24 de gânduri despre “Fondul Proprietatea: nu ar fi necesara o comisie parlamentara de ancheta?

  1. 27 septembrie 1992 – alegeri parlamentare – PSD obtine 34 % din voturi .
    In perioada 1993 – 1996 Romania are un singur guvern si un singur prim ministru , Nicolae Vacaroiu .
    Ani grei , cu o inflatie nebuna , cu un salariu mediu de 100 de dolari pe luna ( si inca ! ) , cu intreprinderi de stat venite din anii 60 – 80 , care pierd toate bani , cu o Romanie in completa izolare internationala .
    Guvernul PSD 34 % nu doar ca ramane 4 ani dar are rezultate – o putere de cumparare in crestere ( pentru prima data in Romania apar santiere de case la tara in anii 1995 – 1996 ) , investitii mari ( Daewoo la Craiova – Cielo era enorm pentru noi ) , centrale telefonice digitale , Centrala Nucleara , plus succese internationale – Iliescu primit la avion la Paris de un Mitterand suferind sau o intalnire Perez – Arafat la Bucuresti .
    Sa nu uit acordul de asociere cu UE in 1995 , Romania a fost primul stat semnatar .
    Noiembrie 2016 , alegeri parlamentare – PSD obtine 45 % din voturi .
    Chiar Timisoara si judetul Timis voteaza in majoritate PSD !
    Ce se intampla mai departe ?
    Doi prim ministri eficienti schimbati la 6 , respectiv 8 luni in functie de capriciile unei persoane .
    O alianta simpla cu un partid de buzunar care trebuia sa tina fara probleme 4 ani se destrama pentru ca Tariceanu nu are binecuvantarea partidului la prezidentiale .
    Guvernul 45 % cade la doi ani si noua luni de la alegeri si partidul castigator in 2016 pare un partid de apartament .
    Performantele economice ale guvernelor PSD in acesti mici doi ani si noua luni – stabilitatea economica , puterea de cumpare in crestere cu 20 % ,competitivitatea agriculturii romanesti la international , doua mari investitii lansate si finantate de UE – podul Braila si autostrada de centura Sud – trec neobservate .
    Cine raspunde pentru acest management catastrofal in partid ?

  2. Evident. Dar opinia publică este ținută ocupată cu cele două noi Elodii.
    Măcar dacă ar fi introdus în ecuație parametrul Deveselu, aș deveni, poate, mai interesat de această telenovela.
    Cât despre mega corupția de la Proprietatea, vor înțelege, mai mulți decât acum că nu este vorba de bani puțini (dimpotrivă) și totodată conexiunea dintre arestarea domnului Dragnea și afacerile necurate, cu valorile statului român, derulate deșănțat de partenerul strategic în România, cu largul concurs al cozilor de topor politice (anti) românești și o parte esențială din ,, justițea” endependentă.
    Apropo, aud că pesediștii …. condiționează susținerea viitorului guvern de semnarea de către PNL nuștiucărui pact de tip maculatură…. măi băieți cu coșuri întârziate și fete cu codițe, voi chiar vă bateți și acum joc de susținătorii voștri ? Chiar atât de încuiați sunteți ? Cum adică ? Dictatorul nazist vrea să vă anihileze ca partid, toată lumea de dreapta vă înjură grobian și voi vă gândiți la o așa-zisă stabilitate ? Dați-o naibii de stabilitate, că mai rău de atât nu se poate !
    Sunteți, suntem în război total ! Oricum economia își vede de treabă.
    Cum tocmai spune Ciolacu chiar acum pe A3, nu aveți voie să comiteți nicio greșeală !
    Nah, Dancila, tocmai ți-au răspuns penelistii, nu au nevoie de ajutorul vostru, iar Iohannis insistă să ne agreseze că vrea un viitor fără PSD !
    Trezește-te, femeie, la realitate.

    • Prin fraza:„conexiunea dintre arestarea domnului Dragnea și afacerile necurate, cu valorile statului român, derulate deșănțat de partenerul strategic în România, cu largul concurs al cozilor de topor politice (anti) românești și o parte esențială din ,, justițea” endependentă.” sper că nu afirmi că drgnea a fost corect față de români și România?!?
      Pe de altă parte dacă și partea destinată despăgubirilor o naționaliza dragnea, unde Dumnezeu era normalitatea, comparativ cu cei „băgați” în față pe motiv de boală (cazul psoriazis este emblematic)!?!

  3. Nenea ala cu mustatza din poza nu e un „celebru” procuror macovist, care nu demult protesta pe la Bruxelles sa moara PSDul? Ca asta a mai ramas de „rezolvat” pentru Presedintele penedelistilor, sa asigure disparitia PSDului. Nici macar Basescu nu a visat atit de „frumos”…toate visuri totalitare in esenta, sa preia ei puterea toata, pentru totdeauna, ca familiile lor sa fie vesnic privilegiate. Si de aici increngaturile cu toti banditii, incepind cu banci straine carora le fac „culcus” chiar in casele lor. Cum poti sa accepti sa ai un Presedinte care are contract cu o banca straina, si care poate fi manipulat pentru a servi interese altor grupuri? Ca doar nu degeaba presedintele bancii aleia a mers la demonstratii anti PSD impreuna cu angajatii bancii si alti „corporatisti de bine”…

    Citind povestile astea cu americanii lui Gitenstein – putea fi si mai rau, sa fi fost mafiotii lui Putin – constatam, a cita oara, ca nu exista prieteni in relatiile internationale, ci doar prietenii aparente care sa serveasca interese personale sau de grup. Noi, natie latina, superficiala si emotionala, vedem insa doar prieteni americani in jur. Or fi, cei simpli si cu credinta in valori impartasite, dar nu toti. Cei care pot sa jumuleasca, jumulesc. De ce nu a facut Tariceanu, Boc, Basescu, Udrea, sau Iohannis comisie prezidentiala sau parlamentara de ancheta pe tema asta, ca doar e vorba de interesele economice ale Romaniei? Or fi fost toti tradatori de neam? Cam asa apare…din ce fura strainii, pica si in buzunarele lor la un moment dat. Nu cumva ne trebuie o comisie sa investigheze pe acesti presedinti vinzatori de tara, la bucata, vezi flota?

    Romania insa e o tara duioasa, de dor, in care politicienilor nu le pasa de tara lor…in afara de citiva care stau pe margine si fir nu pot, fi nu vor, fie ambele sa reintre in jocul politic murdar. Nu e singulara insa in maretzele „democratii” de azi.

    Rezolvat? Jalnic!

  4. Si eu imi doresc sa se intample ca Giuliani sa deschida cutia Pandorei.

    Si nu din dorinta de a vedea pedepse, ci din dorinta simpla de a sti.

    Si Romania si Ucraina au fost doua vacuțe bune de muls, pentru multi, de ceva ani buni.M-am intrebat mereu de ce-am fost cumva „impachetati” impreuna.

    In paranteza fie spus, e posibil, imi pot imagina, intr-o cheie a teoriei conspiratiei bineinteles, avand in vedere si originea oamenilor din SUA, dintre cei care ne-au vizitat des in perioada abticoruptie, adicatelea delegatii trimisi prin zona, ca sursa interesului sa-si aibe originile in evenimentele nefericite din anii 40, din Transnistria.Te poti gandi si la asta, daca te uiti macar la avantul destructurarii teritoriale a Ucrainei.
    Nu cred ca ucrainenii sau romanii de rand au avut vreo vina atunci totusi, ca sa merite pedepse acum.Inchid paranteza paranoida.

    Deci sa fie sa aflam.
    Exista insa si ceva presiune pe Giuliani, care pare sa duca la un recul si in zona republicana.
    E un castel de carti complex pana la urma.
    Pe de alta parte e vorba doar de coruptie, ca tot e la moda in SUA si UE, coruptie care depaseste totusi ca prejudiciu valoarea unui cartus de tigari americane.

    Am vazut deja mecanismele din Ucraina, descrise intr-un ziar romanesc, sper sa le vedem descrise si pe cele ce ne privesc, desi vad niste retineri.

    • Ce are Transnistria cu Prefectura ?
      Pur și simplu capitalismul corporatist expansionist de stat se bazează pe corupție la nivel înalt.
      După ce au privatizat statul american, vor să facă același lucru oriunde pot, adică, în țările cu autorități slabe și cetățeni săraci (în special cu duhul), frustrați de un trecut rememorat obsesiv și tendențios.
      Este elementar my dear Watson.

    • Atunci e mai devreme decaqt Transmiswia..

      Incfa din anii 20 .. mai precis Legea Minelor din 1924 care a suparat unele cecujrti muricane .. on gnl famiklii care au traverat Romania fiind in pasaj .

      Din ziua lege :

      Art. 32. – Concesiunile se acordă numai întreprinderilor constituite ca societăți anonime miniere române….

      Art. 33. – La constituirea societăților anonime române, statutele vor trebui să respecte următoarele principii:

      a) Acțiunile vor fi nominative și de valoare nominală maximă de 500 lei; ele nu vor putea fi transmise decât cu autorizarea consiliului de administrație. Între români această autorizare nu este necesară.

      b) Numărul voturilor fiecărui acționar va fi limitat;

      c) La sporiri de capital, numai 70% din spor se va da vechilor acționari; echivalentul salariului pe un an, însă cel mult până la 10% se va rezerva funcționarilor și lucrătorilor întreprinderii în aceleași condițiuni ca și vechilor acționari; restul va fi distribuit la acționarii noui, dându-se preferință subscriitorilor cu sume mici. Subscripțiunile vor fi publice;

      d) Capitalul deținut de cetătenii români în societate trebuie să reprezinte cel puțin 60% din capitalul social. Pentru întreprinderile existente, cari în decurs de 10 ani dela promulgarea legii se obligă a se naționaliza, procentul capitalului românesc se reduce la 55%;

      e) Două treimi dintre membrii consiliului de administrație, ai comitetului de direcție și dintre censori, precum și președintele consiliului de administrație, vor fi cetateni români.

      Acu Drganea enerva ptr caceea si niste angajati romani altfle decat maturatori.,

    • Excelentă observaţia :
      ” ….. e posibil, imi pot imagina, intr-o cheie a teoriei conspiratiei bineinteles, avand in vedere si originea oamenilor din SUA, dintre cei care ne-au vizitat des in perioada abticoruptie, adicatelea delegatii trimisi prin zona, ca sursa interesului sa-si aibe originile in evenimentele nefericite din anii 40, din Transnistria.Te poti gandi si la asta, daca te uiti macar la avantul destructurarii teritoriale a Ucrainei.”

  5. Nu trebuie uitata escrocheria cu Fondul Proprietatea, cei vinovati sa dea socoteala in fata legii si mai ales, a poporului roman. In 30 de ani de la Revolutie, Romania a fost jefuita de indivizi fara scrupule si care, sunt bogati si nimenea nu le cere socoteala.

  6. De acord :
    „Aud ca se tot spune ca nu se vor tăia salarii și pensii. Dl Presedinte a spus asta. Însă – la anul, cu efectul legii pensiilor, ne îndreptam spre 7% deficit (adică – pe scurt – ceva care nu poate fi finanțat de nimeni și înseamnă faliment de țară). Pur și simplu nu se poate.

    Minimul absolut ca sa nu intram in colaps total este:
    – eliminat pensii speciale (masiv, inclusiv cele pentru magistrati, MAI, servicii). E ok sa fie păstrate cele pentru militari, oricum sunt mult mai mici
    – dat afara 150’000 de bugetari (DOAR politrucii, amantele, sinecuriștii, directorașii care nu fac nimic)
    – tăiate beneficiile pentru bugetarii plătiți peste un prag mare, de exemplu 4500 lei/luna. Fără ajutor de hrana, spor de deplasare, voucher de vacanță
    – eliminat in mare parte PNDL-ul (proiectele fără sens și fără nici un control, cu coruptie enormă)
    – pensiile mari nu au cum sa crească la anul. Nu avem de unde plăti. Sa crească cele mici, e normal și de bun simț. Însă guvernul nu are de unde sa crească pensiile celor mai bine plătiți 10-20% din pensionari (care înseamnă 40% din bugetul de pensii). Nu exista bani.

    Dacă nu se vor face astea – bugetul nu are cum sa se închidă. Și dam faliment toți. O sa ajungem intr-un colaps total. Ce spun eu mai sus nu afectează decât foarte puțini oameni, care oricum sunt plătiți foarte mult din banii nostri și trăiesc bine de tot. Nu vreau sa suferim toți, in special cei mai vulnerabili.

    Sper ca totuși oamenii ăștia înțeleg, chit ca le e frică să spună lucrurile astea”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

  7. Am avut şansa să avem un om ca Anghel Rugină şi am irosit-o tembel, acum avem câţiva oameni ca Petrişor Peiu şi-i marginalizăm frecvent doar pentru faptul că-s eminenţi specialişti, dar şi buni români !
    P.S.
    Astăzi la meciul cu Isulele Feroe comentatorul explica situaţia administrativă a acestui mic stat, administrat de Danemarca !
    Administraţia statului cu toate chetuielile respective sunt suportate de către Danemarca !
    Numai în România americanii nu plătesc nici un dolar pentru administrarea statului, dar îşi însuşesc nesimţit milioane, chiar miliarde de dolari din beneficiile, ce ar trebui să le revină bieţilor români !
    Să fie asta din cauză că până acum toţi ambasadorii SUA în România au fost de origine ebraică ?!
    Pps:
    Poza de mai sus ilustrează perfect proverbul ” spune-mi cu cine te-nsoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti” un pic modificat : ” spune-mi cu cine te-nsoţeşti,, ca să pricep cu cine (ne) hoţeşti „!
    Şi asta la nivel de entităţi, nu de personaje: adică justiţia română şi licuriciul american !
    Ne tot dăm de ceasul morţii cu jaful făcut de ruşi începând cu cei sosiţi pe tancurile sovietice în frunte cu ana pauker, dar uităm că fiind pe nedrept declaraţi ţară pierzătoare am fost obligaţi să le plătim despăgubiri de război, dar după ce am terminat de plătit, am rămas cu mai toate bogăţiile Ţării aproape intacte ! Acum, după 30 de ani de democraţie originală, fără nici un război (încă !)poate să mai arate cineva ce mai avem ? Că păduri ioc, pertrol ioc, gaze ioc, industrie, agricultură şi cultură mai de loc !
    În schmb ne-am pricopsit cu vânturile înţeleptului Mihail Şora, acolitul Anei Pauker, care-n senilismul lui îşi condamnă vehement vechile iubiri pentru nişte euroi veniţi de la bugetul de stat şi nimeni nu pare să observe imensa bătaie de joc, obrăznicias şi imprertinenţa matusalemicului cominternist !

  8. Se intimpla lucruri ciudate. Turcia, membru NATO, ataca kurzii din nordul tarii, acolo de unde s-au retras militarii americani pentru a nu sta in calea turcilor, pe hirtie inca aliati ai americanilor. Kurzii, desi nu sunt in NATO, dar aliati ai americanilor, se pling pe buna dreptate de tradare din partea americanilor, care i-au folosit impotriva regimului lui Assad, si acum ii lasa sa moara pe mainile turcilor. Kurzii cer protectiei Rusiei, in urma tradarii americane. Trump, pe de alta parte, extrem de suparat pe Erdogan, ameninta Turcia cu consecinte grave privind economia turca. UE ameninta si ea, foarte blind, Turcia. La rindul ei, Turcia ameninta cu o invazie de 3 milioane de refugiati sirieni, trimisi de turci spre UE. Bun,NATO zice si ea in surdina ca a fost informata de o operatiune militara limitata a Turciei. Ha? Mai exista NATO, sau e doar pe hirtie? Si despre exterminarea kurzilor nu zice nimeni nimic? Ca ei sunt considerati „teroristi” de turci, toti, la pachet, o natiune de „teroristi”. Au, parca turcii au mai facut un genocid, armean, si nici azi nu-l recunosc. Lumea buna ioropeana se trateaza cu caviar si sampanie. Who cares about the Kurds and the Turks? Let them kill each other…

    Aoleu, si Romania ce zice de o posibila invazie siriana din Turcia? Pai nu zice nimic, pentru ca nu e nevoie de invazia sirienilor. Tara se autodistruge singura.

  9. „Călin Popescu-Tăriceanu a participat la o şedinţă a femeilor din ALDE organizată în staţiunea Păltiniş.”
    Primul rând al scaunelor din sală a fost ocupat de actuala şi fostele neveste ! Celelale două locuri au fost ocupate de preşedintă şi viitoarea nevastă ! 😉

  10. A ZBURAT NOBELUL CU AȚA…

    Sunt tristă. Anul acesta Mircea Cărtărescu a ratat două Premii Nobel pentru Literatură, nu unul, ca de obicei -adică și pentru anul 2018, și pentru anul 2019. Speram ca măcar unul să fi primit… așa ar fi fost frumos, la cât de tare l-au necăjit în 2016 cu alegerea lui Bob Dylan, un ăla cu chitara spânzurată de gât și care nici nu s-a grăbit să primească distincția…

    De supărare, am căutat un interviu frumos cu Mircea Cărtărescu care a primit multe premii și, m-am gândit eu, trebuie că dă niște interviuri mărețe, nu așa, ca un oarecare… Iată fragmente din interviul pe care l-am găsit, dat pentru DEUTSCHE WELLE, la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig (15-18 martie 2018):

    Redactor DW: „Mircea Cărtărescu scriitor de succes cunoscut în Germania, ați primit acum trei zile premiul Târgului de carte de la Lipsca, anul acesta -mare surpriză! nu prezentați nici o carte nouă dar veți fi prezent ca intelectualul activ civic într-o discuție cu scriitorul omul de cultură german Navid Kermani despre starea Europei… Care este starea Europei, domnule
    Cărtărescu, din punctul dumneavoastră de vedere?”

    Mircea Cărtărescu: „Mai întâi trebuie să vă spun că eu mă prezint pe mine pur și simplu ca fiind Mircea Cărtărescu, fără nici un fel de altă, știu eu, posibilitate de simbolizare, nu cred că reprezint pe nimeni și nimic în afară de mine însumi, cel mult de scrierile mele, mă simt foarte liber… mă simt foarte liber să exprim ceea ce cred despre lume și despre tot ce se întâmplă la noi… ăăă… și peste tot în lume. Am fost foarte bucuros când Navid Kermani pe care eu îl apreciez DEOSEBIT DE MULT, îl admir, aș putea să spun FOARTE MULT pentru tot ceea ce face în Germania, a acceptat să discute cu mine la Forumul est- sud-est, cred că așa se numește (!!! n.n.), sâmbătă… de fapt e o discuție, aș spune eu , FOARTE LIBERĂ (!!!, n.n.), FOARTE …ăăă… să zicem așa, colocvială, fără nimic pregătit dinainte, fără o topică ăăăă… bine pusă la punct, o discuție prietenească despre ceea ce, fără nici o îndoială, mă doare pe mine, și îl doare și pe el, și anume situația actuală a acestui continent (!!! n.n.) care-i pentru noi a doua patrie. Indiferent de țara din care provenim noi trebuie să fim, cred eu, FOARTE CONȘTIENȚI că avem această dublă cetățenie și justificarea cetățeniei noastre naționale nu poate fi, într-un fel, dată decât de justificarea cetățeniei europene. Europa nu este bine (!!!, n.n.) în acest moment, după părerea mea, cred că starea ei, și care într-un fel rezonează cu starea întregii lumi , starea GEOPOLITICII actuale (!!! „GEOPOLITICĂ: Teorie care susține că politica unui stat ar fi determinată de situația sa geografică”, intervievatul pare că folosește termenul fără să-l cunoască, n.n.), este cea mai rea probabil din PREAJMA Celui de-al Doilea Război Mondial încoace (cred că a vrut să spună de DUPĂ Cel de-al Doilea Război Mondial, n.n.) sau cel puțin de la căderea Zidului Berlinului. Este un moment FOARTE DIFICIL, FOARTE DIFICIL, eu sînt îngrijorat, ca FOARTE MULTĂ LUME, este un moment grav în care după câțiva ani de zile în care catastrofă după catastrofă s-a petrecut cu Europa de la Brexit încoace, iată că ea a ajuns să se reîmpartă în două, să se refacă într-un fel zidul sau crevasa (!!! păi, ori zidul, ori crevasa, zic…n.n.) despre care …ăăă… despre care știm cu toții că a rupt Europa la un moment dat. Avem iarăși țările din est și țările din vest, avem iarăși problema naționalismului, o resurecție a naționalismului în est, mai întâi în țările de la Vișegrad, și apoi iată văd că se răspândește acest viciu …. acest viciu…ăăăă… al democrației ( !!!, n.n.), să spunem așa.”

    Așadar, cetățeni, nu vă mai străduiți să vă alegeți cuvintele când rostiți ceva în public. Faceți precum Mircea Cărtărescu –propus de floarea intelectualității române la Premiul Nobel pentru Literatură. Folosiți de câte ori doriți cuvântul FOARTE… că la fel face și Klaus Werner, avansând și el frumușel – doar a ajuns ditamai președintele republicii! Iar la cât scrie Klaus ar putea spera să fie și următoarea propunere a României pentru prestigiosul premiu literar suedez!

    Dar să continuăm cu interviul:

    Redactor DW: „Un viciu al democrației, dacă-mi permiteți să vă întrerup, prezent și în Germania, prezent și la Târgul de carte de la Lipsca, după cum știți în Germania are loc acum o discuție în jurul Târgului de la Lipsca, despre accesul editurilor de dreapta și de extremă dreapta în primul rând, la acest târg dacă e bine să se permită editurilor să se prezinte sau să fie interzise? Care este părerea scriitorului Mircea Cărtărescu?”

    Mircea Cărtărescu: „Eu… ăăă… nu cunoșteam situația de-aici, de la Leipzig, nu știam că există aceste edituri care nu știu nici acum dacă au fost permise sau nu aici, dar știu o situație similară de anul trecut de la Târgul de carte de la Göteborg știu că FOARTE, FOARTE MULȚI scriitori au protestat, unii dintre ei au refuzat să participe la târg, dintr-un motiv similar . Acuma ce să spun, este o problemă extrem de dificilă… da, extrem de dificilă, țin minte că un politician i-a spus odată unui extremist de dreapta : «Eu voi muri pentru dreptul tău de a-ți spune părerea.» Democrația admite toate vocile. Nu am un răspuns în acest moment… eu cred că și toleranța are anumite limite, nu poate exista o toleranță sinucigașă…”

    Am rămas mută de admirație, ceea ce vă doresc și dumnevoastră. Despre Ion Rațiu vorbește oare aspirantul la Nobelul pentru literatură, citând greșit și pierzând sensul a ceea ce Rațiu a spus? Adică la aforismul «Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine! » se referă el? Fraza a făcut istorie și circulă având în spate legenda că i-ar aparține lui Voltaire, deoarece a apărut, într-o conjunctură ușor neclară, în cartea «The Friends of Voltaire». În fapt, aforismul este al autoarei acestei cărți, Evelyn Beatrice Hall, care a și clarificat lucrurile afirmând că dânsa a încercat doar să definească un tip de atitudine a filosofului iluminist într-o frază care nu este nicidecum un citat. Ea a făcut această precizare într-o scrisoare către profesorul Burdette Kinne, datată pe 9 mai 1939, menționând: „ Propoziția: «Dezaprob total ceea ce spui – dar voi apăra până la moarte dreptul tău de a o spune.» … este propria mea expresie și nu ar fi trebuit să fie pusă între ghilimele…” Evident, prieteni, eu nu sunt o intelectuală rafinată ca să fi aflat chestia asta din cultura mea generală -dar am făcut așa cum m-a sfătuit Băsescu Traian, un președinte de o rară înțelepciune și de o și mai rarefiată cultură: am căutat pe GOOGLE, ceea ce ar putea să facă, uneori, chiar și cei care fac parte din gașca „Intelectualii lui Petrov”. Cei pentru care Băsescu Traian a fost „Carpatul și Danubiul” democrației române și un „degrabă trimițătoriu” de avioane după dânșii când se plictisea și nu avea cu cine juca table la vila prezidențială din Neptun; și i-a „luat la bord” (o expresie dragă lui) pe aproape toți –că poate tocmai Cărtărescu să fi fost absent, deoarece nu era din țară, „prins” cu vreo bursă de un an pe lângă Stuttgart, la Schloss Solitude. În fine… să revenim… Și să presupunem că Mircea Cărtărescu nu voia să ne facă educație, ci doar să ne dea o definiție a democrației. Atunci, zic, măcar s-o fi dat corect, așa cum a spus-o acel om politic la care se referă. Și să rostească, totuși, numele omului politic, că doar Ion Rațiu -odihnească-se-n pace!- nu era de la CIUMA ROȘIE SRL! Și, dacă tot se pornește, să ne mai spună Cărtărescu Mircea și cine era „extremistul de dreapta” dintre domnii Răzvan Theodorescu –Președinte al Radioteleviziunii Române, Emanuel Valeriu –Director General al Televiziunii Române și Victor Ionescu –director al Departamentului Știri din TVR, cei trei fiind singurii aflați în platou, cu excepția candidaților, la emisiunea electorală din 17 mai 1990, atunci când Ion Rațiu a rostit memorabila frază,!

    Însă ceea ce m-a „confuzat” total a fost dialogul din ultima parte a interviului care sună, mot-a-mot, așa:

    Redactor DW: „Reporter: „În noiembrie vi se decernează Premiul Thomas Mann, aici, în Germania, și sunt critici literari în Germania care deja prevăd un drum care se va termina la Stockholm. Cum reacționați?”

    Mircea Cărtărescu: „Nu trebuie să reacționez în nici un fel, fiecare om poate să-și exprime părerile pe care le dorește ( !!!!, Marian Vanghele ar fi mândru de așa o exprimare, n.n.), eu sunt doar infinit de recunoscător pentru cei care mi-au dat acest premiu și nu mă gândesc mai departe. Eu cred că premiul Thomas Mann este LA FEL DE PRESTIGIOS ca Stockholmul la care vă referiți, CA ȘI ALTE PREMII pe care le-am primit, DE LA CELE MAI MICI PÂNĂ LA CELE MAI MARI” .

    Adică, vedeți cetățeni el nici măcar nu-și dorește Nobelul buclucaș… că, oricum e la fel cu toate celelalte premii, mai mici sau mai mari, pe care le-a luat deja!
    ……………………………………………………………………………………….
    De ce vă spun toate astea și poate vă mai și plictisesc, când pe dumneavoastră vă interesează căderea guvernului? Cred că pur și simplu ca să vă invit să căutați, pe NET, orice interviu –nici nu sunt așa de multe!- luat lui Nichita Stănescu… să zicem un interviu filmat cu aparatură modestă, un interviu dintr-acelea când este el în camera de zi care azi se cheamă „living-room”, dar pe vremea aceea era camera cu bibliotecă… sau afară, la un pahar, cu prietenii, cu fața lui de înger îmbătrânind cum îmbătrânește o flacără, gesticulând cu țigara între degete, fără nimic pregătit, având însă TOATE CUVINTELE LIMBII ROMÂNE LA EL, deci imposibil de surprins cu vreo întrebare deșartă…

    O să vedeți diferența, prieteni… și cu siguranță veți înțelege exasperarea și tristețea cu care fac această comparație.

    • Când îți pierzi rădăcinile, o iei prin bălăriile progresismului fără fond și rigoare intelectuală la cheremul oricărui vânt, sau bătut de vântul oricui..

  11. Romania isi va reveni foarte greu cu asemenea „exemplare” de politicieni si o gramada de tutari si tradatori in jur. Dupa ce au fost distruse cu buna stiinta mai toate ramurile industriei romanesti, specialistii si muncitorii calificati au fost indepartati si obligati sa ia calea pribegiei si sa aduca plusvaloare altor state. Va trece mult timp pana cand Romania se va redresa ca sa conteze in „concertul european sau mondial.” Deocamdata Romania conteaza ca furnizor de materii prime pentru altii si nici macar aceasta „piele” nu stim sa ne-o vindem scump, ori placa turnanta pentru tot felul de „inginerii”.

  12. Un gest puternic , care sa marcheze opinia , inainte de a pleca , doamna Dancila ?
    Asa cum Tudose , in ultima zi a mandatului sau , semna contractul podului suspendat de la Braila si al celor 18 kilometri in regim de drum expres de la pod in Tulcea ?
    De doi ani se negociaza cu un consortiu chinezo-turc constructia autostrazii Ploiesti Brasov .
    Ce impiedica guvernul semnarea acestui contract , inainte de a veni Orban si Kelemen la Palatul Victoria ?
    Sau , pastrand proportiile , si semnarea contractului pentru cei 26 de kilometri de autostrada intre Marghita si Suplacu de Barcau ( pentru cei care isi amintesc , campul de sonde de mutat si Bechtel construind un imens viaduct intr-un lac de acumulare in 2009 ) , taraganat de CNAIR de patru luni ?

    • Nu se poate, trebuie incheiate contracte doar cu concerne mari euroatlantice.
      Nu vedeti ce presiuni exercita SUA asupra aliatilor sa inghete relatiile economice cu China ?
      Americanii nu au auzit de competitie libera intre natiuni si s-au obisnuit sa considere ca traficul LOR de influenta nu este coruptie. Halal democratie…..

  13. Offtopic istoric

    Sursa fragmentelor este un articol mai vechi, din adevarul.ro – > hxxps://adevarul.ro/locale/targu-jiu/cel-mai-celebru-asasinat-istoria-romaniei-ultimele-clipe-viata-mihai-viteazul-s-a-opus-fost-atins-mortal-halebarda-1_55521eaccfbe376e351f5336/index.html
    Mi-a atras atentia in mod deosebit ultimul fragment, descrierea uciderii.
    Nu stiam cu cata salbaticie a fost ucis.

    „Filmul uciderii lui Mihai Viteazul

    Generalul Basta a primit ordin de a pune la dispoziţia lui Mihai trupele necesare recuceririi Ţării Româneşti. Ca urmare a unor neînţelegeri dintre Mihai Viteazul şi generalul Basta a reizbucnit un conflict, care duce la căderea lui Mihai în dizgraţia împăratului Rudolf II. Pe data de 19 august 1601 a avut loc prima încercare de arestare a lui Mihai Viteazul. „Înlăturarea lui Mihai este pusă la cale la Cluj de către generalul Basta. Mihai se găsea la data de 05.08.1601 la Zalău, de unde intenţiona să plece să facă o vizită familiei sale la castelul din Făgăraş. Generalul Basta se deplasează în ziua de 09.08.1601 la Cluj, unde rămâne până la 15.08.1601. Aici a pus la cale înlăturarea lui Mihai. La 16.08.1601, trupele conduse de generalul Basta ajung la Turda, unde trupele lui Mihai sosiseră ceva mai devreme. Dintr-o scrisoare adresată de Basta lui Gonzanga Ferante din Kassa (Kosice), rezultă că generalul Basta a fost decis să rezolve vechea rivalitate cu Mihai printr-o crimă. La 18.08.1601 a avut loc o întrevedere între Basta şi Mihai la Turda, soldată cu un dezacord. O parte a trupelor lui Mihai plecase deja spre Făgăraş. A doua zi, Mihai urma să plece de la Turda la Făgăraş, apoi spre Ţara Românească. Generalul Basta şi ofiţerul imperial Michael Szekely au întrunit un consiliu, la care a fost invitat şi Mihai. Cu acel prilej urma ca Mihai să fie arestat şi dus la Satu-Mare. Mihai a participat, dar condiţiile nu au fost propice unei arestări imediate, observându-se unele mişcări de trupe“, arată Radu Cerghizan.

    Mihai Viteazu a fost mai întâi împuşcat
    De asemenea, cronicarul maghiar István Szamosközy arată detaliat modul în care a fost ucis domnitorul valah. Potrivit acestuia, Mihai Viteazu a fost mai întâi împuşcat, după care a fost tăiat cu sabia: “De aceea Basta, chibzuind asupra propunerii, chemat-a doi sau trei dintre căpitanii valoni şi le-a mărturisit gândul: Dacă voim, zise, să trăim, cei care suntem credincioşi împăratului, trebuie să ucidem pe român căci el şi-a pus în gând să ne piardă şi să ia ţara pentru sine. Căpitanii au zis că sunt gata să facă ce li se porunceşte; răspunderea să fie a înălţimii tale şi atât pe noi, cât şi pe tine însuţi să ne aperi înaintea împăratului. Sfatul cu căpitanii fu sâmbăta, pentru ziua următoare, duminica, le-a poruncit ca atunci când vor vedea cornetul, care e un steag mic pe care-l poartă totdeauna înaintea lui Basta, când îl vor vedea că-l ridică, fără sunete de tobă şi trompete, să încalece îndată toţi valonii şi nemţii, ca şi când ar vrea să năvălească asupra duşmanului. După ce Basta şi-a orânduit oastea în mare linişte, trimis-a trei sute de valoni şi nemţi asupra cortului lui Mihai Vodă; cu mare iuţeală au şi înconjurat cortul. Unul din căpitani cu numele Bori (Jacques Beauri) dacă a intrat în cort împreună cu încă câţiva, a pus mâna pe Mihai zicând: eşti prins. Mihai i-a zis: ”Ba” şi cu aceasta puse mâna pe sabie s-o scoată. Un valon, ţintind cu puşca a slobozit-o şi l-a lovit în mâna stângă cu care a căutat să scoată sabia căci Mihai Vodă era stângaci. Alt valon i-a străpuns îndată pieptul cu sabia, al treilea valon l-a împuşcat în spate şi astfel prăbuşindu-se, i-au tăiat capul cu propria lui sabie. Şi jefuindu-l şi împărţindu-i toată prada ce o avea în cort şi vitele de afară, i-au târât trupul din cort şi a zăcut trei zile, gol, la marginea drumului. Capul, cu barbă cu tot, l-au pus pe hoitul unui cal, care cal murise tot atunci, şi astfel a stat capul acolo mult timp…” „

  14. Preocuparile de Stat ale viitorului prim ministru Ludovic Orban ( seful unui guvern nevotat de cetateni , ca tehnocratii din 2015 , noiembrie ) .
    Nu este delirul unui alcoolic in sevraj , ci eructatiile viitorului prim ministru al Romaniei , la Timisoara , astazi : ” sa nu-si inchipuie cineva ca nu vor plati vinovatii pentru decembrie 1989 si Mineriade . Sau pentru 10 August 2018 ” .
    Eu stiu , domnule Orban , ca Algoritmul a avut Puterea absoluta in 1997 – 2000 si nu a facut nimic pentru a afla cine erau tragatorii izolati , civili cunoscand perfect Bucurestiul si vorbind perfect romaneste ( ” stai cuminte mai baiatule ca nu vreau sa te omor ” ) responsabili de macelul de dupa 22 decembrie 1989 in Capitala .
    Un ministru de interne , Gavril Dejeu , avea un frate , Alexandru , torturat salbatec si impuscat la Gherla in 1958 de regimul lui Dej ( sotia lui Alexandru a murit si ea , tanara , in puscarie ,asasinat clar , lasand o orfana de 4 ani ) – dar nu a facut nimic pentru memoria lui in cei patru ani de putere taranista .
    Asa cum se poate vedea , in creierul acestui individ Revolutia din Decembrie 1989 , cu mia ei de morti , si coborarile la Bucuresti ale ortacilor lui Cozma in 1990 , 1991 , 1999 , ca si demonstatia ultra-violenta a activistilor USR PNL din august acum un an , sunt acelasi lucru .
    Asta , ” om de Stat ” ?!

  15. Giorgiana Radu: Ochii sufletului văd întotdeauna

    Scriem prea mult – îmboldiți de realitatea strâmbă – despre politicieni și (ne)izbânzile lor. Le creionăm dur sau prea blând originea de partid, îi tragem de mustața care amplifică rânjetul nepăsării, rotunjim genunchii silfidelor politicii, în speranța că vor suferi, prin ricoșeu, crampe de conștiință. Da de unde? Interesele sunt prea mari, pentru a se lăsa afectați de niște vorbe așternute pe hârtie. „Ursul merge, câinii latră!”.

    Ne lăsăm duși de valul prezentului care abundă în evenimente sumbre, unele tragice, ne fug ochii la fardul strident al societății, și nu suntem atenți la lucrurile simple din jurul nostru, la oamenii care au cu adevărat ce transmite prin ceea ce sunt și prin ceea ce fac. Un astfel de om am cunoscut în această vară, la evenimentul organizat pe 15 august, de poetul Lucian Avramescu, la Muzeul Pietrei.

    Este vorba despre Radu Sergiu Ruba, scriitor și radiojurnalist, nevăzător de la vârsta de 11 ani, în urma unei boli. A venit împreună cu frumoasa și distinsa lui soție, Nicole. Văzând-o, și admirându-i trăsăturile armonioase cu care natura a înzestrat-o, primul gând care m-a cercetat a fost, de fapt, o părere de rău. Ce păcat, mi-am zis, că soțul ei nu-i poate privi ochii aceștia frumoși. Dar m-am dumirit repede, dându-mi seama că el vede mai bine decât noi, că-i știe frumusețea de acolo de unde ea izvorăște, de fapt. Ochii sufletului sunt cei care vorbesc cu adevărat despre oameni și despre calitățile care-i compun. De cele mai multe ori, infirmitatea nu e a celui care nu vede, nu aude sau nu poate merge. Mai infirmi suntem unii dintre noi, în superficialitatea noastră. Lipsa văzului e doar un beteșug, compensat prin multe virtuți. Adesea celor „normali” ne lipsesc cu desăvârșire, pentru că le renegăm, prin indolență.

    Nu l-am știut pe Radu Sergiu Ruba. Atunci, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, l-am văzut ca om și i-am ascultat discursul amplu și elevat. Acum îl știu și ca scriitor. Romanul „Guantanamo”, apărut anul trecut, arată nu doar talentul pentru care a primit numeroase premii, ci și curajul de a arăta găunoșenia instituțiilor statului. Această carte, dincolo de adaosul literar, poate fi o radigrafie demnă de luat în seamă a României actuale. Este reliefat atât de bine politicul, acțiunile serviciilor speciale sunt izbitor conturate, încât rămâne impresia că realitatea a fost transferată pur și simplu între coperțile acestei cărți.

    Un alt punct sensibil, de fapt principalul, în jurul căruia se țese romanul, este Organizația Națională a Orbilor din România (ONOR), care a întâmpinat și, probabil, întâmpină multe nedreptăți din partea celor care ar trebui să sprijine o astfel de instituție.

    Radu Sergiu Ruba scrie armonios, tragic, ironic. Ca element unic, pentru mine, care n-am citit biblioteci întregi, dar destul cât să pot face comparații, am găsit la finalul cărții „Toastul autorului”, unde scriitorul închină prețuire și mulțumiri celor care l-au sprijinit în apariția acestui volum. Înlocuirea prea mult utilizatului „cuvânt al autorului”, cu „toast”, vine din belșugul acestui scriitor.

    Ce bogați am deveni dacă am descoperi cât mai des oameni de la care să „ciupim” câte o lecție de viață, o poveste, un gest, un cuvânt. Dacă n-am alerga după nimicuri pudrate sclipicios, după bătaia vântului social, dictată de politică și politicieni, după …, am fi mai luminoși, mai imuni la grosolăniile iscate la fiecare colț de … birou, ghișeu, de cele mai multe ori ”colțuri” bine plătite din bani publici.

    Oamenii speciali sunt mai greu detectabili, pentru că ei n-au îndrăzneala de a ieși musai în față. Pe ei trebuie doar să vrem să-i vedem, să-i auzim, să-i cunoaștem. Și atunci, câștigătorii vor fi cei care au avut această voință și curiozitate.
    P.S.
    CITEŞTE şi :
    https://ampress.ro/lucian-avramescu-inaltimea-lui-eminescu-se-masoara-in-iubirea-de-romania/?bs-comment-added=1#comment-2993_medium=OneSignal&utm_source=ampress.ro&utm_term=OneSignal

Lasă un răspuns