O restanta – expunerea de la Institutul din Shanghai pentru studii europene

In perioada de o saptamana in care am stat la Shanghai, in afara participarii la conferinta SIIS, am tinut mai multe prelegeri la institute si universitati din Shanghai. Intre altele, m-am intalnit cu presedintele si cu reprezentanti ai Institutului din Shanghai pentru studii europene. Este vorba, in realitate, de un network al tuturor structurilor academice care se ocupa de studiul institutiilor si proiectelor europene.

Reprezentantii diferitelor universitati si institute participanti la intalnire erau la curent cu activitatile recente ale UE, inclusiv cele legate de presedintia Romaniei.

PS stiu ca asteptati de la mine comentarii despre alegeri. Le voi face la inceputul saptamanii viitoare.

13 gânduri despre “O restanta – expunerea de la Institutul din Shanghai pentru studii europene

  1. ABIA ASTEPTAM COMENTARIILE DVS PT CA NE-AM SATURAT DE TOT FELUL DE MINCIUNI SI LAUDE DE LA CEI CARE CONDUC TARA ADICA UN ORBETE SI O OAIE TURCANA CU STUDIILE LA RUSI. 

  2. Misto dezastru as zice …

    Se tot agita vorba ca guvernarea PSD este un dezastru, ca e un flas, ca ca….. ca cresterea este rea si PSD e comunism ..
    Ficusul tocmai zice ca ar fi fost contra romanilor …

    Ia sa vedem niste date … cf conform Global Wealth 2019, raportul Credit Suisse

    [b]Numărul de săraci din România s-a înjumătăţit, dar numărul de milionari în dolari s-a dublat[/b]
    Produsul intern brut per adult este estimat la 15.596 de dolari, faţă de 14.646 de dolari în 2018.

    In 2018 – 9,6 milioane de persoane cu o avuţie sub 10.000 de dolari .
    – 5,5 milioane de persoane cu o avuţie cuprinsă între 10.000 de dolari şi 100.000 de dolari.
    – 385.000 de persoane cu o avuţie cuprinsă între 100.000 şi un milion de dolari
    – 16.000 milionari on dolari
    In 2019 – 4,6 milioane de persoane cu o avuţie sub 10.000 de dolari .
    – 9,75 milioane de persoane cu o avuţie cuprinsă între 10.000 de dolari şi 100.000 de dolari.
    – 1,1 milioane cu o avuţie cuprinsă între 100.000 şi un milion de dolari
    – 29.116 milionari !

    Din cei 3.843 de dolari ai unui roman mediu din anul 2000 (pentru 16,3 milioane de adulti), 716 dolari erau active financiare, iar 3.158 dolari erau bunuri nefinanciare. Valoarea medie a datoriei unui roman era de 31 de dolari.

    In 2018 valoarea activelor financiare a crescut la 9.449 de dolari, iar a celor nefinanciare la 13.806 dolari, in timp ce valoarea medie a datoriilor a urcat la 2.934 dolari (numarul adultilor luat in calcul este 15,5 milioane).

    In ce priveste salariatii :
    [quote]Aproape 283.000 de angajaţi români au salarii de peste 1.000 de euro net pe lună, numărul acestora fiind de peste două ori mai mare faţă de acum cinci ani, conform calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii.

    În 2013 în jur de 132.000 de români aveau salarii nete de peste 1.000 de euro net pe lună, adică mai puţin de 3% din totalul angajaţilor din economie, iar în toamna anului trecut numărul acestora a ajuns la peste 283.000 de persoane, reprezentând aproape 6% din totalul angajaţilor din economie.
    [/quote]

    Si – în ceea ce priveşte impozitarea averilor mari, cadrul legislativ este foarte prietenos, spun consultanţii

    Românii au, în 2019, o avere însumată de 668 miliarde de dolari, cu doar un miliard mai mult decât în 2018, ceea ce confirmă mărirea discrepanței dintre bogati și săraci, cu alte cuvinte, bogații devin și mai bogați iar săracii și mai săraci

    Deci, in ultimii 2 ani dinamica a fost uluitoare. Un mare succes al guvernului. Si al guvernmelor PSD iste. Dar un succfes mai degraba liberal decat social democrat.
    Cup[lat cu .. nu stiu cum sa zic. O atitudone sa zic asa cam PeDeLasta fata de aia mai scapatati. O atiduone nitel cam de parveniti . Care a facut ca masuri sociale sa fie cam excesive , dand si intarond impresiaq de „pomana” care a dus .. la insucces electoral . De ex pomana cuj calatoriile CFR acordata prea generos studentilor ….. Prea multele facilitai si sarbatoroi ptr bugetari – pe bune erau enervante!

    Dar per total Credit Suisse zice ca perfoptmata totala e .. ESTE!
    Nu se materializeaza electoral!!!

    Surse :
    adev.ro/pzz7yz
    https://www.dcbusiness.ro/numarul-milionarilor-din-romania-s-a-dublat-in-2019_608951.html

    http://www.ziare.com/credit-suisse/romania/romania-are-15-980-de-milionari-in-dolari-studiu-1535665

    https://www.libertatea.ro/opinii/duminica-sefului-de-ce-a-devenit-klaus-iohannis-presedinte-de-facto-dintr-un-tur-2797974#ziarecom

    Si … asa de toamna : https://www.youtube.com/watch?v=_8ASku7_rnM

    • Domnul meu, toate cele enumerate de dvs., unii nu stiu sa le citesca, sa le interpreteze, vezi Doamne faptele bune nu se pun, se exacerbeaza neajunsurile, nerealizarile si ce este grav extrem de multi cetateni se lasa manipulati de discursul extremist, plin de ura a Presedintelui Republicii in exercitiu. Esenta este ca ” … mărirea discrepanței dintre bogati și săraci, cu alte cuvinte, bogații devin și mai bogați iar săracii și mai săraci”, fapt anormal pentru o tara membra UE.
      Intreb, cum de nu vad toate „institutiile de forta” aceste derapaje periculoase de la varful statului, sunt partase ?

      • Cand mai auziti pe unu zicand „bogații devin și mai bogați iar săracii și mai săraci” si ca acest fapt ar fi anormal pentru o tara membra UE ziceti=i cva asta e capitalismul si daca nu le place recomandati-i melodia asta :
        https://www.youtube.com/watch?v=hAXoGxLx6yk&feature=youtu.be
        si sa invete Internationala !

        Si ziceti-le din partea mea ca este dobitoci . Este la singular ca oricati ar fi toti impreuna au cam tot atat minte cat un copil. Sa invete ca mijloacele trebuie sa fie congruente cu scopurile retardatii naibii!!!

  3. Un articol cu adevărat excepţional, o analiză politică cum rar mai întâlneşti în media românească ! :

    Cinci ani de singurătate
    MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2019 de Doru Buşcu – Caţavencii
    “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece ani. Deceniul Băsescu e ajuns din urmă și bătut de deceniul Iohannis. Pe 24 noiembrie, Iliescu se așteaptă să piardă recordul deținut la alegerile din 1992 și 2000. Klaus Iohannis, care și cînd tace citește din foi, își va încasa premiul de popularitate din mîinile unui popor supărat pe sine, la fel de inteligent ca președinții săi.

    Dan Barna s-a prăjit prea repede, ajutat de flacăra oxiacetilenică a Serviciilor și, odată cu el, emoțiile lui Iohannis. Dacă Theodor Paleologu, instalat de Băsescu pe culoarul USR, ar fi reușit să-l țină pe Barna mai jos, poate că dezvălurile despre activitățile “penale” n-ar mai fi văzut lumina tiparului. După cum Mircea Diaconu, pus acolo ca s-o înjumătățească pe Viorica Dăncilă, s-ar fi confruntat, la un procent mai mare, cu unul din cele 6.000 de dosare transferate de SRI la CNSAS. Să lăsăm, însă, teoria conspirației în seama emisiunilor TV și să ne uităm la fapte.

    Iohannis va avea, în al doilea mandat, mai multă putere decît a avut Băsescu. Petrov a pus pe roate o mică crescătorie de pitbulli pentru distracția lui, dar, între timp, afacerea a crescut. Serviciile și-au triplat bugetele de cînd pesediștii au început să lupte împotriva lor, iar Parchetele și le-au dublat. Iohannis a luat deja în coordonare directă ministerele Justiției, Apărării, Internelor și Externelor, va avea așternut la picioare întregul guvern, cu Orban dînd din coadă, încovrigat deasupra. Iohannis va numi șefii celor trei Parchete și va reînnoi șeful oricărui serviciu secret va dori. Va avea, așadar, în portofoliu DNA, DIICOT, PG, ÎCCJ, SRI, SIE, SPP, STS, DIPI, DGA, DOS, DIA, CSAȚ, ANAF, la care se adaugă trupele Jandarmeriei și militarii din MApN. Tot acest aliotman, cu care poți cuceri Bulgaria într-o noapte și poți aresta toți corupții din Europa de Est, stă la dispoziția unui om care nu poate vorbi singur dacă-i ascunzi foile cu PSD.

    Nu e greu de imaginat ce se va petrece de-a lungul anului electoral 2020, pe care Iohannis trebuie să-l înfrunte avînd un guvern al său minoritar și provizoriu, pus în situația de a nu-și putea trece legile și de a se împumuta frenetic pentru a duce la capăt programul de mită electorală al lui Liviu Dragnea. Ce faci cînd, ca președinte, n-ai bilanț și nici idei? Ce faci cînd guvernul tău n-are destul sprijin parlamentar? Păi, te pui pe arestări, nu? Că doar ai cu ce. Dosarele și Campania Contra Penalilor Alții Decît Ai Noștri își vor redobîndi poziția centrală în gîndirea politică a dreptei și vor înlocui criza de progres. Pesediștii vor fi hăituiți ca hoții de cai, acei cai mari pe care au stat și pe care și i-au furat singuri. Războaiele alimentate de ură, inutile și păguboase ca însăși prostia, vor reaprinde setea de nimic a maselor și își vor aduce contribuția la stagnarea din care ne-am făcut un brand național.

    Sînt două teme mari, uriașe, care ard în văzul tuturor de cel puțin un deceniu și la care președinții României nici n-au catadicsit să privescă. Prima e handicapul deficitului bugetar la care sînt condamnate statele europene înapoiate. Deficitul de 3%, scos din burta sătulă a marilor puteri sub pretextul stabilității financiare, nu îngăduie economiilor mici să se dezvolte. Practic, nu doar le limitează la statutul de piețe cuminți și furnizoare de resurse, ci le elimină din competiția cu cei mari, care s-au scăldat mai bine de un secol în deficite pornografice. N-a existat nici o pîlpîire de curaj, nici un strop de inteligență națională, nici un cuvințel scos de ultimii doi președinți ai României la Bruxelles pe tema acestei condamnări definitive la înapoiere. Noroc cu Macron, care simte că Franța însăși nu mai poate îndura jugul deficitului limitativ și îl denunță ca la ușa cortului. Președintele României ar trebui să ridice fără șovăială această mănușă și să dea fuga cu ea la UE, să-și facă aliați din sărăcia Greciei și a Bulgariei, din frustrarea Poloniei și ambiția Cehiei și a Ungariei, și să ceară, pe o voce îngroșată și fermă, revizuirea cătușelor economice.

    A doua temă e securitatea națională, în sens militar, care se rezumă, din 2004 încoace, la invocarea liturgică a faimosului articol 5 din tratatul nord-atlantic. N-a fost de ajuns că Trump l-a pus la îndoială condiționîndu-l cu bani. N-a fost de ajuns că milităria clasică, de doctrină națională, a fost dată jos din pod și aruncată la coș, cu tot cu trupe și echipament. N-a fost de ajuns că ne dotăm armata cu aparate gata folosite și prin firme care n-au mai construit blindate, pe care le plătim în avans, în schimbul unor favoruri politice. N-a fost de ajuns nici că Rusia i-a luat unui stat vecin cîteva județe și o peninsulă, așa cum i-ar fi furat unui bătrîn căciula. Iresponsabilii noștri președinți, șefi ai armatei, au repetat ca papagalii mantra articolului 5, înfoindu-se, alături de generalii lor de carton, în fața unui partener strategic plictisit de atîta slugărnicie.

    Tot Macron, săracul, rupe vraja infailibilei alianțe și spune, cu autoritatea celei de-a doua forțe militare nord-atlantice, că articolul 5 trebuie pus între paranteze.

    Aceste două teme, dezvoltarea și apărarea, nu numai că ard, ci consacră statutul de națiune stabilă și suverană. Ele sînt răspunderea imediată a președintelui României, sînt propozițiile majore ale viitorului, din care decurg toate celelalte. Iohannis ar putea să-și dedice mandatul relansării națiunii sale ocupîndu-se de lucrurile care ar putea-o salva cu adevărat. Dar poliția politică și nevroza publică îi sună mult mai comod.

    • Da se pare ca, iar, sunt singurul care a citit pe Froedman zicand „daca vreti sa va aparam trebuie sa rezistati nitel singuri!!”

      Una din 2 – ori sunt al maimare si mai adervata geniu al Carpatilor ori sunt nebun!

  4. https://www.catavencii.ro/un-animal-politic-la-pamant/
    Toți cei cu care vorbești cred că Dan Barna a fost răpus de Rise Project.

    Ancheta de acolo l-a tăiat. Nu mai spun de modul în care a administrat politic scandalul în zilele care au urmat.

    Oricum, acea anchetă i-a dat de lucru. Dan Barna se plimba prin campanie cu mâinile în buzunare și fluiera, nu avea ce să facă. Dacă vă amintiți, așa umbla Băse pe la Bruxelles – la marginea grupului, cu capul umflat de alcool, fluiera.

    Zic că Barna și-a făcut de lucru cu ancheta Rise, din motiv că nu scosese un cuvânt împotriva lui Klaus Iohannis până atunci. N-a scos nici după aia, motiv pentru care voturile au rămas acolo unde le lăsaseră bunul Dumnezeu și câțiva generali cu cinci ani înainte.

    Însă ceva e curios: felul cum acea anchetă s-a lipit de Barna și l-a sugrumat politic. Ca un șarpe constrictor, a pus jos ditamai animalul politic. E drept, Barna și-a ajutat prădătorul.

    Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat atunci când Iohannis a fost expus într-o anchetă Rise Project infinit mai ucigașă. În ancheta despre Iohannis vorbim de o decizie judecătorească în care judecătorii (cine altcineva?) scriu negru pe alb că doamna Carmen Iohannis a falsificat acte. Și astfel, printr-un asemenea fals, familia Iohannis și-a însușit o casă care le-a adus sute de mii de euro în cont. Iohannis nici nu a vorbit despre asta. La cum e el, probabil că nici nu-și amintește de anchetă. Poate că habar n-are dacă doamna Carmen a făcut sau nu pușcărie între timp pentru acele fapte. Nu ar fi foarte mirat să afle că soția a fost prin pârnaie câteva luni.

    În acest timp și de-atunci încoace, Klaus Iohannis plimba “penalii” în gură, făcea gargară cu ei, cum fac băbuțele dimineața cu apă “pură” la Băile Tușnad.

    Pur și simplu, Iohannis a trecut prin junglă în pielea goală, mânjit cu sânge de căprioară, și nimeni nu s-a atins de el. De plictiseală, fluiera.

    Amuzant e că nici Dan Barna nu a spus nimic despre asta în toată campania.

  5. Nu am auzit de vreun alt presedinte din lumea „occidentala” care sa isi doreste lichidarea unui partid importnat in tara lui, la pachet cu votantii partidului respectiv. Nici macar Trump, care se lupta aprig si ne-ortodox cu democratii, nu a spus vreodata ca isi doreste lichidarea Partidului Democrat.

    Trendul insa va ramine. Iohannis, odata re-ajuns presedinte, ca continua sa consolideze aceasta dezbinare nationala in interesul lui si a partidului sau. La fel cred ca ar fi facut si pesedistii. L-am auzit chiar pe dl. Teodoescu, pe care il apreciez dealtfel, care a afirmat la Antena 3 ca ar fi bine sa vina la putere un Presedinte PSD cu un Guvern „al sau”. Deci, aceiasi dorinta de ambele tabere. Nu se poate lucra la virf pentru naiune cu un presedinte de o culoare si un guvern si parlament de alta.

    Daca ideile care distrug sunt foarte puternice, ce continua sa lipseasca sunt ideile de constructie nationala, un plan care sa fie imbratisat de toate fortele politice pentru dezvoltarea tarii pe termen lung. Un fel de pact tras-partinic. Fiecare cu modul sau de a implementa, dar sa aduca rezultatele asteptate.

  6. 1.Foarte buna initiativa doamnei Dancila, de a iesi pe sticla in aceasta seara.
    Dialogul direct cu ziaristii este bine venit.

    Probabil niste iesiri chiar zilnice, in prime time, ar mai da peste bot unora care genereaza feikniuz pe la tv-uri, ziare si in social-media.

    Perceptia creata in social media poate fi spulberata foarte usor in aceste doua saptamani, prin contact direct.

    In ceea ce priveste cunoasterea de limbi straine, ca vad ca sunt unii interesati, cred ca trebuie sa ne uitam si la modul in care se comporta puternicii planetei.
    Cunoasterea la perfectie a unei limbi straine in sine este un plus, dar nu mi se pare o necesitate.

    Putin vorbeste NUMAI in rusă (desi are ore intregi de interviuri cu ziaristi din toata lumea anual), Trump vorbeste numai in „americana”, pe Macron nu l-am auzit vorbind decat in franceza, iar Merkel comunica in „est germana”(si parca si in rusa vs druga Putin).
    Deci vorbitul sau nu intr-o limba straina, nu mi se pare mie personal un factor x.Trebuie sa ai si ce sa comunici partenerilor in acele limbi pana la urma.
    Unii spun YES foarte des de exemplu si Romania nu creste cu nimic..

    Daca privim la nivelul de izolare al Romaniei din extern, din acest moment, mie personal mi se pare ca suntem mai izolati decat acum 5 ani, realizam ca nici cunoasterea limbii germane sau a dialectelor luxenburgheze nu au fost foarte utile per ansamblu, n-au ajutat tara in sine.
    Investitii germane adevarate, de genul unei fabrici VW sau similare, nu sunt de atins nici acum.
    Batem pasul pe loc.
    Esecurile se intorc in politica interna insa in cautarea vinei la ceilalti.
    Mai conteaza si cum te folosesti de cunoasterea acestor limbi de circulatie internationala sau daca cei cu care vorbesti sunt cu adevarat utili ca parteneri.

    Si pana la urma l-a ajutat acum 5 ani pe domnul Ponta cunoasterea limbilor straine(fapt incontestabil pe care l-am apreciat intotdeauna la Ponta) ?
    N-a interesat pe un numar suficient de votanti acest lucru in 2014, deci nu e un element care sa aduca puncte electorale cred eu.

    2.Obiectivul obsesiv deja al lui KWI este „depesedizarea”.
    Omul are idei putine dar fixe.Sa vedem daca asta in sine e suficient sa castige si sa vedem si cum pune in aplicare acest deziderat, fara sa aduca aminte de anii ’30.
    Oare tipii de PES sunt de acord cu acest tip de obiectiv ?
    Sa nu fie vreun model ce urmeaza sa fie extins la nivelul intregii UE .
    Revolutiile pama la urma sunt intotdeauna surprinzatoare pentru establishment.

    3.E chiar asa de greu de acceptat de catre unii ca un om care a fost deja parlamentar european si Premier poate foarte usor sa fie chiar si Presedinte.

    Daca nici Premier in Romania nu e un benchmark in sine atunci ce e.

    Nu e un fost Premier mai pregatit sa fie Presedinte decat un fost primar ?

    • E buna cunoastrea uneilimbi straine … dar se aplica in situatii de care publicul larg habar nu are (convorbiri tete a tete fara translatori si alti martori.)

      In gnl ar fi de bon ton ca presedintele si premierul sa se folosasca de translatori asa ptr „majestate”

      (tete a tete. Unoeri devine bot in bot … De ex d’Estaing si Helmut Schmidt se vizitau – adica acasa la unu din ei – si ore intregi puneau Europa si lumea la cale. Singuri! Si din unele marturisiri se pare ca se tutuiau f amical ….. )

  7. 1.A observat cineva geometriile pe fond albastru, cele din spatele lui KWI, de la emisiunea Me & Myself, difuzata in aceasta seara pe micile ecrane ? Nu mai avea sigla PNL in background.
    Parea un fel de web pe fundal.
    Era si un cantec in copilarie cu o pânză si elefanti.

    Analistii lauda emisiunea lui KWI vad.
    Un mare wow organizarea si restul de bla-bla.Simpatici si carnatarii intrebatori.
    Am preferat niste snooker in loc.Banalitatile spuse cu staif raman banalitati.
    Cica prinde si la electoratul de dreapta.Foarte tare, cumva domnul Ionas credea ca un „dreptac” voteaza cu Dancila vreodata? Omul parea sa se apere , era defensiv chiar si cand parea sa atace.Mie mi s-a parut bun doar la emisiunile in limba germana, de la tvr, de la inceputul anilor 2000.Eram fan.

    Crede cineva ca omul de rand, nehotaratul apartinic, da vreo para chioara pe marota cu rusii.

    In 2014 au circulat niste zvonuri de finantari, daca nu ma insel, care duceau spre Rusia, si nu erau in legatura cu psd, daca tot scoatem vrajeala cu rusii pe tapet iar.
    Sau crede cineva ca moldovenii de peste Prut n-au vazut lipsa de interes dinspre KWI pentru dorintele de unire si ii pacaleste asocierea socialism-Putin.Nu psd a facut magistrale de gaz, poduri de flori si multe alte facilitati in educatie pentru cei de peste Prut ?
    Sau isi inchipuie cineva ca „tratamentele” aplicate zilei de 1 decembrie trec si alea neobservate.

    Cati presedinti au castigat alegerile pe baza strategiilor generate de analistii prezenti in studioul lui Gadea, in aceasta seara, care descriu cu lux de amanunte cum trebuia sa reactioneze doamna Dancila la nimic ?

    Iesirea doamnei Dancila a fost din punctul meu de vedere foarte buna si a facut uitate spusele lui KWI.

    Se tot fac paralele cu Geoana.
    Domnul Geoana nu era femeie, iar Klaus nu e Petrov.
    Situatia e periculos de similara cu 2009 doar la numaratoare.

    Trebuie chestionat/sondat si cate persoane au adormit la Telejurnalul domnului KWI.Poate aflam un precentaj ceva.

    La emisiunea aia s-au uitat atata timp (nu se mai termina) doar fanii, care probabil si-au reconfirmat hotararea de fi de acord cu ei insisi.

    Am incercat sa rad la faza cu casca, redifuzata ulterior, dar mi- a fost imposibil, umorul de situatie aparent a fost inlocuit repede de un fel de atmosfera ireala , chiar daca groaza/frica de pe fata intrebatorului(speriat de o posibila reactie) genera un fel de comic de situatie.

    Aia din sala aia erau morti de frica, atmosfera era foarte ciudata, de aia nu se auzea nici musca, comparativ cu ceea ce s-a intamplat la sediul psd.Cineva radea de animatia de la conferinta de la sediul psd.Pai era animatie pentru ca doamna Dancila nu genereaza frica .

    Am avut un zeu al somnului intr-o aparitie si un om viu, cu energie, cu o viteza normala, de cealalta parte.

    2.Si mai spun ceva.
    Nu cred ca se castiga alegeri din confruntari si ca un votant de la dreapta trece la stanga sau invers, dupa intalnire.
    La alegerile din 2014 am avut ocazia sa discut cu niste fani ai lui KWI, muncitori in conatructii, apropiati si la nivel de confesiune religioasa cu favoritul.
    Oamenii, mari fani, mi-au spus repetat ca Ponta a fost mai bun decat KWI in confruntarile de la TV.”Ponta l-a distrus”, spuneau ei.In preziua alegerilor tot ei spuneau ca Ponta castiga, pentru ca e mai bun.
    La alegeri castigator a fost KWI.Confruntarea in sine, castigata de Ponta, a avut exacr efectul invers pentru masa de alegatori sau oricum nu l-a ajutat pe Ponta cu nimic.Deci multa circoteca degeaba la tv.
    Daca se accepta confruntarea bine, iar daca nu la fel.

    Coita spune ca PSD a pierdut deja.Nu mai exista rabdarea pana la vot ? Sau crede ca votul romanilor are vreo legatura cu logica sau teoriile politice.Daca era cum ziceau ei intra Diaconu in turul doi, dar n-a intrat.

    Si lumea discuta si subiectele cu ceasuri si brose, asta e foarte bine, mai multe doamne vor acorda atentie alegerilor.Nu vorbim totusi de bijuterii regale.

Lasă un răspuns