Dezbatere la FET

Fundația Europeană Titulescu organizează marți, 12 noiembrie 2019, începând cu ora 16:00, dezbaterea:

„Turcia. Dispută geostrategică în echilibrul de forțe după atacarea Siriei”

Invitați:

Dr. Petrișor PEIU
Corneliu VLAD
Dr. Ionuț COJOCARU

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa TitulescuȘos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

18 gânduri despre “Dezbatere la FET

  1. Alegerile Prezidentiale, Turul Doi: Marele Salt: Recalibrarea PSD si Reinventarea Electoratului

    Draga Sorine, te pripesti cu “concluziile”, dar te inteleg. In fond, excentricitatea de a fi mai “galben” decat culoarea politica galbena a liberalilor (neoliberali de conjunctura) are un precedent intr-o alta simbolistica, relativ similara, dar mult mai celebra: zicala de a fi mai catolic decat papa. Nici pomeneala ca ierarhia de scor din turul intai sa se reproduca in turul doi al alegerilor prezidentiale. Partida este departe de a se fi jucat, turul intai a fost doar o repriza de “incalzire”. Din previziune sunt omise cateva lucruri esentiale.

    Stii care e cea mai mare vulnerabilitate a candidatului Klaus Iohannis? S-a dat atat de rotund si de gonflat, incat in turul doi se va sparge ca un balon supra-umflat. La fel de rupt de realitate este si “prognosticul” privind candidatul PNL, de 60-70% in turul doi. E o propaganda megalomana, care copiaza nefericit stereotipul electoral de dinainte de 1989. Iohannis si-a consumat toate resuresele de sustinere in turul intai. Inclusiv pe cele venite din diaspora. El nu mai are nici rezerve de unde sa fure. Candidatul PNL atata poate, limitele i s-au vazut in primul tur, in care a atras tot ce putea atrage. Toti votantii pro Iohannis au fost la vot. Iohannis nu mai are rezerve, poate doar sa mai ciuguleasca cateva procente de la sustinatorii candidatilor care nu au intrat in turul doi. Dar este exclus ca Iohannis sa obtina 50% plus unu din voturile turului doi.

    Iata cateva argumente de nezdruncinat: (1) PSD de la motiunea de cenzura (pierduta sau facuta cadou? – ramane de reflectat!) nu mai este PSD de la alegerile prezidentiale. PSD s-a recalibrat din mers, pe datele reale de campanie ale adversarilor si pe asteptarile fierbinti ale electoratului. Exista o definitie a inteligentei, aplicabila candidatului stangii, Viorica Dancila, pe care candidatul dreptei, Klaus Iohannis, ori nu o stie, ori a ignorant-o: “Omul cu adevarat inteligent este cel care stie cand sa faca pe prostul”! Este aici o inteligenta de tip morometian. Nu spun ca a fost o tactica Dancila. Dar e cert ca “morometii” au citit-o corect si-i vor da voturile. E ca un fel de ”complicitate” sau de “cod secret”, pe la spatele Dreptei si Sistemului, intre electoratul si candidatul Stangii, care in turul doi va deveni al Majoritatii.

    (2) Electoratul se va reinventa, ca mobilizare si voturi, in cele doua saptamani pana la turul doi. El isi stie cel mai bine suferintele si vede la fel de bine cine il apasa si cine il sustine. Nu va mai astepta ca Iohannis, imitandu-l pe Basescu, sa-l mai treaca inca o data prin iadul austeritatii. Austeristul cu cei multi si lafaitorul cu cei putini se afla, acum, in mainile majoritatii alegatorilor, care ii vor face felul electoral, in turul doi. Adu-ti aminte de amenintarea mocnita a lui Ilie Moromete, mormaita cand cu “fonciirea”: “Nu vor face ei asta… ca atunci…”. (3) Din ambalajul galben si cu fundita in care PNL si Iohannis si-au impachetat propaganda electorala duhneste al dracului de tare a gaze si petrol. Mirosul a ajuns si la nasul natiei, care poate profita de resursele energetice offshore sau poate ramane cu buza umflata, in functie de rezultatul alegerilor prezidentiale.

    (4) Candidatii care au iesit din cursa au fost adversarii lui Klaus Iohannis, capul sistemului si considerat ex ante drept castigator detasat al alegerilor prezidentiale. Nu al candidatei prezidentiabile Viorica Dancila, despre care evaluari partidiste si sondaje de opinie sustineau in cor ca nu va intra in turul doi. Dancila doar ca premier a fost adversara partidelor din opozitie. Dar, o data intrata in opozitie, ea a devenit colega, conlucratoare politic cu fostii adversari. Din perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, tintele comune ale opozitiei sunt PNL, Guvernul Orban si, mai ales, Klaus Iohannis, daca acesta va castiga al doilea mandat si va deveni un presedinte-premier, in stilul basescianist. Consecinta acestei reconfigurari strategice a esichierului va fi ca in al doilea tur opozitia nu va vota candidatul Klaus Iohannis. Motivul este foarte pragmatic si non-ideologic, ca fiecare partid din opozitie sa-si maximizeze sansele la viitoarele alegeri parlamentare, fapt care se poate intampla doar daca PNL va fi impiedicat sa obtina puterea executiva totala.

    http://www.contributors.ro/fara-categorie/when-in-doubt-vote-johannis/

  2. Buba ziua. Eu sunt împotriva PNL -ului. Avem primar de 15 ani de zile in Suceava. Acest tâmpit a cumpărat toată justiția din Suceava. Categoric, am susținut—o pe Veorica. Lupta continua. Nu ne lăsam.

  3. „CRONICA UNEI MORȚI AȘTEPTATE” ( EXCURS UȘOR CINEMATOGRAFIC)

    Cică „vor urma două săptămâni de foc”. Așa spun televiziunile care ieri anunțau niște „răsturnări de situații” de te lua cu leșin dacă erai prostovan și chiar credeai. Formularea este de tot râsul. Toată lumea știe că va fi relaș total. Numai impostorul din fruntea țării rumegă în continuare aceleași sloganuri obosite, inutile și caraghioase. Lui nimeni nu i-a spus că pedalează în gol cu curul lipit de șaua unei biciclete virtuale. De-aia el nu poate ieși din poziția ridicol de belicoasă:

    „Dragii mei, războiul cu PSD nu s-a încheiat. Mai avem o luptă, mai avem un pas peste două săptămâni. Veniți la vot pentru ca lupta voastră să nu fi fost în zadar! Veniți la vot pentru o Românie Normală!”

    Hei, plictisitorule… și după cele două săptămâni, după ce vei avea președintia ta, guvernul tău, parlamentul tău, justiția ta, serviciile tale, cu cine-o să te mai bați? Ce redută vei mai avea de cucerit? Ce vei mai avea de spus? Ce alte obsesii îți vor hrăni discursul repetitiv până la greață? Vezi, Klaus, deși mintea ta nu poate să priceapă, lucrurile sunt mult diferite în 2019 față de 2014. În 2014 erai „minunea (tâmpă, după opinia mea, și de-atunci și de-acum) din noiembrie”, adică erai privit măcar ca o surpriză și cetățeanul român avea așteptări în ceea ce te privea, pe când astăzi nu mai ești decât reflexul unei capitulări totale a poporului român, ești imaginea tristă, dezolantă și dezonorantă a predării lui necondiționate… din teamă, din oboseală, din umilință, din neputință. De aceea nu ești purtătorul vreunei speranțe, ci doar semnul trist dar cu dinții larg rânjiți al renunțării la ORICE SPERANȚĂ.

    Nu mai e nici o luptă reală de dus, căci rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin se cunosc. Nu a fost până acum nici o surpriză, deci nu va fi nici pe mai departe. Însă în această „Cronaca di una morte annunciata” cu Anthony Delon în rolul PESEDEULUI, există, totuși, un avantaj și-un final poate diferit pentru mult-diabolizata CIUMĂ ROȘIE. Care CIUMĂ este ca „Terminator”-ul lui Arnold Alois Schwarzenegger (ăla de la începutul poveștii, iar nu cel „corect din punct de vedere politic” și feminist până la extaz, de ultimă generație): când era el mai tuflit și mai împrăștiat pe pardoseală, odată mi ți se aduna din fragmente și secțiuni și răsărea din dezastrul chiflicit pe gresie o mândrețe de „mister Univers, 1967”, de rămânea mâța-n coadă și spectatorul pe gânduri. Așa și cu PESEDEUL nostru. Pierderea iluziilor și ieșirea din atitudinea contemplativă și sterilă, s-ar putea să-l miște în direcția bună. Încă nu am uitat că la Congresul care a ales-o în urale (ce simpatic!) pe doamna Dăncilă în funcția de președinte PSD următorul clasat, cu un scor, aș spune, surprinzător de bun, a fost Liviu Pleșoianu. Pe acesta, sunt sigură, nu-l va „consilia” marele analist și consultant politic Gușă Cozmin, ajuns membru PSD din pricină că a adulmecat, ca o hienă consacrată, de la mare distanță mirosul fetid de sânge înțepenit în artere și nu s-a putut abține să nu participe la devorarea rituală a leșului.

    Din plină „moarte clinică”, PESEDEUL s-ar putea să înceapă deodată să tragă brusc aer în piept și apoi să respire fără aparate. Eu nu cred în „modernizarea” și așa- zisa „europenizare” a acestui partid. Eu cred însă în posibilitatea lui de a construi, cu aproape aceleași piese, puzzle-ul unui desen diferit. Marginalizând ceea ce este de marginalizat și scoțând în față ceea ce are mai bun, dar nu a folosit eficient până acum.

    În rest, cred că vom mai asista la câteva întâmplări previzibile, amuzante și oarecum cinematografice: de exemplu, abia aștept să-l văd, cu căciula sau, mă rog, cu eleganta pălărie în mână, pe Vosganian bătând la poarta PNL-ului condus de facto de Rareș Bogdan și citind de pe hârtiuță, cu intonație, următorul mesaj vibrant: „…În nemernicia mea, ca un câine turbat, am mușcat mâna care m-a crescut și care m-a hrănit …” exact ca Gheorghe Dinică în „Columna”. Apoi doresc să-l văd pe Tăriceanu cum se micșorează, cu vocea din ce în ce mai pițigăiată, cam cum se dezumfla Jack Nicholson în „The Witches of Eastwick”. În paralel sper ca Pavlov să fie primit cu onoruri în același PENELEU de largă respirație, dovedind că, până la urmă, cu un hăhăit sinistru, răul învinge iar ucigașul scapă, nu numai nepedepsit, ci și elogiat și răsplătit ca în „The player” cu Tim Robinson. În fine, o aștept ca pe-o sărbătoare pe Cruella Demon-Turcan să-și intre în rol și să-i belească de blănițe pe dalmațienii care au votat-o pentru ca apoi să-și facă o haină frumoasă din peticuțele trecute pe la tăbăcar, cam așa cum trebuia să se petreacă în „O sută unu dalmațieni”. Și, în fine, mai vreau ca Cioloș Julien Dacian și Barna Ilie Dan să joace în filmul de mare succes „Alien versus Predator” și să privesc fascinată cum își clămpănesc reciproc dinții unul către celălalt, într-un frumos balet stomatologic.

    Să iubim cinematograful, așadar, prieteni… căci el este ca viața și, uneori, ca moartea noastră pasageră.

  4. Off-topic:

    Vad ca domnul Ion Cristoiu tot ii trage si pe la TV si prin evz sau pe blog cu generalii care nu stiu cum au bagat-o pe Dancila in locul lui Barna.
    Pe bune ?

    Ma insulta pe mine prin ceea ce spune si pe multi altii, si deja suntem peste 2 milioane Am inteles ca l-a votat pe Barna si ii inteleg supararea.

    Ar putea totusi sa accepte ca mai exista si unii ca mine care nu mergem la vot nici ca ne trimit generalii sau mai stiu eu cine, ci din ratiuni bine gandite.

    E deja prea mult.Adica PSD care are in mod real 30% nu putea sa asigure intrarea doamnei Dancila fara nu stiu ce generali ?

    La ora 18 , de care se tot vorbeste, se intorc oamenii acasa din diverse deplasari, unii fac vin sau tuica la tara de exemplu, altii se inorc din weekend, iar altii se intorc chiar de la munca.Chiar am auzit discutii la ceas de seara cand oameni veniti de la munca se intrebau cu cine sa voteze.Deci s-o lase mai moale cu insinuarile, cu programarile generalilor.

    Useristii au fost descurajati de dosarul lui Barna si nu de nu stiu ce teorie a conspiratiei cu generali.
    Numai aberatii.

    Chiar trebuie sa credem ca pesedistii sunt numai oameni de 80 de ani care vin dimineata ca asa se intampla la Gagesti?
    Daca pensionarii erau toti pesedisti veneau macar 4 milioane la vot ieri si nu doar cativa.

  5. Off-topic:

    Desi psd sta doar acceptabil, cu un scor nu foarte mare, toti penelistii au inceput sa tipe ca e pericol ca se intampla ca-n 2016.Hmm.

    Deci PENELISTII au:
    -Guvernul;
    -Presedintia;
    -Majoritate parlamentara
    -Ministerele care organizeaza alegerile;
    -Mare parte din presa;
    -multe altele.

    Cu toate astea dupa cele 37% LI-I FRICĂ.LI-I FRICĂ.

    Mi se pare foarte interesant.
    Asta inseamna ca pot fi infranti si o recunosc azi chiar ei.

    Trebuie invinsi si trimisi acasa la Sibiu, daca li-i frica si cu 37%.

  6. Vad ca foarte multa lume e suparata pentru ca nu se mai ajunge odata la confruntarea electorala dintre doamna Dancila si morocanosul „candidat”.Favoritul se si bucura vad.

    Mai ales televiziunile de stiri par sa aibe o nevoie mare de o astfel de confruntare.

    Exista teeleviziuni insa, cu mai multi telespectatori decat cele setate pe stiri, unde o simpla „ședinta” de shoping bate 10 confruntari politice la audienta, emisiuni care pot expune personalitatea in cauza unui numar mai mare de telespectatori , fie ei nehotarati sau neinteresati de politica.

    Probabil ca o emisiune la o astfel de tv (kanald, a2 ,pro,etc)in care doamna Dancila isi cumpara o geanta sau pantofi de la un mall, spre exemplu, poate avea sanse mai mari, decat o confruntare pur politica, in a genera notorietate pozitiva, mai ales in zona publicului feminin mai tanar.Sau de ce nu, o emisiune in care se povesteste de vacante la bunici sau fructe preferate, iar lista cu subiecte neutre politic, ce pot fi abordate in astfel de emisiuni este foarte lunga.Barna a facut clipuri cu pisoi sau cu inceputul de zi in familie.Mie personal mi s-au parut doua idei bunicele.

    Candidatii din turul doi sunt mai mult decat politicieni.
    Deja vorbim de personalitati care urmeaza sa reprezinte toti romanii, nu numai un anumit partid politic.Deci deschiderea catre un public mai variat este obligatorie iar discursul strict politic limiteaza.Trebuie o campanie „out of the box” pentru perioada urmatoare.Asta cred eu bineinteles.50% din votanti nu au fost la urne, iar 65% nu sunt ultraincantati de ce avem acum.

    De asemenea in rural se asculta Radio Antena Satelor sau Radio Romania.Trebuie accesat si acest spatiu, mai ales dupa programele desfasurate de guvernul trecut pe zona agricola.

    Telespectatorii televiziunilor de stiri sunt doar o mica parte din intreg.

  7. Stați puțin, că nu dau turcii-n România!
    În vâltoarea alegerilor s-a trecut ușor peste adoptarea O.U.G. nr.68/2019, prin care Guvernul Orban a stabilit câteva măsuri prin care se aduc primele îmbunătățiri strucurilor organizatorice, cripto-comuniste, așa cum bine se știe că sunt cele „moștenite”.
    Trebuie să mărturisesc că alăturarea Autorității Naționale pentru Protecția Derpturilor Copilului și Adopții, prin comasare, cu Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, mi se pare foarte binevenită.
    Adică, în sfârșit, se recunoaște că cei ce vor să adopte un copil, au oarece dizabilități, că zdraveni nu pot fi, dacă în aceste vremuri tulburătoare, da tuburătoare, vor să-și asume o așa răspundere!
    Nu vreau să cred că în dosul (scuze,n-am găsit altă „rimă”) acestei comasări ar putea sta reprezentanții comunității LGBT sau, la fel de la modă, reprezentanții sexi marxismului – ambele sprijinite de partidele de dreapta din întreaga lume.

    P.S. Trecerea C.N. Loteria Română sub coordonarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri insemnă că I s-a luat o „jucărie” finanțistului Cîțu sau că I s-a dat o „jucărie” softistului Popescu !?!

  8. Am auzit ca pe domnul Orban il preocupa confruntarea pentru candidatura la prezidentiale.

    Pe mine ma intereseaza mai mult contractul VW si in consecinta m-as fi gandit ca preocuparea Premierului ar trebui sa fie acel obiectiv si nu politica partizana zilele astea.Vizite ceva pe la VW ?Pe la Manfred ?

    Probabil un premier ar trebui sa fie preocupat si sa nu doarma noaptea chiar, nu din cauza candidaturilor si campaniei electorale, ci de modul in care sa mai pot aduce ceva investitori, ca am auzit ca e mare prietenie cu Germania.Plus ca nu mai exista „pericolul pesedist” care sa dea peste cap giustitia si predictibilitatea.

    Confruntarea pentru alegerile prezidentiale, pentru finala, in toate democratiile, are loc in mod direct si nemijlocit.
    E o chestiune si de respect pentru alegatori.

    Trump nu l-a trimis pe Giuliani la confruntarea cu Hilary ci a venit , culmea , chiar el.

    Deci mai multa guvernare si mai putina politica dinspre Premier.

  9. Mda .. Se pare ca in fine stgabii din PSD s-auprins ca nu accedera in turul 2 trebuia sa le fie obiectvul ci castiogarea presedentiei ….
    Adio si peste 5 ani. Daca o sa mai fie PSD …

  10. „Klaus Iohannis: Nu poate exista nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani.”
    Iar un pupingurist de la Republica încearcă să explice mai pe înţelesul proştilor :

    „Cele 5 motive pentru care Klaus Iohannis ar trebui să îi spună NU Vioricăi Dăncilă

    Președintele Klaus Iohannis nu dorește să participe la nicio dezbatere cu Viorica Dăncilă. Mi se pare o alegere corectă. Președintele ar fi trebuit să explice însă mai bine motivele. După mine acestea sunt următoarele:

    1. Viorica Vasilica Dăncilă a spus că nu a fost ea însăși când a fost propusă de Liviu Dragnea și apoi condusă de la spate să execute ce-i dicta liderul PSD.

    „Am început să fiu eu. Am mers după anumite linii deja desenate, după anumite mesaje care trebuia să le scot în spaţiu public. Probabil a fost şi teama de a nu dezamăgi, de a nu-i dezamăgi pe cei care au crezut în mine sau pe cei care au sperat că voi schimba lucrurile. Nu ştiu, poate au fost mai multe elemente care au făcut să nu prea ies în spaţiul public, să fiu mai reţinută” (Viorica Dăncilă, la TVR, în iunie 2019).

    2. Viorica Dăncilă s-a dus în plenul Parlamentului European să spună că ea nu dă socoteală europenilor despre derapajele Guvernului.

    „Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru România din partea dumneavoastră. Întreb pentru cine vrem să construim? Pentru politicieni, pentru MCV, pentru europeni. Nu, trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni. Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţeneşti sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancţionat. În ce fel a vorbit MCV despre încălcarea drepturilor?” (Viorica Dăncilă, în Parlamentul European, octombrie 2018)

    3. Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare partenerilor europeni, susținând că agresiunile jandarmilor asupra manifestanților pașnici au fost răspunsul la o tentativă de lovitură de stat.

    „Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”. (fragment din scrisoarea trimisă în august 2018 de Viorica Dăncilă către conducerea Comisiei Europene).

    4. Viorica Dăncilă a spus – fără să se consulte cu nimeni – că va muta ambasada Israelului la Ierusalim, dinamitând zeci de ani de diplomație, chiar și de dinainte de 1989.

    „După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului” (Viorica Dăncilă, martie 2019, în vizită privată în SUA).

    5. Viorica Dăncilă a refuzat, urmând linia partidului, să dialogheze pe teme extrem de importante, de la OUG 114 până la numirea unui desemnat pentru postul comisar european din partea României? ”

    Ce-a ieşit ?

    Un excelent comentariu :

    Felicitari pentru articol.
    Am gasit „in sfarsit” 5 motive pentru care sa #Votez „Reaua cea mai mica” …

  11. off topic
    Poate ii transmite cineva doamnei Dancila cum trebuie castigat acest tur II al alegerilor. Metoda ar fi aceeasi cu cea a contracandidatului KWI, care din trezire pana-n seara ne spune cum trebuie distrus PSD-ul si V.D., pana n-o mai exista.
    Doamna Dancila trebuie sa adopte acelasi limbaj, tot din trezire pana-n seara, nu in principal la adresa PNL-ului ci la adresa personalitatii toxice, a ilegalitatilor si „scheletilor in dulap” a d-lui K.W.I. .
    Nu stiu daca mai este timpul necesar.

  12. Din pacate n-am putut onora cu prezenta interesanta dezbatere de la FET. Cineva, participant la aceasta dezbatere si cu multumirile anticipate, poate imi creioneaza cateva din discutiile purtate pe marginea subiectului propus.

  13. 1.Vad ca e reaprins subiectul 10 august sistematic, cu tinta turul doi probabil, ceva cu desecretizari – n-am inteles exact.
    Organele de presa deja genereaza informatii, hinturi, in mod pulsatil.
    Tinta sunt rezistentii probabil, sa uite oamenii de tristetea ratarii turului doi.

    Se poate presupune ca asta va fi si subiectul cu emotie de saptamana viitoare , pentru a compensa lipsa dezbaterii electorale si a legitima victoria aluilalt bineinteles.

    Justificand votul din Bucuresti castigi alegerile, nu?

    Bucurestiul nu a fost relevant la turul 1 pentru PSD si probabil utilizarea temei nu va aduce ceva in plus dreptei, dar in fine.

    Eu personal consider ca pe 10 august a fost o tentativa de lovitura de stat, conceputa cred sa aibe loc sub acoperirea unei manifestatii, ce parea sa aibe aparent motive legitime, intr-un sens mai larg.
    Modelul acestui tip de lovitura de stat cred ca il vedem zilele astea aplicat in: Chile,Bolivia, Irak, Liban, Hong-Kong sau alte zone din Africa.Se creeaza intai o manifestatie cu o tema legitima- pro-democratie (alegeri furate sau pretul la bilete pe tren pentru studenti) sau daca nu ,cu generica tema a coruptiei clasei politice, si urmeaza restul retetei, si vedem Siria,Ucraina sau Irak ca si modele cu final fericit.

    Probabil ancheta in legatura cu evenimentele ar trebui sa vizeze nu pe cei care au cerut dispersarea (in Franta nimeni nu prea cere asta dupa luni intregi de proteste cu morti si raniti si distrugeri de milioane de euro), si ne amintim de imaginile cu indivizii ce pregateau molotoave prin zona, ci mai degraba pe cei care au stimulat violentele in sensul intrarii in sediul Guvernului pentru a desavarsi scenariul.
    Asa ar fi logic.
    Nu putem insa banui ca in Romania logica mai are vreo relevanta.

    Au existat oare state „pretene” interesate, care s-au implicat la 10 august activ , si daca da care sunt? Astea ar putea fi alte intrebari?
    Adicatelea sa vedem toate fațetele subiectului 10 august, nu numai pe unele, daca tot se reinitializeaza subiectul.
    Trebuie vazut cine era pro dezordine si cine era pro ordine de drept si Rule of Law.

    Ma asteptam sa vad pedepsiti pe cei 10-20 de insi care au linsat cei doi jandarmi, indivizi care au reusit nu numai sa bata cu bestialitate o femeie jandarm, si ma intreb cine raspundea, dintre organizatorii manifestatiei, pentru o crima, daca se producea, dar ma mai asteptam sa vad si cum a fost luat acel pistol si de cine (in sens mai larg).Nu prea s-a detaliat subiecrul, nu-i stim pe cei 10-20 de faptasi si ce era cu ei, cine-i organizase,etc.Mari eroi la tv erau aia care-si luau amical cate un baston pe spate.Comparand cu ce s-a putut vedea la Barcelona, Hong-Kong sau Paris anul asta , isteria pentru violente pe 10 auguat mi se pare puerila.

    2.Pe de alta parte, vazand printre unii oameni modul de gandire, reliefat si de micro sondajul de la emisiunea lui Gadea, strategii de campanie psd trebuie sa se intrebe daca nu cumva e necesar, ca emotia negativa sa reprezinte peste 50 % din efort.Probabil diferentele trebuie accentuate si nu neaparat programul .
    Romanul nu e receptiv si nici nu intelege multe dintre elementele utile in selectia unui candidat potrivit, dar voteaza impotriva.

    O cheie in aceste alegeri este chiar Ardealul si cred ca printr-o campanie inteligenta bine targetata, in Ardeal, se poate obtine victoria.E atat de simplu de intuit si cum.Pana la urma scopul e cel mai important.

    In Bucuresti vad ca nu numai tema taxarii poluarii a facut furori la vot, ci si lipsa apei calde (datorita unor modernizari la termoficare in interiorul campaniei electorale) in nu stiu ce cartier.Deci pana la urma stimularea natalitatii, vad ca e si o reclama de pe TV, nu a adus si simpatie in electorat, cum nu va aduce nici la anul cred, nici la locale, alegeri care in Bucuresti vor fi pierdute in opinia mea.Probabil USR va castiga Bucurestiul lejer cu 50-60%.

    3.Analizand modul de mobilizare al partidului, observ ca simplu individ, ca partidul se mobilizeaza pentru locale cel mai bine, si cel mai slab pentru prezidentiale, pentru ca pana la urma multi dintre primari sunt interesati de propriile scaune si de un eventual guvern pro (chiar si non-psd), mai mult decat de un singur scaun terțiar, al celui ce ar putea fi presedinte.PSD se poate transforma/faramita deci, intr-un un simplu partid al primariilor, in sesn propriu, si asta daca, avand putin noroc, nu se sucesc dupa cativa ani de mandat, ca-n Bacau sau Iasi.

    Dar daca prin lipsa de mobilizare ACUM, se pierd alegerile astea , iar dupa pierderea alegerilor prezidentiale, partidul ajunge la cote atat de micutze-din lipsa de incredere in electorat, incat primarii piard si alegerile locale si se ajunge chiar la dizolvarea partidului, din lipsa de intelepciune chiar ACUM ?
    Daca incercand sabotajul(am banuieli ca s-a practicat si la celelalte runde de alegeri prezidentiale) candidatului propriu, pentru ca …, ajungi sa tai propriului partid suportul pentru restul alegerilor in masele votante ?

    Lipsa de implicare locala in zona Moldovei e socanta pentru mine, desi e explicabila prin lipsa unor programe ample de reindustrilizare.Multi merg la lucru in strainatate sau Ardeal din lipsa de industrie.

    In opinia mea cheia in aceste alegeri este Ardealul.
    Bucurestiul nu cred ca mai poate fi recuperat.

    Sper ca la aceste alegeri , avand in vedere temerile aratate de dreptaci, sa nu se intample ce invocau de exemplu Vadim sau Petrov de fiecare data la alegeri, adicatelea vreo manevra neortodoxa (2009?).
    Tentatia e mare, ca dupa ce ai si toata puterea si ai si ca singur obiectiv „depesedizare”, sa distrugi cat mai rapid PSD, sa nu mai prinda nici macar localele.
    Probabil observatorii internationali ar trebui luati in calcul la acest tur doi.

    Mi-a placut nervul de dupa cex si sper sa-i tina macar pana a doua zi dupa alegeri, cand se termina numaratoarea.

    • Plătesc loc în primul rând la momentul când iohannes va fi informat că arhiva evenumentelor din 10 aug 2018, nu prea poate fi desecrtizată chiar toată!
      Eu îmi amintesc de faptul că presa l-a zărit pe acolo pe ambasadorul USA și-s convins că și cei de la Jandarmerie!!!
      Se spune că-i bine să fi foarte atent ce-ți dorești, că s-ar putea să se împlinească.

  14. A fost „conferinta de presa” la sediul PDL-PNL, extraordinar organizata, spun toti jurnalistii.cazuti in admiratie. Am vazut un Presedinte al Republicii in exercitiu, unul extremist si extrem de periculos in situatia data, unul a carui singur tel a fost „daramarea” guvernului „esuat” PSD, nu spune care c-au fost mai multe. Nu cred ca Romania are nevoie astazi de un presedinte extremist, girat de un partid istoric. Intrebarile adresate de catre ziaristi au fost relativ blande si de genul „nu-i asa ca …” .
    De partea cealalta, pe buna dreptate am vazut o doamna singura, in ciuda tuturor barfelor o doamna puternica, care a facut fata cu brio atacului intrebarilor din sala, neauzite de publicul telespectator.
    Poate cei de la psd vor avea bunul simt, „staff-ul de campanie” a doamnei Premier, sa o ajute pana la capatul campaniei, mai ales ca-i scurt. Multi spun in ultima vreme ca PSD-ul se devoreaza din interior. Mai ca-mi vine a crede cele vehiculate prin targ si poate-si merita soarta.

Lasă un răspuns