A murit Jacques Chirac

A murit Jacques Chirac, fostul presedinte al Frantei, dupa o lunga suferinta. A avut un rol important in istoria Frantei din ultimile decenii dar si in istoria Romaniei. A sustinut permanent integrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana si o legatura bilaterala intensa.

La Madrid, in 1997, a cerut ca si Romania sa fie primita in primal val de aderare la NATO si a avut discutii dure cu presedintele Clinton pe aceasta chestiune. Este adevarat ca, in 2003, a criticat public decizia tarilor din Europa de Est de a participa la razboiul contra Irakului (Franta avea mari interese economice in Irak). Spunea atunci ca aceste tari, prin alinierea lor la pozitia americana au avut un comportament iresponsabil ce ar fi putut periclita aderarea lor la UE. Si ca aceste tari „au ratat o buna ocazie sa taca”. Am raspuns atunci, tot public, la o conferinta de presa, ca ” de fiecare data cand am o disputa cu sotia mea, tip la baietii mei. Problema domnului Chirac este cu americanii, nu cu Romania sau Bulgaria”.

Ne-am intalnit de multe ori. La Bucuresti, la Paris sau la reuniuni internationale. Avea un mod special de a vorbi, rar, oarecum pretios, accentuand unele cuvinte. Imi amintesc o discutie in care, a inceput conversatia intrebandu-ma de ce, in Romania, noi omoram ursii. Era sub influenta sotiei, a lui Brigitte Bardot, etc. Imi amintesc ca i-am raspuns: „Domnule presedinte, poate ca noi, fara o experienta prea mare in gestionarea fondurilor de ursi, inca mai avem vreo 6000, in timp ce dvs, mult mai experimentati in vanatoare, i-ati omorat si pe ultimii doi, recent, din greseala„. Era adevarat, un vanator speriat ii impuscase crezand ca sunt mistreti!.

Jacques Chirac trebuie sa ramana insa in amintirea noastra ca un mare prieten al Romaniei. E posibil ca unii reprezentanti ai anumitor partide de la noi sa refuze acest lucru, in conditiile in care Chirac a fost un „penal”, fiind condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru angajarea fictiva a unor persoane la primaria Parisului!

11 gânduri despre “A murit Jacques Chirac

  1. Tare, foarte tare d-le PM.
    Ma tot gândesc cum ar fi arătat România dacă ați fi câștigat alegerile prezidentiale. Eu nu v am votat l am votat pe Băsescu. M i am data, ca am greșit dar am avut a doua sansa și nu l am mai votat. Dumneavoastră n ați mai avut a doua șansă.
    Ce ironie! Cei ce contează au doar o șansă iar cei ce nu contează au mai multe.
    Dumneavoastră ați pierdut alegerile (și știți de ce: Trufia!) și nu Băsescu le a câștigat!
    Ce pacat! Ce păcat!

      • Stimata doamna de ce ma certați! Eu am greșit. Cu votul meu sau fără el Băsescu tot câștiga. Însă dacă dl Năstase nu greșea Băsescu nu ar fi câștigat cu tot SRI ul lui Timofte(Dumnezeu sa l ierte).
        DL Năstase, în trufia lui a ignorat sau subestimat PUTEREA SRI și de aceea a pierdut. A mai pierdut și ca a pierdut sprijinul d-lui Iliescu. Și toate astea din trufie. Năstase a fost cel mai tare dintre toți oamenii politicii, conducători, de după 90. De aia ma întreb unde am fi fost! Și nu ma face pe mine responsabil. Eu sunt un nimeni care a făcut greșeală sa gândească la tara asta. Eu nu contez, oamenii de stat însă, da!

  2. A plecat dintre noi un mare prieten al Romaniei si alaturi de Valéry Giscard d’Estaing, copii de suflet a marelui ganeral de Gaulle, au scris cu litere de aur istoria recenta a Frantei. Pe vremea aceea si Romania avea oameni de stat pespectabili si respectati pe plan international, azi … .
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.

  3. Excelenta observația cu ursii! Din cauza protecției excesive acum îmi este frica sa urc la Cota 1400.As prefera vânătoarea de ursi traficului de „căprioare” ignorat cu nerușinare în vazul lumii contra oricăror evidente.

  4. „Nu știu dacă actuala echipă de conducere a PSD realizează că la Bruxelles funcționează acum și un puternic centru de coordonare a operațiunii de sufocare a partidului socialist din România. Blocarea Rovanei Plumb (nu discut aici despre temeinicia sau netemeinicia acesteia) este doar o secvență din operațiune!” – Cornel Nistorescu

  5. O tara care nu face investitii nu se dezvolta , stagneaza si regreseaza .
    In timpul mandatului lui Chirac Franta a inaugurat marea linie TGV intre Paris si Marsilia in 2000 ( locomotiva era condusa de ministrul transporturilor Gayssot …. comunist – ei care lansau tipete de groaza asupra zisului comunist Iliescu dar taceau in fata aceluiasi trecut al polonezului Kwasniewski ) care duce Mediterana la 3 ore de Paris , viaductul de la Millau ( cel mai inalt din lume ) ,s-a deschis o linie de tren regional rapid ( numitul RER spre estul regiunii pariziene – spre Disneyland ) s-au lansat lucrarile TGV spre Alsacia ( deschis in 2016 ) – TGV -ul a ajuns la Reims in 2007 , autostrada de la Bordeaux la Pau , tramvaiul la Bordeaux ( la ei tramvaiul e un fel de metrou , sigur , rapid , nepoluant ) .
    La noi ne rugam la Dumnezeu sa semneze Transporturile contractul pentru 26 de kilometri de autostrada intre Marghita si Suplacu de Barcau ( se poate semna din iunie ! ) sau sa dea bunul Dumnezeu sa se lucreze odata la proiecte semnate acum UN AN , ca drumul expres Craiova – Bals – Slatina sau Centura Timisoara Sud …

    • @ dar daca
      Dacă ei ar fi avut DNA, fiți sigur că nu realizau nimic fiindcă niciun bugetar n-ar fi avut curajul să își ia raspunderi, de la parlamentari, la miniștri si funcționari mărunți.

  6. INDIFERENT DE EVENIMENTE , FIINTA UMANA ESTE SUPUSA GRESELI, DOMNUL PRESEDINTE CHIRAC , RAMANE IN AMINTIREA CE LOR CARE L AU CUNOSCUT SI NU NUMAI , CA UN PRESEDINTE AUTENTIC CE SI A RESPECTAT TARA POPORUL FRANCEZ , FIIND ALATURI SI DE TARILE CE SI DOREU LA TIMPUL RESPECTIV O ALINIERE CU EUROPA SI NU NUMAI. NU POTI SA CARACTERIZEZI NEGATIV PARCURGEREA TIMPULUI
    IN FUNCTIA DE PRESEDINTE PE CARE A DETINUT O INTR UN ANUMIT TIMP. DANSUL , VA RAMANE IN ISTORIA FRANTEI UN SENIOR ,REAL , AL POLITICI EUROPENE . FACAND O COPARATIE INTRE IOHANIS SI NU NUMAI CU FOSTUL PRESEDINTE CHIRAC, AR FI INIUTILA ,TINAND CONT DE DERAPAJELE SI INCAPACITATEA LUI IOHANNIS DE A REPREZENTA ROMANIA , IN EUROPA . CHIRAC RAMANE O LEGENDA AUTENTICA…( DUMNEZEUL AUTENTIC SI NU CEL CREAT DE OM…SA I FIE ALATURI MEREU IN NOUA VIATA PE CARE FIECARE DINTRE NOI O VOM SRABATE. ) O REMARCA PERSONALA …DOMNUL ADRIAN NASTASE CU A SA CULTURA SI FUNCTIILE DETINUTE LA NIVEL INALT , RAMANE UN OM PREZENTABIL PRIN TRASATURILE UMANE , DETINUTE , SI CARE MERITA FUNCTIA DE PRESEDINTE AL ROMANIEI , INTR UN TRECUT NU PREA INDEPARTAT. CAND AI PARTE DE INCAPACITATI UMANE , SOARTA UNEI TARI , DEVINE IN TIMP, CONTURATA NEGATIV , UN CONTUR CE RAMANE IREPARABIL.

  7. Dle prof Nastase, dupa Jacques Chirac ramane muzeul Quai Branly sau muzeul civilizatiilor indepartate. Deschis in 2006, cladirea a fost construita de la zero si o parte din colectie a fost mutata de la musée de l’homme (Trocadero).
    Si dvs aveti satisfactia ca ati creat Muzeul Hartilor si daca nu ma insel Muzeul national de arta contemporana de la Palatul Parlamentului, Chiar daca nu sunt in cladiri ridicate spécial in acest scop. Dupa 2004 nu s-a mai deschis niciun muzeu in Bucuresti (va rog sa ma corectati daca gresesc), niciun teatru, nicio sala noua de spectacole. Au fost renovate TNB si muzeul colectiilor de arta. De ce ne mai miram ca toti tinerii viseaza sa devina … Gigi Becali?

    • Intr-adevar, Muzeul din Quai Branly (foarte aproape de sediul ambasadei noastre) este o realizare deosebită a presedintelui Chirac. Un omagiu civilizatiilor din fostul imperiu colonial al Frantei.

Lasă un răspuns