioritatea Chinei, ca primă putere mondială, fără a se folosi mijloacele criminale ( lovituri de stat, războaie, amestec parşiv în spolierea rezervelor şi bogăţiilor naturale ale ţărilor pe care le distrug sistematic pentru a dobândi o dominaţie pe cale de a lua sfârşit ! . Restul, doar cinism şi multă propagandă adăugată cunoscutei reţete de a racola cât mai mulţi trădători din ţările care intră în vizorul lor ! Şi cum cam peste tot, dar nicăieri ca-n România se găsesc destui, vorba aiai :N-au ei atâtea topoare câte cozi de topor se găsesc, de fapt s-au găsit, la noi !

  12. Va rog respectuos sa nu mai spunem”guvernul Iohannis” pentru ca insul asta și vrea,sa fie recunoscut el cu toate cele .Propun formula “guvernul lu’ Iohannis”.

    Trimis de pe iPad‑ul meu

    Pe 16 ian. 2020, la 15:11, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > >

  13. Am o problemă cu afirmația „trebuie depolitizat aparatul de stat”.
    Politician nu e cel care e membru de partid, ci acela care aplică niște politici într-un domeniu.
    Astfel, șefii din ministere și alte instituții sunt politicieni fără să știe și fără să vrea, pentru că ei aplică niște politici.
    Dacă e vorba despre apartenența la un partid, aici trebuie aplicată legea: există posturi ai căror ocupați pot fi membri de partid, și posturi în care ei nu pot fi.
    Dacă e vorba despre simpatii politce, aici legea nu poate face nimic pentru că nu-i poți cere unui bugetar să nu simpatizeze niciun partid, sau partidul de la guvernare, și în fond cum știi ce partid simpatizează? Dacă nu vrea, nu spune.
    Am o problemă și cu afirmația „firma lui X controlată de Y”. Adică eu am o firmă (cum am avut), eu dau banii, eu îmi asum riscurile, dar n-o controlez eu, o controlează altul…Cred că e o inepție.

  14. De ce ne vine anul asta gripa aviara de la vest si nu din Delta, si de ce apare focarul initial. intr-o ferma?
    Prostie sau facatura ?
    Starpirea aviarei pare o reteta financiara mai veche, mai ales cand partidele de dreapta sunt la butoane .
    O sa rămână taranul si fără pasariin batatura anul asta?

  15. Buna ziua!
    Referitor la tranzactionism, asa cum elegant l-ati numit Dvs,, eu as dezvolta ideea si as numi-o un fel de caracteristica demna de damele usoare. Cred, ca in acesti 30 de ani asta e caracteristica esentiala care defineste multi dintre asa zisii politicieni. Dupa parerea mea si nu sunt politician, ar trebui introdusa in lege o anumita masura care sa nu permita mutarea de la un partid la altul in functie de ineteresul propriu.De exemplu, desi nu-l simpatizez pe Presedintele Iliescu, il stimez pentru convingerile lui., dar din pacate asa zisii politicieni de conjuctura.
    Va multumesc.

  16. Buna ziua Domnule Prim Ministru,
    Legat de tranzactionism, asa cum elegant l-ati numit Dvs.,eu as fi mult mai dur in exprimare si l-as numi un fel de caracteristica legata de moravurile usoare ale damelor de companie.Din pacate, asistam de vreo 30 de ani la acest asemenea comportament atatape partea stanga a esicherului politic cat si pe partea dreapta.Cred ca interesul major al acestor „politicieni”, de fapt niste parveniti care vor sa devalizeze banul public, este doar imbogatirea lor prin orice mijloace.
    Dupa parerea mea umila, politicienii ar trebui alesi pe baza de meritocratie, deja avand 30 de ani de democratie firava. Numai asa aceasta tara poate prospera bazandu-se pe mericratie si valoare.Din pacate, democratia de dupa 1989 ne-a prins nepregatiti pentru asa ceva si cred ca, spunea cineva pe un site de socializare: puneti o mana de patrioti la conducerea tarii si lucrurile se vor schimba.Eu as accentua aceasta idee si as face diferenta dintre patrioti si nationalisti care sunt cu totul altceva, dar nu este locul si momentul sa dezvoltam aceasta idee.
    Vreau sa mentionez, la sfarsit, ca desi am consider un om de dreapta, admir toti politicienii care au intradevar un crez si principii negociabile.
    Va multumesc,
    Cu stima,
    Octavian Rusu

Lasă un răspuns