Guest post: Cristian Socol (pentru cei care nu stiu cum sa voteze!)

Economistul Cristian Socol, profesor la ASE, a spus cine pierde și cine câștigă odată cu venirea Guvernului Orban. Specialistul a tras o serie de concluzii după citirea programului de guvernare al PNL (text preluat de pe DCNews)

Cine pierde și cine câștigă?
Am recitit „programul de guvernare”, de astă-dată din perspectiva intereselor. Deși ascunse în truismele și principiile aruncate haotic în așa numitul program, interesele sunt prezente.

Cine va avea de cîștigat din implementarea dorințelor publicate de cei care vor să obțină votul parlamentarilor pentru învestitură? Si cine va pierde?

 
1. Băncile vor câștiga. Prin anularea OUG 114 nu vor mai fi taxate și nu vor mai avea ținta de a credita economia reală. Vor pierde românii cu rate la creditele bancare. Acestia vor plăti rate mai mari la credite cu 10-15%. Deprecierea leului va adânci povara asupra acestei categorii de populatie.
2. Fondurile de pensii private vor câștiga. Prin anularea OUG nu se vor mai solicita garantii crescute din condiția creșterii capitalului. Vor mai castiga prin cresterea cotei transferate către aceste afaceri inteligente. Cine va pierde? Prin creșterea contributiei la P2, românii contributori vor avea o scadere certă a contributiei la Pilonul 1 pe baza unei viitor beneficiu incert din P2. Avand in vedere că se estimeaza o perioadă lunga cu randamente mici la investitiile financiare, plusul in conturile clientilor din P2 va fi marginal sau nu va fi deloc.
3. Companiile din telecomunicatii vor câștiga. Măcar să investească acei bani în creșterea calității serviciilor, care acum sunt extrem de proaste.
4. Companiile din energie vor câștiga. Vor pierde românii care vor plăti facturi mult mai mari la utilități. Plus 25-30% la facturile la utilități minim din liberalizarea șoc a prețului la utilități.
5. Companiile private din sănătate vor câștiga. Comasarea / inchiderea spitalelor plus facilitățile anunțate privind extinderea asigurărilor private de sănătate vor conduce la privatizarea accentuată a sănătății. Vor pierde românii care nu-și vor permite plata unor servicii medicale decente. Accesul la servicii medicale se va restrânge.
6. Companiile private din educație vor cîștiga. Privatizarea în domeniul educației va restrânge accesul la educație. Pentru familiile cu o situație financiară modestă, va fi imposibil ca un copil înzestrat / inteligent să acceseze colegii de vârf sau / si studii superioare.
7. Companiile care fac evaziune vor câștiga. Eliminarea supraimpozitarii part time va readuce practica sclaviei în afaceri. Se va re generaliza practica angajării fictive part time cu un program de lucru efectiv de 8-10 ore pe salarii de nimic. Veniturile bugetare incasate din contributii si impozit pe venit vor scădea puternic.
8. Marii jucători la bursă vor câștiga prin privatizarea profiturilor din companiile de stat (vezi Hidroelectrica și Aeroporturi Bucuresti). Statul român va pierde venituri la bugetul de stat, va pierde din suveranitate prin controlul unor active în domenii strategice. Românii vor pierde plătind preturi mai mari pe o calitate mai proastă, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în urma privatizărilor „strategice”.
9. Business ul mare va câștiga, companiile românești și IMM urile vor pierde. Nu există nicio măsură în așanumitul program care să stimuleze capitalul autohton sau vreun sector economic din România, în afara de sectorul bancar, energie, telecomunicatii și pensii private – unde s business uri mari.
10. Orasele mari vor cîștiga, urbanulmic și ruralul vor pierde. Prin propunerile prezentate si prin renuntarea la Programele de dezvoltare locala PNDL SI FDI se va mari decalajul dintre urbanul mare si restul localitatilor. Vor fi oaze de lux intr o mare de sărăcie.
11. În turism, vor cîștiga țările vecine. Vor pierde companiile românești. La capitolul Turism nu exista nicio masura concreta de sprijin /stimulare. Sunt 4 principii demne de introducerea unei carti de nivel slab în domeniu. Punand si eliminarea voucherelor de vacanta, românii vor fi invitati sa treaca granița, asta în cazul în care vor avea bani să plece în concediu.
12. Vor câștiga companii private din domeniul transporturilor. Prin „privatizarea companiilor” din domeniu – așa cum se enunta în „program” românii vor plăti mai mult pe servicii mai proaste – așa cum s-a întâmplat până acum în cazul privatizărilor în domeniile strategice.
13. Vor câștiga firmele de consultanță, prin externalizarea anunțată a anumitor funcții guvernamentale. Va pierde din putere statul român, vor pierde bugetarii ce vor fi concediați. Vom plăti cu toții studii din care nu se poate desprinde nicio politica publica consistentă.
14. Vor pierde IMM urile românești prin eliminarea Startup Nation, vor pierde cei 400.000 de bugetari concediati, vor pierde pensionarii prin nerespectarea creșterii pensiilor, vor pierde persoanele care primesc beneficii sociale, vor pierde bugetarii rămasi prin neaplicarea majorărilor prevăzute în legea Salarizării Unice. Vor pierde agricultorii români prin stoparea programelor de sprijin,vor pierde toți românii prin plata unor preturi mai mari pe produse agroalimentare din import.
15. Vor pierde firmele din construcții si cele din IT, prin stoparea/retragerea sprijinului acordat prin faclități fiscale.
16. Va pierde din putere statul român. Nu vor mai exista nici putinele butoane existente acum pentru stimularea economiei și cresterea bunăstării românilor. Va pierde competitivitate România, va pierde viteză de convergență și se va îndepărta obiectivul de aderare la Zona Euro”, a scris Cristian Socol pe Facebook.

13 gânduri despre “Guest post: Cristian Socol (pentru cei care nu stiu cum sa voteze!)

  1. Fara comentarii .
    In plus vor lasa fara finantare investitiile mari incepute de PSD in zonele care nu voteaza cum vor ei –
    1 ) Oltenia , servita de drumul expres spre Pitesti – nu vor finanta jumatatea de la Craiova la Slatina si vor sufoca licitatiile pentru Slatina – Pitesti
    2 ) Moldova , prin ignorarea studiilor de fezabilitate Brasov – Bacau si Ploiesti – Suceava , concentrandu-se , ipocrit , pe Targu Mures – Iasi unde nu exista nimic , nici un studiu de fezabilitate
    Nici un cuvant in ” programul ” lor despre centura de Sud a Iasiului , care are proiect
    3 ) nici pentru podul de la Braila nu sunt mai linistit , vorbesc de ” proprietari spoliati ” si , ca din intamplare , in presa controlata de Servicii rasar ” 6 familii ” care ” traiesc un calvar ” din cauza ” autostrazii de la Alba Iulia ” – se repeta povestea sabotajului securist efectuat asupra constructiei liniei de tren spre Otopeni , suspendata de ” judecatori ” la cererea ” unei persoane fizice ” si a ” unui hotel ” in 11 octombrie
    Aici ne-a adus jocul cu focul , jocul cu facem ce vrem cu Tariceanu , noi suntem mari .
    Macar daca ar fi intarziata venirea intelectualului Orban , cel putin doua saptamani .

    • Interesantā analizā politico-economicā. Dar mai interesantā ar fi o sintezā de astfel de analize asupra asupra tuturor programelor de guvernare prezentate Parlamentului dupā 1990 (dupā eliminarea atributiilor comerciale ale Cemtrale a României). S-ar intelege mult mai bine.

      • Rectificare:
        se va citi Bancii Centrale a Romaniei in loc de Cemtrale a Romaniei.

  2. Am citit deunazi analiza prof. Socol. Este foarte clar cine vor fi pierzatorii si cine vor fi castigatorii /incasatori, nu de pumni, ci de multi, multi bani.
    Una peste alta, pierde adevaratul capital romanesc, cel neafiliat politic, oameni onesti care au investit si si-au pus economiile la bataie, fara alte „inginerii”.
    Sa nu uitam ca acest pdl reformat este ca un lup infometat dornic de sange si lihnit de „foame”.
    Pentru „dar daca Securitate nu e , nimic nu e”
    Nu stiu daca locuiti in zona Bucuresti/Ilfov, referitor la linia de tren spre Otopeni, trebuie sa subliniez faptul ca existau cel putin 3 daca nu 5 alternative pentru aceasta, mult mai ieftine si mai usor de realizat din punct de vedere ingineresc. Sa nu se uite c-a existat o centura feroviara a capitalei, distrusa sistematic in ultimii 30 de ani. E bine de tinut minte, la daramat suntem doctori, iar la construit, acum alegem cele mai dificile alternative de contructie, daca le realizam si pe acelea, ori facem mult rau altora.
    Daca s-ar dori, maine se pot aduna cel putin 100 de specialisti, pe diferite domenii, nu 15.000, oameni care traiesc, sunt inca in putere si oricand isi pot pune la dispozitie materia cenusie, in greutatea specifica a aurului.

  3. Aceeași atitudine idioată care ne ține pe loc: cum vine un guvern de altă culoare, anulează tot ce a realizat cel dinainte și o ia de la început.
    Așa nu mai facem niciun pas înainte.

  4. SUNT DEZOLAT. PARCA AM VISAT CEVA URAT IN TIMPUL CITIRII ART. SI MAI ALES LA FINAL. DOAMNE OARE E POSIBIL SA NI SE INTAMPLE ASA CEVA ?? LA NOI ROMANII SE PARE CA E CEVA NORMAL , CA DIN RAU IN MAI RAU SA NE MEARGA !!

  5. Apologia urii

    În actuala campanie prezidenţială, Iohannis a coborât atacurile la adresa PSD la o agresivitate şi mitocănie (vezi josnica aderare la „muismul” anti-PSD) de mahala. „Normalitatea” la care se referă în sloganul său electoral agită de fapt fantoma pericolului „roşu” pentru a accentua fanatizarea electoratului de dreapta. Din acest punct de vedere, cuvântările lui Iohannis sunt identice cu cele ale lui Goebbels, ministrul propagandei naziste şi creatorul sintagmei – mult folosită la noi – «ciuma roşie».

    Ofensiva împotriva PSD este practic singurul subiect abordat de „tăcutul” nostru preşedinte în funcţie, altminteri incapabil să se exprime liber sau chiar să citească materialele alcătuite de scribii săi, la rândul lor cunoscători ai gramaticii, dar nimic mai mult. Pe întreg cuprinsul mandatului său, Iohannis nu s-a dovedit în stare să susţină nici o temă politică, iar în prezent refuză o dezbatere publică cu contracandidata sa Viorica Dăncilă, dovedind încă o dată că îi este frică să nu îi scape vreo gafă monumentală ca deja celebrul «ghinion», cuvânt cu care a explicat diferenţa uriaşă între averea sa personală şi situaţia economică modestă sau chiar precară a celorlalţi profesori din România.

    Este jalnic că în epoca actuală se poate ajunge la o asemenea decădere nu numai politică, dar şi morală, pentru că discursul lui Iohannis este cu mult sub nivelul predecesorului său Băsescu. Aşa încât, vedem din nou că întotdeauna poate fi mai rău !

  6. „Ce lovitură! Fostul ideolog economic al PSD laudă programul …
    https://www.stiripesurse.ro › ce-lovitura-fostul-ideolog-economic-al-psd-la…
    Acum 2 zile – Fostul ideolog economic al PSD, Cristian Socol, a realizat, pe pagina sa de Facebook, o analiză a programului de guvernare prezentat de PNL” Un bun exemplu despre cum se fabrica titlurile la Stiri pe surse. Autor Negrea. Intre timp l-a schimbat dar pe Google a ramas cel initial.

  7. CETĂȚEANUL TURMENTAT: 40% EROARE ÎN AERUL EXPIRAT

    Sondajele îmi spun, cetățene, că 40% din sentimentele dumitale intime te îndeamnă să votezi la prezidențialele de anul acesta cu Klaus Werner. Nu pot să-mi explic această derută electorală pentru că nu-mi imaginez de ce anume poate cineva să pună ștampila pe NIMENI și pe NIMIC. Că actualul președinte al României e NIMENI-ȘI-NIMIC-ÎN-PLOAIE e aproape o axiomă, deci n-ar mai avea nevoie de demonstrație. El nu se ascunde și nu vrea să pară altceva decât ceea ce este. Așa că oricine poate vedea că e stupid și infatuat peste măsură, plictisitor ca o reclamă la cremă antihemoroizi și flasc precum o meduză și că e incapabil de a emite O SINGURĂ IDEE ORIGINALĂ care să iasă din șablonul obsesiilor sale nocturne de războinic întârziat, supărat pe destin că n-a prins și el o conflagrație mondială ca să poată mitralia, în tihnă și fără să răspundă penal, PESEDEUL pe care-l urăște cu o ură de neînțeles. De neînțeles, spun, din moment ce în 2009 Klaus n-avea nici o greață, în caz că Mircea Geoană ar fi ajuns președinte, să fie premierul acelui guvern PNL-PSD. Cum n-a avut nici o greață nici când a semnat, în calitate de președinte FDGR, pe 13 ianuarie 2002, un protocol de colaborare cu PESEDEUL condus, la acea dată, de Adrian Năstase (protocol în urma căruia PESEDEUL s-a ținut de cuvânt, dar minunatul „ein Mann, ein Wort”, evident, ba!).

    Ar fi de spus că pe lângă celelalte „calități” zdrobitoare ale lui Klaus, muțenia lui legendară i-a exasperat chiar și pe băieții de la GEDESEU care l-au potcovit cu numele de FICUSUL DE LA COTROCENI ( Alexandru Lăzescu, 16 februarie 2016, REVISTA 22.ro). Dar oare știați, cetățeni, că și plantele de apartament mai încearcă, din când în când, câte-un discurs, mai cu seamă atunci când sunt în campanie electorală? De exemplu, în campania pentru prezidențiale din anul de grație 2019, te poți trezi cu câte-un ficus de doi metri înălțime (doi metri fără ciubăr, zic, deoarece, în mod tradițional, ficusul nostru poartă ciubărul pe creștet și îi spune „căciulă”) pe scena Sălii Polivalente din București, la adunarea Ligii aleșilor locali din PNL, ținând, împotriva firii sale, un discurs de circa 20 de minute… Sunt convinsă că n-ați avut stomac pentru a urmări așa ceva… de aceea m-am gândit să îl comentez eu pentru dumneavoastră, prieteni…

    „Bună ziua, dragi liberali! ( cred că aplauzele au fost timide, căci ficusul planetar a hotărât să mai facă o încercare)… Pe voi v-au ales comunitățile ca să le duceți mei departe… dar pentru asta aveți nevoie de un cadru potrivit… iar un CADRU POTRIVIT are nevoie de un anume entuziasm (rânjet sinistru). Deci, mai încerc încă o dată : Bună ziua, dragi liberali! (entuziasm groaznic în sală – Klaus își duce mâna pâlnie la urechea stângă)… Mulțumesc… mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă pe care mi-ați făcut-o (își așază cu ambele mâini reverele sacoului)… Am venit cu ceva simbolic astăzi (gest cu mâinile în lături și pauză, căutându-și cuvintele)… o inițiativă legislativă despre care a mai vorbit cineva… este prima oară când promulg într-o sâmbătă o lege (chiar așa, să muncească ceva, orice, într-o zi de sâmbătă, sigur că e o premieră)… este acea lege inițiată de liberali pentru debirocratizare! ( aplauze călduroase, prelungite. Doamna Turcan, în primul rând, cot la cot și în perfectă «afiliație de idei» cu Ludovic, cel care o sfătuia cu ceva vreme în urmă, pe când dânsa avea 28 de ani, adică 32, să nu facă politică trecând prin patul vreunui puternic al vremurilor, aplaudă frenetic)… Ieri a fost Ziua Armatei… 75 de ani de când la Carei a fost eliberată (crescendo) … UL-TI-MA PAL-MĂ DE PĂ-MÂNT RO-MÂ-NESC!- sărbătoare a tuturor românilor. Am fost la Carei unde am fost aș-tep-tat (gest cu mâinile în lături, zâmbet înfiorător)… de o mulțime de oameni, care s-au bucurat (gesticulează cu mâinile din ce în ce mai alert)… și de acel careu de oficialități cred, care, în mare parte, nu s-au bucurat (rânjet panoramic, cu expunerea tuturor măselelor -aplauze și râsete satisfăcute în sală) … Au fost acolo niște reprezentanți ai gu-ver-nu-lui demis de VUOI! (lumea se bucură și aplaudă puternic)… Evenimentul în sine a fost de mare ținută, i-am felicitat pe organizatori și, la sfârșit, s-au făcut, evident, PO-ZE … multe (gest cu mâinile, tip «ce dracului să faci?»)… și am relatat întreaga poveste fiindcă la sfârșit am avut o surpriză extrem de plăcută. După ce am coborât de pe scenă (fluturare inutilă a mâinilor, dând senzația că el mai mult cu mâinile știe să vorbească)… am făcut poze cu unii militari și dintr-o dată s-au adunat în jurul meu liberalii primari (aplauze furtunoase). Au venit și împreună am făcut câteva poze, am schimbat câteva cuvinte (își mușcă buzele)… și cel mai mult și cel mai mult m-a impresionat privirea lor și felul în care mi-au spus (ridică degetul arătător): Domnule președinte, vă susținem și vă votăm! (nu știu de ce-o fi fost impresionat, că erau «dragii mei liberali» și era normal să-l pupe-n fund -totuși, lumea din sală a bătut din palme ca și cum ar fi fost o chestie minunată și neașteptată)… Nu știu dacă primarii sunt în sală -m-aș bucura dacă ar fi (ridică degetul și începe să indice câte-un primar pe care-l recunoaște, dând din maxilare a mare satisfacție)… și acuma, dragii mei, vreau să văd la toți din sală aceeași privire! (Gheorghe Flutur se freacă pe genunchi, încercând să înțeleagă cum trebuie să arate acea privire) Credeți că voi câștiga? (desface brațele așteptând un răspuns. Sala se ridică în picioare, inclusiv Gheorghe Flutur, care a uitat de artroză, și urlă la un ison: DA!) Așa, da! Noi vom câștiga, dragii mei! …

    Este foarte important (se apucă să-și sucească verigheta pe deget)… să spunem oamenilor ce vrem să facem cu România…. dar, știți foarte bine, când vă întâlniți cu cineva pe stradă primul lucru care vă întreabă este: Domnuʹ premar… primar(face gura pungă)… credeți că va câștiga președintele? (sigur, nu școală-stradă-și-spital îl interesează pe «cineva»-ul ăla, ci dacă mai are parte leneșul ăsta patologic de încă cinci ani cu weekenduri de patru zile și partide de tenis în Florida ! Asta-i grija supremă care-l freacă pe cetățean) Și vă întreb și eu: (zâmbește înfiorător de ghiduș, punând barba-n piept și rotind ochii prin sală) voi credeți că voi câștiga alegerile? (sala urlă DAAAA!!!!, Florin Roman pare constipat, și aplaudă ca și cum asta l-ar scăpa de crampe. Boc conversează cu vecinul de scaun fericit de parcă pe scenă e chiar Băsescu Traian, ce vremuri! iar nu un stâlp de telegraf care trebuie să le atragă atenția că nu sunt suficient de obedienți și trebuie să se mai străduiască). E nevoie de mai mult decât atât… e nevoie de optimism, de entuziasm, de convingere, asta înseamnă o campanie PO-LI-TI-CĂ. Oamenii trebuie să își dorească să vă aleagă (apoi își dă seama că nu pe ei, ci pe EL trebuie să-l aleagă și rectifică) să NE ALEAGĂ pentru a face România normală!

    Dragii mei, noi venim dintr-o perioadă foarte complicată pentru România …și, dacă pot să spun așa (pauză)… distincția care am primit-o… a fost distincția pe care am primit-o de la tinerii liberali… nu știu dacă vă amintiți, a fost o distincție care s-a numit «garantul democrației» (adică un fel de «flacăra democrației» de pe când era Băsescu la garaj și o aprindea cu bricheta)… nu știu dacă merit sau nu acest titlu, dar vom ști peste câțiva ani ce-am făcut eu, ce-ați făcut voi, ce-am făcut împreună, dar faptul că în România secolului XXI acest lucru trebuie scos în evidență, dragii mei, este pentru mine un lucru foarte frumos că am fost recunoscut de tinerii liberali dar într-o societate europeană democrația trebuie să fie garantată de Constituție (cu care ne ștergem… la gură, dragii mei, în fiecare zi, aș spune) iar garantul democrației este fiecare cetățean cu ștampila de vot în mână (ridică mâna dreaptă cu o ștampilă virtuală, ca să-i arate poporului cum trebuie acesta să facă) (…)

    Avem datoria să păstrăm democrația și pentru generațiile care vin după noi. Și pentru asta , dragii mei, SUNTEM ÎN RĂZBOI! ( își freacă mâinile)… împotriva PESEDEULUI care a încercat să acapareze întregul stat, toate marile sisteme, PESEDEUL nu a atacat doar statul și marile sisteme publice, doar democrația românească, PESEDEUL I-A ATACAT PE ROMÂNI (sigur , am văzut… cu creșteri de salarii, de pensii, cu relaxarea sistemului fiscal pentru micile afaceri, cu reabilitarea sistemului de irigații, cu apă și canalizare prin mediul rural, adică a fost deosebit de violent când a atacat cetățenii, recunosc…) și pentru asta cineva trebuia să ia partea românilor (corect, tocmai cineva vrea SĂ IA PARTEA românilor, de tot, de tot…) și asta , dragii mei, am făcut eu împreună cu voi (a! cică au făcut deja, eu credeam că abia se pregătesc… Ludovic Orban, aflat în primul rând de scaune, zâmbește cu o satisfacție aproape alcoolizată). Ne-am câștigat libertatea… am instaurat, greu, democrația în ultimii 30 de ani, dar parcă tot așa un iz de comunism tot mai simțim când vorbim de PESEDE. Pesediștii sunt … o forță politiCĂ CARE a inhibat în «peroade» importante dezvoltarea României. Fără PESEDE am fi fost mult mai departe… fără PESEDE nu ar fi fost nevoie să spună Emil ( Boc, firește…) că dorim aceleași condiții cum au oamenii la Paris, la München și la Roma -le-am fi avut! (nu știu pentru ce valoare a IQ-ului liberal a rostit Klaus cele de mai sus… dar , după aplauzele prelungite, am putut socoti și singură o medie a inteligenței publicului aflat în sală. Sau poate că ei sunt deștepți și era doar lingușeală, cine știe…) Românii sunt un popor harnic, în 30 de ani ne-am fi ridicat la același nivel (cu Parisul… Münchenul… Roma, în caz că ați uitat cu ce orașe făcea comparația…) dacă nu am fi avut piedica majoră numită PESEDE…”
    …………………………………………………………………………………….
    Nu vă mai plictisesc . Finalul a fost: „…fiecare om are valoare. Iar noi trebuie să instituim un stat care recunoaște valoarea fiecărui om.” Evident, fiecare om are valoare, în afară de ăia din PESEDEU (despre care ne-a spus că e un partid „imens”, deci e format din mulți oameni) și de simpatizanții săi. Cu ăștia este el în război, deoarece n-au valoare. Liberalii din sală, la toate aceste tâmpenii, au aplaudat frenetic. Nu m-aș mai saluta cu niciunul dintre aceia, dacă i-aș cunoaște. Pentru faptul că AU ÎNCURAJAT cu entuziasmul lor forțat primitivismul politic al acestui personaj imund.

  8. Eu m-am hotarat deja.

    Dar totul tine si de guvernul Orban.

    DACA guvernul Orban trece inainte de primul tur, cu voturi ale PSD, iar pesedistii respectivi nu sunt exclusi, voi da cu banul la propriu si voi stampila fie pe Catarama fie pe Cumpanasu in turul unu.Tipii sunt bestiali.

    DACA guvernul Orban trece, iar doamna Dancila da afara „tradatorii” , raman cu doamna Dancila, cata vreme e in competitie.

    DACA doamna Dancila e sabotata de unii din partid si nu intra in turul doi, in turul doi nu ma prezint la vot, nu votez ” iepuri”, si nici nu voi mai vota anul urmator in vreun fel.Nu pot vota psd daca asta inseamna ca parlamentarii pesedistii sunt de fapt penelisti.N-are sens.

    Deci eu ca alegator sunt decis.

    Cata vreme penelistii ii insulta constant pe non-penelisti eu nu pot gira ca alegatoor oameni care sunt indecisi doctrinar.

    Ori esti membru PSD si esti cu ai tai, ori esti psdnlist si atunci sa te voteze cine te-o vota.

    Trebuie trasata o linie de demarcatie in contextul declaratiilor „candidatului”.

    Si da , cred ca „naparlirea” trebuie sa vizeze si „puternici” din PSD daca joaca la dublu, indiferent cine sunt.Asa e logic.

  9. În alte Ţări se iese cu milioanele în stradă pentru că se scumpeşte cu 17 cenţi călătoria la metrou , , dar văd că orbaniştii nu se ating de acest domeniu,
    Deci, de ce să iasă românul în stradă şi să nu stea pe coadă ca boul, că doar nu s-a scumpit metroul !

    • 1.Rascoala din 1907 totusi s-a produs.Deci românul are si el niste limite.
      Eu sper ca abrogarea OUG 114 sa nu fie vreun catalist civic pentru primavara.
      In mod sigur si-n: Chile , Liban, Irak, Hong-Kong si nu numai, exista si cineva/ceva care coordoneaza miscarile aparute, la care oamenii participa in mod natural pana la urma, pentru ca au o motivatie.Exista insa un marker cred eu, si apare dupa primele zile de vanzoleala cam peste tot.
      Manifestatiile se cam comuta uzual brusc, si revendicarile intra in registrul anti-coruptiei.Si astfel descoperim si cine stimuleaza miscarea in fapt.
      Pentru mine este fascinant Egiptul, unde tot sunt revolutii sau lovituri de stat, care nu duc niciodata la nimic nou, desi presedintii sunt altii.
      Uneori te gandesti ca de fapt sunt doar resetari spre stari de fapt anterioare, cand controlul prin lobby era mai simplu sau mai profitabil.

      2.Interesante audierile din Parlament , senzatia de guvern zero a fost puternica la cativa dintre ministri.Am vazut emotia ca justificare pentru bâlbe.
      Pai si atunci intrebarea este ce va face ministrul respectiv cand se va intalni cu oameni din guvernele altor tari.
      Probabil va sta mut de emotie, ori de cate ori va participa la vreun eveniment oficial, ca sa nu faca erori.

      Vad si ca e multa graba, totul e pe repede inainte, de parca ar da turcii.Inca nu.

      3.Imi place propunerea de comisar la UE, pare o oferta de nerefuzat pentru doamna Ursula.

Lasă un răspuns