Eveniment editorial la Fundatia Titulescu

Fundația Europeană Titulescu organizează miercuri, 27 noiembrie 2019, începând cu ora 16:30, lansarea cărților:
„Sub semnul Marii Uniri: campaniile armatei române pentru întregirea ţării: 1916-1920”
Autor: Dumitru PREDA
„Spioni, spioane şi dandanale în România războinică (1916-1919)”
Autor: Alin SPÂNU
Invitați:
Prof. univ. dr. Mihai RETEGAN
Conf. univ. dr. Florian BICHIR
Prof. univ. dr. Dumitru PREDA
Dr. Alin SPÂNU
Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu
Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

20 de gânduri despre “Eveniment editorial la Fundatia Titulescu

  1. After Day: Unitate, nu Dezbinare

    Frustrarile si criticile din PSD privind pierderea alegerilor prezidentiale sunt doar pana la un punct normale. Sa nu transformam o dezamagire conjuncturala intr-o furie interna, autodestructiva, care poate devasta PSD, prin conjugarea cu fortele ostile din afara partidului. Sa facem loc intelepciunii si consolidarii. Sa baram veleitarismul, care pare sa iasa din unghere ale oportunismului si lichelismului, care exista in orice partid, deci si in PSD.

    Ce sa se analizeze in CEX-ul de azi? Este “momentul” sa se consume timp cu chestiuni care paraziteaza energiile politice, cand cerinta politica primordiala este organizarea opozitiei? Si de ce Viorica Dancila sa-si dea demisia? Pentru ca aceasta femeie patrioata a acceptat sa joace un rol sacrificial prin care ne-a scos din zona unor temporare constrangeri geopolitice? Unde au fost acesti lideri “curajosi” cu o femeie? Pentru asta ar trebui felicitata, sa i se multumeasca pentru ca a pus destinul national mai presus decat cel personal. Cum a facut si Liviu Dragnea, un alt patriot desavarsit. Trebuie sa ne intre bine in cap ca demonizarile la adresa lui Dragnea si Dancila, ca si cele privindu-i pe alti lideri importanti de Stanga, sunt rodul “Problemei”, false fara indoiala, pe care a creat-o Globalismul, cu acele dosare penale si sentinte politice. Globalismul este cel care a manipulat si amplificat paroxistic “Reactia” publica, pe care a obtinut-o prin controlul mintilor si emotiilor. Tot Globalismul a oferit “Solutia” fara “penali”, de excludere din politica a liderilor social-democrati. Unde a fost aparatul central si local de sustinere a candidatei Dancila? In vacanta? Unde au fost psihologii si sociologii care sa devoaleze si contracareze manipularile liberale si globaliste, care au jucat liber, si inca cu inflorituri, tontoroiul pe scena publica, prostind spectatorii?

    Poate cineva sa explice, rational si credibil, cum de candidatul PSD a fost pe valul turului intai, nu si candidatii USR si Pro Romania, pentru ca apoi Viorica Dancila sa fie incredibil “prabusita” intr-o groapa de potential, in turul doi? Nu m-ar mira ca, dupa ani, istoria sa arate ca liberalii a facut exact ce au facut comunistii cu alegerile dupa 1945! In fine, daca Dancila isi va da demisia, ea va trebui acceptata sau respinsa de Congresul din februarie, dar, pana atunci, interimatul sa fie asigurat tot de aceasta prima doamna a politicii PSD. Pentru un alt lider PSD nu este timp sa fie cunoscut de oameni, sa se stabileasca si rodeze relatiile dintre noul lider si structurile teritoriale. Oricum, pana la congresul din februarie nu e decat o azvarlitura de bat. PSD nu ar castiga, ar pierde. Ar castiga doar cateva persoane. Peste o luna intram intr-un nou an electoral, cand ne vom lupta din nou unii cu altii (decalarea alegerilor este o adevarata pacoste electoralista!). Iar de alegerile locale nu ne desparte decat aceasta iarna. Urgentele ar fi, in ordine, organizarea opozitiei, in fata asaltului puterii “galbene” totale, a PNL, si pregatirea viitoarelor campanii, locale si parlamentare, in paralel cu strangerea randurilor si consolidarea leadershipului, care sa fie dezbatute si validate de Congres. PS/NB: Victor Ponta sa nu mai cucurigeasca pe gardul PSD. Si el a pierdut alegerile in fata aceluiasi Klaus Iohannis. In plus, si el si-a adus “contributia” la “dezastrul de azi”, pe care, politicianist, il condamna si de care se desolidarizeaza. Pai ce e asta, Victore?! Dar, ma rog, nu asta e raul cel mai mare, ci faptul ca o data cu o anumita predare de stafeta va fi predata si cheia palatului unde se afla „presedintele meu” (adica al lor).

    • Ceea ce se intampla in PSD cu ocazia alegerilor prezidentiale e inexplicabil.Nici nu conteaza candidatul in sine, problema e altundeva.

  2. O SECVENȚĂ DIN „ROMÂNIA NORMALĂ” PLUS „ROMÂNIA EDUCATĂ”

    MOTTO: Legea nr. 221/2019 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011

    Art. 66, pct. 6.1„Violența psihologică – bullying este acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale.”( publicat în M.O. pe 22 noiembrie 2019, )
    ………………………………………………………………………………….
    Am citit „cu atenție și preocupare” cum este definită „violența phihologică” în textul care completează Art. 66 din Legea educației naționale, publicat în M.O. acum câteva zile. Am citit de mai multe ori și tot n-am găsit ceea ce căutam. Adică n-am găsit răspuns la întrebarea dacă și acțiunile „…de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare” îndreptate asupra copiilor ai căror părinți fac parte din PESEDEUL care trebuie să dispară de pe fața pământului potrivit opiniei președintelui nostru ultrademocrat, ales de poporul român pentru încă un mandat, cu 67% din opțiuni, ar face parte din „violența phihologică”. Până la urmă am tras concluzia că nu… să dormim liniștiți, nu fac parte. Astea sunt „la liber”. Nu se sancționează dacă un copil de 9 ani scrie pe banca altui copil de 9 ani „M**E PSD”. Părinții celui dintâi sunt mândri de „atitudinea civică” a copilului. I-au explicat ce-nseamnă M**E, așa , mai pe înțelesul lui, exact cum în filmele americane taina împerecherii sexuale este explicată cu albine și cu păsări care se însoțesc într-o atmosferă generală de LOVE. L-au luat la proteste și i-au atârnat cartoane de gât. L-au fotografiat și l-au făcut vedetă pe Facebook, cu mesajul urii ridicat deasupra capului și cu un surâs minunat pe față. Au făcut frigul împreună în iarna lui 2017, stând nemișcați, steluțe galbene în steagul UE inventat de Felix Tătaru… dar au învățat că acolo, la miting, primesc fructe și ceaiuri pe degeaba și că, la sfârșit, descinde în mijlocul adunării, înfofolit în canadiană roșie și călare pe-un cal alb care seamănă cu Raluca Turcan, însuși domnul președinte Iohannis, pe care copiii # REZISTENȚI trebuie să-l adore pentru că el și numai el poate să ne scape de CIUMA ROȘIE și de zmeul cel rău numit „Secția de Investigre a Infracțiunilor din Justiție”!

    Fragment dintr-un interviu acordat DC NEWS de către primarul pesedist al Sectorului 5, Daniel Florea:

    Bogdan Chireac: „Asta cu ura, până unde o simțiți?”
    Daniel Florea: „O resimt… din păcate o resimt și la nivel personal…și asta mă deranjează cel mai tare. Uite… copiii mei învață la o școală din Sectorul 5 . O școală publică, fără nici un fel de …”
    Bogdan Chireac: „Școală publică… deci nu la privată…”
    Daniel Florea: „Nu, nu la școală privată… Ei, iau în calcul să îi retrag. Și știți de ce? Pentru că în ultima vreme copiii mei primesc… și sunt în clasa a treia, au nouă ani, băiețelul meu e șeful clasei și pe bancă i se scriu mesaje: PSD CIUMA ROȘIE sau citat de pe plăcuța suedeză și tot așa. Lucrurile astea sunt inadmisibile.”
    Bogdan Chireac: „Asta se întâmplă în regimul Iohannis la dumneavoastră? Ar trebui să vă retrageți copiii de la școală pentru că?…”
    Daniel Florea: „Da, eu iau în calcul acum… cu soția mea, am vorbit foarte serios, în seara asta o să discutăm cu copiii din nou. Oricum de la afterschool-ul unde se duceau i-am retras și cred că îi retragem și de la școală pentru că ei nu au nici o vină, ei sunt mândri de părinții lor, așa cum și noi suntem mândri de ei. N-au nici o vină că e campanie electorală și la clasa a treia mi se pare inadmisibil… eu pot să înțeleg că sunt părinți care își iau copiii la mitinguri… e treaba lor, nu-i judec, fiecare face ce vrea cu copilul lui și-l învață, îl educă așa cum vrea… dar să nu-mi perturbe mie…”
    Bagdan Chireac: „Și ați vorbit cu profesoara? totuși, exhibarea asta a urii de la nivel de clasă primară nu ne prevede o Românie luminoasă de-aici înainte în 20 de ani, că n-are cum…”
    Daniel Florea: „Îmi pare rău că a trebuit să spun asta, dar am discutat și dimineață cu soția mea după ce i-am dus la școală… deja este mult prea mult. Dacă și în clasele primare, între copii, există asemenea lucruri, deja e mult prea mult. Și oricum e mult prea mult din clipa în care spui că trebuie să dispară un partid de pe scena politică, cum spune domnul candidat Iohannis, că domnul președinte Iohannis cred că n-ar fi spus asta… cum zice premierul Orban că trebuie să le dea cu bâtele în cap pesediștilor și că trebuie pesediștii să se ascundă în munți… păi, fraților… suntem milioane. Milioane. N-am făcut nicio încercare de a influența în vreun fel lucrurile la școală și nicăieri… dar pur și simplu eu, ca om și ca tată, mă gândesc să-mi iau copiii de la o școală din Sectorul 5 pentru a nu mai escalada… poate că în felul ăsta, toată ura care s-a îndreptat, s-a canalizat înspre copiii mei, din cauza faptului că eu sunt primar PSD va dispărea și ceilalți copii din școală se vor liniști. Sper… și nu vom mai avea de a face cu asemenea manifestări extremiste… Noi suntem datori să le oferim copiilor noștri cele mai bune lucruri… ori în condițiile în care ei vin și plâng în fiecare zi acasă… nu știu…”
    ……………………………………………………………………………………….
    Cred că este abia începutul, prieteni. Adică, ROMÂNIA NORMALĂ pe care ne-o oferă băieții ăștia își arată deocamdată dinții galbeni rânjiți, potrivind cocteilurile Molotov în ghiozdănele nostime, în timp ce ROMÂNIA EDUCATĂ a început deja să dea în „inamic” cu pietrele din pavaj…

  3. Alternativa Romaniei: Adaptarea de etapa a PSD

    Cat timp PSD a fost la Putere, PNL a fost Alternativa. Nu discut cat de viabila sau puternica a fost sau este una sau alta. Esential este ca trecand in Opozitie, PSD trebuie sa-si ia in serios rolul de a redeveni in cat mai scurt timp Alternativa. Este o necesitate politica si nationala, avand in vedere ca PSD este cel mai important partid din Opozitie al noii etape. Pentru acest nou rol, PSD va trebui sa se schimbe. Prin reforma sau adaptare? Nu mi se par realisti termenii de “reforma” si “modernizare”, care ne tot bazaie suparator. Dupa 1989, Stanga s-a tot reformat si modernizat, ducandu-se spre Dreapta. Toti liderii PSD au avut roluri notabile in acest sens. Victor Ponta a reformat atat de mult PSD, incat l-a dus efectiv dincolo de Centrul Esichierului, tangentand sau chiar secantand semicercul Dreptei. Au fost, cred, fapte bune pentru acele vremuri, intrucat la Dreapta se afla aparatul de producere a profitului, de la care Stanga a fost smulsa brutal de catre Globalism, in scop experimental, care ulterior a fost transformat intr-unul de dependenta economica, apoi de colonizare. Dar la Dreapta se afla si spiritul national, care anima Natiunile impotriva internationalismului Stangii si, azi, contra Globalismului, care tinteste si Stanga si Dreapta. Dar o data eliberata de Comunism si de ale sale avataruri – Internationalism, Lupta de Clasa, Abolirea Proprietatii Private – Stanga secolului XXI trebuie sa-si defineasca clar identitatea, care sa o distinga de Dreapta, un proces gradual, prin adaptari la fiecare etapa. Cand ma gandesc la “M…e PSD”, imi spun fara ezitare ca una din adaptari ar fi ca partidul sa-si schimbe denumirea, in acord cu o noua esenta, un nou scop si noi obiective. Pro Romania reprezinta un model anticipat si avansat de adaptare. Nu cred insa ca-si poate aroga un drept de a “reforma” PSD. De contribuit, da, ceea ce inseamna initierea de intalniri, discutii, cooperari, fara preconditii si excluziuni. Adaptarea trebuie sa vina din interiorul fiecarui partid. Cum s-ar putea adapta PSD? Un model de inspiratie ar putea fi cel francez, prin care presedintele Macron a facut din socialismul predecesorilor unul marsant, marsaluitor prin zona Centrului Esichierului, prin care atrage membri si simpatizanti si din Stanga si din Dreapta. E o revolutie, de depasire a vechii dihotomii. Ar mai fi exemplul german Alternativa pentru Germania (AfD), de la care poate fi luata forma, in care sa fie turnat un continut specific de Stanga, cat si ideea de “Alternativa” si unul din obiective, cel privind Natiunea. Alternativa pentru Romania sau Alternativa Romaniei ar putea fi un nume sugestiv, ca nou blazon pentru o noua social-democratie, mai bine zis pentru un segment, luand in considerare partajarea Stangii cu Pro Romania. Un alt model este cel polonez, Partidul Lege si Justitie. Cred ca o noua social-democratie, pe osatura PSD, care sa se numeasca Partidul Anticoruptie si Justitie ar incorpora in nume, doctrina si ideologie cele mai acute cerinte ale noii etape – lupta anticoruptie si egalitatea in fata legii. Pe de alta parte, si Globalismul ar ramane fara calul de bataie. Exista insa si un model romanesc de adaptare, care pana la un punct a fost o solutie inteligenta de crestere si rebrenduire. PNL, ca despre el este vorba, cel din istoria recenta, fireste, nu cel actual, s-a promovat cu ajutorul a doi vectori proeminenti, in etapele lor de glorie. Unul a fost PSD, de a carei forta portanta s-a folosit prin alianta politica, prin celebrul fost USL. Retinem, deci, ca alianta poate fi o forta portanta. Un altul a fost PDL, pe seama caruia a crescut prin fuziune, pastrandu-si numele istoric. Deci, fuziunea poate fi o alta varianta de crestere. Pe Esichierul actual, doua partide ar putea fi in atentia PSD. Evident, Pro Romania, pentru o eventuala fuziune, si USR – foarte nesigur ca pozitionare ideologica, deocamdata fiind tinut in marja PNL cu ajutorul ancorei sau arcanului Plus – pentru o alianta. Sau fuziunea si alianta pot fi inverse. Oricum, USR trebuie luat in calcul. O alianta PSD-USR, cu un PSD adaptat noii etape, cu un tandem presedinte-premier, cu un candidat social-democrat la alegerile prezidentiale din 2024, si un candidat userist ca premier la alegerile parlamentare din 2020, ar putea fi o variant tentanta pentru ambele parti, chiar cu un decalaj pe termen lung pentru PSD si un avantaj USR pe termen scurt. Pare extravagant? Doar pare! Niciodata sa nu spui niciodata. Cu atat mai mult in politica, unde aliatii si adversarii nu sunt eterni, ci doar interesele sunt eterne.

  4. Tragedia de la Capul Midia
    Vizionar, ministrul Daia
    Propuse brand de țară oaia,
    Avea dreptate că pe val
    Ca ea… ne înnecăm la mal!

  5. Kalus Iohanis zicea ca cum nu dorește să ducă PSD-iștii la reeducare pentru că asta ar însemna ca acei oameni să fie educați, în primul rând.

    Educati ca votacii lui , care repreinta Romania normala, educata si europeana :

  6. 1) Referitor la frumoasa poezie care evoca oribilul inec al 14000 de oi pe cheiul Portului Midia la 5 minute de la plecarea onorabilei nave siriene – daca este un act criminal ?
    Incarcatura era destinata nu ” Libiei ” – care nici nu mai exista ca stat , ci Arabiei Saudite .
    Nu se ajunge usor pe aceasta piata .
    Daca puteri ostile au intervenit in tragedie , daca nava trimisa era defecta ?
    2 ) Zisul ambasador rus la Bucuresti , un anume Kuzmin , nu depaseste linia rosie indoindu-se , in asa zisa punere la punct a Principesei Margareta , de Unirea Transilvaniei si Bucovinei in 1918 ? Individul nu contesta Unirea Basarabiei , cum ne-am obisnuit , ci a celorlalte doua provincii cu Romania .
    Ostilitatea regimului de la Kremlin fata de Romania este evidenta – cel putin trei referiri ale lui Putin la ” frontiera ungaro-romana ” , actiunile rusesti agresive din Basarabia in ultima luna – dar Moscova avea pana la acest Kuzmin adevarati diplomati la Bucuresti , care nu provocau si facilitau relatiile cu Rusia .
    3 ) Noul ministru al Transporturilor s-a vazut azi cu functionarii Organismului Intermediar pentru Transport .
    Prilej de a vorbi o limba de lemn care il aseamana cu tov . Gogu Radulescu sau tov. Ion Dinca ” atragerea fondurilor europene este obiectivul meu principal ” – dar nimic clar , concret , Zero .
    Ce este acest Organism , ma intrebati ?
    Este o anexa la Bucuresti a Comisiei Europene care face documentatiile pentru proiectele de infrastructura in Transport , le apreciaza ca fiind mature sau nu si , daca le aproba , trimite proiectele la Comisie – un raspuns pozitiv la Bucuresti este 90 % finantare asigurata la Bruxelles .
    Va asteptati la concret de la Bode , nu ?
    Pentru ca din 2018 este planificata trimiterea documentatiei autostrazii Transilvania de la Nadasel ( Vest Cluj ) – Zimbor – Romanasi ( Salaj ) – 42 de km in valoare de 450 milioane de euro ( da , licitatia ” suspendata ” de 6 luni ) si nimic nu s-a trimis inca – Bode , marele salajean , marele Ministru al Economiei in regimul Basescu ( cu o diploma de inginer de la Oradea ) putea sa fie un pic la subiect .
    Pentru ca documentatia marelui proiect Drumul Expres Craiova – Pitesti nu a fost trimisa inca , nici cea a autostrazii de centura Nord – impreuna amandoua valoreaza 1,3 miliarde de euro .

  7. 1.Doamne ce galagie si agitatie e la TV-uri in legatura cu intalnirea din aceasta seara de la PSD.

    Cum intra si ies din sediu, sub privirile atente ale puzderiei de camere de luat vederi, ziaristi agitati, ca si cum usa aia n-ar avea clanta.
    Cum se agita mari corifei ai jurnalismului de dreapta, pe la posturi/statii variate, unde par sa vina in schimburi, sa discute in legatura cu ceea ce trebuie facut pentru a salva PSD-ul, nu se stie de cine/ce.Vorbim totusi de o sedinta la care participa oameni din PSD si nu din alte organizatii.E o problema interna pana la urma.

    Unii parerologi propun demisii variate si plecari dinspre PSD in Parlament, pentru a-l salva – pentru ca majoritatea nu mai e necesara psd, in timp ce altii din politica vorbesc de noi majoritati de dreapta necesare.Pai nu exista deja o majoritate ? Sau anticipatele ar putea duce la disparitia a vreo 3-4 partidulete dintr-un foc, cu PSD inca relevant la vreo 30%, si asta e bai pentru Petrov si restul de fragmente politice ? Vazui la tv si aldisti preocupati de cum trebuie declansat congresul in PSD pe baza de statut.WTF?!

    Subiectul este atat de fierbinte incat nu mai conteaza nici castigarea presedintiei de catre dreapta si nici programul de guvernare penelist ce incepe sa fie aplicat.PSD inca exista si asta se pare ca deranjeaza si le ocupa tot timpul.Toata puterea e la dreapta si cu toate astea tot PSD-ul e subiectul preferat de ziaristi.Realizatorii par sa aibe chiar si punctaje pe abordarea temei.

    De fapt chiar si discutiile despre guvernarea penele de pe la tv au ajuns sa fie tot despre PSD si despre „gaurile” lasate de: salarii, pensii si subventii in agricultura, si banuiesc ca aceste stiri grele vor fi absorbite de public pe nemestecate.Unii penelisti vorbesc de „gaurile” lasate din cauza de „baroni”.Fiecare cu imaginatia proprie.
    Toti uita insa de acel 2% din PIB, rezervati pentru parteneri strategici, care ne apara de rusi, pe care nici macar Germania nu-i aloca si care par sa se fi transferat de fapt in acel deficit.

    Apropo, la anul mai poate Romania sa dea bani din buget pe barcute pentru NATO, daca nu mai sunt bani de pensii si salarii, cum se tot exprima diverse guri importante ?

    Daca PSD-ul e atat de slabit dupa alegeri de ce i se acorda atat de multa atentie in presa ?
    Ce importanta mai are pentru asa zisa presa cand e congresul unui partid, atat de urat de popor si hulit chiar de ei ziaristii ?
    De ce te-ar mai interesa, fiind de dreapta, daca mai exista sau nu PSD sau cand isi face congresul?
    O fi vreun plan/ scenariu ?

    Se pare ca PSD este inca relevant odata ce adversarii sunt foarte preocupati.

    2.Foarte buna initiativa ministrului de la Interne in legatura cu ajutorul pentru Albania..

  8. Fragmentarism
    Un partid este aidoma unei echipe de ștafetă. Ți-ai terminat turul de pistă, predau ștafeta, exact la momentul potrivit, următorului lider de etapă.
    Viorica Dancila nu a făcut asta pe 27, sau 28 mai 2919 și a continuat cursa, deși resursele necesare erau epuizate.
    Liviu Dragnea a făcut aceiași greșeală: Nu a demisionat odată cu Grindeanu după prima autodemolare.
    Așa este în democrație, dacă te cramponezi de putere, o pierzi pe toată.
    Culmea, nu numai că Dancila nu și-a depus mandatul imediat după oficializarea rezultatului la europarlamentare, ci a încercat să guverneze în spiritul referendumului neconstituțional (prin conținut), prin cedări și compromisuri, adică pași inapoi pe drumul reformării ștatului de drept, inclusiv prin numirea odioasei ministrese a Justiției, Ana Birchall, agentă americană acoperită ! Mă rog, doar sumar…
    Viorica Dancila a dezamăgit susținătorii social democrației românești și a amplificat ură adversarilor împotriva PSD.
    L-aș fi preferat în fruntea partidului pe ,,vertebratul” Liviu Plesoianu, după ultimul Congres, care s-a dovedit, din nefericire dar previzibil, un simulacru, cum probabil va fi și următorul.
    Cât despre candidatura la prezidențiale chiar s-a dorit intrarea Vioricăi Dancila în turul doi. Astfel, serviciile românești și străine au putut impune cu ușurință germenii totalitarismului în România, cosmetizat sub sintagma înșelătoare ,, democrație liberală”.Nu observați că acesta este obiectivul Globalismului ? Partidul Unic compus din fracțiuni neantagoniste care alternează la putere pentru a mima democrația în raport cu vulgul virtualizat machiavelic cu ajutorul rețelelor de socializare.

  9. Nu prea inteleg aceste „framantari” ale varfului psd-ist. Oare mana lunga a Presedintelui castigator sa fi ajuns asa de repede si sa se intample ce a spus ?
    Nu mai pot cu asta, cu „resetarea” partidului. In primul rand multi de acolo, din sanul partidului, trebuie sa se reseteze in primul rand la „mansarda”. Daca tot e resetare, mi-as dori cu ardoare figuri noi, abordari noi, intelect nou si la treaba, ca maine sunt alte alegeri si ei se „reseteaza” cu baionetele pe masa. Se pare ca ciolanul are inca destula carne.

  10. Zevz, astfel de forme-gand imi sunt binecunoscute. Unele le-am facut cunoscute in urma cu cativa ani. Nu sunt prin urmare surprins sau intr-o zona a ignorantei. Dar jocul ideilor trebuie sa fie mereu proaspat. Prin formatia educationala si slefuirea in timp nu uit niciodata ca homo politicus este un homo ludens. In politica militanta, cat si in cea reflexiva, ma refer la analize, unele apasari pe cantar sau suprasolicitari de evenimente au rolul de a iesi din previzibil si liniarism. Sau, altfel spus, din logica adversativa. Pai ce ne-am face daca am usura munca “privitorilor”? Nu e vorba de cei inocenti, ci de cei ostili, aia cu retele si diaspore globaliste. Fara indoiala ca recuperarea spatiului de manevra si schimbare era necesara. Insa Liviu Dragnea si Viorica Dancila raman pentru mine doi titani ai inteligentei politice si modelatoare, in slujba Patriotismului si Natiunii. Eu simt cu Inima, si niciodata nu m-am inselat. Dar las Mintea libera, sa se joace cu ideile, scenariile, criticile, solutiile samd. E nevoie de ele. Cand nu mai avem aspiratii si proiectii proprii, ne atingem Limita. Masa ideilor si solutiilor trebuie sa fie bogata, din care Decidentul sa poata alege, sa compare, sa amendeze sau sa ii inspire Optimul. Am intrat sau suntem pe cale sa intram intr-o noua bucla a timpului, iar viitorul nu ne este dat, ci noi il construim, bucata cu bucata si pas cu pas. Inchid aici capitolul D&D si voi deschide altul.

  11. Am inteles ca imediat dupa „decapitarile” de aseara se pregatesc niste „reformatori” de pe la Cluj si Sibiu, oameni respectabili in esenta, astea fiind si doua „centre” unde PSD a obtinut peste 80% la alegerile tocmai trecute si unde chiar in mod traditional PSD bate tot.
    Cum recordurile la vot sunt batute la fiecare rand de alegeri in vestul tarii, de 15 ani de zile, probabil ca de acolo trebuia sa vina si lumina reformatoare.
    Am inteles ca vin sa redeseneze doctrinar si sa transforme PSD intr-un partid de stanga adevarat.
    Eu personal sper ca asta sa nu inseamne adaugarea unui -10% la alegerile urmatoare.E si vorba aia:”din lac in putz”.
    Poate Clujul era bine sa fie un judet pilot pentru roformele acestor oameni destoinici in ceea ce priveste PSD mai de dinainte.Sau o fi fost si rezultatul de 12% e dovada.
    Dieta pare sa devina din ce in ce mai puternica chiar si aici.

    „Ne vom intoarce ca frunza si ca iarba primaverii”, spunea Emanoil Petrut intr-un film.
    Poate ca pana la urma e timpul unui start-up si nu al unui reset.

    Daca as fi stiut cine vine sa reformeze as fi stat dr…. acasa, macar sa fi plecat astia la reforma de la mai putin la suta.Si injurat la TV si …
    Nici doamna Dancila n-o fi fost vreo lumina, dar nici ce se prefigureaza nu suna bine.Sper ca viitorul congres sa nu fie vreun circ cu saltinbanci proaspat primiti.

    Nu s-ar putea face oare un switch, pentru ca PSD sa preia Senatul ?

    Toate astea de mai sus sunt doar opinii personale bineinteles.

  12. Ambasadorul Kuzmin a decazut de la apelativul „Excelenta la „domn” pentru lipsa de excelenta in diplomatie cu referire la recentul episod nediplomatic pe care l-a desfasurat pe Facebook, un instrument „imperialist” american de „social media”. Diplomatie pe Facebook? Cel putin Ambasada Suediei are ceva umor, pe cind dl. Kuzmin ne arata – metaforic – pe Facebook, ca si seful lui are „muschi”, ceea ce am vazut deja in poze, ba pe cai, ba cu pieptu’ dezgolit…

  13. Nu are sens sa analizam postarea dlui Kuzmin pentru ca stim tipul de propaganda agresiv pe care il folosesc marile puteri pentru a face statele mai mici sa tremure. II cunoastem, si stim de ce sunt in stare. Si ei pe noi. Lasind insa la o parte pe Sakashvili si gustoasa lui cravata, esenta este ca Rusia nu recunoaste suveranitatea acestor state foste sovietice unde exista comunitati mari si compacte de rusi, cu exceptia tarilor baltice membre NATO. In Donbas, in Transnistria, in Abhazia, Rusia nu permite Moldovei, Ucrainei si Georgiei sa isi exercite suveranitatea asupra intregului teritoriu al tarii invocind un „pericol” pentru acei rusi, care nu recunosc ca sunt cetateni ai acestor tari, si ca loialitatile lor sunt doar fata de Rusia. Punctual, se poate discuta despre rolul „pacificatorilor” rusi din aceste tari, dar sprijinul militar direct al Rusiei pentru aceste comunitati ruse incalca flagrant normele dreptului international si arata ca Rusia ramine nu doar un potential pericol, dar si un agresor, atunci cind interesele lor extrateritoriale impun o solutie militara. Acapararea Crimeei este parte a acestui plan militar de a domina strategic in Marea Neagra.

  14. Cred că nu „staff”-ul de campanie al Vioricăi a fost de vină, nu „baronii” au fost de vină, nu primarii…, ci faptul că CEx, BPN și congresul au ales-o pe Viorica drept candidat. Tipa are calități și nu e proastă așa cum e calificată de către adversari și antipatizanți, ci nu are o cultură generală solidă, dar nici Klaus nu dă p-afară din punctul ăsta de vedere.
    Cred însă că ea nu a fost candidatul potrivit pentru că deja avea lipită eticheta de „lipsită de inteligență și de carte” (Barna Ilie-Dan e „cult” rău cu ale sale „mijloace media”, „România e o națiune”, „record istoric fără precedent”, „se încearcă sperierea alegătorilor”, „vom face tot ceea ce depinde de ficatul nostru”…), etichetă care n-ar fi putut fi dezlipită cu nicio metodă.
    Cum am mai spus, organele de conducere colectivă (poate cu mandat de la membrii din teritoriu, cum au zis liderii) au pus orgoliul de partid mare mai presus de șanse. Cred că puțin realism n-ar fi stricat, și alegerea unui candidat precum Tăriceanu, Pleșoianu sau Diaconu, chiar dacă n-ar fi fost cartea câștigătoare, ar fi făcut înfrângerea mai onorabilă.
    Consider că acum vinovații (cei care au votat în CEx și BPN pentru Viorica) trebuie să demisioneze, iar congresul să aleagă altă conducere.

    • Eu nu sunt asa convins ca Diaconu aducea mai mult de 300 de mii de voturi in plus.Nu stiu ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost o tinta reala ca si candiddat si daca ar fi facut fata la o campanie murdara.

      Strategii doamnei Dancila nu au stiut sau nu au vrut sa exploateze plusurile unei candidaturi feminine, odata ce candidatul a trecut pragul in turul doi.Probabil trebuiau adusi cativa strategi de-ai lui Hilary.Din cei care nu s-au prezentat jumatate sunt femei.Era necesar doar sa fie convinse sa mearga la vot.Nici acest contrast intre destept si prost nu e un temei de vot in sine, pentru ca intr-o populatie, cum am putut vedea si la scoala, nu multi sunt cei priceputi.Un an de zile, prin sabotarea guvernului, doamnei Dancila i s-a creat si imaginea ca nu stie sa fie suficient de autoritara.Nu a exprimat forta.Unii au ales forta si puterea.Perceptia despre ce si cum sunt candidatii a influentat substantial alegatorii.
      Daca in campanie s-ar fi potentat 70% dintre femeile din Romania, dar nu stimuland vreun conflict sexist, ci prin alte metode emotionale, exista posibilitatea castigului, macar in tara.Ca ar fi fost suficienti diasporezi ca sa iasa celalalt e alta mancare de peste pana la urma.
      Daca era cineva mai „periculos” electoral probabil patea ca Barna si primeau alegatorii si informatii despre vreun dosarel.

      Oricum si legea care piloteaza campaniile electorale trebuie schimbata.Nu poti sa ai o luna de cammpanie fara campanie, afisierele alea cu 3 poze la care nu se uita nimeni sunt pur si simplu de ras.N-o fi bine nici cu galeti publicitare, dar nici alegeri fara ca alegatorii sa afle cine candideaza nu sunt vreo branza.

      Romania mai are mult pana sa ajunga la o democratie reala.
      Listele suplimentare pe hartie si neinchiderea urnelor la o ORA anume, in toate sectiile de votare existente in lume ofera posibilitati multiple.

  15. Alegerile prezidentiale au fost validate de CCR astazi.
    Ieri, sper sa nu gresesc ziua, domnul Petrov facea niste declaratii hazlii la adresa unor membrii din PSD sau despre PSD, la un TV.

    In 2009 avea sa ia nastere o alianta electorala intre PNL si PSD, care viza practic preluarea functiei de Presedinte de catre PSD, prin domnul Geoana, dar si impunerea in functia de Premier a unui om sustinut de PNL, in persoana domnului Iohanis.
    Aceasta alianta nu si-a atins obiectivele atunci, insa in 2011 prindea si o forma politica si primea si un nume distinct, USL.Obiectivele principale erau, sper sa nu ma insel: o reforma administrativa (motiv de conflict Dragnea-Klaus), un Presedinte de la PNL, adicatelea domnul Crin Antonescu, precum si un premier PSD, in persoana domnului Ponta.Proiectul cred ca avea drept orizont final anul 2019.

    In 2014, in ciuda disparitiei de facto a aliantei, se indeplinesc totusi dezideratele politice si PNL preia functia de Presedinte, paradoxal chiar cu ajutorul PD, care si dispare, in timp ce PSD mentine conducerea Guvernului.
    Finala din 2014 a fost tot una USL pana la urma.
    Cu o pauza de un an, incepand din 2014, USL este practic la putere, si chiar astazi, odata cu validarea alegerilor, Romania are un Presedinte care vine din acel USL.

    In acest rastimp Petrov, cel care radea ieri de pesedisti, a pierdut inclusiv partidul politic nou pe care si-l crease precum si controlul fostului PD in intregime.Cu o singura exceptie, chiar si-n actualul guvern, la putere se afla oameni din USL.
    Ziaristi ce il laudau cu mare entuziasm pe Petrov, in perioada mandatelor sale, injurand feroce USL, astazi vorbesc cu placere si laudatio de noul presedinte, fost membru USL, deci au devenit si dansii uselisti.

    Chiar si la aceste alegeri, daca analizam intr-o cheie extrem de sintetica, se poate spune ca finala ar fi dat oricum un presedinte de la USL.Doar candidatul USR ar fi putut rupe continuitatea USL, continuitate ce se va pastra si pe urmatorii 5 ani.

    Marii perdanti dupa aceste alegeri sunt: domnul Petrov, care culmea a si sprijinit votul pentru Iohanis, dar si USR-ul.

    USR, ce pare astazi un proiect politic ratat, a pierdut nu numai sansa de a intra in turul doi, avand un scor foarte mic, ci si ocazia de a faca parte dintr-un guvern, evitand preluarea vreunui minister.Diaspora insasi, odata aliata a lui Petrov, a votat in proportie de 95% cu USL-ul, sau rotunjund chiar 100%, si in numar mare.

    Deci la 10 ani dupa, se poate spune ca USL a atins toate obiectivele pe care si le-a propus.

    Strategia USL a fost geniala pana la urma, in ciuda nenumaratelor conflicte aparente.Petrov a fost infrant si pacalit, iar PMP si USR sunt acum doar 2 partidulete esuate.USL este astazi o poveste de mare succes apreciata chiar si de fostii inamici.

    Cum USR inca nu pare sa realizeze nimic din ceea ce i s-a intamplat in ultimii 4 ani, se poate presupune ca va rata si localele, fiind concentrati pe lupta cu PSD, parand sa ramana intr-un non combat fata de PNL pentru a obtine nu stiu cate tururi la primari, ceea ce e foarte bine.

    Deci domnul Petrov radea de pesedisti aseara uitand ca practic el este cel infrant politic, la nici 5 ani de la terminarea mandatului.Pana si ziaristii fani s-au sucit in cei 5 ani.

    USL s-a rupt, traiasca USL !

  16. Se discuta intens despre deficitul bugetar zilele astea, si-mi amintesc ca acum vreo 2 luni se vorbea in media si despre cazul Rosia Montana si posibilele pierderi financiare rezultate din nerealizarea proiectului, in contextul procesului de arbitraj in care Romania este parte, la solicitarea partii canadiene.

    Conform articolului de presa de mai jos, in decembrie 2019 exista probabilitatea reala sa mai pierdem vreo cateva miliarde de euro.Se observa si ca nimeni nu mai vorbeste public despre acest lucru, desi mai sunt cateva zile..
    Este oare pregatit Guvernul pentru acest proces, in sensul castigarii, bineinteles?

    hxxps://adevarul.ro/locale/alba-iulia/cum-apara-romania-procesul-arbitraj-aurul-rosia-montana-miza-4-miliarde-dolari-1_5db0343e892c0bb0c6d725ea/index.html

    PS: Scuze pentru ”i”-ul multiplu din prima propozitie, de la postarea anterioara.

Lasă un răspuns