La Iasi

M-am bucurat sa merg la Iasi pentru o conferintă, pe care Fundatia Titulescu a initiat-o, in legatură cu perioada premergătoare Marii Uniri si cu cei care au contribuit la dezvoltarea României moderne. Din punct de vedere istoric, este vorba de perioada dintre 1859 si 1918. Dintre „Mica” Unire si „Marea” Unire. Este vorba si despre cei care au avut un rol fundamental in acea perioadă pentru consolidarea identitătii nationale si pentru realizarea Unirii. In domeniul politic, in domeniul cultural, al limbii, al bisericii, al literaturii, etc. De aici, tema conferintei – „Rolul elitelor in construirea României moderne”. Au mai prezentat comunicări profesorii Alin Spânu, Ionut Cojocaru si Liviu Tăranu. Eu am vorbit despre sociologia elitelor, despre conceptul de elită (natională, guvernamentală, ne-guvernamentală, etc), preluănd unele dintre teoriile lui Vilfredo Pareto. Si desigur am prezentat contributiile generatiei pasoptistilor, a oamenilor politici, a oamenilor de cultură la realizarea marilor idealuri, concretizate in 1918.

Totusi, am subliniat că doar in putine momente, elita romaneasca a actionat consensual. De obicei, ea a fost divizată. Si am dat numeroase exemple, lărgind aria si pentru perioada interbelică. De altfel, acelasi lucru se observă si acum.

Conferinta s-a desfăsurat la Cercul Militar, desi convenisem initial ca ea sa aibă loc la sediul noului Muzeu municipal, unde urma să fie vernisată o expozitie cu gravuri si litografii ale Iasului. In special, mai multe litografii colorate de mână, realizate de J. Rey si tipărite la 1845, la Iasi, de Muller dar si litografii ale Bucovinei, realizate de Oskar Laske. Anuntasem intentia mea de a dona aceste lucrări Muzeului nou infiintat.

Din păcate, inainte de eveniment, primarul Iasului a interzis folosirea sălii muzeului si i-a interzis directoare Ichim chiar si participarea la evenimentul de la Cercul Militar – unde am vernisat si expozitia de grafică.

In aceste conditii, am decis să revin asupra hotărârii de a dona lucrările si voi astepta, cu răbdare, alegerile locale de anul viitor, cu speranta că iesenii vor alege un om mai intelept, demn de înaintasi.

30 de gânduri despre “La Iasi

  1. Cred ca un gest frumos si util cetățenilor din iași nu ar trebui condiționat de nevolnicia vremelnică a reprezentantului adrisantului. Va felicit, si astept răbdător și alți donatori.

  2. Vedeți domnule Adrian Nastase , ce vipere au crescut la sânul PSD-ului.
    Oameni fără pregătire, fără o cultura minima, ajunși in fruntea municipalității care in loc sa salute un asemenea eveniment , folosesc in mod abuziv funcția respectiva ca doar nu a venit cu es de-acasă!
    Primarul Mihai Chirica este un îmbogățit de după anul 2000 și NU poate justifica averea pe care o are!!!
    Un impostor, un nenorocit!!!!
    Sa nu va lăsați intimidați de aceste jeguri umane!!!!
    Va doresc multă sanatate!!!!

  3. CEI CARE AU AVUT UN ROL FUNDAMENTAL IN ACEA PERIOADA PENTRU CONSOLIDAREA INDENTITATII NATIONALE SI PENTRU REALIZAREA UNIRII…( DIN PACATE CONSTAT CE ROL FUNDAMENTAL AU UNII PRIMARI , DE A CONSOLIDA TOT MAI ACCENTUAT IDEA DIABOLICA , DE A INLATURA INITIATIVELE POZITIVE ,BENEFICE UNEI SOCIETATI , CE VA PARCURGE DRUMUL VIITORULUI SI CARE ARE DREPTUL DE A SI CUNOASTE TRECUTUL ISTORIC . ) ASA CUM SPECIFICAM , IN ALTE COMENTARII, PADUREA UMANA, ESTE DEGRADATA ACCENTUAT, ODATA CU TRECEREA TIMPULUI DE USCATURILE UMANE . ACEASTA USCATURA UMANA CE FACE PARTE DINTR UN SISTEM POLITIC , MUCEGAIT , DAUNATOR UNEI SOCIETATI . DOMNUL EX. PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE , UN OM POLITIC SI NU NUMAI , A LOAT O DECIZIE GANDITA CORECT . DUPA CUM NE ESTE DAT SA VEDEM , TIMPUL VINE ,TIMPUL ARE SFARSIT FIIND INLOCUIT DE OAMENI CAPABILI CU AL LOR TIMP POZITIV ,BENEFIC , DEZVOLTARII UNEI SOCIETATI UMANE, PENTRU VIITOR. ( MULT SUCES DOMNULE EX. PRIM MINISTRU IN ACTIVITATEA CE O PRESTATI PENTRU VIITORUL ROMINIEI SI NU VA LASATI INTIMIDAT DE DECIZIILE , UNOR CATAI UMANI ,CE LATRA LA ORDINUL PRIMIT! )

  4. Primarul orasului, mare elita regionala, omu’ e „trendi”, trebuia sa iasa in evidenta printr-un gest rauvoitor. Raul se face extrem de usor in schimb pentru bine si lucruri bune trebuie un efort de cele mai multe ori considerabil. N-am inteles cum cineva poate interzice altcuiva o participare la o conferinta sau intrunire pe teme istorico-culturale.
    Ma bucur ca acesta conferinta a Fundatiei Titulescu la Iasi, prezidata de catre Dvs., a fost un real succes si datorita bunavointei Cercului Militar de a gazdui acest eveniment.

  5. Tocmai ce si-au depus listele cu semnaturi candidatii la prezidentiale.

    Sunt profund socat insa in legatura cu numarul de semnaturi stranse de un candidat foarte marit in sondaje.

    La mine in oras, atat corturile PNl, cat si cele cu poze mari cu „Ciolosh premier” si „Barna presedinte”, tronau de mult.
    Treceam pe langa ele uzual seara si se putea observa activismul politic din buricul targului cu ochiul liber.

    Cortul PNL mi s-a parut cel mai pasnic.
    Cortul lui Barna et Co era insa cel mai activ.Nu era om sa nu fie „interceptat” pentru a semna.Cu tot activismul userist si avand in vedere si castigul epocal al europarlamentarelor (cum zicea un fost guvernator taricenist al Deltei la TV) Barna a strans doar vreo 400 de mii de semnaturi, care sunt groso modo un 4-5% in procente, muuullt mai putin decat cele 21% de la alegerile din mai (adica vreo 2 milioane).
    Ceva nu e in regula.

    Dupa vreo luna de dominatie de dreapta in materie de campanie de strangere de semnaturi in oras, a aparut si cortul PSD, in dreptul caruia oamenii au stat ciorchine vreo 2 saptamani.
    La o analiza simpla PSD, fara efort deosebit, a strans fara probleme semnaturile, desi vuia presa ca nu e bun candidatul.Faptul ca nu e favorit e ceva normal.

    Care sa fie insa cauza numarului mic de semnaturi pentru Barna ?
    Mari diferente intre el si cei ce pleaca de la vreo 2% nu sunt acum.
    I-a folosit pacificarea din ultima vreme cu KWI ?Nu prea pare.
    Sau o fi din cauza asocierii cu Ciolosh, premierul minune ?
    Sau zicerea cu cine va vota in turul doi, daca nu intra, a lamurit poporul votant ca trebuie mers cu originalul ?
    Sau o fi de la zicerile despre alegeri anticipate si dizolvari ?
    Sau poate e din cauza caciulii prea mari dobandite de tanarul partid in mai ?

    La un calcul simplu favoritul este KWI, iar sperietura cu Barna, care intra in turul doi in locul lui si rupea tot, era doar un basm de presa.

    Si totusi unde au disparut alea 15 procente ale USR-ului ?

    Am inteles ca exista si un candidat, o tanara speranta, un politician promitator, care nu si-a strans nici macar semnaturile.Ciudat e si ca trustul media care l-a creat nu l-a mai adus in platouri de luni bune.A fost pacalit si el? 🙂

  6. Ca ieseanca, imi cer scuze pentru incidentul de la Iasi care confirma slugarnicia functionarilor, de la mic la mare, si efectele paguboase ale interferentei relatiilor personale in problemele profesionale! Va multumesc pentru aceasta expozitie, dar si pentru ocazia de a vedea in Romania si la Iasi sabia lui Cuza!.

  7. Premierul Viorica Dancila poate castiga la pas alegerile prezidentiale: Campania electorala, avantajul competititv offshore si cresterea demografica

    Dupa pierderea de catre fostul premier Victor Ponta a alegerilor prezidentiale din 2014, castigate de Klaus Iohannis, s-a motivat ca esecul s-ar fi datorat faptului ca PSD si-a trimis in competitie tocmai seful Guvernului, care oricum ar concentra criticile de campanie si ar fi, inevitabil, sortit cu a doua sansa. Nimic mai fals. Prima femeie premier, Viorica Dancila, poate castiga la pas alegerile prezidentiale, invingandu-l la strategie si la scor pe presedintele in exercitiu, Klaus Iohannis, acesta din urma putand proba si “reciproca”, ca va pierde pentru ca PNL si-a gast sa-si desemneze drept candidat tocmai pe seful republicii, care va atrage toate criticile de campanie. Foarte probabil, Iohannis va incerca sa joace din nou cartea pozitiei geostrategice, care este principalul avantaj competitiv al Romaniei in relatia cu Vestul. Insa asa cum tragedia Colectiv a vestejit Guvernul Ponta, obligandu-l la demisie, si tragedia Caracal, cu tenebroasele sale legaturi de crima organizata, in speta de retele de prostitutie, cu militarii americani de la Deveselu, unde se afla baza antiracheta a SUA, ar putea atribui sansa a doua candidaturii lui Iohannis. Viorica Dancila are cateva mari atuuri. In primul rand, ca este femeie si ca, prin taine numai de Dumnezeu stiute, femeile sunt mai mult de jumatate din populatia tarii. Dar numai genul nu este suficient sa-i aduca majoritate de voturi, mai trebuie si ceva motivare. Natalitatea Romaniei este in declin. Pentru a-l opri, vor fi necesare alocatii financiare guvernamentale pentru incurajarea tinerilor sa-si intemeieze familii, sustinerea functiei de mama, stimularea nasterilor, “Primul copil”, “Prima Casa” etc. Aici intervine al doilea atu, ca Viorica Dancila este sefa Guvernului. Dar cel mai mare avantaj competitiv al etapei, care se suprapune cu campania electorala, este cel energetic offshore, care printr-o politica fiscala cel putin medie, in nicun caz mai joasa, aplicata investitorilor straini, poate creste resursele bugetare si, din ele, cota alocata pentru cresterea demografica. Premierul incepe duminica o vizita in SUA, pentru atragerea de investitori. Azi, cu doua zile inainte de vizita in SUA, a fost pus in dezbatere publica un proiect de lege care sa modifice Legea Offshore, in sensul unor relaxari fiscale pentru investitorii americani, care i-au fost cerute de Trump lui Iohannis, in august, cu prilejul vizitei presedintelui roman la Casa Alba. Indiferent de nivelul convenit si normativizat al relaxarii fiscale, Guvernul Dancila poate adauga la impozitele offshore, declarat sau nedeclarat, o cota dedicata cresterii populatiei. Prin sustinerea natalitatii, care deja se observa cu ochiul liber ca a inceput sa creasca, urmare a masurilor sociale aplicate de Guvernul PSD, vom evita si monstruosul “transfer” asa-zis compensativ de migranti din tari din Africa, sustinut de sorosista Emma Bonino, promotoare a avortului gratuit, parlamentara italiana si ex-comisar european, premiata de miliardarul evreu american George Soros, finantator al traficului cu migranti. Cine zice ca banii blestemati nu-si gasesc unelte si aplicanti pe masura?! Dar cine spune ca noi nu ne putem sustine cresterea naturala a natalitatii?! Cu o strategie inteligenta, promovata in campania electorala, si un fond suveran pentru demografie, colector si de procente variabile din impozitele pe resursele energetice offshore, „mama” Dancila o poate face!

    • PS/NB: Cu Dancila presedinta, nu prea cred ca pe la noi migrantii ar mai avea de acoperit vreun deficit demografic. Sa nu uitam, cand romancele se pun pe facut copii, daca bineinteles puericultura le este finantata, pot salva si la altii crizele de forta de munca. Pai de unde sunt cele 3-4 milioane de romani care lucreaza in Occident?! Sunt cei din boom-ul demografic din vremea lui Ceausescu, care partial a fost finantat cu bani din creditele pentru industrializarea RSR, dati de SUA pe seama clauzei natiunii celei mai favorizate. Asa ca mama Dancila poate repeta figura cu cresterea demografica, cu bani din resursele energetice offshore care vor fi date in exploatarea investitorilor americani. Nu e gluma, acum avem parteneriatul strategic, asa vom intari resursele de munca pentru SUA-UE si resursele umane militare pentru NATO. Cand se va intalni cu Mike, Viorica ar trebui sa-i spuna ai argumentul asta, in gluma sau in serios…

    • Nu vă supărați dacă mă înșel, dar am impresia că glumiți.
      Natalitatea nu va crește semnificativ în România, iar imigranții vor deveni singura alternativă la lipsa acută de forță de muncă, pe fondul incompatibilității tot mai accentuate a tinerilor români cu munca fizică, oricare ar fi ea. Tânărul român vrea să stea acasă, pe banii babacilor, evident cu un smartphone în mână. Doar nu vă imaginați un absolvent de liceu cu bac repetat manevrând vreun polizor electric, o bormașină cu prindere SDS, sau un aparat de sudură în flux de gaz… inert.

  8. Nu cumva Chirica a comis un abuz? Pe de altă parte, directoarea ar fi trebuit să iasă și să spună că decizia de a participa sau nu îi aparține, chiar dacă, să zicem, ea n-ar fi dorit să participe.

  9. Iașul nu este pregătit să aleagă un primar mai bun decât actualul edil, existând probabilitatea, destul de mare, să facă o opțiune și mai proastă. În Iași, că și la Vaslui, USR stă destul de bine, din păcate.

  10. Viata politica, lupta pentru putere, au un grad variat de uriciune cam peste tot in lumea „democratica”, dar parca in Romania are un specific de perversitate istorica continuata: cel al securismului, sub-tip mafiot. Daca a ajuns Basescu, un colaborator al Securitatii comuniste, conform hotaririi unei Curti din Romania, de doua ori Presedinte, desi exista CNSAS, desi au existat permanent dovezi, e destul de evident cam cine a condus si cine conduce de fapt Romania. Si e practic evident cum unora li s-au construit niste dosarele, ca sa fie scosi pe tusa, in timp ce altora li s-a construit imaginea care spala bine creierii de plevusca. Se continua si azi, pentru ca exista acelasi sistem clientelar pe care Revolutia nu l-a distrus. Ca sa folosesc un termen tehnic: au fost „replicati” generational cei care trebuie sa conduca, indiferent de partide si culori afisate.

  11. Curtea de Apel Bucureşti a constatat calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. Decizia poate fi atacată.

    ”Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian”, este sentinţa pronunţată, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti.
    P.S.
    Javră ordinară !!

  12. Iasiul are o problema cu ospitalitatea s-ar parea, asta e o opinie personala.Am vazut si pe proprie piele, am vazut si huiduielile si ce s-a mai intamplat pe-acolo pe la diverse mabifestari publice, la ocazii chiar speciale, unele ce tin chiar de fiinta nationala.

    Sper ca nu e o problema in zona cu oamenii/vizitatorii ce vin de prin sud, sper.
    Orasul pare sa fi intrat pe o traiectorie a enclavizarii, o talibanizarii, desi stim ca in Romania ospitalitatea era o calitate (deci si la Iasi).Nu vreau sa cred ca migratiile alane si vandale au lasat urme tarzii in fibra profunda a cetatenilor din orasul Unirii, la atatea secole distanta.

    Poate ca totusi pacalelile astea pe care le patesc patidele si votantii, cu primarii sustinuti (care se „rasucesc”), trebuie corectate legislativ.

    Cand esti primar si nu-ti mai place partidul care te-a sustinut sa castigi primaria, poate ca trebuie sa mai treci prin niste alegeri anticipate pentru primarie, sa primesti un vot de incredere si in noile conditii(ca tot e la moda).

    Ma astept la anul, ca in orasele mari, cu viata culturala mai dezvoltata, partidele sa propuna oameni de un alt calibru, cu o alta viziune.
    E nevoie in multe orase de ceva primenire.La Iasi e nevoie de o evolutie, ba chiar de un salt calitativ semnificativ.

    • @Cetazean:”Cand esti primar si nu-ti mai place partidul care te-a sustinut sa castigi primaria, poate ca trebuie sa mai treci prin niste alegeri anticipate pentru primarie, sa primesti un vot de incredere si in noile conditii(ca tot e la moda).”

      1. Primarul nu este ALESUL partidului, ci al populației. Este, eventual, PROPUSUL partidului.
      Populația își alege un program de administrare, nu un program politic. Deci, actul de părăsire al unui partid, în cazul în care partidul vrea să altereze programul de admistrare votat de alegători, nu trebuie blamat. Pentru un primar, cei pe care-i administrează trebuie să aibă prioritate în fața hachițelor partidului. Desigur, dacă ne referim la o democrație normală.
      2. Poate fi primar ales și dintre independenți. Dar pentru ca aceștia, independenții, să poată candida ar trebui să nu li se pună bețe în roate cu numărul de semnături. Astea sunt restricții impuse de monopolul politic.

  13. Cu o zi înainte de plecarea spre SUA, doamna Dancila…..ce face doamna Dancila ? Modifică în regim de urgență legea off shore !
    Domnia sa comunicase anterior că nu va merge în America First să facă promisiuni. Va face, adică, un pas mai departe, punând pe masa ,, partenerului” strategic încă un strop de suveranitate, cu parfum de gaz natural. Este adevărat că, în stare brută, gazul metan nu are miros decât după odorizare. De această dată, când veți simți în case iz de apă de colonie, să știți că aveți o defecțiune la instalația de alimentare cu gaz. Vă sfătuiesc să remediați rapid defecțiunea, nu numai datorită riscului de explozie, ci și costului substanțial antrenat de pierderile în atmosferă.
    Unii spun că românii ard oricum gazul de pomană, dar cel puțin să beneficieze și de puțină căldură transferată de gazul ,, românesc” din Marea Neagră ajuns în cazanele românilor via Ungaria.

  14. Despre INDEPENDENTA JUSTITIEI, sub supervizarea partenerului strategic.

    Soc si groaza:
    hxxps://www.foxnews.com/politics/new-details-emerge-on-trump-ukraine-call-as-dems-clash-with-white-house-on-complaint
    hxxps://edition.cnn.com/2019/09/20/politics/wsj-trump-ukraine-calls-biden-investigation-giuliani/index.html

    Adicatelea cand era presdintele anterior la Ucraina, unii i-au cerut procuratorului Ucrainei sa nu fie pus sub acuzare un fiu, iar acum altii au cerut, s-ar parea, contrariul?.Asta inteleg.eu.
    Pai si mai e INDEPENDENTA justitia in Ucraina daca e pe cale de dorinte si inputuri din extern..
    Cum o fi (fost) oare pe la noi ?

    Noroc ca Trump e un tip direct, pentru asta il si apreciez.

    Si mai sunt niste ciudatenii -> hxxps://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-egypt-president-sisi-favorite-dictator-meeting-a9104951.html

  15. Atragem atentia ca Iasul este controlat in intregime de multi ani de un grup mafiot local foarte puternic, violent si feroce cu accente extreme, care nu ezita sa foloseasca orice mijloace posibile pentru a-si mentine suprematia. Este un grup restrans ca numar de membri, insa foarte bine organizat si eficient, si ei sunt cei care, in ultimii ani mai ales, au pus la cale toate nenorocirile intamplate in oras si de care lumea nu stie, insa relatarile din presa locala si nationala sunt abundente. Au reusit sa puna stapanire pe absolut tot ce se intampla in oras si si-au extins ramificatiile in toata Romania dar si pe plan international. Au colaborat cu Cosa Nostra siciliana, prin liderii ei istorici, inca de la inceputul anilor 90 si ei au adus firmele Mafiei italiene in toata Romania.

  16. Din diverse activitati au reusit sa acumuleze o avere cu adevarat impresionanta si si-au infiintat chiar o banca proprie FIRST BANK, banca mafiei iesene, desi public apare ca fiind detinuta de un fond de investitii american. Toate investitiile imobiliare din Iasi sunt facute de ei, proiectul PALAS dar si altele, din alte orase din Romania si din strainatate, resorturi, vile de lux iar acum au in constructie un zgaraie-nori in New York.

  17. Tot de numele lor sunt legate mai multe intamplari din trecut, asupra carora nu s-a deslusit nici pana acum misterul. M-as referi doar la cazurile Emil Alexandrescu, primar al Iasului, Ioan Petru Culianu, dar si despre “evenimentele” de la Revolutie, din 14 decembrie de la Iasi. Poate ca despre acestea din urma, in special, vom afla mai multe, daca sunt persoane interesate, cata vreme actorii principali inca mai sunt in viata si ne-ar putea lamuri mai in detaliu despre lucruri care nu le stim nici noi.

Lasă un răspuns