Guest post: Petrisor Peiu – Lectiile neinvatate

Noiembrie – doua lectii pe care inca nu le-am inteles cu totul

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 23 Noiembrie 2019, ora 07:15/ Ziare.com

Acum 77 de ani s-a produs cea mai mare catastrofa din perioada Romaniei moderne. Floarea armatei romane a fost spulberata in numai cateva zile de catre cel mai mare si mai puternic inamic cu care ne-am confruntat vreodata, iar parcursul Romaniei a fost prestabilit atunci pentru urmatorii 47 de ani: ocupatie straina si apoi trimiterea intregii natiuni in prizonierat, in lagarul socialist.

In fasia ingusta de teren dintre cotul Donului si Volga, in jurul Stalingradului, s-a consumat in mai putin de 80 de ore drama a aproape 150.000 de romani, de fapt a intregii tari: de la 19 noiembrie 1942, ora 7,30, atunci cand sovieticii au declansat operatiunea Uranus, trimitand asupra Armatei a 3-a romane trei armate (a 5-a de tancuri, a 21-a si a 65-a) si pana in seara zilei de 22 noiembrie 1942, cand s-au lichidat ultimele pungi de rezistenta ale Armatei a 4-a romane, noi am pierdut aproximativ 150.000 oameni (istoricul Stephen Wash indica peste 158.000 in lucrarea „Stalingrad 1942-1943: The Infernal Cauldron”, iar germanul Karl-Heinz Frieserindica 140.000, dintre care jumatate disparuti si prizonieri, in lucrarea „German Conduct of the War after Stalingrad”. The Eastern Front, 1943-1944: The War in the East and on the Neighboring Fronts).

Motivele dezastrului de la cotul Donului din frigurosul noiembrie 1942 sunt arhicunoscute: de la participarea la un razboi care, dincolo de Nistru, nu mai era al nostru, pentru sprijinirea unei Germanii care se afla in razboi cu aliatii nostri naturali (Marea Britanie si Franta, atunci ocupata), un razboi pe care il duceam impotriva unei tari de 10 ori mai mare decat Romania, in teritoriul inamic, intr-o clima ostila, pana la insuficienta sau precara echipare a trupelor cu armament modern si pana la incredibilele erori tactice ale conducatorilor militari, precum rasfirarea catorva zeci de mii de oameni pe fronturi de sute de kilometri, cu linii de aprovizionare prea lungi si ineficiente.

De fapt, nenorocirea petrecuta in capcana dintre Volga si Don are o singura mare explicatie: increderea oarba intr-o putere straina, pe seama careia conducatorii nostri au lasat totul; desi eram aliati cu germanii de numai doi ani, Romania a crezut orbeste in steaua si priceperea la razboi a acestora. Desi alianta cu Germania era inedita si nenaturala, pentru ea tara noastra a intrat in razboi formal cu primele doua economii ale globului (SUA si Imperiul Britanic), a intrat in razboi concret impotriva celei de-a cincea economii a lumii (URSS), a inceput batalii crancene fara sa aiba armament, masini de lupta, munitie sau haine de iarna, s-a supus unor decizii tactice si strategice evident fanteziste si eronate. Practic, dupa 1940, Romania a incetat sa mai ia decizii proprii, supunandu-se oricarei prostii savante sau aventuri decretate la Berlin.

Dupa numai 47 de ani de la dezastrul de la Stalingrad, natiunea noastra avea sa traiasca o alta cumpana majora, un moment in care am fost foarte aproape de o drama ireversibila, Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Roman, din 20-24 noiembrie 1989. Atunci, Romania s-a decis sa se rupa de logica istoriei si sa aiba un parcurs diferit de celelalte tari foste comuniste.

La 24 august 1989, 50 de ani dupa odiosul pact Ribbentrop-Molotov, la Varsovia se instaura primul guvern necomunist, cel condus de catre Tadeusz Mazowiecki. Pe 18 septembrie 1989 se convenea schimbarea constitutiei maghiare, iar la congresul din 20-24 octombrie acelasi an, partidul de guvernamant de la Budapesta se transforma in partid socialist, renuntand la comunism. Pe 9 noiembrie 1989 a cazut zidul Berlinului, iar pe 24 noiembrie a demisionat intreaga conducere a partidului comunist din Cehoslovacia.

Ei bine, in acest context, Bucurestiul decide, la cel de-al XIV-lea Congres al PCR sa isi mentina parcursul comunist autoritar si sa il reconfirme ca lider pe Nicolae Ceausescu. Acest imens pas gresit trebuie inteles in raport cu ceea ce se intampla in restul lagarului socialist: in vreme ce actualele membre ale Grupului de la Visegrad isi deschideau portile pentru capitalism si pentru Occident, noi le inchideam cu zgomot usa in nas si economiei de piata, si Vestului. Lipsa de adecvare din acel noiembrie 1989 a facut posibila baia de sange de peste o luna, din decembrie 1989, precum si inlocuirea regimului Ceausescu nu cu exponentii democratiei liberale, ci cu o alta grupare comunista, dependenta de legaturile cu Moscova, dar la fel de violenta si de primitiva. Gruparea Iliescu a acaparat puterea in sunetele de ciomege ale detasamentelor deghizate in muncitori si sub lumina lampaselor mineresti, aruncand Romania departe de Occident, in spatele „liniei Huntington”.

Lectiile pe care ar fi trebuit sa le invatam din aceste doua mari nenorociri de noiembrie inca nu le-am descifrat si nu le-am asimilat cu totul.

Ca si in 1942, Romania staruie in a-si ignora datoria de a-si planui propriul viitor si se bazeaza pe bunele intentii ale unor capitale straine. In ministerele de la Bucuresti s-a uitat cu desavarsire deprinderea de a conduce cu onestitate tara si se asteapta deciziile minune care sa vina de la Berlin sau Bruxelles sa ne lumineze drumul. Iar asteptatele decizii nu vin sau vin incomplete, traduse incoerent in limba romana si cu fraze intregi patate de cerneala. Ocupantii birourilor calduroase, placate cu marmura si pazite de secretare decorative, isi petrec ziua asteptand emailul de la Bruxelles, inlocuitorul Berlinului din anii 40.

Nu producem suficienta energie electrica? Ce rost ar avea sa ne apucam sa facem cateva centrale pe gaze? Hai mai bine sa vedem daca nu „da” Comisia Europeana vreo directiva, amendata printr-un amendament si cuprinsa intr-un raport de faza, care sa ne spuna negru pe alb unde sa construim, cu ce bani si mai ales cu ce firme! Nu vede nimeni oare ca mult-invocata Comisie nu e prea dornica sa faca lucrul acesta? Sau nu stie cum sa-l faca? Sau nu o intereseaza, ca se ocupa cu „schimbarile climatice”, fosta „incalzire globala”?

Solutia comoda pe care au gasit-o guvernantii nostri nu prea functioneaza: au predat cheile de la rezervele de gaze si petrol austriecilor de la OMV, sperand ca acestia vor sti ce sa faca pentru noi. Numai ca austriecii acestia, scoliti la scoala verisorilor lor de la Gazprom, s-au speriat de ce primisera si s-au hotarat sa inchida jumatate din capacitatea de rafinare si intrega petrochimie, de am ajuns astazi sa fim depasiti de 7 (sapte) ori de unguri la cifra de afaceri din industria chimica. Au predat trei sferturi din Electrica italienilor de la Enel, cehilor de la CEZ si nemtilor de la EON si nici astia nu se grabesc sa faca vreo centrala. Iar miticul Bruxelles tace, e preocupat de pistele de biciclete si de asomarea porcilor de prin curtile gospodarilor.

Avem, in Marea Neagra, un colos tafnos, impredictibil si violent care, pe deasupra este si a doua putere militara a lumii si ne temem de el. Dar si aici ne bazam tot pe altii, ca de-aia ne-am facut parteneri strategici cu ei. In loc sa incercam sa dam armatei sistemele de armament de care are nevoie, noi ne facem ca indeplinim cerintele NATO, aruncand cu generozitate in bugetul de 2% din PIB (care ar trebui numit corect „bugetul de aproape 2% din PIB”) si spitale regionale si pensii si stadioane. Avem nevoie de corvete? Da, dar daca se poate sa le aleaga altii. Avem nevoie de rachete? Da, dar bine ar fi sa le primim intregi, nu sa fim nevoiti, Doamne fereste! sa producem si noi vreun cui, vreun surub ceva. Avem nevoie de avioane? Da, dar si aici sa vina unele gata de lupta la care sa nu cumva sa avem ceva de facut, ca ne tulburam somnul de frumusete. Si putem continua cu transportoare blindate, elicoptere, baterii de coasta…

Dar daca as mai putea crede ca este greu sa faci industrie militara, ca este greu sa construiesti centrale sau autostrazi, cum sa cred ca este la fel de greu sa cresti porci? Oameni buni, voi, cei condusi de catre receptorii de fax-uri si email-uri de la Bruxelles, poate nu stiati ca Romania a inregistrat in primele opt luni ale acestui an un deficit de 1,14 miliarde de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Sa va traduc: „Romania este cel mai mare exportator de materii prime agricole din Uniunea Europeana, Romania a livrat cea mai mare cantitate de grau, porumb, floarea soarelui, boabe de soia pana in data de 3 noiembrie, adica in primele 17 saptamani din anul comercial si ocupa locul al doilea la vanzarile de orz. Cu peste 2,3 milioane tone de grau vandute pe pietele extraeuropene, aproape un sfert din productia autohtona, Romania surclaseaza Franta, care are o recolta de patru ori mai mare. Cu peste 860.000 de tone de porumb livrate pe pietele non-UE, Romania acopera 73% din exporturile intregii Uniuni si vinde de patru ori mai mult decat al doilea exportator comunitar, Bulgaria. 63% din exporturile Uniunii de floarea soarelui provin din Romania si aproape 80% din vanzarile de boabe de soia” (sursa: AICI).

Dar, in perioada 1 ianuarie-31 august au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro. De asemenea, s-au majorat si importurile de produse de brutarie, patiserie si biscuiti, de la 93.816 tone, in valoare de 194,98 milioane de euro, in primele opt luni din 2018, la 102.851 tone si 221,07 milioane de euro cheltuiti pe aceste produse in ianuarie-august 2019. (Sursa:AICI). Si noi tot asteptam sa vina niste nemti sau francezi sau olandezi sa ne invete sa crestem porci, vaci si oi!

Credinta nezdruncinata ca altii vor gasi pentru noi solutiile cele mai bune se dovedeste o mistica auto-devoratoare, dar noua nu ne pasa. Europa sigur le stie pe toate si sigur se va ocupa si de noi, cumva. In loc sa intelegem logica functionarii Uniunii Europene, noi ne afundam si mai comod intre pernele moi ale lui „lasa ca vine comisarul european si le rezolva el pe toate”. In loc sa intelegem ca Bruxelles-ul iti aloca niste bani pe care tu trebuie sa stii sa ii folosesti la ce ai nevoie, noi asteptam ceva nedefinit, in ton cu mentalitatea „Dar muieti sunt posmagii?”

Intelegeti, oameni buni: asa cum germanii erau incapabili sa conduca razboiul cu URSS sau sa asculte macar problemele Bucurestiului in 1942, la fel este si cu Germania/Uniunea Europeana de astazi; nu sunt in stare sa reduca decalajele de dezvoltare din Italia de 68 de ani, nu sunt capabile sa-i tina pe englezi inauntru, nu pot sa faca fata expansiunii rusesti, s-au trezit cu milioane de migranti cu care nu stiu ce sa faca, dar au un plan pentru dezvoltarea Romaniei? Hai sa fim seriosi…

Ei, poate macar am invatat cea de-a doua lectie de noiembrie: sa fim sincroni cu tendintele regionale, sa nu-i lasam pe cehi, unguri sau polonezi sa intre pe vreo usa pe care noi sa nu incapem! Ti-ai gasit! Am sa prezint un tabel simplu, care indica, sintetic, cam cat de sincroni suntem noi cu cei din liga noastra, Liga Visegrad:

deficit bugetar Visegrad
Sursa:AICI

Tabelul de mai sus indica un fapt demult stiut: pentru o natiune nu exista decat o singura cale de succes, dar exista o infinitate de cai de a provoca esecul.

Avem, carevasazica, un deficit bugetar dublu fata de urmatorii de pe lista (ungurii), un deficit comercial de patru ori mai mare decat al urmatorilor (ungurii) si un deficit de cont curent de patru ori mai mare decat al urmatorilor (tot ungurii). Acum intelegeti de ce sunt ei in OECD si in Schengen si noi pe dinafara? Pai, frate, ce sa le zica birocratia bruxelleza sau berlineza iliberalilor, cand ei respecta toate regulile jocului?

Mai reiau o data, poate veti intelege, conducatori ai Romaniei: Niciodata, dar niciodata, n-ar trebui sa mai existe o usa pe care sa se strecoare ungurii, cehii si polonezii si pe care noi sa nu incapem!

In anii 2010-2013, Romania a platit, prin saracire si lipsuri prostiile unor conducatori inepti, care au sacrificat tara in favoarea propriilor partide. Acum, tara pare fericita, cu mall-urile asaltate de masini de sute de mii de euro dar, in spatele veseliei unor cheltuieli prea mari, pandeste pericolul unei crize la fel de mari precum in 2010, datorate aceluiasi blestemat populism si aceleiasi blestemate incompetente.

Pentru a incheia pe un ton mai amar decat cel cu care am inceput, sa va mai spun un lucru: daca la Stalingrad am pierdut 150.000 de militari, in razboiul din ultimii 12 ani am pierdut intre 4 si 5 milioane de romani si un PIB potential de peste 100 miliarde de euro anual. Dintre acestia, Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, in timp ce deficitul anual al angajatilor din industria de profil este de aproape 15.500….”

29 de gânduri despre “Guest post: Petrisor Peiu – Lectiile neinvatate

  1. O primaq observatie , asa din viteza .
    Dl Peiu nu prea intelege ce e cu istoria. Nici macar pe cea traita pe piele propriie si personala …..

    1) „desi eram aliati cu germanii de numai doi ani, Romania a crezut orbeste in steaua si priceperea la razboi a acestora. . Steraua aia nemteeasvca starlucea ca o supernova. Frnata cazuse fil;gerator si zisese Pitie Kamerad! Franta … aia care pana atunci se incununase cu votutile martiale , Belona crestina… Leul englez alunat cu un zât peste canal …..
    Si aurmat vara 1941 si 1942 …..

    2) UK era cam putoare economic no 3. nemtia e4ra a 2a!

    3) 1989. A trait, informatii swunt dar dl in cauza prefera argumentele de bodega si 22 . „Bucurestiul decide, la cel de-al XIV-lea” Bucurestiul decide pe naiba. pare a fi destul de vratsnic incat sa stie cam cum era atmosfera ….
    Si cam toatalumea omite principala deosebire dintre Polonia, UNgaria si Romania. Polonia datora 40 mld $ . Ungaria numai 20. Romania platise . IAr RDG era in mare incurcatura … ca RFG ii zisese vorba aia de la Braila :”Bruder, Bruder da branza-i pe bani!!” si cum era voba de bani multi si nu aveau choiar ataia dizidenti de vanzare (si Bonn ul tocmai zisese ca pretu dizidenetului era in scadere!) au decis sa vanza socialismul si RDG ul !
    Cu cehii zau ca nu stiu ….

    In rest .. il aprerciez si eu pe Peiu. Da mai critic

    • Să nu uităn că Polonia care avea aproape 100 miliarde darorie, nu doar 40 a fost scutită de plata datoriei, la fel ca şi Ungaria pentru a ne face să simţim şi mai drastic pedeapsa pentru că Ceauşescu a avut curajul să sfideze marea finanţă care trăieşte, şi încă cum, doar din dobânzi cămătăreşti !

  2. Prieteni, cred că ar trebui să ne punem întrebarea: Acest blog mai aparține domnului Năstase ?
    Cel care a scris comentariul de mai sus nu are nicio legătură cu social democrația, iar reproducerea acestui text, fără discernământ și fărăun comentariu selectiv critic, mă face să cred că altcineva, nu domnul Adrian Năstase, gestionează blogul și impune temele

  3. Romania si conducatorii ei de-a lungul istoriei intotdeauna au avut demnitate in ciuda limitarii lor din diverse motive.
    Articolul este total anapoda tratand simplist si ieftin cursul nostru istoric.
    Comentatorul descopera intamplator apa calda calcand in picioare adevarul istoric pur nu cel din manualele „unora „si „altora”.
    „Sa fim sanatosi” ca dupa ’89 in mare parte istoria este scrisa de altii care n-au nicio legatura cu natiunea si tara .
    Asa am ajuns…

  4. BRAVOOOOOOOOOO  SUPER ARTICOLLLLLLLL,,,POATE CITESC SI GUVERNANTII NOSTRII SI SA DECIDA SA FACA CEVA PT TARA LOR NU PT BUNASTAREA LOR PERSONALA CU ZECI DE CASE UINELE FURATE LA VEDERE UNELE ASCUNSE.  HAIDETI SI FACETI CEVA SI PT ROMANII NOSTRII SA NU NE MAI PLECE COPII DIN TARA CUM A PLECAT SI SINGURA MEA FIICA CRESCUTA DE LA 4 ANI SINGURA FIIND VADUVA PT CA NISTE GENERALI AI ARMATEI ROMANE TINEAU ANGAJATE PIPITE CU GRADE MARI PE UMERI CA DE ERA TATA MARE PARLAMENTAR NU UIN OM OBISNUIT CA MINE,  MIESTE RUSINE CE PRESEDINTE SI CE GUVERN DE RAHAT AVEM.  TOT ,MAI SPER  CA CEVA BUN SE VA MAI INTAMPLA SI PT NOI ROMANII DE RAND..SPERRRRRRRRRRRR

  5. M-da, atunci, in Brumar 1942, am suferit o infrangere “fulgeratoare”. A fost “logica” si “legica”, cum se spune in limbaj apodictic. De ce? Pentru ca victoriile pentru o tara mica se construiesc in timp indelungat. (A): E nevoie in primul rand de lideri vizionari. De personalitati politico-diplomatice care au in gena intuitia si profetia celor ce se vor intampla. Care sa citeasca semnele vremurilor care vor veni. Cel putin pe termen scurt si mijlociu. Asa cum a sunat avertizarea timpurie a lui Nicolae Titulescu, privind politica externa a Romaniei, dar si la Liga Natiunilor. Era o nebunie sa se creada ca nucleul mitteleuropean (german) va atrage pe orbita sa colosul jupiterian (ruso-sovietic)!!! Insa, la Bucuresti, palatal regal si ambasada germana “fraternizasera” intru utopie si germanitate, in care realismul si romanismul nu au mai avut loc. La fel se intampla si acum, doar utopia, ambasada si guvernatorul s-au schimbat, colonia a ramas accceasi. Nu exista inca niciun studiu contrafactual, “Ce ar fi fost daca…?”. Daca, de pilda, pe tron am fi avut un domn pamantean (chiar si cu o tiitoare, daca asa era obiceiul domnilor si al vremurilor, dar sa fi fost tot din neamul dacilor, al carpatinilor!). Un conducator indigen, prin care sa fi curs energia locului, care l-ar fi impiedicat sa preformateze contextul politic si geopolitic pentru dezastrul care urma sa vina, cum a facut regele strain, care a fost coautor, din umbra, la dezastrul etnic si teritorial din anii 40. Ori, daca, de pilda, nu am fi trecut Nistrul. Din nefericire, romanii, germanii si rusii, ca si ceilalti europeni, la care s-au adaugat si asiaticii japonezi, au fost niste uriase sacrificii umane pe altarul celor care au finantat si controlat ambele tabere, Axa si Aliatii. Pentru a nu stiu cata oara, “banii blestemati” si-au facut datoria lor satanica. La fel se intampla si acum, Globalistii creeaza in ascuns (1) Problema, in principal razboiul, obtin (2) Reactia la atrocitatile pe care tot ei le savarsesc sau instiga, tot din intuneric, apoi tot ei “negociaza pacea” si ofera (3) “Solutia”, angrenad la nesfarsit Lumea in cercul vicios al sustinerii intereselor Globalismului, in contra si pe seama celor ale Natiunilor. Astfel Globalismul se ingrasa si se extinde si Natiunile slabesc, pana sucomba. Inca nu a fost spart acest mecanism malversatoriu, prin care Globalismul “modeleaza” Lumea prin, incredibil!, intermediul Lumii insasi! Lumea este lovita cu parti din ea insasi, din care sunt rupte prin coruptie cu “verzisorii” facuti din nimic! Am ajuns sa o vedem si pe asta, ca Natiunea Emerita care este China, prin istoria milenara si munca exemplara, care au dus-o pe merit in a doua pozitie in economia mondiala, sa fie jefuita printr-un razboi comercial, cu taxe vamale spoliatore, fagogitare de PIB chinez. Apoi, de ultima ora, sa fie amenintata cu un razboi militar (Kissinger) si, culmea manipularii instrumentale de catre Globalisti a NATO, pe agenda summitului Aliantei de la Londra sa fie trecuta (de catre cine?) asa-zisa problema a “pericolului” chinez! (B): In al doilea rand, revenind la Romania si la faptul ca victorile sale internationale se construiesc timp indelungat, e nevoie de un mediu nemijlocit si apropiat prietenos, de o arhitectura de securitate si cooperare estica, incluzand subregiunile si regiunea Estului, unde ne aflam si cu care suntem in contact direct. Nu trebuie sa respingem aranjamentele Vestului, nici chiar pe cele ale Vestului Indepartat, dar acestea trebuie sa fie complementare, avand in vedere ca sunt distale si marginale, noi fiind de fapt pe cel mai periferic inel al Vestului. (C): Nu cred ca evenimentul din celalalta Brumar, din 1989, poate fi culpabilizat la nesfarsit fara riscul de a a cadea in aceeasi greseala a orbirii si unilateralismului care ne-au “asigurat” suita de esecuri din anii ’40. Aceasta eroare de interpretare din fericire este doar “apanajul” memoriei politice recente, care este meschina prin a se fi voit in capul mesei fara sa fi contribuit cu nimic. In fond, “Vestele Negre” de atunci nu se deosebesc cu nimic de “Vestele Galbene” de acum. Iliescu a avut perspicacitatea care i-a lipsit lui Ceausescu, o reconfirmare ca Patriotismul are nevoie de Inteligenta, de Elita. Flexibilitatea si adaptarile tactice ale lui Iliescu au scos Romania din izolarea in care o dusese Ceausescu, fara niciun aliat semnificativ, care sa conteze, nici din Est, nici din Vest. Atunci, noi ne-am refolosit, cu abilitate de mare clasa as spune, chiar daca nu cu placere, de vectorul estic, pentru a evita coliziuni si dezintegrari, cum se intamplau in sud si in est. In acel moment nu aveam o alternativa, care sa fie verificata, pentru a nu merge in orb. Nici conexiuni de incredere in Vest. Cand alternativa si conexiunile au fost verificate si s-au construit, le-am adoptat fara rezerve, intrand in NATO si in UE. Cu certitudine, la o scara marita a istoriei, etapa de inceput a transformarilor de dupa 1989 va fi apreciata cum se cuvine, ca unica alternativa, social-economica in primul rand, terapia de soc era inacceptabila pentru un popor care suferise economic ingrozitor. Ca in anii 2000, in special in ultimii 15 ani, lucrurile au luat o alta intorsatura, este o alta problema, care necesita o noua gandire si, poate, o noua optiune. (D): Ma intreb ce vrea sa sugereze poza. O “Eva Imparateasa”, oferind un nou “mar”? Si “cui?” Sa fie un mar al populismului? Si de ce cu doar o zi inainte?! Hâm… hâm… hâm… Imi miroase a critica criptica…

  6. De acord cu ZeV, acest articol, cu „Iliescu [care] a acaparat puterea in sunetele de ciomege ale detasamentelor deghizate in muncitori si sub lumina lampaselor mineresti”(!!!???) trebuia eliminat din start, chiar daca alte lucruri sunt corecte.
    Nu sunteti fair-play, Domnule Adrian Nastase!

  7. Dă uichend, înainte de turuʹ doi…

    „MAREA BĂTĂLIE DE LA NAZUL MIC” SAU FIOROASA CONFRUNTARE A GUVERNULUI ORBAN CU POȘTAȘII

    Cine a crezut că doar Klaus duce un istovitor război cu CIUMA ROȘIE iar în rest e liniște și pace pe teritoriul patriei, s-a înșelat amarnic. Lupte grele, dar încununate de succese de etapă poartă și Guvernul Orban. Din tranșee acesta mitraliază cu mult curaj milițiile extrem de performante ale poștașilor, dotate cu șepci obraznice și cămăși bleu, precum și cu tăști cu bandulieră și zorzon. Lucrurile sunt atât de grave și armata paralelă a poștașilor este atât de perfidă, încât însăși doamna general Turcan, îmbrăcată în mantaua casual destinată operațiunilor strategice, a ieșit la declarații de presă alături de doamna colonel Violeta Alexandru ca să anunțe, așa cum numai generalul Vasile Florin Cîțu a mai făcut-o, că nu vor lua prizonieri!

    Deschiderea a făcut-o Turcan:

    „Toate semnalele pe care le-am primit din teritoriu că agenți poștali fac politica PESEDE, că amenință cu neplata pensiilor sau… PROPAGHEAZĂ știrea falsă că pensiile se vor micșora sau nu se vor plăti trebuie să înceteze și această obligație de a înceta zvonistica este de natură contractuală și a fost solicitată expres directorului Poștei Române. Există o situație economică dificilă, dar pentru că… (Turcan se gândește preț de câteva secunde… părerea mea e că se gândește fix la generalul Cîțu, înainte de a rosti următoarele cuvinte, n.n.) … ăăă… pentru că… ȘTIM SĂ GUVERNĂM, știm să identificăm SURSE FINANCIARE (…și tot Cîțu îi apare în minte, în întreaga lui splendoare… Îl întrezărește fluturând o gaură negră care aduce, de departe, cu prapurul întunecat al echipei VĂ VEDEM DIN SIBIU, pus în spatele lui Liiceanu Gabriel, în Piața Universității, la „manifestație”, ca să nu-l ia „corentul” pe la șale pe geniul gedeseului, n.n.)… toate angajamentele asumate prin lege se vor respecta. Aceasta este concluzia pe care astăzi am tras-o în urma acestei întâlniri, la solicitarea doamnei ministru Violeta Alexandru, căreia îi mulțumesc foarte mult pentru modul în care a înțeles să pună instituțiile din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale la treabă, în interes public.( și se întoarce, cu un aer satisfăcut către Violeta Alexandru, n.n.)

    Căci, numai ce termină doamna Turcan să mi ți-i ciufulească pe poștași, că se și grăbi să preia tema doamna ministru Violeta Alexandru, crescută la școala protestelor pe coli A4, vânturate-n Parlament de useriști și cioloșiști, fostă activistă pe tărâm civic, fostă directoare executivă a Asociației Pro Democrația, fostă directoare a Institutului pentru Politici Publice (IPP), fostă ministru pentru Consultare Publică si Dialog Civic în guvernul Cioloș, care, pentru a fi mai fermă când se luptă cu brutele distribuitoare de pensii și „propagheriste” de fake-news-uri, își aranjează părul și ținuta și, ca orice cadru de nădejde crescut la școala activismului și protestelor pe coli A4, pune la vedere un mic afiș cu „NU SE TAIE PENSII. NU SE TAIE SALARII. OPRIȚI MANIPULAREA”. (… ăăă… după cum arată afișul, mai puteți încerca, în gând, și cu: „ÎNCHIS PENTRU INVENTAR. REVENIȚI DUPĂ ORELE 14,00. CONCEDIU DE ODIHNĂ. PRIMIM MARFĂ. ANGAJĂM LUCRĂTOR COMERCIAL. CARE ȚI-AI LĂSAT BICICLETA ÎN USCĂTOR?” etc, etc…n.n.)

    Iar din spatele afișului mititel, dânsa glăsui așa:

    „Este un răspuns la nenumăratele semnale pe care le-am primit de la pensionari care-și primesc pensiile la poartă, în cash, că sunt întârzieri în plata pensiilor precum și că în această perioadă, poștașii în loc să se rezume la ce scrie în «fișa postului» și anume să livreze pensia pensionarului, întrețin o comunicare cu pensionarul îndemnând să voteze un anumit partid. Pe mine mă interesează ca pensiile să fie plătite la timp -nu vreau să se facă politică în nicio parte a spectrului politic, în nicio direcție, ci Poșta Română să-și respecte contractul pe care îl are cu Casa de pensii. Există în interiorul Poștei Române persoane care se ocupă mai mult cu politica decât să se ocupe cu ceea ce au de făcut prin «fișa postului.»…” ( asta m-a uimit peste măsură, pentru că, dacă ar fi așa și poștașii s-ar ocupa mai mult de făcut politică decât de distribuit pensii, pe cine naiba „INFLUENȚIZEAZĂ” din moment ce umblă teleleu și nu merg la poarta omului pe care trebuie să-l „MANIPULIZEZE” și-n căminul căruia trebuie să „PROPAGHEZE” niște dezinformări odioase, când îi „ÎNMÂNIZEAZĂ” pensia? n.n.)

    Asta mi-a amintit de vorbele nemuritorului Gambetta, rostite răspicat de Raluca Turcan, într-o epocală intervenție în aula Parlamentului:

    „Ați tras fără somație și au picat toți în colimatorul dumneavoastră…” că doar toată lumea știe că întâi tragi fără somație și după aceea pică toți, ca muștele date cu FLIT, în castronul numit „colimator”. Strategia noului PENELE, izbitor de PEDELIST în momentul de față, în lupta cu necruțătorii poștași, pe asta se și bazează.

    Nu știu câtă cenușă și-au pus în cap șefii Companiei Naționale „Poșta Română” S.A. și dacă până la urmă au capitulat în fața guvernului reprezentat de cele două doamne, dar bănuiesc și eu, cam așa cum bănuia și Virgil Guran în emisiunea EDIȚIE SPECIALĂ, moderată de Cătălina Porumbel, din 21 noiembrie 2019, ora 17:05, că „…Au găsit un motiv să motiveze cumva”…

  8. Consider articolul foarte bun, si critic, logic, ceea ce lipseste din traista Iohannis & PNL. M-am saturat sa ii vad cum se lauda pe la shushanalele PPE, cum au pus ei iar mina pe tara, si cum o sa o administreze in interes de grup politic, format sa deserveasca Germania si pe altii.

    Intrebarea este: cine vine cu un plan alternativ de actiune, si masuri concrete pentru ca Romania sa reduca aceste decalaje cu Ungaria si tarile de la Visegrad? Se pot impune restrictii la import, sau masuri interne care sa oblige firmele sa achizitioneze produse agricole-zootehnce romanesti? Ce altceva se poate face?

  9. Ca un addendum la comentariul precedent: nu am auzit nimic concret de la PSD despre decalajul crescind intre Romania si Ungaria, decalaj care s-a adincit chiar pe vremea cind eu guvernau.

  10. Mi se pare neserioasa abordarea politicianista din campania asta electorala, venita cam de la toti cei ce candideazam desi unii vorbesc de interesul national. Concret insa, nimeni nu are o lista de masuri cu care sa vina sa convinga cetatenii. Rectific, nu vorbesc de „solutiile” eterne ale PNL-PDL care vorbesc de sustenabiliate ca sa poata ei sa redirectioneze banii publici cum le dicteaza interesele economice, lor si firmelor prietene. Nu vorbesc de „statul gras” care trebuie subtiat si „depolitizat” (adica fara pile dela partide). Ce legi se pot aproba care sa vina cu un plus de valoare pentru economia romanesca? Cum vor fi sprijiniti intreprinzatorii romani, in special cei care exporta, si de ce nu celor ce exporta in Ungaria si Polonia? Cum sa facem sa patrundem cu exporturi pe aceste piete care sa echilibreze balanta comerciala cu aceste tari?

    A venit Ludoviv Orban si a zis ca ia el masuri ca leul sa nu se mai deprecieze. Si ce anume face el pentru asta: discuta cu leul sa prinda puteri?

  11. Aceste Casandre ce aduc ?
    Tot ce vad mai sus e o insiruire de tanguiri si de bocete .
    Franta era sub zvastica in 1942 iar cea oficiala il avea ambasador la Bucuresti pe Paul Morand .
    Parca Marea Britanie declarase razboi Romaniei prima , la insistentele URSS .
    Ce legatura intre nenorocirea de la Cotul Donului , cand Armata a 3 – a Romana , cu o suta cincizeci de mii de oameni , dispare sub efectul unui bombardament practic atomic ( bombardamentul de artilerie rusesc este echivalentul lui ) si al asaltului a trei armate blindate inamice si Congresul al XIV -lea din 1989 ? Armata a 4 – a romana , in sud ,mai putin numeroasa ( 74000 de oameni ) a scapat in parte nenorocirii datorita faptului ca era imprastiata pe o linie lunga , si nu concentrata in fata dusmanului , ca Armata a 3 – a .
    Atata ca infrangerea din al doilea razboi si ocuparea tarii de inamic au permis acest Congres comunist , 47 de ani mai tarziu .
    Cine credea ca Ceausescu , om rezonabil , modest , inteligent , va lasa Puterea de la sine , zambind , la Congres , in 1989 ?
    Stai un pic dl Peiu , tot e negru in 2019 ?
    Importam nu stiu ce de mancare – conservele de carne , branza , laptele si vinul din centrele comerciale noi si stralucitoare sunt toate romanesti , daca citesc bine pe eticheta vin de la Prundu Bargaului si Botosani .
    N-avem industrie , dom ‘ Peiu ?
    Dacia , Ford la Craiova , Arctic la Gaiesti , ce sunt ?
    Ne pleaca populatia ?
    Cine pleaca – ” moutonnier ” , ca asa face si Costel si Gigel , oameni necalificati , needucati , plus doctorasi tineri fara experienta care se acopera de ridicol acolo unde ajung .
    Imigrantii ?
    Erdogan si absenta lui Kadafi in Libia .
    Ne terorizeaza Comisia Europeana ?
    Au salvat de 5 ori in trei ani Grecia de la rusinea falimentului .

    • @daca Securitate etc, etc :”Ne pleaca populatia ?
      Cine pleaca – ” moutonnier ” , ca asa face si Costel si Gigel , oameni necalificati , needucati , plus doctorasi tineri fara experienta care se acopera de ridicol acolo unde ajung .”
      ==========
      Pleacă populație?
      Ia priviți cam în ce procente pleacă populația din diferite state americane. Și încercați să analizați cauzele. Abia apoi comparați cu exodul românesc.

      https://moneywise.com/a/ch-b/states-americans-are-fleeing?t=The+States+Where+Americans+Don%27t+Want+To+Live+Anymore&hero=878518

      Și mai remarcați și faptul că imperialiștii și globaliștii americani au mai aproape de nasul lor locuri cu mână de lucru ieftină, deci nu ar mai avea nevoie să exploateze colonia Românica. Și deci să-și dezvolte propria țară.
      Remarca asta este pentru analiștii geostrategici ai Moscovei care zburdă veseli și pe acest blog, doar, doar s-or găsi niscaiva proști care să înfulece cu nesaț momeala antiamericană.

  12. Inca ceva si va las: timpul a aratat care sunt limitele acestei UE, si nici eu nu ma astept sa vina Germania sau Austria sa spuna: hai sa facem ceva sa devinas si ei mai puternici. Uitem, inchidem noi o fabrica BMW din Germania si o mutam la Bucuresti, sa ii ajutam pe romani. Aiurea, toti sunt pentru ei si interesele lor. Conteaza ca Romania sa ramina saraca, sa putemn profita de ea. Cu SUA, vad ca noii alesi vorbesc doar de interese energetice si strategice. Nimic despre investitii americane sau cooperari mai puternice care sa dea un boost economiei romanesti (sigur exista Ford, Oracle, Microsoft dar e nevoie de mai mult). Probabil nici nu se poate pina cind romanii nu vor putea calatorii fara viza, sa faca afaceri cu SUA. Si atunci, ce sa facem? Fie reusim noi sa producem ceva si sa exportam mai mult, fie limitam importurile, fie deschidem alte relatii comerciale bilaterale sau multilaterale cu tari non-UE. Da, cu China, Rusia, Israel, poate tari din Asia centrala, cu Coreea de Sud, cu Turcia etc. Cred ca nu trebuie sa ne izolam in acest tip de UE, desi PNL si Iohannis asta vor. Da, impartasim valori europene si transatlantice, vrem democratie si stat de drept, dar vrem si o economie puternica. Au trecut totusi 30 de ani, si in loc sa deplingem „greaua mostenire” si sa jelim ca niste babe, mai bine ne punem toti capetele la un loc, fie ca ne numim pesedisti, nationalisti, penelisti sau mai stiu eu ce.

  13. Adrian Năstase
    OK, reproduc ce mi se pare interesant:
    ,, Lipsa de adecvare din acel noiembrie 1989 a facut posibila baia de sange de peste o luna, din decembrie 1989, precum si inlocuirea regimului Ceausescu nu cu exponentii democratiei liberale, ci cu o alta grupare comunista, dependenta de legaturile cu Moscova, dar la fel de violenta si de primitiva. Gruparea Iliescu a acaparat puterea in sunetele de ciomege ale detasamentelor deghizate in muncitori si sub lumina lampaselor mineresti, aruncand Romania departe de Occident, in spatele „liniei Huntington”.”
    COMENTEZ:
    Mai are sens să argumentăm că PSD nu este ciuma roșie, după ce dvs, atent monitorizat de adversarii politici ai social democrației,
    postați necritic astfel de alegații, exact înaintea turului doi al unor alegeri prezidențiale cruciale care ar putea însemna, poate, sfârșitul PSD, așa cum îl știm în prezent ?
    … Dacă spuneați așa ceva în 2004, poate ați fi câștigat, cine știe?… Dar oare cu ce preț ?

  14. Bine le ziceți; dar, cine mai citește? Conducători, nu avem; pentru că, profitând de incompetența lor, sistemul birocratic corupt, renumitul ”Sistem”; cel care, l-a învins pe EC; a fost îngenunchiat de TB și coabitează, în aceleași condiții, cu KWI, i-a redus, cu ajutorul lor, la o stare larvară: Consumă, cu lăcomie din bugetul nostru; dar, nu produc nimic; doar, pagube în economia țării. Până când să mai rabde acest popor?

  15. „Săptămâna trecută am văzut președintele României, care fuge de o dezbatere electorală! Prima data in istorie! Bărbat? Cum să nu te prezinți la o dezbatere?
    Aroganta maximă, arată dispreț față de poporul român!
    E o jignire la adresa românilor, să folosiți slogane intr o campanie electorala. Un bărbat adevarat, merge la dezbatere, fără frică.
    Un președinte care sta ascuns, după servicii, cozi de topor și stapanii lui de afara, nu are cum sa fie un președinte bun pentru România!

    Ce religie aveți, domnule președinte ? Unde locuiesc părinții dvs ? Ce ati făcut in ultimii cinci ani pentru România? NIMIC! Absolut nimic! Ati dezbinat românii , și nu ati avut respect fata de constituția României!
    Cel mai rău președinte, care nu își asuma nimic și jignește zâmbind, poporul român.

    Noi, suntem de vină,ca ne înjurăm între noi, in loc sa nu mai permitem așa ceva. In Serbia, era dat jos de mult din funcție.

    Eu sunt patriot și nu voi vota Iohannis niciodată! Mai bine mort, decât sa votez un străin, care nu iubește România și neamul românesc!
    Nu are religia noastră, a “ tuturor românilor “ , care ne a unit sute de ani. Nu are compasiune față de poporul român. Istoria nu o sa te uite.

    Eu, NU votez Iohannis!
    Cei care îl votați, să vă asumați!
    Eu, nu am sa las copilul meu pe mâna unui om, care nu are copii. Nu poate el sa înțeleaga durerea poporului, ca multinaționalele fac in România miliarde, iar copiii noștri trăiesc in sărăcie.
    România este o țară bogată, in timp ce copiii României trăiesc in sărăcie. E timpul, poporul să nu mai voteze oameni care nu își iubesc poporul.

    Eu, NU votez Iohannis! Nu îmi plăcea Dancilă, dar in ultima săptămână mi-a arătat că are curaj!
    România are nevoie de patrioți. Oameni care iubesc România și neamul românesc!

    https://www.facebook.com/166753264066412/posts/601762390565495?vh=e&d=n&sfns=mo

    Dați share, înjurați, faceți ce vreți. Copiii noștri vor scrie istoria.
    Nihil Sine Deo !”

    Subscriu !

    • Era postarea unui sportiv celebru, Daniel Ghiţă, care a făcut cunoscută România în Lume cucerind numeroase competiţii . Dar iată şi postarea altui individ, de data asta nu prea român ,
      :Andrei Caramitru
      21 ore ·
      Peste tot in lume exista oameni slabi de înger. Unii cred ca pământul e plat. Alții din diverse secte se închina la extratereștri și profetul lor (Rael – un fost pilot de curse) sau la scriitori SF (scientologii). Și le dau toți banii lor și cred nebunește tot ce li se spune.

      Însă – grupările astea peste tot sunt mici, izolate. La noi însă – avem PSD. O secta in care oameni sărmani acceptă sa fie batjocoriți, furați, umiliți. O sectă unde dumnezeul lor e furtul. Și au 3 profeți : minciuna, țopenia și prostia.

      Secta asta însă – a acaparat statul. Ne-a condus 30 de ani.

      Acum e cazul sa ii trimitem la gunoi. Sa îi sufocăm cu votul nostru. Votul acum nu este despre Iohannis (nici mie nu îmi place). Este un referendum – vrem sau nu sa ne conducă secta asta condusă de nebuni psihopati sau nu ? Vrem sa mai aibă vreun rol in țara asta sau nu?

      Așa ca – oameni buni – mergeti la vot. Nu pentru KWI. Nu contează. Contează însă anihilarea sectei numită PSD.

  16. Eu unul m-am cam saturat de etichetările făcute asupra a ceea ce s-a intimplat in dec.89 bă revoluție bă lovitura de stat.Societatile din Polonia,Ungaria și Cehoslovacia erau mult mai pregătite sa schimbe macazul decât noi care sa fim sinceri am fost mult mai bine înghesuiți in colțul comunist fără sa ne mai rămână nici urma de mic privat doar câțiva țărani pro satele din munți care mai trăiau din ceea ce produceau ei pe pantele abrupte care nu prezentau interes pt agricultura socialista.Spre deosebire de noi nu știu câți conaționali știu de exemplu ca polonezii au păstrat ca 80 procente din terenul arabil în proprietate privată păstrând astfel un rezervor destul de mare derezistenta anticomunista și antisovietică ceea ce i-a ajutat și ulterior la o trecere mult mai rapida și mai facila spre economia de piața.Celelalte doua tari(Ungaria Cehoslovacia)aveau o mare parte a frontierelor cu tari capitaliste de aici derivând alte avantaje fata de noi.In concluzie ce vreau sa spun este ca oricine prelua frâiele in 89 dificultățile erau aceleași și apoi nu uitați ca la balcon se urcase si Verdet dar de bine de rău Iliescu era considerat dizident.Pasii de urmat erau aceeași ca și in țările mai sus amintite doar ca ele începuseră procesul cu mult înaintea noastră și mai aveau și avantajele mai sus amintite.A blama și a desconsidera tot ce s-a intimplat in ultimii 30 de ani ne pune in neplăcuta postura de a nu mai putea deosebi binele de rău și astfel sa nu mai fim capabili sa ne facem un viitor care sa depindă in cea mai mare măsura de noi.Cred deci ca buna credință trebui sa-și facă tot mai mult simțită prezenta in rândul nostru al romanilor pt a creste încrederea dintre noi ceea ce ar duce negreșit la întărirea societății noastre.Si in final pt cei care-și mai pun întrebarea ce a fost in 89 de precizat ca aflat un “ fenomen” care a cuprins toată Europa de est și dacă nu ar fi fost Gorbaciov președintele uniunii sovietice sigur ca “fenomenul” nu s-ar fi numit REVOLUȚIE.

  17. Casargoz dfespre relatia Iohanis -Dancila

    De la un punct încolo, lucrurile se întorc. Pentru că și dacă o femeie vrea să agațe un bărbat încearcă o dată. E refuzată… Încearcă de două ori, e refuzată, încearcă a treia oară și este refuzată. Dacă va continua, acea femeie se acoperă de ridicol. Dă dovadă că nu are niciun pic de demnitate. Dacă e o femeie demnă, nu agață ea un bărbat de la bun început. Deci doamna Dăncilă a „alunecat” în aceste ultime forțări – și asta de astă seară a fost emblematică -, a alunecat în ridicol. Ți-a spus domnule: „Nu vreau să mă întâlnesc cu tine!”. Era clar că nu mai schimbă treaba asta. Ce mai încerci să faci? Nu mai vii în seara asta cu pupitrul pentru că pici în ridicol.

    Asa intre noi ..aaa se poarta un impotent. Unu carein loc sa particpe la sumit viziteaza muzee..sau care se laudfa cu presedntia UE exercitata de givern

  18. Interesante criticile, tot ceea ce avem de facut este, cum amintea si „seful” blog-ului, sa dam dovada de discernamant, sa separam toate adevarurile usturatoare pe alocuri si elementele esentiale care ne-au atras atentia.
    In privinta adevarului istoric pur, nu stiu daca exista. Adevarul istoric este acela pe care fiecare are privilegiul sa-l traieasca intr-un moment dat, in rest trebuie sa dam crezare istoricilor.

  19. SUA importa programatori din India, pe vizele HB1 cu durata de 3ani. Sunt 50,000 locuri (cota de vize alocata anual). Programatorii romani cu cautare in SUA trebuie sa fie ieftini ca indienii, cel putin la inceput.
    SUA e plina, pe de alta parte, de programatori nascuti loco, americani, care ar cere 180,000 pe an, dar nu le da nimeni acest salariu. Globalismul contribuie la scaderea salariilor nativilor.
    Posibil ca in Germania situatia pt programatorii din Romania sa fie mai buna, din cauza declinului natural al populatiei germane.

Lasă un răspuns