La Shanghai, la Universitatea de business si economie internationala

Astazi, am tinut o prelegere despre relatiile economice dintre UE si China si despre evolutia relatiilor romano-chineze, la Universitatea de business si economie internationala din Shanghai. Au urmat intrebari din partea participantilor, specializati pe situatia tarilor din Europa centrala si de est.

Am vizitat apoi spatiile noului sediu al universitatii, modern si situat intr-o zona superba. In apropiere se afla Parcul Guangfulin, cu numeroase spatii muzeale consacrate istoriei culturii si civilizatiei chineze.

Maine va fi o zi importanta. Va tin pumnii stransi. Stiti cum sa votati!

27 de gânduri despre “La Shanghai, la Universitatea de business si economie internationala

  1. A1 tronsonul Nadlac – Lugoj este in folosinta de 4 ani. Ea leaga orase importante din Transilvania cu Ungaria. Conform teoriei, autostrada ar fi trebuit sa genereze un boom economic marcant. Cifrele arata ca Romania nu a reusit sa exporte in plus spre Ungaria, pentru ca balanta comerciala a ramas in excedent urias pentru Ungaria fata de Romania incepind cu aderarea Romaniei la UE in 2007. In 2015, 2016, 2017 el a crescut s mai mult, desi autostrada exista. Practic asta dovedeste ca, sa construiesti autostrazi nu e intotdeauna benefic intr-un context international ca cel din UE (nu e clar ce beneficiu a adus local/regional in Romania, nu sunt studii, de ce nu sunt?).

    Cifrele si faptul ca Romania nu a reusit de atitia ani sa se dezvolte semnificativ in raport cu Ungaria imi spun ca exista un plan vechi in UE, cu aportul Germaniei, Austriei, probabil a Europeni de Nord, pentru a mentine acest decalaj de dezvoltare intre Ungaria si Romania.

    Nu vi se pare ciudat ca Romania are atitea atuuri geografice, geostrategice si de resurse naturale in raport cu Ungaria, si totusi Romania stragneaza economic si politic in mod straniu?

    Va imaginati ce s-ar intimpla in Europa, inclusiv cea de Vest daca Romania si-ar putea exploata potentialul la adevarata lui valoare? Pai sa va uitati un pic in istorie, pe la 1700, cind romanii se inmulteau mai acatari decit germanii. De ce? Pentru ca puteau produce semnificativ mai mult produse agricole si puteau exporta. Acum, nu doar ca nu ne mai inmultim, dar pierdem populatie, care emigreaza, si nu mai avem cine sa munceasca. Cine pierde, cine cistiga din jocul asta? Romanii pierd masiv. Ungurii cistiga si isi solidifica puterea inclusiv cu aportul rusilor, fapt ce va continua sa tina Romania in subdezvoltare marcanta in raport cu Ungaria, deci sa ramina o periferie usor de controlat.

    • Drumul national Arad – Timisoara era un abator .
      Autostrada aduce mari investitii in regiune – Bosch la Sebes si Blaj , Continental si Foxconn la Timisoara , uite ca se vorbeste de Volkswagen la Arad .

      • Foarte bine, sa vedem de VW…Problema este ce exporti tu pe autostrada aia spre Vest, tu, economie romaneasca, in asa fel sa ai o balanta comerciala echilibrata, sau de ce nu, un excedent comercial cu tarile care te domina economic de ani de zile folosindu-se de autostrada pe care tu ai construit-o in tara ta (cumulind cu celelalte metode de transport).

    • Vrei , poate, sa zici ca in mpd preogramatic a evitat .. p-unend botul la toate cretinsmele!

      Hai sa vedem care ar fi fost atuurile noastre .

      Hidrocarburile. Aveam „de toate”. Adica zacaminte, conducte de transport, rafvinarii, combinate petrochimice – capacitatea de industriualizare era de cca 32 mil tone petrol la o prpducte de cca 14.
      La care se adauga industria ….. care producea diverse instalatii de prelucrare – sunt rafinarii care aufost facute de RSR …. Care producea instaltii de extractie – de la capate antieruptie (cica excelente. Scumpe da excelente. Cica daca aveai indicii ca dai peste un zacamat baban care erupe abundent cumparai cap romanesc. Daca erau semne ca e mediocru – adivca bun da in lomotele normalului – mergeau si sovietice sau alte productii) In anii 70 tona de utilaje de foraj era mai scumpa decat tona de calculatoare!!! Producem chiar si platforme de foraj si ce le mai trebuia .
      Azi importam produse petrochimice de numai … 6 miliarde euroi! Anual.

      Energetica. In 1996 pe fondul dezafectarii unor capcotai indutrial;e mari .. aveam excedet de cca 30-40%.
      Dar , am impartit prpductia in mod temrbel – hidrocentrale, termocentrale si apoi si centele nucleare. Cica sa isi faca concurenta . Cum dna ma-sa sa concureze la pret o hodrocentrala constuita in anii 50-60 cu o termocentrala din anii 80? Sau cu una nucleara din anii 2000?
      Tampenie pura!
      Stiti de ce? Fiindca hidrocentrala aia veche si-a amortizat onvestitia. Acum proce leu e profit curat. Se numeste renta absoluta… si interesul nu este sa ii faci fericiti pe greci carora Buzaianu and Cie „Baitei destepti” le vindeau ieftin productia hidorcentalelor ci sa it echilibrezi consumul….
      Nu-i nimic CEZ casdtiga un ban bun din subventiile pe care le p-altim moristilor lor!!
      A se vedea pe Wiki CEZ …

      Astta asa in mare viteza . A se vedea cam ce sunt azi , in coltu asta de Errorpa CEZ si MOL. Sa nu mai zic ca OMV a ajuns din nimeni cu o duzina de benzinariii qa ajuns , cu pomana noastra, firma de importanta europeana!!!
      V so cmentariul meu : https://adriannastase.ro/2016/10/12/din-nou-despre-privatizarea-petrom/#comment-78859
      (Nu mai pot ma ia cu boratu’.
      OMV si Seele teutonu parca ar fi niste tiganusi cersetori!
      Dupa porcaria asta ar merita sa li se zica „Aici este Europa si avem reguli! Asa ca ba baieti daca nu va place carati-va-ti dracului de impotenti! ” si sa li se puna suplimentar o taxa pe impotenta si una acciza ptr tiganeala!! Plus impozit ptr milogeala!
      In Punjab cu austriecii !!!
      )
      Oti cam dai seama ca daca am fi avut acesti 2 poli economici functiopnad ca companii romanesti aveam castg anula de miliarde ? Cam cat un imprumut FMO din epoca Lupui dde MAre?
      Si mai vezi si https://adriannastase.ro/2016/10/12/din-nou-despre-privatizarea-petrom/#comment-78860
      Si .. fiinta aia incaltata ajuns sinistru la Agricultura vrea desfiintarea Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea. oar Otagnu mainutzicii zice ca cam asa Vremea gostaturilor a trecut. Pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiţii egale de acces la piaţă, dar consider că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate. Trebuie reglementări clare de asigurare a accesului la piaţă pentru producătorii autohtoni, iar dacă aceste reguli sunt respectate, nu mai e nevoie să refacem gostaturile” dand dovada ca nustie nici ce erau Gostaturile, nici ca cum este in Errorpa….

      Ca deh ata e teleptualu’ roman .. Cica europeam dar in 50-60 de ani nu a auzit nicodatta de politica agrara comuna sin Europa si ca din cauza ei decidentii politici se intaneau de 2-4 ori pe an ca sa cada de acord ca NU SUNT DE ACORD!!

      • A da.. cititi mai ales postul de la https://adriannastase.ro/2016/10/12/din-nou-despre-privatizarea-petrom/#comment-78860 si intrebato-va-ti daca este normal ca numai Ghita Bizonu’ (personaj excentric si bizar ce exista numa pe net, si care in viata normala va asigir ca sunt un NIMENI) sa aibe cestiile alea in cap?! Si nici un polotician, analist economic, negocitaor polotic si nici un „Specialost” cu studii, masterate si „practica” europeana?

        Atunci de ce va mirati?!!

        ALta .. cum naoba vreto sa construim o societate capitalista fara sa avm capitalisti ocali (chiar daca cam cptupti?) Va mai amintiti de Gelu Tofan ? Nu ca ma mari simpatii ptr el, Dinu Paturoci sau Elefantii de la RAFO.

  2. Puterea iohannista are patru variante privind continuarea investitiilor strategice incepute de PSD in 2017 :
    1 ) se multumeste sa finanteze proiectele vechi , cele doua santiere incepute de guvernul Ponta in 2014 , amandoua la 60 – 70 % stadiu fizic , patru loturi de autostrada intre Aiud – Sebes si Campia Turzii – Iernut , plus , presiunea opiniei publice o obliga , sectorul de 14 km de autostrada dupa Sibiu spre Talmaciu – Boita si , in surdina , cu fonduri simbolice , suficiente pentru a sapa fundatia unui picior de pod , podul de la Braila
    2 ) in plus de ce am enumerat la 1 ) continua , pentru ca sunt contracte semnate si lucrari incepute , drumul expres Craiova Slatina si incepe lucrarile la autostrada de centura Sud unde contractele sunt semnate de opt luni
    3 ) semneaza marile contracte pe care nu le poate evita , nici amana , pentru ca telenovela contestatiilor a durat suficient pentru ele si nici un judecator nebun nu poate gasi noi motive sa le prelungeasca , Pitesti – Curtea de Arges si Biharea – Marghita
    4 ) trage de timp , ignorandu-le si complacandu-se in contemplarea contestatiilor si a pretextelor ” nu se poate ” , in cazul licitatiilor celorlalte mari proiecte in curs de licitare -metroul spre Otopeni , tronsoanele 3 si 4 ale drumului expres Craiova Pitesti , sectorul Curtea de Arges – Tigveni al autostrazii Sibiu Pitesti , autostrada de centura Nord , santierele din Salaj ale autostrazii Transilvania

  3. Antrenorul principal al nationalelor de rugby ale Angliei in 2004 – 2006 si Scotiei in 2009 – 2012 , Andy Robinson , este noul antrenor al Romaniei la rugby !
    Cel ce va antrena gramada Romaniei , una din cele mai bune din lume in anii 60 – 2000 , este un … georgian !
    Sa le dorim bun venit si mult succes .
    Romania trebuie sa fie pe locurile 1 – 2 in turneul european B , care se joaca timp de doi ani , pentru a se califica la CM din 2023 – un loc este sigur al Georgiei , pentru celalalt bataie apriga cu Rusia si … Spania , sustinuta la cel mai inalt nivel ( regele Felipe asista la meciul care trebuia sa-i califice la ultimul mondial si scandalul facut de ei cu Romania , prin mijloacele utilizate , depaseste cu mult posibilitatile federatiei spaniole de rugby ) care are in componenta 80 % jucatori francezi ( chipurile un strabunic era spaniol ) din sud – vestul Frantei de la echipe franceze grele ( Pau , Bayonne , Biarritz ) si care pun mari , mari probleme Romaniei .
    Hai Romania !

    • Felicitări TVR 1 pentru transmisiile din Japonia cu toate că în ultim moment selecţionata României a fost oprită prin descalificare să ia parte la acest turneu mondial !

  4. Domnule Nastase, m-ar interesa care este „atmosfera” din cadrul universitatii de business si economie internationala din marea metropola chineza, privitoare la relatiile romano-chineze in anul de gratie 2019 ? Va adresez aceasta intrebare in contextul slabirii relatiilor traditionale romano-chineze, atat in plan diplomatic cat si in cel economic.
    Maine incepe „marele tur” si traiesc cu speranta ca „magicienii” de la STS si ceilalti vor sta deoparte, iar cei care vor hotari soarta „turului” vor fi cetatenii romani.

  5. Criminalul din Caracal a reuşit să se facă la fel de nesuferit ca şi cel din Sibiu, nu doar prin ceea ce a făcut sau face, ci şi pentru felul enervant şi greţos în care este mediatizat !
    Aceeaşi media agresivă care încearcă să ne distragă atenţia de la adevăratele probleme prin mediatizarea excesivă a acestor monştri…. „sacri” ai micului ecran !
    La oameni mici, ecrane pe măsură !

    • Te înșeli, nu criminalul este mediatizat, ci profitorii de imagine ai tragediei de la Caracal: Cumpănasu și, într-o mai mică măsură (în ultimul timp), avocatul Tonel Pop.
      În rest, media face ce știe ea cel mai bine: Telenovele paralele cu realitatea adaptate mediei IQ-ului românesc.

  6. UN 45,5% PENTRU LINIȘTEA NOASTRĂ

    Într-o lehamite totală, pigmentată doar pe ici-colea cu câte-un viguros „ba p-a mă-tii, PESEDEULE!”, cetățeanul român se pregătește să-l înfileteze la Cotroceni pentru încă cinci ani pe „el impostor maximo” adică „der maximale Betrüger”… Pentru că grosul electoratului nu are, pentru moment, alte idei. De ce să aleagă pe altcineva? Doar ăsta l-a stuchit între ochi, cu intonație și si-la-bi-sit, timp de cinci ani până când cetățeanul s-a obișnuit și acum de ce-ar trebui să schimbe rețeta? Lasʹ că mai merg încă cinci ani… ca mâine trec.

    Dacă în euforia anului de grație 1990 mi-ar fi spus cineva că în 2019 poporul va alege, pentru a doua oară, ca președinte al României un profesor de fizică, etnic german, de doi metri înălțime, cu șase case dobândite fantezist ba din meditații, ba din „darul de la nuntă”, ba din „vânzări anterioare”, ba din banii de la socri, ba din „nu se știe cum”… care recunoaște că a „plasat” niște copii români la export, dar pentru chestia asta zice că n-a primit bani, ci …( pauză de gândire) … ăăă… niște cadouri… care a retrocedat în calitatea de „bürgermeister” tot ce-a prins mai acătări și mai imobiliar atât către Forumul pe care-l păstorise tot dânsul în calitate de „der große Chef”, cât și către biserica al cărei enoriaș pios era… și care a mai avut cinci ani de relaș la Cotroceni, timp în care s-a ploconit -de te și miri că se mai poate îndrepta din șale- la toate înaltele porți ieșite-n cale-… cred că aș fi râs cu lacrimi, ca de-o glumă bună. Dar acum, știu și eu? O mai fi cazul să râd?

    De ce se teme mai mult și mai mult cetățeanul român la alegerile prezidențiale? Păi, zic…

    1.Să nu aleagă un președinte care să vrea să concentreze toată puterea în mâna unui singur partid („Dacă aveți impresia că PSD a dispărut, vă spun că nu a dispărut și nu dispare peste noapte. Eroare! Nu va fi așa. Eu m-am luptat, voi v-ați luptat și am reușit, dar bătălia nu se termină duminică. Voi sunteți armata mea.” Klaus Iohannis, Brăila, miting 6 noiembrie 2019)

    2.Să nu se revină, prin alegerea unui președinte nepotrivit, la blestematul „cult al personalității” de care cetățeanul român este sătul („Îl avem alături de noi pe cel mai tare preşedinte al României, la evenimentul celei mai tari organizaţii de tineret din România. Domnule preşedinte, vorbesc în numele întregii echipe a TNL când vă spun că sunteţi un exemplu pentru fiecare din noi. Aţi făcut din Sibiu reperul administraţiilor locale din România şi nu aţi făcut de-a lungul carierei dumneavoastră politice niciun compromis.”- Aplauze furtunoase, prelungite… Mara Mareș despre Klaus, la Școala de vară a TNL, Neptun 14 septembrie 2019)

    3.Să nu ajungă președinte vreun hoț și corupt („Potrivit propriilor declarații, făcute în cadrul unei emisiuni TV – cu o parte din chiria obținută de la banca Raiffeisen – Klaus Iohannis a cumpărat, în timp, alte trei proprietăți imobiliare – un apartament și două case: «(…) S-a găsit o închiriere foarte avantajoasă (n.r.- a spațiului comercial) și, folosind banii din acea închiriere, am reușit iarăși să-mi cumpăr un apartament care se găsește într-o zonă bună. L-am închiriat și pe acela și din banii proveniți și de acolo am cumpărat, în final, cele două căsuțe, care sunt ultimele achiziții pe care le-am făcut». Așadar, patru din cele șase „case” care figurează în declarația de avere a președintelui României – pe de o parte, spațiul comercial, ieșit, prin fraudă, din proprietatea statului și, pe de altă parte, un apartament și două case, cumpărate cu rentele produse de acest spațiu comercial – sunt rezultatul, direct și indirect, al unei retrocedări pe care justiția a declarat-o, încă din 2005, ca fiind întemeiată pe acte false.” RISE PROJECT.ro, 24 august 2015)

    4.Să nu se pricopsească, doamne-ferește!, cu un președinte prost făcut grămadă, care să nu fie în stare să lege trei cuvinte fără hârtie în față („A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău(!!!) A fi tolerant înseamnă a accepta conştient că sunt alţii cu alte păreri, alte opinii, dar nu contează(!!!) , că suntem toţi români în cazul acesta (!!!), în societatea românească(!!!) şi vreau să mergem mai departe(!!!) – asta înseamnă toleranţă.”-discurs Klaus Iohannis , președintele României, 9 noiembrie 2016)

    5.Să aleagă un președinte empatic, de „omenie”, că de! s-a săturat de Petrovul care trăgea capete-n gură și pocnea copilașii pe la mitinguri („Pe imagini se observă că militarul american îşi pierde cunoştinţa şi cade pe spate, fiind prins de către alţi soldaţi. Cum nu îşi revine, unul dintre colegi fuge prin spatele preşedintelui după targă. În acest timp, şeful statului îşi continuă discursul.După încheierea alocuţiunii şefului statului, acesta pleacă, fără să privească în partea dreaptă, acolo unde este militarul leşinat.”- GÂNDUL.info, 15 august 2019)

    Cu aceste gânduri frumoase se va prezenta la vot, în primul tur al alegerilor prezidențiale, cetățeanul român. Și tot cu aceste gânduri frumoase va pune ștampila, apăsat, pe numele Klaus Werner.

    De aceea zic să luăm partea bună a lucrurilor și să fim optimiști… poate că, totuși, pe 10 noiembrie 2019 nu va lua chiar peste 50%… la cum se prezintă lucrurile în momentul de față un 45,5% cred că ar fi rezonabil…

    • Aș prefera să obțină mandatul din primul tur, fie și dacă mă gândesc la enorma risipă pentru organizarea privilegiului electoral, oferit din banii celor care muncesc în România, unei așa-zise Diaspore. O Diasporă supradimensionată mediatic la cifre astronomice, de 5, 6, ba chiar (după unii autori exaltați) 10 milioane.
      Iată că nici în trei zile, nici măcar cu vot prin corespondență, nu participă mai mult de 7-8 sute de mii de votanți, record stabilit în turul doi din 2014 ÎNTR-O SINGURĂ ZI DE ORGANIZARE PESEDISTĂ!
      De fapt, am mai scris/spus, adevarata Diasporă (admițând că estimarea de 5 milioane este corectă) NU PARTICIPĂ LA VOT. Nu participă, deoarece majoritatea românilor care muncesc cu acte în regulă în străinătate și plătesc taxe și impozite semnificative în țările de adopție, nu este interesată să se implice în jocurile politice murdare din România.
      Această armată de strânsură a dreptei antinaționale va fi ocrotită, mediatizată și stipendiată atâta timp cât își va păstra orientarea progresist-neo-liberală. Dar să nu le treacă cumva prin minte vreun gând naționalist, că se disipă instantaneu și imaginea din media ,, românească”, și…robinetul de euroi.

    • Surprinzătoare cu adevărat este cifra uriaşă a celor păcăliţi de un personaj nu mai delicat decât o scrumieră dintr-o bidegă de provincie, cu o mulţume nu doar de case, ci şi de bube-n cap, un pămpălău care s-a plimbat , fără ruşine, timp de 5 (cinci) ANI pe banii noştri în fiecare weekend de la Bucureşti la Sibiu şi retur, dar şi prin toate resorturile de lux ale Lumii, fără a obţine absolut nici o facilitate pentru români, dar îndatorându-ne în schimbul acceptului de a continua suptul la Licuriciul lui Băsescu preţ de 4 (patri) MILIARDE de euroi pe an în schimbul unor cioarse de armament depăşit ! Un individ ca ăsta, străin nu doar de neamul românesc, dar şi de idealurile naţionale să primească votul de încredere al atâtor români debsolaţi merită cercetat cu atenţie şi de văzut dacă nu cumva este o escrocherie penală aranjată din pix !
      Cît despre „un pic de gust amar” pe care i l-a lăsat unuia faptul că peste 2 milioane de români au votat-o pe Viorica Dăncilă, i se trage probabil de la licorile lui Bivolaru ale cărui practici se încadrează perfect cu celelalte idealuri susţinute de reziştii lui Barna şi Klaus : familia de gay şi lesbiene în locul celei tradiţionale, religia banului în loc de cea creştină, droguri şi dezmăţ sexual total !
      Toate astea ce alt gust îţi pot lăsa ?!

  7. A sosit si ora H a rezultatelor primului tur al alegerilor parlamentare. Toti jurnalistii, toate posturile de tv anuntau mari surprize sau rasturnari de situatie. Din punctul meu de vedere nicio surpriza. Actualul Presedinte in functie a facut declaratii „la cald”, avand acelasi discurs tern, plin de ura si infatuare. Cea mai mare surpriza sunt concetatenii mei, atat cei de acasa, cat si cei din „diaspora”, sunt o mare dezamagire, nereusind sa produca acea „surpriza” pentru societatea romaneasca dominata de dezbinare, ura, manipulare si cu un nivel scazut de pregatire. Ne meritam soarta.

  8. Erata a celor scrise mai sus.
    E vorba de alegeri prezidentiale, nu parlamentare.
    Pana la urma pentru cetatenii nostri greseala nu este majora, adica tot aia este.

  9. Alegerile si-au cam aratat scorurile la ora asta.
    KWI a pierdut aproape 10 % , raportat la estimarile initiale ale sondajelor din ultima vreme.
    NU are singur 50% plus 1.
    Votul in turul doi nu este neaparat PRO dupa cum stim.
    Domnul Diaconu a luat un scor bun.

    Nu mi s-a parut ca PSD a fortat, ci ca a facut efort exact cam cat era necesar pentru atingerea obiectivului.

    Campania electorala a doamnei Dancila pentru turul 1 a vizat, bineinteles, electoratul PSD indeosebi, ceea ce e logic, si cred ca scorul in sine este ok.

    Asadar ce mi-as dori eu, ce cred eu, avand in vedere ca vorbim de un posibil viitor presedinte al Romaniei, si nu al unui partid, deja, e ca in campanie sa se schimbe putin accentele :
    -discursul trebuie improspatat/upgradat si orientat catre mai multe categorii socio-profesionale:
    -trebuie iesit dintr-o zona sintetica si intrat in detaliile programului prezidential;
    -trebuie largita baza adrisantilor si trebuie ajuns la ei si prin social media, ca sa se mai demonteze si din cretinismele proferate deja de adversari;
    -strategia trebuie sa vizeze si sa atinga mai direct si mai mult componenta feminina a electoratului, mult mai intens decat pana acum, trebuie atrase inclusiv femei simpatizante ale PNL si USR dar si nehotaratele, prin programe specifice ale viitorului presedinte.Trebuie atrase femei din toate categoriile socio-profesionale..Trebuie folosit internetul pentru a crea fani.Nu cred ca doamna Dancila este cunoscuta suficient in online in mod real de alegatoare;
    -trebuie iesit din logica raspunsurilor la aberatiile cu „desfiintarea/distrugerea pesedismului”, si cred ca trebuie pur si simplu ignorat acest tip de dinscurs, pentru ca doamna Dancila va deveni presedintele Romaniei, turul doi este despre altceva, chiar daca proiectul celuilat o fi despre PSD(daca unii vor sa moara de grija PSD e problema lor) ;
    -trebuie generata emotie de tip pozitiv ( si la emisiuni tv generaliste spre exemplu);
    -pentru ca vorbim de un viitor presedinte trebuie iesit din logica stricta a prezentarii reusitelor guvernarii si intrat intr-o logica a prezentarii proiectelor noi pentru Romania, parte inspirate chiar de la candidatii independenti, si punerea acestui program in opozitie cu nereusitele programului „candidatului” din 2014.

    Trebuie lucrat pentru ca schimbarile sa fie dorite unde „candidatul” nu a reusit, si vedem cu totii unde nu s-a miscat nimic.
    Presedintele ca institutie are niste atributii in stabilirea unor strategii in CSAT, vizand diverse domenii printre care si zona combaterii activitatilor ilicite ale clanurilor, care reprezinta un pericol real pentru Romania acum, multi fiind „upgradati” in vest.Cu experienta din vest poate au chiar un avantaj la acest moment ca organizare in fata Politiei.

    Dupa 2005 au explodat in acest mediu liberaloid cateva lucruri grave, care scapate de sub control distrug la propriu o tara.
    Romania are 2 mari probleme, si in stransa legatura cu destructurarea familiei ca mediu (plecarea in strainatate la lucru spre exemplu), nu numai cu clanurile, si anume: drogurile in randurile tinerilor si prostitutia la varste fragede.Aceste lucruri trebuie adresate prin programe pe termen lung care trebuie sa vina de sus.Tinerii nu mai sunt educati in sensul respingerii, ci prin cultura pop sunt invitati, in absenta educatiei si parintilor plecati, sa faca exact invers.Rezultatul sunt oameni distrusi care stau la dezintoxicari repetate, pe bani de la buget, si femei care ajung pe strazile din Italia.

    Liberalismul, venit pe cai mari in 2005, implementat intensiv timp de 15 ani, de presedinti de dreapta, a incurajat liberalizarea viciilor, fiind de altfel profitabil sa stimulezi slabiciunea umana.

    Asadar trebuie prezentat un program amplu, care trebuie impins catre alegatorii tinta intr-un mod natural, non-agasant.

    Pe ce se vor baza ei:
    -glume cretinoide pe social media, care prind in masa, chiar laburista sa-i zicem;
    -feik niuzuri;
    -limbaj de ura anti-psd, se insista vad pe chestia cu guvernarea PSD de 30 de ani, uitandu-se complet de cei 19 ani de presedinti de dreapta.
    Sunt totusi 19 ani de presedinti de dreapta pana la urma, versus Ion Iliescu,

    De 15 ani, dupa 3 cincinale de marete realizari, Romania este la mana mafiilor de orice tip, inclusiv pe zona exploatarii materiei lemnoase, iar controlul in aceaste zone se obtine prin strategii care se fac la nivel inalt, in CSAT, pe durate medii si lungi, si NU la nivel de guverne politice, cu cicluri de 2 ani.

    Cum scorul PNL plus USR NU este de peste 50% exista sanse foarte bune, daca se face mai mult activism pentru atingerea obiectivului si anume :
    „Un Presedinte diferit, dupa 15 ani de presedinti de dreapta (cu strategii de dreapta), care au adus societatea acolo unde este acum.”

    Cu liberali la carma pentru inca 5 ani drumul nu duce nicaieri.

    Vad ca in Bacau, oprirea alimentarii cu apa, in doua orase, acum ceva luni, a adus scoruri bune impotriva unor primari PSD.Interesant nu?

  10. Cele 5 judete din Oltenia si judetul Botosani sunt singurele care au ales-o pe Dancila – vor plati pentru asta anul viitor la repartizarea bugetului ?
    Vor ramane fara finantare modernizarea drumului national Botosani – Targu Frumos , construirea unui nou terminal la aeroportul Craiova , cei 60 de km de drum nou expres intre Craiova si Est – Slatina ?
    Stiindu-l pe Iohannis patimas , ranchiunos si rigid , e posibil .

    • Se uită prea uşor co şi localitatea Flămânzi este în apropierea Botoşanilor şi în urmă cu secole de acolo a pornit o celebră revoltă tot împotriva unor asupritori străini !

  11. Memoria liderilor si partidelor: Miza discreta a resurselor in alegerile prezidentiale. Batalia din turul doi: Dezvoltare economico-sociala sau austeritate?

    Vinilul “1989”, cu incrancenari si romantari, este destul de uzat. Criza de resurse a fost un determinant principal al Revolutiei. Ea a fost la originea crizei sociale si, apoi, a crizei politice. Daca Romania ar fi avut atunci resursele energetice offshore pe care le are acum, evenimentele din urma cu trei decenii ar fi avut un continut diferit, un alt profil. Din nou, in 2019, resursele nationale intervin si sunt o miza. Ele potential au crescut, dar ar putea fi deturnate. De aceasta data, problema e in ecuatia alegerilor prezidentiale, care impreuna cu ecuatia geopolitica formeaza un sistem, cu doua necunoscute. “Cine?” va dispune de resursele nationale si care va fi “Directia?” Calea dezvoltarii economico-sociale sau a austeritatii economico-sociale? In primul caz, de pe urma cresterilor de PIB din exploatarea in interes national a imenselor resurse romanesti de petrol si gaze din Marea Neagra, sanatatea si educatia s-ar putea ridica de la pamant, unde se afla acum. Un alt exemplu, repornirea capacitatilor de productie autohtone va crea multe locuri de munca si va turna mai multi bani in buzunarele romanilor. In schimb, restauratia austeritatii va fi un sociocid liberalist, destul de asemanator cu crimele sociale comuniste. Intr-adevar, memoria trecutului optzecist este necesara. Insa cine nu are memoria vremurilor comuniste, pe care nu le-a trait, ci doar memoria liberalismului recent si actual, nu va avea termeni de comparatie. Nici viziunea schimbarilor in mai bine. De altfel, memoria oricarui nou lider politic, mai ales daca s-a nascut “ieri”, este lacunara, ca memorie individuala. Completitudinea memoriei politice se afla in memoria partidelor, ca memorie colectiva, cu deosebire in memoria partidelor traditionale. http://www.contributors.ro/reactie-rapida/alegerile-prezidentiale-si-necesitatea-memoriei/

  12. Am citit că ponta s-a adresat lui Dăncilă astfel : „ Fiți mai deșteaptă decât portarul de la intrare. Trebuie să ascultați și să gândiți.”
    Așa ceva ce nu se poate trece cu vederea – este o exprimare impardonabilă!
    Poate, după ce D.Constantin, S.Cmpeanu și M.Tudose l-au făcut de râs, ponta reușea să-și revină, dar acum s-a scos singur din joc, definitiv!
    Păcat! Nu știu dacă Sebastian Ghiță va mai reuși în lupta cu statul paralel!

  13. Propunere
    Antrenor de rugby, dac-am avea minte,
    L-am alege astăzi mândru președinte,
    Că de-i vezi la muncă sau ieșind pe stradă
    Românașii noștri… sunt făcuți grămadă!

  14. 1.Tot aseara domnul Pieleanu arata si o analiza pe categorii de varsta si educatie.

    In mod ciudat, conform studiului, desi doamna Dancila e relativ tanara, nu ajunge foarte bine la zona activa 40-60 (unde psd a luat masuri si cu salariile minime si cu stimulari de initiativa privata) , nu ajunge bine nici la cei foarte tineri, unde statul a aplicat niste programe pentru angajari, cum nici pe zona rurala nu a obtinut tot ceea ce putea ,desi satul romanesc nu a fost pus la coada (ba foarte multi bani care ar fi mers la autostrazi au mers la sat, ca si la programele de sere).

    Sunt niste intrebari aici pentru ca guvernarea PSD a avut in programul de guvernare nu numai cresterea pensiilor, ci si masuri de stimulare a ocuparii tinerilor, programul PNDL pentru scoaterea satului din zona clasica (fantana, drumuri cu namoale si wc in fundul curtii), voucherele pentru turism care l-au si salvat (cata putere au astia in marketing cand vor) sau cresterea salariilor la stat.
    OUG 114, start-upurile sau progra.ele agricole s-au dorit a stimula intoarcerea in tara a celor ce lucreaza dincolo, iar rasplata a fost acel procentaj minuscul.

    Apoi pe zona studiilor, desi PSD, si cu doamna Dancila in functia de Premier, a marit salarii la profesori, functionari si medici, foarte multe voturi ale lui KWI vin tot din zona oamenilor cu facultate.Desi sunt peste 1 milion de oameni ce lucreaza la stat, e posibil ca doar vreo 300 de mii sa fi votat PSD, in ciuda lucrurilor bune.Si nu cred ca toti 300 de mii sunt femei.Il voteaza pentru simplul fapt ca are imagine de profesor ? Nu a predat fizica atomica la MIT totusi.

    Deci nici PNDL, nici salariul minim, nici masurile de reducere a somajului si crestere a numarului de firme nu s-au vazut in vot.Nu exista recunostinta pentru lucrurile bune facute.
    Ba chiar, observa M.Badea , in jur de 70% din vot a fost basist (adunam dreapta), desi in 2012 am avut exact inversul.

    KWI fara sa faca nimic (nu a atins nicio tinta) a obtinut 37%, pe cont propriu, prin propria carisma, care, din punctul meu de vedere e aproape inexistenta.Tipul imbracat in costum 98% din timp (in restul de timp are echipament de golfer), cu discursuri pregatite(nu vorbeste liber decat foarte rar desi e politician) in cel mai bun caz plicticoase, a „vrajit” 37% din populatia, prin simpla punere la colt a psd, dupa 5 ani in care nu a facut practic nimic, din punctul meu de vedere.
    Se vorbea in 2014, despre Ponta, ca ar fi pierdut pentru ca era perceput de populatie ca arogant.Hmm, votul de ieri ne-a aratat contrariul.
    Perceptia respectiva nu influenteaza vorul s-ar parea, poate fi insa o justificare pentru altii, „nepotriviti”, sa piarda.

    Daca in 2012 lumea a votat impotriva PDL, pentru taieri si cresteri de taxe acum publicul voteaza, cu mare simpatie impotriva psd, care a marit venituri si a scazut taxele sau a dat scutiri la transport pentru studenti 😀..

    Deci multi intreprinzatori ajutati, start-up-isti, agricultori sau firme de turism, micro intrelrinderi sau persoane cu profesii liberale cu taxare scazuta, nu au ridicat nici macar un deget sa-si apere afacerile, implicandu-se, desi psd pare sa le fi consolidat prin masurile luate.

    E o vraja undeva si n-o vedem noi?
    De unde vine inversiunea logica?
    E un sindrom Stocholm in Romania ?
    Pe ce criterii voteaza omul de rand, dar si omul cu studii superioare sau afaceristul ?
    Daca si atunci cand se da, se voteaza negativ, la ce ne putem gandi ?
    E vorba de educatie sau de inteligenta de fapt ?

    Cu toate astea votul ne arata si ca sunt la dispozitie 62 de procente, care nu-l mai plac pe KWI in modul.

    2.Ce sens mai are sa-ti doresti sa guvernezi, daca si atunci cand guvernezi bine si ajuti: mediul privat , muncitorul de rand, dar si functionarul de la stat (cu facultati ), nu primesti un minim feedback pozitiv pe drept.Eu nu cred ca aici e vorba de ura, ci de stupiditate si indaratnicie.
    Asta se va plati ulterior, pentru ca roata se intoarce, iar omul de feisbuc ce rade cu pofta la glume cretine va plange in pumni nu peste mult timp, datorita sortii (sau a votului dat la mișto ? ).

    Cat priveste capacitatea de a fi presedinte, cred ca doamna Dancila, mai ales dupa acel an de presedintie la UE este foarte pregatita.
    Daca te descurci sa guvernezi fiind boicotat chiar de presedinte, atunci in mod sigur faci fata si ca presedinte.Presedintele e mai mult decat un om pana la urma, exista si o echipa in spate.

    Am vazut ca multi isi imagineaza ca in pielea presedintelui trebuie sa fie o personalitate, care sa aibe studii, ce-i dau posibilitatea sa ocupe functii importante si la NASA.Mi se pare exagerat.Sincer prefer un om care face , unuia cu un discurs perfect despre nimic.
    Era laudat Paleologlu pentru lucrurile debitate la emisiuni, avea imaginea intelectualului deosebit pentri multi.Mie personal mi s-a parut ca la Drept Constitutional era destul de paralel.

    TREBUIE VOTAT OMUL CARE FACE !

    Cred ca PSD trebuie sa se gandeasca bine la ceea ce va face, pentru urmatoarea tura la guvernare si probabil ca, daca mai are posibilitatea sa ajunga in acest rol, ar trebui sa dea importanta mai multa nu omului , angajatorilor sau taranului, ci obiectelor.
    Probabil ca singurul punct de program pentru urmatoarea venire la guvernare ar trebui sa fie infrastructura, adica autostrada, cale ferata de mare viteza, cladire spital, cladire scoala(pentru cati copii or mai exista in viitorul apropiat-nu se mai invata in 3 ture totusi).Investitiile in obiecte si nu in oameni probabil vor sensibiliza mai mult electoratul.Ceilalti sa se ocupe de salarii, doctori, studenti, scadere taxe si restul de bla-bla-uri care nu intereseaza nici macar pe votantul cu carte.Romanii nu pot fi „cumparati” cu bunastare.
    Trebuie un reset .

    Se observa si ca alierea la guvernare cu liberali (alde,pnl,etc) nu foloseste pentru ca liberalul vrea sa fie votat si ajutat de socialist, dar socialistul nu primeste votul liberalului (pentru ca nu se ridica la nivelul acestuia probabil).
    S-au stimulat prin taxari, vouchere sau alte masuri privatii.
    S-au implicat privatii din proprie initiativa in vreo campanie pozitiva pentru fosta guvernare sau non combatul a fost total?
    Spun asta pentru ca din cate stim unii privati mai fac si politica.

    Cred ca stanga, in urmatorul program de guvernare va trebui sa vizeze alte obiective decat cele de pana acum, mult mai sintetice si care sa ajute intr-o mai mica masura pe cei care sunt cu orientare de dreapta.

    Daca dreptacii, fie ei si mai de centru, nu au oameni la dreapta care sa le creeze programe de guvernare liberale, sa-si cumpere, iar psd sa nu mai ajute, pentru ca primeste in schimb ura si urari la disparitie.

    3.Acum USR pare sa fi fost doar un simplu iepure electoral, avand in vedere declaratiile de sustinere ale lui KWI de azi.Nici prin gand nu le trece sa se razbune pentru cele 5-6% captate de actualul, care le vor lipsi la locale.Apropo fanii usr considera dezvaluirile de presa si dosarele respective simplu fake niuz 😀.
    Deci chestiunile cu:” fara penali in functii publice” si „fara hotie ajungem departe” sunt simple ziceri in care nu cred nici macar ei.

  15. 1.Si totusi doamna Dancila are 25% pe persoana fizica.Mai mult decat numarul de semnaturi.

    E prima femeie politician din Romania cu un asemenea scor vreodata.

    Cred ca a obtinut mai multe voturi in cifra absoluta si decat doamna Firea.
    Apropo, am inteles ca PSD in Bucuresti este la vreo 15%, sper sa nu ma insel, desi impresia oamenilor care nu traiesc zi de zi prin Bucuresti e ca orasul arata mai bine decat acum 5 ani.

    Mai are sanse PSD la primaria Capitalei acum ?

    O fi de la urgentele taxe de mediu ?😀 Buna masura electoral vorbind, in prag de alegeri, nu ?🤓

    Promovarea in media nu a atins cote extraordinare, iar unele organizatii psd par sa-l fi sustinut pe liberalul Diaconu, si cu toate astea scorul in cifre absolute e mai bun ca-n mai.

    2.Astia la A3 prezinta rezultatul exit polului pe ecranele dinbackground in loc sa prezinte numaratoarea oficiala, chiar si acum.
    Pe timpul noptii, dupa incbiderea votului in tara, cu diaspora la vot, scorul PSD a fost ajustat in jos cu 0,5 procente in timp ce Barna plus KWI au crescut cu 0,5%.

    Si totusi de ce continua votul oriunde, dupa ora 24:oo, ora Romaniei, in ultima zi de alegeri.Nu e stupid sa inchei votul pentru presedintele Romaniei pe teritoriul altor state.

    3.Sper ca alegator ca cei care au practicat non combatul sau l-au pe ajutat pe Diaconu, in mod explicit, vor fi exclusi.
    Nu se pierde nimic prin excluderea lor.
    E pacat de parlamentarele de la anul sa mai ramana.
    Ziaristul penelist venit la sectorul 1 a ajutat partidul duminica, adicatelea psd Bucuresti a stralucit la aceste alegeri dupa incorporare ?

    E un moment bun pentru „naparliri” ? Mai tarziu n-ar fi prea tarziu pentru locale?
    Sunt foarte multi primari in toata tara, ajunsi pe functii cu sigla psd pe tricou, dar care acum au incercat sa dea autogol dupa autogol, asa mi s-a parut.Vine Craciunul si cred ca trebuie putina curatenie si limpezire.
    Daca un primar PSD se comporta ca un penelist alegatorul ce poate sa mai creada ? Ca urmeaza „depesedizarea” si „impenelizarea” in loc ?

  16. Harta votului ne arata ceva interesant.
    Practic „depesedizarea” a reusit.
    S-au pierdut Moldova si Bucurestiul aparent.

    Lipsa de combat in unele zone arata necesitatea schimbarii si necesitatea reimprosspatarii doctrinare , precum si introducerea unor strategii clare care sa atraga tinerii, care sunt receptivi in era digitala la conceptele de stanga.

    Pe de alta parte, prin non combatul din acest tur, si lipsa de sprijin in unele zone, pentru candidatul PSD (pana la urma nu e important cine e ca persoana), nu se arata o imagine fidela a simpatiei fata de psd in sine, la aceste alegeri.

    Scandalul Caracal, aparut in mijlocul judetelor dominate traditional de PSD, arata ca nu este o intamplare ca ancheta/scandalul a trenat luni intregi pe TV si ca emotia s-a oprit dupa caderea guvernului.
    N-am nicio indoiala ca cei care au generat emotia media s-au bazat si pe ceva date sociologice.
    Atat scandalul Caracal, cat si motiunea au fost sau par, in opinia mea, elemente de campanie neotodoxe, alaturi de dosarul lui Barna.

    Cumpanasu, cu tot cu emotia din ultima saptamana nu a trecut de 2%.
    Deci emotia nu genereaza automat acel 5% de care se vorbeste.

    Orban se lauda cu alegerile ca organizare, dar toata munca a fost facuta mai inainte banuiesc.Prefectii parca-s tot aia de acum 2 saptamani.Si chiar pregatirea din strainatate nu putea fi facuta in 2 zile.

Lasă un răspuns