Lansare de carte la FET

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Cercetare împreună cu Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului și Centrul de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu” organizează marți10 decembrie 2019, începând cu ora 16:00, lansarea cărții Lumini şi umbreRelaţiile economice româno-sovietice1965-1989

Autor: Vasile BUGA

Invitați:

Prof. dr. Radu CIUCEANU – membru de onoare al Academiei Române

Prof. univ. dr. Ion ALEXANDRESCU

Dr. Florian BANU

Dr. Liviu ŢĂRANU

Dr. Dan CĂTĂNUŞ

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

10 gânduri despre “Lansare de carte la FET

  1. Gorbaciov in mai 1987 la Bucuresti , aratandu-i un dispret total unui Ceausescu nebun si toxic .
    Tomatele pe care Ceausescu le arata in magazin lui Gorbaciov erau pentru cetatenii romani din 1987 echivalentul unor fructe de ananas sau al vaniliei de Madagascar .
    PS – mostra de tembelism gras , greoi , facebookist mioritic – un anume bacalaureat minus 5 clase grohaie ” nu se vede nimic in Ardeal in constructia de autostrazi si Ardealul plateste taxe si salariile cetatenilor ” ?! – ii raspunzi individului ca nu e adevarat , ca tot ce e mare infrastructura in Romania din 2012 s-a facut – se face doar in Ardeal – Nadlac – Arad , Lugoj – Deva , Turda – Sebes , Campia Turzii – Tg Mures etc – ce raspunde bipedul ? ” alea le numesti tu autostrazi ” ?! ?! si tu ii spui ” ce studii ai tu sa le contestezi constructia si ce ai corecta – sugera in construirea lor ” raspunde ” ai fost tu pe adevarate autostrazi in Germania ” ?!

  2. Piata sovietica a fost gigantica pentru desfacerea marfurilor romanesti. Restrangerea ei, in ultimul deceniu de comunsim, s-a datorat „copilariei” politicii de comert exterior romanesti. Ceausescu a crezut, ca si Tito de altfel, ca poate fi independent de URSS si de Est. Cand URSS-ul si Est-ul si-au luat mainile dupa ei, regimurile comuniste ceausist si titoist s-au prabusit ca niste castele care au fost construite pe nisip. Concluzia a fost ca de fapt URSS le subventionase, direct si indirect, securitatea, stabilitatea si economiile. De mare invatatura de minte e cum a sfarsit Iugoslavia, care era in mare dragoste cu SUA si Occidentul, care insa au injunghiat-o mortal pe la spate. Din fericire, Romania a evitat o astfel de soarta, pretul mortii Liderului fiind se pare destul de mare si de multumitor. „Copilaria” relatiilor economice internationale a continuat si dupa 1989, cand Romania democrata si de piata a pierdut piata ruseasca. Mai bine zis, a „pierdut-o” prin abandonare, pe criterii ideologice si geopolitice. A fost una dintre cele mai mari greseli economice, nereparate inca, in conditiile in care rivalitatile politice si competitiile economice internationale pentru resurse si piete au devenit extrem de dure, pentru care uneori se duc razboaie de acaparare si de colonizare. Flexibilitatea din 1989-1991 trebuie sa devina o noua flexibilitate. Asa cum s-a vorbit recent de „noul multilateralism”. Romania trebuie sa-si refaca, cat mai curand posibil, legaturile economice cu Rusia si cu Est-ul. Identitatea estica trebuie refacuta si afirmata puternic, concomitent cu cea vest-europeana, care, impreuna, pot revitaliza Conceptul Geopolitic Extins de Orient. Da!, da!, Noul Orient Extins poate cuprinde, ca valori, si vestul Europei, pentru a-l scoate din criza axiologica a vechiului Occident. Soarele de la Rasarit rasare, intotdeauna, si la Apus apune, intotdeauna.

    • Din pacate Romania a pierdut doua piete enorme, cea ruseasca (sovietica) si mai putin luata in seama, cea chineza. Astazi nici daca am fi deschisi unor schimburi comerciale cu cele doua mari piete, nu avem ce sa oferim. Sa nu uitam si trebuie luat in seama ca piata chineza a devenit una extrem de „sofisticata” in privinta calitatii si schimburilor (de inalta tehnologie), iar astazi cu certitudine Romania n-ar face fata acestor provocari economice.
      N-am trecut cu vederea pietele imense pierdute din Africa (sunt cateva zbateri) si lumea araba.
      Cu adanca mahnire, astazi suntem niste mititei, nu avem cu ce sustine o piata, schimburi economice solide.

      • @Anonimul: „… pietele imense pierdute din Africa”

        O piață ca să fie „imensă” trebuie să aibă putere de cumpărare. Vedeți putere de cumpărare la africani?

  3. Propunere (sugestie) indecenta a unui preot :

    „În loc să privatizați Hidroelectrica, Poșta și CFR-ul pe motiv că nu sunt rentabile, nu mai bine le dați BOR în administrare cu aceleași fonduri pe care le primesc acum? Cel puțin pe 15-20 de ani…

    Nu de alta, dar cu 0,1% din buget, BOR face proporțional mai mult decât ministere și sub-ministere ce au de 10-60 de ori mai mult!

    Pe cât punem pariu că dacă se dau pe mâna BOR acestea trei, în cel mult cinci-șase ani de zile devin profitabile și moderne?

    Și – știu, nu convine! – ar rămâne și Țării, până la urmă!” Pr. Mihai-Andrei Aldea

    Si stiti ceva ? Are dreptate Ierhii nostri s-audovedit mai buni gospodri decat pastori! Deani de zile am asa o fantezie cu un guvern in care posturile econimice sa fie tinute de epioscopi, arhiepiscopi si mitropoliti care au dovedit ca stiu sa gospodaresca averile! Tre mi-e frica ca atinci Romania ar fi togrul cel rau si lacom sau spar zice ca eonomia Romaniei e ca F 15 :
    https://www.youtube.com/watch?v=0cHMuVem_0M

    Nu .. nu nu urca la 90 de grade .. doar la 80 !!!!

  4. https://stirifondurieuropene.wordpress.com/2019/12/06/cum-merge-pnl-pe-mana-psd-iar-romania-pierde/

    … dupa un cuvant de deschidere lapidar si lipsit de sens, fraiele discutiei au fost preluate de Mihaela Toader, care a inceput sa recite o poezie bine invatata de cand era demnitar PSD. Practic, a vorbit de un aranjament defectuos al fondurilor europene, in care se incearca ducerea pe cai netransparente a fondurilor in teritoriu.

    Se doreste crearea mai multor ITI (Investitii Teritoriale Integrate), prin care banii sa ajunga in exclusivitate in diverse regiuni. Faptul in sine nu este rau, dar nu poti directona miliarde de euro in zone pentru care nu ai stabilit o strategie, pentru care nu ai guvernanta locala si pentru care nimeni nu are responsabilitate dinainte stabilita. De altfel, acestea sunt si temerile reprezentantului DG Regio, exprimate in plenul sedintei de astazi.

    Oficialul PSD (Mihaela Toader) a adus in discutie precedentul cu ITI Delta Dunarii din perioada actuala (2014 – 2020), dar a uitat sa spuna ca in 2015, in timpul guvernarii Ponta, programul era blocat prin faptul ca nu exista o Strategie a Deltei Dunarii care sa permita implementarea. In 2016, programul a fost deblocat prin asumarea premierului Dacian Ciolos, care a finalizat unilateral negocierile cu Ucraina, ostila in mod gratuit semnarii acordului european de mediu.

    Asa si acum, neavand elaborate strategiile pentru regiunile in care se vor implementa aceste instrumente, se amorseaza o bomba care va trebui inghitita de un eventual guvern responsabil care se va gasi la carma tarii dupa 2020.

    Vrand sa rupa cumva sirul balivernelor indrugate de oficialul roman, reprezentanta DG Empl a intervenit si a spus textual, referindu-se la proaspatul

    raport publicat de OECD privind rezultatul la testul PISA

    obtinut de elevii romani si calitatea deplorabila a invatamantului din Romania: “My heart id bleeding” si a continuat spunand ca s-au alocat zeci de miliarde prin POSDRU si POCU pentru invatamantul romanesc, iar rezultatele sunt mai proaste decat in 2012 si 2015, mergand intr-un continuu regres. Replica ministrului Educatiei a fost pe masura guvernarii slabe a PNL: ”

    nu trebuie neaparat sa ne ingrijoreze”…..

  5. DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE , ESTE O LANSARE …BENEFICA , SI O RELANSARE A RERATIILOR DIN MAI MULTE PUNCTE DE VEDERE CU RUSIA …( DACA CEL CARE DETINE PENTRU A „DOUA OARA „, FUNCTIA DE PRESEDINTE AL ROMANIEI, AR INTELEGE …) RUSIA , CU AL SAU PRESEDINTE CARE STIE CE VREA PENTRU POPORUL SAU SI CARE NU POATE FI INTIMIDAT CU PUMNUL IN MASA , CUM A INCERCAT O DOAMNA CE SE CREDE DE NEINLOCUIT…, ESTE O FORTA IN DOMENIUL MILITAR SI NU NUMAI…INTR O BATALIE , DACA VREI SA INVINGI LA SA ADVERSARUL SA CREADA CA ESTI INFERIOR , FATA DE EL SI VEI AVEA SANSA SA L LOVESTI DECISIV CAND MU SE ASTEAPTA… PUTIN, RAMANE SI VA FI UN PRESEDINTE CARE STIE CE VREA… NU SUNT UN SUSTINATOR AL RUSIEI , DAR SA FIM REALISTI , RELATIILE DE PRIETENIE ,TREBUIE INBUNATATITE , MENTINUTE, FIIND FAVORABILE PENTRU AMBELE PARTI . CINE CREDE CA SCUTUL ANTI RACHETA , ESTE BENEFIC PENTRU ROMANIA, SE INSEALA . IN PRINCIPIU , ESTE BINE SA PUI ACCENTUL PE RELATIILE DIPLOMATICE MAI ALES CAND ESTI INFERIOR .( IATE DUPA MINE CA L OMOR …! UN PROVERB DIN BATRANI , SE PARE CA LA TIMPUL ACTOAL, TU VEI MURI CA NATIE …SI CEI CARE, AI CREZUT CA TE VOR URMA , VOR PROFITA IN TOTALITATE …MULT SUCCES IN TOT CE GANDITI SI
    REALIZATI PENTRU VIITOR…, DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE

  6. Va recomand interviul lui Pozner cu Yuval Noah Harari. Din el am aflat ca Yuval a gay si ateist. El afirma ca ne aflam intr-o epoca neimintilnita in istorie, cind din specia homo sapiens sunt sanse destul de mari sa se desprinda una sau mai multe sub-specii, iar homo sapiens fie sa ramina irelevanta ( ca si homo erectus cind a disparut), sau sa dispara treptat. Este posibil, spune el, ca cei care sug azi la greu bani de la mase (corporatistii, mai ales cei care aduna big data), vor avea tehnologia necesara sa isi extinda viata pe o lunga durata, si nu doar unele organe minore, dar, in final, chiar creierul. Odata ce creierul va fi inlocuit de ceva ne-organic, homo sapiens e la cutia de gunoi a istoriei, sau, in varianta de marketing, premiat in cartea de istorie, pentru ca a putut sa re-creeze viata. Adica, o planeta pe care vor exista Dumnezei si plebei.

    Desi se declara ateu, Yuval nu face decit sa aduca la suprafata discutia despre Dumnezeu. Pentru credinciosi, intrebarea este: de ce a permis Dumnezeu omului sa creeze la rindul sau viata si sa isi acorde imortalitate? Dumnezeu cel Adevarat se va confrunta in vreun fel, poate militar, cu Dumnezeii facuti de homo sapiens? Isi va trimite fiul, sau fii, sau ingerii sa poarte acest razboi, sau va revedea povestea cu Noe, desi ne-a promis ca ultima data chiar a fost ultima data?

    Alte intrebari fundamentale sunt cele despre natiune/straini care afecteaza pe cei ce se regasesc in naratiunea despre globalism vs. nationalism. Nationalismul este un concept foarte tinar, de aproape 1000 ani. Desi xenofobia, ca precursor al nationalismului, se regaseste si in regnul animal, totusi natiunile nu pot sa mai rezolve probleme globale in izolare. Nici macar pe ale lor interne nu pot sa le mai rezolve singure natiunile, mai ales cind au nevoie de bani/finantare,sau ajutor in caz de calamitate.

    Conceptul de stat este si el dezbatut un pic, in sensul ca statele devin irelevante in lumea corporatista, si odata cu ele dispar si principiile fondatoare, de exemplu libertatea de optiune, din ce in ce mai departe de noi, cind de fapt ni se spune care ne sunt optiunile, bazat pe preferintele noastre, pe care le spunem singuri peste tot azi in lumea virtuala. Practic, contractul cetateanului cu statul azi e rescris in contractul cu corporatiile. Mai toti, cu citeva exceptii, suntem de acord sa ne dam gratis big data despre noi corporatiilor, in schimbul utilizarii libere a unor platforme, gen Amazon, Google etc. Corporatiile azi probabil stiu mai bine ca guvernele ce preferinte avem si cu ce ne ocupam in fiecare clipa, chiar si acum, cind eu scriu aceste rinduri. Putin le pasa lor de libertatea noastra…important e sa furnizam big data, cu care ele sa manipuleze si sa domine.

    https://youtu.be/ov78eDUoF0M

  7. De antologie .
    Antologia prostiei .
    Ministrul Transporturilor , ieri , pe pagina lui Facebook , martial si vasinskian : ” Risipa fondurilor pentru infrastructura s-a terminat ” .
    Urmeaza un fel de material vorbind de un ” audit ” in ultima luna , despre lucrari de reparatii efectuate in zona Bicaz , ” fara a cere studii geodezice ” si alte grave crime , cu punerea in cauza a fostului sef al CNAIR , Neaga , si a sefului DGDP Iasi , si ” anuntarea organelor abilitate ale Statului ” .
    Este vorba de unul din cele trei drumuri care leaga Moldova de Ardeal , cel de la Bicaz , afectat de inundatii – daca nu se faceau lucrarile traficul nu putea avea loc si pagubele ar fi fost si mai mari .
    Rasplata celor ce au lucrat si si-au asumat raspunderea – amenintari si dosare , anchete , organe abilitate .
    In plus , drum strategic interesand Moldova , provincia pentru care Iohannis promite grabnic studii si pe care o plange din cauza izolarii ei de catre raul PSD .
    Nu suntem in iunie 1937 , in URSS , la anuntarea executiei , tinuta secreta , a lui Tuhacevski si a altor 6 sefi ai Armatei Rosii ( printre ei , un mare prieten al Romaniei , un farmacist evreu din Chisinau , Iona Iakir , seful Regiunii Militare Kiev ) ci in Romania membru UE si NATO , in 2019 .
    Cum vreti sa aiba curajul administratia de a-si asuma cea mai mica responsabilitate in aceste conditii ?
    Cum va asteptati de la noul sef al CNAIR , bietul Scarlat , care a oprit , curajos , suspendandu-le , noua mari proiecte de infrastructura ( 2 loturi din autostrada de centura Nord + 3 loturi din autostrada Transilvania in Salaj + 2 loturi din drumul expres Craiova Pitesti + varianta ocolitoare Galati + drumul expres Braila Galati ) sa decida reluarea acestor licitatii ?

Lasă un răspuns