Iosif Vulcan

Sunt nume pe care nu le-am mai rostit din perioada liceului. Iosif Vulcan este unul dintre ele. Pe 8 septembrie, se vor implini 112 ani de la moartea sa. A fondat, in 1865, celebra revista „Familia”, prin care a ajutat la raspandirea culturii romanesti in Transilvania.

Am gasit, de curand, un volum de poezii al sau, intitulat „Lira mea”, publicat in 1882, la Oradea-Mare. Va redau una dintre poeziile din volum:

IMG_4263.jpg

IMG_4264.jpg

10 gânduri despre “Iosif Vulcan

  1. Brexit: Educatia europeana ne obliga la un gest prietenesc de despartire: “La revedere, UK! Te asteptam cu drag sa te intorci cu bine!”

    In absenta unui nou referendum organizat de Londra pe tema Brexit, singura cale legala si morala de a anula iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, despartirea insularilor britanici de continentalii comunitari a devenit o certitudine. Potrivit aranjamentelor comune, din marja negocierilor si acordului incheiate de Guvernul May, scadenta ferma a plecarii din familia europeana este pe 31 octombrie. Apropierea acestei perspective merita o petrecere: “Nu ne spunem adio!, ci la revedere!”. Este o cutuma educationala europeana ca despartirea de un prieten sa fie precedata de manifestari recreative si de ramas bun. Olandezii deja au inceput. Mii de persoane isi vor lua adio de la britanici pe plaja, întinse pe nisip şi degustând feluri de bucate europene. Evenimentul olandez a fost creat în acest weekend pe Facebook de Ron Toekook. Autorul ideii, devenita de succes, prin subscrierea ei de catre 7.000 de participanţi şi de alte 52.000 de persoane interesate, invită participanţii să viziteze plaja din localitatea Wijk aan Zee (vestul Olandei) la 31 octombrie, data prevăzută pentru separarea planificată dintre Londra şi Bruxelles. În program, luarea de rămas bun de la Regatul Unit va fi agrementata “cu chipsuri olandeze, vin franţuzesc şi bere germană pe un shezlong”. “Trebuie să fie un rămas bun frumos pentru un amic bun care se lansează într-o aventură captivantă, dar poate că nu foarte inteligentă”, a explicat initiatorul. Marea Britanie este un important partener economic pentru multe tari europene, iar cultural, pentru toti europenii. Exemplul olandez ar putea fi preluat si de romani, chiar in avans, mai ales ca programul litoralul pentru toti il face foarte accesibil, iar pe 31 octombrie ar putea fi o manifestare in cadrul zilelor recoltei. PS/NB: Aceste ganduri mi-au fost prilejuite de tema despartirii. Toamna este un anotimp al recoltei, dar si al despartirii.

  2. Minunata mostra de simtire si iubire romaneasca. Patriotii de azi au radacini adanci si ei sunt cei ce contribuie esential la salvgardarea Romaniei.

  3. De Iosif Vulcan am auzit in scoala primara. In copilaria petrecuta pe malurile Crisului Repede, am luat contact de mic cu personalitatea lui I.V. si revista Familia, avand ocazia sa vizitez muzeul de pe strada care astazi ii poata numele si tot acolo am auzit de Eminovici, devenit Eminescu si prima poezie publicata cu largul concurs al „nasului” sau.
    Ma bucura faptul ca ati reusit sa va completati biblioteca cu acest valoros volum a marelui patriot roman, Iosif Vulcan.

  4. SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE … O SĂ VEDEȚI VOI CĂTRE CINE

    MOTTO: „Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a fost ucis, iar altul a fost grav rănit într-un atentat terorist care a avut loc noaptea trecută într-un campus în care se afla și Ambasada României.”( EUROPA FM.ro, 3 septembrie 2019)

    „Un militar român a fost ucis într-un atentat terorist petrecut la Kabul, joi, la 11:40. Atacul vine la 3 zile după explozia produsă în Cartierul verde, în urma căreia un român a murit şi un altul a fost rănit. Ambii erau angajaţi ai Ambasadei României.( ȘTIRILE PRO TV.ro, 5 septembrie 2019)
    ……………………………………………………………………………………
    Stimate Departamentule de BIG LICURICI și de Stat,

    Am înțeles, dragă, că parteneri și prieteni la cataramă fiind, mi-ai acordat cu mărinimie dreptul de a muri în Afganistan… Cu înțelepciune, am profitat din plin de dreptul acesta, și am murit, onorific, prin reprezentanți, două zile, pe sărite, la începutul lunii, pe 2 și pe 5 septembrie 2019. Cred că m-ai lăudat, dar nu mai știu exact cum suna elogiul. Și nu-mi amintesc nici în războiul cui eram, dar sigur-sigur eram de partea binelui… a zis și Radu Tudor, de la ANTENA 3, că așa trebuie, să te mai și sacrifici când ești partener!

    Mi-ai acordat și onoarea fără egal de a face cumpărături din ograda ta, în valoare de câteva miliarde de dolari, miliarde cu care oricum n-aveam ce face, deoarece nouă, aici, acasă, nu ne lipsește nimic, cu excepția unor rachete sol-aer, să avem și noi ceva PATRIOT-ic, acum când patriotismul s-a vestejit aproape total pe teritoriul numit România. Și Radu Tudor iar m-a lăudat… că ce deșteaptă și ce demnă… și mi-a arătat cum de ciudă Rusia s-a-nchis în baie și plânge cu sughițuri.

    Numai că astăzi m-ai enervat așa de tare, încât, cât ești tu de partener, îmi vine să-ți trimit scrisorile și PATRIOATELE înapoi, exact așa cum băiețelul acela din Padova despre care povestea Edmondo de Amicis în CUORE le-a aruncat banii înapoi străinilor care-i denigrau țara. Decât că acolo era replică la un act de caritate, care fusese deja pulverizat de niște fanfaroni cu limbariță, pe când în cazul nostru PATRIOATELE eu ți le-am plătit, dragă, din greu.

    Ia uite ce-am aflat eu astăzi :

    „Liviu Dragnea și cei doi copii ai săi, Valentin Ștefan Dragnea și Maria Alexandra Dragnea au interdicție de intrare în SUA din cauza implicării în acte de corupție, arată un comunicat oficial al Departamentul de Stat al SUA. Dragnea și cei doi copii săi au fost desemnați chiar de Mike Pompeo, Secretarul american de Stat, drept persoane implicate în «acte semnificative de corupție»(…) «Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic că SUA sunt angajate să susțină lupta anti-corupție și statul de drept din România», se mai arată în comunicatul oficial al Departamentului de Stat din SUA.”( G4 MEDIA .ro, 5 septembrie 2019)

    Vezi, Comunicatul ăsta m-a îngrețoșat rău de tot. Mi-a mai fost așa de greață, cred, când i-ai ridicat viza lui Adrian Năstase, ÎNAINTE !!! fii atent, nu te uita în altă parte când vorbesc… ÎNAINTE, zic, de a fi condamnat, el fiind în timpul procesului, deci aflat sub cupola prezumției de nevinovăție!

    Spui că s-a luat această măsură împotriva familiei lui Dragnea Liviu deoarece atunci când „…secretarul de Stat deţine informaţii credibile cu privire la implicarea oficialilor guvernelor străine în cazuri importante de corupţie…” își poate permite s-o ia! Dar ce dracului de informații ai, Departamentule de BIG LICURICI și de Stat? CAZ IMPORTANT DE CORUPȚIE? Care? Ăla cu două dudui care n-au dat pe la birou, dar au luat salariu? Și cu o doamnă care strânsă cu ușa zice că ar fi vorbit pe un hol cu Dragnea, fără nici un martor, fără nici o înregistrare și fără nici o altă probă, despre cele două dudui ce n-au catadicsit să meargă la serviciu? Ăsta-i CAZUL IMPORTANT DE CORUPȚIE, pentru care Maria Alexandra și Valentin Ștefan nu mai pot pune piciorul pe teritoriul american? Și nu ți-e rușine, dragă, când dai un asemenea Comunicat?

    Bine, Dan Turturică, de la COMISARUL.ro, știe mai mult decât ai scris matale în Comunicatul ăsta maroniu și scârbos. Hai să vedem ce zice dânsul:

    „Nu este deloc o coincidență că anunțul secretarului de stat american vine în ziua în care la București se află ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland. Sonland a detonat azi o adevărată bombă prin această declarație: «Faptul că Procurorul General al SUA a invitat-o recent pe ministrul român al Justiției (Ana Birchall -n.n.) – este unul dintre motivele pentru care sunt aici, să mă întâlnesc cu ea, ca urmare a invitației – să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi și măsuri adecvate care să fie introduse în legislație, în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent.»

    De ce nu este o coincidență că anunțul privind interdicția pusă familiei Dragnea de a mai intra în SUA vine în aceeași zi cu declarațiile lui Sonland? Pentru că, se pare, demiterea lui Birchall de la Justiție este văzută de americani ca opera directă a lui Dragnea. A cerut asta din pușcărie, iar Dăncilă s-a executat de frică, deși știa că i se face praf bruma de relație pe care a încropit-o cu Washingtonul.”( Dan Turturică, COMISARUL.ro, 5 septembrie 2019)

    Deci, ce ne zice aici Turturică Dan, căruia i-a uguit în ureche o altă „turturică”? Ne zice că România nu poate să-și pună ministru la Justiție decât o cucoană cu genunchii juliți de-atâta frecuș pe foile de parcurs prin care țării noastre i se IMPUNE CE LEGISLAȚIE să adopte, cu PREVEDERI și MĂSURI ADECVATE stabilite la Washington!!!

    Și nimănui nu i se întoarce stomacul pe dos în România după constatarea acestei evidențe?

    Votați-l, cetățeni, pe Iohannis. E ca și cum ați vota-o pe Birchall. E ca și cum l-ați vota pe Hans Klemm. E ca și cum ați vota Departamentul de stat. Și nu uitați când puneți ștampila pe melcul cu șase (cinci…) cochilii că ambasadorul agreat de președintele Trump pentru România nu poate veni la misiune pentru că și-a amintit o cucoană că Zuckerman ăsta i-ar fi pus acum 40 de ani mâna pe genunchi și ea s-a simțit, biata, OFENSATĂ! Și că până nu se verifică dacă „i-o foʹ pus” sau „nu i-o fo’ pus” blândul Adrian Zuckerman mâna pe rotulă luʹ doamna, Hans Klemm se mai trage în poză cu Ana Birchall vreo zece ani, prin cotloanele U.S. Embassy Bucharest !

    Așa că dormi liniștit, cetățean român! Nimic nasol nu poate să ți se întâmple… doar ești cu partenerul tău la braț, într-un vals plătit cam scump, în timp ce-n jur cad alene meteoriți uriași pe care PATRIOATELE îi agață în zbor, din pură plictiseală…

    • „Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”
      Citeste mai mult: adev.ro/pbyxj7
      James Petit ambasador al SUA la Chisinau.

      Cum cine o fi asta „partener”? I(n nici un caz cu romanii

    • Investiţia în reactoarele 3 şi 4 nu are sens din punct de vedere financiar sub nicio formă. În al doilea rând, faptul că partenerul chinez acum face obiectul unor sancţiuni în Statele Unite ar face ca acest subiect să fie extrem de sensibil din punct de vedere politic pentru Nuclearelectrica şi continuarea acestei acţiuni având în vedere alianţele„, a spus Johan Meyer, întrebat despre realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

      Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton.
      Franklin Templeton , fond de inmvestitii , care Îon iunie 2009, Franklin Templeton a câștigat licitația pentru administrarea Fondului Proprietatea, în schimbul unui comision anual de 13 milioane de euro. Franklin Templeton detine peste 10% din Fondul Proprietatea.
      Fondul Proprietatea s-a constituit pentru asigurarea resurselor financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate abuziv de statul comunist……

  5. aa
    Scuze ca ma intind (car azi ar fi zi de post , nu?)

    Popesculoe vezi tu de ce nu are ursu coada ?!

    Deci ca cam asa …. Unchiu Sam e cica convins ca in Rpmania unii vor cu rusii. Eu de polda ca votez cu PSD..

    Ia sa vedem :
    – PSD a dorit contract cu Bell Helicopeters. Cu Bectel. Ptr Bechtel a fots acuzat de coruptie si aziin Romania bechtel – teapa.
    – PSD a semnat intrarea in NATO. A trimis trupe in Irac. Cestie [ptr care Chirac zise ca Romania „manqué une occasion de se taire” si ca „Ces pays ont été, je dirais, à la fois, disons le mot, pas très bien élevés et un peu inconscients des dangers que comportait un trop rapide alignement sur la position américaine” (la care amabila gazda a replicat cu „C’est comme si chaque fois que je me dispute avec ma femme, je finis par gronder mes deux enfants. En fait, je ne comprends pas pourquoi la Roumanie et la Bulgarie doivent payer les frais d’une relation tendue entre la France et les États-Unis„) [https://www.cairn.info/revue-internationale-et-strategique-2004-1-page-107.htm#]
    – doi loderri PSD s-au inl;es cu adtia americana ca sa mute la Ierusalim ambasada Romaniei din Israel. Dragnea e la inchisoare, fii sai au inerdict in SUA si nici Dancila nu se simte prea bine.

    Deci orice gest de proetenie fata de SUA a fots recompensat cu … cum de catre SUA ?

    Nu-i ni9mic. Asa o sa intelegem ca sunem prosti da prosti si dupa ce vaom mai scolariza in SUA vreo 1000 de parelologi vaom asvea si noi unii care vor adopta o ppolitica anruamericana. Asta spre mareaa staisfactie a functionarilor vostri!!!

    George Friedman, fondatorul Stratfor: „România are nevoie de o relaţie cu SUA, dar asta nu înseamnă că SUA vor o relaţie cu România adev.ro/pbec4b sau si asta vrea cu Rusia si Correa de Nord?!

  6. 112 ANI …ESTE O DIFERENTA ENORM DE SEMNIFICATIVA…FATA DE CEI CARE, LA ORA ACTOALA LE ROSTIM NUMELE, CARACTERIZINDUI, DUPA GANDIREA SI FAPTELE LOR CE UBRESC ,CONTINUITATEA GANDIRILOR CELOR DIN TRECUT , CE AU LASAT IN URMA LOR, CULTURA AUTENTICA.ROSTIM NUMELE CELOR CARE REALIZEAZA INTERESELE EXTERIORULUI , UITAND PRIN A LOR CONSTIINTA ,UMANA ,CA SUNT ROMANI ,( OARE AVEM PARTE DE ERA ,”UITUCILOR”?) DACA DA, ATUNCI ESTE TIMPUL CA ACESTI PARAZITI UMANI SA PARASEASCA , FUNCTIILE DE DECIZIE , ALE UNOR INSTITUTII ,ROMANESTI. ( VERSURILE, CE EXPRIMA DUREREA UNUI SUFLET AL TRECUTULUI INDEPARTAT, SI NU NUMAI ALE SALE …NE READUCE AMINTE , CA SUNTEM ROMANI CU A NOASTRA CULTURA AUTENTICA , PE CALE DE DISPARITIE ,TOTALA, PRIN INDIFERENTA ,UNOR PARAZITI, CE INBOLNAVESC SISTEMUL REAL AL POLITICII ROMANE, FARA A MAI AVEA SANSA CA ANTIDOTUL AFLAT IN GANDIREA UNOR POLITICIENI REALI ( ADRIAN NASTASE SI NU NUMAI) SA L MAI VINDECE , ODATA CU PARCURGEREA TIMPULUI. AVEM PARTE DE A VIZIONA ( EU NU!) EMISIUNI SI NU NUMAI , IN CARE , INCOSTIENTII UMANI…ISI ETALEAZA IMAGINEA DE” FIINTA UMANA” , CU A SA GANDIRE , CE INCATUSEAZA VIITORUL UNUI TINERET , NELUCID IN GANDIRE . PRESA VIZOALA SI SCRISA , ESTE PATRONATA DE VIPERE UMANE, CE CU AL LOR VENIN, UCIDE IN TIMP, AUTENTCITATEA , UNUI POPOR. DACA, AR EXZISTA, CU ADEVARAT O REVOLUTIE, A GANDIRILOR UMANE , REALE, AUTENTICITATEA UNUI POPOR , RAMANE DE NECLINTIT. VA VENI TIMPUL ,CAND CEI MARGINALIZATI SI INDEPARTATI DIN SISTEMUL POLITIC …SE VOR REANTOARCE, PENTRU A SALVA SI A MENTINE , PATRIMONIUL UNEI TARI CU AL SAU POPOR AUTENTIC CE O REPREZINTA.( NU SUNT SI NU DORESC …SA FIU OMUL PERFECT IN SCRISUL GRAMATICAL,CE ORI CAND POATE FI CORECTAT , PREFER SA FIU CAT MAI CORECT, GRAMATICAL ,IN GANDIRE , PENTRU A NU LASA IN URMA , IREPARABILUL. MARI ARTISTI AI NOSTRI SI NU NUMAI, AU LASAT IN URMA LOR VIZIOALITATEA UNOR CAPODOPERE , FARA CA TIMPUL VIITOR SA LE UMBREASCA.REALIZAREA UNEI GANDIRI POZITIVE ,CONSTRUCTIVE ,BENEFICE EXZISTENTEI UMANE IN TIMP, ESTE PIATRA DE TEMELIE A UNUI POPOR .MULT SUCCES DOMNULE, EX PRIM MINISTRU ,ADRIAN NASTASE SI VA PROMIT DIN SUFLET , A MEA LOIALITATE … SI PRIN FRUMOSUL PORTRET REALIZAT IN CULOARE , PE CARE AM SA L REALIZEZ.

  7. Dragnea interzis în America
    Ei se respectă ce să zic
    Că de-aia sunt atât de tari,
    La ei corupții-s foarte mari
    Și-i compromite … ăsta mic!

Lasă un răspuns