Contributie la un mandat prezidential national

In opinia mea, viitorul mandat prezidential trebuie sa fie un mandat al dezvoltarii si modernizarii Romaniei. Un mandat al continuitatii lucrurilor bune incepute in tara.

Iata ce consider eu a fi pilonii pe care se poate sprijini un astfel de mandat:

  1. Revenirea la proiectul politic al reconcilierii nationale; eliminarea stilului conflictual, adversitatea inutila si voluntarismul capriciilor iresponsabile.
  2. Institutionalizarea dialogului democratic cu toti vectorii importanti ai societatii romanesti; in politica, nu e suficient sa fim buni oratori ai propriilor idei, ci, deopotriva, trebuie sa fim si foarte buni ascultatori ai opiniilor celorlalti.
  3. Definirea agendei politice reale a cetatenilor.
  4. Consolitarea dimensiunii strategice a unor proiecte sociale si politice; eliberarea actiunii politice de sub apasarea termenuluiu scurt.
  5. Lansarea proiectului de revizuire a Constitutiei, in acord cu statutul  post-aderare al Romaniei si de regandire a arhitecturii institutionale a statului roman.
  6. Multiplicarea legaturilor dintre decizia politica si expertiza profesionala a specialistilor.
  7. Urmarirea cu atentie a proiectelor majore de infrastructura.
  8. Avand ca baza statutul Romaniei de tara membra NATO si membra a UE, precum si parteneriatele strategice – in special cel cu SUA – Romania isi va largi politica externa catre toate azimuturile, inclusiv prin contacte mai apropiate cu vecinii sai.
  9. Relatiile cu China si cu Rusia ar trebui definite pe o baza pragmatica, luand in considerare si modul de actiune, pe aceste spatii, al partenerilor nostri strategici.
  10. Puterea judecatoreasca este UNA dintre puterile statului si trebuie tratata ca atare. Pe de alta parte, justitia sociala este cel putin la fel de importanta ca si justitia penala.

Ar putea candidatul Iohannis sa-si proiecteze al doilea mandat in acesti termeni? Evident ca nu. Felul in care a actionat timp de 5 ani reprezinta o proba negativa.

De aceea, imi pun speranta ca Viorica Dancila ar putea sa preia in mandatul sau unele dintre aceste idei.

Si, ca atare, va indemn sa votati, duminica, Viorica Dancila!

25 de gânduri despre “Contributie la un mandat prezidential national

  1. Am votat tot timpul PSD, dar nu-mi fac iluzii, suntem conduși de afară prin sistem fanariot modern. Că sunt fanarioți mai buni sau mai răi e alta poveste, dar binele pe care-l poate face unul cu intenții bune e limitat. Bănuiesc ca PSD-ul nu a avut voie să-l aleagă pe Liviu Plesoianu.

  2. Vom vota PSD Excelenta. Nu e doamna Viorica Dancila cel mai bun candidat pe care partidul putea sa-l aiba, dar sa-i dam o sansa.
    Sper sa expuneti aceste puncte si in fata domniei sale.

    • Pe ce vă bazați, când spuneți că V.V.D. nu va înțelege? Eu sunt sigur că Iohannis, chiar dacă ar înțelege,nu le-ar pune în aplicare, pentru că aceste idei nu-i aparțin, iar el nu face decât ceea ce spune el! Se crede atât de deștept, încât nu ascultă de nimeni! El nu este decât un sublim om politic mediocru, încrezut și rău!

  3. Dezbină și vei guverna! Am ajuns atât de jos încât pe celelalte puncte nu cred ca mai e capabil cineva sa le înfăptuiască. Nu m.a înșelat niciodată „dreapta” chiar dacă am fost dezamăgită uneori de „stanga”.
    Viorica Dănilă are o bază buna sar îi trebuie consilieri profesioniști. Mi s.a părut că i.a avut in ultima vreme.
    Oare cum se fura votul? S.a dovedit ca Basescu a pierdut al doilea mandat. Nu plătește nimeni? Cred ca încremenirea aceasta ma îngrijește cel mai tare

  4. Demagogi instrumentati de altundeva , Est si Vest , demonstreaza cu pancarte ” se ridica Moldova ! Nu mai suportam indiferenta Bucurestiului ” , ” vrem autostrada … samd ” ” un metru de autostrada in Moldova ” samd samd .
    Ia sa vedem noi ce spune platforma de licitatii publice Sicap – doar din 2017 pana azi – modernizarea DN 29D , Botosani – Stefanesti – spre Prut – 5 poduri , 2 viaducte – 208 milioane de lei .
    Modernizarea DN Botosani Targu Frumos – 70 km , 268 milioane de lei .
    Reabilitarea a 110 km de DJ in judetul Iasi – 291 milioane de lei .
    Centura Bacau – in regim de autostrada jumatate – 110 milioane de euro .
    Centura Barlad – 12 milioane de euro .
    Centura Suceava – 12 milioane de euro .
    Centura Radauti – 12 milioane de euro .
    Centura Iasi , faza 3 – 126 milioane de lei .
    In total investitii de 320 milioane de euro in infrastructura rutiera din Moldova romaneasca din 2017 pana astazi .
    E chiar nimic ?

  5. „Felul in care a actionat timp de 5 ani reprezinta o proba negativa.”
    De fapt, dască ne gândim că fiind atât de prost…inspirat, ne-a arătat de fapt în cei cinci ani că nu este în stare de nimic şi că nu merită a mai primi un mandat la Cotroceni, ci poate unul la Parchet !
    Deci proba este pozitivă în elucidarea habarnismului johanusian şi a totalului dispreţ cu care îi tratează pe români. Cât despre superioritate, în afară de cea oferită de înălţime nu văd să aibă alta. Vorba aceea :
    Înalt ca bradul şi prost ca gardul….dar îl salvează gradul !
    P.S.
    Mi se pare complet aiurea ca o ţară de creştin-ortodocşi să aibă la conducere în cele mai înalte funcţii nişte minoritari, nu doar etnici, ci şi religioşi !
    Şi aici mă refer nu doar la preşedinte, premier, guvernator, ci şi la alte funcţii mai ales din servicii !
    În ce Ţară din Lume mai întâlnim astfel de anomalii, reieşite cică în urma votului popular ! ?
    Ăştia chiar ne vred atât de proşti, sau poate că noi nu credem atât de deştepţi ca să ne luăm Ţara înapoi ! Până la urmă doar ceea ce-i al nostru şi pentru care s-au jertit şi au murit înaintaşii noştri .
    Că ai lor ştim bine ce au făcut, dar nici într-un caz asta !

  6. Îl văd pe Răducu, prezentând procente:60 Iohannis, 40 Dăncilă. Exact cum au estimat liberalii! Probabil, se vor strădui să obțină acest procentaj. Pe facebook circulă tot felul de ziceri puse în gura lui Dăncilă, majoritatea referitoare la românii aflați în afara graniței. Minciuni! Înseamnă că postacii iohanniști sunt disperați! Dureros este faptul că ei sunt crezuți, dureros este faptul că somnul rațiunii a născut întradevăr iohannism, care a devenit contagios. Prezidentul ne-a învrăjbit, iar actualul Președinte ne-a înrăit, făcând din majoritatea națiunii române una după chipul și asemănarea sa.

    • @Oscar Wilde: ”Pe facebook circulă tot felul de ziceri puse în gura lui Dăncilă, majoritatea referitoare la românii aflați în afara graniței.”
      ====================
      Nu știu ce ziceri despre diasporă sunt puse în gura dnei. Dăncilă.
      Un lucru este cert, PSD s-a ferit permanent ca de ciumă de diasporă. Respectiv, i-a fost frică, dar o frică nebună să vină în comunitățile românești să-și prezinte adevărata imagine.
      Iar omului de rând, român, sau american, sau patagonez îi place să creadă orice zvon lansat prin presă. Orice ”fake news” este pentru el un verset de Biblie.

      Știu sigur că politica față de românii din afară a fost aceea de ”a curta” doar elitele, respectiv mediile universitare și eventual pe oamenii de afaceri, ocolind întrevederile cu cei ”proști, dar mulți”.
      Acum, când voturile vin cu precădere de la românul de mijloc, PSD se întreabă, probabil, de ce diaspora votează cu oricine, numai nu cu PSD sau reprezentanții săi.

      Dacă vreți o schimbare, ieșiți din această politică izolaționistă, redusă la ceeace socoțiți cercul de elite, pentrucă și voi, pesediștii sunteți departe, mult prea departe, de ceeace înseamnă elite, și duceți-vă printre comunitățile românești. Tot nu mai aveți ce pierde.

      Și mai ales, schimbați-vă politica față de Basarabia. Nu o mai ocoliți, nu o mai socotiți ”altă țară” de frica celor de la Bruxelles. Învățați să vă apărați și să vă promovați neamul, că dușmani se află peste tot. Chiar și în interior.
      Și nimeni nu o să vă respecte pentru obediența cu care acceptați fără crâcnire ordinele altora. Veți fi tratați exact conform rolului de slugă pe care vi-l asumați. Din nenorocire și Țara va fi tratată la fel.

      Promovați o politică națională, chiar agresivă, deoarece, se pare, nu mai există alte forțe politice care să aibă puterea de a o face și poate atunci și percepția românului se va schimba.

      V-aș sugera să preluați definiția pe care CMR a lansat-o și a propus-o la începutul secolului 21, ca bază a strategiei pentru dezvoltarea națională:

      ”ROMÂNIA trebuie să capete un înțeles extins, de la teritoriu administrativ, la acela de complex național alcătuit din teritoriul național (teritoriul de formare și dezvoltare a poporului român), populația aferentă acestui teritoriu și națiunea română răspândită în afara acestui teritoriu.”

      • Din pacate si doamna Dancila, ca si Iohannis, repeta papagaliceste teoria celor „doua state romanesti”, si vorbesc despre „traiectoria europeana a Republicii Moldova”. Eu as vorbi de „traiectoria romaneasca a unirii cu Romania”. Asta trebuie spus si repetat non-stop,dar cu acesti politicieni fricosi sa afirme interesul nostru prim al natiunii, nu avem cum sa cistigam.

  7. Am privit deloc surprins mârşava manipulare pe care o face de-acum bine devoalatul serviciilor speciale, Radu Tudor cu privire la sondajele ce pregătesc viitoarea fraudă electorală !
    Nici nu-i de mirare atitudinea individului, de mirare e locul din care i se permite să facă aceste mârşăvii fără ca nimeni să-l oprească !

  8. Se zice de gafele dneu Dancila. Da nici cu prezidelu nu imi este rusine.. Cica dacila a facut zic du latii IMPOTRIVA unora care aveau probleme cu legea …

    SI .. ce se reproseaza PSD „ai americanii sunt de vina ca noi ne-am distrus economia si nu suntem in satre nici macar sa sudam carcasa la un transportor?
    Americanii ti-au scazut TVA-ul, au crescut salariile si pensiile aruncand miliarde de euro direct in consum si apoi direct in importuri care au secatuit financiar Romania?

    Deci
    1 scaderea TVA
    2 marirea veniturilor salariatilor si pensionarilor
    3 cresterea consumului populatiei..

    So zic unii c cica PNL Iohanis nu ar avea program .. Au da nu le convone sa il declare „oficial” si se mira ca cica de ce sunt acuzati ca ?

  9. Domnule Năstase, nu vă supărați, dar sigur sunteți dvs în comentariul de mai sus ? Punctele 8 și 9 vi se par în regulă dpdv logic ?
    Dacă România, în politica externă, ARE LA BAZĂ statutul de…. și parteneriatele strategice…., cum poate ea să dezvolte relații pragmatice cu toate azimuturile și MAI ALES cu China și Rusia, ținând cont (spuneți dvs) de modul de acțiune al partenerilor în această speță ?
    Cum acționează, de exemplu, SUA? Agresiv, impunitiv, restrictiv în relația directă cu China și exercitând presiuni asupra aliaților să nu facă afaceri cu companiile chinezești și rusești, cu accent pe domeniile IT și energetic ! Odată cu șapca, Klaus Iohannis, chemat la ordin la Casa Albă, a primit indicația imperativă să nu accepte oferta Huawei pentru implementarea în România a tehnologiei 5G.
    America se teme de avansul tehnologic al Chinei în acest domeniu și, ce face ?, încearcă să le pună celor de la Huawei bețe în roate, pentru ca firmele lor să câștige timp !
    Iată consecința pentru România : ANCOM a amânat licitația pentru licențele 5G privând statul român de miliarde de euro ! EXACT ACUM când bugetul național are nevoie de venituri suplimentare pentru asigurarea unei sustenabilități consistente !
    … În fine, nu mai contează, dar după ce citesc comentariul dvs de mai sus, ce pretenții, ce așteptări, să avem de la doamna Dancila ?
    Să ne mulțumim cu singurul proiect de țară al domniei sale în materie de politică externă, recte, mutarea ambasadei României la Ierusalim.
    Dumnezeu să ajute țara românească, pentru că sunt slabe speranțe să o facă politicienii.
    Chiar nu văd sensul unor alegeri ,,libere” în România, am face economii substanțiale la buget. Vom avea astfel disponibil pentru a majora cheltuielile aferente taxei de protecție, pe care partenerul strategic o vrea amplificată de vreo patru ori în Japonia și Coreea de Sud..
    Mai rămâne să ne cumpărăm funia și săpunul, sub oblăduirea unui guvernator numit de Departamentul de Stat.
    PS
    Profit de puțina libertate care ne-a mai rămas, un lux pe termen lung.

    • #ZeV: ” ANCOM a amânat licitația pentru licențele 5G privând statul român de miliarde de euro !”

      Probabil aveți un studiu economic care dovedește că prin amânarea licenței de cumpărare de telefoane Huawei generația 5G, România pierde MILIARDE de euro.

      Tot #ZeV: ”Mai rămâne să ne cumpărăm funia și săpunul, sub oblăduirea unui guvernator numit de Departamentul de Stat.”

      Până la Departamentul de Stat, aflat tocmai dincolo de gârla Antlanticului, vedeți de guvernatorii numiți de UE, care trebuie să accepte fără crâcnire DISPOZIȚIILE Uniunii Europene.
      Că și Constituția întocmită de PSD (după cum se tot laudă cu mândrie) tot așa zice:

      ”Art. 148 (2) Ca urmare a aderãrii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementãri comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fatã de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”

      Mă întreb dacă și Constituțiile celorlalte state membre ale UE au articole la fel de obediente și slugarnice.

  10. Obiectivul imediat, de urgenta absoluta zero, este castigarea alegerilor prezidentiale de catre Stanga. Victoria in acest razboi cu Dreapta, pentru cucerirea celei mai inalte cote din politica romaneasca – Palatul Cotroceni – va avea o influenta nationala dintre cele mai benefice, de 15 ani asteptata, si pentru multe cicluri electorale, de acum inainte. Nu e momentul, acum, sa exprimam alte judecati de valoare in legatura cu posibilitatile sau limitele candidatului PSD pentru functia de presedinte. Oricum, Stanga are o expertiza demonstrata si inegalabila pentru pozitia de Sef al Statului. Si, oricum, Viorica Dancila va fi consiliata si va cere consiliere, din PSD si din toate celelalte partide parlamentare. Liderul-femeie al social-democratilor are un spirit politic prin excelenta democratic si o larga deschidere spre dialog, calitati demonstrate din plin in campania electorala. Daca va fi nevoie de alti pasi sau schimbari de leadership prezidential in interiorul Stangii, prin alegeri anticipate, alinieri ale celor trei cicluri electorale etc, vom vedea. Important e ca razboiul sa se incheie Duminica, prin mandatarea unui Presedinte National, care va fi o Victorie a tuturor Romanilor. Votati Viorica Dancila Presedinte!

  11. Comedia dell’arte astazi la Bals , cu Orban si ministrul transporturilor Bode .
    ” Inmanarea ordinului de incepere a lucrarilor pe tronsonul 2 al drumului expres Craiova – Pitesti ” .
    ” Zi istorica pentru Oltenia , zi mare pentru Romania ” spune Orban .
    Da , numai ca deja se lucreaza pe tronson de o luna .
    Ordin de incepere din aprilie , exproprieri prin HG din august .
    Obisnuitele imbecilitati ale lui Orban ” pe tronsonul 1 , de la Craiova , nu se poate lucra ca nu exista proiect tehnic , a fost o butaforie a PSD ” – nu e adevarat , se lucreaza la Robanesti si Pielesti pe acest tronson , unde sunt autorizatii de constructie .
    ” Loturile 3 si 4 sunt in licitatie ” – nu e adevarat , domnule prim ministru , licitatiile sunt SUSPENDATE de doua luni pe aceste loturi .
    Daca vroiau sa faca ceva , cei doi noi inalti demnitari de Stat , ar fi desuspendat aceste doua licitatii .
    Gesticulatie gratuita in ultima zi a campaniei electorale .
    Singurul lucru bun in aceasta impostura este vointa politica de a continua aceasta investitie inceputa de ” celalalt ” .
    Daca e asa , e bine – au de continuat in plus si podul Braila , si autostrada de centura Sud , si inceputul de la Sibiu al autostrazii Sibiu – Pitesti , si centura Bacau , si miniautostrazile lui Cuc de la frontiera ungara (lasand la o parte ironia , aceasta miniautostrada de 5 km aduce autostrada din Ungaria la Oradea ) si intre Cristian si Rasnov .
    O evolutie fata de anii 2005 – 2012 in care domnul Basescu si partidul lui si al celor doi domni declarau razboi oricarui proiect inceput de celalalt .

  12. Buna ziua ! Cu respect si consideratiune, va invit sa judecati „neparinitor” si in interesul cetatenilor dIn care cred ca faceti parte. Dovediti ca sunteti ROMÂN si nu doar un indoctrinat. Hai sa HOTARAM drept si fara prejudecati ! …Restul este poveste ! MOISE

    • @CMR Romania, MOISE: ce propuneti, concret, o lista de masuri, un plan de actiune pentru Romania si romani va rog? Pe urma discutam.

  13. Domnule Prim ministru mai este putin pana vom afla daca vom avea un „mandat prezidential national”. Sunt foarte curios cum vor vota concetatenii mei, insa nu mi-as dori ca dupa cateva luni sa inceapa sa se lamenteze.

Lasă un răspuns