Închide

Interviu in Evenimentul zilei

Exclusiv. Adrian Năstase: Iranienii vor căuta să dea SUA un răspuns pe măsură! Opinia fostului premier despre asasinarea lui Soleimani

Un interviu în exclusivitate cu Adrian Năstase, fost ministru de externe (1990-1992) și premier al României (2020-2004) despre consecințele lichidării generalului iranian Soleimani.

Dan Andronic: Cum vedeți evoluția evenimentelor din Orientul Mijlociu, prin prisma experienței de fost ministru de Exteren și prim-ministru al României?

Adrian Năstase: Gestul președintelui SUA Donald Trump și al administrației americane de a aproba asasinarea generalului Soleimani e un gest de forță! Dar are o valență explozivă deosebită, iar efectele nu vor întârzia să apară.

Dan Andronic: Cum credeți că va reacționa Iranul?

Adrian Năstase: Este clar că Iranul va riposta. Neclar este dacă va fi o ripostă limitată, sau de mai mare angajament, care să arunce în aer Orientul Mijlociu. Va mai dura până se va lua o decizie. Poate că vom vedea în prima fază doar riposte limitate, ale unor organizații paramilitare, nu ale statului iranian.

Dan Andronic: Deci nu credeți că au un plan de ripostă…

Adrian Năstase: Onoarea militară iraniană a fost afectată puternic, după cum prestigiul religios al Ayatollahului este în joc, deci se va căuta o formulă de retaliere pe măsură. Care va afecta echilibrul în regiune. Nemaivorbind despre faptul că interesele marilor puteri sunt divergente în această privință, iar aici mă refer la Franța și Germania, indeciși în privința susțienerii SUA, plus alte țări ca Rusia, Turcia, Irak, cu interese proprii în zonă. 

Dan Andronic: Unde se va vedea primul semn al răzbunării iraniene?

Adrian Năstase: Cel mai probabil în Irak, unde tensiunile dintre șiiți și suniți vor exploda. Pacificarea Irakului devine o misiune imposibilă. Dar se va căuta și un răspuns mai amplu.

Dan Andronic: Ce a câștigat SUA prin această operațiune?

Adrian Năstase: Gestul e important pentru președintele Donald Trump din perspectiva campaniei electorale, dar miza strategică este mult mai mare, fiind vorba despre o intimidare a forțelor anti-SUA din întreaga lume.

Dan Andronic: A fost o reacție firească a SUA la atacurile iranienilor din ultima vreme? Generalul Soleimani era considerat creierul operațiunilor asimetrice împotriva SUA de mult timp, dar nici un președinte american nu a îndrăznit să se atingă de el.

Adrian Năstase: Operațiuni de acest gen nu sunt îndreptățite din perspectiva dreptului internațional. Dacă există asemenea dovezi, atunci acel om trebuie adus în fața unui tribunal internațional, de la Haga, sau oricare. Altfel înseamnă că suntem în afara dreptului internațional, iar modelul israelian, francez sau rusesc de eliminare a adversarilor este acceptat…

Dan Andronic: Dar Tribunalele Internaționale nu au mai funcționat eficient de la conflictul din Iugoslavia. Acum se ocupă de diverși dictatori-președinți de prin Africa…

Adrian Năstase: Așa este, dar deja înseamnă că am suntem în etapa dreptului Forței, nu în ce a forței Dreptului, ca să-l citez pe Titulescu. Ceea ce se întâmplă acum este o consecință a evenimentelor din 2001, atunci când după atacarea Turnurilor Gemene din New York, președintele Bush a instituit doctrina auto-apărării preventive. Cu o motivare psihologică clară. Juridic, ciudată. După care am avut operațiunile din Afganistan și Irak (2003).

Dan Andronic: Cum va afecta această evoluție din Orientul Mijlociu, România?

Adrian Năstase: Aleatoriu. Posibil anumite ținte americane de pe teritoriul României, dar nu cred. Posibile daune colaterale pot apărea, dar să sperăm că nu va fi cazul să trecem prin așa ceva!

Dan Andronic: Vă mulțumesc!

 

26 de gânduri despre “Interviu in Evenimentul zilei

  1. Sunt curios de ce nu l-a abordat dl Andronic pe idolul dniei sale Petrov privitor la aceste evenimente sau poate deaceea pt ca nu prea ar pricepe diferența dintre “dreptul forței și forța dreptului”,Petrov fiind un adept al primului concept bazat pe forța la care a mai adăugat tupeul și reaua credință pt a evita astfel cel de-al doilea concept bazat pe forța dreptului.

    • Este firesc sa-l fi abordat pe dl. A. Nastase deoarece experienta domniei sale in domeniul afacerilor externe este una arhicunoscuta si dovada a primit cateva considerente extrem de concise pe marginea subiectului in discutie.
      Are si dl. Andronic gusturile sale, insa cand e vorba de subiecte extrem de sensibile stie unde sa apeleze, nefiind un jurnalist oarecare.

  2. Observati ca opozitia mondiala la uciderea sefului militar iranian si-a gasit corespondentul in presa democratilor americani care, dupa reprosul adus lui Trump pentru retragerea din Siria, si-a regasit patosul pacific. Cat despre dreptul international, toate tarile mari isi aroga actiuni servind interesul national. Credeti ca Iranul ar accepta sa-si trimita un mare sef militar la Haga?

  3. Tocmai doream să vă întreb cu privire la această iresponsabilă decizie a administrației americane. care acționează fățiș întemeiată pe dreptul forței. el puțin deocamdată ponoasele – uriașe – le trag alții.

    • ASASINAREA GENERALULUI SOLEIMANI , IN OPINIA MEA , VA CREEA IN VIITOR , FOCARE DE RAZBUNARE PE TERITORIUL EUROPEI … IN CARE TARILE VIZATE CELE MAI APROPIATE… SE VOR CONFRUNTA CU ATENTATE MULT MAI VIOLENTE , IN CARE POPOLATIA CE A MAI VIZATA , VA SIMTII IN PRIMUL RAND EFECTELE „POLITICII” EUROPENE, A DICTATORILOR CARE DECID SI MAI ALES , EFECTELE DUREROASE ALE UNEI RAZBUNARI CE VA RECREONA IMAGINILE TRECUTULUI, MULT MAI SANGEROASE IN PREZENT SI VIITOR. . PRESEDINTELE SUA , DONALT TRUMP , ADMINISTRATIA AMERICANA SI NU NUMAI , AU
      APROBAT ASASINAREA GENERALULUI SOLEIMANI, O APROBARE GANDITA SI NU PRIPITA, CU SCOPUL DE A CREEA HAOS, IN ORIENTUL MISLOCIU SI IN EUROPA .(UN HAOS BENEFIC SUA) EFECTELE ,UNEI POLITICI EUROPENE, DE ELIMINARE A ADVERSARULUI, CE SE AXSEAZA IN SPECIAL PE INARMARE SI REALIZAREA UNUI ARMAMENT DE ULTIMA GENEREATIE CU SCOPUL DE A INTIMIDA, PATRONA SI A DECIDE , VOR FOCALIZA IN VIITORUL APROPIAT, O IMAGINE NEDOROTA DAR INEVITABILA, A UNUI NOU RAZBOI MONDIAL, CE VA SCHIMBA IN TOTALITATE GANDIREA POPOARELOR, NEACCEPTAND SA MAI FIE MANIPULATE. DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE PUNCTEAZA CORECT , ATENTIONANDU NE DE INCALCAREA DREPTULUI IMTERNATIONAL , REFERINDU SE LA EVENIMENTELE DIN 2001 SI 2003 SCOTAND IN EVIDENTA REALITATEA CUVINTELOR , CITANDU L PE NICOLAE TITULESCU. ( AM SCRIS NU CU MULT TIMP IN URMA …CA VA VENI VREMEA CAND ROMANII MANIPULATI …VOR SIMTII „GERUL” POLITICII EUROPENE CE VA PATRUNDE PRIN GAURILE TOT MAI VIZOALE ALE BLUGILOR …)SA SPERAM CA UNA DIN TINTELE INPORTANTE CE POATE FI LOATA IN CALCUL , SCUTUL ANTI RACHETA DIN ORASUL CRAIOVA SI NU NUMAI, NU VA GENERA ATENTATE LA ADRESA FIINTELOR FARA VINA . FIINTE UMANE SI NU NUMAI .SUNT DE ACORD CU OPINIA DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ,NU EXZISTA UN PLAN STABILIT, PENTRU O EVENTUALA RIPOSTA. TIMPUL SI NU NUMAI , VA DECIDE… DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE,
      VA DORESC MULTA SANATATE SI INPLINIREA DORINTELOR SUFLETESTI ALATURI DE CEI DRAGI , LA MULTI ANI CU RESPECT , MARIAN

  4. Pe plan international s-a inceput bine anul, iar americanii nu se dezmint si pacat ca jurnalistii romani nu au o perspectiva de informare mult mai larga prin prezentarea unor stiri mult diversificate, reci si la obiect incluzand si stiri din zona agitatului Orient Mijlociu, insa au mare grija sa nu suparam „aliatul strategic”.

  5. Tribunalele internationale nu sunt acceptate pentru ca marile puteri au interese divergente. Ar accepta Rusia un tribunal international care sa judece uciderea lui Litvinenko in Marea Britanie? Dar Iranul, ar acepta si colabora cu un tribunal international pentru cite crime teroriste a comis impotriva unor oameni nevonovati, care aveau singura vina ca erau occidentali? Sigur, pentru Rusia e un moment propice sa se plinga ca SUA a incalcat dreptul international, pe care ei insisi il incalca frecvent, atunci cind au interes. Dar si ei ar raspunde militar, poate mult mai agresiv decit SUA, daca rusii ar fi ucisi de altii.

    Citi oameni au fost ucisi de teroristi islamici finantati de iranieni si nimeni nu i-a adus in fata unui tribunal international? Ei ucid sistematic oameni nevinovati, si nu se vede nici o pauza. Unii insa sunt OK cu aceste crime oribile ce se intimpla tot mai des in tari UE, si se pling cind un Presedinte al unei tari aliate elimina un cap terorist care continua sa aiba planuri de a ucide occidentali. Oare daca le-ar omori copiii un terorist islamic, sau un membru al familiei, ar mai fi atit de anti-Trump? E multa ignoranta insa, si probabil multi nu inteleg ca asistam la un razboi nedeclarat care are ca scop inlocuirea valorilor societatilor democratice, cu „valori” pretuite de islamici: autocratie religioasa, dreptul sa fii doar islamic sau sa fi ucis daca nu te convertesti, dreptul sa taci si sa nu ai opinie, dreptul sa nu ai libertate, dreptul sa fi ucis oricind, tu sau familia ta daca te opui regimului. Cine isi doreste un asemenea sistem sa ridice mina. E adevarat ca trebuie nuantat cind vorbim de islamicii shia si suniti, pentru ca sunt diferente majore intre ei. Dar asta e alta discutie.

    Sigur ca orice escaladare e periculoasa, dar iranienii nu cunosc decit respectul fata de forta adversarului. Cred ca nu prea sunt interesati de drepturile cetatenilor americani, sau ai celor aliati. Parerea mea acum este ca nu se va ajunge la un razboi de anvergura. Rusia e ocupata sa il sustina pe Assad, Turcia e prinsa militar cu descalecarea in Libia, pentru a isi spori influenta in zona. Americanii, daca pleaca din Orientul Mijlociu, au mai mult de pierdut decit de cistigat, asa ca nu o sa plece. China este insa fericita daca SUA isi erodeaza puterea in acea zona, dindu-i mult timp sa isi fortifice economia si sa devina si mai puternici decit sunt.

  6. Cat priveste asasinarea ( ca despre un asasinat este vorba !) unui general al armatei iraniene – si nu orice general – eu cred ca este CEA MAI PROASTA DECIZIE LUATA DE AMERICANI DE LA LOVITURA DE STAT DIN UCRAINA !
    Daca lovitura de stat din Ucraina a insemnat trezirea Rusiei din letargie , crearea unei coalitii antiamericane ( Rusia , China , Iran , Turcia , Venezuela , etc. ) , blocarea extinderii UE si a oricaror interese americane in lume ( Siria , Venezuela , Yemen , Marea Chinei de Sud , Libia , Irak , etc. ) si acest ASASINAT va avea consecinte dureroase pentru Unchiul Sam si aliatii lui ! Eu chiar pot sa anticipez cateva …

    Nu stiu cati dintre romani stiu cine a fost Qasem Soleimani si cred ca multi dintre cei care au auzit de el l-au judecat doar prin filtrul propagandei occidentale ca fiind un terorist , etc.

    Am auzit prima oara de Qasem Soleimani prin 2013 de pe contul de Twitter al unui corespondent de razboi rus ( Ivan Sidorenko ) de pe frontul din Siria ( cont suspendat ulterior ) si apoi in ziare din OM.
    Am inceput sa aud din ce in ce mai des de el si in stiri din ce in ce mai frapante ! Am inteles in timp ca acest general iranian nu era doar un militar extrem de curajos , ci si un diplomat desavarsit , un bun organizator , un nationalist adevarat si un om cu o viziune clara si spectaculoasa despre rolul si locul Iranului in OM si in lume . Si am inteles ca dincolo de diabolizarea americanilor , acest om era un adevarat EROU in Orientul Mijlociu si in lumea siita !

    A luptat cu arma in mana in linia intai in Siria si in Liban cu ISIS , a ajutat la eliberarea Irak-ului , a organizat prupele Hezbollah din Liban si militiile siite din Irak , a ajutat rebelii Houthi din Yemen , a purtat negocieri secrete pentru salvarea Siriei chiar la Moscova si era arhitectul crearii coridorului siit din Iran pana la Marea Mediterana ( Iran – Irak – Siria – Liban ).

    Asasinarea acestuia cred ca a fost una dintre cele mai proaste decizii luate de americani cu serioase implicatii geostrategice . Cred ca vor urma vremuri interesante …

    https://www.almasdarnews.com/article/iran-raises-red-flag-of-revenge-over-sacred-mosque-in-qom-video/

  7. PORTRET AL ETERNEI ȘI FASCINANTEI ROMÂNII LA BĂTRÂNEȚE (V)

    NOIEMBRIE 2019

    Având bastonul de Ludovic Întâiul în ranița de răcan care „se dă” relaxat în tiribombă, cu maimuța pe umăr, Orban ne lămurește ce greu le-a fost lor, peneliștilor, în 2014, pe vremea când șlagărul „…ciiiineeeee eeeeesteeee geeeeneeeeraaaaaluuul…” a spart toate topurile și a avut ca victimă cel puțin un premier celebru consumator de pop-corn și de programe de televiziune fâsâite:

    „…Bătălia în 2014 a fost extrem de grea: ne-am luptat cu poștașii care duceau pliantele cu minciuna gogonată că Iohannis taie pensiile, ne-am luptat cu șefii de post, ne-am luptat cu toți primarii care ne împiedicau să realizăm campania. Cu toate astea, în 2014, Klaus Iohannis a câștigat alegerile fără drept de apel. Vă cer ca în 2019 să câștigăm alegerile din primul tur. Putem fără niciun fel de problemă să câștigăm alegerile încă din primul tur, cu un scor la care nu se așteaptă nimeni.” ( Ludovic Orban, 1 noiembrie 2019, mesaj către liberalii dâmbovițeni)

    Eu n-am știut ce eroice bătălii au dus peneliștii cu poștașii în 2014, dar se vede că aceștia sunt niște adversari mult mai vicleni, mult mai perfizi decât ne putem aștepta, din moment ce și pe 19 noiembrie 2019 doamna Violeta Alexandru, de la Muncă și Protecție Socială, continua lupta neobosită cu milițiile lor extrem de periculoase și nici până astăzi nu știm dacă a reușit ori ba să le stârpească, că dintre poștași nu s-a întors nimeni, vreodată, ca să povestească!

    Bine că suntem în sfârșit în campanie electorală pentru prezidențiale, că altfel Klaus era într-o campanie continuă, cel puțin din 2016, așa cum alții sunt într-o revoluție continuă. Din când în când el încearcă să vorbească poporului și din „inteligența lui”, ocolind discursurile scrise de alții. Atunci când se întâmplă asta, iese cam așa: „O disperare urâtă. Acești pesediști se agață de putere doar-doar încă o zi în care mai pot da ceva din banii românilor baronilor roșii, doar-doar mai prind o zi să mai angajeze niște neamuri, niște prieteni, niște incompetenți, să mai strice ce a mai rămas din marile sisteme (hodoronc-tronc!!!, n.n.) din România. Rușine PSD! O să o încasați!” (discurs electoral la Ploiești, 1 noiembrie 2019)

    România adoră discursul de Gâgă al lui Klaus… o mulțime de cetățeni, întinși comod pe canapele, savurează înțelepciunea laconică a președintelui și mesajul profund intelectual sintetizat în „O să o încasați!”. Sloganul face parte din România normală, pe care le-o promite candidatul PENELEULUI. România se bucură. Ea vrea să devină normală, să poată aplica M**E PSD pe toate plăcuțele de înmatriculare și să termine odată cu CIUMA ROȘIE, eventual printr-o scoatere convenabilă și perfect democratică a CIUMEI în afara legii.

    În această atmosferă vibrantă de ură și draci moțați, guvernul Orban capătă girul Parlamentului (și) prin contribuția neprețuită a unora care au stat, mândri, de-a stânga și de-a dreapta lui Ponta Victor în acea duminică memorabilă când, într-o plictiseală de moarte, la ora cinci după-amiază, oră la care și muștele dorm, acesta ne anunța că își face partid. Nici nu știm cum să ne explicăm, așadar, că Daniel Constantin (mâna dreaptă) și Sorin Câmpeanu (mâna stângă) a liderului PRO ROMÂNIA, împreună cu Wolf, klingonianul-șef machiat suficient de bine cât să pară Mihai Tudose, ex-prim-ministru al României, „defectează” votând guvernul, semn că nici la „băieți” disciplina nu mai e ce-a fost odată iar războaiele interne dau pe-afară precum plămada în care s-a pus prea multă drojdie. Nu știu cum a votat Georgian Pop, dar pot să bănuiesc.

    Cu un aer din ce în ce mai iritat, ca și cum ar executa o comandă cu care nu prea e de acord, Kelemen Hunor și husarii lui votează în lehamite noul guvern, cu un mic avertisment în coadă:

    „Suntem chemați să vă dăm ceea ce ați dorit, fără inhibiții, fără scrupule ( i-auzi!!!, n.n.). Ați dorit cu ardoare puterea executivă, pe lângă cea prezidențială, înainte de alegerile generale. Astăzi veți primi ceea ce ați vrut, veți avea și puterea executivă și va depinde doar de dumneavoastră, domnule Ludovic Orban, în ce mod veți folosi această putere.”( Kelemen Hunor, 4 noiembrie 2019, în Parlament, la ședința de învestire a guvernului Orban)

    Învestirea produce, așa cum v-am povestit, și „victime colaterale”… și pentru că acestea se cuvenea să poarte un nume, li s-a spus, simplu, Victor Viorel Ponta. Întreaga dezamăgire pentru răutatea lumii este sintetizată dureros de către fostul premier în câteva rânduri bine simțite, de neuitat:

    „O lecție despre oameni din care tot nu reușesc să înteleg și să învăț de ajuns. Păcatul lor este însă că au instaurat un Guvern care va face foarte mult rău – și oamenii nu îi vor ierta pentru asta. Ne despărțim de acești foști colegi care au ales să fie alături de Putere. Noi rămânem în Opoziție, alături de cei care ne votează și care au încredere în mine” (Victor Ponta, pe pagina de FACEBOOK, 4 noiembrie 2019).

    Mi-au dat lacrimile citind acest mesaj din partea unuia care, în nevinovăția lui, nu știa ce înseamnă să înfigi cuțitul între omoplații unui prieten și tocmai află că se poate și așa ceva într-„o soţietate fără prinţipuri, (care) va să zică că nu le are!”

    Primul tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019 este câștigat detașat de Klaus. Dan Barna nu intră în turul 2… rezultatul primului tur de scrutin îl prinde citind și recitind, în casa părintească, unde tocmai făcea un clip publicitar lacrimogen despre cum se spală el pe dinți și cum își lustruiește pantofii, articolul din RISE PROJECT a cărui vedetă absolută este și întrebându-se cu ce naiba le-o fi greșit „băieților” de s-a trezit cu reacția asta disproporționată. Cosette Chichirău sesizează oportunitatea de a-i da un brânci pe scări… brânciul e însă sub 30% și coafura lui Dan Barna rezistă!

    Între cele două țururi de scrutin Klaus refuză orice discuție neregizată, că doar nu e cazul să ne dăm în petec tocmai acum, când avem șansa de a câștiga zdrobitor alegerile dacă ne ținem gura aia cu un număr incredibil de dinți despre care din experiențe anterioare știm că bate curul, și încă la scor!

    „Asta este situația și cu această doamnă nu am acceptat discuția în principal pentru că este reprezentanta unui partid care este nedemocratic, care a guvernat împotriva românilor și eu nu sunt dispus să legitimez așa ceva. Înțeleg perfect nevoia, dorința de a avea o dezbatere reală, așezată, cu candidații din turul doi. Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă de la PSD, voi organiza eu, împreună cu echipa mea, o dezbatere așezată săptămâna viitoare, marți seara, la care vor fi invitați să dezbată, împreună cu mine, mandatul pe care l-am încheiat, planul pentru mandatul pe care sper că îl obțin în continuare, politologi, formatori de opinie, jurnaliști. Va fi o discuție deschisă, așezată, care cu siguranță va fi pe placul românilor”. ( Klaus Iohannis, declarație pe 16 noiembrie 2019)

    A fost cu siguranță pe placul românilor. Aceștia au adormit în primele cinci minute, indiferent de problemele mai mici sau mai mari pe care le-au avut cu somnul în ultimii 30 de ani. La sfârșitul dezbaterii Radu Tudor a primit cadou de la Klaus metrul liniar de autostradă executat de Ștefan Mandachi în cadrul acțiunii de răsunet planetar #ȘÎEU.

    Cu o săptămână înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, Sebastian Burduja, care nicidecum nu este o invenție a serviciilor ci doar un tânăr onest, remarcat de PENELEU pe când era activist și membru în PACT, profund devotat democrației românești, așezată de dânsul înaintea oricăror tragedii personale, așa cum avea să demonstreze în 10 august 2018, scria următoarele:

    „Pe lângă aceste calcule simple, cred sincer că avem șansa să scriem istorie. La 30 de ani de când am strigat Jos Ceaușescu, e timpul să scăpăm definitiv de comunism. E timpul să demonstrăm, din respect pentru părinții care își plâng copiii jertfiți la Revoluție, că am meritat acel sacrificiu. Că dreptul de a alege, câștigat cu sânge, nu e un moft ocazional, ci o datorie continuă. Și mai cred că avem șansa să scriem o filă importantă de istorie, pe care copiii noștri să o citească peste ani, cu mândrie. Și care ar putea să sune chiar așa: În 2019, milioane de români din toată lumea au cinstit în cel mai frumos mod cu putință memoria celor peste 1.000 de eroi ai Revoluției din 1989: au votat!” ( Sebastian Burduja, presedinte al organizatiei PNL din Sectorul 1, pe 20 noiembrie 2019)

    Sebastian Burduja este născut pe 18 iunie 1985, ca urmare avea în 1990 cinci ani, deci nu a putut striga nimic altceva la Revoluție în afară de „…lică nu știa să zică/ lâu, lățușcă, lândunică…” și „cățeluș cu pălul cleț/ fulă lața din coteț”. Pe de altă parte, nu pot să aud din gura lui Sebastian Burduja nimic despre „părinți care își plâng copiii”. Pur și simplu nu pot. Și dacă nu știți de ce anume e insuportabil, dați un search pe „Sebastian Burduja/ Patrick André de Hillerin” și veți afla.

    Pe 23 noiembrie 2019 Klaus câștigă alegerile prezidențiale cu 66,09%.

    DECEMBRIE 2019

    Și iată-ne în decembrie 2019, lună de cârnați, piftii și de „…cum tăiem porcul cu asomare prealabilă, europeană și îl preparăm în Ardeal”.

    Sibiul pare centrul Universului… și „târgul de Crăciun din Sibiu” atrage atenția jurnaliștilor de la NY TIMES:

    „…«În timp ce Târgurile de Crăciun din Germania -și toate versiunile lui din Europa- sunt destinațiile preferate ale turiștilor, un nou, mai puțin cunoscut târg, a reușit să aducă în lumină acest oraș din România, unde comunitatea vorbitorilor de limbă germană și-au lăsat amprenta încă din Evul Mediu.» Jurnalistul este impresionat de orașul vechi din «inima României», de «micul Târg de Crăciun în care mirosul de vin inundă nările oricărui trecător», de bradul imens și micul patinoar care atrage copii, creând atmosfera de Crăciun.” ( TURNUL SFATULUI.ro, despre articolul din 21 decembrie 2019, apărut în NY TIMES)

    Despre ultimul mall deschis în urbe, Radio-România-imparțialități vorbește zilnic elogios, în ciuda țevilor nesuferite care pocnesc prin subsolul lui și-n ciuda intoxicației cu dioxid de carbon a unor cetățeni care n-au avut prevederea de a veni la mall cu măști de gaze.

    România petrece, toate televiziunile aduc în studiouri astrologi de faimă și numerologi consacrați, ca să ne prezinte viitorul de aur al patriei care a scăpat de comunism, în sfârșit, la 30 de ani de la Revoluție. Pe fundalul unor știri senzaționale se văd hore minunate, stimulate de chiuituri și pocnituri din degete, cam ca hora aceea de la alegerile prezidențiale din diaspora, încinsă în jurul unui tomberon ornat cu baloane roșu, galben și albastru, ținând loc de urnă de vot.

    Klaus retrage decorațiile unor „penali” ca Adrian Năstase, Adrian Severin și Gheorghe Mencinicopschi deoarece s-a uitat în poza din 1 decembrie 2019, făcută la Alba Iulia și a constatat că deja numărul de generali și băieți buni din servicii care trebuie decorați ar pune presiune pe Monetăria Națională. Așa că mai bine recuperează câte ceva și simultan salvează și planeta, economisind energia pe care ar fi risipit-o în procesul de turnare a medaliilor.

    Cuprinsă de febra sărbătorilor, România nu se mai uită la mărunțișul de miliarde de coco pe care îl împrumută Cîțu, și nici la perspectivele luminoase și FMIstice ale patriei.

    Totul e sub control. Cetățeanul are zeamă de varză pentru mahmureala ce va să vină. Întâi șampanie și apoi zeamă de varză… căci aceasta e succesiunea corectă a băuturilor acidulate în orice poveste de succes!

    ………………………………………………………………………….

    THE END, sau, pe românește, ȘI-ALTĂ DATĂ/ȘI-ALTĂ DATĂ/ O S-O FACEM/ȘI MAI, ȘI MAI LATĂ!

  8. Domnule Adrian Năstase, nu este posibil ca Trump sa fi fost santajat de neoconservatorii din Senat în vederea nesuspendarii? S-ar putea ca vina sa apartina indirect democratilor, care prin acest impeachment nesăbuit le-au aruncat neoconilor mingea la fileu. Incompetența și iresponsabilitatea acestora este greu de subestimat. Sa nu uitam de membrii Administratiei Bush, care, cuprinsi de „entuziasm”, produceau adevarate perle inainte de invazie: „Five days”, „Oil revenue will pay for it”, „We will be greeted as liberators”. Cand un expert militar le-a infirmat nonsensurile, la scurt timp si-a dat demisia.
    Astept opinia dumneavoastra.

  9. Intentii si finalitati similare? Daca mintea globalistului Trump sta in „testicule”, el nu este diferit de Hitler!

    Greseala lui Donald Trump in Orientul Mijlociu este una de abordare. Unilateralismul trumpist in abordarea arabo-persilor ar putea sa fie vatamator atat pentru presedintele american, cat si pentru Statele Unite. Nu credeam ca va fi posibila vreodata o apropiere sau alianta informala arabo-persana. Dar ea a fost deja pecetluita cu sangele celor doi generali, iranian si irakian, omorati de americani.

    Situatia extrem de inflamata din Orientul Mijlociu, in care Trump pare aidoma unui gangster bezmetic care cara la pumni in toti, in arabi si in iranieni (dar nu numai), trebuie abordata multilateral. Aceasta abordare multilaterala este corespunzatoare conexiunilor multilaterale ale regiunii. Trump si SUA nu sunt in vid. Doar intr-un decupaj ireal ar fi posibil unilateralismul SUA privind Iranul.

    Contul asasinarii generalului iranian Qassem Suleimani de catre SUA, in mod las si de pe un teritoriu tert, al Irakului, nu poate fi inchis decat prin razbunarea legitima de catre Iran a martirului sau, care este si un erou regional al luptei antiteroriste si antiglobaliste. Trump nu a inteles ca cercul pe care l-a deschis prin actiunea sa unilateralista va fi inchis prin reactiunea iraniana. Poate si una multilateralista.

    Daca mintea lui Donald Trump sta in coaie, el nu e diferit de Adolf Hitler. Al doilea avea doar unul, dar primul le are atat de batrane ca nu mai fac cat doua. Americanii ar trebui sa fie atenti pe mana cui s-au dat. Sa rememoreze lectia germana. Politica josnica a SUA a vrut sa negocieze o “razbunare proportionala” a Iranului. Acest act arata ca “jucariile” lui Trump sunt mai de pret decat vietile americane.

    Categoric, niciodata nu trebuie sa se mai permita ca Globalismul sa joace soarta unei Natiuni sau a tuturor Natiunilor pe cartea unor ambitii personale sau de grup. Trump a supralicitat sambata cu lovirea a “52 de situri” iraniene, între care locuri istorice. Amenintarile cu noi incalcari ale dreptului international si cu distrugerea unor situri culturale, care e o crimă de război, nu trebuie sa lase Lumea impasibila.

  10. Se pare că propaganda anti-americană a dat roade, cu precădere, în rândul poporului PSD. Și acest lucru se vede și pe blogul domnului Adrian Năstase unde anti-americanismul, dar și anti-semintismul, se desfășoară fără opreliște.

    Spun că a dat roade propaganda, deoarece oamenii PSD, fără să aibă probe sau ignorând realitățile, condamnă acțiunile americane, desigur conduse de iudaismul internațional, de apărare a intereselor cetățenilor proprii.
    Pentru acești îndoctrinați, faptul că zeci de americani sunt uciși, fie acasă, fie în alte puncte ale Globului în acte de terorism, faptul că ambasadele americane sunt asediate sau că zeci de Biserici creștine sunt incendiate și sute de creștini sunt schingiuți și omorâți, constituie acte de ”legitimă apărare” realizate de bandele teroriste.
    Practic, reacțiile acestea negândite constituie o încurajare a continuării actelor teroriste.

    Mai lipsește ca toți acești revoltați să se urce în primul avion pentru a participa la funeraliile teroristului nr.15 și să se înroleze în Forțele Quds pentru a efectua acțiuni militare extrateritoriale și operații clandestine.

    Astăzi, eliminarea teroristului numărul 15 de pe lista UE, constituie motiv de exprimare a urei profunde împotriva Americii. Această eliminare este văzută de apărătorii unui conducător terorist ca o crimă de război și o încălcare a dreptului internațional.
    Practic, reacțiile acestea negândite constituie o încurajare a continuării actelor teroriste.

    Motivul îl constituie faptul că respectivul, un șef al terorismului internațional organizat și finanțat de un stat, are pe umeri niște epoleți. Deci, epoleții îi acordă acestuia imunitate în cazul în care comandă acte teroriste dincolo de granițele statului al cărui subiect este.
    Mă întreb cum ar fi reacționat această lume strâmbă dacă pe umerii lui Osama bin Laden atârnau epoleți oficiali de general.

    Dacă Macron se duce fuguța la Putin să primească instrucțiuni, oare și unele personalități politice din România se înghesuie la poarta Ambasadei Rusiei ca să primească și ele instrucțiuni de la ambasadorul Kuzmin?
    Nu m-ar mira.

    • Zice Popescu, un biet propagandist sirosist :
      „….deoarece oamenii PSD, fără să aibă probe sau ignorând realitățile, condamnă acțiunile americane, desigur conduse de iudaismul internațional, de apărare a intereselor cetățenilor proprii.”
      Ce probe , sau cîte probe mai vrei Popescule, că ţie şi dacă-l prinzi pe Itzic gol pe Rahila ta eşti în stare să spui că se odihnea aşteptându-te pe tine să vii cu copypaste-ul postării de pe blogul lui Adrian Năstase, din care să reiasă cît de deştept propagandist sorosist eşti şi că-ţi meriţi amărâta de simbrie ! 😳
      P.S.
      Mă mir că nu-i acuzi şi pe cei din UE, mai ales pe germani şi francezi că-s pesedişti, că pe chinezi şi pe ruşi sigur îi crezi cu carnetele-n buzunar !
      Poate că niciodată până acum în ultimii 30 de ani n-a ieşit mai clar în evidenţă ca acum necesitatea acelui ” yankei/americani go home !” .
      Iată că Parlamentul Irakian o cere deja !
      Dar probabil că şi-acolo PSD-ul are peste 50 % . După mintea ta, desigur !
      Sau poate după ce eşti obligat să …haleşti pentru un pumn de verzişori ?!
      Mizerabil ! În orice limbă, dar mai ales în cea română pe care-o foloseşti impecabil, spre deosebire de cea în care-ţi pupi în coor stăpânii !

      • Eleganța acestei exprimări a domnului Humor, atac la persoană, „Popescule, că ţie şi dacă-l prinzi pe Itzic gol pe Rahila TA”, să devină oare o normalitate pe acest blog, sau să fie doar o scăpare a cenzurii privind bunul simț atât de necesar unui mediu de comunicare civilizat?

  11. Să citim şi printre rânduri :
    In 1951 apare in randul populatiei un puternic curent pentru nationalizarea AIOC, pornit si din cauza refuzului companiei de a mari redeventele catre Iran. In martie este asasinat premierul pro-vest Ali Razmara, iar luna urmatoare parlamentul legifereaza nationalizarea industriei petroliere si crearea National Iranian Oil Company (NIOC). Aceasta actiune a fost dirijata de liderul miscarii pentru nationalizare, Mohammed Mosaddeq, ce va deveni din luna mai noul premier.
    ………………
    Fostul presedinte iranian ( MAHMOUD AHMADINEJAD, nascut in 1956) era cunoscut pe plan international mai ales pentru declaratiile sale controversate la adresa Israelului dar si pentru chestiunea probabilitatii ca Iranul sa dezvolte arma nucleara. Ales la 6 august 2005 (in timpul campaniei s-a speculat ca ar avea origini evreiesti, cititi si Ahmadinejad’s ‘Jewish Family’), a fost primul presedinte al republicii islamice care nu apartinea clerului. Insa nu el era cel mai important om in stat, caci conform articolului 113 din constitutia iraniana, rolul de lider suprem ii revenea ayatollah-ului Ali Khamenei. Inainte de a fi ales, a fost primarul Teheranului.

    Din declaratiile sale deja celebre amintesc cererea sa de dizolvare a statului Israel sau de stergere a sa de pe harta. Ultima a facut multa valva iar iranienii au spus ca traducerea exacta indica de fapt o referire la guvernul israelian si nu la popor. De remarcat ca in 2005 Ali Khamenei a subliniat ca republica islamica n-a amenintat si nu va ameninta vreo tara.

    A mai fost acuzat in vest ca a descris holocaustul ca fiind un mit si prin urmare a fost socotit anti-semit. Si de aceasta data insa se da vina pe interpretare, Ahmadinejad specificand cu alta ocazie ca nu este impotriva evreilor pe care ii respecta foarte mult si ca n-a spus ca holocaustul n-ar fi existat. De mentionat ca Ali Akbar Velayati, consilierul principal pe probleme de politica externa al lui Khamenei, a refuzat sa participe la conferinta asupra holocaustului din 11 decembrie 2006 din Iran, specificand ca acesta a fost un genocid si o realitate istorica.

    S-a opus conceptului de veto din cadrul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, considerand ca nu este corect ca altii sa decida pentru 1,5 miliarde de musulmani.

    Dorea ca revolutia islamica sa duca la un GUVERN MONDIAL. A facut eforturi pentru eliminarea vizelor intre tarile din regiune.

    Incuraja familiile iraniene sa aiba o medie de peste 2 copii.

    La conferinta de presa de la universitatea Columbia intrebat fiind despre libertatea homosexualilor in Iran, presedintele a raspuns senin ca acest fenomen nu exista in tara sa, precum in SUA.

    In iulie 2006 asemana actiunile Israelului in Liban cu cele ale lui Hitler, adaugand ca sionismul cauta ca si acela orice pretext pentru o interventie militara.

    Intr-un discurs din aprilie 2008 a descris evenimentele de la 11.09.2001 ca fiind suspecte si a adaugat ca a fost vorba de o demolare a cladirilor. A mai sustinut de asemenea ca evenimentul a fost folosit pentru invazia Afganistanului si a Irakului.

    In septembrie 2008, dupa ce a declarat ca finantele internationale sunt controlate de care sionisti, a fost acuzat din nou de anti-semitism.

    Tot in septembrie 2008 si-a exprimat opinia ca imperiul american isi va gasi sfarsitul in curand si ca SUA nu va mai reprezenta o forta internationala.

    In octombrie 2008 si-a exprimat fericirea pentru declansarea crizei pe care o vedea ca pe un colaps al liberalismului.

    In noiembrie 2008 l-a felicitat pe Obama, considerand ca va veni o perioada a schimbarilor. A fost pentru prima data dupa criza ostaticilor cand un presedinte iranian felicita pe un omolog american.

    Ultima isprava marca Ahmadinejad a fost discursul sau la Conferinta asupra rasimului de la Geneva. Trebuie precizat ca reprezentantii unelor state cu blazon democratic n-au participat iar ceilalti au parasit sala in momentul in care acesta a acuzat Israelul si Occidentul ca “au transformat o intreaga natiune (teritoriile palestiniene) in una fara tara sub pretextul suferintelor evreilor si pentru a instaura un guvern complet rasist”.

  12. De data asta sunt de acord cu autorul, chiar şi cu Dilema :
    Sînt populist
    Andrei CORNEA
    Aparut in Dilema veche, nr. 828, 3 – 8 ianuarie 2020

    Sînt populist. E grav și nu mă tratez. În consecință, susțin că toate pensiile din România (la treizeci de ani de la o revoluție care a abolit sistemul de privilegii comunist al nomenclaturii) ar trebui să fie calculate la fel, adică pe aceeași bază. Asta înseamnă: fie se desființează toate pensiile care nu se calculează pe baza contributivității, ci ca procent din veniturile obținute de salariat în ultimii ani, fie, invers, nu rămîn decît acestea din urmă. Adică ori nu mai avem pensii „speciale“, ori nu avem decît pensii „speciale“. Presupun că cea de-a doua situație e imposibilă, deoarece nu există buget pentru ea, dar ca principiu e la fel de bună ca și cealaltă alternativă.

    Am văzut în zilele din urmă jurnaliști sau analiști care, sub pretextul că sînt antipopuliști, fac excepții: magistrații ori chiar militarii, mai ales cei care au servit în teatrele de operațiuni, au dreptul la pensii speciale. Cred că acești oameni raționează incorect.

    Astfel se spune că riscurile unei profesiuni, marea responsabilitate ori anumite incompatibilități conferă dreptul de a beneficia de o pensie specială. Dar oare un chirurg care operează pe creier sau inimă nu are o imensă responsabilitate? Dar un medic de la urgență, confruntat în fiecare zi cu situații de viață și moarte? De ce un grefier merită mai multe beneficii decît aceștia? Că muncește mult? Dar și profesorii muncesc mult. Răspundere foarte mare au și alte categorii – de exemplu, educatoarele. Pot să-ți distrugă psihic sau chiar fizic un copil pe viață din neatenție, indolență sau incompetență. N-ar merita și ele pensii speciale? Desigur, judecătorii și procurorii trebuie să asigure o justiție imparțială. Au oricum salarii foarte mari, care le-ar asigura o pensie oricum mare, chiar bazată pe contributivitate. De ce ar vrea să aibă pe deasupra și privilegii? Curtea Constituțională a susținut că pensia specială asigură „stabilitatea financiară“ a magistraților și că, în consecință, „reprezintă una dintre garanțiile independenței Justiției“. Spus simplu: ca să ne asigurăm că magistrații nu sînt corupți, nu doar că-i plătim foarte bine, cît lucrează, dar le dăm și niște pensii imense, cînd ies din activitate. Iar militarilor (armată, poliție, jandarmerie, pompieri, vameși, servicii de informații), de ce le dăm aceste pensii? Că și-au riscat pielea în Afganistan? Să le dăm acelora niște prime speciale. Sau mai degrabă cu pensiile astea vrem să ne asigurăm că n-o să scoată tancurile pe străzi ca să răstoarne guvernul, dacă li se năzare, sau, mai probabil, că o să intervină atunci cînd li se ordonă s-o facă în caz de necesitate, ori o să stingă incendiile la nevoie, ori vor stropi cu gaze lacrimogene niște demonstranți antiguvernamentali, cum au făcut-o, ori că, în cazul poliției, nu se vor deroba de la sarcina de a-i prinde pe criminali, și așa mai departe. Ce să mai vorbim despre servicii! Adică îi mituim preventiv. De ce? Fiindcă atît militarii, cît și magistrații pot paraliza sau chiar distruge statul, dacă vor și cînd vor. Primii pot chiar trage în populație, așa cum au făcut-o acum 30 de ani, fără să fie pedepsiți cum se cuvine de cei din urmă. Două caste privilegiate complice! Împotriva forței lor combinate nu avem altă forță.

    Așadar, pensiile speciale pentru magistrați și militari nu sînt o recompensă justă pentru riscurile și responsabilitățile profesiei, ci o favoare, aproape o promisiune de taxă de protecție. Diferența dintre ei și toți ceilalți cetățeni nu e că ei muncesc mai mult, mai greu, au mai multă răspundere ori sînt supuși mai multor restricții etc. Toate acestea sînt justificări ridicole și nimeni cu un pic de judecată și de experiență de viață nu poate să le ia în serios. Pur și simplu, aceste două categorii profesionale au mai multă putere, fiind singurele, de fapt, care pot șantaja întreaga societate. (A se vedea, de exemplu, puterea imensă și imposibil de controlat dobîndită de Curtea Constituțională, care de altfel a interzis desființarea pensiilor speciale pentru magistrați.)

    Faptul că, săptămîna trecută, grefierii de la Tribunalul București s-au mobilizat fulgerător și masiv și împreună cu unii magistrați au încetat lucrul, paralizînd cîteva ore exercitarea justiției, atunci cînd Parlamentul discuta abrogarea pensiilor speciale, arată de ce e în stare această castă. (Bineînțeles că Parlamentul a amînat orice decizie.) Nici o OUG pe Justiție a guvernării Dragnea n‑a generat un protest atît de rapid și de masiv!

    În cazul militarilor există cel puțin scuza că, prin profesia lor, n-au mult de-a face cu justiția și echitatea. Dar pentru judecători și procurori (pentru a nu mai vorbi de grefieri) și cei care le țin partea e pur și simplu dizgrațios să apere privilegii, pe considerentul că nu-și pot face meseria de a împărți dreptatea dacă n-au convingerea că peste cîțiva ani (puțini, în general) îi așteaptă o pensie egală sau uneori chiar mai mare decît salariul. Egalitatea în fața legii – principiu constituțional și democratic – e anulată chiar de cei care sînt meniți s-o asigure, prin justificarea a două modalități de calcul al pensiei. Că, luați individual, există magistrați curajoși, competenți și lucizi, e foarte sigur și lăudabil. Așa cum e sigur că, individual, există și mulți militari care își merită leafa. Dar chiar de-ar fi onești, individual, toți membrii unui grup privilegiat, nu e obligatoriu ca și grupul luat ca totalitate să fie la fel. Senatus bestia, senatores homines honesti, spuneau cu înțelepciune romanii.

    Dacă-i așa, atunci măcar să nu acceptăm argumente ipocrite, ci să spunem adevărul: cei care au pensii speciale n-au nici un drept la ele. De ce le au atunci? Pentru că pot. Iar dacă argumentele astea nu plac, tratați-mă drept populist. Nu mă supăr!
    P.S. ( părerea mea)
    Se invocă în sprijinul acordării acestor ” nesimţite” şi faptul că după pensionare, cei în cauză nu mai au voie să -şi completeze veniturile din alte funcţii publice. Păi, dacă-i aşa să le dăm voie să se angajeze unde vor ei, dar nu la Stat, că doar ce să facă bieţii pensionari de 45-50 de ani doar cu câte o biată pensie de 120 sau 170 de milioane ? Nu-i putem lăsa să moară de foame, mai bine murim noi!
    De grija lor, cum sigur că vor spune !
    Şi până la urmă, dacă pe mai marii zilei îi pot şantaja, sau ameninţa, nouă ,milioanelor de oameni care vom ieşi în stradă să protestăm ce-or să ne facă ?!
    Scuze ! Cu milioanele trebuie s-o las mai încet că doar nu suntem prin Ţările unde milioanele ies în stradă şi protestează şi când se măreşte cu câţiva cenţi tichetul la metrou …..
    Noi suntem doar o ţară, ba unii zic că nu suntem decât o biată Colonie ! Cu C mare,, de la c…. ! :mrgreen:

  13. Cred că Trump și echipa sa au calculat geșit. Nu vor obține nici o întărire a poziției pe plan intern, căci acțiunea grupării clinton-soroș privind demiterea nu va înceta, iar americanii de rând îl susțin oricum și nici o întărire a poziției internaționale, unde deja sunt semne de încurajare și susținere a ripostei iraniene!
    Am convingerea că iranienii nu se vor răzbuna în stil irakian – ei vor acționa la americani acasă și cu ce găsesc la fața locului vor plăti ce au de plătit.
    Iranienii (indo-europeni de felul lor!) nu gândesc cu mia de ani și tare-mi pare că Trump va fi obligat să-și dea singur demisia, înainte de încheiera acestui mandat.
    Sincer, după ce am aflat de discursul rostit de Trump la inaugurarea Bradului de Crăciun la Washington, urmat de mesajul din ziua de Crăciun, transmis de Trump împreună cu soția sa, apoi văzând și mesajul de Crăciun al lui Boris-Johnson, MI-AM ZIS CĂ AVEM ȘANSE SĂ NE SALVĂM CA SPECIE de la auto-distrugerea spre care ne împing inconștienții propovăduitori ai globalismului alături de cei din lumea LGBT și sex-marxiștii.
    Și uite așa, din alte motive, am ajuns să-mi doresc ca Germania să reușească în acțiunea ei de reconciliere de facto a chinezilor cu rușii!

  14. Americanii fac ce vor

    Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe dum., ian. 5, 2020 la 10:59, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv9246211901 a:hover {color:red;}#yiv9246211901 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv9246211901 a.yiv9246211901primaryactionlink:link, #yiv9246211901 a.yiv9246211901primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv9246211901 a.yiv9246211901primaryactionlink:hover, #yiv9246211901 a.yiv9246211901primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv9246211901 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Exclusiv. Adrian Năstase: Iranienii vor căuta să dea SUA un răspuns pe măsură! Opinia fostului premier despre asasinarea lui SoleimaniAutor: Dan Andronic4 ianuarie 2020Un interviu în exclusivitate cu Adrian Năstase, fost ministru de externe (1990-1” | |

  15. Analiza D-voastra incepe sa fie acoperita de fapte: 3 militari americani au murit in Etiopia, in urma atacului unei baze militare americane (nu stiam ca americanii au si in Etiopia militari!) de catre un grup Daesh iar Parlamentul irakian a cerut retragerea trupelor americane din Irak, si a altor trupe straine, motivand ca Irakul nu mai trebuie sa fie un camp de lupta – conform postului TV France24.
    Mi-e greu sa inteleg spiritul belicos si cu totul pro-american al unor romani care se considera politicieni, unii responsabili de atitudinile Romaniei si de viitorul ei in contextul geopolitic actual, care pare a fi foarte labil. Evident, nu ma asteptam ca fostul marinar, Basescu, sa manifeste o pozitie inteligenta fata de acest „regretabil incident”!

  16. Dle Popescu, unde ați citit dvstră despre ”iudaismul internațional” ” și alte asemenea bazaconii aici pe blog?!. Izbucnirea dvstră de furie și dispreț la adresa ”poporului PSD” este jenantă, mai ales după analiza obiectivă a gazdei noastre. La căt venin spumegănd ați vărsat, cred că ați fi în stare să aplaudați entuziast ștergerea de pe pămănt a Iranului, firește fără petrolul lui. Firește din motive strict umanitare.

    • @Elena Neagoe: ”Dle Popescu, unde ați citit dvstră despre ”iudaismul internațional” ” și alte asemenea bazaconii aici pe blog?”

      Vă invit să recitiți operele clasicilor: #fragmentarium, #zev, #humor, etc.
      De altfel, chiar amfitrionul nostru a dat, se pare, un cartonaș galben, academicianului #fragmentarium pentru unele ieșiri antisemite cam prea de tot.
      Cât despre relația SUA-Iran, vă invit să citiți, totuși, argumentele din: ”Lecțiile Istoriei” (https://mipopescu.wordpress.com/5-politica/lectiile-istoriei/). Putem discuta civilizat cu argumente și contraargumente și, eventual, pe baza experiențelor pe care ni le oferă Istoria, nu doar cu păreri induse de massmedia.

Lasă un răspuns

Înapoi sus

Descoperă mai multe la ADRIAN NĂSTASE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura