Raspunsul dat de Ion I.C. Bratianu comisiunei de ancheta pentru darea in judecata a guvernului sau.

Anul 1918 a fost foarte complicat. Dupa Pacea semnata la Buftea/Bucuresti, cu Germania, guvernul Marghiloman a dat in judecata guvernul Bratianu, cerand in Parlament, in baza legii raspunderii ministeriale, ridicarea imunitatii acestora si arestarea lor. In circumstantele de atunci acest lucru nu s-a mai intamplat, desi au fost perchezitii etc. Nu intru in amanunte. As vrea sa cititi insa raspunsul lui Bratianu la acest demers al guvernului Marghiloman.

Raspunsul dat de Ion I.C. Bratianu comisiunei de ancheta pentru darea in judecata a guvernului sau.

Domnule Președinte,

Pe temeiul art.18 din legea responsabilității ministeriale vă rugăm să binevoiți a comunica Adunării, în ședință publică, alăturata declarațiune.

În același timp vă rugăm să binevoiți a face ca, în virtutea dreptului de apărare ce legea responsabilității a voit să garanteze, această declarațiune să fie afișată în toate comunele rurale o dată cu raportul Comisiunei de informații, precum a fost decis în ședința de la 17 iulie a.c.

Războiul pentru care se cere să fim pedepsiți este fapta firească a dezvoltării noastre naționale.

Oricare ar fi durerile și încercările trecătoare, așteptăm cu încredere consecințele lui definitive și cu mîndrie judecata istoriei. Prin el, pentru prima oară în lumea modernă, am înfățișat limpede și cu jertfă de sînge am dobîndit să fie recunoscut dreptul romînilor la unitatea lor națională.

Înainte de pacea generală, care trebuie să hotărască rezultatele acțiunii noastre, nu se vor putea cerceta sincer și de-a întregul împrejurările în care războiul a fost pregătit, declarat și purtat și răspunderea jertfelor ce el a impus, fără a primejdui însăși roadele lui cele mari.

Pînă atunci dezbaterea și publicarea actelor nu s-ar face decît în folos străin și în dauna intereselor superioare ale statului romîn.

Nimic nu ne poate sili a contribui la o asemenea întreprindere.

De altminterea, nu recunoaștem, nici autoritatea morală, nici cea legală, a celor care pretind să judece astăzi politica și faptele noastre.

Contestăm autoritatea morală a unei judecăți ordonate de străinii contra cărora am ridicat armele. Declarațiunile din Reichstagul german și chiar mărturisirea din expunerea de motive a Parlamentului romîn, arată destul de clar adevăratul caracter al încercării ce se face împotriva noastră de către acei care, în același timp, amnistiază criminalii contra Patriei și a Drapelului și colaborează cu toți trădătorii și cu toți dezertorii.

Contestăm autoritatea legală a unui Parlament ales, fără participarea Dobrogei, printr-un sistem de vot contrariu prescripțiunilor formale ale Constituției, cu două treimi ale Țării sub stăpînirea directă a baionetelor străine, în care candidații n-au avut voie a pătrunde decît cu autorizația individuală a Comandaturilor străine, fără ca cea mai mare parte a cetățenilor să fi avut putința materială de a-și exercita drepturile și sub un regim general de stare de asediu și de cenzură, în care nici nu ne-a fost permis a ne exprima părerile și credințele.

A recunoaște vreo aparență de autoritate morală sau legală hotărîrilor pe care actualul Parlament astfel chemat să le dea, ar fi totodată o înjosire a situației, pe care am avut cinstea să o reprezentăm într-o fază istorică a neamului nostru.

Grija intereselor naționale și o datorie imperioasă de patriotism ne silește a ne feri de tot ce-ar putea vătăma roadele jertfelor glorioase ce și-a impus țara.

De aceea sîntem hotărîți a nu înlesni întru nimic încercarea ce se face, a nu răspunde nici unor întrebări și a nu opune înaintea comisiunilor parlamentare vreo altă apărare învinuirilor ce se ridică împotriva noastră, nici chiar în privința acelor puncte prin care se caută a se da ființă celor mai îndrăznețe plăsmuiri. Ne mărginim numai a denunța scopul și caracterul acestor înscenări și temeiul ce se poate pune pe dovezi făurite în asemenea împrejurări.

Stăpînitorii zilei impun acum hotărîrile lor.

Cu o înaltă mulțumire vedem în ele o nouă manifestare a legăturii noastre cu cele mai sfinte aspirațiuni ale neamului.

Judecata noastră nu o va face decît conștiința națională, cînd se va putea liber rosti și istoria, care va dezvolta roadele binecuvîntate ale jertfelor de astăzi.

I.I.C. Brătianu, E. Costinescu, V.G. Morțun, A Constantinescu, Vintilă Brătianu.

 

Biblioteca C.  C.  P.M.R.

Nr.III – 8290, pag.1

PS Puteti citi si un interesant articol, pe aceasta tema, in Historia, articol semnat de Dorin Stanescu

 

 

 

3 gânduri despre “Raspunsul dat de Ion I.C. Bratianu comisiunei de ancheta pentru darea in judecata a guvernului sau.

  1. Ludovic 1 impreuna cu nevertebratele care se forteaza sa distruga sectia speciala de anchetare a abuzurilor magistratilor credeti ca-s interesati de jertfa Bratienilor ? Nicidecum, dupa cum deja ati observat au un comportament aberant, irational si mereu impotriva romanilor care au incercat sa faca ceva pentru tara asta. Penelistii astia vopsiti vor fi mai rai ca ciuma bubonica, zeci de ani vor trebui sa treaca pentru a repara ce strica astia acum, dar ce pretentii mai poti avea de la acesti distinsi intelectuali de dreapta … in fapt o hoarda de borfasi de cea mai joasa speta ghidonati exemplar de mana nevazuta a meditatorului suprem.
    La multi ani ! Noi sa fim sanatosi … ce de restul are Dumnezeu grija.

  2. PNL a dispărut de multă vreme.
    După Revoluție, când se formau primele structuri de putere, până la acordul privind constituirea CPUN, s-a ajuns un acord ca la sedințele FSN să fie prezenți și doi reprezentanți ai foștilor deținiți politici, adică Ticu Dumitrescu de la țărăniști și Radu Ciuceanu de la liberali. Ajuns apoi în Parlament pe listele PNL, Radu Ciuceanu , a condus o Comisie de Abuzuri și a dezvăluit, în presă, multe matrapazlâcuri și a uimt pe toată lumea când s-a înscris la România Mare, partidul fondat de C.V. Tudor! ATUNCI a dispărut PNL !!!
    Ca situația din PNL a ajuns jalnică o dovedesc multe „evoluții” ale sale pe scena politică, în cei 30 ani de la Revoluție. Pline de un ridicol trist mi se par două persoane, zise liberale:
    – crin antonescu, care a decis părăsirea ALDE și înscrierea la PPE și care a predat Partidul lui iohannis.
    – viorel cataramă, fiul unui portar de școală din Bacău, care, DATORITĂ originii sociale (dosar curat) a fost acceptat să urmeze ASE , Fac de Comerț Exterior, pozează acum ca mare susținător al economiei de piață, pe principii liberle. Nu de alta, dar a scăpat de faliment cu o suscpectă supraevaluare a unei clădiri de care s-a bucurat să scape!
    Chiar nu mai vrea să discute despre politica PNL Radu Ciuceanu !?!

  3. Azi, copii securiștilor (avortoni le spun eu cu îngăduință), sunt parte a marionetelor care înlocuiesc politicienii și fac legea precum trădătorii de odinioară. În spatele unor idioți precum malin Bot sau Ceaușescu doi, în complicitate cu o mână de agenți români, din păcate, se află interese economice prea puțin complementare cu ale noastre.

Lasă un răspuns