Toamna politică

Uneori, e greu să vezi cerul privind doar ce se intâmplă in apropiere. Zilnic, urmărim „carul” cu „răsturnări de situatii” de la Caracal, accidente de masini, imagini „care ne pot afecta emotional”. Mai nou, urmărim si aventurile premierului desemnat in incercarea de a incropi guvernul Ciolos 2 sau CDR 2, cum doriti.

In timpul ăsta, in Hong Kong sunt testati „luptătorii pentru democratie”, după ce a trecut etapa „luptătorilor pentru libertate” din diferite „maidane”. In Siria, trupele turcesti au intrat pentru a crea un „cordon de securitate” pe o adâncime de 30 km! Zidul de la granita SUA/Mexic inaintează. Supapa de la granita Turciei s-ar putea deschide pentru a umple Europa cu imigranti. Comisia europeană este nedecisă intre „penalii” buni si „penalii” răi. Personajul cel mai amuzant este Boris Johnson care a suspendat o vreme parlamentul si are o idee fixă in legătură cu Brexitul, in 31 octombrie. Rusia vrea să explice tărilor din Europa de est cum au fost eliberate in 1944, uitând insă să explice cum au fost ocupate după aceea. Presedintele Putin, in baza sanctiunilor UE si ale SUA, incheie zeci de intelegeri economice cu Ungaria, unde va face o nouă vizită in curând. China isi vede de proiectele sale, nu doar in Asia si Pacific.

La Bucuresti, timpul stă in loc. Guvernul Orban contează pe sprijinul combinat  al unor  lideri care au interese divergente – Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Barna, Kelemen. Nu a fost prea clară strategia lui Iohannis. Vom vedea. Până se va găsi o solutie, vă recomand flori de ginkgo biloba.

6 gânduri despre “Toamna politică

  1. …Nu numai cu Ungaria, ci, atentie, incheie partemeriat strategic cu Serbia:
    ,,Premierul de la Moscova este mai ales interesat de progrese în construcţia conductei de gaz cu o lungime de 402 kilometri, care leagă Turcia de Serbia traversând Bulgaria (Turkish Stream”). Aceasta va aproviziona, potrivit Moscovei, ţările din Balcanii de Vest. Conducta va avea o capacitate de 12,87 de miliarde de metri cubi de gaz anual.”
    si
    ,,De mare însemnătate este pentru premierul Medvedev semnarea unui acord de liber-schimb între Serbia şi Uniunea Economică Eurasiatică, explică Oleg Bondarenko, expert în cadrul „Fundaţiei pentru Politică Progresistă” din Rusia. Astfel, produse din Serbia vor avea acces privilegiat la pieţele din Belarus şi republicile din Asia Centrală. Serbia profită de pe acum de faptul că ţările UE nu mai au voie să-şi vândă produsele agricole şi alimentare în Federaţia Rusă. Acesta este rezultatul sancţiunilor reciproce între UE şi Rusia instituite în ultimii cinci ani. În magazinele din Sankt Petersburg sau Vladivostok nu se găseşte de cumpărat brânză din Olanda, de exemplu, dar în schimb se găseşte brânză din Serbia.”
    si
    ,, „Scopul vizitei lui Medvedev este următorul: Rusia va reitera Serbiei promisiunea că va împiedica pe termen nelimitat, prin dreptul său de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, recunoaşterea provinciei secesioniste Kosovo în calitate de stat independent”, a subliniat Dusan Reljic, membru al fundaţiei Stiftung Wissenschaft und Politik din Bruxelles. Pentru guvernul sârb acest sprijin este foarte important în vederea negocierilor pe care le poartă cu Priştina şi cu occidentul.”

    PS
    Apropo, domnule Nastase, Ce credeti, sau stiti, ce intentioneaza Romania in problema recunoasterii internationale a independentei provinciei Kosovo, stat recunoscut oficial de marile puteri ale vestului ?
    Iata o tema de politica externa, pe care domnul Orban ar fi trebuit sa o includa in programul sau de guvernare… nu de alta, dar trebuie eliminate ambiguitatile privind delimitatarea la modul absolut de interesele Rusiei si implicit suspiciunile partenerilor in ceea ce priveste fermitatea orientarii pro-atlantiste a Romaniei.
    Veti intreba: CARE program ? Cum care ? Acela impus Romaniei de cancelariile externe. Daca nu-l cunoasteti, il veti afla, pas cu pas, direct sau (mai ales) indirect, dupa instaurarea GUVERNULUI LUI (scuzati forma nu tocmai lterara, dar perfect corecta pe fond)…
    Indiciile sunt, totusi, destul de evidente (dupa parerea mea) si ar fi trebuit sa fie suficiente pentru electoratul roman in dificilul proces de intelegere si pozitionare corecta in raport cu realitatea.
    Dar, dupa cu bine spune colega noastra AMALIA, nivelul mediu de perceptie al alegatorului roman este conditionat strict de calitatea stiristica a tabloidelor corporatiste care domina piata media, atat in Romania, cat si in restul lumii. Cei cativa analisti independenti care razbat cu greu pana la senzorii nostri nu fac altceva decat sa confirme regula….

  2. Domnule Nastase, lasati-ne sa ne bucuram de aceste frumoase zile de toamna. Unii fac eforturi ca timpul la Bucuresti sa stea in loc. Din pacate vremea se scurge implacabil in defavoarea noastra. Sper inca, ca in asta viata sa pot face o calatorie de la Bucuresti spre Europa larga pe o autostrada sau o cale ferata de Doamne ajuta. Nici nu vreau sa cred ca cineva, romani, pun bete-n roate in cazul unei fabrici auto a unei marci de top germane.
    Lumea de langa noi si nu numai, se misca atat economic cat si militar. Ma gandesc ca daca ne-am misca economic nu in ritm de rock, ci in ritm de vals tot ar fi ceva.
    Sa traim clipa, sa ne bucuram de aceste zile insorite de toamna, restul este desertaciune.

  3. Am vazut ca domnul premier desemnat vorbeste pe la TV, catre aliatii intru motiune cred, ii cheama practic, sa vina sa voteze noul guvern, in loc sa negocieze direct.La cine anume face apelurile imi scapa, ce avantaj aduce tv ul in raport cu discutiilor directe ?
    Vorbeste chiar si de boicoturi, desi teoretic, avand majoritate, spunand asa ceva, te faci de ras.
    Nu mai exista majoritatea inca de dinainte de a face guvernul ? HMM!
    E comic (ca situatie).
    Nu vrea PNL sa puna si oameni din celelalte partide aliate prin ministere ?

    Iesirile astea sperioase mai arata ceva , ce nu a fost analizat foarte atent mediatic.E vorba de modalitatea in care s-a facut desemnarea si care pare sa genereze si slabiciunea din aceste momente, chiar pentru stat.Trebuia mai multa analiza inainte de desemnare.

    La momentul in care Petrov era presedinte, omul a spus in mod repetat, ca el desemneaza un premier de la usl sau ce era atunci, doar daca se inregistreaza alianta, avand impreuna peste 50% in Parlament.
    Cumva avea dreptate, culmea, pentru ca zilele astea vedem ce greu e sa faci guvern cand te bazezi pe majoritati de ocazie, incropite dupa ureche, si dai posibilitatea formarii guvernului, unui partid care are sub 50% plus 1, si care nu face parte dintr-o alianta ce are amjoritatea in Parlament (cum spune Constitutia).
    Ni se arata si maturitatea politicii romanesti in acelasi timp, la 30 de ani de la Revolutie , lipsa de anticipare, se face totul din mers, la noroc, ca la jocurile de carti, ca la pacanele (Doamne fereste de vreun conflict militar prin zona).
    Si mai e si zicala aia romaneasca cu pusul carului inaintea boilor.

    De asta data, presedintele actual a sarit putin peste sensul articolelor de Constitutie (nu ma mai mir), si a dat dreptul de formare pentru un guvern, unui singur partid, si nu unei aliante, care are 20% sau cat are (si nu 50% plus 1), dar care nu pare sa vrea sa dea nimic politiceste vorbind la nimeni, desi politica presupune negociere.
    Asadar fortandu-se putin spiritul legii s-a impus, in opinia mea, se pare, avand in vedere apelurile disperate ale desemnatului, o solutie care nu mai reprezinta majoritatea ad-hoc de la motiune.

    Romania NU poate ramane in coada de pește saptamani intregi, cum sugereaza domnul Ristoiu „patriotic”, in urma brainstormingurilor sintetice proprii, pana se mai face o noua majoritate ad-hoc, sau pana iese nu stiu cine presedinte.Situatia trebuie transata rapid pentru ca timpul costa.
    Cum s-ar descurca acest guvern, chiar si in cazul validarii, cand are de facut legea bugetului spre exemplu, daca nu are consistenta?
    Slabiciunea rezultata din nereprezentativitate va fi vizibila pana la alegeri, pentru ca motiunea, tocmai trecuta, nu s-a intemeiat pe o majoritate naturala.Nimic nu va merge.

    PNL TREBUIE sa demonstreze, daca vrea sa se prezinte in extern drept un alpha, cat mai repede , in astea 10 zile, ca are majoritate si ca face cvorum
    sa-si treaca guvernul, FARA PSD, pentru ca in CAPITALISM :” Time is money”, si ne vad strainii.Rade si lumea de noi daca nu ne miscam repede.

    (In mod exceptional, consider ca roman, ca daca e nevoie si de PSD neaparat, e ok pana la urma sa fie si un guvern de uniune nationala, CU O ALTA NOMINALIZARE de premier.Nu ar fi o rusine, daca desemnatul actual PNL ar aparea public la TV si ar renunta politicos , pentru ca Romania sa ramana un stat stabil si predictibil, in vederea formarii unui guvern politic de uniune nationala ulterior.
    Guvernul interimar cu toate posturile acoperite s-ar descurca pe durata negocierilor si ar pastra stabilitatea statului si imaginea externa.)

    Trebuie facut Bugetul, trebuie atrasa obligatoriu investitia cu VW, trebuie obligatoriu puse in miscare investitiile din zona energie si nu ma refer numai la gazul off sure- mai exista niste oportunitati pe zona elwctricitatii datlrita iesirii altora de pe piata, exista pericolul pierderii a 4,4 mld de Euro la Rosia Montana (lpentru o exploatatie care nu inteleg de ce nu se face ca sa si castigam vreo 2 lei).

    Daca desemnatul nu mai are majoritatea, si stie asta, probabil trebuie sa renunte la initiativa formarii noului guvern, cat mai rapid, sa nu stea Romania luni intregi in stand-by, pentru ca timpul costa, e CAPITALISM, in asa fel incat celelate partide sa incerce sa formeze o majoritate, pentru ca Romania pierde miliarde in inveztitii, cata vreme guvernul nu are nici macar interimarii (din cauza blocajelor), atat de normal de numit acum.

    Daca majoritatile nu mai pot fi formate in niciun fel, nu raman decat alegerile anticipate ca solutie, nu exista alta in cazul unui asemenea blocaj.In Israel alegerile anticipate nu au adus o rezolvare, dar apelul catre popor, pentru a se rezolva blocajul este totusi singura solutie democratica.Am avut si cazul Austriei unde o problema electorala a generat o criza(semanam putin cu astia).

    Nu ar fi mai bine pentru Romania in ansamblu, daca desemnatul, nemaiavand majoritatea deja, asta deduc din strigatele de la tv despre boicoturi (pentru ca nu stie sa negocieze probabil) , in loc sa traga de timp, cum propun unii de dragul propunerilor si scenaritei, uitand ca Romania e populata cu fiinte umane (bolnavi de cancer, copii, diabetici, oameni cu dizabilitati, functionari, medici,etc) , sa renunte la functia de desemnat pur si simplu.Sa nu faca jocuri sterile care nu folosesc nici macar electoral.

    PNL are obligatia fata de noi toti, sa demonstreze ca are majoritatea in mod real, si trebuie sa faca asta cat mai rapid de dragul investitiilor care asteapta.

    Daca nu mai au majoritatea macar sa permita ca pe functiile ramase vacante sa fie numiti interimari, si procedura de consultare pentru o alta desemnare sa fie reluata.E vorba pana la urma de investitii care pot fi ratate din pricina vitezei fainosagului din clepsidra, dar si a lipsei de interimari care-s blocati.

    Ratarea investitiei VW va trebui sa fie asumata politic de KWI si PNL, pentru ca motiunea si blocajele din ministere ne pun intr-o situatie ciudata.
    Investitorul german are nevoie de predictibilitate , pentru ca o intreprindere auto nu e un chiosc de ziare.
    Cand vine altcineva la putere in mod sigur regimul de taxare are o probabilitate mai mare sa se schimbe.
    E pacat sa nu avem si VW in Romania cu manufactura.

    Deci ori ai majoritate, ca om politic puternic, si faci rapid guvernul, ori n-ai majoritate si te dai la o parte sa vina altul, care sa incerce sa faca un guvern.Daca nu se poate si nu se poate, atunci alegeri anticipate sa fie, se va multumi si USR, negresit, cu doar 5% sau UDMR cu muuult mai putine locuri si nu pe partid (ca de psd nu e bun daca cere respectarea legilor chiar si in cimitire).

    Interimarii numiti in guvern, pe toate pozitiile vacante, sunt un pas necesar de urmat pentru Romania in sine (trecerea prin Parlament sau Remanierea nu mai pot fi motive de refuz, daca se urmareste si functionarea statului si nu blocarea lui- avem ceva modele Liban sau Chile.) la acest moment.

    Vin si cu solutii constructive.
    De ce nu fac oamenii astia un fel de CDR oficial, o alianta inregistrata, sa poata sa-si faca noul guvern si sa-l treaca, cu un program asumat in fata cetatenilor(ne aducem aminte de pachetele de legi ale lui Ciorbea care nu prea veneau).Unii dintre candidatii la presedintie, ai acestei aliante, care nu mai au sanse reale cred, ar putea fi chiar in ministere: domnul Barna la fonduri europene, domnul Paleologu la justitie si reforma constitutionala, domnul Diaconu la Cultura , domnul Hunor la Culte, si nu in ultimul rand domnii, Ponta la externe, si respectiv domnul Tericeanu la industrii, resurse naturale si energie.Ar fi un super guvern al opozitiei, asumat barbateste, cum se face in orice stat cu politica de nivel inalt.

    Privind la investitia VW, ce va fi probabil ratata, si la cei 4,4 mld de la RM ce vor trebui platiti probabil, sau la miliardele off sure neincasate, poate ca unii votanti ai motiunii isi vor pune si cateva intrebari simple :
    Chiar a meritat efortul facut ?
    A folosit romanilor ?
    Au crescut in sondaje ?
    E mai bine cu un blocaj aproape complet ?
    Nici rusilor nu le iesea asta daca-si doreau.

Lasă un răspuns