20 de gânduri despre “Conferintă la Buzău: „Politica externa a Romaniei de ieri si de azi. Directii fundamentale”

  1. Constat cu bucurie ca manifestarea FET de la Buzau s-a bucurat de o mare atentie, sala plina, oameni interesati de politica externa a Romaniei, atat de ieri si cat de azi, in schimb „directiile fundamentale”, astazi sunt ca si inexistente.
    Cu siguranta, daca altii s-ar afla la „butoanele” tarii, un Presedinte al Republicii cu o perspectiva mult mai larga asupra politicii externe, experti din Centrala MAE mult mai independenti si aplecati asupra problemelor, alta ar fi situatia politicii si relatiilor externe ale Romaniei.

  2. Dilema lui Orban

    În tratativele pe care le-a dus pentru formarea noului guvern, premierul desemnat de Iohannis, Ludovic Orban, a promis viitorilor parteneri lucruri absolut opuse în ceea ce priveşte singurele probleme politice ce divizează coaliţia anti-PSD, şi anume alegerile primarilor într-unul sau două tururi de scrutin şi desfiinţarea sau nu a secţiei de anchetare a magistraţilor.

    Astfel, Orban a dat asigurări UDMR-ului că va menţine alegerile dintr-un singur tur (UDMR ca şi PSD fiind dezavantajate de un al doilea tur de scrutin deoarece adversarii lor la locale s-ar uni pentru a le elimina candidatul), în timp ce USR-ului i s-a făgăduit că vor fi două tururi. Partidului lui Tăriceanu (cât a mai rămas din el) i s-a promis că se va menţine respectiva secţie, iar USR-ului exact contrariul. Desigur, toate aceste condiţionări puse de adversarii PSD sunt pur formale deoarece scopul lor este să salveze aparenţele în faţa propriului electorat, aşa încât respectivele partide sunt gata să renunţe la ele – dar în mod mascat.

    Cât despre relaţia cu PMP, colaborarea cu acesta a fost aprioric exclusă. În mod manifest, problema nu este cum şi-a exercitat Băsescu mandatul sau abuzurile îngrozitoare făcute de el în perioada respectivă, ci faptul că a fost desconspirat în mod indubitabil ca turnător al Securităţii. În aceste condiţii, colaborarea cu micuţul partid pe care îl tutelează riscă să compromită poziţia anti-comunistă a PNL-ului. Acesta ar putea pierde voturile electoratului fanatizat care, chipurile, luptă cu fantoma comunismului şi care, în proporţie din ce în ce mai mare, are tendinţa de a vota cu USR. Şi cum scandalul juridic din jurul lui Dan Barna arată că patronul PNL – Iohannis – îl consideră ca cel mai periculos concurent în atragerea voturilor luptătorilor împotriva „ciumei roşii”, PNL nu poate avea o altă poziţie decăt cea prin care să încerce să-şi păstreze, eventual să atragă, acest electorat.

    În concluzie, o alianţă politică cu PMP ar constitui un grav pericol la viitoarele alegeri, aşadar PNL caută o soluţie prin care să evite acest fapt. Eventual chiar încercând să forţeze o excludere formală a lui Băsescu din rămăşiţele fostului PDL.

  3. 1. Relatiile omniazimutale implica, cred, in primul rand relatiile cu tarile din primele doua cercuri subregionale sau regionale, din vecinatatea nemijlocita si din vecinatatea apropiata (Rusia, Turcia). Apoi sau in acelasi timp, cu tarile din al treilea cerc regional, euroasiatic, incluzand aici China. Mi mi se pare ca aceste relatii radiale, pe cele trei cercuri concentrice, sunt dictate atat de ratiuni de piata, de valorificare a unor imense oportunitati economice la cele mai mici costuri posibile, cel putin in privinta transporturilor, dar nu numai (al gazoductelor, preturilor la resursele energetice rusesti, desfacerilor de marfuri etc), dar si de ratiuni de securitate. In ultimul caz, orice amenintari externe care se propaga spre noi, spre Romania, din varii epicentre geopolitice, strabat mai intai spatiile din unul sau din toate cele trei cercuri. Propagarea riscurilor este foarte importanta, mediile pe care le strabate, in care ea poate fi oprita, incetinita sau, dimpotriva, accelerata de posibile ostilitati, adaugate politic, din spatiile geopolitice pe care le traverseaza. De aceea sunt importante relatiile in toate azimuturile, dar si pentru ca ajutorul in caz de nevoie vine mai repede din vecini sau din apropiere, chinezii chiar au un proverb, “apa de departe nu stinge focul”, dinpropria casa sau ograda. Pe de alta parte, dinamica internationala, actuala si in perspectiva, este atipica, nu mai urmeaza trendurile clasice din timpul razboiului rece sau post rece, de crestere sau scadere, este dominata de multe necunoscute, urmeaza un profil sinusoidal sau in zig-zag, ceea ce din nou indeamna la o politica externa inteleapta, fara a te lega prea strans de unii, cu multe noduri sau de nedesfacut, ori rupe total de alti actori globali. Conjuncturile se schimba, ele pot sa incumbe riscul de izolare internationala sau regionala, ca in 1989, de unde niciodata sa nu spui niciodata, ca ce a fost nu ar putea sa mai fie.

    • Preţul reglementat al gazelor ar putea creşte cu circa 9-10% de la 1 aprilie 2020, dacă va intra în vigoare calendarul de liberalizare pe care îl pregătesc autorităţile române, potrivit unor surse din sectorul energetic.

      În acest interval tranzitoriu, 50% din necesarul consumatorilor casnici şi al termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, la preţul plafonat de 68 de lei pe MWh, iar 50% din gaze vor fi achiziţionate de pe piaţa liberă.

      „Dacă se va aplica acest gas release, de la 1 aprilie 2020 va fi o scumpire de 9-10%, la preţurile care sunt acum pe bursă”, spun surse din sectorul energetic.

      România are termen 26 decembrie pentru a prelua în legislaţie noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor. Aceasta după ce, în cadrul unei proceduri de infringement, ca urmare a OUG 114/2018, ţara noastră a primit de la Bruxelles o amânare de trei luni pentru a nu fi trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie.

      Piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021, inclusiv la consumatorii casnici, spunea Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, în urmă cu două săptămâni.

      „Va fi o liberalizare completă la 1 aprilie 2021 la gaze şi la 1 iulie 2021 la energie electrică, atât pe piaţa angro, cât şi pe cea de retail, adică şi la consumatorii finali”, a afirmat oficialul ANRE, într-o conferinţă de specialitate.

      Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toţi participanţii la piaţă, precum şi de Comisia Europeană.

  4. 2. Iarasi prudenta chinezeasca din predictia “Vor fi vremuri interesante”, “impredictibila” prin caracterul ei eliptic, atentioneaza ca din ceata poate sa apara orice, care te poate surprinde. Intr-adevar, am ratat oportunitati orientale remarcabile, cand puteam sa fim luat in seama individual, ca tara, nu in vrac cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est, ma refer la China, cum excelent ati conceptualizat diferentele geopolitice dintre a fi luat “la bucata” sau “in vrac”. Totusi, mi se pare ca tot in “vrac” suntem luati de Occident, un “vrac” numit NATO sau UE, dupa caz. “La bucata” suntem luati de UE doar cand e vorba ca Romania sa fie discriminata. Iar acest lucru se datoreaza tot inabilitatilor din politica externa a ultimilor 15 ani. Cred Romania a pierdut 15 ani in primul rand in politica externa, care e in fisa postului de la Cotroceni. Daca intern s-a progresat, facandu-se multe lucruri bune, economic si social, s-a datortat guvernelor PSD. Pentru a imprima un trend crescator politicii externe, avem doua sanse electorale, in 10 si 24 noiembrie.

  5. ” POLITICA EXTERNA A ROMANIEI DE IERI SI DE AZI. DIRECTII FUNDAMENTALE” ( AM ASCULTAT SI APRECIEZ COMENTARIUL DOMNULUI EX. PRIMINISTRU, REFERITOR LA POLITICA EXTERNA A TRECUTULUI SI A TIMPULUI ACTOAL . DIN PUNTUL MEU DE VEDERE, FARA A FI UN CUNOSCATOR CE A DETINUT ANUMITE FUNCTII IN STAT DATORITA UNOR STUDII IN DOMENIUL RESPECTIV CEI
    OFERA UN AVANTAJ , DE A SI EXPRIMA UN PUNCT DE VEDERE MULT MAI SEMNIFICATIV, NU POT DE CAT SA FAC O REMARCA MAI PUTIN AMPLA , SIMPLIFICAND : POLITICA EXTERNA , ESTE PRECUM FILOZOFIA , TIMPURILE …SUNT CELE CARE DECID , IAR CEL CARE REPREZINTA INTERESELE UNEI ANUMITE TARI , PRIN FUNCTIA DE MINISTRU DE EXSTERNE , ESTE SUPUS SI OBLIGAT SA NEGOCIEZE PRIN DIALOGURI AMPLE PENTRU A MENTINE PE TERMEN SCURT SAU LUNG , RELATII DE PRIETENIE MAI ALES CU CEI CARE AU STIUT SA CONSTRUIEASCA UN VIITOR SOLID PENTRU TARA CE O REPREZINTA, OFERINDU LE SANSA DE A DECIDE… AM LOAT IN CALCUL FILOZOFIA …DEOARECE EA NE ARATA CUM SE CONTUREAZA LA ANUMITE TIMPURI , FARA A SI SCHIMBA ESENTA . POLITICA EXTERNA NICI ODATA NU ESTE ACEIA SI , TREBUIE SA STI SA ” JONGLEZI ” FAVORABIL … LA TIMPUL RESPECTIV . DOMNUL ADRIAN NASTASE , RECUNOASTE , CA NU POTI SA OFERI UN RASPUNS, PENTRU URMATORII ZECE ANI. POLITICA EXTERNA, CEI CARE O REPREZINTA, INDIFERENT DE INDENTITATEA LOR, NU SUNT
    ALESI PE UN TERMEN NELIMITAT, CEI CARE II URMEAZA AU ALTE OPTIUNI .DAR ESENTA …ESTE ACEIA SI . DEZVOLTAREA UNEI TARI DIN MAI MULTE PUNCTE DE VEDERE, SE BAZEAZA PE CAPACITATEA INTELECTOALA A MINISTRULUI RESPECTIV . DOMNUL ADRIAN NASTASE , VIZIONAND SI ASCULTAND CU ATENTIE CELE SPUSE STIE MULTE , DISCURSUL REFERITOR LA TEMA RESPECTIVA, FIND SIMPLIFICAT CAT A FOST NECESAR LA MOMENT UL RESPECTIV. IN PREALABIL , POLITICA EXSTERNA , NU ESTE STABILA , TIMPURILE CE URMEAZA DECID . ( POLITICIANUL CE DETINE FUNCTIA RESPECTIVA , TREBUIE SA STIE SA ” JONGLEZE” FAVORABIL, PENTRU TARA CE O REPREZINTA ) ( DIRECTII FUNDAMENTALE …SUNT SI VOR FI , DEPINDE DE CEL CARE REPREZINTA POLITICA EXSTERNA A ROMANIEI SI NU NUMAI . ) MULT SUCCES, DOMNULE ADRIAN NASTASE

  6. Am auzit ca programul de guvernare al noului guvern este de geniu.

    Se vorbeste vad prin presa despre un punct din program, care se refera la constructia de puscarii.

    Deci in programul de guvernare exista o tinta care consta in a face puscarii, si nu :scoli , fabrici, spitale, drumuri, cai ferate si sport.
    Asta e nebunie.

    Ce dracu’, ne intoarcem in anii 50, are cineva de gand sa creasca infractionalitatea in mod artificial, in Romania de ne trebuie puscarii ?

    Deci nu se merge pe ideea preventiei si educatiei sau pe ideea cresterii numarului de locuri de munca, ci pe ideea constructiei de puscarii ?

    Am o idee mult mai buna.

    Avand in vedere ca aici se pare ca se va intemeia o colonie penala, de inspiratie germana, asta pare sa fie proiectul de tara, asta cred acum, cand in loc de fabrici si scoli faci puscarii, noul guvern ar putea sa investeasca surplusul de bani direct in sarma ghimpata si mitraliere (indreptate spre interior) la granite.
    E mai ieftin.

    Cat despre agricultura romaneasca sau turism se poate spune si se pare ca urmeaza sa dispara.

    BRAVOO PARLAMENTARI VOTANTI AI MOTIUNII!

    Sper ca patronatele si sindicatele vor dormi in continuare la vederea unor asemenea grozavii.Oricum monstrii s-au nascut deja.

    Daca acest guvern trece, 5 ani numai nenorociri vom vedea.Pe astia nu-i mai da nimeni jos nici daca apar zece caracaluri si 20 de colectiv.
    Miroase a dictatura rau de tot.

  7. Citind printre randurile dezordonate , vagi si confuze ale asa zisului Program de Guvernare al PNL :
    1 ) se declara razboi sustinerii producatorilor romani de tomate
    Vor urma , normal in logica molahilor , suprimarea programelor de sprijin pentru crescatorii de oi .
    2 ) autostrada de pe Valea Prahovei , chiar facuta in PPP , va trebui sa aiba avizul Comisiei Europene , o imbecilitate de antologie ?! De ce , daca nu e finantata din fonduri UE ?
    Autostrada se opreste la Comarnic , nu merge pana la Brasov – de ce ?
    In plus , pedelistii reiau , tradusa automat din engleza in romana , frazeologia geek-urilor occidentali de stanga ” proiect prietenos cu mediul ” ( ” friendly ” ) , tuneluri de 15 km cu 600 milioane de dolari mai scumpe …
    3 ) intr-un discurs mult mai putin elaborat decat cel al copiilor prezenti la meciul cu Norvegia de acum o saptamana presupusul viitor prim ministru spune ceva despre ” vom mari de trei ori viteza elaborarii proiectelor de infrastructura rutiera fata de PSD . Abia astept sa ajungem in locul lor , sa vedem ce putem face ” .
    De ce doar o viteza marita de ” trei ori ” ? De ce nu de ” cinci ori ” ?
    Ce inseamna aceasta ” viteza ” in viziunea amatorilor PNL ?
    In doi ani PSD a lansat trei mari proiecte rutiere la care nimeni nu visa doar in 2016 – podul Braila – autostrada de centura Sud – drumul expres Craiova Pitesti plus unul mai mic , capatul Sibiu Boita al autostrazii Sibiu Pitesti – la toate sunt constructori desemnati si se lucreaza .
    Ce a lansat puterea domnului Orban in noua ani de domnie absoluta pedelista intre 2005 – 2012 si in 2015 – 2016 ? – cu chinuri atroce , autostrada Arad Timisoara , Ploiesti Bucuresti si , pe portiuni , prelungirea autostrazii de la Drajna spre mare .
    Sa-l ajut pe viitorul prim ministru in recordurile lui de viteza – trebuie sa treaca de formidabila birocratie inventata de Sistemul Securist in Transporturi , CNAIR si Justitie – SAPTE licitatii de autostrazi si drumuri expres sunt azi SUSPENDATE de CNAIR pentru a da ” clarificari ” firmelor participante – cele doua sectoare de Est ale drumului expres Craiova Pitesti , trei sectoare din Salaj ale autostrazii Transilvania , doua din autostrada de centura Nord !

  8. Dezbaterea a fost interesantă și constructivă. Însă o astfel de dezbatere, pe teme actuale ale direcțiilor politicii externe a României ( în care să se țină cont de tradițiile politicii externe a României dar și de noul context internațional), ar trebui să aibă loc între candidații la Președinția României. Președintele Iohannis m-a convins că nu știe care-i sunt atribuțiile în politica externă dar nu știu ce gândesc ceilalți candidați. El se comportă din ce în ce mai accentuat ca un dictator, asumându-și atribuții pe care Constituția nu i le conferă. În vizitele sale externe, nu știm ce face, decât ceea ce vedem la televizor: fotografii și declarații de presă în țările respective, unde vorbește de PSD sau Viorica Dăncilă ( oare atât de mult il obsedează?).
    Am văzut câteva videoclipuri electorale ale unor candidați: toți vorbesc că vor face ceea ce ar trebui să facă Guvernul.

  9. Mă uit la televizor, la diferite posturi de televiziune, și văd dezbateri între moderatori și invitații lor, pe tema alegerilor sau a Guvernului penelist. Interesantă perioadă a campaniei electorale! Probabil candidații sunt în mijlocul poporului alegător! Mă surpride procentul mare pe care-l mai are încă Iohannis. Poporul român se va vindeca vreodată de încăpățânare și de orbire?

  10. Cred că politica noastră externă de azi e simplista și unilaterală. Ea constă în adularea necondiționată a Vestului și a Stetelor Unite, care ne propovăduiesc cu sârg dictonul „să nu faci ce face popa, să faci ce ZICE popa”.

  11. Strategii constructori de infrastructura nu stiu ce proiecte sunt lansate in Romania !
    Programul PNL pentru infrastructura rutiera trece sub tacere , din ignoranta , constructia programata a sectoarelor din Salaj ale autostrazii Transilvania , intrarea autostrazii in Targu Mures si sectoarele de Est ale drumului expres Craiova Pitesti .
    Formidabil .
    Nici nu stiu ce programe sunt lansate …
    Ce sa mai spun de programele feroviare …

  12. Aloooo ! Sefu’ aimauzit de cetia ca „nu e mai surd decat cel ce vrea sa nu auda”? (undeva prin Eclseiast cu aproximatie)

    Cu multi ani iante (oricum inainte si de primul infarct!) va trasesem atentia suprra unnei … unei nuymiti=o cum vreti. Sa o recitez : Ses premiers ennuis judiciaires ne lui viennent pas de la politique, mais de sa passion pour la chasse : en 2004 la Société ornithologique roumaine3 porte plainte contre lui pour chasse illégale, en collaboration avec une société italienne de safaris4, dans la réserve de biosphère du delta du Danube. Les gardes locaux témoignent, en décembre 2005, l’avoir vu, en compagnie de chasseurs italiens, abattre en grand nombre des colverts, mais aussi des espèces strictement protégées comme les bernaches à col roux, les garrots à œil d’or et les fuligules morillons. Il est condamné à de lourdes amendes5. Dans la même période, il se comporte en mécène et fait don de sa collection au Musée national des cartes et des livres anciens de Bucarest, dont il est le fondateur et le principal financeur6. sursa : https://fr.wikipedia.org/wiki/Adrian_N%C4%83stase
    Prima data cand am supus aceasta .. informatie atentie dvopastra era 30 martie 2013 l- https://adriannastase.ro/2013/03/30/tatal-meu-marin-nastase/comment-page-1/#comment-192603

    Si poa mai cunoastei pe careva la PSD : În perioada 1994 – 1996, Guvernul Văcăroiu a contractat diverse bunuri și servicii fictive, în valoare de cel puțin 30 milioane de dolari, banii au fost plătiți de Bancorex.[11] sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Bancorex
    lacati ati facut „oameni” ar avea cine sa atraga atentoia asupra |erorilor|

  13. Asa cum vad eu lucrurile:
    – insistenta de a o nominaliza pe Kovesi la Sef la Procuratura UE, in ciuda impotrivirii Guvernului Dancila/PSD confirma statutul de colonie a UE pentru Romania sub Administratia Iohannis;
    – mentinerea MCV pentru Romania e o victorie a lui Iohannis impotriva Romaniei si a romanilor;
    – ambiguitatea SUA fata de schimbarile din Romania arata dezinteres strategic a SUA (desi ar fi trebuit sa isi arate o preferinta pt. un Guvern national PSD, hello Mr. Trump?)
    – Intilnirea lui Iohannis cu Trump. Mistere ne-elucidate despre ce i-a cerut Trump sa faca. Trump nu s-a intilnit cu Dancila. Cit de importanta ramine Romania pentru SUA, cind se fac aranjamete doar cu Polonia;
    – slabirea institutionala remarcabila a statului roman sub Iohannis, cu toate consecintele nefaste ce se resimt azi (neprimirea in Shengen, dar Croatia is in, MCV continuu pt babuinii de romani)
    – razboiul fraticid intre romani se adinceste, in timp ce Iohannis inteteste focul dezbinarii;
    – serviciile romanesti fara coloana vertebrala; nu promoveaza interese nationale, ale romanilor. Nu e clar ale cui interese promoveaza Hellvig, sau daca e constient de situatia grava in care niste straini au pus Romania inca odata in pericol de dezintegrare, fragmentare.
    – lupta politica pentru putere e viciata de interesele elitelor vs. interesele natiunii

    E nevoie de schimbare de paradigma…

  14. Proces imaginativ offtopic

    Mi se pare mie sau exista un singur candidat declarat anti-sistem, la prezidentiale, lansat emotional chiar vara asta ?

    Ma intrebam daca dupa difuzarea filmului nou de la Colectiv, candidatul anti-sistem va mai creste putin in sondaje, avand in vedere ca Barna si Diaconu, dupa noile evolutii politico-juridice, s-au cam oprit din crestere in sondaje sau chiar scad.

    Domnul Cristoiu presupunea la o emisiune, ca emotia transmisa de film ar fi utila unor grupari ce sprijina doi candidati de dreapta, numai ca cei mentionati NU sunt anti-sistem, ci anti-psd, iar filmul vrea sa arate tocmai ca „sistemul” nu merge.

    Ori cazul Caracal ne-a aratat mediatic un sistem de urgenta care nu prea functioneaza, cu oameni ce dau dovada de dezinteres (ceea ce poate fi real), precum si probleme in viteza de reactie si cu alte institutii care nu (mai) fac ceea ce trebuie cand trebuie (si din cauza coruptiei).

    Filmuletul ne confirma practic iar (desi e din trecut), temerile ce s-au conturat dupa Caracal, adicatelea ca institutiile nu mai sunt ceea ce par a fi fost si ca nimic nu mai merge si ca trebuie schimbat ceva.

    Deci omul/alegatorul va simti si o nevoie stringenta de a vota un salvator, un om cu initiativa care sa dea de pamant cu „incompetentii”, pentru ca totul are o limita.

    Deci se poate imagina cum candidatul anti-sistem, va avea probabil o crestere, si asta va fi in asentimentul celor emotionati in social-media, care vor insufleti si strada, de ce nu, e posibil.E o emotie legitima mai ales dupa Caracal.Timpul e scurt.
    Cred ca va mai fi emotie anti-sistem in urmatoarele doua saptamani.Asta banuiesc.

    Titularii initiali pentru turul doi au si o rezerva s-ar parea, si e nevoie de ceva steroizi in media pentru a intra in poza de final.

    Trendul emotional, care arata sisteme abuzive, de asta vara incoace, a tot fost in crescendo: fetita infiata in americi si asaltata , cazul Caracal, crimele de la spitalul de psihiatrie si multe alte evenimente care merg in sensul amplificarii ingrijorarii legitime a cetateanului ca sistemele scartaie.Cetatenii trebuie treziti.
    Ingrijorarile pot fi legitime bineinteles, dar sistemul necesita reforme ample pentru a se corecta.

    Insa e pregatit si un salvator bineinteles, pentru ca problema are si o rezolvare facila, la alegeri.
    Un singur om va reusi bineinteles sa repare sistemul.
    Sau o fi sub steag fals avand in vedere trecutul ?
    S-ar putea ca acest candidat anti-sistem sa dea batai serioase de cap chiar favoritului, prin utilizarea emotiei colective, pentru ca nu pare sa aibe o problema cu utilizarea ei oricum, macar in legatura cu Caracalul.E posibil, nu ?

    Se potriveste relansarea in media si cu comemorarea tragediei, pentru care nici acum nu s-a formulat o idee in legatura cu ceea ce a fost.Lipsa de solutie in dosarul Colectiv arata bineinteles din nou ca sistemul nu functioneaza.
    Dar vine si salvatorul.

    • Exista se pare o contradictie de mesaj la nivel public dinspre psd.Asta percep eu.

      Exista comunicatori asociati PSD , asociati conducerii de pana in mai, asa vad eu lucrurile, care spun niste lucruri aberante si contradictorii raportat la guvernul desemnat si programul aferent.

      In timp ce mesajul oficial pare sa fie logic, si anume spune ca programul lui Orban vizeaza taieri si reajustari in jos, sunt unii care spun ca programul lui Orban e copiat dupa cel psd.Hmm!

      Pai si atunci de ce programele pdnl urmeaza sa fie „ajustate”, de ce programul tomata dispare , de ce se urmareste desfiintarea siij, de ce se urmareste abrogarea oug 114, de ce se urmareste amanrea aplicarui legii salarizarii si legii pensiilor, de ce se urmareste reducerea numarului de angajati la stat, de ce vor elimina voucherele de vacanta si lista poate continua.
      Si daca toate acestea sunt contrare prigramului psd de ce sunt unii care vorbesc de copy/paste in proportie de 90% in programul desemnatilor.
      Am auzit asta si de la ala cu programul start-up nation de prin americi.
      O sa apara logic ideea in populatie ca si psd avea de gand sa taie si ca „toti sunt la fel”.

      Exista deci o problema de comunicare, a aparut a doua voce ? A cui e ?

      Vad ca in Bucuresti se lupta impotriva poluarii fix in luna de dinainte de alegeri.Foarte tare, veganii bucuresteni vor vota acum psd.

      Ajuta oare mesajul contradictoriu si lupta pentru mediu din Bucuresti la alegeri.
      Eu cred ca nu, mai ales cand se face cu taxe.Deci se pare ca traditia de a trage in doua directii chiar in momente critice s-a reaprins.
      Si toate astea cand sondajele arata trend pozitiv
      Nu e interesant ?
      Trebuie noi naparliri ?

      Nu trebuie cumva un singur mesaj oficial in legatura cu guvernul Orban ?

      Cine s-a gandit ca „lupta” cu poluarea din Bucuresti in prag de alegeri, in plina campanie ajuta? E posibil sa mai genereze asta primari non psd la anul ?

      Cui foloseste glasul pe doua voci ?
      Candidatului la prezidentiale in mod sigur nu.
      Si nici macar viitorului candidat al psd la primarie pentru Bucuresti.
      Taxele enerveaza ca si incoerenta.
      Taxa din Bucuresti se aplica si celor care intra in Bucuresti si care vin din alte localitati, si va fi asociata bineinteles cu psd si e tot din cauza psd.
      E utila pierderea capitalei din punct de vedere electoral, pentru candidatul oficial.

      Dar nu e problema vine „salvatorul” anti-sistem de care vorbeam mai sus.

  15. Viorica Dancila Presedinte! Campanie muzicala: BZN ♥ Dance, Dance, Dance ♥

    Campania electorala pentru alegerile prezidentiale mai trebuie si decrispata. Muzica poate fi cel mai agreabil compagnon al campaniei electorale. De aceea dedic aceasta melodie dansanta premierului Viorica Dancila, care ar putea deveni prima femeie presedinte al Romaniei. Pentru a castiga postul de la Cotroceni, cea mai inalta magistratura, va fi suficient votul de gen, femeile fiind majoritare (in toate societatile, o curiozitate a biologiei!). Dar, cu certitudine, Dancila va fi votata si de majoritatea barbatilor.

    https://youtu.be/w8jBlCmHSrY

    Ca acum e interimara la Victoria, dupa motiune, e doar un detaliu, al intrigilor unor adversari politici, pe cale de expirare. Ea este tot sefa Guvernului Romaniei, pana la un nou guvern, prin regruparea parlamentarilor intr-o noua majoritate sau prin alegeri parlamentare, la termen sau anticipate. Admirand frumusetea melodiei si dansului, interpretate de BZN, o trupă de pop și rock din Volendam, Olanda, sa ne imaginam ca una din dansatoare ar fi Viorica Dancila (cu una din ele chiar isi aduce putin; identificati-o!).

    • Nu te baza pe votu de gen ….. Fiindca femeile au asa un obicei ….. „esti barbat descurca-te!” ….
      Asa ca daca o femeie accede in postu de sef .. apai este mai „virila” decat barbatii …

      Si asa zisa curizitate a biologiei… Sa stii ca la vertebrate in primele etape de viata masculuii sunt majoritari. Insa au o mortalitate mai mare …
      in Romania staisticeile pe grupe de varsta arata ca barbatii sunt maimmuopti in gupele 0-5,l 5-10, samd pana la 30-35. Dupa grupa 40-45 femnile predomina. Plus trebuie sa tii seama ca multa vreme populatia mai varstinica era aia care cunoscuse razbooiul – 300.000 militari morti …. (plus 500.000 victim e civile)

    • PS/NB: Pot fi multe definitii ale dansului, incepand cu cele de miscare ritmica si/sau gratioasa, ori de limbaj melodic al corpului, dar cred ca cea mai expresiva definitie e ca dansul este un ritual universal. In special, cel erotic. Ritualul permite o incarcare cu energii polare, de credinta si iubire sau cu ura si furie de razboi, dar si o descarcare de tensiuni sau frustrari, cum ar fi prin meditatie, ori o fuziune de energii contrare, yin si yang, de pilda.

      Exista o literatura analitica si istorica despre ritualuri, care sunt prezente in toate domeniile, mai cu seama in cele religios si militar. Inclusiv, in politica, ritualurile puterii. Am urmarit si analizat cu atentie ritualul de la intronarea Imparatului Japoniei Naruhito. Aflasem, cu multi ani in urma, ca fostul presedinte american George W. Bush introdusese la Casa Alba doua ore pe saptamana de studiu al “Bibliei” (nu stiu care din ele).

      Am constatat, de asemenea, ca Israelul continua sa fie si in zilele noastre o teocratie si o tara de preoti, unde rabinii au un rol educational primordial si absolut. I-am vazut, apoi, pe presedintele american Donald Trump si pe secretarul sau de stat Mike Pompeo, cu khippa, reculegandu-se la “Zidul Plangerii”. Nu ma intrebati ce au facut cu laicitatea in acel rastimp, probabil o pusesera sub cheie, in vreun fiset metalic. Nu sunt critici, ci constatari si nedumeriri generale.

      Ritualul, dupa parerea mea, are un exceptional rol existential, ordonator si protector al societatii. Sunt surprins ca viata noastra politica este atat de saraca in ritualuri. Desi, am avut unii dintre cei mai mari cercetatori si descriptori mondiali ai ritualurilor, cum au fost Mircea Eliade si discipolul sau, Ioan Petru Culianu. Ultimul a fost victima unui asasinat misterios, in SUA, savarsit cel mai probabil de globalisti. Studiile lui Culianu relevau o chestiune iritanta pentru globalisti, care le spargea un monopol ideologic. Culianu demonstra ca nu exista doar o rasa “aleasa” capabila de ritualuri. Toate neamurile au aceasta capacitate.

      Mi-as dori sa vad mai mult ritual, la Parlament, Presedintie, Guvern, cum ar fi la investirile acestor institutii ale puterii de stat la inceperea fiecarui nou ciclu electoral, cuprinzand, desigur, o parte laica de protocol, dar si una religioasa si militara, cu solemnitatile lor specifice, incarcate de respect institutional, care este un modelator al respectului social. 

Lasă un răspuns