Răspuns pentru Mihai Chirică

Am aflat ieri că primarul Chirică „a luat act cu uimire și tristețe de afirmațiile făcute pe blogul personal de fostul președinte al PSD Adrian Năstase cu privire la unele inconveniente suferite în timpul unei vizite la Iași.

Regret faptul că i-am provocat uimire si tristete lui Mihai Chirică. Pe mine m-a amuzat termenul folosit in comunicatul său, „inconveniente”!

„…afirmația potrivit căreia „primarul Iașului a interzis folosirea sălii muzeului (Muzeul Municipal – n.n.) și i-a interzis directoarei Ichim chiar și participarea la evenimentul de la Cercul Militar” este pur și simplu jenantă. Muzeul Municipal nu a primit nicio adresă de la Adrian Năstase ori de la Fundația Titulescu nici privind utilizarea vreunei săli a instituției, nici despre vreo eventuală intenție de a dona o serie de gravuri și litografii. Mai mult, potrivit Codului Administrativ, donațiile trebuie să respecte anumite proceduri legale, prima dintre acestea fiind un act de donație care să cuprindă lista obiectelor și valoarea acestora”

Nu afirmatia este „jenantă” ci decizia pe care a luat-o Mihai Chirică. Evenimentul ce trebuia să aibă loc la Muzeul Municipal, din subordinea primăriei, a fost organizat printr-un dialog intre curatorul expozitiei si reprezentantii Fundatiei cu doamna Aurica Ichim. După interzicerea de utilizare a spatiului muzeului, pentru a salva situaltia, doamna Ichim a trimis o adresă la Cercul Militar pentru organizarea evenimentului acolo. Impreună cu criticul de artă care a selectat lucrările, am intocmit actul de donatie pe care l-am adus la Iasi si el trebuia semnat de directoarea muzeului, urmand a fi autentificat la notariat. Cunosc bine procedura, intrucât am donat numeroase lucrări altor muzee!

„Dincolo de aceasta,  – se spune in comunicat – subliniem faptul că primarul Municipiului Iași nu se coboară la astfel de gesturi mărunte și nedemne față de un fost demnitar, cu atât mai mult dacă ar fi fost vorba de îmbogățirea patrimoniului cultural al muzeului și al Iașului, în general. Dimpotrivă, primarul Municipiului Iași susține activitatea de îmbogățire a colecțiilor Muzeului Municipal.”

Iesenii sunt cei care vor judeca dacă Mihai Chirică s-a coborât „la astfel de gesturi mărunte si nedemne”. Eu personal cred că da.

„În aceste condiții, considerăm că afirmațiile lui Adrian Năstase sunt bazate pe frustrări și interpretări subiective, lucru regretabil la o persoană cu o solidă pregătire intelectuală.
În fine, cu privire la viziunile și opțiunile politice ale lui Adrian Năstase, e imposibil de știut la care „înaintași” se referă acesta, dar opiniile sale îl privesc în totalitate și nu fac obiectul interesului nici al primarului și credem că nici al ieșenilor, în general.”

Comentariile mele s-au bazat pe fapte. Am trecut de perioada frustrărilor personale. E adevarat consemnez „cu uimire si  tristete” episoade de trădări politice si lipsă de elegantă in viata publică. In ceea priveste „înaintasii”, aveam in vedere marii oameni politici ai Moldovei care au construit România modernă. Pare că Mihai Chirică are vederea mult mai scurtă …

Rămâne asa cum am vorbit, astept alegerile locale viitoare, sperând că iesenii vor alege ca primar o persoană capabilă să facă diferenta dintre actele politice si cele de cultură.

PS Puteti urmări pe youtube unul dintre interviurile pe care le-am acordat la Iasi.

 

18 gânduri despre “Răspuns pentru Mihai Chirică

  1. Nu cumva acest Mihai Chirică este unu din junii care au intyrat in PD ca sa il „reformeze”?

    Cat despre graqdul de adecvare si cultura a acesti … cetatean ca domn nu pot sa ii zic olistraiv este fpatul ca el, iesean cu mai mult decat 2 clase, a taiat teii ca sa ii ilocuiasca cu arbusti japonezi.. Mda iesean … sa taieetii cantatide Eminescu?!!

  2. Se fac tot felul de calcule privind alegerile parlamentare, toate plecând de la interesele de clan politic ale diferiților „analiști” sau mafalde.
    N-am văzut nicăieri să fie puse în balanță aspectele care țin de interesele națiunii și Patriei romane.
    Tocmai de aceea propun un test pentru mulțimea de candidați prezidențiali. Oare îl va trece vreunul dintre patrioții care se vor în frunte?
    ===========
    20 Octombrie 2019
    Patimi și Reîntregire

    Parlamentul European a condamnat oficial Pactul Ribbentrop-Molotov, stipulând că:

    ”… regimurile naziste și comuniste au adus crime în masă, genocid, deportări și pierderi de vieți și libertate în secolul XX pe o scară nevăzută în istoria umană, amintește crima oribilă a Holocaustului comis de regimul nazist”

    Iată că la 10 ani de la lansarea în România a documentului-cerere pentru ridicarea ”Memorialului Patimilor Românești” prin care se dorea comemorarea genocidului, da, a genocidului așa cum se scrie negru pe alb astăzi în Rezoluția Parlamentului European, înțelegem că trebuie să scoatem capul din nisip și sa nu ne mai ascundem în spatele unor tertipuri pentru a demara acest Monument al tragediei și suferințelor cauzate românilor de comunism și de invazia sovietică.
    Se apropie alegerile pentru un nou președinte, iar în agenda candidaților, primul punct TREBUIE să fie promisiunea fermă că politica prezidențială va fi dedicată Reîntregirii Patriei.
    Oricare candidat care ocolește acest deziderat și necesitate națională, dar și europeană prin stabilizarea graniței estice a Uniunii Europene, nu este demn de a reprezenta România ca președinte.

    Continuare la (https://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/patimi-si-reintregire/)
    Documentul ”Memorialul Patimilor Românești” la adresa: (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/memo

  3. Primarului Mihai Chirica nu-i face cinste maniera in care s-a comportat fata de un fost înalt înalt demnitar al statului roman , in persoana fostului prim ministru al ROMÂNIEI , domnul Adrian Nastase.
    Apucăturile de golan politic a lui Mihai Chirica, care își folosește abuziv funcția de primar al Iasului ( mai are 8 luni pana la alegerile din Iunie 2020 ) pentru a deturna cu buna știință un asemenea eveniment cu rezonanțe multiple și in istoria de acum 150 de ani ai acestui oraș.!
    Sa-i crape obrazul de Rușine ai acestui primar cu o prestație pe care speram sa fie taxată de locuitorii orașului Iași.

  4. Off-topic

    Astazi si-a depus candidatura si reprezentantul udmr.Atmosfera era vesela, afara e toamna.

    Numarul mic de semnaturi, de numai 266 de mii de semnaturi, dar si ciudateniile de pe la europarlamentare m-au pus pe ganduri.

    Domnul in cauza, din ce-am inteles, vrea sa semneze motiunea de cenzura si nu e prea dornic sa semneze nici pactul pentru bunastare, fericirea cetatenilor nefiind un scop pentru dansul intr-o probabila calitate de presedinte (asta intelesei din declaratia de la bec).

    Votul udmr pentru motiunea de cenzura va insemna insa ceva.Dupa cum stim candidatul usr (ce are in spate doar vreo 400 de mii de semnaturi) isi doreste alegeri anticipate.Asta inseamna ca tinta usr dupa motiunea la care vor vota si dansii vor fi alegerile anticipate si nu vreun guvern.

    Intrebarea care se pune e simpla: daca se fac alegeri anticipate , cum doreste usr, conform declaratiilor publice, UDMR mai prinde locuri prin Parlament ?
    Ar avea nevoie de o participare pe liste comune ?Daca s-ar schimba pragul la 7-10% , pentru scaderea entropiei prin parlament, comunitatea maghiara nu are nevoie de un alt mod de reprezentare in Parlament.

    UDMR nu mai pare un partid de 5% pentru ca exodul spre vest s-a produs si in „harcov”, iar numarul de semnaturi confirma injumatatirea bazei electorale.

    Votand motiunea insemneaza ca se pregatesc de anticipate ? Si daca nu mai prind locuri in Parlament ?

    Simple intrebari retorice.

    Poate ma insel si totusi isi doresc si dansii stabilitate si bunastare.

  5. Primul gând: „Dacă tăceai, filozof rămâneai”!
    Săracu’ Boetius, câte comparații necuvenite a suportat – hai să-l tragă și pe nevolnicul chirilă de la Iași!

  6. Utopia suprematismului globalist: “Tocmai ce am sancționat Banca Națională a Iranului”. Desuetul gerontocrat Trump, blocat in „containment”-ul Truman. Orbit de gaunosul sau orgoliu globalist, nu vede ca SUA au luat locul fierbinte al fostei URSS

    In pofida neverosimilitatii acuzatiilor Washingtonului la adresa Teheranului, privind pretinsul autorat iranian al atacurilor anonime asupra rafinariilor saudite, Casa Alba continua spirala periculoasa a suprematismului globalist al SUA, prin care incearca sa conformeze Iranul pretentiilor sale unilateraliste. “Tocmai ce am sancționat Banca Națională a Iranului”, a declarat presedintele american Donald Trump in Biroul Oval, potrivit caruia sancțiunile sunt ”cele mai severe impuse vreodată unei țări”. Prin acest terorism economic si genocid antiiranian, SUA risca sa intre in conflict cu comunitatea internationala, care nu accepta ca prin tacere sau inactiune sa devina complice a globalismului american. La cei peste 73 de ani, globalistul Trump are obsesia “containment”-ului, pe care capitalistul Truman l-a utilizat cu succes in razboiul rece impotriva comunismului. In noua lume multipolara, Trump nutreste utopia ca poate folosi containment-ul cu acelasi succes trumanist. Insa credinta sa ca poate sa invinga prin limitare si izolare orice tara care nu se supune globalismului nu este decat o proba de ramolisment politic. Acest fapt a fost exprimat cat se poate de elocvent de guvernatorul Băncii Centrale a Iranului, Abdolnasser Hemmati, care a afirmat, vineri, că noile sancţiuni americane impuse instituţiei pe care o conduce demonstrează că Washingtonul nu deţine nicio pârghie de control asupra Teheranului. Containment-ul poate fi int-adevar distrugator, daca atrage o aliniere globala, ceea ce pentru multilateralism nu este cazul, dar Trump, orbit de gaunosul sau orgoliu globalist, nu vede ca unilateralistele SUA au luat locul fierbinte al fostei URSS.

  7. Regret faptul ca i am provocat uimire si tristete lui Mihai Chirica . DOMNUL EX.PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , RAMANE UN OM, UN POLITICIAN , CU O CULTURA AUTENTICA CEL CARACTERIZEAZA SI CARE PRIN A SA ELEGANTA IN VIATA PUBLICA, DOVEDITA PRIN ACTIVITATILE CE LE DESFASOARA , FIIND BENEFICE PENTRU GENERATIILE VIITORULUI APROPIAT SI CEL INDEPARTAT, REGRETA CA I A PROVOCAT UIMIRE SI TRISTETE LUI MIHAI CHIRICA , IN PREZENT ( IN VIITOR NU VA MAI FI…) PRIMARUL IASULUI. ( CRED, FARA A AVEA DUBI, CA DOMNUL EX. PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , I A PROVOCAT O UIMIRE SI O TRISTETE LUI CHIRICA : UIMIT DE CULTURA REALA, CE I APARTINE DOMNULUI ADRIAN MASTASE, FIIND BENEFICA RENASTERII, ROMANIEI SI A SOCIETATII CE O REPREZINTA. TRISTETEA , CE LA CUPRINS PE CHIRICA , SE DATOREAZA , INCAPACITATII DEA GANDI POZITIV ,CONSTRUCTIV SI DE A SE ALATURA , CELOR CARE PRIN A LOR CULTURA AUTENTICA , DORESC RECONSTRUIREA SI CONSOLIDAREA IN TIMP, A UNEI ROMANI MODERNE . GANDIREA SI COPORTAMENTUL DOMNULUI CHIRICA , UN PERSONAJ NESEMNIFICATIV, OFERA IESENILOR AUTENTICI SANSA DE
    GANDI SI A VOTA OMUL POTRIVIT LA TIMPUL RESPECTIV. ( VEDEREA MULT PREA SCURTA , RAMANE IREPARABILA DATORITA DESTINULUI CE I A FOST DARUIT…) ( DESTINELE NU SE POT SCHIMBA…) DOMNULE EX.PRIM MINISTRU , ADRIAN NASTASE , ATI FOST DESTINAT CU UN DESTIN AUTENTIC , CE SEMNIFICA CONTINUITATEA…CONSTRUIRII ROMANIEI MODERNE, NU TREBUIE SA REGRETATI ! MULT SCCES ! ( USCATURILE UMANE, VOR PUTREZI LA APARITIA TIMPULUI IN CARE GANDIRILE UMANE VOR CONSTIENTIZA SI VOR PRETUI, INDENTITATEA DE ROMAN. )

  8. Dom Premare al Iesilor nu este altceva decat o marioneta in mana altora, care s-au saturat de mult de dansul si acum vor sa scape de el. Decizia a fost deja luata, urmeaza sa fie pusa in aplicare, cel mai probabil nu peste mult timp, inainte de alegerile locale de anul viitor.

  9. Cum e sa traiesti intr-un stat securist .
    Securist si sorosist – pentru ca promotiile 1995 – 2005 ale Scolii de la Baneasa au trecut politic de partea dreptei romanesti si ideologic de partea capriciiilor politicului corect fabricat in saloanele californiene , pariziene si muncheneze ale asa zisei ” stangi ” occidentale .
    Stiti ca un constructor italian serios , Tirrena , a semnat in decembrie 2018 contractele pentru construirea a doua mari proiecte de infrastructura in Romania – centura Timisoara Sud si primii 17 de km ai drumului expres Craiova Pitesti ( lotul 1 , partea urbana , grea , a Craiovei ) .
    Ce vedem la un an de la semnare , ca din intamplare inainte ca lucrarile sa inceapa la Craiova ( la Timisoara se impiedica in formalitati birocratice care ma depasesc ) .
    Materiale extrem de documentate , cu raporturi fiscale si chitante , furnizate de un anume ” NGC ” pe forumul ONG-ului userist ProInfrastructura , care acuza Tirrena de a nu fi platit in 2015 – 2016 ” timbrul fiscal ” – dupa securistul din spatele denunturilor , concluzia e clara – ” organele in drept ” trebuie sa ” intervina ” pentru ca Tirrena nu ar fi avut dreptul in aceste conditii sa castige licitatiile acum un an …

    • Eu stiam ca cei cu haina militara nu fac politica, desigur au afinitati politice. Nu cunosc indeaproape programa de pregatire, insa am senzatia ca disciplina Istorie a devenit facultativa in aceste scoli/academii. Sa nu ne mai amagim, tara e plina de „denutatori” care vor binele Romaniei.

  10. Chirica tu nu esti primar, esti un parlagiu de duzina. Ai neobrazarea sa comentezi porcaria care ai facut-o. Pacat de iesenii care trebuie sa te suporte. Unde era elita regionala, ai ajuns tu sa dai lectii unui profesor universitar doctor. Vai de somitatile Iasului pe care crezi ca le pastoresti. Esti un frustrat si incearca sa-ti reprimi frustraile.

  11. Poate ca sunt sub influenta filmelor hollywoodiene gen”300″ despre luptele dintre spartani si persani, dar, cum cercul tinde sa se invirte cam la fel de „rotund”, cred ca persanii (astazi iranienii) sunt probabil forta virila care poate sa incerce din nou sa ingenuncheze „vestul” – urmasii grecilor antici – daca „vestul” incearca un atac direct. Par ca sunt o natie extrem de bine coagulata in interior, cu multi bani in exterior (comunitati de iranieni puternice in SUA si Canada). Chestiunea nucleara este una relativ noua, dar nu e „rocket science” sa iti imaginezi ce poate face un regim religios necrestin cu o arma nucleara. Nu cred ca rusii se vor alinia cu iranienii impotriva vestului (crestino-iudeic). Nici China, care are o agenda pe termen foarte lung, si care stie ca nu poate agresa Vestul prea tare fara sa piarda foarte mult. Doar ca pe iranieni ii maninca palma, dupa cum vad…si incearca si ei sa intretina „rebeli” in alte tari din proximitate, care sa darime regimurile de acolo considerate neprietene de Teheran. Vorbesc de cei Houthi, care dupa ce au lansat citeva rachete din drone impotriva instalatiilor de petrol din Arabia Saudite, considerata de Iran ca mina SUA in zona, azi vorbesc despre cit de iubitori de pace sunt ei. Sigur ca Iranul nu are cum sa poarte un razboi cistigator impotriva NATO, dar si NATO stie cite pierderi va avea intr-un razboi cu Iranul. Asa ca se tatoneaza reciproc sa isi testeze periodic limitele.

  12. Chirica nu e trist din cauza faptului că a interzis o manifestare științifică, ci din cauza afirmațiilor domnului Năstase…
    Domnul Năstase a afirmat că n-are nimic comun s…tiinta cu ștampila primăriei, iar Chirica e trist că n-are? sau că a afirmat-o domnul Năstase și nu trebuia s-o afirme?

  13. Alberta spune:
    SEPTEMBRIE 21, 2019 LA 1:21 PM

    Doamna, daca definiti prim ,,mafie” tot ce inseamna asociatii de oameni de afaceri, sau diverse personalitati care se reunesc sub sigle masonice, atunci ati definit capitalismul insusi.
    In alta ordine de idei, la Iasi, in afafa de proiectul PALAS si Palatul Culturii (consolidat si pus in valoare de acelasi Iulian Dascalu – un om de afaceri de anvergura, demn de tot respectul, in parteneriat cu fostul edil ), cu ce se poate mandri aceasta urbe ? Da, Primaria a reasfaltat soseaua si strazile aferente din zona urbana (Inclusiv trotuarele) pe care a circulat Papa de la Roma la vizita sa in cetatea culturii, pe bani care au grevat semnificativ bugetul local, alte obiective fiind astfel intarziate, sau neexecutate. In rest, damburi pe strazi si bulevarde (cu 2-3 exceptii) si numeroase promisiuni facute iesenilor care inca isi isi asteapta implementarea.

Lasă un răspuns