Vernisajul expozitiei Marcel Olinescu, la FET

Fundația Europeană Titulescu vă invită joi28 noiembrie 2019ora 16:00, la vernisajul expoziției:

Marcel Olinescu: Sub semnul mitului

Prezintă:

Adina RENȚEA – consultant de specialitate

Adrian NĂSTASE – președintele Fundației Europene Titulescu

Expoziția este deschisă în perioada 28 noiembrie – 17 decembrie 2019.

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

Vă asteptăm.

38 de gânduri despre “Vernisajul expozitiei Marcel Olinescu, la FET

  1. Cautind sa vad ce handicap avem la dezvoltare fata de Ungaria, am gasit argumente ca nu avem de ce sa fim foarte ingrijorati, ba mai mult, decalajele s-au redus extraordinat de mult, azi Bucurestiul fiind mai bogat decit Budapesta. Wow, ce rau a fost acest PSD :).

    Daca o sa resusim sa implementam o politica regionala armonioasa, si sa ridicam si cele doua regiuni ramase sarace in Romania, mergem in directia buna. Am devenit optimist pentru ca Romania nu are doar potential fantastic in regiune, dar vad ca si poate sa dezvolte impresionant in citiva ani.

    „Romania’s regions. Bucharest is now richer than Budapest, Banat and Transylvania are more developed than most of Hungary, EU data show.”

    http://business-review.eu/business/romanias-regions-bucharest-is-now-richer-than-budapest-banat-and-transylvania-are-more-developed-than-most-of-hungary-eu-data-show-197250

    • Ce populatie si resurse are Ungaria ?
      Daca ne uitam in jur, la marile orase ale tarii, la Bucuresti, nu suntem chiar „fii ploii”. Ce-i mai grav este faptul c-am pierdut startul in anii ’90. Daca restructuram/modernizam si dezvoltam cateva din intreprinderile fanion, mana de lucru calificata aveam si mari concerne sau firme bateau la usa in vederea colaborarii, alta era situatia Romaniei astazi. Fara o productie solida suntem subtirei, iar din jocuri financiare cam greu sa traim.

    • Bogatia Ungariei este populatia ei , educata si cultivata .
      Ungurii sunt campioni mondiali la lectura . In ultimul sat unguresc exista o persoana capabila sa cante dupa partitura la orga la biserica si ungurii cunosc foarte bine o limba straina , germana , in care si citesc .
      Vecinii lor de la Sud – Est , cu o piata a cartii de 150 milioane de dolari pentru 20 de milioane de locuitori sunt ultimii cititori de carte in Europa . Asta se vede si in inteligenta voturilor lor , in deciziile pline de bun simt si inteligenta ale ” Justitiei ” lor , in manifestarile publicului la meciurile de fotbal ale Nationalei lor , in comentariile pline de spirit de pe Facebook ale rezidentilor lor .

      • Nu va contrazic, toate cele enumerate de dvs. sunt „rodul” multor ani de suzeranitate austriaca (austro-ungara).

  2. @Mihaela Erika Petculescu

    „…a emigranţilor care au părăsit România din cauza sărăciei dar care, odată ajunşi în ţara-gazdă, au devenit cosmopoliţi de dreapta, influenţaţi de opinia publică anti-românească şi anti-PSD din Occident.”

    Doamna, in general aveti comentarii pertinente, dar in acest caz va folositi de o generalizare foarte periculoasa pentru Romania si toti romanii. Eu sunt din „diaspora” si nu ma regasesc in borcanul in care ma bagati. Nu sunt influentat de „opinia publica anti-romaneasca”; cred ca am aratat aici deseori. Eu sustin orice partid care doreste dezvoltarea armonioasa a natiunii romane, sa o faca mai puternica, cu indivizi fericiti si cit se poate de liberi, carora sa nu le fie frica de noua Securitate, sau ca Presedintele ii considera „ne-romani” pentru ca sunt mebri unui partid din opozitie. Vreau un Presedinte care sa vorbeasca tuturor romanilor, si sa ii imbratiseze si pe cei din opozitie.

    Limbajul asta pervertit, a fost pregatit tot in laboratoarele unora pentru motive cinice de cistig electoral. „Diaspora” e cu noi, sau „diaspora” e impotriva noastra. Nu, „diaspora” e foarte diversa, nu gindeste unitar. Si probabil ca multi sunt ignoranti, sau mult prea ocupati sa isi traiasca viata acolo unde sunt cu familiile lor. Unii se lasa folositi din ignoranta de forte politice, altii au fost deja convinsi cine e „raul” si cine e „bunul”. Asta e valabil si pentru alte „diaspore”.

    Macar aici sa construim ceva poduri si sa nu ne urim fara motiv real. Aplicabil si celor care il jignesc pe dl Popescu. Nu sunt eu avocatul dinsului, si poate nu suntem pe aceiasi frecventa mereu, cel putin referitor la mijloacele pe care sa le folosim pentru a promova interesele Romaniei, dar in esenta, toti vrem binele Romaniei…chiar si cei ignoranti pe care ii criticam. Deci, sa ii iertam crestineste. Doamne, ajuta sa dispara masinile de fum si ceata si ura intre romani si oameni!

  3. Fragmentarium
    A spune că Viorica Dancila este ,,titan al gândirii politice” ne duce aproape de imposibilitatea de a identifica, în sfera superlativelor, un grad mai înalt de calitate, dacă ne propunem să ne referim la alte personalități din domeniul activității și gândirii politice românești.
    De exemplu, în raport cu substantivul ,,titan”, nu știu ce alt cuvânt ,, și mai și” să asociez cu domnul Adrian Năstase. Ce este mai mare, mai consistent, mai ilustru decât titan ? Zeu ? Dumnezeu ? (Z)
    Iată la ce ne duce ușurința ( nu neapărat în sensul bun al cuvântului) de a folosi, combina și asocia neologismele și superlativele. Este pusă la grea încercare însăși limba romană, al cărei vocabular, extrem de bogat și divers, este totuși…limitat.(Z)
    Stimate coleg… vă cunosc destul de bine încât să-mi dau seama când nu vă simțiți foarte confortabil. În acele momente tindeți să forțați în sus ștacheta formei și stilului, chiar cu riscul de a lăsa în urmă ideea pe care doriți să o exprimați.
    Dar este bine, totuși, că ați închis capitolul D&D, chiar dacă decizia v-a fost impusă de viața reală..

  4. Este bine că mai putem avea puțin răgaz și pentru cultură, în această lume atât de acaparată de intrigi, răutăți și fărădelegi.
    M-am liniștit, după agitația alegerilor, după mizeriile care ies acum din unii semeni ai noștri. Iohannismul a prins la 66 % din cei 50% dintre românii cu drept de vot. Cât despre ceilalți ,50%, care nu au vrut să-și exprime acest drept, nu știu ce gândesc. Știam că nu va câștiga Viorica Dăncilă, dar speram să greșesc. Speram că cetățenii acestei țări să învețe din istoria celor 5 ani de mandat al lui Iohannis, să înțeleagă politica ,,pas cu pas”. Speram că se vor trezi, că se vor înțelepți, că vor înțelege, dar am constatat că ura e mai puternică ca înțelepciunea și întunecă mintea oamenilor ( ,,Ura nu calculează, nu cugetă niciodată și refuză sa vorbească limba rațiunii”, spunea Honore de Balzac). L-am auzit, ieri, la Realitatea Plus, pe un individ că cerea celor de la DNA să-și facă treaba și să-i aresteze de urgență pe Teodorovici și pe alți pesediști și-și exprima nemulțumirea că poporul nu a ,,savurat” suficient de mult ,, măcelul” din P.S.D.
    Cât despre bravii bărbați pesediști, ce să zic? Au tăbărât pe Viorica Dăncilă și pe vicepreședinți, cerându-le demisia, prin aceasta, rezolvându-și propriile neputințe. O campanie electorală nu se face doar de sus. Oamenii votează, în raport cu ce văd ei că se întâmplă în comunitatea lor. Foarte mulți habar nu au care sunt atribuțiile Președintelui. Dacă în toate județele s-a făcut propagandă ca în județul meu, unde liderii au spus: ,, votați cu oricine, numai cu Iohannis nu!” este și firesc, ca în al doilea tur de scrutin să nu iasă la vot, pentru că ,,oricine” nu avea nume, nu era Viorica Dăncilă.
    PSD-eul și-a pus interimar pe bulibașa de Buzău ( a câștigat Viorica Dăncilă la Buzău și nu știu eu?). Măcar Viorica Dăncilă este harnică, ambițioasă și avea destul timp liber, ca să se ocupe de organizarea partidului și a alegerilor.
    Aș vrea ca Teodorovici să fi avut dreptate. când a spus presei că PSD-eul nu e de vânzare!

  5. Poate mi-a scapat mie si n-am vazut dar ” guvernul ” Orban s-a preocupat in cele 23 de zile de domnie de aducerea uzinei Volkswagen in Romania ?
    Pentru ca adevaratul guvern rezultat din alegeri trimitea in Germania ministri pentru a atrage aceasta investitie iar primul – ministru se intretinea cu Merkel asupra proiectului .
    Din 4 noiembrie pana azi tacere completa asupra subiectului .
    Ba nu , gresesc – Croatia s-a lansat si ea intre timp in concurs .
    Si pentru ca speram la un al treilea constructor auto in Romania sa amintesc ca Ford a lansat in octombrie la Craiova productia Crossoverului Puma , investitie Ford de 200 milioane US , pret de vanzare 23000 de euro in Europa de Vest Daca este un loc in care incompetentii si naivii nu au loc , este in aceste firme americane si vest -europene .
    Presedintele Ford Romania , Ian Pierson , este unul dintre acestia .
    Cum am obiceiul sa studiez agenda valorosului nostru Ministru al Transporturilor , inginerul cu diploma de Oradea , Bode , am vazut ca Pierson l-a vizitat la minister .
    Ce spune e Pierson e clar , limpede , concret – ce e cu lucrarile la tronsonul 1 si 2 ale drumului expres Craiova – Pitesti ( munca guvernelor PSD de doi ani ) , mai ales centura Bals ( se pierde , se pare , lejer o ora in trafic traversand Balsul ) , ce e cu suspendatele loturi 3 si 4 , dar si calea ferata Craiova – Arad si Craiova – Calafat .
    Ma asteptam de la acest Bode sa spuna si el clar ” suspendarile tronsoanelor 3 si 4 sunt ridicate maine , ba nu , azi ” si , pentru calea ferata Arad – Craiova , ” stiti ca Romania vrea o modernizare completa a liniei , pentru moment avem studiul pentru Arad – Timisoara – Caransebes iar acordul de mediu care lipseste vine in 30 noiembrie dupa aceea lansam licitatia pentru construire ” .
    Visuri .
    Bode , un mancator cu lingura de lemn de prima clasa , ii debiteaza lui Pierson texte despre ” dialog constructiv ” ?! si ” sa facem pentru fiecare proiect o etapa specifica – de implementare , de dezvoltare , de deblocare ” . Nimic , dar nimic concret .
    Ce va raporta Pierson la sediul Ford dupa intalnirea cu acest incapabil ?!

  6. Rectificarea e foarte ciudată. Băncile câștigă, statul pierde

    Analistul economic Adrian Câciu a scris într-o postare pe facebook despre această rectificare bugetară ciudată, cine câștigă și cine pierde, dar și despre faptul că România își construiește propria criză.

    „Rectificarea e foarte ciudată. Pare că s-a dorit cu insistență un deficit mai mare și s-a renunțat prea ușor, dar prea ușor, la colectarea veniturilor fiscale. Și asta în condițiile în care PIB a fost reevaluat la 1040 de miliarde lei față de 1022 miliarde lei cât a fost PIB estimat la prezentarea bugetului inițial. Cu alte cuvinte, dacă atunci s-a spus ca veniturile prognozate sunt fictive pentru că PIB este estimat greșit, dacă pleci de la premisa că acum PIB este estimat corect, în creștere cu 18 miliarde lei, cum să îți scadă veniturile cu 16 miliarde lei, venituri pe care le încasai raportat la un PIB mai mic???Dar cum sună folosirea deflatorului umflat în estimarea noului PIB? Un deflator, atât de criticat de actualii guvernanți, care a ajuns la 6 de la 2,5. Despre asta voi vorbi separat.”

    Analistul susține că suntem iar campioni europeni la evaziune fiscală pe TVA.

    „Dar cum sa mărești conștient GAP-ul de TVA, tăind de la veniturile din TVA peste 3 miliarde de lei? De abia scăzuse la 32%! Acum iar crește spre 36% și iar suntem campionii europeni la evaziunea fiscală pe TVA. Dar cum să faci această tăiere de venituri de 16 miliarde lei în contextul în care puteai recupera măcar 50% din veniturile generate de economia internă pe lunile noiembrie și decembrie ca să ieși pe cash, plus ajustările din ianuarie ca să ieși pe ESA? Da, știu, toți vor lauda aceasta rectificare. Acesta este trendul conjunctural. Eu spun ca rectificarea este greșită și nu se asuma atribuția principală a politicii publice fiscal-bugetare anume aceea de colectare a veniturilor. Și mai spun că acest deficit este vina exclusiva a celor care și-l asumă acum. Ca să fie scris negru pe alb: Având în vedere noua estimare a PIB 2019, de 1040 miliarde lei(218 miliarde euro) asumata de actualul Guvern, deficitul bugetului general consolidat se putea închide în 2,96% pe Cash și 3,01% pe ESA. Oricine generează alt deficit înseamnă că are mari dificultăți în a face politica fiscal-bugetară și bagă țara în criză. Efect fiscal? Scăderea ponderii veniturilor fiscale în PIB spre 22% din PIB, diminuare spatiu fiscal, creștere GAP TVA, creștere evaziune fiscala. Căci, luați-o logic și gândiți ca un om de afaceri cu datorii la fisc. Sau ca potențiale datori. Când vezi ca statul renunță la accentul pe colectare tu ce faci? Plătești datoriile sau le lași asa ca oricum nu ți se întâmplă nimic?”

    Adrian Câciu explică cum statul pierde cu ușurință în fața băncilor datorită acestui deficit bugetar.

    „Rectificarea aceasta îmi întărește prima intuiție potrivit căreia scopul este creșterea necesarului de finanțare și asigurarea intermediarilor financiari ca au unde sa își plaseze banii cu dobânzi extraordinar de profitabile, de patru-cinci ori mai profitabile decât în exteriorul țării. Sunt peste 17 miliarde lei care vin suplimentar să acopere deficitul. Băncile vor da acești bani. Băncile câștigă, statul pierde. Dar, acești 17 miliarde lei vor fi luați din piața privată de capital. Asta înseamnă o lipsă de lichiditate pe lei și costuri mai mari pentru finanțele private și pentru banii agenților economici. Nici nu vreau sa vorbesc de efectele procedurii de deficit excesiv. Vor fi majore și voi vorbi ulterior. Este posibil chiar Comisia Europeană să fie informata de această denaturare a deficitului. Aș putea spune ca România își construiește propria criză.”

  7. Romania Libera: Dacă paradisurile fiscale n-ar exista, nici UE n-ar exista!

    Este vorba de concluziile unui studiu, care, purtând semnătura Universității din Copenhaga, dar, ce să vezi, și a FMI, ne spune că, din analiza asupra stocurilor de investiții făcute în lume de transnaționale în afara țărilor lor de origine (de circa 15.000 miliarde dolari), 40% – atenție, 40%! – reprezintă nimic altceva decât instrumente pentru ocolirea plății obligațiilor fiscale. Mai concret, este vorba de investiții pentru crearea de firme-vehicul, cel mai adesea fantomă pur și simplu, prin care să fie plimbați banii de colo-colo ca să nu apară contabilicește ce s-ar cuveni impozitat. De pildă, încărcări cu consumuri fictive pentru a se diminua câștigurile contabile impozabile sau externalizarea de profituri fără fiscalizare, toate folosind companii-vehicul fără activități reale de afaceri, doar cu funcții contabile de pasaj ori camuflaj.

    Instrumente utilizate la greu în România, unele aproape ilogic, în măsura în care, prin folosirea unor asemenea instrumente, transnaționale de marcă asudă pe meleaguri dâmbovițene fără profituri, ba chiar înregistrând pierderi, și fiind oricum pe ansamblu mai puțin rentabile decât capitalul românesc, cel răstignit de transnaționale să pună doar pingele și să dea de fapt mereu înapoi! Deloc surprinzător, studiul a găsit că sediul celor mai multe din aceste companii-vehicul fantomă se află în paradisuri fiscale de notorietate, dar și prin țări care joacă un rol similar de plăci turnante fiscal cum ar fi Luxemburg, Olanda, Elveția, Malta, Irlanda.

    De fapt, colonialismul actual n-ar exista dacă paradisurile fiscale n-ar exista! Nici transnaționalele – ustensila principală a colonialismului actual – n-ar exista dacă paradisurile fiscale n-ar exista!

    O Directivă a Comisiei de la Bruxelles pretinde că vizează o impozitare a profiturilor în cazul transnaționalelor cât mai în corespondență posibil cu locul în care se realizează. Ceea ce, în principiu, ar avea să combată evaziunea impozitării profiturilor obținute de către transnaționale care, de pildă, în România, constituie de departe evaziunea fiscală numărul 1. După calcule pornind de la date oficiale, probabil 80-90% din profiturile realizate de transnaționalele ce acționează în România sunt externalizate fără fiscalizare. Miza ar fi deci enormă. Problema este însă că Directiva cu pricina este pur și simplu doar praf în ochi. Dacă s-ar viza realmente obiectivul despre care se vorbește, ar fi fost de ajuns să se impoziteze, în locul alunecoaselor și manevrabilelor contabilicește profituri, certa cifră de afaceri a activității din România a firmelor respective, așa cum s-a procedat în cazul microîntreprinderilor.

    Acestea au fost impuse nu cu un impozit pe profit, ci cu un impozit (evident procentual cu mult mai mic) pe venit, dar nu cumva, după cum se lăsa a se înțelege, ca un fel de avantaj oferit, ci dimpotrivă pentru ca acestea să plătească oricum impozit, căci profit propriu-zis nici nu au cum să realizeze. Dar nu impunerea profiturilor transnaționalelor se urmărește de fapt, ci închiderea gurii acelor țări ce se plâng de modul amarnic în care sunt trase în piept fiscal de aceste companii prin transferurile dirijate între subsidiarele lor de pe diferite piețe. Nu impozitarea adecvată a respectivelor companii este urmărită pentru că atunci câștigurile din evaziunea fiscală pe care acestea o fac în țările de la periferie, cum este și cazul României, n-ar mai ajunge până la urmă în țările de origine ale transnaționalelor. Or, asta este funcția de bază a transnaționalelor în toate sistemele coloniale de tip centru-periferie cum este și UE.

    Păi, dacă nu acesta ar fi scopul și, dimpotrivă, s-ar viza realmente împărțirea echitabilă a costurilor și beneficiilor din activitatea transnaționalelor, s-ar interzice pur și simplu transferurile prin paradisuri fiscale care nu sunt folosite decât pentru evaziuni fiscale și malversațiuni financiare. Să fim realiști! Nu întâmplător, Directiva cu pricina nu merge pe drumul drept, ci o ia după plop, stabilind un fel de mecanism de cheltuieli maxime și de deductibilități care în principiu să se opună aducerii de cheltuieli într-o țară numai pentru a transfera indirect profit din aceasta în alta. Fără a nega orice efect al acestor reglementări ”europene”, trebuie subliniat că este vorba doar de o picătură dintr-un ocean. Oricum ar urma să se combată numai evaziunea prin încărcarea artificială cu consumuri și costuri în țări precum România ca să se diminueze aparent profiturile obținute aici. Numai că grosul evaziunii fiscale a transnaționalelor are loc prin alte metode (”neacoperite” de Directiva europeană), dintre care multe se bazează pe faptul că autoritățile române, în frunte cu Justiția și Fiscul, nu fac nimic, căci pentru acestea, transnaționalele sunt bibelou de porțelan de neatins.

    Dacă nu ai cumva rucsăcel în spate și smartphone în mână înțelegi clar că România nu face parte din angrenajul productiv occidental, că nu este nici măcar vreun atelier al acestuia (cum sunt Cehia sau Slovacia), ci o biată anexă de consum sau maximum o hală (demontabilă) pentru fabricații în lohn. Și că banul obținut în România nici nu pleacă direct în țările „mântuitoare” (unde ajunge doar în final), ci se duce de fapt în paradisuri fiscale, spre a fi dirijat abia apoi potrivit intereselor pe termen scurt și lung ale stăpânilor. Este, în aceste condiții, o pură prostie să pui impozite mici pe profit, întrucât nivelul procentual nu are nicio importanță, deoarece impozitarea profitului oricum este eludată de către transnaționale.

    Dacă profiturile ar migra către țările cu impozitele mici pe profit, atunci impozitarea lor din țările UE ar avea loc chiar în România sau, și mai și, în Bulgaria (unde impozitul pe profit este și mai mic). Dar nu este așa! Profiturile realizate oriunde, inclusiv în România, sunt externalizate fără fiscalizare în paradisuri fiscale, unde are loc „albirea” lor, spre batjocorirea proștilor de toate felurile și de pe toate meridianele. Dacă nu ar exista paradisurile fiscale, externalizările de profituri nefiscalizate ori n-ar avea loc ori ar avea loc în favoarea țărilor cu impozitele pe profit mai mici. Ceea ce nu se întâmplă nicidecum! Dacă s-ar dori într-adevăr ceea ce pretinde Comisia de la Bruxelles că vrea să se impoziteze profiturile în țările în care se obțin, ar trebui să se desființeze paradisurile fiscale! Or, acest lucru nici prin gând să fie avut în vedere!

    Ilie Șerbănescu

  8. Aud și/sau citesc tot felul de comentarii despre furtuna din PSD și „alegerea” lui Marcel Ciolacu Președinte interimar.
    Gândind, probabil, la situația statutară care prevede că Președintele executiv trebuia să preia conducerea interimară, Dan Chitic concluzionează:
    – „Game over: Academicianul SRI Marcel Ciolacu – Președinte interimar la PSD…Azi, in mod oficial, întreaga noastră clasă politică a capitulat in fața Securității și a Globalismului.”
    – „Dragilor, azi, democrația noastră șchioapă a murit! Dumnezeu să o ierte… că are ce ierta!
    conform: https://www.activenews.ro/stiri-politic/Dan-Chitic-PAN-dupa-miscarile-din-PSD-Academicianul-SRI-Marcel-Ciolacu-Presedinte-interimar-la-PSD…-Azi-in-mod-oficial-intreaga-noastra-clasa-politica-a-capitulat-in-fata-Securitatii-si-a-Globalismului-159014
    Cred că aceasta-I sinteza tuturor evenimentelor și a tuturor comentariilor oneste.
    Da, ziua de 26 noiembrie 2019 trebuie reținută!
    Sincer, mă așteptam la acest final încă de la momentul în care Cristian Diaconescu a refuzat să preia conducerea PSD și chiar a părăsit PSD! (Am mai scris că merită un „jos pălăria” pentru că n-a vrut să fie el groparul PSD!)
    Pe parcursul ultimilor ani am cam simțit în ce ape se scaldau protagoniștii evenimentelor, dar acum simnt, ca pe o necesitate stingentă, că trebuie să declar că am fost total surprins de comportamentul anei birchall! Erau și sunt încă unii fruntași ai PSD despre care, nici în gând, nu-mi trecea că sunt duplicitari /cârtițe, dar iată că trebuie să recunosc că, cel puțin o persoană, m-a derutat total!
    Când am văzut o poză de la prima ei conferință de presă, ca Ministru al Justiție, în care, mai într-o parte, dar la vedere, apărea hans klemm, îmi venea să-mi dau palme. Adică am bănuit de onestitate o servitoare clasa 3-a, care s-a încurcat cu stăpânul și și-a primit oarece răsplată, dar încă nu prezintă încredere să fie lăsată de capul ei!
    Sigur că manevrele ei de sabotare a numirii doamnei Adina Florea la SIIJ erau de așteptat, dar eu îmi amintesc că individa a declarat că nu-l poate ierta pe Iosif Buble, pentru că are un copil de 12 ani care nu poate trăi cu o imagine deformată despre mama sa – așa că nu m-ar mira ca acel copil, azi major sau pe aproape, să-I comunice că are colegi/colege ce-l întreabă de ce mă-sa contestă însăși existența SIIJ, în situația în care CCR a declarat constituțional textul legii!
    Dacă se va întâmpla așa ceva, individa, ca să nu-și facă harachiri, are șansa să se retragă la o mânăstire, ca să-I ierte Dumnezeu păcatele, că are ce ierta!

  9. ZeV, v-ati construit o reactie disproportionata (de peste 10 randuri!) pe un cuvințel. V-ati turnat propriul continut intr-un cuvant preluat, esential diferit de sensul in care l-am folosit. Nu mai spun ca ati adaugat si o comparatie nepermisa, care este de asemenea departe de ceea ce cred si gandesc. E o distragere parazitara a atentiei, intr-o directie secundara, care poarta un anumit nume. Nu am folosit cuvantul “titan” in sens mitologic, ci intr-unul foarte lumesc (si de dictionar) de “om cu o putere de munca iesita din comun”, ceea ce a si probat din plin fostul lider PSD si sef de Guvern, Viorica Dancila.

    Sensul mitologic al cuvantului “titan” nu este tocmai un superlativ de bine, daca avem in vedere ca acele fiinte mitologice isi sacrificau si mancau copiii. Va reamintesc de Cronos, cel mai puternic dintre titani – metisi rezultati din incrucisarea unor fiinte supranaturale cu “fiicele oamenilor”, o uniune intre cer (extraterestri) si pamant (oameni) -, care si-a inghitit copiii imediat ce s-au nascut, de teama sa nu fie invins mai tarziu de ei. Cronos a fost tatal lui Zeus, care a supravietuit numai pentru ca a fost ascuns de mama sa din fata tatalui ucigas. Mai tarziu, Zeus a declansat un razboi impotriva titanilor, inclusive a tatalui sau, pe care i-a invins, dupa care a domnit ca Rege al Zeilor. Atentie, deci si la ierarhia titani-zei.

    Din cate imi dau seama, draga ZeV, sunteti un adept al liderofagiei, al “mancarii” liderilor, care este una din cauzele decaderii in care am ajuns. Liderii nationali trebuie respectati si, mai ales, aparati de atacurile globalistilor. O Natiune fara Lideri reprezentativi este exact “turma” in care Globalistii vor sa o transforme prin programe psihiatroide de control al mintii si emotiilor multimilor. Un razboi psihologic de isterizare a fost declansat a doua zi dupa ultimele alegeri parlamentare, pentru relativizarea si, in final, anihilarea deciziei scrutinului, care este esenta Democratiei. Intr-adevar, nu aveam cum sa ma simt confortabil, dar capitolul pe care l-am inchis nu a insemnat o abandonare sau deverticalizare. Vor urma evenimente in valuri, pentru care va fi nevoie de competitivitate, rebranduire, readaptari de strategii si tactici.

    • Fragmentel

      ca cum sa iti zic .. nec sutor ultram crepidam!
      Asa ca fa bine si citesete azi ce trebuia sa stii depe la 11 ani – vrasta potrivivota ptr Legendele Olimpului!
      titani – metisi rezultati din incrucisarea unor fiinte supranaturale cu “fiicele oamenilor”, o uniune intre cer (extraterestri) si pamant (oameni) Ba tu le amesteci rau de tot .. Amesteci Facerea cu legendele cele mai vechi sin spatiul eladic.
      Uite cum sta trebsoara.. Cica au fots asa :
      Uranus (Cerul) si Gea/Gaia (pamantul) Din a lor amor/unire carnala rezultara diferite fiinta , printre care si Titanii care au fost prima generatie nascuta de zei. Dar Uranus incepe sa se teama de ciclopi si niste mionstri cu mualte maini.. asa ca isi arucna caopii in Hades. Gea face rost de o secera (de diamant!) ol socate afara pe Cronos .. care il loveste cu secera in vintre pe Uranos. Din sangele lui Uranos mai rasar Erniile si nu mai stiu ce fiinte divine. Castrat Uranus se retrage undeva departe (cam pe unde este acum planeta Uranus!) si devine deus otiosus (zeu puturos, care admira peisaju si se uita la incurcaturile terestre ca la un sitcom avant la letre)

      Cronos, titan, se cupleaa cu titanica (sor-sa) Rhea. Insa se teme si el de copii – ca numai bun exemplu nu era! Asa ca el zice ca in inchisori nu poti avea incredere, asa ca isi inghite copii . Zeus scapa in Creta .. apoi are ocazia sa isi atace tatal . Pana la urma sciate di Cronos pe fratii sai . zeus si fratii sai (copii ai Rhei cu Cronos) sunt zeii Olompieni. imsa intre zei se fala si unii titani – de ex Okeanos si Thetys cea cu Picioare de argint , mama eroului Ahile care era fica lui Okeanois si titanida Thetys ….
      A da Prometu , cel care cf mitologiuei elene creaza omul era si el titan.

      Acu parere proprie.
      In mod exceptional sub numele de legende ale Olimpului se suprapun 3 grupe de zei.

      Cea mai veche – Gea si Uranos…. as zice corepondenta la lui Yng si Yang, posobil „descinzad” direct din cavernele paleolitice

      Titanii – [pa cel mai vechi grup de zeitati ariene , ale primilor aoenei care scobpoara din N in Elada.

      Zeii – zeitaile doriene .. v reintoarceea Heraclizilor (cucerirea doriana)

      Cat deszpre Cronos .. el este Timpul .. si cum totusl este finit in timp (chiar si priramidele!) el isi „inghite” copii…

      • Draga Ghita Bizonu’, „Titani” este versiunea mitologica greaca despre Uriasi. Dar daca veti deshide putin mai larg fereastra prin care priviti Istoria, veti afla ca inaintea vechilor texte legendariste grecesti se afla, cu mult inainte, stravechile scrieri sumeriene si altele apropiate epocii din zorii Umanitatii.. Ati auzit de Anunnaki? Sau despre Nefilimi? Acestea sunt sursele primordiale, care sunt initiatice in raport cu cele mult mai tarzii, care pot fi considerate profane, mai mult sau mai putin. „Legendele Olimpului” sunt doar o sursa, e adevarat ca o excelenta naratiune, dar „Istoria a inceput in Sumer”. Unde se va sfarsi, inca nu stim. Unii spun ca tot acolo… Daca am decis in cele din urma sa am o reactie e pentru a sublinia ca o controversa pe teme de legende nu e tocmai indreptatita: cate popoare, atatea versiuni .

  10. Excelent mesajul dlui. Curteanu Mihai:
    „Dragă Psd,

    Te-am urmărit cum ai crescut,cum te-ai maturizat politic ducând România în Nato și negociind cu succes aderarea la Uniunea Europeană realizări care îți vor asigura un loc de cinste în istorie.

    Astăzi la vârsta maturității politice asist la decăderea ta, da mă doare, când văd ceea ce se întâmplă, când văd cum acest partid al elitelor este astăzi ridiculizat, înjurat chiar blestemat.

    Stau și mă întreb a cui o fi vina oare….. îmi vin multe în minte, aș putea să găsesc multipli vinovați dar concluzia rămâne una singura vinovați suntem cu toții.

    Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi dar pot cu siguranță să spun ceea ce simt, ceea ce simt eu aici în bastionul meu de normalitate, în Clujul meu natal.

    Am stat am îndurat și finalmente am decontat un eșec lamentabil având în minte aceeași întrebare de ce………

    Analize multe, explicații multiple care mai de care mai alambicate deși concluzia e una simplă trăită de mulți electori social-democrați printre care mă numar și eu un simplu mebru de partid care crede cu tărie în valorile social-democrate și care se trezeste în ziua votului cu buletinul de vot în față moment în care începe adevărată bătălie a sentimentelor unele chiar contradictorii.

    Momentul acela când crezi cu tărie că social-democrația e o soluție bună pentru viitor dar cel care o reprezintă în urba ta (în cazul de față Clujul) e un personaj care până nu demult te înjura pe tine clujeanul simplu, te ridiculiza, te trata superior (aici nu mă refer strict la sunsemnatul, e vorba de clujeni în genere) unde comportamentul acestui ins vis a vis de clujeni era de un grobianism pe care personal nu l-am mai întâlnit nicăieri.

    Să revenim, ei și atunci începe bătălia rațiunii cu simțirea, e momentul când simți clar că poți să taxezi acest comportament, e momentul în care, da tu cel ostracizat perpetuu de acel individ ai puterea de a trage un semnal de alarmă crud, dureros dar necesar …..după care intervine rațiunea și îți aduci aminte de trădări iar tu nopți să faci asta nu poti să îți trădezi crezul și iei decizia corectă deși inima ta e îndoită.

    Finalmente mergi acasă cu speranța că sistemul tau de valori , crezul tău, va fi corect reprezentat.

    Ps: Nu mă dezic și nici nu am să mă dezic vreodată de valorile care mă reprezintă dar în același timp cred că a sosit acel moment terminus când trebuie să înțelegem că reforma e singura soluție și e imperios necesară.”

    https://wwwcurteanumihai.wordpress.com/2019/11/25/alegerile-s-au-incheiat-concluzia-draga-psd/

  11. Chiar cred ca este timpul resetarii, a analizarii in detaliu, a corectarii si actualizarii principiilor si prevederile statutului PSD, fapt pentru care va prezint o analiza critica la adresa PSD, dar pertinenta prin cele semnalate:

    https://tasiarist.wordpress.com/2019/11/27/de-ce-nu-tratam-partidele-ca-un-brand/

    „Am avut niste probleme de sanatate care m-au obligat sa stau in casa, in pat timp de o saptamana. Am luat-o, bineinteles, bibi la bubu (adica razna) de plictiseala si am inceput sa ma gandesc la o tona de prostii. Apoi mi-a venit in minte (ca unui veritabil student la Marketing) de ce nu tratam partidele ca niste marci?

    Tind sa cred ca decizia de a alege un candidat al unui partid fata de altul trece printr-un proces asemanator celui de a alege un produs de pe raft…Sau sunt doar eu, presimt ca voi fi luata la misto pentru teoria asta. Am incercat, totusi, sa o pun in aplicare:

    O analiza a brandului PSD- exercitiu construit pe baza site-ului de prezentare a partidului.

    A vorbi despre PSD, fie de bine fie de rau, este la ordinea zilei intr-un moment precum acesta.

    Acest exercitiu este menit sa analizeze scara brandului PSD cu scopul de a observa daca misiunea, valorile si credintele brandului partidului sunt in legatura cu activitatile organizationale.

    Brandul este de o importanta mareata, acesta fiind podul de legatura dintre organizatie ( partid, companie, etc.) si cumparator ( in cazul nostru, cetateanul cu stampila).

    Incepem cu scara increderii, primul nivel de identificare fiind atractivitatea. In cazul acestui nivel sunt luate in considerare personaliatea (incluzand vulnerabilitatile), identificarea narcisista de tipul “cine sunt” vs. “ cine vreau sa fiu” si aparenta fizica.

    Personalitatea PSD : Primul lucru pe care il vezi la sectiunea “ cine suntem” a site-ului este mesajul “ Partidul social Democrat este cel mai important partid din Romania”. Nevoia de a face o declaratie despre importanta si putere spune multe despre personalitatea brandului si cum se identifica alegatorii lui cu acesta. Pe parcurusl paragrafului de prezentare in sectiunea “ cine suntem” partidul prezinta, din nou, in alte cuvinte, cat de relevant este rolul acestuia in evolutia Romaniei. Vorbeste despre realizarea unor proiecte ce au dus la dezvoltarea Romaniei, fara a fi mentionate, declara ca a creat cadrul in care Romania sa se dezvolte, din nou, fara a spune clar prin ce prilejuri. O forma de putere si importanta ce isi cauta in continuare, zbatandu-se, fondul de fapte.

    Identificare pana acum: “ este pentru tine pentru ca si tu ai putea fi important la fel ca noi”

    Continuam cu treapta scaderii nivelului de risc. In alte cuvinte, care sunt beneficiile rationale si motivele pentru care ar trebui sa crezi in acest brand?

    Aici totul devine mai vag, deoarece este mai greu de gasit fapte concrete pe site care sa faca pe cineva sa isi spuna: ”ii votez pentru ca au facut aceste lucruri”.

    Crede in mine, ca cetatean (?)- ce urmeaza in citat, este capitolul despre drepurile si libertatile cetateanului din Constitutiei, scris altfel, sub forma a ce crede partidul in cauza)

    “Partidul Social Democrat promovează și susține statul de drept, democratic și social în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic, reprezintă valori supreme în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și a idealurilor Revoluției din Decembrie 1989.”

    (2) : ’’ Partidul Social Democrat promovează valorile și interesele naționale, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidați în alegeri și la constituirea unor autorități publice și stimulează participarea cetățenilor la scrutinuri, potrivit legii.’’ – cu nota ca pluralul de la “scrutin” este “scrutine”

    Pot continua cu motive de incredere care, din punctual meu de vedere, sunt un dat normal pentru un partid in secolul XXI. Le voi mentiona: ocrotirea mediului, dezvoltarea econoica( “demersuri pentru descentralizarea in economie si administratia publica”), egalitatea intre sexe.

    Urmatoarele fragmente sunt extrase din articolul de prezentare a proiectelor “brandului”:

    “Datoria noastră, ca partid social democrat, dar și ca oameni interesaţi de binele acestei ţări, este să-i încurajăm pe cei care au, dar să găsim soluţii și pentru cei care nu au. Politica de stânga înseamnă mai mult decât protecţie socială. Înseamnă în primul rând progres, înseamnă creștere economică și dezvoltare durabilă a societăţii, înseamnă locuri de muncă și inovaţie, educaţie, sănătate, cultură. Înseamnă dezvoltarea unui model economic în care goana după profit cu orice preţ este înlocuită cu grija faţă de oameni.

    Motive de increde si beneficii rationale:economie normala, drepturi si libertati cetatenesti, incredere intre oameni in societate (?), sistem educational normal, sistem al sanatatii normal. Adica nu imi ofera un beneficiu sau ceva valoros in plus, imi satisface nevoile de baza, alea de pe primele doua trepte ale lui Maslow.

    Identificare pana acum: “ este pentru tine pentru ca si tu ai putea fi important la fel ca noi si iti oferim ce iti este dat in baza drepturilor cu care te nasti”.

    Urmatorul nivel de pozitionare a brandului o reprezinta beneficiile emotionale sau “cum ma face sa ma simt?”. Cel mai important factor al acestei sectiuni este experienta si amintirea create de acest brand.

    Istoria infintarii acestui partid si ce a reprezentat el in perioada interbelica pare departe de ce reprezinta acum.

    Identificare pana acum: “ este pentru tine pentru ca si tu ai putea fi important la fel ca noi si iti oferim ce iti este dat in baza drepturilor cu care te nasti. De asemenea, experienta interactiunii cu acest brand te face sa te simti confuz”.

    In sfarsit, ultimul nivel de indentificare cu acest brand: increderea. La acest nivel sunt analizate valorile brandului si misiunea.

    Valorile brandului conform site-ului PSD:

    Din nou, nu ma pot abtine sa comentez ca acest decalog de credinte este de la sine inteles pentru secolul in care traim. :

    CREDEM ÎN EGALITATEA DE ȘANSE
    CREDEM ÎN VALORILE DEMOCRAȚIEI, ÎN DREPTUL LA PROPRIETATE ȘI ÎN LIBERTATE, CREDEM ÎN FIECARE ROMÂN ȘI ÎN ROMÂNIA.
    CREDEM ÎNTR-UN ÎNVĂȚĂMÂNT FINANȚAT DE STAT.
    CREDEM ÎNTR-UN SISTEM DE SĂNĂTATE SUBVENȚIONAT DE STAT.
    NE DORIM UN SISTEM DE TAXARE PROGRESIVĂ PENTRU A REDUCE DISTANȚELE ÎNTRE GRUPURILE SOCIALE.
    CREDEM CĂ ANGAJAȚII TREBUIE SĂ AIBĂ CONDIȚII MINIME GARANTATE PRIN LEGE: SALARIU MINIM, PROTECȚIE ÎMPOTRIVA CONCEDIERII ABUZIVE, CONCEDIU PLĂTIT ETC.
    CREDEM CĂ RESPONSABILITATEA SOCIALĂ NU ESTE POMANĂ, CI EXPRESIA SOLIDARITĂȚII DINTRE OAMENI.
    CREDEM CĂ MEDIUL ÎNCONJURĂTOR ESTE UN BUN PE CARE TREBUIE SĂ-L LĂSĂM GENERAȚIILOR VIITOARE IAR PROTECȚIA LUI ESTE UN OBIECTIV IMPORTANT.
    CREDEM CĂ ESTE NEVOIE DE COMERȚ ETIC ȘI ECHITABIL, BAZAT PE DIALOG ȘI TRANSPARENȚĂ CA ALTERNATIVĂ LA PRINCIPIUL LIBERAL AL LIBER SCHIMBULUI.
    CREDEM ÎN PROMOVAREA MULTICULTURALISMULUI ȘI A EGALITĂȚII DE GEN.

    “Politica pentru oameni înseamnă să ducem întreaga noastră activitate politică acolo unde oamenii își trăiesc viaţa de zi cu zi, să punem în centrul acţiunii noastre politice comunitatea. Acolo, în comunitate, perspectiva politică se schimbă, lucrurile devin concrete, oamenii au nevoie de căldură, de apă, de o școală nouă, de un spital curat, au nevoie de locuri de muncă, au nevoie de un drum asfaltat. Acolo, în comunitate, rolul partidului se schimbă, nu mai este o siglă sau cineva care vorbește la televizor, este un cunoscut de-al tău, un vecin, un coleg de muncă, un om pe care-l știi, în care ai sau nu ai încredere.”- Nu voi comenta la stilul de examen de capacitate al textului.

    Misiune- sa duca politica intr-o comunitate. Nu stim sigur daca este o comunitate déjà existenta, daca vor ei sa o creeze sau daca oamenii dinafara comunitatii respective vor beneficia si ei saracii de ceva.

    Identificare finala: este pentru tine pentru ca si tu ai putea fi important la fel ca noi si iti oferim ce iti este dat in baza drepturilor cu care te nasti. De asemenea, experienta interactiunii cu acest brand te face sa te simti confuz.

  12. Intotdeauna am fost atent si pentru mine au contat cei de jos, cei care duc lupta, cei care prin darzenia si moralitatea lor au dus/perpetuat credinta si binele semenilor lor in timp.
    Liderii sunt trecatori si putini sunt ancorati in realitatea marii mase a membrilor sau isi trag seva din randul celor angajati sufleteste in partid. „Vin de unde vin”, se lipesc de un „mobil” al partidului bine pozitionat si apoi se infrupta din putere, ignorand totul in jurul lor. Ultimii 15 ani sunt plini de modele negative intrate si aciuite in PSD.

    De aceea vreau sa va prezint cateva propuneri, care ar putea reseta si recladi pe principii sanatoase, dar dureroase, partidul.
    Partidul nu mai trebuie privit ca o trambulina catre functii sau privilegii, ci ca o familie largita, cu angajamente si sustinere reciproca intre membrii sai, pentru o viata demna, morala si prospera.
    Gandul care imi vine in minte, ca solutie a schimbarii si revenirii in matca valorilor competent-morale, este transferul treptat al puterii decizionale acumulate in zona de reprezentare spre organizatiile teritoriale, cele care au contact direct cu cetatenii si sunt implicate in solutionarea problemelor lor.
    Iata ce schimbari as vedea in statutul PSD pentru urmatorii 5ani, in vederea recladirii partidului pe TIMP de CRIZA:
    1. Presedintele PSD sa nu poata ocupa concomitent si functia de Prim Ministru.
    Vin cu un exemplu din familie: barbatul (Presedintele PSD) este capul familiei si se preocupa de bunastarea familiei, iar femeia (PM) este bucatarul si administratorul desavarsit al familiei.

    Presedintele PSD poate ocupa functia de Presedinte al Camerei Deputatilor sau al Senatului.

    2. Presedintele PSD poate candida la functia suprema in stat-Presedintele Romaniei, numai dupa renuntarea la presedintia PSD/demisie.

    Aceste 2 principii ar putea impiedica fenomenul de santaj sau al clientelei, atat de vizibile in ultimii ani.

    Statutul prevede ca partidul (PSD) poate retrage sustinerea PM (PSD) si a cabinetului sau. Daca Presedintele PSD este si PM nu mai este aplicabila prevederea si nu mai poate nimeni cere in cazuri extreme retragea sustinerii guvernului, a cabinetului.

    Daca Presedintele PSD renunta la functie si intra in campania prezidentiala, prin actiunile sale nu va mai afecta partidul si organizatiile teritoriale dupa sfarsitul campaniei, partidul avand un coordonator interimar lucid, pana la nominalizarea noului presedinte PSD.

    4. Parlamentarii sa poata fi demisi de organizatiile din care provin, prin retragerea sustinerii, similar retragerii sustinerii cabinetului sau a ministrilor.
    Daca organizatia nu se mai simte reprezentata sa poata interveni si inlocui reprezentantul.
    Cu aceasta masura ar fi impiedicata si migratia parlamentarilor catre alte formatiuni politice, precum si pierderii ponderii in Parlamentul Romaniei (nu s-ar mai modifica nr de parlamentari PSD)

    5. Presedintii organizatiilor sa nu poata fi schimbati fara acordul majoritatii membrilor organizatiei.

    6. Candidatii pentru functii de ministru sa fie audiati in comisiile de specialitate ale PSD si abia dupa obtinerea avizului acestora sa fie inaintati ca numiri/desemnari in vederea audierii de catre comisiile parlamentare. Aceasta pentru a se eradica incompetenta, ridicolul si circul numirilor clientelare.
    Ar mai fi si altele, dar pentru moment cred ca ajunge.
    Numai bine!

  13. Popescule,
    scuze de intarziere.

    1. În primul rând există un articol constituțional Art. 16 care spune că toți cetățenii sunt egali. Ma insel io sau si in aia a SUA ? Aia care impine nu stiu cate censuri , asa incat un cetatean amurican , urmas de eroi de la Saratoga si San Juan Hill, general cu 19 kile de decoratii nu poa sa fie prezidel ptr ca 10 ani din ultimii 15 a fost silit sa locuiasca prin corra de Sud si Filipine.

    2. În al doilea rând, conform actuala Lege Electorale este strâmbă, deoarece reprezentarea cetățenilor români din afară nu este proporțională, conform cotelor de reprezentare. Deci o primă discriminare.
    hai dom’le sa fim seriosi! Interesele dvoastra (alea de baza) sunt in SUA . Nu , nu e o acuza!
    Si banii .. sa fiu cinic eu nu primesc nimic. Asa ca nu vaz nici un merit in trimiterea de bani in tara. In definitiv nu sunt rudele mele cele care ar putea sa sufere!!! Ca nici onorata diaspora nu a suferit de mila matusii mele care isi aducea aminte de fericitele vremi in care se ducea la o casa de vacanta a pensionarilor unde isi permitea luxul sa intre intr-o locanta si sa comande o mamaliguta cu branza si smantana si un pahar cu apa!! Si numai eu am facut infarct de oftica ca a trebuit sa schimb apartamentul de 3 camere (cumparat un ian 75) cu o garsoniera …
    Insa banii trimisi produc si ei consum si deci deficit comercial ceea ce este rau asa cum imi explica unii favoriti ai diasporei.

    Si da… nu se stie cati sunt plecati. SI asta fiindca ei, plecatii nu vor sa se stie. E cam ilegalisti si fenteaza impzotarea inclusiv in Strainezia.

    3. Deși este o reprezentare stâmbă, se aplică totuși condițiile de participare ca în țară, candidaturile fiind practic imposibile pentru cetățenii români din afară nevoiți In SUA cum este ?!

    4. Imposibilitatea organizațiilor românești (ca și în țară) de a deveni ”competitori electorali” așa cum sunt organizațiile minorităților; SI in ce fel este competitoare Uniunea Armenilor ?!

    5. ARedistrobiuore estecam alat5agasca .. in lata traista din alt portbagaj!

    6. In mod normal partidele reprezinta interese. Partidele de sunt in spatele Realegerii reprezinta de fat Bancile, Telecomu si maimales „Energia” , adica in gnl capitalul strain.
    Curios, insa, PSD este cel care reprzinta interesele capotalului romanesc. Atata cat este.

    Comentariile acide și negative, inclusiv pornite din evidenta frustrare că cele mai multe voturi nu se duc la PSD, sunt extrem de nocive pentru sănătatea națiunii, pentru crearea unui sentiment de unitate națională.
    Vorbesc, scriu in nume propriu. Sa iti zic sincer nici mie nu imi copnveione. Nu imi convine ca cineva care suporta consecintele votului sau sa decida cum voi trai eu. si te asigir ca cunosc insi din Strainezia care , desi beneficiaza de toate avantajele unor state „sociale” , cand este vorba despre Romania doresc … invers. Mancatori de welfare care ne trateaza de puturosi si hoti fiindca nu dorim austeritate. Asta aporpos de impartirea ”noi-voi” ..pe de o parte mirifica diaspora care cica ne tine in carca si pe de alta parte noi majoritatea inculta, de hoti, puturosi si comunisti!

    Apoi.. ar mai fi .. sa zicem „utilitatea” disporei noastre! Care este .. NEGATIVA!!!!
    Pai cumsa zic … romanii sunt cam rusofobi. Caracteristica mai recenta, sigira dupa 1878 insa .. temeinica. Dar, suntemd escrisiin vest ca rusofili. Onor diaspora noastra .. sta ca in papusoi..
    In gnl romanii s-au dovedit mai toleranti decat alte popoare. In Romaniqa nu au fots skinheads.. partdie extremmiste nici ele. Insa .. insa sute, descrisi ca cei mai intoleranti, cei mai xenofobi. Onor diaspora tace ca in pausoi.. atunci cand nu „confirma”
    Unicul diasporitean „util” , care in 1978 a oprit circul „genocidului cultiral”, a platit fiind denigrat . Ma refer la Gustav Pordea, primul deputat român în parlamentul european. Denigra de o „stea” a dispaorei- Pacepa!
    Cum sa zic… dincate am observat diapsora noastra s-a ilistrai prin cerri de boicot impotriva Patriei.. ins adiapora ungireasca, cea ruseasca sau choar ucraineana … e?! AU avut grija s aisi serveasca patriile si sa ne „sape la radacina”.
    Sub alte aspecte.
    Numa sfaturi proaste de insi compet neinformati (posibil „ghidonati”) sau exteam de rau voitori. Nuam sfaturi proaste, incirmainari frizand cretinismul samd etc. Insi ce de cecini traiescin vest sepauca si dau sfaturi .. contrare experientei lor vestice! Sa ne l,imitam dpoarla gricultura – zice careva din diapsora europeeana ceva despre Politica Agricola Comuna? Zice ceva despre cate subventii pasuneaza vaca franceza ? Sau cate suventii intra in brazd pe post de azitat si fosfat in „cultuera mare” din Germania sau Franta?
    Nu draga .. do0a r”pturosi” si „hoti” asta am auzit!!!

    Zici Basarabia?
    Pana acum ai aflat, ca ptr mine, Basarabia este durerea supta odata cu laptele matern. Ca nemaul; meu se trage de langa Noua Sulita de loanga Cernauti (fostu sat Saliste).
    Ce facu diaspora ? Nimic altceva decat sa ne denunte ca „fascisti” !!!

    SI la aceste „calitati” adauga ca diapsora asta vrea ca eu sa traiesc PROST!
    Nu am mari pretentii de la viata .. insa chiar trebuie sa mor boschetar sau intr-un bordei imund ca sa fiu pe placu „diasporei” ?

    • Nu mai are sens continuarea acestui dialog al surzilor cu muții.
      Concluzia este clară, poporul PSD (membri, susținători, simpatizanți) își manifestă pe față ostilitatea față de românii din afara granițelor.

      Și când mă gândesc că PSD a avut cândva un Titus Corlățean cu o altă mentalitate și atitudine față de diasporă, de problema Reîntregirii, o voce singulară, apreciată și în diasporă și dincolo de Prut, dar care a fost redusă la tăcere prin propagandă dușmănoasă și prin lașitatea propriilor colegi care n-au vrut să-l apere.

      Murdăriți și ostracizați în continuare această parte importantă a poporului român pentru a vă dovedi patriotismul … de partid.
      Vă veți merita soarta.

      • Mircea Popescu, cred ca ar trebui inteleasa si frustrarea celor pe care ii criticati. De-a lungul anilor, PSD a ajutat la ridicarea vizelor, la negocierea capitolului JAI, la crearea Oficiului pentru Republica Moldova, la realizarea programelor prin ICR, la proiectele Ministerului pentru romanii din afara tarii, eliminarea taxelor consulare. Rezultatul: „mu.e” si 6% rezultatul votului…

      • Domnule Nastase, de unde nu e nu poti da (cu referire la cetatenii votanti si nu numai), iar facerea de bine … .

  14. 630 milioane de lei de la Comisia Europeana astazi pentru centura ocolitoare a Bacaului , investitie mai scumpa decat credeam , 920 milioane de lei – deci 200 milioane de euro .
    Investitie lansata de Ponta in 2015 cu o companie turceasca neserioasa care a lasat totul , apoi relansata de guvernele de dupa 2017 cu o companie romaneasca , UMB , care lucreaza extraordinar .
    Subiect bineinteles neatins de Ministrul Transporturilor astazi , in intalnirea lui cu agitatorii altora cu ” Vrem autostrada in Moldova ”
    Normal , agitatorii in cauza nu sunt interesati decat in destabilizarea Romaniei .
    Bode a vorbit ca de obicei fara sa spuna nimic , ceva despre ” completarea studiului de fezabilitate Iasi – Targu Mures ” . Unde a invatat acest domn aceasta limba de lemn , de activist de partid din anii 1960 , ca avea doar 15 ani in 1989 ?
    Nu a scos o vorbulita despre aceasta centura bacaoana la nivel de autostrada , nici despre licitatia terminata pentru studiul de fezabilitate al autostrazii Brasov – Bacau ( daca ar vrea ar incredinta contractul unei firme participante ) nici despre lansarea de catre guvernul Dancila , in parteneriat public privat , a autostrazii Iasi – Targu Neamt – ultimele doua proiecte care se pare vor fi ingropate rapid de pedelisti .

  15. În căutarea sensului

    „Mulți dintre noi considerăm că suntem într-un moment al vieții noastre când prezența sensului la locul de muncă a devenit esențială. Sau, poate, absența sa a început să fie incredibil de enervantă …?

    Nu că nu a contat mai devreme, dar pe măsură ce „am crescut” un pic mai mult, mai ales că mulți dintre noi am obținut un nivel decent de bunăstare financiară, am ajuns să realizăm fericirea și bunăstarea nefinanciară, fiindcă nu au intrat mereu în același „pachet”.

    Se pare că s-a întâmplat ceva în ultimul timp, prin faptul că un număr tot mai mare de directori și instituții (inclusiv fonduri PE) și-au extins atenția dincolo doar de valori când vorbesc despre viitorul apropiat sau când iau decizii de investiții.

    Un articol al NY Times publicat la începutul anului trecut scrie despre Laurence D. Fink , fondatorul și directorul executiv al firmei de investiții BlackRock, informând liderii de afaceri că, companiile lor trebuie să facă mult mai mult decât să obțină profituri – că trebuie să contribuie și la societate dacă vor să primească sprijinul BlackRock.

    În august 2019 , 181 CEO-uri americani, care sunt membri ai mesei rotunde a afacerilor, au semnat o declarație afirmând că scopul unei corporații este să servească nu doar acționarilor, ci și alte patru grupuri de părți interesate: angajați, clienți, furnizori și comunități.

    Chiar dacă încă nu consider că valoarea părților interesate este suficient de ridicat (iar acest lucru arată cât de puternic este „sistemul imunitar al lăcomiei”), cred că este un pas foarte important către concentrarea pe ceea ce cred că este corect….

    „Nu mai putem permite ca liderii bazați pe frică, interesați de sine, concentrați pe sine să fie norma. Avem nevoie de lideri cu caracter înalt care să preia și să ofere un leadership atent și priceput pentru aceste vremuri provocatoare. Acest tip de schimbare va fi monumental, dar nu se va întâmpla dintr-o dată. Ca orice schimbare semnificativă a normelor sociale, o nouă așteptare și o atitudine cu privire la o conducere puternică trebuie să înceapă în inimile și mințile fiecăruia dintre noi, ca indivizi. Pe măsură ce înlocuim fiecare dintre vechile noastre idei cu o nouă înțelegere, societatea se orientează ușor spre norme culturale care reflectă schimbarea, la fel cum fiecare grăunte de nisip dintr-o clepsidră marchează trecerea unui moment în altul. Chiar dacă aceste mișcări incrementale pot fi greu de observat individual, împreună pot forma genul de tranziție seismică care schimbă totul. ”Scrie Fred Kiel, fondatorul KRW International și autorul Return On Character.

    Pentru prima dată, cred că unele discuții cu profesioniștii potriviți ar putea ajuta foarte mult.

    Pentru aceasta din urmă, pariul meu ar fi ca comunitatea de afaceri responsabilă și guvernele să sprijine un sistem de învățământ diferit, actualizat, începând cu generația foarte tânără, de la grădinițe. Un sistem care include învățarea socială și emoțională (SEL), un sistem de cultivare a bunătății, compasiunii, toleranței și responsabilității. Și poate în acest fel, vom crește o generație diferită de directori, mai atenți, responsabili și mai grijulii cu societatea și planeta.”

    https://radumanolescu1.wordpress.com/2019/11/28/in-search-of-meaning/

  16. @serbanfl: „…Nu știu de ce, dar am căpătat convingerea că diaspora noastră se teme ca nu cumva România să atingă un anume standard de viață care-i va pune în mare dificultate. Adică foarte mulți au plecat și n-au reușit nici măcar să-și asigure un standard qvasi similar cu ce aveau în țară ȘI NU LE ESTE COMOD SĂ-ȘI RECUNOASCĂ LIMITELE….”

    Nici eu nu stiu de ce tu crezi asta…dar ce oribilitate. Generalizarea e odioasa. Integ insa de ce PSD si simpatizantii sai au luat o mare cafteala de la Iohannis. Daca Iohannis a dezbinat in interior, PSD l-a ajutat pe Iohannis si i-a asigurat voturile din Diaspora, dezbinind la rindul romanii din tara si pe cei din strainatate. Ata ete, cine e mai puternic cistiga. Slab acest PSD sub Dancila, un partid care azi ii jigneste pe romanii din strainatate, cu apelativul „astia”, si ai carui simpatizanti, ca @serbanfl, insulta prin generalizare. @serbanfl, iti cer scuze, sau esti dar un robot PSDist?

    • Oribil neoribil dar uneori ca cam asa este.

      na una buna. Prin 1977-82 cam cine dorea devenea apropritar de apartament cu 2-3 camere . Ma rog de obiciei asta impunea ca iti luai maisna „mai incolo”. Am cunoscuti care nu erauchiar cine stie ce dpv al lefurilor (cca 1800 in 78, ca 2300 in 81) dar care au devenit apro[potari in zona Cirului – Dna Ghica, Pantelimon.
      Unu ca ei ar avea mari dificulati ca sa isi cumpere un apartament la fel in Spania …
      Ma rog am si o fosta colega care are o vila care azi ar face cica 1 milion dolari canadieni (ea inofrmatican, el onginer avioatie la Bombardier) dar mai au ceva rate de platit (pot! )

    • @trexsr. Repet – am și eu rude APROPIATE în diaspora (Italia, Canada). Cel din Italia este plecat din 1980 și era un reper în muzică. S-a compus pentru el și s-au făcut repetiții la Paris pentru premiera ce s-a produs la Atena. Deși Boby Cosma l-a sfătuit să rămână la statutul de invitat, a devenit refugiat politic și … vai de capul lui. În Canada am o ea, cu soț și copii, care, după 13-14 iunie, s-a dat victimă (practic era acasă în concediu post natal!) și a plecat în Olanda și de acolo în Canada. Ei o duc mai bine că soțul s-a specializat acolo în IT. Sigur că ambii sunt ostili PSD, pentru că AȘA este modelul impus de cei mai vechi refugiați, dacă ar da semne că-s de altă părere n-ar mai vorbi nimeni cu ei, mai ales la biserică.
      Ce nu-mi place mie este că băsescu a fost ales de două ori Președinte, iar după alegerile din mai mai a fost ales în Parlamentul european DATORITĂ VOTURILOR DIN DIASPORA!
      Cei mai deplorabili mi se par moldovenii de peste Prut, inclusiv diaspora lor ce are și cetățenie română. Ponta le-a dat gaze, grădinițe și salvări, iar ei l-au votat pe iohannis și băsescu!
      Dacă te simnți jignit întoarcete și stai în România sau taci că vorbești în necunoștință de cauză!!
      VOI – cei din diaspora nici măcar nu sesizați cât RĂU faceți celor din țară! Vedeți-vă de viața voastră, lăsați-ne pe noi să ne dumirim singuri. alina mungiu s-a cam lămurit, inclusiv cam cum este cu articolele din presa engleză, germană, americană.
      Fi amabil și nu-ți mai da cu părerea despre ce și cum gândesc eu și alții ce postează pe acest blog ȘI TRĂIESC ÎN ROMÂNIA!!!

  17. Astfel de oameni au dus, duc si pot duce si recladi si reanima PSD:
    „Vasile Suhov

    Jurnal de campanie. La ceas de cumpănă

    Mă numesc Suhov Vasile și sunt membru PSD de prin 2003. Într-un oraș care a votat cu încăpățânare dreapta din 2004. Am avut de suferit pentru opțiunea mea politică. Nu vreau sa intru în detalii însă doar vă spun că a depune proiecte și a obține autorizații de construire de către proiectanți de culoare politică PSD (în timpul liber) nu e cel mai simplu lucru într-o primărie controlată de PDL. Clienți pierduți, bani care nu au mai ajuns în conturile firmei, nervi. Nu a fost ușor, nu a fost simplu. Dar am supraviețuit. Cu încăpățânare, muncă și respect pentru oameni. Cu nopți nedormite de grija salariilor și impozitelor. Nu am plecat din partid, nu am dat-o cotită, nu mi-am încălcat convingerile.

    Mă numesc Suhov Vasile și sunt român neaoș dar si urmaș al cazacilor Nekrasoviți și al lipovenilor încăpățînați și căpoși ce au venit aici pe Dumnezeiescul Pământ al Dobrogei să se închine așa cum s-au închinat și rugat moșii și strămoșii lor. Nici ei nu au scuipat pe ceea ce credeau, nici ei nu și-au abandonat neamul și credința. Niște idealiști tâmpiți am spune. Eu cred că avem de învățat de la ei, din dârzenia și caracterul care nu s-a înclinat în fața vreunui Monarh vremelnic.

    Mă numesc Suhov Vasile și sunt născut aici la Tulcea, într-o casă de două camere, cu un șopron pe post de bucătărie și fără baie. Ne spălam într-o magazioară. Casa era o treime dintr-o casă mai mare. O casă mare bulgărească ce fusese împărțită între mai mulți amărâți. Am fost săraci, nu mi-e rușine să recunosc. Dar ne-am avut unii pe alții. Familie mare, cu legături prin Deltă și de-a lungul Dunării. Oameni modești cu toții, oameni care au construit România de azi cu brațele și cu lopata. Deși tatăl meu a murit când eu aveam 10 ani lăsându-ne literalmente fără „stâlpul casei”, ne-am descurcat. Nu am cerșit un capăt de ață. Am avut burse și eu și sora mea, iar mama o pensie minusculă de urmaș. Nu mi-a trebuit nici bicicletă nici cine știe ce cub Rubik. Biblioteca județeană mi-a fost de ajuns. O carte pe zi, uneori două mi-au hrănit suficient sufletul. Amândoi frații am făcut licee bune și ne-am dus la facultăți grele. Pentru că statul ălă mult hulit, „asistențial”, ne-a dat o șansă. Spuneți-mi și mie ce șanse aș fi avut să fac MIT dacă traseul meu era prin SUA.

    Mă numesc Suhov Vasile și recunosc cinstit că am făcut aproape orice să fiu dat afară din Politehnică. Am rămas repetent anul 1 (că am vrut), nu am învățat, nu m-am ținut de școală. M-am angajat în schimb. Și am învățat din nou că banii nu se câștigă ușor și că nimeni nu-ți oferă respectul dacă ești neserios. Apoi m-am căsătorit, a venit și copilul așa că a trebuit să mă pun cu burta pe carte. A mai contribuit un profesor extraordinar care mi-a dat niște șuturi în fund. Nu-i zic numele aici că și-o ia în cap. Și mi-am luat si serviciu în același timp. Va plac pastele și făina Băneasa? Pateul Sibiu? Eu și o echipă de câțiva oameni le-am „aruncat” pe piața. Plângea inima în mine când vindeam ultimii paleți de pateu „Comtim”. Fabricat la combinatul de porci de la Timișoara care se tăia la fier vechi ca să apară mândru un nou combinat la mică distanță. În Ungaria. Hai sictir, Petre Roman. Știi tu de ce.

    Apoi m-am mutat la Tulcea. M-am angajat. Hoția, indolența șefilor și sictirul generalizat m-au încurajat să plec să muncesc lângă soția mea. Între timp am făcut și armata. Voluntar. Pentru că așa am simțit că e corect. Idealist, nu?

    Mă numesc Suhov Vasile și sunt membru PSD. E mai ușor să suporți scuipații și înjurăturile necunoscuților în campanie comparativ cu ce văd acum. Nu se discută cauze, se produc efecte. Nu se iau măsuri, se taie capete. Gașca X contra gașca Y. Oameni buni, poate suntem buni sau poate suntem răi. Nu știu. Organizațiile să decidă prin alegeri cu vot liber și secret. Să se respecte statutul odată pentru totdeauna. Și partidul să rămână. Să se reformeze. Să intre drq în secolul 21. Să facă apel la tactici moderne. La strategii contemporane. Pe șerpăriile ce răzbat la tv nu se poate construi nimic trainic. Și cine se iluzionează că mai merg vechile trucuri se înșeală amarnic. Vom asista în câteva luni la tradiționalul pentru mulți ani de acum încolo război electoral USR-PNL. Noi trăind din gloria trecutului alături de PNȚCD, APR, PPDD, PRM. Și cine se iluzionează că soluția din seara asta este viabilă înseamnă că trăiește într-un univers paralel.

    Mă numesc Suhov Vasile și pentru mine noțiuni ca demnitate, onoare si respect nu sunt vorbe goale. Ca mine mai sunt mulți în acest partid. Nu vă bateți joc de noi.”

      • Eu nu am încredere in rezultatul oficial al votului din diaspora, nu se transmite live nici numărătoarea si nici nu vedem ce s-a întâmplat peste noapte cu urnele.
        Probabil diaspora ar vota altfel cu alta procedura.
        In locul domnului Badalau mi-as da demisia din PSD.E o gafa prea mare.

  18. Constat ca Presedintele reales are acelasi discurs extremist, revansard , belicos si deloc „pacifist” mai degraba dezbina. Nu stiu cum acest om a fost votat de peste 6 milioane de cetateni romani.
    „Guvernul meu” a turat motoarele in vederea ingenunchierii definitive a Romaniei, folosind zi lumina termenul de „grea mostenire”, iar invinsii in loc sa contraatace stau si se maninca intre ei.

  19. O completare la sugestia privind statutul:
    Am ramas dator cu o explicatie, aceea legata de premier.
    In anii 1994-1996 Presedinte era Oliviu Gherman (dar batran fiind pozitia era oarecum onorifica, ocupandu-se in principal de asigurarea cadrului legal si a legilor necesare functionarii societatii, Presedinte Senat) , Presedinte Executiv Adrian Nastase ( Presedinte Camera Deputatilor), iar PM Nicolae Vacaroiu.
    Din punctul meu de vedere, in acea perioada cumplita de criza, cu mitinguri si greve saptamanale in fata Guvernului sau in tara, s-a testat si dovedit practic ca este cea mai buna forma statutara, care aducea legaturi constructive, de implicare si de sustinere reciproca intre liderii partidului, si totodata aducea performanta pe toate axele de referinta.
    Adrian Nastase, presedinte de facto in acea perioada, era preocupat atat de asigurarea cadrului legal necesar functionarii Guvernului, cat si implicat in rezolvarea conflictelor dintre Guvern si societate, sindicate si organizatiile din teritoriu. Cred ca lunar, fie mergea cu PM sa stinga conflicte in tara, fie mergea singur la organizatiile din tara pentru a lua pulsul.
    Acesta este rolul Presedintelui si eu asa il vad corect in continuare. Daca in acele momente ar fi ocupat si functia de PM ar fi fost blocat in Guvern si ar fi fost vacarm in tara.
    Eu am fost martor in acea perioada a intregii activitati, a implicarii si sustinerii reciproce, a modului de rezolvare a tuturor conflictelor…
    Masura este paza buna a tuturor faptelor si actiunilor noastre, iar ignorarea masurii da frau poftelor si a patimilor.

  20. Europa de Est se transformă într-un teren de luptă pentru energie
    Via OilPrice.com,

    Bulgaria a fost de acord să permită NATO să-și folosească portul Mării Negre pentru eforturile de coordonare navală, pe măsură ce crește tensiuni între alianța militară occidentală și Rusia.

    „Statele Unite și Bulgaria intenționează, de asemenea, să colaboreze pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Bulgariei, prin sprijinirea rapidă a licențelor și utilizării combustibilului nuclear american pentru centrala nucleară de la Kozloduy”, se arată în declarația prezidențială comună.

  21. @Adrian Nastase, ii raspundeti dlui Popescu amintind de frustrarile romanilor din tara fata de „diaspora”. Cred ca exista o simetrie a frustrarilor. Multi din „diaspora” au fost frustrati de lentoarea cu care s-a schimbat mecanismul de vot de exemplu, sau de faptul ca ani de zile nu au putut adopta un copil din Romania pentru ca guverne altenative au ascultat de Baroneasa. Indiferent de probleme, eu nu am urit niciodata pe romanii din tara. In general, nu e firea mea sa urasc pe cineva. Nu pot functiona intr-o societate in care unii se urasc pe altii. De aia ma simt bine unde sunt.

    Punctual, eu am particiat la actiuni de lobby pentru Romania si romani, cu oarece succes. Sunt cu constiinta impacata ca am facut tot ce s-a putut in contextele respective. Am avut o conlucrare foarte buna cu Titus Corlatean cit a fost la DRP pe vremuri. Dupa aia Basescu si ai lui au ars cimpii pe unde au putut …

    Totusi, trebuie sa realizati ca intretinerea si amplificarea acestui conflict, inclusiv aici, nu e buna nici pentru Romania, nici pentru PSD. Problema e in final a modului in care s-a administrat aceasta relatie, si daca se construiesc punti sau se distrug.

  22. Cred ca dl. Badalau de la PSD, oricit de frustrat ar fi, ar fi normal sa isi dea demisia dupa afirmatiile insultatoare la adresa „diasporei”. Folosind apelativul „astia”, dl. Badalau a insinuat ca „diaspora” face trafic de femei, si ca doar asa s-ar ajunge la cifra de 4- 5 milioane, ei fiind de fapt 700,000 de romani cu domiciliul in strainatate, restul, prostituate. PSD Brasov i-a cerut demisa, pentru ca dl. Badalau inca are nevoie de a fi convins ca ceea ce a spus e inadmisibil pentru un lider de partid. Ori sa isi ceara scuze macar, daca realizeaza ce declaratie a facut…Sau in Romania scuzele inca nu s-au inventat?

    https://www.mediafax.ro/politic/o-filiala-psd-cere-excluderea-lui-niculae-badalau-din-partid-dupa-declaratiile-despre-diaspora-18635151

Lasă un răspuns