23 de gânduri despre “Cum s-a făcut „cesiunea Bucovinei”

  1. Londra: Riscul unui summit NATO “superficial”? Dusmanul comun “3T” si cateva mari probleme

    Jean-Claude Juncker, Presedinte-Emerit al Comisiei Europene, la Final de Mandat: „Aveti Grija de Europa!”

    Summitul NATO din 3-4 decembrie de la Londra este intampinat cu multe nemultumiri de catre aliatii europeni. Ei nu vor ca noul summit sa fie unul “superficial”. Acest pericol pare sa pluteasca din nou in aer, daca discutiile se vor cantona in marja financiara. Asa s-a intamplat la ultimele doua summituri. Atunci, dominante au fost discutiile privind reducerea cheltuielilor militare ale SUA din contributiile comune cu intretinerea NATO. Aceasta agenda financiara unilaterala a fost paralela cu agenda strategica de securitate, care a fost decuplata.

    Pentru ca agenda strategica a NATO sa fie recuplata la summitul de la Londra, va trebui ca discutiile sa identifice dusmanul comun al SUA si al Europei si sa fie analizate constructiv nemultumirile unor membri ai Aliantei. In opinia mea, exista trei mari dusmani comuni ai SUA si ai Europei, care solicita un angajament comun si simetric de contracarare din partea americana si europeana, reunite in NATO. Ei sunt Terorismul Armat, Terorismul cu Droguri (Narcoterorism) si Terorismul cu Traficul de Migranti (Migratioterorism). Sintetizat codificat, un dusman comun “3T”.

    Din categoria marilor probleme care framanta unele tari membre este (1) aplicarea selectiva a articolului 5 privind apararea colectiva a NATO. Turcia este nemultumita ca acest articol unghiular al Tratatului de la Washington nu i se aplica in razboiul din nordul Siriei, de unde kurzii din gruparea terorista YPG ataca si pun in pericol securitatea statului turc. (2) Exista si problema dezesticizarii si vesticizarii Marii Negre, facuta cunoscuta de premierul bulgar Boiko Borisov, care se opune unor baze NATO in Marea Neagra, pe teritoriul Bulgariei. Exceptie ar putea face bazele NATO cu compunere nationala estica.

    (3) Franta a exprimat dezamagirea privind slaba implicare si asimetria de solidaritate antiteroriste ale aliatilor, in Mali de exemplu, unde o mai mare implicare europeana ar fi “benefica”. (4) Desi oficial nu a avut o pozitie critica fata de NATO (sau SUA) si nu a facut o propunere de solicitare de sustinere activa si unanima din partea acesteia in problema Reunificarii cu Romania a Basarabiei si celorlalte teritorii istorice romanesti instrainate prin rapt, o mare parte din clasa politica din Romania este nemultumita ca NATO nu a cerut imperativ incetarea efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

    (5) Un mare stres european, probabil mai mare decat “pericolul” rusesc, este neimplicarea Europei in negocierea si adoptarea unui nou Tratat privind Fortele Nucleare Intermediare (INF). Este inadmisibil si periculos ca securitatea in Europa sa fie lasata la discretia unui tratat bilateral SUA-Rusia, facut pe deasupra sau pe la spatele Europei. (6) Un dezacord rational, al turcilor si al unor europeni, este fata de nediversificarea surselor de achizitii militare de performanta tehnologica (rachete S-400, comunicare 5G etc.), care nu are culoare ideologica, supertehnologie fara de care riscul va fi de alianta de mana a doua, cu impact diferentiat pentru securitatea nationala a tarilor NATO.

  2. Si in timp ce Dionisie se plimba prin centrul orasului, vazu o multime de oameni urland mascari si strigand ca vor sa dea mure unei cetatence.

    Nestiind despre ce e vorba, Dionisie se apropie timid de oamenii ceia si-i intreba cu sfiala:

    – Nu va fie cu suparare, dumneavoastra sunteti Romania normala?

    La care unul mai marisor si caruia tricoul ii era putin mic pe burta, ii raspunse la modul extrem de serios:

    – Nu, coaie, noi suntem Romania educata!

    https://www.facebook.com/contrasens/posts/2727627387297100

  3. În ultimii ani, sunt invitat de Societatea ,,Bucovina” să particip activ la Ziua Bucovinei, unde mă întâlnesc și cu românii din Bucovina de Nord. De la an la an, situația românilor din Bucovina este mai grea și de nesuportat de patrioții de acolo. În Bucovina de Nord și dincolo de această regiune, au fost constituite primele formațiuni prestatale românești, înainte de Dragoș și Bogdan, acolo a fost organizată prima episcopie ortodoxă românească, fapte despre care nici elevii noștri din România nu învață în școli. Ei nici atât! Îi plângem pe ucraineni și-i învinuim pe ruși, dar naționalismul ucrainean este mult mai rău decât cel rusesc, pentru că se manifestă în democrație!
    Cât despre contextul istoric al piederii Bucovinei și al pierderii încă o dată a Bucovinei de Nord, ce să comentăm? Am fost trădați de Puteri.
    Austria a luat avânt într-o sută de ani, cum celelalte imperii s-au construit în sute de ani. Într-un articol din ,,Convorbiri literare” (X, nr.5, 18760, Mihai Eminescu, analizând reușita austriecilor, arăta că aceasta este rezultatul a patru factori: abordarea diferită a aspirațiilor indivizilor și a relației individului cu statul și cu vecinii, ,,unitatea voinței” poporului, absolutismul monarhic luminat și sprijinirea pe clerul catolic. În acea perioadă, românilor le lipsea unitatea voinței, iar Vodă era cu mâinele legate, temându-se de veșnicile plângeri la Poartă.
    Cred că situația plângerilor este valabilă și astăzi ( doar că ne-am schimbat stăpânul), iar unitatea voinței lipsește cu desăvârșire, în ,,România Nor-ma-lă”. În schimb, avem zilnic un program de văicăreli ale celor doi miniștri: Violeta Alexandru și Florin Cîțu, la care se mai adaugă concluziile lui Ludovic I .

    • Ce spui ?
      Care ” puteri ” ne-au tradat la 26 iunie 1940 ?
      URSS-ul lui Stalin care a asteptat cuminte distrugerea Frantei ?
      Jukov , comandantul fortelor sovietice de invazie , ” a tradat ” cerandu-i lui Stalin doua zile suplimentare inainte de trimiterea ultimatumului ?
      Hitler si Stalin aveau vreun tratat cu noi , sa nu ne ” tradeze ” ?

  4. Off topic
    Fragmentarium
    Stimate coleg, ați redat parțial sensul figurativ al cuvântului ,,titan”, depreciindu-l intenționat.
    Sensul complet este:
    ,,Fig. Om cu calități extraordinare, capabil de realizări excepționale… și cu mare putere de muncă.”
    Cred că realizați că ați exagerat raportând-o pe doamna Dancila la acest termen de comparație și ați încercat o mică distorsiune de atenție canalizând-o către singura calitate notabilă a acestei doamne și anume ,,capacitatea de muncă în regim cvasicontinuu”.
    Dar asta nu înseamnă excelență, nici pe departe.
    Când spunem că Beethoven a fost, este și va fi un ,,titan al Muzicii”, nu ne gândim, în primul rând, la puterea sa extraordinară de muncă, ci la geniul său, la creativitatea sa ieșită din comun. Doar prin muncă, surd fiind, nu poți producee decât o combinație de sunete, despre care nu se poate spune automat că este o capodoperă muzicală.
    În fine, cine se gândește la mitologie când folosește un anume cuvânt, într-un anume context ? Ce ați vrut să aflu din răspunsul dvs ? Că aveți cunoștințe temeinice în materie de mitologie greacă ?
    Și eu am citit, pe față și pe dos, Legendele Olimpului, cam pe la 10-12 ani. (Z).
    Evident că simbolistica cuvintelor care trimit la istorie și mitologie a evoluat, în sensul rafinării ei, ca o selectare de …fragmente de aur dintr-o masă de steril.
    De exemplu, cine mai acordă importanță părților negative ale personajului istorico-mitic, recte, Regele David ?
    Caracteristici precum ,,sângeros”, ,, răzbunător”, ,, afemeiat”, etc, s-au estompat în timp, iar mentalul socio-cultural reține doar că David a fost unul dintre întemeietorii statului lui Israel și strămoș al Mântuitorului.
    Un stat care, în prezent, parcă perpetuând (și) defectele fostului mare rege, nu este foarte recunoscător cu doamna Dancila, cea care, cu totală obediență față de Licurici, a susținut până în pânzele albe mutarea ambasadei la Ierusalim.
    Dacă dvs ați fi consiliat-o pe problematici externe, poate că fostul premier ar fi fost mai precaut și mai
    ..diplomat și nu ar fi …excelat în diletantism.
    Doamna Dancila a fost un politician de tip two in one:
    Un ecou al domnului Dragnea (până pe 26 mai 2019) și un lider de mucava ( după alegerile europarlamentare) dispus la compromisuri neprincipiale, de cel mai pur populism.
    Cum pot interpreta altfel respectul său defensiv și afișat ostentativ față de un referendum pe Justiție cu conținut eminamente neconstituțional, în opoziție cu drepturile fundamentale ale omului ? Cum pot aprecia propunerea de numire ca ministru al Justiției a doamnei Ana Birchall ?
    Domnule coleg…. mulți dintre noi muncesc din greu. Dar pentru a fi Lider la nivelul unui ,, titan al politicii” este nevoie de mult mai mult.
    În primul rând de calitatea de a ști când să continui și când să te retragi. Simțul oportunității (în sensul bun al cuvântului), precum și curajul de a lua decizii majore, la momentul potrivit ( fără să te gândești primordial la propriile interese), nu sunt la îndemâna oricui.

  5. Eu nu inteleg nici acum cu exactitate ce s-a intamplat cu Pocutia ?
    Se afla in interiorul Ucrainei acum, dar de fapt a cui este, avand in vedere istoricul ? Ar putea apartine Poloniei in fapt ?

    Off-topic
    Vad foarte multa galceava, pe teme destul de sterile, la politicienii din Romania.Alegerile au trecut, insa campania electorala continua.
    Propun si eu ceva, in ideea de a genera progres si constructie.Pentru ca toata lumea vorbeste de „gauri” si deficit.

    Daca facem acum, la 100 de ani de la Unire si la 30 de la Revolutie, o reforma administrativa substantiala in Romania, avand in vedere ca totusi PNL si PSD au impreuna o majoritate lejera in acest Parlament ?
    Adicatelea sa se faca in sfarsit comasari intre orasele mari si localitatile limitrofe, pentru ca cele mici impiedica dezvoltarea aglomerarilor mai mari, dar si comasari ale satele ramase aproape goale, multe eliberate de populatia plecata in bejenie in strainatate sau disparuta pe cale naturala.Bejenia imbraca o alta forma acum, dar cauzalitatea e similara celei de acum multe sute ani pana la urma.

    Cata economie la buget s-ar face cu aceasta reorganizare, care am inteles ca s-a practicat si in Polonia ?
    Scade DEFICITUL bugetar daca se face o reforma de acest tip ?
    Avand in vedere pustiirea Romaniei, ce urmeaza sa se accentueze, nu este util ca acest lucru sa se faca CHIAR ACUM, inainte de alegerile locale.
    Poate ca lumea politica nu se intelege in ceea ce priveste regiunile, cate sa fie sau cum sa fie, dar dizolvarea localitatilor mici in cele mari se poate face, judetele raman aceleasi pana la urma.Ar fi un pas inainte.

    Mai putini primari cu poate mai multa coerenta administrativa in teritoriu.

    Cred ca economiile la bugetul de stat ar fi substantiale, iar orasele mari ar obtine un plus de avant, avand in sfarsit posibilitati in a realiza parcuri industriale mult mai usor.Localitatile mici ar scapa si ele de datorii la buget, pentru cheltuielile curente, iar taxele locale ar putea deveni mai mici pentru cetateni. Transporturile locale ar putea evolua catre metrou de suprafata sau tramvai micsorand impactul pe mediu.Si lista de efecte pozitive poate continua, specialistii stiiind oricum mai bine urmarile.

    • Mulți se retrag cu locuințele și își fac cărți de identitate în localități limitrofe.
      Este exact invers cu chestiunea, centralizarea și comasarea cresc taxele și impozitele. Iată exemplul oferit de noul guvern (cică) liberal care restructurează și comasează ministere, dar numărul de angajați crește per total. Este și normal, oamenii sunt hămesiți după atâta opoziție ne- constructivă care le-a diminuat serios resursele și osânza.

    • Bănuiesc că știți că, pentru participare cu 400 călăreți la lupta de la Marienburg, polinezii i-au dat lui Alexandru cel bun POCUȚIA.

      • Nu . Alexandru cel Bun a imprumutat cu o suma de bani Polonia , Pocutia era cautiunea .

      • Nu Alexandru cel Bun a împrumutat Polonia cu bani, ci Petru II Mușat. Acesta împreună cu asociatul său la domnie, Roman I, l-a împrumutat pe Vladislav Iagello cu 3000 de ruble de argint frâncesc, dându-i-se zălog Haliciul ( teritoriu unde locuiau și români, pe lângă ucraineni și polonezi și unde era o Episcopie Ortodoxă a românilor), care a fost schimbată cu Pocuția. Aceasta revenea Moldovei, dacă regele Poloniei nu plătea datoria în trei ani. Pe vremea lui Alexandru cel Bun, Vladislav Iagello mai avea de plătit 1000 de ruble și pentru că nu le-a plătit în doi ani ( un alt termen stabilit, printr-un alt tratat.), Pocuția a revenit Moldovei. După ce Alexandru cel Bun a repudiat-o pe Ringala, verișoara lui Vladislav și sora lui Vitold, acesta a ocupat Pocuția, însă pentru scurt timp, deoarece Alexandru cel Bun a atacat Polonia, ocupând Pocuția, recunoscută Moldovei prin tratatul încheiat de Iliaș, urmașul marelui domnitor moldovean.

  6. Ce doare mult mai tare este creionul de tamplar care taie in doua Bucovina din 1940 fara nici o consideratie fata de elementul etnic – zona pana la 20 de km la nord de la frontiera trasata de sovietici in 1940 este romaneasca . Sa nu spun nimic de cele 29 de sate din jurul Hertei si de Herta , colt din judetul Dorohoi , ocupate de aceeasi nelegiuti in acelasi moment .
    Si inca am avut noroc cu Hitler care s-a opus pretentiilor rusilor care cereau toata Bucovina .

    • Creionul este un mit …. adevarul e mai dur.

      Cand a fost cedata Bucivina de Nord si Basarabia .. Armata Rosie a „presat” unitaile romane in retragere .. Si daca in Basarabia nu au avut ce face, ca era greu de ignorat Prutul .. in Bucovina sovietcii au put fi neatenti!
      Si au inantat .. asta pana cand maiorul Valeriu Carp cpmdandnta al Batalionului 3, Regimentul 16 Dorobanţi din Divizia 7 da ordin de dispunere in aparare si trimite vorba sovieticilor sa nu mai inainteze.
      Ordinul a fost unu de suprema aroganta si mandrie barbateasca „De aici nu ne mai retragem, peste Putna nu se trece. Mergeţi la unităţi şi organizaţi-vă poziţii de apărare, şi dacă ruşii mai înaintează un pas, din ordinul meu şi pe a mea răspundere, deschideţi focul”
      (l-a depasit pe Serbănescu cu a lui „personal ma inscriu la insubordonare”)

      https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2018/01/04/maiorul-erou-valeriu-carp-peste-putna-nu-se-trece-video/

  7. Asa cum ma asteptam , desi PATRU firme de constructii ( doua chinezesti si doua turcesti ) au depus oferte pentru construirea in regim public – privat a sectorului de autostrada Iasi – Podu Iloaiei – Targu Frumos – Pascani , pentru o suma rezonabila , un miliard de euro , subreda , minoritara si incompetenta Putere pedelista ( care ” PNL ” ? , cei de azi sunt garnitura PDL din 2009 – 2012 ) a anulat , dintr-o trasatura de condei , concursul in curs , cu argumentele unui copil de clasa a treia de la Scoala Generala Sascut : ” terminam definitiv cu FANTASMAGORIA parteneriatului public privat a PSD pentru acest segment . Nici un proiect nu a fost facut in Romania in PP ” – un anume Boldea , Bondrea , secundul lui Bode – normal , ordin de la Iohannis .
    In traditia tragerii de timp , pedelistii vor ” completari la studiul de fezabilitate ” ( sic ! )
    Culme a cinismului , ” vicepremierul ” Turcan , diplomata in limba rusa , debiteaza cu nerusinare ” in legea bugetului pe 2020 construirea de autostrazi va fi prioritara ” – care ” constructie de autostrazi ” ?! cand impostorii vor continua ce e in lucru deja , TOTUL lasat lor de PSD – la Iernut si Ludus , Biharea , Alba Iulia si Sebes plus noile sectoare spre Boita – Sibiu si drumul expres in jurul Balsului si Slatinei .
    Daca se va lucra pe noile santiere la Boita – Talmaciu si la Bals si Slatina e datorita exproprierilor facute acolo de Dancila in iulie – august si autorizatiilor de construire date tot de ea .
    Pe autostrada de centura Sud nu s-a facut inca nici o expropriere – alt proiect lasat mostenire pedelistilor de PSD .

  8. Hai, că m-am plictisit de diaspora asta. O mie de secții de votare, trei zile, minister pentru ea, 50 de parlamentari…Atâția bani pe fundul ei în condițiile în care ea care nu dă un sfanț la Buget, și votează cum îi poruncesc rudele din țară…
    Înțeleg să se aibă grijă de românii din Basarabia, Bucovina, Timoc…, din provinciile cedate cu forța, dar de emigrația de modă nouă…Au plecat? să fie sănătoși, să stea acolo, să dea taxe acolo, să voteze la alegerile de acolo, fiindcă politicienii de acolo sunt cei care le afectează viața.
    Atâta fuss când e vorba de ea! Să ai grijă cum vorbești, să nu o jignești, să o gâdili, să îi acorzi avantaje…O mare parte dintre cei care au plecat sunt inși de la țară, fără calificare, ce acceptă slujbele de jos pe care autohtonii le resping. Mulți sunt hoți, ucigași, prostituate (vezi media europeană care abundă în exemple).
    La dracu cu corectitudinea politică! Să le spunem lucrurilor pe nume!
    Italia are 25 de milioane afară, și nu se mai agită atâta. Peste tot se mișcă lumea, pleacă din țara de origine, încearcă mai multe țări, caută slujbe mai bune, condiții climatice mai bune…Unele țări le retrag dreptul de vot, și bine fac.
    O sută de mii de tineri italieni pleacă anual din Italia, 1,3 milioane de britanici sunt în UE, media franceză și cea spaniolă atenționează în privința „scurgerii de creiere” din țările respective…

    • E sigur ca noi nu pierdem ” creiere ” in Italia si Spania .
      Nivel de educatie foarte scazut .
      PDL are batalioane de soc printre ei , organizate si incadrate – cum va explicati prezenta in fata Ambasadei de la Paris , ocupand strada si jenand circulatia capitalei unei tari straine , a catorva zeci de ” romani ” circari cu pancarte , steaguri , surori cu rochii mandre de Oas ( din 1990 verisorii si cumnatii din comunele osene Bixad – Certeze – Camarzana au colonii de cateva mii de tarani oseni in zona ) , la 11 August 2018 ?
      Dar ca statia de metrou Ecole Militaire de la Paris – care duce spre Ambasada – e plina cu fluturasi colanti PDL la alegeri si ca satmareni oseni galaciosi cu tenisi in picioare fac campanie proBasescu si pro PDL pe peron si pe tot traseul pana la Ambasada ?

    • Stați să vedeți cum va mai ,,peria” (la propriu)sistemul represiv Diaspora dacă, printr-o minune divină românii plecați pe coclauri străine nu se vor mai lasă manipulați cu ușurința de acum. Vom auzi la televizor numai știri despre munca la negru, hoție, cerșetorie sistemică, prostituție și rețele de trafic de persoane, ceea ce, în fond, nici nu ar fi departe de adevăr.
      (Z)

    • @Amalia, te-ai saturat de acea „diaspora” despre care ti se vorbeste pina la saturatie in presa, si de care politicienii amintesc non stop si care se folosesc de ea. Eu si multi altii suntem din alta „diaspora” Nu cerem nimic de la Romania, de la tine si altii care ati muscat din acest fruct otravitor, ce aduce ura intre romani. Nu am nevoie de nici o „facilitate” facuta cu bani de la romanii care traiesc in Romania. Nu am primit personal nici un ban din ce spui tu ca s-au „dat pe fundul ei”. Cel mai bine ar fi sa va vedeti de tara, si sa va rezolvati problemele ca sa traiti mai bine, dar nu a la Basescu.

      Vorbind de ziua unirii, azi romanii sunt mai dezbinati ca niciodata..vina o au in primul rind politicienii iresponsabili, dar si cei slabi de inger care asculta si cred in discursul urii.

      Toate bune si sper sa aveti succes sa schimbati tara in mai bine pentru voi si copiii vostri!

  9. Ma intrebam deunazi daca Stalin făcea si el exit-poluri si daca ii ieseau la virgula.
    Oare in ’46 s-or fi făcut exit -poluri ?
    Cum vota oare diaspora pentru marele imperiu ?

  10. Apropo de apărătorii de mediu de pretudindeni.

    Conform unei stiri cnn se pare ca Germania renunta total la centralele nucleare.

    Asta înseamnă doua lucruri :
    -deseurile vor ajunge undeva
    -vor avea nevoie de o alta sursa de energie.

    Putem doar sa ne intrebam daca nu cumva vom deveni utili in ambele situatii, poate chiar fără sa vrem.

  11. Eeee, capabilitatea este o potentialitate, dragul meu ZeV. Depinde de munca sustinuta pentru a deveni realitate. Insa este meritoriu ca-i recunoasteti asiduitatea omului politic Viorica Dancila. De altfel, ar fi fost riscanta o contrazicere inginereasca, stiu ca sunteti inginer, a definitiei “Geniul inseamna 1% inspiratie si 99% transpiratie” (Thomas Edison). “Mitologia greaca”? “Legendele Olimpului”? Ohoho, sa fim noi sanatosi de cat de mult s-a vorbit inaintea acestora despre “titani”. Sursele primordiale au fost initiatice, celelalte au fost versiuni mai mult sau mai putin profane. Ori eforturi notabile de iesirea din ezoterismul Elitei si intoarcerea la exoterism, ca o restituire catre toti oamenii a unor bunuri ale cunoasterii universale. De ce credeti ca Globalistii nu au vrut – de 10 ori, la zece propuneri! – ca Nobelul sa-i fie acordat geniului roman Mircea Eliade? Sau cine si de ce l-a asasinat, atat de batjocoritor, pe exceptionalul si promitatorul spirit roman care a fost tanarul Ioan Petru Culianu, in imperiul globalistilor, SUA, si in orasul gangsterilor, Chicago?

    As mai remarca circulatia culturala extrem de redusa, in ultimul timp, a “Legendelor Olimpului”. Probabil ca intunecatii Illuminati considera ca acestea au excedat “corectitudinea politica”, punandu-le in umbra imaginea si legendele lor, care lucreaza mincinos si manipulator pentru ei. De ce sa ne injosim Liderii si sa-i excomunicam din istoria noastra? La ordinul cui? Pai nu a fost limpede cine au fost si ce urmareau “turistii” globalisti din 10 august?! Ca doar n-om fi avut memoria atat de scurta incat sa fi uitat precedentul “turistilor” sovietici! Cat despre mitologizarea pompoasa a regelui David, ea a fost cu mult intrecuta de cea facuta fiului sau succesor. Solomon a fost un rege dictator, care a pus biruri extrem de impovaratoare pentru popor, pentru a-si sustine palatele sale luxoase si desfraul sau fara precedent si revoltator, de ultrapreacurvie, avand peste 700 de neveste si peste 300 de amante, care l-au facut sa se inchine la “Dumnezeii” lor, motiv pentru care a si fost pedepsit de Dumnezeul lui Moise si David, iar dupa moartea s-a cele doua popoare s-au revoltat si au destramat regatul evreu unit, in Regatul Iuda, in Sud, si Regatul Israel, in Nord. Asa-zisa “intelepciune” i-a fost atribuita lui Solomon, cum atribuite i-au fost si cartile Ecleziastul, Proverbele si Cantarea Cantarilor din Vechiul Testament. Mai mult, mitologizarea lui ca “rege” a fost pentru beneficii propagandistice ulterioare, multe surse negand ca ar fi fost mai mult decat un “capitan” al unui mic tinut deluros, negasindu-se dovezi arheologice despre “regatul” lui Solomon.

    In acelasi spatiu geopolitic, ce vedem, azi? Un premier de cinci mandate, care caricaturizeaza democratia si alternanta la putere, acuzat de coruptie, lagar de sclavie mentala si razboaie nedrepte si istovitoare cu vecinii. Acolo, nimic nou sub Soare, doar la altii sunt programate alternanta si democratia. Comparativ, D&D sunt “super”. Asa ca legendele nu sunt o tema de polemica, despre ele se poate vorbi in termeni de nuante si complementari, in functie de surse, de etapa din istoria umanitatii si, daca este cazul, de unele corespondente cu teme politice de actualitate, v. recenta teatrologie de legendare a presedintelui globalist Donald Trump, despre care un cirac de-al sau a spus ca ar fi un ales al lui “Dumnezeu”! Ma rog, daca “dumnezei” se cred cei cativa sutasi care l-au adus la varf. Una peste alta, apreciez aceste discutii disonante, ca posibilitati ale argumentarii diferite si alteritatii de opinie. Multumesc pentru interactiune. Punct.

  12. S-ar părea ca spd-ul german intra si el de astăzi in reconstructie.Nu tot cu Merkel, deci urmează un „wind of change” si in Germania.Vor mai putea mentine popularii guvernul din Germania alive and kicking ? Rămâne de văzut.

Lasă un răspuns