„E usor să intri intr-o criză, e mai greu să iesi din ea”

„De viitorul României nu desperez. A trecut ea si prin altfel de zile decât acestea. Este un mister al dăinuirii noastre peste tot răul ce vreau să ni-l facă altii, pentru acela pe care din orbirea noastră ni-l facem singuri” (Nicolae Iorga).  Am preluat acest citat din introducerea lui Andrei Pippidi la volumul recent apărut „N. Iorga. Jurnalul ultimilor ani 1938-1940.”

Românii au avut adeseori impresia ca istoria stă in loc pentru a-i astepta. Ne permitem luxul de a ne juca cu sansele pe care le avem, considerând că, in „Grădina Maicii Domnului”, nimic nu ne poate afecta. Iluzie pentru care am plătit scump, de-a lungul anilor, ne-ducând până la capăt niciunul din proiectele de modernizare de după 1848.

O vină importantă a purtat-o si o poartă, fără indoială, elita politica. Incapabilă să actioneze unitar, cel putin in legătură cu obiectivele importante ale tării. Ar trebui să luăm exemplu de la alte popoare din vecinătatea noastră. Din acest motiv nu suntem incă in Spatiul Shengen, din acest motiv nu beneficiem incă de Visa waiver de la americani (polonezii au reusit recent să obtină o decizie in acest sens), de aceea nu am reusit să numim incă un comisar UE, de aceea nu am obtinut un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate, etc.

Pe plan intern, suntem experti să intrăm in crize dar apoi nu mai stim să iesim din ele. Exemplul actual il reprezintă dărâmarea guvernului Dăncilă dar, mai ales, dificultatea de a forma guvernul Orban. Suntem buni la dărâmat, mai putin talentati la construit.

Se pare că nu doar „Miorita” ne caracterizează ci si balada „Greierele si furnica”.

39 de gânduri despre “„E usor să intri intr-o criză, e mai greu să iesi din ea”

  1. Demolarea este o caracteristică a românilor şi a celor care au dăinuit pe acest pământ . Numai aşa se explică lipsa urmelor arheologice ale existenței noastre pe aceste meleaguri.

  2. Vine ciuma bubonica (pnl, usr, pmp) sa ne scape de ciuma rosie ? Este ca si cand te-ai bucura ca din cauza unui atac cerebral ai scapat de un ulcer cu care puteai trai toata viata.

  3. Mergand mai departe cu logica as reaminti legenda chinezeasca cu mutarea muntelui , in care inteleptul spune „….muntele scade cu generatiile iar noi crestem cu generatiile ….” Din pacate la noi este si o ruptura intre generatii .

  4. Ieri, după ce am redactat o parte din Rezoluția conferinței CMR de anul acesta, m-a cuprins un fel de disperare pe care am exprimat-o colegilor și din care redau fragmentul de mai jos.

    ”Situația politică din țară este total haotică, amatorism, clientelism, instabilitate politică și administrativă, lipsă de credibilitate generalizată la nivelul instituțiilor statului.
    Să ne mai mirăm de reticența investitorilor?

    În ce ne privește, nu mai există parteneri instituționali cu care se pot discuta propunerile coerente și pertinente pe care le-am înaintat la Conferință.
    Scandalurile politice conduc la o dezbinare a națiunii mai mare ca oricând de care profită din plin factorii externi, dar și cei din interior cu agendă străină intereselor naționale.
    Practic, parcă asistăm la disoluția României.

    Aflăm că până și Ministerul pt. Românii de Pretutindeni este propus de noul guvern pentru desființare, Cu cine să mai dialogăm și să facem proiecte comune?
    Măsura este propusă tocmai de cei care au folosit cuvântul ”diaspora” pentru câștigarea de capital politic cu prețul uriaș al creerii deliberate a unei rupturi, care poate deveni ireparabilă, între români, între cei din țară și cei din afară.

    CMR s-a creat tocmai în ideea de a fi un partener și un sprijin pentru un stat român stabil și pentru promovarea intereselor naționale și ale românilor de oriunde.

    Dar acum, despre ce fel de stat vorbim? Un stat în care cei care-l conduc se sfâșie ca fiarele între ei pentru interese meschine, lăsând țara și soarta românilor în bătaia vânturilor?
    Mă întreb serios dacă, în lipsa unui partener serios, statul român, nu este cazul ca CMR să intre din nou în ”hibernare” așteptând o Românie viitoare. Dar a românilor.”

    Poate am obosit, poate greșesc, poate sunt rupt de realitățile de astăzi ale neamului, dar această Românie simt că s-a îndepărtat și se îndepărtează tot mai mult de năzuințele pe care mi le-am pus atunci, cândva, în acel Decembrie înflăcărat și plin de speranțe în Piața Universității.

    • De acord ca e o brambureala politica generalizata in Romania, si ca cineva trebuie sa ia taurul de coarne si sa ia masuri imediat, masuri care sa conduca la stabilitate politica. Cred ca trebuie schimbate acele puncte in Constitutie care permit asemenea abominatii, cu un Presedinte incapabil de o culoare politica si un guvern de alta culoare.

      Am ascultat-o pe Printesa Margareta la Haga spunind niste cuvinte vechi, cu care sunt obisnuit, ca cele de continuitate, de patriotism real, de o tara care vrea sa fie altfel, ca sa fie tratata cu mai mult respect, si nu cum e tratata azi, din cauza unor politicieni iresponsabili. Nu am fost monarhist, dar ascultind acest discurs, incep sa ma gindesc ca poate monarhia sa fie o solutie buna pentru Romania (monarhie constitutionala). Republica lui Petrov si Republica lui Iohannis sunt abominatii, forme hide ale unui stat esuat.

      Desfiintarea Ministerului pentru Romanii din strainatate e o alta actiune de tradare, anti-romaneasca, total condamnabila, daca nu se pune altceva mai bun in loc. Nu vreau sa ajung sa spun „ne meritam soarta” cu astfel de conducatori care divizeaza tara si romanii. Nu cred ca Iohannis isi iubeste tara, cind uraste jumatate din ea (pe romanii „pesedisti”).

  5. Noi, cetatenii de rand, nu putem face mare lucru pentru a ne feri de crize, sa intram sau sa iesim din acestea, este apanajul elitei politice. Putem numai sa constatam, ca si marele istoric si om de stat Nicolae Iorga, ca de-a lungul istoriei am avut darul si-l avem si astazi de a ne face singuri rau, apoi ne chinuim si cheltuim multa energie sa iesim la liman.
    „Suntem buni la dărâmat, mai putin talentati la construit.”, o simtim din plin pe pielea si nervii nostri.

  6. Excelenta comparatia cu balada Miorita. Uite ca acum vom avea si un baci ungurean.Balada ar suna un pic diferit acum.

    Baciul ungurean,cu ce ardelean
    Stapaniti de Sas
    Au pus cu totii la cale
    Ca sa ne omoare

    Cu girafa lor
    Promovata in cor
    Prin extractie
    De la executie

    Acum cu invidie
    Complicata coalitie
    Vor sa puna mina ei
    Si sa cheltuiasca
    Credit de la FMI

    Nu am baut destul.Oricum jalnica elita politica avem.As schimba constitutia si sa predau puterea bisericii.Macar ei mai au in sange putin patriotism.

  7. DESPRE PROSTIE , CU RADU TUDOR… SAU DESPRE RADU TUDOR, PUR ȘI SIMPLU

    Din când în când, așa, de control , îl urmăresc preț de câteva minute, lungi și infernal de plicticoase, pe Radu Tudor ca să evaluez cât de liberal și de „urmaș al Brătienilor” a ajuns el în ultimul timp. Vă asigur că este o experiență extrem de interesantă și de utilă.

    Pentru mine Radu Tudor este imaginea inepției cu cască NATO pe țeastă, dar o inepție nerușinată, autosuficientă, plenară și aflată în desfășurare. Căci dânsul vrea să ne convingă că e mai euroatlantic decât euroatlanticii înșiși și mai „corect din punct de vedere politic” decât este Frans Timmermans când vorbește despre statul de drept, cu niște fraze de care, în intimitate, râde și el de se-ndoaie.

    Mă gândesc cu tristețe că analistul și expertul militar Radu Tudor suferă că a rămas să se lupte singur cu CIUMA ROȘIE în platoul ANTENEI 3, în amintirea Danei (Grecu) Chera, care întreținea și dânsa, după puterile ei de femeie # AGITATĂ atmosfera veselă, de „republică de la Ploiești”, a emisiunii LA ORDINEA ZILEI. Astăzi emisiunea se numește PUNCTUL DE ÎNTÂLNIRE iar Radu combate, de mai bine de un an, fără parteneră… Și e greu… deoarece din cei doi negri mititei care „…tot trăgeau cu tunu’/ Grecu a cam tras pe dreapta/ și-a rămas doar unu!”

    Care „UNU” e, totuși, neabătut, pe baricade… Așa că pe 16 octombrie 2019, cu o voce grav-indignată, Radu Tudor ne anunța ce greșeală uriașă face Ludovic Orban lăsând deschisă ușa guvernării către PMP, lucru sugerat de declarațiile domniei-sale de după negocierile cu oamenii lui Petrov:

    „Am constatat că nu avem divergenţe majore, de altfel PNL împreună cu PMP colaborează în opoziţie de aproape trei ani de zile, am susţinut împreună foarte multe demersuri comune şi ne-am înţeles în cele mai multe privinţe. Şi discuţia de astăzi a fost o discuţie pozitivă în care am stabilit teme importante care trebuie rezolvate de viitoarea guvernare şi o dorinţă de colaborare în continuare. (…) PNL şi PMP sunt membre în PPE, avem foarte multe puncte comune, foarte multe activităţi, de altfel colaborăm la nivel european şi colaborăm şi în România de o bună bucată de vreme. Nu avem divergenţe majore, sunt convins că ne vom înţelege şi că parlamentarii PMP vor susţine Guvernul”. (Ludovic Orban, în urma negocierii cu reprezentanții PMP, pentru sprijinirea guvernului liberal sau chiar intrarea la guvernare)

    Văzând Radu Tudor cu cât tupeu se înțelege Ludovic Orban cu familia lărgită a lui Petrov, a simțit că e de datoria lui să ne atragă atenția că e o mare greșeală ca „băieții buni” de la PENELEU să se alieze cu „băieții răi” și sulfuroși (un cuvânt care-i place mult analistului militar) de la PEMEPEU, cei care au TĂIAT SALARII… AU IMPOZITAT PENSII…și-au nenorocit România -bașca, n-au făcut nici o autostradă de doamne-ajută- chestii de neuitat, nu-i așa? Ei bine, Radu Tudor ca Radu Tudor, dar nu vă mai spun cu câtă sfântă indignare au primit peneliștii de vază Vasile Blaga și Raluca Turcan vestea că s-ar putea pupa pe gură, în curând, cu nefrecventabilul PMP… dar să vedeți ce îngrozit a fost urmașul Brătienilor, fostul premier Emil Boc, că e posibil să se alieze cu nesimțiții ăia care au tăiat salarii și au ciuntit pensii, care au închis spitale și au făcut, nemernicii, terenuri de fotbal în pantă, în timp ce ultraliberalii Gheorghe Falcă, Trăilă și Roberta Anastase au dezavuat … Supărat foc a fost și Gheorghe Flutur, ca să nu mai spun ce distrusă trebuie să fie Sulfina Barbu, care nu-și poate reveni din emoția negativă, ea fiind și mai sensibilă decât ceilalți. Ce să mai vorbim despre Sigfried Mureșan, un băiat de-un exacerbat liberalism, despre care peremistul Adrian Rădulescu, amintindu-și că a trecut și pe la ei, mărturisea candid:

    „Nu l-am adus noi, l-au adus Serviciile și ni l-au băgat pe gât spunând că e mare român şi ni l-au băgat… dar şi pe primul loc (…) Serviciile ne-au spus că e marele român care a lucrat în guvernul german, care are relații și care poate să ne reprezinte”(Adrian Rădulescu, 28 noiembrie 2018)

    Ajunși aici, toți acești liberali născuți, nu făcuți, au simțit ca un cutremur de gradul 10 pe scara Richter, după mintea lui Moise Guran, cum Brătienii se foiesc neliniștiți pe sub pământ, dezaprobând total inițiativa lui Ludovic Orban, proaspăt premier în „GUVERNUL MEU” by Klaus Werner.

    Iar Radu Tudor, cu o cută adâncă între sprâncene, dar nu de la gândire excesivă ci din pricina lipsei autostrăzilor pe care PESEDEUL avea obligația să le facă în primele câteva secunde după ce a venit la guvernare, nu cred că va îngădui așa ceva… a! altceva ar fi dacă PEMEPEUL și PENELEUL s-ar „lua”cu acte, devenind un singur partid, mai dodoloț, care -zic eu- nota bene, nu se poate lipsi de experiența și maturitatea politică a lui Petrov…

    Ați văzut ALIEN, cetățeni? Ei, care ALIEN… ăla vechi, primul, regizat de Ridley Scott… de-am stat eu jumătate din film cu mâinile la ochi pentru că nu știam pe cine și când mai papă fiara extraterestră și mi-era teamă să nu mă ia prin surprindere… Dacă l-ați văzut, atunci vă amintiți cu siguranță cum intra ALIENUL în corpul uman și-l golea tacticos pe dinăuntru iar apoi țuști! odată îl vedeați ieșind prin cutia toracică a omului și rânjind către spectatori: „SURPRISE!”

    Sunt convinsă că Radu Tudor n-ar înțelege ce anume vreau să sugerez eu cu scena din ALIEN când mă gândesc la PNL și PMP. Căci el e prea serios și euroatlantic și nu are timp de filme horror. Dar dumneavoastră, cetățeni, nu mă îndoiesc că știți despre ce vorbesc…

    • Răducu’ mamei era, pe vremea când facea emisiuni cu Dănuța, mai ponderat. Când i s-a dat spațiu, în locul lui Dumitrescu, a prins aripi și treptat a inceput să-și arate vădita simpatie pentru PNL ( nimeni nu-i poate interzice acest lucru dar ca ziarist ar trebui să fie neutru), să se emoționeze când este cu prințesa Gorghiu, să dea de cap, afirmativ, la toate aberațiile invitațiilor peneliști, pentru că este frustrat că nu poate să-și bea cafeaua la Viena, din lipsa autostrăzilor. Să călătorească cu avionul!

    • Urmaresc si eu cu emotie emisiunile lui Radu Tudor.
      Numarul de km de autostrada e mare, dar sunt facuti in pustietati care leaga comune si astea sunt departe de Bucuresti.
      Sunt de acor cu RT in ceea ce priveste caile ferate insa, pentru ca ar merita investitii masive pentru un upgrade real.Caile ferate sunt viitorul transporturilor.

      Pe de alta parte, de fapt, tot trustul freamata la gandul ca pd-ul atat de iubit in 2005 se poate regenera sub un alt nume, cu nea Orban premier.
      Toti se dau peste cap in emisiuni sa gaseasca mesajul care uneste fragmentele aliantei portocalii, inca vii si pulsatile.Isi doresc un DA mare, dar fara Basescu.
      Think tankurile americanoide nu mai prididesc cu brainstormingurile necesare mentinerii influentei transatlantice prin intermediul unor oameni politici slabi, care uita sau nu stiu, cat de greu s-a facut Romania , ca si stat de sine statator.
      Necesitatea de a gasi neaparat pe cineva care mazileste, ca a fost din :Turcia, URSS sau SUA, nu are importanta, este de neinteles.Pana la urma listele de azi (vizibile si-n Ucraina)nu difera cu nimic de mazilirile de ieri.
      Nu reusim sa evoluam catre o autoguvernare reala, stam mereu la mana altora.

      (Daca in PNL ar mai fi si penelisti poate si-ar pune si dansii intebarea cum e posibil ca un partid istoric din „Miticia” sa nu mai fie condus din locul de origine, de un argesean poate, cu un nume d-asta de-al nostru neaos romanesc.)

      Cand le vezi determinarea in a gasi o solutie pentru ca fostul viceprimar al lui Petrov sa fie si premier nu ai cum sa nu te intrebi care le e motivatia.

      Alienul , dupa cum rezulta si din film, nu este usor de invins, pentru ca are acea capacitate de a trai chiar si criogenat, latent, pentru ani de zile, asteptand molcom momentul propice sa țâșnească.

  8. DA POLONIA AVIND UN PRESEDINTE CARE LUPTA PT TARA LUI A VENIT DIN AMERICA CU RIDICAREA VIZELOR IAR CIOLANIS 6 CASE CARE FACE PRAF CLASA POLITICA A VENIT CA UN BOU CU O SAPCA…E DE RASUL CURCILORRRRR CE PRESEDINTE HOT DE CASE AVEM SI CARE DE 5 ANI ZI DE ZI VREA GUVERNUL LUI SI FACE PRAF PSD-UL ZILNIC SI UITE CA NA NU ESTE IN STARE SA-SI FACA GUVERNUL LUI …UN RANJILAAAAAAAAAAA  CARE VORBESTE DE [PARCA ARE PRUNE IN GURA SI APOI RADEEEEEEEEEEEEEEE   HAL DE PRESEDINTEEEEEEEEE  A FACUT TARA PRAF DE CIND A VENIT IAR PINA NU LA VAZUT PE DRAGNEA LA PUSCARIE SI GUVERNUL DAT JOS NU SA LASAT ,,,DAR EL CA A FURAT CASE DE CE NU ESTE LA PUSCARIE?  ESTE FEMEIA AMARATA CARE A FURAT UN SALAM CA NU AVEA CE SA DEA COPILULUI DE MINCARE…ATATA SILAAAAAAAAAAAAAAA CA NU A,M CUVINTE.

  9. Da, domnule Adrian Năstase – este monentul să lăsăm încrâncenarea la o parte, măcar pe acest blog.
    Și, DA – se potrivește perfect: Toată viața ai cântat, acum guvernează, dacă poți !

  10. 1.Învestirea Guvernului nou inseamna ceva in raport cu alegerile prezidentiale, mai ales daca se produce.

    Practic reprezentantii/candidatii la alegerile prezidentiale, pentru partidele ce vor sa formeze un guvern in spatele PNL(fara o alianta inregistrata cum ar fi fost cerut pentru psd), sunt inca de dinainte de primul tur, ALIATI ai „candidatului” in exercitiu, vrand-nevrand.

    Omul care va dori sa voteze anti-„candidat” nu va putea vota decat alti candidati, altii decat cei propusi de partidele care sustin noul guvern, pentru ca unificarea intru suptinerea guvernului extrem viitor, face sa dispara diferentele intre dansii.
    Sustinerea inseamna ca acei candidati sprijiniti de alde,promania,pmp,pnl,usr,udmr, sunt toti la fel si de aceeasi parte a baricadei cu actualul, din moment ce partidele lor voteaza pentru guvernul „meu”.

    Practic sansele domnului Di de a mai accede in turul doi dispar, dansul fiind deja asociat cu noul Guvern Orban.Si-a cam ales gresit partenerii politici, s-ar parea.
    Dupa cum putem observa domnul Di nu se dezice de noul guvern pnl, ceea ce e normal pana la urma, fiind fost membru.

    De ce sa mai votezi, cand esti de dreapta, pe altcineva decat pe „candidat”.Nu mai exista o motivatie, calea a fost eliberata ca prin farmec, pentru un al doilea cincinal de mari realizari.

    Dintre fostii oponenti unul e deja investigat, altul spune lucruri ciudatele prin emisiuni despre CCR(am si comutat postul tv dupa aberatia debitata), desi este ultra culturalizat in strainatati cica, iar ceilalti tac asurzitor sau vorbesc despre cimitire (interesul pentru ceilalti fiind probabil mult mai scazut).
    O mica paranteza.
    Campanie elecforala despre un cimitir ,care nici macar nu-ti apartine, e ceva unic in lume.Uzual programele candidatilor se refera la cei in viata.

    Deci avem, in concluzie, un bloc de dreptaci, care se calca pe picioare, un singur candidat de stanga relevant, si cativa candidati simpatici, dar fara un orizont real de a produce surprize.Dintre ultimii, cei de dreapta ar putea avea o sansa, odata ce constata situatia aberanta de dupa motiune.

    Asadar MOTIUNEA a reusit sa produce o simplificare pentru cei ce doresc sa voteze, iar ÎNVESTIREA va scoate definitiv din cursa pe cei doi contracandidati de dreapta(Di si B), lasand drumul liber pentru favorit.
    Se poate deduce deci lejer, cine intra in turul doi, odata ce „clonele” au fost fortate de situatie sa colaboreze. Razboiul „clonelor” s-a incheiat odata cu reusita motiunii.

    Vad ca la un TV este injurat copios marinarul.Parerea mea e ca este ceva incorect.Trebuie dat Cezarului ceea ce este al sau.
    Power brokerii care au dus la reusita motiunii au avut ambii relatii de natura politica cu marinarul.Unul , viitorul lremier, a fost viceprimarul lui, iar celalalt plremierul lui pana la urma.
    Si mi-am mai amintit ceva, in contextul in care ” tinerii” din psd „defecteaza”.
    Isi mai aduce cineva aminte de vizita lui Base la tineretul psd-ist cand Ponta era parca sef, prin 2005 cred ?
    La momentul respectiv personal am fost surprins, dar hei, asta era modelul unora probabil, deci n-a fost o intamplare.
    Deci exista un numitor comun al lor pana la urma, chiar daca omul nu apare in fata, pe fata, in opinia mea.Asta cred.Iar tv-ul ce a injurat regimul lui ani de zile, dupa ce l-a ajutat cand avea caciula in mana, e tot acolo, in aceeasi zona.
    Oamenii sunt aceiasi pana la urma si fac ceea ce au mai facut.Este exact acelasi bloc politic de asa zisa dreapta, care lupta si in ’96 si in 2004 cu PSD, pentru a-l distruge, pentru ca la guvernari nu s-au priceput niciodata.

    Pentru electorat, strategii psd ar trebui sa limpezeasca imaginea, s-o clarifice.
    Perioada 96-2000, o perioada de foamete, trebuie reamintita si cetatenilor mai tineri.Banuiesc ca inca exista filmari cu ceea ce (nu) faceau aia cand erau la guvernare.

    2.Am si o sugestie, in cazul unui rebranding, care cred ca e necesar, ca si-n comert e pana la urma.Ca sa nu mai existe confuzii la dreptacii din Romania si sa nu se mai insinueze cretinisme, sa fie redenumit partidul in Partidul Laburist, spre exemplu, sau ceva similar.
    Nu poate spune nimeni ca Marea Britanie, avand un sistem politic dezvoltat in jurul a doua partide mari, Conservator si Laburist, este un stat comunist.
    Probabil cuvantul laburist e mai usor de inteles chiar si in americile preocupate de liste.
    Tineretul poate fi atras prin strategii de rebranduire, pentru ca astazi imaginea este totul.Asa se explica si „defectarile”.

  11. Vad ca in presa face furori tema gunoaielor neselectate corespunzator.

    A venit chiar si un ziarist englez grijuliu, sa investigheze importul de gunoi.

    Daca tema e abordata politic, stim cu totii ce partid a pastorit ministerul mediului in ultimii ani.
    Chiar era interesant de vazut autoevaluarea alde pe ministerul in cauza, dar s-a preferat fuga.
    Senzatia mea e ca la mediu, in ultimii 3 ani, nu s-a facut nimic, si s-a acceptat asta ca sa nu se supere partenerii probabil, care oricum s-au „suparat”.

    Daca privim mediul prin ochiul omului de rand vom descoperi ca romanul nu e interesat de problema mediului, marturie stau gunoaiele aruncate la tot pasul, padurile pline de gunoi sau taiate la ras, sau achzitiile intensive de autoturisme vechi si pe motorina.
    E o problema de educatie care trebuie corectata prin sanctiuni si scoala, dar si ministerul in cauza ar trebui sa se implice mult mai mult.

    Cum romanul nu a observat oricum disparitia taxei de mediu platite la achizitionarea masinii, sau returnarea ei, poate fi reintrodusa pentru masinile cu norme invechite, mai ales astea pe motorina.
    Datorita numarului mare de autoturisme actual, ea poate avea o valoare relativ mica, pentru a obtine niste fonduri cu care sa se faca gropi de gunoi moderne, ecologice, pentru toate orasele mari.
    Parlamentul ar putea face asta, daca la minister a lipsit vointa sau stiinta.

    Poate am devenit importatori dupa ce italienii au descoperit ca nu au unde arunca gunoiul, din dorinta de a ne ajuta verii de sange bineinteles.

  12. Harnicul Orban s-a instalat în biroul de la Palatul Victoria și negociază cu partidele care l-au ajutat să dea jos Guvernul și face programul de guvernare. Îmi amintesc că toți peneliștii spuneau că au program de guvernare. Ce s-a întâmplat cu el? Ne comunică ce a pus la cale și ce măsuri va lua. Astăzi, l-am auzit că vrea să scoată din Legea Salarizării principiul salariului minim pe economie, motivând că privații nu pot face față plăților salariilor. Patronii să crească rentabilitatea! Șmecheria constă în faptul că liberalii lui Orban, majoritatea patroni, vor să-i plătească pe angajați, pe acte, cu bani puțini, dându-le, separat, direct în mâna, bani pentru care nu se va plăti nimic la stat! Muncă la negru. Așa se procedează și acum, când există un salariu minim pe economie. Nu știu de ce angajații acceptă acest lucru. N-au de ce să se teamă, pentru că în România este o mare lipsă de forță de muncă și n-o să-i dea afară!
    Orban și ai lui, atât de europeni, nu știu că majoritatea statelor dezvoltate din Europa au stabilit prin lege salariu minim pe economie: Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Elveția, Austria Danemarca etc.? Și in S.U.A și în Japonia, considerate cele mai dezvoltate state, există stabilit prin lege salariu minim pe economie. Eu cred că surpriza trecerii moțiunii de cenzură l-a zăpăcit atât de tare, încât nu mai știe ce să zică!
    Însă cel mai derutat și instabil mi se pare Barna. În fiecare zi, zice altceva. Uitați-vă la privirea lui. Nu vi se pare că este puțin plecat cu sorcova? Cu toate acestea, are un procetanj destul de mare în sondaje. Eu cred că o parte dintre românași votează de dragul votului, fără să aibă habar de ce votează o persoană sau alta.
    Cioloș, dac get-beget, se vrea din nou la guvernare și este foarte supărat pe Orban, pe Barna, că nu l-au luat în seamă tocmei pe el, care a depus efort pentru ca România să nu acceseze fonduri europene, să nu investească în infrastructura din agricultură, să nu progreseze,să zăpăcească codurile penale!
    De la Bruxelles, Bogdănel aruncă buzduganul! Liberalilor, băgați-vă mințile în cap, pentru că v-ați găsit nașul!

  13. Harnicul Orban s-a instalat în biroul de la Palatul Victoria și negociază cu partidele care l-au ajutat să dea jos Guvernul și face programul de guvernare. Îmi amintesc că toți peneliștii spuneau că au program de guvernare. Ce s-a întâmplat cu el? Ne comunică ce a pus la cale și ce măsuri va lua. Astăzi, l-am auzit că vrea să scoată din Legea Salarizării principiul salariului minim pe economie, motivând că privații nu pot face față plăților salariilor. Patronii să crească rentabilitatea! Șmecheria constă în faptul că liberalii lui Orban, majoritatea patroni, vor să-i plătească pe angajați, pe acte, cu bani puțini, dându-le, separat, direct în mâna, bani pentru care nu se va plăti nimic la stat! Muncă la negru. Așa se procedează și acum, când există un salariu minim pe economie. Nu știu de ce angajații acceptă acest lucru. N-au de ce să se teamă, pentru că în România este o mare lipsă de forță de muncă și n-o să-i dea afară!
    Orban și ai lui, atât de europeni, nu știu că majoritatea statelor dezvoltate din Europa au stabilit prin lege salariu minim pe economie: Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Elveția, Austria Danemarca etc.? Și in S.U.A și în Japonia, considerate cele mai dezvoltate state, există stabilit prin lege salariu minim pe economie. Eu cred că surpriza trecerii moțiunii de cenzură l-a zăpăcit atât de tare, încât nu mai știe ce să zică!
    Însă cel mai derutat și instabil mi se pare Barna. În fiecare zi, zice altceva. Uitați-vă la privirea lui. Nu vi se pare că este puțin plecat cu sorcova? Cu toate acestea, are un procetanj destul de mare în sondaje. Eu cred că o parte dintre românași votează de dragul votului, fără să aibă habar de ce votează o persoană sau alta.
    Cioloș, dac get-beget, se vrea din nou la guvernare și este foarte supărat pe Orban, pe Barna, că nu l-au luat în seamă tocmai pe el, care a depus efort pentru ca România să nu acceseze fonduri europene, să nu investească în infrastructura din agricultură, să nu progreseze,să zăpăcească codurile penale!
    De la Bruxelles, Bogdănel aruncă buzduganul! Liberalilor, băgați-vă mințile în cap, pentru că v-ați găsit nașul!

  14. A fost o stire nu demult ca Ucraina vrea sa desfiinteze scolile in limba romana. Nimeni nu a dezmintit stirea. Nici Iohannis, nici Dancila, nimeni oficial nu a luat atitudine. Pai ungurii au tipat imediat si i-au ameintat pe ucraenieni ca nema aderare la UE daca nu tin scolile in limba machiara in Ucraina.

    Discutia e lunga, dar nu cred ca Romania stie sa discute cu Ucraina, pe nici o tema, inclusiv asta. Mai bine cred ca negociaza cei din Rep Moldova. E ca si cum ne-am abandona conationalii, romanii care au suferit enorm in aceste soviete. Nimic despre romanii din Timoc, ca de aia din Kazahstan are grija Dumnezeu. Ne dau lectii dureroase ungurii despre patriotism, si eu unul nu mai suport pe acesti xxxoti.

    Nu stiu ce e cu aceti abominabli politicieni ai Romaniei, si aceasta ura timpita, pardon my French. Nu suntem toti romani? Nu de aici trebuie sa pornim?

  15. Ati uitat de Meșterul Manole. Nu degeaba le-am invatat pe toate 3 la scoala .
    De aia suntem buni la IT : am practicat de prea multe ori tehnicile „Divide et Impera” si „Greedy”. Am dezvoltat si altele noi dar nu vreau sa le mai insir.
    Voi cei care traiti in România lăsați orice speranță la granița ca sa aveti ce lua la plecare! Nu plecati cu mana goală, mai este ceva de vandut din tara!

  16. Pe mine ma lasa rece Ludovic Orban, chiar si cind tipa isteric pe scena. Ca ii plac manelele, ca l-a iubit sincer pe Basescu, ca cum e in love cu Iohannis, e treaba lui. Dar sa justifici desfiintarea Ministerului pentru Romanii de pretutindeni astfel e dovada de totala incapacitate de leadeship pentru a conduce destinele unei tari:

    „El a acuzat faptul ca Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni a fost o „agentie de voiaj si un mod de a aloca bani publici”.

    „De exemplu, in Republica Moldova, in Basarabia, au fost finantate televiziuni, site-uri de stiri care il preamareau pe dictatorul Plahotniuc si care atacau pe toti proeuropenii si proromanii formatiunilor democratice din banii dati de la bugetul de stat prin intermediul Romanilor de Pretutindeni”, a spus Orban.”

    Mai are sens sa comentez despre capacitatea lui intelectuala, pen’ca se vrea la virful Romaniei? Nu are nimic de spus, nimic de pus in loc, nimic de construit, doar defiintat, distrus. Sa desfiintam tovarashi. Sa vina sa ii ia DNA. Catushe si cam atit…il duce mintea.

    Pe asta il vrea Iohannis Prim Ministru? Cine se aseamana se aduna…

    Si romanii tac? Si ii vor pe astia? Daca da, sa ma dau la o parte…Un Minister al Renuntarii la Cetatenhie exista? Cred ca vor fi citeva milioane de aplicatii daca se continua pe linia asta dementa.

    http://www.ziare.com/ludovic-orban/premier/orban-anunta-ce-ministere-va-desfiinta-si-spune-ca-dna-ar-trebui-sa-investigheze-guvernul-dancila-1581855

  17. E greu să ieşi din criză, d-apoi din rahat, mai ales dacă nu-i turcesc, ci săsesc !
    Ce mişteaux făcea pitecantropul când Dăncilă se încurca în fustele prea largi ale şefei de guvern şi cum râdea el cu fălcile încleştate cerând demisia ei şi moartea PSD-ului . Numai că aflat la o paranghelie UEistă, ghiolbanul şi-a dat în petec aruncând, după celebrul palton şi fraza care-i relevă îngustimea minţii :
    Acesta a încurcat țările, spunând că președinția franceză nu procedează corect, în contextul în care nu Franța deține președinția Consiliului UE, ci Finlanda.!
    Klaus, raus !

  18. Am vazut o emisiune foarte interesanta in aceasta seara, ma refer la o emisiunea a3-csterului glumet de la miezul noptii.Exprima in fundal si ceva suferinta pentru neimplinirile motiunii atat de dorite.

    S-a vorbit despre usere si problemele sale in contextul învestirii, privind prin ochiul noii parghii dolaf.Usere sunt cei care-si doresc anticipate si nu pe Orban, dupa cum stim, si care nu se inscriu pe directia dorita intru vot.Nu am o problema cu investirea in sine, dar nu inteleg frasuiala de la postul in cauza, comportamentul realizatorilor parand nefiresc in ultima vreme, dar nu incongruent cu momente din alte campanii electorale.Cineva e doritor de un guvern pnl, votat de n partide, dar partidele implicate sa dea doar cu votul si nu sa primeasca vreun minister.Asta chiar ar fi o minune a politicii romanesti.

    S-a vorbit cu darzenie despre faptul ca totusi guvernul Dancila e tot acolo, si nelinistea e mare ca poate dura situatia, chiar si pana la anul.Alti ziaristi spuneau altadata, sincer, ca cvorumul nu fusese luat in calcul.

    S-a vorbit si de spusele unui alt ziarist, de top, care mai prevestise si reusita motiunii.S-a vorbit si de ziua de joi.Senzatia de thin-tank cedrenist, avuta si inainte de motiune, pare sa se manifeste si in zilele de dinainte de votul pentru învestire prin studiouri, iar 3-csterul pare foarte implicat emotional, „pentru ca Romania merita”.
    Se pare ca sunt disperati dupa cvorum si se pare ca se implica colectiv.
    Sa mai zica cineva ca presa, sau macar o parte a ei, nu e a patra putere in stat.

    O parte a presei e mai doritoare de Orban premier, decat este el insusi, si intrebarea care se pune este : De ce si cui foloseste ?
    Ce se afla in spatele eforturilor ?
    O parte a presei pare sa fi devenit mai mult decat un caine de paza al democratiei, si e mai degraba un ciobanesc ce baga oitele politice la tarc cand trăbă.
    Unele trusturi de presa, ce reprezinta inevitabil si grupuri de interese, par foarte implicate in politica partizana, lasand informarea undeva in plan secund, desi declarativ sunt posturi de stiri.Si mi se pare mie ca fac chiar politica la nivel inalt , pentru ca pot genera premieri, atunci cand politicienii nu se descurca mai dau o mana de ajutor.
    Sunt curios daca le iese pasenta si cu investirea.
    Poate trebuie facute partide doar din ziaristi, daca sunt asa de versatili, iar politicienii doar par sa execute.

  19. Ce se ascunde în spatele încercărilor lui Ponta ?

    După ce – cu voturile micuţului său partid şi a nemulţumiţilor din PSD pe care i-a adunat în jurul său – a dat jos guvernul, în consultările legate de formarea noului guvern V. Ponta a declarat că, fiind în fruntea unei grupări de stânga, nu va susţine o guvernare de dreapta.

    O atare contradicţie absurdă între dărâmarea unui guvern PSD şi proclamarea în vorbe a susţinerii doar a unei guvernări de stânga nu poate avea decât două explicaţii. Fie este vorba de o tactică prin care V. Ponta cere un preţ cât mai mare din partea guvernului lui Iohannis, acelaşi Iohannis care l-a forţat să demisioneze din funcţia de premier şi i-a provocat chiar grave probleme juridice ; fie Ponta visează la preluarea din nou a conducerii PSD, deşi atacurile sale la adresa fostului său partid l-au descalificat ca om politic. Dacă nu cumva, în prostia lui, crede că poate să le obţină succesiv pe amândouă !

    Cu asemenea manevre, fostul conducător al „ciumei roşii” – devenit brusc frecventabil după ce a ajuns duşmanul PSD – concurează prin oportunism şi lipsă de demnitate cu cei care i-au fost adversari şi i-au devenit acum prieteni.

  20. Un candidat anti-Montesquieu: Separatia puterilor. Autodizolvarea Parlamentului. Alegerile anticipate

    Campania electorala pentru Cotroceni a lui Klaus Iohannis este o suita de proiecte si actiuni atentatoare la valorile si normele democratiei occidentale. Independenta Parlamentului sau Guvernului este la fel de intangibila ca cea a Justitiei. Insa independenta celor doua puteri ale statului se afla sub asaltul necontenit al puterii prezidentiale a lui Iohannis, care le lezeaza functional in mod curent. Daca va fi reales, prima tinta a lui Iohannis va fi Parlamentul.

    Desi din punct de vedere al separatiei puterilor statului este evident ca eventuala dizolvare de catre Presedinte a Parlamentului, pentru a convoca mult doritele alegeri parlamentare anticipate, cu speranta desarta ca PNL va obtine mult ravnita majoritate, Klaus Iohannis a evocat in interiorul campaniei sale aceasta posibilitate. El isi pregateste psihologic aceasta mutare strategica, dupa prezidentiale, bazandu-se pe o eroare de conceptualizare constitutionala, care confera puterii executive prezidentiale un drept de interventie asupra puterii parlamentare. Iohannis va scurtcircuita astfel toata teoria occidentala a separatiei puterilor statului. Nu procedura de iesire din blocajul intrastatal prin neinvestirea parlamentara a doua guverne succesive este in discutie. Deblocarea este vital-necesara. Rediscutia trebuie sa vizeze calitatea deblocatorului. Aceasta din urma nu trebuie sa apartina unui discretionar outsider, al puterii executive, care sa incalce separatia puterilor. Ea trebuie sa fie interna, a unui democrat insider, care apartine puterii legislative. Doar in acest fel nu se incalca separatia puterilor. Presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor sunt ideali si eligibili pentru deblocarea prin autodizolvare.

    Faptul ca nu s-a uzat niciodata de procedura actuala de alegeri anticipate, prin imixtiunea presedintelui, isi are foarte probabil explicatia in observatia de expertiza ca executivul s-ar supraordona legislativului, un act de putere nedemocratic, calificabil in teoria politica drept “totalitar”. Asa va trebui sa si ramana, ca nerecurgere executiva la dizolvare legislativa. Ocolirea acestei posibilitati, inca, nu va insemna insa ca nu vom putea avea niciodata alegeri anticipate, ca solutie de avarie insa. Dizolvarea trebuie sa devina autodizolvare, in dreptul presedintilor celor doua Camere, care sa poata decide in aceasta speta de exceptie, cu confirmare prin vot parlamentar calificat. Decizia de dizolvare va ramane astfel pe taramul legislativului, excluzandu-se interventia executivului. Premergator procedurii, va fi necesar acordul politic al partidelor parlamentare. Acest acord politic trebuie sa fie input-ul primar al autodizolvarii legislative si alegerilor anticipate. Dizolvarea exogena ar fi intemeiata daca seful statului este mediator, fara imixtiuni politice in Justitie si Guvern. Fara niciun fel de pretentii de putere executiva. Klaus Iohannis si-a mancat insa echidistanta pe painea PNL.

  21. Vad ca prinde in presa subiectul cu domnul ministru de la transporturi, care ar fi cerut sa nu mai zboare taroamele la data motiunii.

    Nu vad o logica a subiectului avand in vedere ca motiunea a trecut, dar se subintelege ca daca nu trecea domnul Cuc ar fi avut o problema reala in media.

    La aceleasi tv-uri nu ni se spune insa ce se mai face pe la transporturi pozitiv.Am inteles ca s-au inceput lucrarile la Autostrada Sibiu-Pitesti, un lucru de interes pentru domnul Radu Tudor.

    Sau logica o fi sa mai plece un ministru.

    Revine insa tema interimarilor nenumiti, in conformitate cu decizia CCR, si ma intreb daca acum, dupa motiune, domnului presedinte nu ar trebui sa-i fie trimise NOI propuneri pentru toate ministerele ramase neacoperite.

    Motivatia trecerii prin Parlament a disparut oricum, deci ar cam trebui facute niste numiri de interimari pe pozitiile vacante.Am inteles ca sunt ceva probleme din cauza lipsei unui minitru la invatamant.
    Trebuie niste interimari numiti totusi.

    Nu putem sa asteptam sa vedem ce se intampla cu guvernul Orban 0, care are oricum sanse minime sa fie investit la prima trecere.

    Stau tinerii medici si asteapta, nu e pacat.
    E asa greu sa fie semnati niste interimari.

    Cristoiu tot ne zice ca trece Orban din prima.De unde stie ?

  22. Gata, planul penelustilor e in sfarsit la vedere.

    Deci conform afirmatiilor, vor sa puna guvern, cu un angajament de alegeri anticipate intre ei, care inseamna sa-si dea doua guverne jos ulterior , pentru a obtine dizolvarea Parlamentului, dupa ce guvernul Orban zero trece saptamana viitoare.
    Deci vor sa vina la guvernare, sa-si puna guvern TOT interimar, care sa organizeze alegeri.Vin sa aibe de unde pleca.
    Nu-si doresc sa faca asta repede, vor sa mai traga de timp cateva luni, poate organizeaza si prezidentialele ca-n 2009.

    Deci dragi cetateni, penelustii vor sa-si bata joc de Romania, cel putin jumatate de an.Astia da politicieni responsabili.
    Nu conteaza cursurile valutare, investitiile ce vor fi ratate si alte asemenea lucruri de nimic.Posibila relocare a uzinelor VW nu conteaza pentru acesti asa zisi politicieni filogermani.

    Trebuie trimise propuneri de interimari, poate ca doar asa se mai pot pastra ratingurile internationale, poate treptat fostii aliati se trezesc din somn si reinstaleaza un guvern in logica alegerilor din 2016, inainte sa dispara ca si partide.

    Nu poti sa lasi o tara de cateva milioane de oameni pe mana unor baieti care se joaca de-a politica de dragul sondajelor, uitand ca timpul inseamna bani in capitalism.

    Nu suntem totusi intr-un joc pe computer, romanii sunt oameni reali, nu NPC-uri.

    Daca nu poti sa faci guvern pe bune, politician fiind, sau nu esti lasat, iesi si spune sau iesi din viata politica.
    Ori esti politician, ori nu esti politician.

    Cum sa guverneze astia vreodata cand scopul lor pare sa fie doar participarea la alegeri, din doua in doua saptamani, daca se poate, ca sa-si mentina procentele in sondaje.Astea-s partide create in ideea de a da bine in sondaje, n-au nici cea mai mica legatura cu guvernarea.

    Trebuie facut un soft reset in Parlament, si facuta si o propunere de premier nou, dupa respingerea lui Orban, in baza unei majoritati adevarate si nu de o ora.
    Odata ce Orban va fi respins KWI nu poate refuza un premier venit din zona de stanga, cu un guvern care sa continue lucrurile bune ce au fost facute, plus ceva imbunatatiri pe la mediu, interne sau alte zone.

    Doamnei Dancila ii trebuie si un Premier cu care sa lucreze dupa castigarea alegerilor.Dat fiind ca penelistii sunt prea speriati sa guverneze, e un moment propice pentru crearea unui cadru propice de dezvoltare.

    Astia habar n-au de ce se fac motiunile de cenzura.

    Daca useristii vor cu adevarat alegeri anticipate, atunci trebuie sa respinga in primul rand guvernul Orban, asta e un prim pas obligatoriu si nu semnarea de hartii fara sens cu Orban.

  23. Rau e sa nu ai memorie …
    Ciuvica se mira ca Constoitutia ingreuneaza f mult alegerile anticipate .
    Cica nu stie de ce…

    Sa va zica mos Bizonu’ de ce. De frica ca „Iliescu poate dizolva parlamentul!” . la primu proesct , in 1990-91 asat a fost o mare spaima a socitetatii „civile”.
    Asa cum aceaisi „civici” temurau de frica ca o majoritate FDSN sa nu divolve Paralmentul dand afara „democratii”

    Mde mde mde..
    Asta cu memoria de caras este una din marile hibe ale societatii noastre. Ar mai fi o oaresce imaturizare atat individula cat si sociala. Imaturitate in seneul ca muoti plus societatea are o relatie .. a zic asa tranzactionista cu realitatea/adevarul cu a miniscul …. adica fiindca asa imi pare ca e mai estetic la dracu cu ce se vede!!! ceva in genul traznoilor ce se aud dimoneata la coltul Copiilor (balena manca ciocolata pe care i=-o da mama balena).La cere se adauga un flou, o imprecizie impresionista a la Monet ceva de genu asta:
    https://mlstaticquic-a.akamaihd.net/londres-le-parlement-claude-monet-lamina-45-x-30-cm-D_NQ_NP_1674-MLU3479537773_122012-F.jpg

    Mda .. recunosc ca de peste 50 de ani sunt fascinat de obsesia americana ptr detatlii .. De ex Wild Bill a fost omorat la 4:15 dupaamiza si avea in mana o pereche de optari siuna de asi. Toate cartile de negru.. E?!

  24. Cuc deranjeaza Sistemul pentru ca e vizibil si face ceva pentru Romania – micutele lui investitii de succes surpriza la care se lucreaza – centura Bacau , mini-autostrazile Cristian Rasnov si frontiera ungara – Biharea sau centura Suceava terminata acum 14 zile – irita foarte mult sabotorii Sistemului care ne-ar fi tinut patru ani in revizuiri de studii .
    Tot el a lansat studiile tehnice in curs asupra autostrazii Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau – Roman – Suceava – la terminarea lor nu ramane decat lansarea contractului pentru executie .
    In plus nu-si tine limba in gura si spune ce crede despre Securitate si Sistem .
    Nu degeaba este subiectul atacurilor din partea nefericitului Ludovic Orban , un om de o micime intelectuala iesita din comun – ieri era vinovat ca ar fi cerut ( foarte bine ! ) semnarea contractelor de 800 milioane de euro pentru 2 sectoare din calea ferata Sighisoara Brasov ( contestatii nebune de trei ani dar juridic CFR poate semna ) si astazi tine ostateci in avioane , criminal , deputatii veniti sa dea jos guvernul la motiune .

  25. Klaus Iohannis, pana cand veti mai abuza de rabdarea Electoratului? Delegarea atributiilor prezidentiale catre seful Senatului, acum!

    Cand vezi abuzul de ultima ora al candidatului-presedinte Klaus Iohannis, nu poti sa nu rabufnesti perifrastic, ca Cicero contra lui Catilina. Pana cand vei mai abuza de rabdarea noastra, Iohannis? Cat timp abuzurile tale in functia de sef al statului isi vor mai bate joc de noi? De alegerile romanilor, pe care le-ai desconsiderat din prima clipa dupa inchiderea urnelor, furios ca nu le-a castigat partidul tau, PNL?

    Preşedintele Klaus Iohannis a venit, sâmbătă, la sediul Partidului Național Liberal (PNL), precizând, la sosire, că va avea o şedinţă de campanie. El a fost întâmpinat la intrare de presedintele PNL, Ludovic Orban, pe care l-a desemnat premier. Un alt abuz, sa provoci o criza politica prin desemnarea discretionara, dupa motiunea de cenzura, a unui premier din partidul prezidential, minoritar in Parlament, cum minoritara este intreaga dreapta, dupa ultimul scrutin, pentru un guvern imposibil de investit. Cand exista o majoritate de stanga, in urma alegerilor din 2016.

    „Sunt foarte mulţumit de cum decurg lucrurile şi am venit la o şedinţă de campanie la PNL”, a declarat Iohannis, întrebat despre modul în care decurg negocierile pentru formarea guvernului. Nu numai ca nu salveaza aparentele de “mediator”, “neutralitate” si “echidistanta” ca presedinte al republicii, dar este si sfidator. Vine la sedinta de campanie a PNL de pe pozitia de detinator al primei magistraturi, de desemnator al premierului, implicandu-si explicit calitatea completa si totala de sef al statului in campania pentru realegerea sa la Cotroceni. Ca un fel de “primus inter pares”, inacceptabil cand e vorba de o competitie. Candidatul PSD Viorica Dancila a fost demis din functia de premier, atributiile premierului si guvernului fiind interimare, drastic limitate. Pentru egalitatea de sanse si de pozitii la linia de pornire in cursa prezidentiala, este necesara o contrabalansare urgenta, de transferare a atributiilor prezidentiale catre seful Senatului. Acum!

    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23435138-klaus-iohannis-sediul-pnl-venit-sedinta-campanie.htm

  26. Observa oare cineva, din conducerea PSD mai ales, modul in care Partidul Laburist ,condus de Corbyn, impreuna cu partidele scotiene, se lupta pentru ca Brexitul sa nu afecteze locurile de munca si drepturile muncitorilor din Marea Britanie.

    Au scos oamenii cu simt civic pe strada pentru simplul fapt ca sute de mii de joburi sunt in pericol in urma acordului actual in mod real(asa cum si venirea lui Orban ar produce), mai ales in manufactura.Boris doreste relatii pruvilegiate cu SUA, ignorand faptul ca valoare achimburilor cu sua e de trei ori mai mica decat cu UE la acest moment.

    In opinia mea asa trebuie sa arate un partid de stanga adevarat, viu si activ, atat in Parlament cat si la nivel civic, ori de cate ori realitatea o cere.Este mai mult decat logica electorala, este vorba de consolidarea democratiei.

    Cand unii incalca Constitutia cu buna stiinta e nevoie de o reactie reala si imediata si nu de acceptare tacita a erorilor, pe principiul romanesc bine stiut :” Lasa ca merge si asa”

    Cate zile au trecut de la decizia CCR referitoare la interimari ? Cum ramane cu tinerii doctori ? Cum ramane cu lozincile cititorului de la tv, despre educatie, culmea, cand la Educatie nu e ministru, ca doar si cel interimar nu e tot ministru ?

  27. Satga paraleel sau deep state..
    Mi-am adus aminte de o gluma veche veche :

    Aseara la conferintra de presa comuna presedintele a dezmintit ca doreste sa il demita pe domnul Edgar Hower. Domnul director Hoover nu a zis nimic despre intentilee sale fata de presedinte” [la care eu completez gluma] conferinta a avut loc pe 20 nov 1963 ….. [la 22 nov JFK a fost asasinat])

  28. #Alegeri prezidentiale 2019: Premierul desemnat, Ludovic Orban, bilet de intrare in turul doi sa frana de oprire in turul intai pentru candidatul PNL?

    In timp ce candidatul PSD la prezidentiale, Viorica Dancila, si-a probat inca o data empatia si insertia sociale, anuntand, sambata, pe Facebook, ca se alatura cauzei marşului împotriva violenţei asupra femeilor, care a avut loc in Capitala, in aceeasi zi candidatul PNL, Klaus Iohannis, a fost preocupat de interesul strict personal, participand la o sedinta de campanie la sediul central al PNL din Aleea Modrogan. Dupa sedinta de campanie, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat ca proiectele sale de guvern si de program vor fi supuse votului de incredere al Parlamentului in termenul constitutional. Orban si-a exprimat convingerea ca acestea vor fi votate si ca are in pregatire o strategie de contracarare a boicotului PSD, ai carui parlamentari nu vor fi prezenti la sesiunea de investire, pentru a nu fi realizat cvorumul de sedinta si guvernul PNL sa nu poata fi investit. Nu cred ca PSD va recurge la boicot. Nu va fi necesar. Spre deosebire de motiune, unde Opozitia a fost unita pe acest obiectiv, masa parlamentarilor va fi extrem de divizata la votul de investire a guvernului Orban. Divergentele dintre partidele parlamentare sunt legate de alegerile prezidentiale, pe care fiecare spera sa le castige, dezvoltand strategii proprii de promovare, dar si de blocare a adversarilor. Raporturile de forte dintre PNL, PSD si USR fac foarte probabila o confruntare semnificativa in turul intai intre candidatii acestor trei partide, respectiv intre Klaus Iohannis, Dan Barna si Viorica Dancila. Pana la motiunea de cenzura, din 10 octombrie, si cinci zile dupa, de cand Orban a fost desemnat premier, pe 15 octombrie, Iohannis avea prima sansa si Barna a doua sansa de castigare a alegerilor prezidentiale. Despre Dancila exista opinia, larg raspandita, ca va face doar act de prezenta in turul intai, dupa principiul ca important este sa participi. Intre timp, in zona de atentie au intrat premierul desemnat si negocierile pentru guvernul PNL, cu critici si pretentii care mai de care la adresa lor, din partea fostilor aliati de la motiune. Logica acestei schimbari de atitudine este de inteles. Cum PSD a iesit din discutia pentru un nou guvern, partidele din opozitie au simtit ca in noua situatie, post-motiune, s-a schimbat si pericolul de putere la adresa lor. PNL ameninta sa preia si guvernarea, impreuna cu un nou mandat la sefia statului. Fostii motionarzi solidari cu PNL s-au reorientat spre o noua tactica, cea mai buna posibil ca sanse de castig, cu o noua tinta: “Fara un invingator care sa ia totul”. Prima batalie a Opozitiei, din care acum face parte si PSD, cu bataie spre prezidentiale, va fi pentru neinvestirea guvernului Orban. Daca Opozitia nu va reusi, premierul confirmat, Ludovic Orban, va fi biletul de intrare in turul doi a candidatului PNL, Klaus Iohannis. Daca guvernul PNL nu va fi votat, lipsa de inspiratie a lui Iohannis pentru motiunea de cenzura si caderea guvernului Dancila inaintea alegerilor prezidentialelor, precum si fortarea iritanta a desemnarii lui Orban ca premier ar putea sa reprezinte frana care sa-l opreasca in turul intai.

  29. JURNAL DE CAMPANIE ÎNTR-O ȚARĂ TRISTĂ, PLINĂ DE… HUNOR

    La început m-am temut să nu fi căzut naibii vreun meteorit buclucaș în „județul Deva”, taman în cursul exercitării responsabile a președinției Consiliului Uniunii Europene de către Franța… sau Finlanda… mă rog, tot pe-acolo… Apoi m-am gândit că ne-au ocupat rușii, așa că am intrat, cu sufletul la gură, pe blogul lui Radu Tudor, deoarece dacă nici Radu Tudor nu știe când ne atacă rușii, atunci nimeni nu știe… dar cum nu scria nimic despre vreun atac, am tras concluzia că e ceva și mai grav… că altminteri este inexplicabil cum de a renunțat Klaus la weekendul lui tradițional, de patru zile. Așa-i că nu mă credeți că la el weekendul durează patru zile? Atunci ia uitați-vă puțin în „agenda președintelui”, de pe site-ul Administrației prezidențiale, dacă președintele a avut vreo activitate între 11 octombrie (vineri) ora 14:30 și 15 octombrie (marți) ora 17:00… apoi uitați-vă cum s-a ostenit bravul nostru președinte de pe data de 4 octombrie (vineri) ora 10:30, până pe 8 octombrie (marți) ora 10:00… sau de pe 26 septembrie ( joi) ora 18:00 până pe 30 septembrie (luni) ora 10:10. E drept că nu știm cu ce se ocupă timp de patru zile pe săptămână președintele nostru în schimb, dragi compatrioți, știm exact cine plătește muzica, masa și dansul: NOI!

    Ei bine, cetățeni, în ciuda indolenței ancestrale care-l caracterizează, astăzi Klaus a muncit întrebuințându-și zilișoara liberă pentru a merge la PENELEUL LUI care trebuie să-i livreze GUVERNUL LUI în câteva zile. Lucrurile stau foarte bine: niște iresponsabili au pus mână de la mână pentru a răsturna guvernul luʹ Veorica. După părerea mea, ei nici nu voiau și nici nu credeau că e posibil. Ci mai curând doreau să se lamenteze după aceea, răsuflând ușurați: „șefu, noi am încercat dar vezi că iar nu s-a putut”… și gata! Intrau din nou în acel „dolce far niente” unde nu este nici program de guvernare, nici buget care nu se-nchide, deci nici întristare și nici suspin! În loc de-așa ceva, partidul lui Petrov s-a mobilizat exemplar aducând cu ambulanța votanți pe care PENELEUL nu se baza, partidul lui Ponta a votat și el de-al dracu’, într-o veselie, niște neghiobi de la PESEDEU au crezut și dânșii că e pe bune și-au schimbat rapid barca, în timp ce USEREUL și-a șoptit în barbă: „Lui Friederich Nietzsche/ poate sa-i strice/ o pereche de brice?” ( Mihai Ursachi) gândindu-se că face o șmecherie cât să-i pună în dificultate pe liberali iar UDMR-ul și-a imaginat „dăcât” că-i dă o lecție și-i face „bau!” Veoricăi, ca să mai poată cere una-alta.

    Dar gluma s-a-ngroșat. Și uite cu ce ne-am ales… Ludovic, cu ochii lui inocenți și cu un zâmbet micuț în colțul gurii, negociază cu colegii de moțiune de cenzură și apoi îi zice poporului că negocierile merg brici… Ăia cu care negociază însă, ies cu părul vâlvoi de la întrevederi. Bine, cei care au păr… Kelemen Hunor, de exemplu, scotea doar un fum subțire pe nări când a aflat că NEM program și NEM buget. Lista miniștrilor e așa de secretă încât cred că nici Ludovic nu bănuiește cine s-ar putea afla pe ea. Iar program de guvernare nu-i trebuie, că-i bun tot ăla vechi, al lui Dragnea. Eu așa văd, că-l laudă peste tot și că promite că se va ține cu sfințenie de el. Era și păcat… doar au muncit niște oameni la programul PESEDEULUI… cum să vii tu acum, cu sufletul tău bun de liberal, bașca urmaș al Brătienilor, să strici munca atâtor oameni?

    Din fericire, în timp ce țara n-are guvern, n-are program, n-are cvorum, n-are buget și n-are rezidențiat, campania pentru prezidențiale se desfășoară din ce în ce mai sprințar. Iată:

    Klaus anunță că nu-i mai lasă pe prostovanii ăia ai lui să facă lucrurile după mintea lor: „Am spus-o de la început și am spus-o liberalilor: de data aceasta, nu vă mai las de capul vostru!” (declarație la întâlnirea cu diaspora, pe 18 octombrie 2019). Și are și-un program prezidențial, prin care va face din România trilu-lilu-crocodilu’ o Românie normală. Nu vă povestesc tot programul pentru că nu intenționez să vă adorm, dar măcar una bună, de final, tot vă zic: „România normală este statul care funcţionează pentru cetăţean, în care Guvernul lucrează cu responsabilitate pentru dezvoltarea ţării, Parlamentul legiferează bine și eficient, iar Președintele își îndeplinește atribuţiile constituţionale.” (traducere: „GUVERNUL MEU ORBAN lucrează cu responsabilitate, PARLAMENTUL MEU TURCAN-GORGHIU legiferează bine și eficient, iar EU, KLAUS îmi îndeplinesc atribuţiile constituţionale”… Ați citit? Ei, atunci puteți râde în voie!)

    Simultan cu cele de mai sus, în curtea unui țăran care are bune relații cu RISE PROJECT au crescut „nește valize” cu afacerile lui Dan Barna, în detaliu. Afaceri care au intrat , mai demult în atenția DLAF… doar că domnul Barna nu vrea să-l ancheteze DLAF-ul. El vrea la DNA, unde sunt procurori mai de omenie: „… eu am multă încredere în DNA, o instituție care, fără a fi perfectă, și-a demonstrat de multe ori profesionalismul și independența. De aceea solicit DLAF să trimită de urgență documentele la DNA pentru că știm că asta e comanda politică pe care au primit-o”( declarație, pe 18 octombrie 2019). Mâine va dori să-și aleagă și completul de judecată, mă gândesc…

    Veorica a acordat primul ajutor unui om aflat în dificultate și a jucat tenis de masă cu Ionuț Cristache în platoul TVR. Pe Ionuț nu l-a îngenuncheat dar a avut o explicație pentru eșec: „Nu puteam să vă bat la dumneavoastră acasă”, a zis dânsa, lăsând să se înțeleagă c-o să-l bată ea altă dată, în altă parte. N-a sărit deocamdată cu parașuta.

    Deoarece cu parașuta, în buna tradiție a PEMEPEULUI, ar trebui să sară Paleologu Theodor. Deocamdată, până să sară, dânsul e doar dezamăgit: „Din păcate campania pentru prezidențiale este cu totul bruiată de criza politică, de criza guvernamentală. Lucrul acesta este complet anormal. ”
    (declarație la Bistrița, 18 octombrie 2019) Păi, nu puteai dragă, să-i spui lui Petrov să nu participe la dărâmarea guvernului, că te încurcă în campanie?

    Ramona Ioana Umanista abia acum a aflat în ce s-a băgat, după ce a fost înregistrată pe-ndelete, în propriul său birou, în timp ce dădea de pământ cu Voiculescu, din pricină că banii ei s-au cheltuit de-a surda și plângea de se zguduia costumul de blue geans de pe dânsa, dorind să se retragă din competiție. Tot pe 18 octombrie 2019 a publicat NEWSWEEK.ro, cu multă amabilitate, înregistrările…

    Mircea Diaconu a declarat: „Ţinta mea este nu să ajung preşedinte. Ţinta mea e să mă fac înţeles, să mă exprim cât pot de bine şi de clar pe temele astea care poate intră în mintea oamenilor şi altădată o să aleagă altfel, o să gândească altceva, să aştepte altceva de la oamenii politici.” Numai că votanții din 2019 sunt alții decât cei din 1932 pe care nenea Spirache i-a rugat, în TITANIC VALS-ul lui Tudor Mușatescu, să nu-l aleagă dar ei au procedat taman invers. Pentru alegerile din 2019 e nevoie de alt tip de emoție, una îndelung probată. De exemplu faptul că biată diaspora este împiedicată să voteze merge ceas către sensibilitatea maselor de oricâte ori se dorește și indiferent ce GUVERNUL MEU am avea la Palatul Victoria și ar organiza alegerile, tot CIUMA ROȘIE va fi vinovată!

    Cam aceasta este intriga. Cam acesta este romanul. Cam ăștia sunt protagoniștii. Nu e nevoie să citim tot ca să aflăm cine e „ucigașul”. Pe acest fond nervos, televiziunile ne anunță, ca de obicei, că vom avea cea mai grea iarnă din ultimii nu-știu-câți-ani. Dar nu cred că la temperaturile de-afară se referă acel „Winter is coming” care planează, în cercuri din ce în ce mai mai strânse, deasupra capetelor noastre.

    P.S. Cel mai simpatic, pe departe, a fost Kelemen Hunor care a declarat: „Eu cred că aţi încercat mult-mult cu preşedinţi români, aţi încercat şi cu un preşedinte de etnie germană, acum e rândul să încercaţi şi cu un maghiar. Şi va fi mai bine, sunt convins de acest lucru, fiindcă, dacă până acum nu v-a fost şi nu ne-a fost bine cu foştii preşedinţi sau nu a fost aşa bine cum am fi vrut, haideţi să încercăm cu mine. În primul tur alegerea bună este să fiu votat eu, să fiu ales eu. În turul doi, dacă nu intru eu, mai avem timp să alegem răul mai mic”. (AGERPRES.ro, 7 septembrie 2019) Ziceți voi că nu-i simpatic!

  30. V-am cam părăsit și m-am ocupat de ce vedeți…

    Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor!
    Câinilor
    Le dai un os și s-omoară-ntre ei –
    Tigăi
    Îi dai pentru asta omului la promoție,
    Emoție
    Cu fecioare răpite de zmei,
    Pigmei
    Pregătiți de ars pe rug,
    Belșug
    De sânge de creștin să curgă
    S-ajungă
    Pentru arșița-nsetată-a săracilor;
    Vacilor
    Le dai liber la ciubote,
    Mascote
    Faci din saltimbanci!
    Bocanci
    Așa-i îndemni în față să-și tragă –
    Bagă
    Copiii pumnu-n gura părinților,
    Dinților
    Le dau să muște din tați,
    Stricați
    La minte de vorbe spurcate
    Le răzbate
    Sudalma celor cu caș la gură!
    ………….
    Fură
    Bogatul de la sărac și-i vinde himere,
    Cere
    Pomană norodul în loc să-și ia,
    Nuia
    Și bâtă îndură fericit,
    Și smerit
    De la străini și venetici!
    Aici
    E huzur și dulce traiul –
    Raiul
    Hoților și curvelor carieriste –
    Triste
    Vieți trăite-n veselie isterică!
    Biserică
    A devenit bordelul și tribunalul,
    Diavolul
    Predică și nebunii i-ascultă delirul!
    Cimitirul
    E ticsit cu bunătate, iubire și speranță,
    În vacanță
    E plecată sănătatea mintală,
    Fatală
    A ajuns facerea de bine,
    Pline
    De otravă sunt fântânile,
    Și pâinile
    Ce-i hrănesc pe proști fără saț!
    A rămas
    Poarta deschisă la balamuc,
    Buluc
    Plebea să ocupe un loc se grăbește,
    Năvălește
    Smintitul bolnav să scape afară
    Și pogoară
    Hoitarii în grădina nebunilor!
    Lumilor
    Nu le-nțeleg rostul orbii,
    Corbii
    Planează vopsiți în porumbei
    Iar ei
    Se blestemă și se taie frățește!
    Crește,
    Grămada de hoituri de vulg,
    Își smulg
    Unghiile, își scot ochii;
    Cioclii
    Le vând coșciuge de import și cruci,
    Papuci
    De carton dați cu lac,
    Colac
    Și vată scumpă de băgat in nas…
    Răgaz
    Nu mai are să vadă turbatul
    Satul
    Cum arde…

    (Fosta basarabeancă, Ana)

    https://intamplariobisnuite.wordpress.com/2019/10/20/schimbarea-domnilor/

    • Daca arde, la propriu, un sat, se reface din temelii.
      Daca arde spiritul satului, se instaureaza dictatura Nimicniciei….
      Daca arde constiinta unei natii, Nimicul va ocupa spatiul si timpul – in toate formele sale: Trecut, Prezent si Viitor.

  31. Avem o stire despre procesul cu Rosia Montana zilele astea.

    Si acum mergand in timp ne putem pune niste intrebari chiar si in legatura cu „agenturi”.

    Deci avem un proces la care statul roman nu e reprezentat pentru ca un ministru de la alde si-a dat demisia.

    Demisia a venit ca urmare a deciziei sefului alde de a iesi de la guvernare.Seful a facut parte din DA in 2005.

    Scandalul Rosia Montana din 2012 a creat posibilitatea procesului actual.

    In spatele firmei care ar fi exploatat , daca nu ma insel, se afla niste oameni de afaceri care practica si politica sau fac strategii de campanii electorale prin lume .

    In 2005 alianta DA a castigat pe baza implucarii unor strategi de campanie care au legatura cu … ?

    Ca si -n ’89 „agenturili” au inscris golul castigator sau mi se pare mie.

    Totul poate fi inteles mai usor in umbra procesului Rosia Montana, pentru ca trecutul ne cam arata tot ceea ce trebuie sa stim.

    Romania cand inscrie ?
    Sau trebuie alt capitan de echipa.

    Adevarul este ca cei 4mld de dolari datorati nici nu ne trebuie de fapt.Lasa ca merge si asa.

Lasă un răspuns