„Săbiile somptuoase ale unui rege efemer”

Superb acest titlu! Este vorba de săbiile lui Alexandru Ioan Cuza  recuperate de mine, la o licitatie de la Londra. Una dintre ele se află la Muzeul Cotroceni. Credeti că Iohannis stie cum a ajuns (sabia) acolo?

Iată istoria aducerii celor două săbii in tară.

In 1992, eram ministru al afacerilor externe. La un anumit moment, ambasada de la Paris m-a alertat asupra faptului că intr-o revistă din Franta („Point de vue”, din 2 ianuarie 1992) apăruse un articol in care se vorbea despre vânzarea la licitatie, la Londra, a două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Vânzarea era realizată de rudele indepărtate ale domnitorului, aflate in Franta. Am considerat că este de datoria noastră să incercăm să le recuperăm. Am contactat un avocat britanic, pe care l-am instructat in legătură cu licitatia si cu limitele in care putea actiona. Era vorba  de DOUA săbii, care se vindeau, cred, ca un singur lot. In final, am reusit să le achizitionăm. Licitatia a avut loc  la Sotheby’s.

Am urmărit cu atentie de la Bucuresti desfăsurarea licitatiei. Alesesem un intermediar pentru a evita tentatia din partea vânzătorului de a creste pretul, in timpul licitatiei, prin alti pretinsi cumpărători, cunoscând interesul guvernului nostru. In final, am reusit cumpărarea celor două săbii la un pret apropiat de pretul de pornire. Timpul fiind scurt, după ce, in prealabil, obtinusem aprobarea premierului Stolojan, am folosit banii din casieria ambasadei de la Londra pentru a plăti. Pretul plătit a fost de 550 000 de franci pentru sabia oferită lui Cuza de către Obrenovici si 110 000 franci pentru sabia oferită lui Cuza de sultanul Abdul-Mejid. Am adus, prin curier diplomatic, cele două săbii la Bucuresti. Una, am oprit-o la Ministerul de Externe, pentru Muzeul diplomatiei românesti, cealaltă a fost transferată la Muzeul Cotroceni.

Cea care se află la Coroceni i-a fost oferită lui Cuza de către printul Milos Obrenovici pentru că inlesnise un transport de arme prin teritoriul Principatelor, arme care veneau din Rusia. Sabia, lucrată la Viena, are un mesaj inscris pe lamă: „Amicus certus in re incerta”. Mânerul simbolizează lupta românilor si a sârbilor (leul si vulturul) cu otomanii (sarpele) iar teaca sabiei este ornată cu diamante si smaralde, având si monogramele lui Cuza si Obrenovici. Se pare că la deschiderea sesiunii parlamentare din 1863 Cuza a purtat sabia primită de la Obrenovici.

Bănuiesc că, la Muzeul Cotroceni, aceste detalii figurează in descrierea acestui simbol de demnitate si de prietenie.

Intrarea la Receptia organizată cu ocazia Zilei nationale s-a făcut prin aripa ce adăposteste Muzeul. Mă intreb dacă, acum, aflând istoria acestui obiect de la Cotroceni, Iohannis nu va dispune ca sabia să fie retrasă de la expunere?!

 

 

33 de gânduri despre “„Săbiile somptuoase ale unui rege efemer”

  1. Buna ziua! Un articol extraordinar.Sarbatori fericite sa aveti impreuna cu familia!Lucian

    Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe dum., dec. 22, 2019 la 11:02, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv3525595990 a:hover {color:red;}#yiv3525595990 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv3525595990 a.yiv3525595990primaryactionlink:link, #yiv3525595990 a.yiv3525595990primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv3525595990 a.yiv3525595990primaryactionlink:hover, #yiv3525595990 a.yiv3525595990primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv3525595990 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Superb acest titlu! Este vorba de săbiile lui Alexandru Ioan Cuza  recuperate de mine, la o licitatie de la Londra. Una dintre ele se află la Muzeul Cotroceni. Credeti că Iohannis stie cum a ajuns (sabia) acolo?Iată istoria aducerii celor două săbii in ” | |

  2. Efemer, hm… ;Metafizic, în amintirea vie a românilor, Cuza Vodă e mai ”rege” decât toți cei patru regi la un loc. Da, e posibil să aveți dreptate cu scoaterea din vitrina expoziției. Să dea Dumnezeu să o scoată cineva și din teacă!

  3. Romania, un proiect de tara conjugat: Accelerarea reconstituirii si dezvoltarii economiei nationale si amiabilizarea tuturor azimuturilor geopolitice

    Discursul lui Klaus Iohannis de la ceremonialul privind investirea sa de catre Parlament cu al doilea mandat de Presedinte al Romaniei mi s-a parut destul de echilibrat. Chiar circumspect. Cred ca evocarea din ajun a posibilitatii de defectare prin neparticiparea PSD a functionat. Ca nu s-a intamplat asa a fost un semnal conciliant si responsabil al PSD. Daca nu a inteles ca la razboiul pe care i l-a declarat PSD nu a raspuns cu razboi, putand sa defecteze investirea, va fi foarte rau pentru Iohannis. A continua sa dea cu dreptul in stangul va fi echivalent cu a-si da cu tesla in boase.

    Din discursul de investire al presedintelui Klaus Iohannis mi-au retinut atentia ideile privind depasirea marasmului tranzitiei si necesitatea unei noi etape de dezvoltare a Romaniei. Cred ca ele sunt general impartasibile. Insa pentru a fi implementate, cele doua idei au nevoie de doua motoare conjugate, corespunzatoare politicii interne si politicii externe. Dupa parerea mea, proiectele noastre de tara anterioare au fost unilaterale. Ele au mers fie cu un motor, fie cu un altul, desi sunt de nedespartit, servind simultan aceeasi “aeronava”. Daca nu vom cupla ambele motoare pentru a trage la doua proiecte de tara conjugate, intern si extern, riscam sa nu iesim din stadiul declarativ, sa ramanem sine die robii unui statu quo nociv, a carui esenta este establishmentara si normativa.

    Componenta interna a unui proiect de tara conjugat ar trebui sa fi politica guvernamentala de accelerare a reconstituirii si dezvoltarii economiei nationale. Acest lucru inseamna, prioritar si indispensabil, un fond suveran de investitii si dezvoltare. Pentru ca economia nationala sa duduie, din care vor decurge toate celelalte avantaje aditionale, locuri de munca, salarii competitive, educatie, sanatate, nivel de trai ridicat si celelalte, trebuie ca tara sa redevina un santier, pentru noi si numeroase capacitati de productie nationale. Dreptul de preeminenta al capitalului autohton este de la sine inteles. Componenta externa a proiectului de tara conjugat va trebui, inevitabil, sa fie o politica de amiabilizare a tuturor azimuturilor geopolitice. Prin prietenizarea vecinatatii apropiate si a tuturor azimuturilor geopolitice, vom atrage cele mai avantajoase investitii straine directe, dar vom recastiga si imensa piata traditionala din Est, pe care am pierdut-o neprofesionist dupa 1989.

  4. Ar trebui istoricii să vorbească despre politică?

    Întrebarea nu este dacă istoricii ar trebui să intre sau nu în politică. Întrebarea corectă este dacă istoricii ar trebui să intre sau nu în istorie.

    Uneori „slăbiciunea” intelectuală are dreptate pe bani.

    Ferguson a fost îngrijorat de petiția semnată de peste 2.000 de istorici în favoarea acțiunii și îndepărtării lui Trump . Și, fără îndoială, intenționat, Ferguson a folosit un limbaj provocator pentru a condamna istoricii activiști, numindu-i doar „semnatari obscuri din colegiile răspândite ”.
    La baza plângerii sale este faptul că istoricii solicită acuzarea bazată doar pe un argument din partea autorității. În timp ce o spune:
    Este o formă reflexivă a ceea ce logic-choppers numesc argumentum ab auctoritate sau argument din partea autorității. Ideea este de a dovedi o cerere contestată, subliniind că un expert sau o altă autoritate consideră că afirmația este adevărată. Este un truc fals, dar foarte popular.

    Istoricii nu cântăresc doar experți acreditați care au o anumită credință politică. Mai degrabă, într-o epocă a adevărului fracturat, istoricii analizează o problemă istorică, în calitate de experți acreditați care și-au câștigat expertiza cu costuri mari și cu trudă. Ele semnalează unui public dezgustat că nu toate formele de istorie au un merit egal. Toate afirmațiile istorice sunt tentative, dar unele sunt mult mai sălbatice decât altele.

    Lupta aici nu se referă doar la politica de azi, ci la cea de ieri. A spune că istoricii nu ar trebui să cântărească asupra evenimentelor din trecut pare mai mult decât greșită.
    Într-o epocă a adevărului fracturat, când politicienii și predicatorii fac afirmații extravagante despre istorie și știință, autoritatea istoricilor și oamenilor de știință are o valoare reală. Pentru un public confruntat cu idei false despre trecut sau despre ADN, argumentele bazate pe numărul de experți care atestă adevărul chestiunii nu sunt numai acceptabile, ci și absolut vitale.

    https://iloveyoubutyouregoingtohell.org/2019/12/22/should-historians-talk-politics/

  5. Este in stare nataraul sa o scoata de la expunere. Pacat ca a ajuns in acest minunat loc al Romaniei un dusman al Romanilor. Atata orbire la un neam nu am mai vazut.

  6. to’arasu’ Nastase credeti ca to’rasu’ Iliescu stia povestea fiecarui exponat din muzeul Cotroceni sau doar ati vrut sa va reamintiti ce bine era cand ierati rielevant pe piata licitatiilor de la Sotheby’s pe banii statului roman(sau ai matusii T)?

    • ASA CUM SPECIFICAM …IN SUBIECTELE ANTERIOARE , SUBIECTE REALE , OFERITE DE DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, SPRE A FI DEZBATUTE SI A GASI INPREUNA RASPUNSUL CONSTRUCTIV, TRECUTUL NE DEMONSTREAZA , NE ARATA ĹCAT DE INPORTANTA ESTE DIPLOMATIA EXTERNA SI VALOAREA UNOR CONDUCATORI CU A LOR INDENTITATE DE ROMANI . ACEASTA REINTOARCERE IN TIMP , DATORITA CELOR DOUA VALORI INESTIMABILE , CARE AU FOST RECUPERATE DATORITA UNEI LICITATII DESFASURATA IN EXTERIOR SI DATORITA ,UNUI MINISTRU DE EXTERNE ,LA VREMEA RESPECTIVA ,DOMNUL ADRIAN NASTASE CU A SA CULTURA AUTENTICA CE STIE INTODEAUNA SA GANDEASCA POZITIV , ( INDIFETENT DE EVENIMENTE. ..)
      PENTRU TARA SI POPOR . TRECUTUL IN MAJORITATEA SA , ESTE SI VA RAMANE PIATRA DE TEMELIE A ROMANIEI , O TARA CE SI VA PIERDE IN VIITOR…AUTENTICITATEA SA ,DATORITA UNUI PRESEDINTE ” REALES”… ( REFERITOR, LA GANDIREA SI COMPORTAMENTUL LUI IOHANNIS , PRIVIND RETRAGEREA SABIEI DE LA EXPUNERE, TE POTI ASTEPTA LA ORI CE …EL FIND UN PERSONAJ INTRUCHIPAT INTR O PAPUSE ASCULTATOARE SI CARE EXZECUTA INTOCMAI ORDINELE PRIMITE…DACA CUZA AR MAI FI TRAIT, SUNT SIGUR CA AR FI RETRAS -O …) ( VALORILE TRECUTULUI INDEPARTAT DAR SI CEL APROPIAT …SUNT UN PETICOL NATIONAL , IN GANDIREA LUI IOHANNIS SI NU NUMAI…) CU RESPECT , MARIAN

  7. Și Cuza s-a amăgit că a ajuns Domnitor de frumos și destoinic, nu pentru că se potrivea în planul anglo-francez anti-rusesc…

  8. Cei care vor „dreptate” și „pedepsirea vinovaților” fac următorul lucru de care ei nu-și dau seama:
    Ei au stabilit cine sunt vinovații în cazurile, să zicem, Colectiv, Revoluție, Caracal…, iar acum vor ca judecătorul să dea verdictul lor. Doamne ferește ca judecătorul să dea alt verdict, că asta înseamnă că „nu s-a făcut dreptate”.
    În cazul Revoluției, ei au hotărât că vinovații pentru morții de după 22 decembrie sunt Iliescu, Roman, Voican…, iar acum se așteaptă ca aceștia să fie condamnați la ani grei de închisoare. Dacă ei nu vor fi condamnați, Justiția nu e bună, e coruptă, vândută…

  9. Orice este posibil in capul acestui strain! Pe el nu-l intereseaza Romania ca Tara, ci doar bogatiile ei sa fie transferate peste granita, cat inca poate!

  10. ZZZ esti un motan incaltat la minte, pe langa aceasta imbalsamare mai esti si un pic prostut. ZZZT afara din casa eminentului om N. Titulescu!

  11. Se pare că a trecut neobservată o afirmaţie a lui iohanus făcută cu ocazia investirii sale în cea mai înaltă funcţie a Statului Român, deşi este unul dintre duşmanii dovediţi a unei bune părţi din populaţia României , respectiv poporul pesedist, pe care-l consideră nelegitim ca împreună cu populaţia iohanistă să ducă România mai departe prin secole ! De altfel, în discursul său de investire a catidicsit să afirme, citez cu aproximaţie, dar fără a pierde esenţialul că România datorează toate izbânzile sale istorice, dar şi cele din prezent „poporului nostru” ! Nu poporului român, nu neamului românesc , ci poporului nostru ! Dată fiindu-i originea , iudeo-germană, cum a susţinut cineva cu ceva timp în urmă, s-ar părea că se gândea nu doar la Ferdinand, Carol, sau Regele Mihai dar şi la Klaus Wermer, sau poate şi la Gitenstein, Klemm li ceilalţi ( nu mai reţin numele homălăului) !
    Oare ce-ar trebui să mai facă alogenul ăsta pentru a ne face să modificăm Constituţia României pentru a-l putea alege românii şi pentru al treilea mandat, dacă nu cumva chiar pe viaţă ?! :mrgreen:
    Vai de viaţa noastră !
    P.S.
    ,Marele Eminescu spunea că prin elementul alogen se înţelege nu străinul , în general, care ne-a adus şi lucruri bune, contribuind la dezvoltarea Ţării, ci cel care a lucrat premeditat la degenerarea şi exploatarea acestui popor !
    iar B.P.Haşdeu spunea că : Viermii cei mai periculoşi nu sunt cei din afară, ci cei care se formeată în
    corpul nostru cangrenat.
    Morbidă nu este inffluenţa de cele mai multe ori profund civilizatoare a Occidentului , ci periculoasa contaminare cu idei putrede şi nesănătoase !

    • O frumoasa aducere in actualitate a marelui Eminescu si a complexului B.P. Hasdeu prin citatele acestor doi titani ai culturii romanesti. In ultima vreme, in acesta lume extrem de agitata, parca acestia nici n-ar fi existat.

  12. Dacă mai observăm că în întregul său discurs n-a rostit nimic care să ne aducă aminte de NIHIL SINE DEO ci doar „nimic despre Dumnezeu” se pare că avem ceea ce merităm !
    P.S. Se pare că patrriarhul Daniel a uitat că iohanus n-a cattedicsit să-şi mute fundul la inaugurarea Catedralei Neamului şi a întors şi celălalt obraz, girnd prin prezenţa lui acordul tacut al mulţimii credincioşilor români pentru sasul de la Cotroceni !
    P.S. Denumirea echipei de fotbal F.C. Hermanstadt Dibiu vă spune ceva ?!

  13. Unii se întreabă, probabil, de ce este judecat Ion Iliescu după 30 de ani de la evenimentul geopolitic, istoricește dat, din 1989.
    Nu venise momentul….
    După aderarea, suspect de facilă, a României la NATO și UE, a urmat perioada consolidării statului de drept, adică a… ocupației străine. Acuzarea lui Iliescu este o carte scoasă acum de sub masă de globalismul neo-marxist multilateral și perpendicular dezvoltat (V-E), o punere politicianistă în scenă de către urmașii iobagilor strâns uniți în jurul și în slujba Forumului ,,Democrat” German. Această organizație derivată din tenebrele celui de-al treilea Reich, legitimată, din păcate, de acordul încheiat cu PSD-ul lui Adrian Năstase ce a permis Sibiului să devină capitală culturală europeană. Mai departe, istoria scrisă ne-a adus în această versiune a viitorului, una destul de cenușie și opacă…
    Țară de slugi, cu un nume mult prea frumos: România.

  14. Un nou eveniment marcant la care-și face apariția Adrian Năstase, după prezența de la Palatul Cotroceni, de 1 Decembrie.

    Fostul premier al României Adrian Năstase a apărut, în această seară, la Palatul Parlamentului, la ”Sărbătoarea Luminilor”. La eveniment se află diplomați marcanți pentru România, precum ambasadorul Israelului în România, David Saranga, și ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, scrie dcnews.ro.

    Adrian Năstase este o surpriză, prin ieșirile publice din această lună, după o lungă absență din prim-plan, dar o prezență continuă în online, pe blogul său. De la începutul acestei luni, Adrian Năstase a reapărut și în viața publică, acesta fiind al doilea eveniment la care dă curs invitației.
    P.S.
    Ei îi spun un nou eveniment, eu sper să fie un nou început .
    Doamne ajută !

  15. Gogorita Zilei: Ambasadorul american Adrian Zuckerman ar fi fost traumatizat la varsta de 9 ani de comunismul national romanesc

    Ambasadorul evreu american Adrian Zukerman, fost traitor in Romania pana la varsta de 9 ani, a declarat textual, in contextul aniversarii a 30 de ani de la Revolutie: “La fel ca dumneavoastră, port şi eu cicatricile lăsate de comunism (…)”. El induce ideea falsa ca in 1966, cand a emigrat impreuna cu parintii in SUA, copilul Adrian Zuckerman avea cicatrici (sic!), lasate de comunismul romanesc.

    Aceasta declaratie a ambasadorului SUA, numit politic in Romania, este o mistificare teribila si indecenta, cu scopul evident de a obtine avantaje politice nemeritate. Ceea ce evita sa spuna Zuckerman, frizand minciuna prin omisiune, este ca acel copil, despre care spune romantios ca la plecarea din tara ar fi avut cicatrici psiho-politice ce i-ar fi fost lasate de comunism, a trait in Romania ca in sanul lui Avraam, intr-o familie de medici evrei, care si-au facut studiile de medicina la facultati romanesti si au ocupat posturi mai mult decat onorabile si bine platite, in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand majoritatea romanilor o duceau foarte greu. Tatal a fost cercetător la Universitatea din București și mama a fost cercetătoare în domeniul endocrinologiei.

    Cum de a fost posibil ca, intr-un mediu despre care Adrian Zuckerman se vaieta ca ar fi fost “antisemit”, parintii lui sa faca facultati pe banii romanilor, “oribila” educatie comunista fiind gratuita, si de ce au ales sa emigreze in 1966? Faptul ca parintii sai, Emil si Aura, au facut facultati de elita in comunism si nu au fost trimisi sa practice medicina in vreun catun sau oras de provincie, care duceau mare lipsa de medici, si cum ar fi fost normal avand in vedere eforturile financiare ale statului comunist de a-i scolariza si specializa, isi are explicatia ca favorizarea si ascensiunea lor au avut loc in perioada comunismului globalist, dominat de evrei, in frunte cu tovarasa Ana Pauker.

    A treia omisiune este alegerea momentului emigrarii, in 1966, cand incepuse comunismul national. Fara indoiala, Revolutia a fost un act de mare inteligenta politica, care s-a bucurat de un mare suport popular. Comunismul era perimat ca model politic si mai ales economic. Pluralismul in cele doua domenii era imperios necesar, pentru eliberarea si valorificarea plenara a potentialului creator al poporului roman. Dar adevarul istoric, care nu trebuie sa fie omis, este ca intre comunsimul globalist, de inceput, si comunismul national, ulterior si ultima etapa a comunismului, a fost o diferenta enorma, ca de la cer la pamant. Pe de alta parte, „miracolul” de care se minuneaza ambasadorul american Zuckerman, care probabil in 1989 a urmarit Revolutia Romana la televizor, nu a picat din stele. “Miracolul” a fost facut de reformatorii democrati si pluralisti romani, care si-au asumat riscuri si au construit Romania Libera si Democrata.

    O deviatie de comportament politic, care pare sa fie accentuata de ambasadorul Zuckerman, este ca manifestarile dedicate celor 3o de ani de la Revolutie sunt unilateraliste. Ele sunt reduse exclusiv la comemorare, cand de fapt ponderea ar trebui sa fie aniversarea, sarbatoarea, asa cum legate indestructibil sunt comemorarile si sarbatorile la europeni, americani, evrei si la altii. Ziua de 22 Decembrie ar trebui sa fie o zi libera, de sarbatoare. Ea sa fie inaugurata, dimineata, de momentul comemorativ, de cinstire a Eroilor Revolutiei, si sa fie continuata, in cursul zilei, incepand cu masa de pranz, a recunostintei si reconcilierii, de sarbatorirea Libertatii si Democratiei. La noi, mitinguri si marsuri politicianiste cat cuprinde. La ele a participat si ambasadorul american.https://www.agerpres.ro/declaratia-zilei/523

    • PS/NB: Sa nu ne uitam niciodata ca suntem crestini si ca cei care l-au demonizat si omorat pe presedintele Nicolae Ceausescu in Ziua Craciunului nu au fost crestini. Din Ziua de 22 Decembrie trebuie sa facem o sarbatoare politica precum Pastele Crestin, cu cele doua componente, de comemorare solemna a durerii si crucificarii si de sarbatorire, cu toate cele ale praznicului, a reinvierii lui Iisus Hristos.

    • 1966 – aveam 22 de ani și știu foarte bine cum am trăit! Așa cum intuiam și acest al 4-lea ambasador evreu-american este anti român!
      1966 este anul în care NU s-a mai ținut seama de dosar, este anul în care am intrat la Politehnică și am avut colegi foști deținuți politici.Amintesc de Flondor, din ilustra familie bucovieană (Cavaler de Flondor) sau de Niculescu, fost participant la mișcarea studențească de la Timișoara din 1956, în paralel cu cea din Ungaria.
      O altă referință ar fi că, în 1966, cu 50 lei mergeam cu o fată la „Bordei” și serveam câte o friptură, cu garnitură și salată + câte o cafea + bacșișul cuvenit.
      Segiu Herșcovici, Victor Leibovici, Armand Rosemberg – ce au ăștia cu românii?!

  16. Se știe d-le Năstase, că sunteți un admirator al artelor și că aveți o colecție de tablouri. Aveți toată admirația mea pentru erudiția d-voastră. Felicitări pentru efortul de a aduce în țară cele două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan cuza. Continuați și pe viitor, să ne încântați cu astfel de articole din viața d-v publică, vă urmărim cu interes.

  17. DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, DIN PACATE SOCIETATEA ROMANEASCA, A TIMPULUI ACTOAL , CEI IN
    MAJORITATE CU MUCII LA NAS ,
    CU A LOR GANDIRE SI COMPORTAMENT, MUCEGAIT PE PARCURSUL TIMPULUI CE LE APARTINE , SI CARE TIMPUL VIITOR… II VOR OBLIGA SA SI COASE BLUGII RUPTI IN CUR, CU GAURI TOT MAI VIZOALE , NESUPORTAND ” GERUL”… UNEI EUROPE CE SI A ATNS SCOPUL DATORITA ACESTOR „FIINTE „… MANIPULATE , NU TREBUIE SA LE RASPUNDETI…ASA CU SPECIFICAM , NU CIOBANUL …ESTE DE VINA, DOAR OILE UMANE , CE -SI URMEAZA CIOBANUL , PE DRUMUL ALES DE EL …( SUNTETI INTELECTOALUL , POLITICIANUL AUTENTIC , CE A- TI DEVENIT „ENERVANT”… PENTRU CIOBANUL , CU ALE SA LE OI, UMANE…)CU RESPECT SI SINCERITATE , MARIAN ( GLASUL UNEI OI AUTENTICE , ESTE DE NEANTELES PENTRU UNII DINTRE NOI , DIN PACATE , GLASUL UNEI OI UMANE ,ESTE DE -NTELES …)

  18. Din cate imi aduc aminte parca ati incercat repatrierea sabiei (spadei) lui Stefan cel Mare si am impresia ca autoritatile turce v-au inmanat o copie a acesteia.
    Am numai cuvinte de lauda la adresa Dvs. si a celor care incerca repatrierea sau reintregirea patrimoniului national aflat pe alte meleaguri. Indiferent de ce oranduire, an sau secol al devenirii noastre ca natie, e de datoria celor care conduc aceasta tara ca tot ce a apartinut de Romania si conducatorii acesteia, sa fie venerate de toate generatiile. Stiu ca intr-o vreme toate automobilele apartinand conducatorilor interbelici si ai regilor Romaniei erau in pastrare prin diverse garaje (ale pcr-ului). Cred ca nici cele apartinand „dictatorului Ceausescu” nu trebuiau vandute la diverse licitatii si acestea trebuiau pastrate pentru posteritate, fac parte din istoria Romaniei.

      • Adrian Năstase: „… am dăruit-o Mânăstirii Putna. Acum, se află acolo, in muzeu.”

        În Iulie 2004 cu ocazia sanctificării lui Ștefan cel Mare la Putna, la comemorarea a 500 de ani de la moartea lui.

        Reply Like

  19. Poate imi traduce si mie vreun frustrat sau #rezistent, oare ce-a vrut Obrenovici sa spuna prin mesajul gravat pe sabia lui Cuza ?
    Pe vremea aceea erau oameni de stat, oameni in primul rand, nu hahalere ca-n ziua de azi, sa ma scuze domn’ Becali.

Lasă un răspuns