La multi ani, Romania!

 

Astazi, sarbatorim Marea Unire. 1 Decembrie este Ziua Nationala a romanilor, o zi a constiintei de neam, o zi a solidaritatii si a victoriei peste veacuri a aspiratiilor de reintregire. Recitind postari mai vechi, am gasit aceste randuri, scrise in urma cu sase ani:

„De dimineata, cand m-am trezit, am mers pe balcon si am arborat drapelul tricolor, ca semn de apartenenta si de sarbatoare. Sper ca aceasta zi sa netezeasca asperitatile bataliilor politice interne si sa ne permita sa privim, cu mai mult optimism, spre viitor. In urma cu mai mult timp, vorbeam la o televiziune despre nevoia unui proiect national unificator, asa cum au fost intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Am mentionat atunci ca am putea gandi un proiect -„Centenarul Marii Uniri” – care sa ne permita reafirmarea identitatii si unitatii nationale, proiectand si spre exterior semnificatiile evenimentului din 1918. Nu voi intra in amanunte dar cred ca un astfel de proiect – pe care l-a semnalat si premierul Ponta – ar avea nevoie de o pregatire minutioasa si de un buget esalonat pe mai multi ani. Programe de infrastructura a drumurilor, actiuni in plan international impreuna cu diaspora romana, programe culturale, realizarea de monumente aniversare -iata o lista succinta a unor astfel de activitati ce ar trebui planificate din timp.

Nu vreau sa las sa treaca ziua de azi, dedicata Marii Uniri,  fara a rememora un gest exemplar al premierului Medgyessy care, in 2002, la 1 Decembrie, cand ma aflam la o reuniune internationala la Budapesta, a avut curajul si eleganta de a participa, impreuna cu mine, la receptia oferita de ambasada noastra, la Hotelul Kempinsky din Budapesta, cu ocazia Zilei Natioanale, acceptand criticile si acuzele din partea extremistilor maghiari. Este adevarat, semnasem impreuna un document important – Parteneriatul pentru mileniul 3. Cred, in continuare, ca trebuie sa acordam o atentie speciala nu doar marilor puteri ci si vecinilor nostri.

Poate ca, in perspectiva anului 2018 vom putea realiza o „Masa rotunda” la care sa poata fi stabilite, intr-o forma consensuala, prioritatile fundamentale ale statului roman pentru anii care urmeaza.”

Am recitit aceste randuri cu nostalgie dar si cu un oarecare regret.

 

26 de gânduri despre “La multi ani, Romania!

  1. O ANIVERSARE

    Pe atunci, pe când sentimentele erau chiar sentimente și nu se isteriza nimeni urlând că „dragostea nu se votează” de parcă ar fi cerut cineva să se voteze DRAGOSTEA la referendum, iar nu REDEFINIREA FAMILIEI în Constituție, pe atunci, zic, și DRAGOSTEA DE ȚARĂ era cu totul altfel.

    Nu se băga la cuptor „pizza-roșu-galben-și-albastru”, nu transmitea Radu Tudor de lângă Arcul de Triumf, cu o moacă de parcă ar avea în raniță „bastonul de Jens Stoltemberg” și cu o autosuficiență bombată peste care nasturele de pe talie nu se mai închide demult, nu defilau prin municipiile patriei militari cu hainele cârpite, că de! de-atâtea F 16 n-a mai fost loc în buget și de echipament, naționalismul și nevoia de suveranitate nu erau păcate de neiertat și nimănui nu i-ar fi trecut prin minte că vreun pigmeu vremelnic cu aere de mare intelectual ne va explica pe larg ce jalnic este Eminescu. Bine, pe atunci nu era ROMÂNIA NORMALĂ… acum este, că s-a votat pentru asta.

    În vremurile despre care vă povestesc NORMALITATEA nu se vota.
    ………………………………………………………………………….
    La mulți ani România! Azi e ziua TA. Iar eu nu știu decât acel fel de DRAGOSTE, de atunci.

  2. Spun si eu un : La multi ani Românie!

    La sfarsitul transmisiunii paradei militare de la Bucuresti, de la TV, am vazut o scena hazlie la care actorii principali au fost domnul Ciolacu si domnul ex-presedinte.Conform limbajului corporal, cineva dorea comunicare in timp ce celalalt stătea cu spatele.Mi s-a părut interesant momentul.

    Exista in text un „a” in plus, dupa „Kempinsky”.

  3. Asemenea randurilor postate acum 6 ani, la randu-mi de azi noapte am arborat la balcon ca fiece an „drapelul tricolor, ca semn de apartenenta si de sarbatoare”.
    Va rog sa-mi permiteti sa folosesc acest blog, sa adresez tuturor romanilor de pretutindeni, cu prilejul celebrarii Zilei Nationale a Romaniei, sanatate tuturor, putere de munca si creatie sa putem recladi o Romanie supla, capabila sa faca fata noilor provocari globale si globaliste, doresc ca urmasii, noua generatie sa nu-si uite istoria, personalitatile din orice domeniu care au facut ca Romania sa dainuie si sa straluceasca in aceasta lume vitrega si dura. Ideea unei ” … „Mese rotunde” la care sa poata fi stabilite, intr-o forma consensuala, prioritatile fundamentale ale statului roman pentru anii care urmeaza.” este oricand actuala.
    La Multi Ani, Romania !

  4. La Multi Ani!

    Am vazut ca si Canada a participat alaturi de alte state membre NATO la parada militara de 1 Decembrie. M-am bucurat ca si din banii mei ce ii platesc ca taxe Canadei merg spre apararea tarii mele de origine. Asa ca discutia asta despre cum se dau bani „diasporei” poate sa aduca alte elemente care arata ca exista un circuit complex al banilor. Pe de o parte dai, dar pe de alta cistigi, poate mult mai mult decit ai investit.

  5. Abandonarea Ereziei: Monopartidismul e monoteism!

    Neamul Romanesc trebuie sa abandoneze ideea subminatoare a Globalismului de scindare politica, in „Doua Romanii”. Impartirea in taberele antagoniste “Dreapta” si “Stanga” este contraproductiva. Ea condamna Romania la a ramane mereu cazuta, impiedicand-o sistematic (si sistemic) sa se ridice si sa se inalte. Exista o singura Romanie. Corpul National trebuie sa fie servit de Dreapta si Stanga prin cooperarea lor constructiva. Analogic, asa cum corpul fizic este servit conlucrativ de ambele sale maini, stanga si dreapta. Inscrierea in paradigma ruinatoare si, in final, anihilatoare a Dreptacismului si Stangacismului, emanata de Elita Globalismului Babilonian, este ca o atragere a blestemului sisific. Ce face Stanga politica este daramat de Dreapta politica si invers. Romania o ia de la capat dupa fiecare ciclu electoral, parlamentar si/sau guvernamental, dupa cum Dreapta si Stanga isi schimba locurile, la Putere si in Opozitie.

    Nu militez neaparat pentru revenirea la monopartidism, care a fost inspirat tot de catre Globalismul Babilonian. Ar fi si dificil, dupa ce am muscat din marul pluripartidismului. Desi, niciodata sa nu spui niciodata. Ceea ce am mai sustinut este o abordare diferentiata a pluripartidismului. Intr-adevar, competitia intre idei si programe politice, in cadrul campaniilor electorale pentru alegerile prezidentiale, parlamentare si locale, poate fi benefica. Prin competitie sunt expuse mai multe variante de prioritati si solutii. Se ofera posibilitatea alegerii solutiei celei mai apropiate de un optim economic si social. Acesta din urma, simt nevoia sa adaug clarificator, nu este intotdeauna identic cu optimul tehnocrat, care nu tine cont de particularitati si de oameni. Competitia eficientizeaza si responsabilizeaza. In circumstantele electorale, limitate ciclic, pluripartidismul poate fi turat la maxim. Dar dupa ce Electorii au ales Liderul si Programul pentru un Ciclu Electoral determinat, pluripartidismul trebuie sa actioneze pentru a le indeplini. Deciziile Majoritatii politice si/sau electorale devin obligatorii si pentru Minoritatea politica si/sau electorala. Aceasta este legea de fier a democratiei.

    Din campaniile electorale trebuie sa facem un festival. Un spectacol. Cu discursuri, dar si cu voie buna. Cu critici, dar si cu solutii. Nu cu intoleranta si excluziune, care sunt extremiste si demonice. Ci cu replici inteligente, contributoare si cu incluziune. Cum au fost odata in SUA. Demonismul politic si electoral care e acum acolo e o jidoveala, o abatere a atentiei de la problemele interne si o incercare de contaminare internationala. Un export de slabiciune. O decontare externa. E o pierdere de timp sa iei in seama procesul de impeachment intentat lui Trump de catre “adversari”. Alegerile din SUA au degenerat intr-un submodel intern dezgustator, care face un deserviciu enorm leadershipului american, mai mult chiar decat i-ar face orice adversar extern. De aceea de la americani trebuie sa luam ce a fost bun si sa respingem ce a devenit rau. Concret, ce ar trebui facut? Intre campanii trebuie sa actionam ca “unul”, sa operationalizam “monopartidismul”. Nu va speriati, nu e ceea ce s-ar putea crede la prima vedere. Stiti ce inseamna, la figurat, “monopartidism”? Sa actionam pluripartizan, asa cum americanii actioneaza bipartizan. Ce credeti ca este, pe fond, “bipartizanismul” SUA, daca nu un “monopartidism”? Un fel de „partid unic”? Virtutile “monopartidismului” intercicluri sunt enorme. Asa cum sunt si cele ale multipartidismului din campanii si alegeri. Stiti de ce este Dumnezeu atotputernic? Pentru ca este unic. Monopartidismul este de fapt monoteism. Daca vom intelege identitatea, perfecta compatibilitate dintre monopartidism si monoteism, care au aceeasi sursa de putere, vom abandona ereziile politice ale Globalismului modern si postmodern.

  6. Toată lumea vorbește despre „reformarea PSD-ului”. De 20 de ani PSD-ul „trebuie să se reformeze”, în timp ce celelalte partide nu mai pot de reformate ce sunt…
    Cum dracului să se „reformeze”, nu înțeleg. Cred că e mai curând o vorbă goală.
    Să fie dați afară toți cei 500.000 de membri și să fie aduși alții? Să fie scoși din funcții toți liderii care au tras zeci de ani pentru partid și să fie aduși tinerei de 25-30 de ani? Cine naiba a mai văzut partid condus de oameni foarte tineri? Toate partidele din Occident sunt conduse de indivizi de peste 60 de ani, cu experiență politică și de viață. Media de vârstă a politicienilor britanici, americani, francezi…e 65, iar liderii sunt în prim-plan de 10-15 ani.
    Italienii au câțiva „juni” d-ăștia precum Luigi di Maio și Georgia Meloni, dar ei n-au făcut mare brânză, și deja nu mai sunt chiar prospături.
    Spaniolii s-au lămurit cu Ciudadanos și Podemos, grădinița entuziastă, și i-au trimis la oliță…
    Ce reformă să facă PSD? Să-și schimbe doctrina social-democrată? să elaboreze politici liberale? Să pună lideri academicieni lingviști care nu fac nicio greșeală de exprimare? Toate partidele au inși care o scrântesc la oral (Orban, Ben-Oni Ardelean, Florin Roman, Barna, Iohannis…), cam toată România o scrântește și la oral, și la scris…
    Reformă… O prostie mare cât cei care-o vântură…

    • Afirmația dumneavoastră NU ține cont de „efectul dragnea” și coroborarea sa cu DNA !
      Dragnea a rupt contactele cu cei ce au condus PSD și TSD, pe unii chiar i-a exclus. De la TSD toți au fost excluși.
      Pe de altă parte, întrebare retorică – credeți că și domnul Adrian Năstase s-a pus la dispoziția PSD, în vara 2019, pentru a ajuta la o necesară reformă, în necunoștință de cauză?!

  7. Asa e, acelasi sentiment de pierderea totala a luptei. Inca 5 ani dupa 15 deja pierduti e prea mult si asta numai politicii minunate de conducerea tarii din cu totul alte locuri numai din Romania nu.
    Tristete maxima!!!

  8. Într-adevăr, pe tot cuprinsul patriei se construiesc monumente aniversare care îl înfățișează pe regele Ferdinand, considerat de toată lumea drept simbolul suprem al Marii Uniri.
    Cum subliniam într-un dialog cu un coleg erudit, oamenii au tendința să mitologizeze istoria, mai mult sau mai puțin, funcție de perspectiva ideologică și de gradul de subiectivism, sau de….misoginism al filosofilor analiști de istorie.
    Există, totuși, suficiente argumente și dovezi din care rezultă o imagine mai puțin deformată a regelui. Da, Ferdinand a fost în centrul evenimentelor care au condus la Marea Reîntregire, dar trebuie să o spunem, în numele adevărului istoric, că și acest rege a avut ,,Rechelieu-l” său: Pe marea regină Maria, prin ale cărei vene a curs vigoarea, curajul și intelepciunea reginei Victoria, bunica sa ilustră care a dus Imperiul Britanic la apogeu.
    Poate că nu ne place întotdeauna adevărul, mai ales nouă, bărbaților, dar, de dragul înțelegerii corecte, fără de care cunoașterea nu este posibilă, trebuie să subliniem că Ferdinand a fost un caracter relativ slab, timid și nesigur ( prin comparație cu forța, viziunea, determinarea și severitatea în principii, atribute ale unchiului său, Regele Carol I). Din fericire, Ferdinand a avut marea calitate de a ști să asculte și să ia în considerare sfaturile bune, primite atât de la Carol I, cât și (mai ales) de la Regina Maria, cea care a avut un rol determinant în decizia salutară a regelui de a se alătura puterilor Antantei.
    Despre Regina Maria și rolul acesteia în statul român, relatează foarte elocvent o personalitate a timpului:
    ,,,, În timpul Primului Război Mondial, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Charles de Saint–Aulaire, a făcut o afirmaţie care avea să rămână în memoria contemporanilor şi să se transmită posterităţii: “Există un singur bărbat la Palat şi acela este regina.”

    • Uiti Eminenta Cenusie, seful de partid al regelui si al amantului titular al reginei , Sfinxul cel limbut (cu cucoanele in saloane) si orator, capul dinastiei neincoronate si neconstitutioanle, Seful Ocultei ., Mana de Fier sub manusa de catifea, ala care nu a devenit dictator … din lene, fiul celui care l-a adus pe Carol I (eu te-am adus eu te mentin!) adica pe Ionel

      Si uiti pe Dorobanț „Romania mare a fost facuta de Tratat si de dorobant!” (Ionel)

      * Ionel adica Ion Ion Constantin Bratianu …..

      • De regulă machedonii îl „sar” pe Brătianu, pentru că acesta i-a ascultat mai mult pe ardeleni. Brătianu era conștient că nu poate alătura concomitent și ardelenii și bucovinenii și machedonii.

  9. @Adrian Nastase, m-am bucurat in primul rind ca ati fost invitat, in al doilea rind ca ati participat la receptia de la Cotroceni azi. Cred ca sunteti pe un vector bun si mai cred ca vectorul are nevoie de dvs. tot din ratiuni de unificare a romanilor. Poate ca si Presedintele a dorit sa dea un semnal ca isi va schimba abordarea conflictuala ce i-a caracterizat mandatul precedent.

  10. Demitizare
    Repetă unii vorba asta nouă
    Că vor dușmanii țara ruptă-n două,
    Minciuna e precum vedeți sfruntată,
    Că vor demult… s-o șteargă de pe hartă!

  11. AM CITIT CU DRAG CE SCRIE DOMNUL ADRIAN NASTASE SI NU POT COMENTA MAI PE LARG ACEST SUBIECT DESPRE MAREA UNIRE , DANSUL CU A SA CULTURA IN POLITICA SI NU NUMAI , STIE MAI AMANUNTIT TOATE CELE INTANPLATE PANA LA REALIZAREA , NU CU MULT TIMP IN URMA , A ACESTEI MINUNATEI ZI , O ZI ISTORICA , MAREA UNIRE IN CARE ROMANII SI AU REGASIT DRUMUL UNIRII , DE NEANLOCUIT , DE NEUITAT. MACAR IN ACEASTA ZI SA CONSTIENTIZAM , SA REANTOARCEM TIMPUL CU A SA CLIPA IN CARE ROMANII TIMPULUI TRECUT , NE AU LASAT O PENTRU A FI CONTINUATA , DIN MULTE PUNCTE DE VEDERE… DE NOI CEI DIN PREZENT , FIECARE CU ACTIVITATEA SA CE O PRESTEAZA PENTRU SOCIETATE SI MAI ALES SA RAMANEM UNITI IN TOTALITATE. TIMPURILE CE VOR VENI , FIECARE CU EVENIMENTUL, EVENIMENTELE SALE , SA LOM INITIATIVA BENEFICA INTR UN GAND COMUN DE A REFACE TEMELIA ROMANIEI, TIMPULUI TRECUT SI SA RECLADIM ROMANIA AUTENTICA PENTRU VIITOR. LA MULTI ANI , ROMANIA ! LA MULTI ANI ROMANI SI FIE CA ACEASTA ZI SA NE UNEASCA GANDURILE , SUFLETELE , NOASTRE PENTRU VIITOR … ( LA MULTI ANI ! DOMNULE PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , LA MULTI ANI ! INTREGII FAMILI SI SA FITI MERU OMUL, POLITICIANUL CARE SI A PASTRAT SI PASTREAZA IN SUFLET , INDIFERENT DE SITUATII, DEMNITATEA DE ROMAN …)

  12. Felicitări, domnule Adrian Năstase, pentru participarea la recepția de la palatul Cotroceni. Un semn că încă contați în viața cetății.
    Să vedem ce va fi anul viitor, an crucial pentru PSD. Sunt curios dacă vă veți implica în dificilul proces de restructurare a social democrației românești, stopat de doamna Dancila prin prezența sa, după 26 mai, atât în fruntea guvernului, cât și în calitatea, prea înaltă pentru domnia sa, de lider al PSD.

  13. Pacat Dle Prim ministru ca nu ati continuat politica de atunci. Continuatorul Dvoastra, Basescu Traian a fost un golan de port care a dus Romania in nenorocirea in care suntem si acum.
    Iohanis este si mai rau a mostenit statul paralel de la Basescu si isi bate joc de poporul roman mai rau decat Basescu.
    Oricum poporul roman este lipsit de orice educatie civica si voteaza efectiv impotriva intereselor lui.

  14. „La mulți ani, România!

    Țara mea dragă,

    Ți-am respectat cu sfințenie toate tradițiile, te-am sărbătorit cu fiecare ocazie, te-am purtat în suflet și în piept oriunde în lume, m-am mândrit cu tine peste tot și ți-am dedicat ție întreaga mea viață.

    De dragul tău am sacrificat tot și am făcut ce am știut mai bine să te ajut să crești mare, să fii bogată și puternică.

    Am renunțat la multe momente alături de familia mea, am ratat multe evenimente din viața copiilor mei, mi-am asumat în cele din urmă chiar și renunțarea la libertate, de dragul tău!

    Mi-am dorit să te văd puternică, să văd cum copiii României mănâncă mâncare românească, sănătoasă și naturală, nu alimentele pline de chimicale refuzate de alții. Mi-am dorit să văd cum bătrânii tăi își recapătă demnitatea, cum în tinerii tăi reînvie speranța unui viitor mai bun, aici! Mi-am dorit să ne păstram pădurile acolo unde le e locul și nu în buzunarele exportatorilor străini de cherestea. Mi-am dorit să văd câmpurile din România pline de grâne și economia românească cum crește, mi-am dorit să le arăți tuturor celor care se îndoiesc de tine că tu poți!

    Tu poți fi tot ceea ce nu te-au lăsat niciodată să devii, tu poți fi tot ceea ce visează copiii români că ai putea fi!

    Eu încă îți doresc toate acestea și încă cred în tine.

    Indiferent prin câte greutăți trebuie să trec, indiferent cât mă vor chinui ca să mă dezic de tine, eu nu voi renunța niciodată să te iubesc și să cred în tine!

    La mulți ani, România!”

    Este mesajul postat de Liviu Dragnea pe contul de Facebook de 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

    • Ce-ți veni stimabile?! Groparul PSD nici ca exponat al curiozităților de bâlci nu cred că-i cazul să fie făcut vizibil.

  15. M-am uitat la parada militara si m-am emotionat. Mi-as dori ca Romania sa aiba puterea militara care sa descurajeze orice alt potential inamic. Asta se construieste in timp, poate o generatie. Dar as vrea sa vad tehnica militara la parada, cu rachete, inclusiv cu focoase nucleare, care sa puna orice alta tara care ne uraste sa reconsidere orice atac asupra Romaniei. Da, vreau ca Romania sa devina o putere nucleara, pentru descurajare celor care viseaza fie sa cucereasca la tara noastra, sau sa o distruga, sa o imparta cu amicii lor. Romania nu e felia lor de tort!

    Am ascultat si discursul lu Iohannis, mult mai bun cred eu pentru romanii din strainatate. Sansele sunt mari ca si eu sa consider o revenire…Doamne Ajuta!

    • Scopul paradelor militare (in fiecare resedinta de judet) a fost si acesta sa emotioneze, iar cine le-a gandit este un bun manipulator. E bine si cu inarmarea asta militara, ea trebuie dusa cu multa inteligenta. E greu ca-n ziua de astazi sa mai descurajezi, pentru asta trebuie neaparat sa fii o forta industriala, financiara si de ce nu, diplomatica. Daca tot e sa facem achizitii de tehnica militara ar fi de dorit ca totul sa fie nou, pretul si contractul sa fie aprig negociat. Imi doresc in schimb autostrazi care sa faca legatura intre bazele militare de preferinta romanesti, in rest noi sa fim sanatosi.

    • Putere nucleara nu …

      Insa nu stiu cum sa iti zic … e nasol very much nashpa . Na o cestie – „am plecat” cu 111 de Mig 21, plus 46 MiG-23 si 21 Mig 29 . Adica aveam 178 piloti capabili sa urce pe un supersonic … . Azi ?!!

      A da. Dintai se face o scoala de polotaj pe .. pe niste gugustiuci gen IAK 52. Dupa ce invata sa zboare si sa aterizeze fara sa se omoare si fara sa strice apartul il pui pe un avion cu reactie … Dupa ce invata sa nu se omoare pe asta il pui pe unu de antrenament avansat. Dupa care daca e suficient de bun il „treci” pe supersonic. Adica dureaza cam mult si antrenamentele sunt tot mai scumpe….
      Pilotul militar de supersonic este un specialist rar, scump si greu de obtinut ..

      Adica pe sleau .. daca prin minume cereasca Rpmania ar promi maine 96-1160 avipane supersonice … mda nu ar avea cine sa le zboare !

      A am uitat. Fiecare avion are nevoie de o echipa de mecanici la sol … Care nici ei nu se „obtin” usor sau de azi pe maine!!!

  16. trexsr
    Nu știu unde merg banii dumitale, dar știu că România a acceptat, prin reprezentanții săi de la cel mai înalt nivel să majoreze alocarea bugetară pentru extinderea bazelor militare străine și achiziția de arme, nu la fel de noi și eficiente, pe cât de costisitoare. Dar vor fi cu siguranță….preferentiale. Se pare că spiritul lui Al Capone, cel care a industrializat taxa de protecție, este încă bine merci în viață.
    Cu alte cuvinte sunt slabe speranțe că să vedem în România măcar o bornă kilometrică de autostradă, după ce penelul a aruncat la gunoi acordul de realizate a tronsonului de autostradă Ungheni- Iași – Pașcani în parteneriat public privat încheiat cu firme turcești și chinezești.
    Eu cred că partenerul strategic are, pe lângă obsesia că nu poate controla expansiunea economică și tehnologică a Chinei, altfel decât prin măsuri arbitrar-punitive și teama că o eventuală autostradă a Moldovei ar putea facilita circulația de tancuri dinspre est spre vest. (Z)
    Altfel, sincer, nu-mi pot explica îndârjirea regimurilor de dreapta de a respinge, inclusiv prin amenințări securistoide cu închisoarea (vezi duplexul verbal Ponta-Basescu), orice proiect realizat prin acest mecanism de finanțare.
    Da, prietene, să trăiască România, sunt perfect de acord. Dar în interesul cui ? Oricum noi românii retrograzi care am îndrăznit să rămânem în țară tindem să devenim un fel de piei roșii: Buni pentru cartea de istorie și vot eminamente duminical, dar incomozi pentru coloniști de toate felurile, inclusiv cuplurile diversității care abia așteaptă să infesteze și aceste plaiuri după ce vor fi curățate de tradiții
    În fine, să ne bucurăm că avem o armată națională profesionistă, medaliată de partener pentru rezultatele obținute în luptele de apărare a țării desfășurate prin colbul Irakului și Afganistanului.
    Apropo, dacă americanii se vor ințelege cu talibanii, românii vor rămâne în acea țară pentru a se pupa cu inamicul care ne-a aruncat ostașii în aer ? Se prea poate, dacă Stăpânul ne spune că este în interesul național al României. Evident nu pe banii dumitale, stimate coleg mai român decât românii pentru că a ,, evoluat” în Diaspora luminată. Pe banii fraierilor; Eu, Luminița, Amalia, Fragmentarium, Ghiță, etc, etc.

  17. Cica geopolitica …. cica ….

    Ia sa vedem niste declaratii . Macronu dit «Je préfère avoir de la migration légale, enregistrée, sous quotas, pendant X années plutôt que du travail détaché dissimulé. Je préfère avoir des gens qui viennent de Guinée ou de Côte d’Ivoire légaux, qui sont là et qui font ce travail, que des filières bulgares ou ukrainiennes clandestines.» (https://www.lefigaro.fr/vox/societe/immigration-ce-qu-emmanuel-macron-ignore-ou-refuse-de-comprendre-20191104)

    Frans Timmermans unirea Europei cu Africa reprezintă „o chestiune de destin” Europe’s relationship with Africa was another major priority Timmermans outlined in his speech, telling delegates to be “under no illusion … it is a matter of destiny” that EU taxpayers eliminate the violence and poverty-plagued continent’s problems or else welcome the “hundreds of millions of people” from Nigeria alone who he has previously noted will be heading to the bloc as a result of its “demographic explosion”. (https://www.breitbart.com/europe/2018/12/11/diverse-timmermans-nominated-eu-chief/)
    Nici astuia nu ii plac prea mult balcanicii…

    Insa sa nu uitam ” Bulgaria , ca si Romania sunt mebre ale UE . Deci … deci nimica!!!

    Ce se intampla doctore ?

    Nimica..

    Doar ca UE , „Europa” este nitel prea vasta si cu multiple enterese ….
    Sa ma refer la un exemplu „clasic” asa cum scris-a Braudel. Cica Franta medievala era prea mare, preaintinsa si deci „prost centrata”. Adica avea 3 centre de greutate – unu ca re a „ramas” adica Parisul si unul care a piedut – Lyonul.
    Parisul cu deschoidere la Atlantic, cu interese atalantice .. Kyonul mai continental , mai atras de comertul continental, de Mediterana ….

    Deci ca cam asa.. Scumpa noastra UE are state ataltice care au interese oceanice. Si care , si in virtutea unei istorii mai recente, ar avea pofte mai exotice, mai africane …

    Insa avem si Germania. Care este interesata de spatiul rus ….

    Uniune pe dracu’ ghem.

Lasă un răspuns