A murit Bogdan Niculescu Duvaz

A murit Bogdan Niculescu Duvaz. Un prieten si un om politic adevarat. Un arhitect, din toate punctele de vedere. De 30 de ani, drumurile noastre au mers in aceeasi directie. Mi-l aduc aminte, cu nostalgie, de la sedintele FSN din Modrogan sau din  Varsovia. Vorbea cumpatat si nu a jignit vreodata pe cineva.

A ales sa mearga o vreme alaturi de Petre Roman si apoi alaturi de Basescu – caruia i-a fost si nas la nunta de argint. Cand Basescu a luat-o la dreapta, l-a parasit si a venit in PSD. Apoi a fost un ministru respectat in guvernul pe care l-am condus. Dupa 2004, a continuat ca parlamentar dar si in calitate de presedinte al departamentului de politica externa din Consiliul national PSD.

A militat in permanenta pentru unitatea stangii, nemultumit de impartirea in doua grupari. Imi aduc aminte de sprijinul sau la Adunarea parlamentara a Consiliului Europei cand, cu votul lui, PDSR a fost primit in grupul socialist. Imi mai aduc aminte de intalnirile noastre, de mai tarziu, din strada maresal Prezan, unde, impreuna cu vechiul sau prieten – Alexandru Sasu – construiam diverse alternative politice.

Timpul a trecut repede. Raman amintiri, franturi de imagini – Bogdan curatandu-si pipa sau ochelarii – reverberatiile vocii sale de bariton.

Ele toate reprezinta o parte din istoria stangii romanesti post-revolutionare pe care, in niciun caz, ura lui Iohannis sau a celor care-i lustruiesc pantofii nu vor reusi sa le distruga.

Drum bun, Bogdan, la intalnirea cu Marele Arhitect. Te vor insoti lacrtimile si amintirile noastre.

 

 

7 gânduri despre “A murit Bogdan Niculescu Duvaz

  1. RIP!
    Dar a pus umarul,impreuna cu Berceanu si Basescu,la distrugerea si asa a firavei coalitii de dupa 1996.Adica la ingroparea sperantelor in guvernarea CDR.Asa mi-a ramas in minte.Din pacate.
    Sper sa se gaseasca 2 banuți si pt el la trecerea STYX-ului.
    Nu neg calitatile de OM si cele expuse de d-voastra.In niciun caz!

  2. Ce ales privilegiu sa va aiba cineva de prieten. Generozitatea, onestitatea si loialitatea nu se pot plati – ele pot fi doar recunoscute si celebrate.
    Cinste dv, dle Nastase pentru modelul peremptoriu de comportament in spatiul public ce-l oferiti in aceste timpuri nesuferite, infestate de mitocanie.

  3. Dumnezeu să-l odihnească în pace! A fost într-adevăr un om și un politician deosebit care, alături de Dumneavoastră și de Alexandru Sasu, ați constituit un veritabil „trio” care a așezat și menținut stânga românească pe calea ei fireasă…

  4. In dimineata aceasta am aflat cu surprindere, ca un politician „pur sange” ai ultimilor 30 de ani, a plecat dintre noi. Ne-a parasit un om, un adevarat politician echilibrat. neconflictual, ponderat si care avea intotdeauna un cuvant de spus.
    Dumnezeu sa-l ierte si sincere condoleante familiei.

Lasă un răspuns