Noul „ministru de externe” al UE

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 1, 2005

1. Alocuţiunea domnului Josep Borrell Fontelles – preşedintele Parlamentului European.

Şedinţa începe la ora 11.15.

Lucrările sunt conduse de preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Adrian Năstase, şi de preşedintele Senatului, domnul Nicolae Văcăroiu.

Domnul Adrian Năstase:

Stimaţi colegi, domnul Josep Borrell Fontelles, preşedintele Parlamentului European, şi domnul Pierre Moscovici, vicepreşedinte al Parlamentului European. (aplauze)

Domnule preşedinte,

Stimaţi senatori şi deputaţi,

Domnilor miniştri,

Doamnelor şi domnilor ambasadori,

Doamnelor şi domnilor,

Avem, astăzi, deosebita onoare să-l avem ca oaspete al Parlamentului României pe domnul Josep Borrell Fontelles, preşedintele Parlamentului European, care va adresa un discurs plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului României. (aplauze)

Avem, de asemenea, plăcerea să-l salutăm în mijlocul nostru pe domnul Pierre Moscovici, membru al Parlamentului European… (aplauze)…

vicepreşedinte al acestui for şi raportor pentru România.

Permiteţi-mi să adaug un gând de respect, de prietenie, de sărbătoare, pentru colegele noastre, cu ocazia zilei de 1 Martie. (aplauze)

Doamnelor şi domnilor, avem alături de noi, astăzi, nu doar un preşedinte al Parlamentului European, ci mai mult decât atât, un preşedinte al cetăţenilor europeni care a dovedit că poate susţine cu fermitate rolul Parlamentului European de for al legitimităţii democratice al Europei.

Este o personalitate politică de anvergură, un om profund devotat proiectului politic european de reunificare a continentului nostru. În fine, astăzi, domnul Josep Borrell este aici şi în calitatea deosebit de onorantă pentru noi de prieten al României.

Născut în Spania, în Catalonia, în Munţii Pirinei, domnul Josep Borrell a dovedit că este nu numai un fiu al Spaniei, nu numai un om de stat spaniol, ci şi o conştiinţă europeană vie, participant la construcţia Uniunii Europene.

Cu o carieră politică prestigioasă, domnul Josep Borrell este un om de stat complet, unul dintre oamenii politici spanioli despre care se poate spune că reprezintă un punct de referinţă al unei perioade marcate de viziune politică şi substanţă a împlinirilor. Domnul Borrell are o formaţie academică plurivalentă de inginer, economist şi matematician.

Este, în primul rând, inginer aeronautic, absolvent al Universităţii politehnice din Madrid. Ca români, suntem un popor mândru de tradiţiile noastre aviatice solide, iniţiate încă de la începutul secolului trecut şi de aceea avem deosebita plăcere de a-l saluta astăzi pe domnul Borrell şi în această calitate. Preciziei spiritului ingineresc i-au fost adăugate rigoarea şi logica formaţiei matematice, consolidată prin obţinerea masteratului în matematici aplicate la Universitatea Stanford din SUA.

Domnul Borrell este, de asemenea, absolvent al Institutului Francez al Petrolului din Paris, cu un masterat în economia energiei. Domnul preşedinte a obţinut doctoratul în ştiinţe economice la Universitatea Complutense din Madrid, iar cariera sa academică culminează cu calitatea actuală de profesor universitar de analiză economică la Facultatea de Ştiinţe Economice a aceleeaşi universităţi din Madrid.

Pe parcursul întregii sale cariere, preşedintele Borrell a fost implicat activ în procesul de construcţie a Uniunii Europene şi în relaţiile cu instituţiile europene, iar la 20 iulie 2004 a fost ales preşedintele Parlamentului European, poziţie în care şi-a pus întreaga energie în slujba cetăţenilor europeni pentru asigurarea transparenţei, comunicării proiectului european şi sprijinului cetăţenilor europeni.

Daţi-mi voie să vă felicit, domnule preşedinte, pentru rezultatul obţinut la referendumul organizat în Spania privind aprobarea Constituţiei Europene.

Aşa cum ştiţi, doamnelor şi domnilor, Spania a fost prima ţară care a supus Constituţia europeană unui vot popular prin referendum. Rezultatul este deosebit de încurajator pentru întreaga Europă. Prezenţa domnului preşedinte Borrell în România, în plenul Parlamentului României, reprezintă un moment deosebit de important.

Iată de ce, domnule preşedinte, vă spunem cu toată căldura, bine aţi venit în România! Ne bucurăm că vă aflaţi în aula Parlamentului României şi vă invit să vă adresaţi plenului nostru.

Domnule preşedinte, aveţi cuvântul.

Domnul Josep Borrell Fontelles – preşedintele Parlamentului European:

Domnilor preşedinţi,

Doamnelor şi domnilor senatori,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Membri ai Corpului Diplomatic,

Doamnelor şi domnilor,

Este o mare onoare pentru mine să mă adresez astăzi celor două Camere ale Parlamentului României, în vizita oficială pe care o fac în ţara dumneavoastră. Este o mare onoare, pentru că eu cred că suntem într-un moment potrivit, un moment-cheie al istoriei dumneavoastre nemaipomenite.

În istorie, se ştie asta, unii pierd şi alţii câştigă. Şi echipa dumneavoastră de fotbal, Steaua, a dobândit o victorie cu Valencia. (aplauze, râsete)

Ca spaniol, trebuie să vă felicit pentru aceasta. Şi cum am spirit sportiv şi nu vă port ranchiună pentru victoria obţinută, vă doresc să câştigaţi şi marea partidă de aderare a dumneavoastră la Uniunea Europeană. Doamnelor şi domnilor, după cum vă daţi seama, victoria dumneavoastră va fi şi victoria noastră.

Doamnelor şi domnilor, cunoaşteţi excelentele relaţii pe care le-am avut în ultimii ani între Parlamentul European şi Parlamentul României. Vreau să vă mulţumesc pentru contribuţia deputaţilor din ambele Camere la efortul nostru comun.

Doamnelor şi domnilor, trebuie să recunosc că dumneavoastră sunteţi parte integrantă din istoria Europei. Dumneavoastră sunteţi o mare ţară europeană. Eu cunosc unul din oraşele importante ale dumneavoastră şi Capitala dumneavoastră mă face să văd că România este o ţară care a ieşit din întuneric şi a luptat pentru democraţia şi construcţia instituţiilor conform statului de drept, iar acest efort merită recunoştinţa noastră şi, mai ales, recunoştinţa mea, fiindcă eu vin din Spania, o ţară care a trăit, acum 20 de ani, o experienţă similară.

Acum 20 de ani am intrat în Uniunea Europeană, dar a trebuit să aşteptăm 11 pentru a intra. Eforturile dumneavoastră, ale întregului popor român, au fost recunoscute pe 17 decembrie anul trecut. Eu cred că dumneavoastră puteţi fi mulţumiţi de rolul pe care Guvernul dumneavoastră şi dumneavoastră l-aţi realizat pentru reuşita aceasta.

După cum ştiţi, în 22 februarie, Comisia europeană a emis un raport favorabil, un nou pas către aderare. În mai 2004 a fost dat raportul Parlamentului Europei, care a fost calificat drept dur şi exigent, dar eu cred că a ajutat pentru negocierile de aderare. A fost un raport care a impulsionat Comisia europeană pentru ca dumneavoastră, poporul român, să acceleraţi reformele. Astăzi sperăm ca aderarea dumneavoastră să se realizeze la termenul prevăzut de 1 ianuarie 2007, dar nu putem ascunde că mai rămân multe lucruri de făcut, iar acest drum al dumneavoastră va fi urmărit cu multă atenţie de către Parlamentul European. O parte foarte importantă a acestui drum este votul pe care Parlamentul European trebuie să-l dea pe 13 aprilie, după cum ştiţi. Acordul Parlamentului European este obligatoriu pentru aderarea dumneavoastră. Termenele sunt scurte, dar vă pot asigura – şi aceasta este una din raţiunile vizitei mele – că Parlamentul European va face eforturi foarte mari pentru ca la termenul prevăzut să se semneze Tratatul de aderare, la 25 aprilie 2005.

Doamnelor şi domnilor, aderarea României este un pas în procesul pe care mulţi îl numesc „lărgirea Uniunii Europene”. Dar eu prefer să vorbesc de reunificarea Europei. Nu numai că se lărgeşte Europa, nu despre asta este vorba, ci că vechi naţiuni europene se regăsesc. Este o reunificare care ne-a permis să depăşim trista moştenire a lui Hitler şi Stalin, o reunificare care s-a făcut nu numai din raţiuni economice şi politice, ci era mai ales un imperativ moral. Mulţumită acestei reunificări suntem în această fază a istoriei Uniunii Europene, marcată de consecinţele căderii Imperiului sovietic. Acesta a fost un moment fundamental al Europei Unite. Primul a fost voinţa de a nu se mai repeta acele războaie civile între europeni. Al treilea motiv va fi Constituţia, astăzi în fază de ratificare.

Astăzi, cred că pot să spun că acel mare om de stat român, care a fost Nicolae Titulescu, neobosit luptător împotriva totalitarismului, ar fi mândru de această reunire a noastră de astăzi. Permiteţi-mi să amintesc că Titulescu, în 1928, spunea că „politica românească este unită şi tinde către o convergenţă perfectă între România şi interesele europene. Toate actele noastre în politică vor deriva din această premisă fundamentală.” Au fost cuvinte profetice a căror valabilitate trebuie să o recunoaştem astăzi. Şi aşa cred. Eu cred că Europa unificată a devenit conştientă de o istorie comună.

Se pune sfârşit la ceea ce Milan Kundera numea „răpirea a jumătate din Occident”, în romanul său, „Insuportabila uşurătate a fiinţei”, când credeam că vedem imagini din Praga şi de fapt erau din Lyon.

Înainte, monarhii, în dictaturi sau imperii, au încercat, fără succes, să unească cu forţa pe europeni, dar uniunea cu forţa, cu puşca, cu baioneta nu poate reuşi. Astăzi suntem uniţi prin respectarea principiilor şi libertăţilor care sunt un fundament ce uneşte mult mai mult decât armele.

S-a iniţiat un început al Europei şi puţini şi-ar fi putut închipui atunci că un preşedinte al Parlamentului european ar putea vorbi în numele a 25 de state, state care acum 16 ani erau separate. Trebuie să completăm această unire a Europei şi care să respecte Constituţia Europeană, care în ţara mea a fost deja ratificată.

În 1989, construcţia europeană era un proiect mai ales tehnic, bazat pe construcţia unei pieţe unice. Dar Cortina de Fier ne-a scutit de a gândi şi a fixa limitele europene. Acest zid făcea el treaba. Dar căderea Cortinei de Fier ne-a arătat că trebuie să ţinem seama de ţările pe care Yalta le lăsase deoparte. Trebuie să ne gândim la monedă unică, la globalizarea construcţiei europene, de asemenea la Constituţia Europeană, ca un proiect politic special.

Cum am văzut, în România există un sprijin de 80% pentru aderarea la Uniunea Europeană. Această susţinere majoritară este foarte importantă. De asemenea, foarte necesară este informatizarea şi sensibilizarea cetăţenilor noştri şi de aceea v-aş cere, domnilor preşedinţi, doamnelor şi domnilor, să explicaţi foarte bine care sunt avantajele şi dezavantajele acestei integrări.

Vă garantez din acest moment că Parlamentul European va contribui la această activitate de informare. În ultimul trimestru al acestui an se va deschide un oficiu de informare la Bucureşti pentru a colabora cu acest Parlament, Guvernul şi instituţiile acestei ţări.

Convingerea politică şi sprijinul majoritar al populaţiei este ceva foarte pozitiv pentru orice ţară. A fost, în mod special, pentru Spania, acum 20 ani, dar doar asta nu este suficient. Nu va fi suficientă numai voinţa popoarelor pentru ca România să intre în familia europeană. Ca prieten, eu vă spun că trebuie să fiţi conştienţi că încheierea negocierilor nu înseamnă finalul tuturor eforturilor necesare. Atât Comisia Europeană, cât şi Consiliul şi Parlamentul European, în rezoluţia lor din luna decembrie 2004, au evidenţiat necesitatea de a aborda o serie de probleme nerezolvate, dar care au fost evident identificate. Le cunoaşteţi mai bine decât mine. Este vorba de încheierea reformei administraţiei şi a puterii juridice şi a îndeplinirii angajamentelor luate la capitolele competitivităţii şi a mediului ambiant. Parlamentul dumneavoastră va avea un rol foarte important în acest sens.

Parlamentul European, în luna decembrie 2004, a constatat că ceea ce am denumit „corupţie”, înţeleasă ca o funcţionare ineficientă a administraţiei, continuă să fie o problemă. Suntem siguri că autorităţile române vor continua eforturile necesare pentru a rezolva această corupţie, dar sunt de acord cu dumneavoastră, în mod special cu preşedintele republicii, cu primul- ministru, cu preşedintele Senatului, că nu trebuie să utilizăm în mod generalizat acest termen de corupţie care poate însemna o descalificare a unei ţări întregi. Trebuie să atacăm cazurile concrete, acolo unde se produc, fără să negăm problemele, dar să nu le amplificăm în aşa fel încât să le transformăm într-o categorie metafizică.

Parlamentul European şi-a manifestat dorinţa şi încrederea ca România să-şi termine pregătirile pentru a intra în Uniunea Europeană în 2007. Parlamentul European a spus-o şi a votat în plen. El este de acord cu acest lucru. Dar nu vă înşelaţi! Nu toată lumea va vota în favoarea intrării României. Trebuie să aşteptăm ca până la 13 aprilie să vedem ce se întâmplă şi nu trebuie să ascultaţi opiniile deputaţilor, care nu sunt decât opinii personale, care nu-i angajează decât pe ei şi nu trebuie să fie asimilate cu opinia unei instituţii care se pronunţă pentru un vot majoritar pentru intrarea României în Europa.

Dumneavoastră sunteţi parlamentari ca şi mine şi ştiţi că într-un Parlament există o diversitate de opinii şi vor fi şi în legătură cu România. Pe măsură ce se apropie ziua votului, veţi auzi o tot mai mare diversitate de opinii. Eu cred în acest moment că există o majoritate favorabilă intrării României. Nu pot să anticipez în a vă asigura rezultatul. În momentul de faţă trebuie să cunoaştem mai bine problemele care pot apărea, contribuind la rezolvarea lor sub o formă cât mai convenabilă.

Ar fi pentru mine o mare satisfacţie să urez bun venit parlamentarilor români care vor veni ca observatori europeni, începând din vara următoare. Se va hotărî aplicarea sau nu a faimoasei clauze al salvgardării, dar aceasta nu trebuie văzută ca o sancţiune, nici ca o dovadă de neîncredere, ci ca un mecanism destinat asigurării că România este pregătită adecvat.

Insist pe dimensiunea politică a proiectului european şi sunt convins că adeziunea României va însemna pentru Uniunea Europeană o valoare adăugată, o valoare adăugată în dimensiunea ei politică. Dumneavoastră veţi fi un factor de stabilizare în regiunea Balcanilor, un element care va contribui la asigurarea flancului sud-est european, o piesă importantă în noua politică şi, de asemenea, veţi aduce o importantă contribuţie culturală. Cum să nu aduc aminte aici marea dimensiune europeană a scriitorului dumneavoastră Ionesco sau a genialului compozitor Enescu?

Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că parte din activitatea mea se referă la ingineria aeronautică. Permiteţi-mi să-mi amintesc de „colegii mei ” români Henri Coandă, Traian Vuia sau Aurel Vlaicu şi de faptul că ţara dumneavoastră este unul din pionierii aviaţiei europene datorită contribuţiei la dezvoltarea aeronauticii.

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, adeziunea dumneavoastră este o mare oportunitate pentru a contribui la un proiect de integrare europeană care promovează obiective şi valori democratice şi care creează un spaţiu de solidaritate şi prosperitate în care toţi cetăţenii europeni vor fi nişte pietre unghiulare ale Uniunii noastre.

În contractul nostru politic european există o importantă funcţie redistributivă a Uniunii Europene ca expresie a solidarităţii noastre. Între anii 2007-2009 România va primi în jur de 9.000 milioane de euro necesari pentru dezvoltarea ţării. Vă spun eu, ca spaniol şi ministru al lucrărilor publice, că am văzut cum s-a transformat geografia unei ţări, graţie aportului unor resurse comunitare.

Veţi participa dumneavoastră încă şi mai mult la construirea şi reflecţia asupra viitorului Europei, asupra viitorului nostru comun. Aş vrea să salut pe reprezentanţii români la lucrările Convenţiei Europene, care au contribuit la calitatea lucrărilor. Aceste reflecţii se referă la mâna de lucru, la creşterea economică, la mediul ambiant, la emigraţie. Nici o ţară europeană, nici măcar cel mai puternic nu poate pretinde să rezolve singur aceste probleme. Uniunea noastră ne dă forţe. Când nu suntem uniţi, suntem irelevanţi!

Dar nu trebuie să ascundem problemele de fond pe care le are Europa, probleme ale creşterii economice, care nu s-a relansat prea bine. Rămânerea în urmă a tehnologiei faţă de SUA este considerabilă, concurenţa mondială este din ce în ce mai dură pentru toţi. De asemenea, îmbătrânirea populaţiei este din ce în ce mai îngrijorătoare. Europa nu este un drum presărat cu trandafiri. Nu este un loc doar de unde se primesc bani. Nu. Europa nu înseamnă numai acordarea de subvenţii. Europa – şi cu aceasta vreau să închei – a îndeplinit visul părinţilor ei. Pe ruinele unui continent distrus de război, înfometat şi ameninţat s-a realizat ceva inimaginabil. Astăzi, europenii pot să-şi rezolve problemele utilizând un alt instrument decât cel al cuvântului. Este inimaginabil că nu o să ne mai înfruntăm, deşi uneori am fost duşmani.

Noi vrem să facem multe lucruri împreună. Avem multe ambiţii. Acesta este un răspuns la Constituţia Europeană care, formal, este un tratat, dar nu e un tratat ca celelalte. Se diferenţiază de celelalte tratate prin forma în care a fost elaborată, prin conţinutul şi valoarea sa simbolică.

Sper ca, atunci când dumneavoastră veţi intra în Uniunea Europeană, pe 1 ianuarie 2007, Constituţia să fi fost aprobată şi să fie un obiect al dezbaterii europene, o dezbatere care trebuie să fie cuprinsă în circumstanţele geopolitice în care vom trăi împreună. Să fim conştienţi de acest lucru.

Europa nu mai este centrul lumii. Dar nu este nici un scenariu privilegiat al înfruntărilor între Est şi Vest. Vedem cum Asia iese la suprafaţă din ce în ce mai mult, în economie şi în comerţul mondial. Marile mase umane din India şi China vor fi tot mai importante şi vor participa tot mai mult în înfruntările mondiale.

De asemenea, Africa şi Orientul Mijlociu vor participa în această activitate. SUA, prima mare putere mondială, va fi un gardian din ce în ce mai dificil al securităţii europene, deoarece va trebui să facă faţă unor noi ameninţări şi noi relaţii în alte spaţii: Rusia, China, India. În aceste condiţii, în zorii secolului XXI Europa nu are altă alternativă decât să continue şi să adâncească construcţia ei, iar România este chemată să participe şi să contribuie la acest lucru. Sper cu toată sinceritatea ca eforturile dumneavoastră să se vadă încununate de succes şi să vă primim fără întârziere în casa comună europeană, care întotdeauna a fost a dumneavoastră. Vă mulţumesc. (aplauze)

Domnul Adrian Năstase:

Domnule preşedinte, vă mulţumim pentru ideile şi pentru speranţa pe care le-aţi adus în România la începutul acestei primăveri europene.

Spania a dovedit că se poate realiza o modernizare accelerată prin integrare europeană. Vrem să urmăm acest exemplu. Vă mulţumim încă o dată. (aplauze)

Dumneavoastră, stimaţi colegi, vă spun că am încheiat această şedinţă comună în plen, iar cele două Camere vor lucra în continuare, pe baza programului anunţat, în comisii. Vă mulţumesc încă o dată.

Şedinţa se încheie la ora 11.45.

foto_4975_1.jpg

foto_35421_0.jpg

20 de gânduri despre “Noul „ministru de externe” al UE

  1. Si daca tot ce e scris aici e adevarat?

    Ce se mai spune pe net

    Nici nu va imaginati ce se intampla acum in China. Centrul financiar al lumii dar si cel de inteligenta se transfera inAsia ireversibil. Eforturile lui Trump de a stopa ascensiunea Chinei sunt aproape inutile si nu fac decat sa amane deznodamantul.Pana acum, peste 90% din marileinventii ale lumii au apartinut rasei albe.

    Occidentul a condus sute de ani omenirea in cursa inventiilor ai
    inovatiilor dar acest lucru tocmai se schimba sub ochii nostri.

    Va rog nu imi spuneti de Silicon Valley cand doar in Shenzen este un
    Hi-tech Park cu 600.000 de programatori unde in medie un apartament costa
    1.6 milioane dolari si salariu mediu este de 8000 usd.

    In China zilele acestea a fost bacalaureatul chinezesc. Doua zile, 3
    examene pe zi fiecare de 2.5 ore. Intreaga tara s-a oprit in loc ca sa nu
    deranjeze examenul. Constructiile s-au oprit si pentru orice zgomot amenda
    este de 2000 usd. Concurenta si dorinta de a reusi a copiilor chinezi este
    la un nivel la care un copil european ar claca psihic. Este imaginea unei
    tari care intr-adevar pune educatia pe primul loc.

    Sunt facultati chinezesti cu 2000 candidati pe un loc si credeti-ma ca
    nivelul de inteligenta este incredibil de ridicat. Probabil ca intelegeti
    ca nu exista comparatie cu Romania. Educatia in RO este o gluma.

    Acuzati-ma de rasism sau de ce vreti voi insa retineti ca noi, rasa alba,
    vom pierde acest razboi al dominatiei omenirii in viitor exact din cauza
    felului in care ne educam copiii.

    Si mai e un factor. Chinezii il iubesc in masa pe Xi. Il iubesc pe bune
    intr-un fel in care noi nu vom iubi niciodata un lider.

    Fanaticii muncii. Stiu ca este greu de imaginat dar angajatii chinezi sunt
    gata sa lucreze si pe gratis daca e nevoie si li se da un obiectiv.
    Angajatii Huawei au anuntat ca sunt dispusi sa lucreze pe gratis minim doua
    luni pentru a ajuta compania sa depaseasca impasul actual . Voi ati face
    asta?

    De aceea vom pierde dragii mei. Educatia si fanatismul chinezesc sunt greu
    de inteles pentru occidentalul average spalat pe creier de globalizare,
    drepturi egale, flower power si curcubee.

    In fata acestui colos, singura noastra sansa este sa ne unim cu totii,
    Europa-SUA si sa punem educatia pe primul loc. In urmatorii ani avem
    one-shot sa construim intreaga societate occidentala in jurul educatiei,
    sa punem inventiile si inovatiile in centrul preocuparilor noastre.

    Parerea mea este sa va invatati copiii chineza si sa va rugati la Dumnezeul
    vostru crestin sa nu ajungem vreodata in timpul vietii la un conflict
    Occident-China ca ne vor sari mucii cu toate fitele noastre occidentale si
    toate flic-flacurile culturale.

    Re-trimis!!! Cum a fost disciplinat statul SINGAPORE ??? !!!

    Statul Singapore a fost înfiinţat în 1965, cuprinzând 63 de insule cu o
    suprafa ț ă total ă de aproape 700 de km p ă tra ţ i (Bucure ş tiul cu Zona
    metropolitană are 900 km pătra ț ).
    Insula principală măsoară cca 570 de kmp şi este legată cu un pod de uscat.
    Când s-a declarat stat independent, în 1965, Singapore a primit de la Marea
    Britanie, cu titlu de împrumut, suma de 30 de milioane de dolari.

    În 2010 avea disponibilă pentru investiţii, suma de 310 miliarde de dolari.

    În Singapore nu există: om fără locuinţă, şomeri, dar nici pensionari.

    Nu ai voie pe stradă: să scuipi, sau dacă ai facut-o înseamnă că te
    distrezi şi eşti amendat -100 de dolari; cu cât scuipi mai departe cu atât
    amenda e mai mare.
    La fel cu guma de mestecat.
    Când au construit metroul au prevăzut o sumă de 12 miliarde. Fiindcă a
    costat doar 10,5 diferenţa s-a împărţit la populaţie sub forma de acţiuni.
    In mijloacele de transport in comun este interzis sa mananci sau sa bei.
    Se fumeaza numai in spatii bine delimitate, in aer liber.
    Fiindcă aveau prea mulţi puşcăriaşi, i-au împuşcat şi spânzurat pe recidivişti, consideraţi irecuperabili, iar restul sunt disciplinaţi.
    S-a întâmplat în Singapore; Un militar, cu mână de fier, şi-a asumat conducerea ţării.
    În şase luni, din circa 500.000 de deţinuţi, au ramas doar 50 . Toţi ceilalţi (criminali recunoscuţi) au fost împuşcaţi.
    Toţi oamenii publici (politicieni, poliţişti, judecători, magistraţi etc.) corupţi au fost împuşcaţi. (Existau mii de probe contra lor).
    Toţi funcţionarii hoţi au fost împuşcaţi sau au fugit repede din ţară.
    Multitudinea de drogaţi, care rămâneau dormind pe stradă, au fugit disperaţi în Malaezia, să scape de împuşcare sau de muncă forţată.
    După ce a curăţat ţara , reorganizând sistemul politic, legal şi penal, acest militar a convocat alegeri directe şi a candidat la preşedenţie.
    A câştigat cu 100% de voturi!

    Astăzi, Singapore este una din ţările cu cel mai sigur trai decent.
    Este una din cele mai dezvoltate şi este mult mai sigura de cât Statele
    Unite, Anglia şi Israel, la un loc…!
    Deja în avion, foaia de îmbarcare are un anunţ „MOARTE” cu litere mari şi
    roşii şi explicaţia că este pedeapsă pentru posesia de droguri.

    Orice drog, orice cantitate transportată, cel care a fost detectat cu acestea, să fie împuşcat sau condamnat la închisoare pe viaţă cu muncă silnică.
    Un surfist brazilian a încercat să intre în Singapore cu o planşă de surf plină de cocaină.
    Bineînţeles că îşi dorea propria moarte. Mama tânărului traficant a apărut la TV cerând să se intevină pentru fiul ei; nu a servit la nimic. Nici mama, nici protestele nu au reuşit să împiedice aplicarea legii.
    În hoteluri, „Ghidul oraşului” are o pagina care explică: poliţia din Singapore garantează integritate fizică a oricarei femei, timp de 24 de ore din zi (asta pentru că în vechiul Singapore, fără legi şi ordine, femeile
    care ieşeau singure erau violate şi/sau asasinate).
    Anul trecut, secretara unui prieten, care lucra peste program, la întoarcerea acasă a fost urmărită de un echipaj de poliţie.
    Când a ajuns acasă şi a scos semnalizarea ca să intre în edificiu, i-au cerut să se oprească. Unul din poliţişti s-a apropiat atunci de geamul maşinii şi îi spuse:
    -„Doamnă, aşa cum ştiţi, suntem în campania de civilizare a traficului, amendând infractorii şi premiindu-i pe cei care conduc corect.
    Şi dv., doamna, pe tot drumul până aici nu aţi comis nici o contravenție sau infracțiune. FELICIT Ă RI!
    Aveţi aici un cec de 100 dolari singaporezi (echivalent cu 80 dolari US) şi
    vă cerem să semnaţi de primire, vă rog”…
    Ţi se pare o mână prea dură? NU.
    Drepturile umane reale sunt pentru cetăţenii oneşti şi muncitori, care aduc riguros aportul lor statului, care trăiesc în pace, respectuos şi solidar
    cu semenii lor.

  2. Domnule Prim ministru Nastase, toate acestea se intamplau cand Romania facea inca politica externa de prim rang. Imi aduc bine aminte de mai multe intalniri ale Dvs. cu oameni de mare anvergura politica ai acelor ani cand Romania isi facea loc in concertul european. Asa se intampla cu Romania, unii se chinuie, fac eforturi mari sa construiasca ceva, iar altii distrug cu nonsalanta din lipsa de pregatire, prostie, servilism, rautate si toate acestea dintr-un pocnit din degete.

  3. Pentru că ne spropiem de cele petrecute acum 30 de ani n-ar fi rău să pomenim şi de Silviu Brucan :

    Intr-un interviu acordat recent Europei Libere, Virgil Magureanu a recunoscut despre Silviu Brucan cateva chestiuni esentiale:

    […]

    Europa Liberă: Este vorba despre Gelu Voican Voiculescu.

    Virgil Măgureanu: Da. După ce l-am văzut pe el, mi-a ieșit în cale domnul Silviu Brucan, care mi s-a adresat foarte solemn și nu știu de ce în franceză: <> Care mare decizie?

    Europa Liberă: Pe domnul Brucan îl cunoșteați?

    Virgil Măgureanu: „Ne cunoșteam de multă vreme. Era bun prieten cu fostul meu conducător de doctorat, Ovidiu Trăsnea, și îl cunoșteam cu cel puțin 10-15 ani înainte de 1989”.

    Europa Liberă: Deci Brucan v-a invitat la procesul soților Ceaușescu?

    Virgil Măgureanu: „Nu! El, pur și simplu, m-a anunțat despre un lucru pe care ei deja îl hotărâseră și aicea, ca să speculăm, nu asupra rezultatelor, pentru că nu avem ce, ci asupra modului în care s-a luat această decizie. Putem spune că ea era oarecum preformată și cred că au existat și anumite indicații despre scenariul cu procesul lui Ceaușescu de la Târgoviște”.

    […]

    Virgil Măgureanu: „Cât despre Brucan, cred că e momentul să restabilim adevărul istoric. Se cunoaște că înainte de a merge la Moscova, a fost la Washington și s-a pus de acord, nu cu fitecine de acolo, pentru că era iminentă căderea și totul era stabilit. Și anume că în decembrie 1989 se va produce și scenariul privind căderea regimului Ceaușescu din România. Și atunci, după aceea, s-a dus la Moscova. Așa încât nu putem, nici chiar pe Brucan, post-mortem sau cum doriți, să zicem că era filosovietic sau mai știu eu ce.”

    […]

    Intr-adevar, Silviu Brucan nu era nici filosovietic, nici filorus si nici filoamerican. El era mult dincolo de acest soi de filo, caci nu era un iubitor al neamului slav sau al marionetelor Biroului Oval de la Washington. Nici macar filopapusari nu este un termen corect pentru a-l defini, cum nu este corect nici a spune despre un roman ca este … filoroman. Pentru ca folosirea elementului de compunere filo ar implica faptul ca el se afla in afara neamului iubit de el. Ceea ce in cazul sau ar fi o exprimare total incorecta, deoarece Silviu Brucan era din randul papusarilor de nivel mondial, chiar daca de un rang mai mic.

    Activitatea lui Silviu Brucan la instaurarea bolsevismului in Romania

    Silviu Brucan era un evreu pe numele sau real Saul Bruckner (1916 – 2006). In septembrie 1944 era numit secretar general la “Scanteia“, declansand cu timpul o acerba campanie pentru incarcerarea politicienilor Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu si Corneliu Coposu. De asemenea a cerut pedeapsa cu moartea a anti comunistilor Radu Gyr si Pamfil Şeicaru.

    Sotia sa, Alexandra Sidorovici, a devenit procuroare la Tribunalul Poporului, calitate in care a cerut si ea multe condamnari la moarte.

    Brucan a mai fost profesor de jurnalism la Universitatea din Bucuresti si ambasador in SUA in 1955 si la Natiunile Unite intre 1959 – 1962.

    Activitatea lui Silviu Brucan dinaintea, din timpul si de dupa Revolutia Romana din 1989

    El este cel ce in martie 1989 a scris celebra “scrisoarea celor sase“, semnata mai apoi de Gheorghe Apostol, Alexandru Bârlădeanu, Grigore Răceanu, Corneliu Mănescu si Constantin Pîrvulescu, citita la acea vreme la Radio Europa Libera si Vocea Americii.

    Dictatura ceausista n-a prea avut efecte asupra sa, astfel incat s-a plimbat ca voda prin loboda intre Washington si Moscova, pregatind nestingherit terenul. Si nu s-a dus in capitala SUA pentru a lua vreo lumina de la George Herbert Walker Bush, ci pentru a se intalni cu personaje cu mult mai importante…

    Intre doua astfel de drumuri, si-a facut timp si a trecut si pe la Europa Libera, pentru a grai de acolo neamului romanesc. La un moment dat, ziaristii l-au intrebat daca are in plan vreo cerere de azil politic si mai apoi o colaborare cu celebrul post de radio. Raspunsul a fost “Nu”. Aceia au insistat insa: “Nu va este frica?”. In loc de raspuns, a ras. Rasul sau caracteristic, de personaj ce stie multe dar nu le si impartaseste gloatei.

    In timpul Revolutiei ne explica la tv modul cum teroristii ies din canale tragand din orice pozitie si ca la nivel de tara sunt cel putin 60 000 de morti. Tot el este cel ce a insistat ca sotii Ceausescu sa fie omorati in zi Sfanta de Craciun.

    Dupa Revolutie, vorbea cu tupeu despre “stupid people” iar in legatura cu evenimentele din decembrie 1989 declara:

    “Am stiut cand vine trenul, am stat pe peron si l-am luat.“

    Spre sfarsitul anilor 1990 avea emisiunea Profeţii despre trecut la ProTV, post de televiziune deținut de compania Pro TV SRL, compania care face parte din grupul Central European Media Enterprises infiintat de evreul Ronald Lauder.

    Silviu Brucan – eminenta cenusie

    Cum de un personaj ce s-a manifestat atat de diabolic in timpul instaurarii regimului bolsevic a devenit dupa zeci de ani eminenta cenusie din spatele actiunii de inlaturare a regimului Ceausescu? L-a lovit la batranete un duh de libertate? Cum de a jucat in doua filme atat de diferite? De fapt, oare sa-i fi lovit chiar pe papusari un duh de libertate ce i-a determitat sa darame Cortina de Fier?

    Ei bine, realitatea e ca nu vorbim despre doua filme, ci de un singur foarte lung metraj, din care fac parte atat evenimentele de dupa cel de al doilea razboi mondial, cat si cele de dupa aparitia lui Mihail Gorbaciov in luminile rampei. Film a carui actiune a aparut inainte de Revolutia Franceza si al carei final apoteotic se doreste a fi Noua Ordine Mondiala a Guvernului Mondial stapanit cu toiag de fier de un unic conducator: ANTIHRISTUL.

    O productie colosala al carui vechi scenariu se respecta cu strictete, chiar daca in peste 200 de ani s-au succedat mai multe generatii de regizori. Un mega spectacol cu putini actori marioneta si mase uriase de figuranti ce habar nu au ce se petrece cu ei. Si cu mult sange. Oceane de sange si munti de cadavre. Fara cascadori, fara trucaje, fara vopsea rosie, fara machiaje, ci cu lacrimi izbucnite din dureri cumplit de reale.

    Un lung metraj in care omenirea figuranta n-a avut nici o clipa de ragaz, avand mereu si mereu un rol ba intr-o revolutie pe baricade, ba intr-o revolutie culturala, ba intr-o teribila criza economica, ba intr-un razboi mondial.

    Iar Silviu Brucan a fost unul dintre cei din spatele camerei ce-a filmat scenele din Romania, dar si cu scurte insa extrem de importante aparitii pe pelicula.

    Cei ce nu cunosc cele de mai sus sau care refuza sa le cunoasca, neaga importanta actiunilor lui Saul Bruckner si-l considera pe Ion Iliescu ca fiind marele papusar din 1989. “Argumentul” lor “forte” fiind faptul ca primul n-a avut nici o functie oficiala importanta inainte, in timpul sau dupa Revolutie, pe cand cel de al doilea a ajuns chiar Presedintele Republicii. Dar “argumentul” lor este greseala lor fundamentala, deoarece nu accepta faptul ca exista personaje mult deasupra functiilor oficiale, functii ce au fost create tocmai de catre tagma din care fac parte acest soi de personaje, asa precum un programator face un joc pe calculator.

    Cei ca Silviu Brucan si mai ales cei mai mari ca el, nu au nevoie de functii oficiale, ei fiind peste functii, cei ce pun marionetele in functii si care le traseaza liniile directoare. Cine poate pricepe aceste lucruri, va vedea cu alti ochi spusele unor personaje precum evreul mason Walther Rathenau:

    „Trei sute de oameni foarte apropiati intre ei ghideaza mereu destinele economice ale continentelor si tot ei decid cine le sunt succesorii.„

    Rezumand, Silviu Brucan a fost esential atunci cand papusarii au considerat ca trebuie bolsevizata Romania si a mai aparut pe scena cand a trebuit “democratizata”, dar nu oricum, ci prin sange, totul intr-un scenariu mai vast: caderea comunismului estic pentru a face loc comunismului final la nivel mondial.

  4. Standard&Poor’s, implicata in sustinerea “soft” a politicii de austeritate a Guvernului Orban (PNL): Inrautatirea perspectivei ratingului de tara, premisa pentru masluirea indicatorilor statistici si dosirea cresterilor, care pot lua cai non-nationale

    Remarc cu amaraciune si revolta ca agentiile americane de rating intervin din nou, conjunctural si corupator, ca in timpul regimului democrat-liberal Basescu-Boc, asupra modificarii „stiintifice” a perspectivei ratingului de tara al Romaniei, ca premisa motivatoare pentru noua politica de austeritate, a regimului liberal Iohannis-Orban.

    La a doua austeritate liberala, blestemul e acelasi ca la cea comunista: munca romanilor si cresterea economica merg in afara tarii. Si in anii ’80 se muncea si aveam crestere, dar ele alimentau seifurile marelui capital financiar si PIB-urile occidentale. La cele doua austeritati liberale, insatisfactiile sunt enorme, comparativ cu austeritatea comunista. Daca atunci eram adversari, acum suntem aliati si parteneri strategici, dar mecanismele occidentale de spoliere a esticilor au ramas aceleasi. Cred ca e vina noastra, nu am gasit mecanismul potrivit de raspuns, in noul limbaj politic si in noua situatie democratica.

    Agenţia americana de rating Standard&Poor’s a anunţat că a reconfigurat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă. In goana dupa mobilizarea prin acaparare de resurse din economia mondiala si dupa prelevari speculative din PIB-urile altor tari, Globalismul a aruncat la inaintare toate instrumentele sale cu acoperire de institutii “internationale”, in care nimeni nu mai crede. Practic, anuntul S&P e un branci economic.

    Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, pe jumatate ilegal in urma picarii motiunii simple in Senat, s-a grabit sa comenteze, complicitar, ca schimbarea perspectivei ratingului de către S&P s-ar datora “iresponsabilităţii” politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani şi ca s-ar fi ajuns în această situaţie deoarece fostul Guvern Dancila (PSD) ar fi ignorat toate avertismentele agenţiei de rating, transmise din luna februarie.

    Cel mai probabil, falsa “grea mostenire” PSD va fi utilizata de PNL ca un paravan, iar ajutorul care i-a fost oferit in acest sens de S&P ii vine manusa. Guvernul Orban se poate folosi de aceste acoperiri pentru masluirea negativa a indicatorilor sintetici economici si dosirea surplusurilor de crestere, care sa ia calea visteriilor Globalismului.

    PS/NB: Potrivit unei reactii pe tema a BCR, inrăutăţirea perspectivei ratingului României de către agenţia S&P, de la stabilă la negativă, ar putea duce la amânarea sau chiar anularea unor decizii de investitii în ţara noastră. Aceste coroborari informationale, impreuna cu alte anunturi de „modelare” care probabil ca vor urma, anticipeaza inchiderea unui cerc de intentii al Globalismului.

    Fara investitii productive, care nu pot fi decat suverane, vom fi condamnati sa ramanem o piata si o tara de consumatori. Altfel spus, fara investitii nationale vom fi o vesnica tinta-colonie. Baietii destepti Globalisti stiu cum sa „lucreze” Natiunile, prin manipulari ale cadrului conceptual, ideatic. Cum incepe Imnul National?

  5. Mi se pare mie sau Puterea Pedelista a declarat razboi Moldovei ?
    Dupa tergiversarea acordarii studiilor de fezabilitate ale autostrazii Brasov Bacau ( finantat de UE datorita unor studii ale BERD ) si drumului expres Piatra Neamt – Bacau ( finantat si el de UE ) , dupa anularea criminala a licitatiei autostrazii Pascani Iasi , cu argumentul debil al unui pedelist de rangul 4 de la Iasi , Boldea ( ” nicaieri in UE nu se fac proiecte PP ” ?! ) , dupa atacul securist al lui Bode la adresa celor ce repara drumul de la Bicaz , vine randul … centurii Iasiului !
    Lista celor noua mari proiecte de infrastructura suspendate de conducerea CNAIR ANAP ( organisme care depind de Ministerul Finantelor si de Ministerul Transporturilor ) s-a imbogatit cu alt mare proiect blocat , al zecelea , centura ocolitoare Sud a Iasiului , etapa 3 de trafic greu , 139 milioane de lei .
    S-au miscat la timp pentru ca termenul limita era 19 decembrie .
    Asa , nici o numire de constructor pentru un obiectiv vital nu doar pentru Iasi , ci pentru intregul Nord-Est al tarii , ” suspendare ” pentru ” clarificari ” – licitatie lansata acum OPT LUNI …
    Sabotaj ?
    Ceva imi spune ca zerourile vor repeta figura pentru alt mare proiect , ramas miraculos nesuspendat , lansat de PSD in octombrie 2019 , centura Craiova Sud ( 126 milioane de lei ) , cu termen limita 8 ianuarie …

  6. Am constatat că el sau consilierii lui citesc acest blog și-l informează. Așa îmi explic supărarea sa pentru lista pe care ați publicat-o din Monitorul Oficial. Însă mi se pare că discursul lui Josep Borrell, din anul 2005, din Parlamentul României este prea lung și prea greoi pentru dânsul. De aceea, nu va pricepe și se va preface că nu înțelege de ce l-ați publicat, acționând,după cum îl ,,taie capul”. Răzbunarea și invidia nu-i dau pace! Iar dumneavoastră, domnule Năstase, trebuie să recunoașteți că v-ați câștigat cu prisosință invidia personajului! Răzbunarea dumneavoastră este succesul pe care-l aveți oriunde mergeți, ceea ce el este silit să recunoască, pe când răzbunarea lui este finalul disperării sale.

  7. UN DECRET PENTRU LINIȘTEA DUMNEAVOASTRĂ, ONORATĂ DIASPORA

    MOTTO: „Decret privind retragerea unor decorații -11 Decembrie 2019

    Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie a.c., decretele privind retragerea decorațiilor domnului Adrian Năstase, domnului Bucur Gheorghe, domnului Mitrea Miron Tudor, domnului Mucea Dorinel Mihai, domnului Mencinicopschi Gheorghe, domnului Cuteanu Emilian, domnului Severin Adrian, domnului Voiculescu Dan, domnului Manţog Ionel, domnului Muntean Mircia, domnului Anghel Gh. Cristian și doamnei Jianu Irina Paula.” (pagina PRESIDENCY.ro, 11 decembrie 2019)
    ……………………………………………………………………………………..
    Ticălosul s-a grăbit… dacă tot n-a putut încă să „rezolve” Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, conform promisiunii, măcar niște jucării să-și ia înapoi, la cât de supărat este… Ei, am greșit și eu puțin… n-a fost „retragere” de decorații și pentru Șerban Brădișteanu, dar a fost pentru Adrian Severin. Și pentru blândul domn Mencinicopshi. Și pentru Irina Jianu -aceștia din urmă fiind, desigur, „victime colaterale”.

    La fel ca în orice război serios, matur și responsabil, pe durata căruia Liiceanu Gabriel ne povestește, cu un glas cumpănit, de intelectual rasat, că NATO n-are cum să bombardeze cu „precizie chirurgicală”, deci e normală și civilizată jerba de flăcări și sânge rezultată din explozia convoaielor de refugiați, victimele colaterale nu vor avea parte de dreptate în veci. Dacă pentru eroii principali mai am încă speranța ca odată și odată să existe o voință politică excepțională și fermă care să spună adevărul și să-i reabiliteze, ca oamenii politici prinși în colții fiarei numită „stat de drept” pentru că „așa s-a hotărât” în altă parte, nu în România, iar niște conducători vremelnici, demni de tomberoanele istoriei, au acceptat, pentru „victimele colaterale” nu văd nici o rezolvare. Viața lor, făcută praf, în rând cu viața eroilor țintiți, este numai element de statistică. Ei au fost vinovații necesari, vinovații de serviciu, buni, de obicei, pentru încropirea unui „grup infracțional” definit ca la carte. De aceea eu nu voi obosi să-i amintesc : Gheorghe Mencinicopshi , Irina Jianu, Cristian Vasile, Bogdan Popovici, Marina Popovici… și nu sunt singurii.

    Am observat că președintele vrea să-i scriem, noi, cetățenii, deoarece altfel nu știe ce decizii să ia ca să nu nemulțumească poporul. De aceea și-a creat rubrica „Scrie-i președintelui”. Așa că i-am scris și eu. Textul micii mele scrisori este cel de mai jos:

    „Domnule președinte,

    Retragerea ordinului «Steaua României», conferit în 2002 domnului premier Adrian Năstase de către președintele Ion Iliescu, este o decizie odioasă, din punctul meu de vedere. Este una dintre acele decizii care mă fac să-mi fie rușine că ocupați astăzi poziția pe care o ocupați. Așa cum îmi e jenă că electoratul român v-a oferit prilejul acestei revărsări de umori, că v-a dat puterea iar dumneavoastră o folosiți josnic, trivial, pentru a vă război cu statuile.

    Sunt convinsă că posteritatea vă va așeza, atât pe dumneavoastră cât și pe domnul Adrian Năstase, pe locurile meritate. Și mă gândesc că ar trebui să vă preocupe posteritatea… căci, spre deosebire de adulatorii dumneavoastră naivi, ea este cu-adevărat greu de păcălit.

    Luminița Arhire, un cetățean al României

    P.S. Textul Legii nr.29 din 31 martie 2000, privind sistemul naţional de decoraţii al României precizează cum SE POATE PIERDE calitatea de membru al unui ordin; legiuitorul a fost prudent și nu a spus că se PIERDE OBLIGATORIU…

    Evident, domnule președinte, nu aștept nici un răspuns.”
    ………………………………………………………………………………………
    După ce am lipit textul meu pe pagina de corespondență a Administrației Prezidențiale, figura luminoasă a lui Klaus, ca o icoană mobilă, mi-a zâmbit și mi-a spus „Vă mulțumesc”. M-am bucurat. Arăta proaspăt, ca și cum i-ar fi schimbat cineva, de curând, bateriile.

    • Nu înțeleg pentru ce v-a mulțumit Președintele! Pentru că nu i-ați cerut vreun răspuns, pe care nu vi-l putea da sau pentru că , indirect, l-ați trimis la dicționar, ca să înțeleagă sensul verbului ,,a putea” ori pentru că ați confirmat că electoratul i-a legitimat puterea?
      Președintele ar trebui să învețe un lucru , și anume, că puterea sa are efect asupra firilor servile, nu asupra celor libere, iar libertatea unui om constă în conștiința sa. Acest lucru nu l-a înțeles nici Prezidentul, care a crezut că prin pierderea temporală a libertății fizice a rivalilor săi, le poate lua și libertatea conștiinței. Așa gândesc oamenii mărunți!

    • >>”UN DECRET PENTRU LINIȘTEA DUMNEAVOASTRĂ, ONORATĂ DIASPORA”
      @Luminita Arhire, din pacate si dvs cadeti fie naiv in aceasta capcana, fie va folositi de ea, dar in final efectul e acelasi ca si in cealalta „tabara inamica”: imprastierea de ura intre romanii din tara si cei din diaspora, si divizarea „diasporei” in cei buni pentru o tabara politica si cei rai pentru cealalta. Eu unul nu ma simt reprezentat de nici una.

      • @trexsr decembrie 12, 2019 la 3:24 PM

        Nu știu ce anume doriți să-mi transmiteți. Ce ură am „împrăștiat” eu printre români? Cred că mă confundați, dacă nu cumva ați intenționat cu orice preț să mă jigniți. Sau nu știți că DIASPORA, prin reprezentantul său Tommy Tomescu Joul, i-a transmis o solicitare ca o somație lui Iohannis pentru a se rezolva această „problemă”, a decorației domnului Adrian Năstase, care-o ardea pe dânsa la ficați? Dacă DIASPORA nu se simte reprezentată de Tommy Tomescu Joul, organizator de mitinguri prin țară, ar fi bine să spună… cum însă nu s-a exprimat în acest sens, bănuiesc că e bine ce face Joul.

        Vedeți că nu mai am răbdarea de altădată așteptând să-mi iau pumni în cap de la diaspora cea blândă, care-mi solicită să mor dracului mai repede, ca să nu-i mai încurc pe tinerii ei minunați cu opțiunile mele politice. Poate nici prea mult timp nu mai am. Nu așteptați de la mine să întorc și celălalt obraz, că nu sunt dispusă…

        Am scris întotdeauna ceea ce am crezut și voi continua să scriu la fel, fără să încerc să fiu „politically correct”(ă) pentru ca să dau bine în poză… nu mă interesează.

        Dar cine crede că Luminița Arhire participă activ la oribila tragedie a rupturii naționale, coaptă în mulți ani de manipulare și intoleranță provocată, ruptură care, după opinia mea, în halul în care a ajuns, nu se mai poate cârpi, înseamnă că nu mă citește, deci, nu mă cunoaște. Asta-i tot ce am de spus.

        https://www.justitiarul.ro/asteptandu-l-pe-joul/

  8. … Trump și susținătorii centurii sale biblice vor să țină Europa „nevrednică” sub degetul de la Washington. NATO este instrumentul de dominare al Americii asupra Europei. Președintele confuz Trump nu reușește să înțeleagă că membrii NATO ar trebui să dedice până la 2% din bugetele lor pentru construirea propriilor forțe militare, nu pentru a plăti Washingtonul pentru protecție.

    După cum a spus pe bună dreptate președintele Macron, Uniunea Europeană, o putere economică mai mare decât Statele Unite, ar trebui să aibă propriile forțe militare unificate. Este absurd că așa-numita Uniune Europeană nu are nici forțe armate, nici comandă centralizată. Statele Unite sunt încântate să îndeplinească acest rol, deoarece păstrează dominația americană a Europei care datează din anii 1940 și asigură o piață largă pentru producătorii de arme americane.

    Și, da, mulți europeni nu vor să plătească prețul pentru puterea militară reală. Cui îi pasă de micile războaie îngrozitoare din Mideast, Africa și Asia de Vest? Europa nu va putea intra într-o confruntare militară cu China, pe două insule de care nimeni nu a auzit niciodată.

    De Eric S. Margolis

  9. AM OMIS SA FAC UN SCURT COMENTARIU REFERITOR LA ACEST SUBIECT , IN CARE SE READUCE AMINTE DE NUMELE UNU I POLITICIAN AUTENTIC , NICOLAE TITULESCU . SA FIM SERIOSI NICOLAE TITULESCU UN POLITICIAM DE REMARCA , NU AR FI ACEPTAT CA ROMANIA SA DEVINA MARIONETA EUROPEI …DOMNUL JOSEP BORELL , INCEPE DISCURSUL( CEI NUI APARTINE … ) FACAND O REMARCA REFERITOARE CU SUBINTELES…LA VICTORIA ECHIPEI STEAUA …NU MAI CA RESPECTIVA VICTORIE EREA A UNIUNIII EUROPENE ATASAND ROMANIA MAI TARZIU
    DE EUROPA , PENTRU INTERESELE LOR
    ..SI NU ALE POPORULUI ROMAN ( NICOLAE TITULESCU NU AR FI PERMIS ACEASTA ATASARE CU ASEMENEA CONDITII…11 ANI DE ASTEPTARE …DA ,DAR SPANIA NU A PERMIS UNIUNII EUROPENE, SA DEVINA CE A CE A DEVENIT ROMANIA : OBIECTIVELE PRINCIPALE CARE PRODUCEAU DESFINTATE, AGRICULRURA …IN SPECIAL, DISTRUSA COPLET SI ALTE PUCTE DE VEDERE PE CARE DOMNUL RESPECTIV NU LE A MENTIONAT CA S AR FI INTANPLAT IN TARA DIN CARE VENEA ( TITULESCU NU AR FI PERMIS ! ) AM FOST ADEMINITI CU SUME CONSISTENTE VENITE DIN PARTEA EUROPEI , DE CE SPUN ,ADEMENITI , DEOARECE EUROPA, CEI SEMNIFICATIVI CARE O REPREZINTA …SI LA ORA ACTOALA MULT MAI ACCENTUAT ( DIN PACATE) SI CARE AU FOST SI SUNT PRINCIPALII SPONSORI, EREAU CONVINSI CA SUMELE RESPECTIVE NU VOR AJUNGE ACOLO UNDE TREBUIAU : DOMNUL SPANIOL, A SUBLINIAT ACEST ASPECT. DECI ROMANIA A DEVENIT TERITORIUL EUROPEI ( ACEASTA SUME SUNT NESEMNIFICATIVE FATA DE SUMELE CE URMAU SA VINA ( BASESCULE, UNDE SUNT BANII INPRUMUTATI DE REGIMUL TAU …RASPUND 0EU, IN FIRMELE LOR SI NU PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICA A ROMANIEI…TIMPUL ACTOAL NE ARATA CUM NE PRIVESC …ACESTI INDIVIZI CE SI AU DERULAT ACTIVITATILE IN SISTEMUL POLITIC LA NIVEL INALT …SI CARE IATA I I SI DERULEAZA ACTIVITATEA INCONTINOARE PE SEAMA UNEI MAJORITATI MANIPULATE ATAT DE USOR. TITULESCU NU AR FI PERMIS CA SUMELE RESPECTIVE , SA FIE BENEFICE PENTRU ACESTI INDIVIZI . EIROPA SI NU NUMAI , NU SI PERMITE …SA PIARDA ACESTE SUME FABULOASE. INVAZIILE …EXTERIOARE NU SAU FACUT DE DRAGUL POPOARELOR RESPECTIVE STIM FOARTE BINE ACEST LUCRU. TITULESCU NU AR FI PERMIS SI NU S AR FI ALIAT LA ASEMENEA INVAZII NEJUSTIFICATE. DACA NICOLAE TITULESCU CU A SA DIPLOMATIE SI CULTURA DE NEEGALAT , AR FI ASISTAT LA DISCURSUL RESPECTIV CARE DACA STI SA L DESCIFREZI IN TOTALITATE , VEI RAMANE SURPRIN DE PLANUL EUROPEI…, AR FI PARASIT SALA CU UN ZANBET ,CARE NUMAI EL STIA CE SEMNIFICA . UN TITULESCU SI ALTII DE LA TIMPUL RESPECTIV, NUSE MAI NADC ,FIN PACATE.( PREFER SA GRESESC GRAMATICAL..DAR PREFER SA FIU DEACORD CU GANDIREA BENEFICA, ACE LOR POLITICIENI AUTENTICI AI TRECUTULUI DIN PACATE…CU RESPECT PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE ( RAMANE LA ACORDUL DOMNULUI PRIM MINISTRU DACA ACEST COMENTARIU CE MI APARTINE VA FI VIZOALIZAT… NU MA SUPAR !)

  10. Impeachmentul, spectacol pentru consumul “democratic” intern si manipularea criticilor externe: Esecul controlat al justitiei politice il va repropulsa zgomotos pe Donald Trump la Casa Alba

    Punerea sub acuzare (impeachment) a presedintelui american Donald Trump va fi foarte probabil aprobata, saptamana viitoare, de catre Camera Reprezentantilor, controlata de democrati. In acest caz, liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat ca procesul va fi o prioritate a Senatului, in prima luna a anului viitor.

    Exista insa indicii temeinice ca procesul de destituire a presedintelui Trump va fi un esec rasunator al justitiei politice din SUA. Aceasta este partea buna, care va inspira lupta impotriva justitiei politice din intreaga Lume. Dar partea rea este ca motopompistii de imagine si realegere la Casa Alba a lui Donald Trump vor avea castig de cauza.

    Pentru o asemenea perspectiva pledeaza convingator cel putin doua categorii de argumente. In primul rand, aritmetica voturilor din Senat, însărcinat să determine dacă al 45-lea preşedinte al SUA trebuie să fie destituit, nu lasa nicio sansa finalizariii victorioase a acuzatiilor. Pentru a-l destitui pe Donald Trump în camera superioară a Congresului, democraţii au nevoie de 60 de voturi din 100. Or, democratii controlează doar 53 de mandate. Demersul lor de impeachment e din start descalificat de matematica (iata ca si altii au probleme cu matematica, nu cu aria cercului, ci cu operatiunea de adunare, sic!).

    In al doilea rand, impingerea procesului in anul electoral 2020 este din capul locului suspecta de justitie politica. Ar fi fara precedent, cel putin intr-o democratie cu pretentii precum a SUA, ca un candidat in alegerile prezidentiale sa fi scos din cursa prin sentinta juridica in chiar anul electoral. Asa ceva nu se face, este necutumiar, au avut tot timpul din lume sa o faca inaintea intrarii in anul de campanie. Daca se va intampla, pretinsa „imixtiune” a Rusiei in alegerile parlamentare americane din 2016 va deveni o bagatela, cazand in desuetudine, pe langa amestecul grosolan al justitiei politice a SUA in alegerile prezidentiale americane din 2020.

    Concluzia sa-i zic “preventiva”, pentru a pune in garda opinia publica asupra manipularii, se refera la inautenticitatea impeachmentului si castigarea celui de-al doilea mandat de catre presedintele in exercitiu Donald Trump. Asa cum a fost gandit si, mai ales cum urmeaza sa fie implementat, impeachmentul are toate ingredientele specifice unui spectacol pentru consumul “democratic” intern si pentru manipularea atentiei si criticilor externe. Esecul controlat al justitiei politice il va repropulsa zgomotos pe Donald Trump la Casa Alba. Am zis!

  11. ADRESEZ O INTREBARE CARE ESTE CONSTRUCTIVA DACA VREM, DOMNULUI PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE SI DACA VREA SA MI RASPUNDA , NU ESTE OBLIGATORIU SI INTELEG…( DE CE UNIUNEA EUROPEANA , CEI CARE DECID SI AMERICA INCLUSIV TIN CU DINTII DE PLANUL DE DISTRUGERE SI DISPARITIE A PSD LUI CU A SA DOCTRINA DE PE SCENA POLITICA A ROMANIEI , PRIN ACEST PAPUSAR IOHANNIS SI PAPUSARII ALIATI PLANULUI …RASPUND TOT EU …POPORUL ROMAN VA INTANPINA IN VIITO O DURERE INSUPORTABILA , DAR CARE DIN PACATE FARA A AVEA O REACTIE PRECUM IN 90, SECURITATEA EUROPEI SI A AMERICII INPLEMENTATA VIZOAL PRIN CEI ” REALESI” NU I VA PERMITE SA RIPOSTEZE …DACA NU S AR FI DORIT CA PSD UL SA NU FIE ELIMINAT , AR INSEMNA O RELANSARE PE TERMEN SCURT… A ECONOMIEI ROMANIEI IN CARE ROMANI RISIPITI , AU SANSA DE A SE REINTOARCE …DIN PACATE ESTE O ILUZIE …NU SE VA IMTANPLA ASA CEVA , DECI PSD UL TREBUIE SA DISPARA NU NEAPARAT CU NUMELE ,EL VA EXZISTA ,FIIND INEFICIENT… DATORITA TRADATORILOR …

  12. Înțelepciune
    Prea repede distrugem, ne-am gândit,
    Această țară, cât ne-a mai rămas,
    Și l-am ales pe cel ce-a dovedit
    Că poate s-o distrugă… pas cu pas!

  13. Cum o chema pe colega din Partidul Socialist European aia care solicita anticopruptiei romane ceva crocodili sau rechini ?! Si [per ca stoti cam la cine se gandea cand zicea rechini si crocodili!!

    Adica sefu , scuze asta este „sprijinul” si „simpatia” PSE eulii! Sa nu mai zic de celalte curente politice din UE!

    Cat despre .. restu va asigur ca pe „intern” aveti parte de multa ura …. rpeet nu ata ptr ce suntei cat ptr ce sunt ei, cei care va urasc. Poate ar fi bine sa consultati niste forumuri in care suntei luat in tarbaca ….

  14. Nici noaptea (ca hotii) nu le foloseste peneleilor (pedeleilor), nu reusesc sa lege nimic, nici macar sireturile de la pantofi.
    Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a fost decorat, la final de mandat, de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României. Nu mai are stele disponibile si le vrea retrase, de la dl. Nastase. Cand citeam stiri despre decorarea ambasadorului, imediat am facut o legatura cu asasinii economici ai Romaniei, cunoscatorii stiu de ce mi-a fugit mintea intr-acolo.

Lasă un răspuns