Festivalul international George Enescu

In paralel cu scandalul de la Caracal, si intr-un oarecare anonimat, ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu  are ca temă centrală „Lumea în armonie”.

În festival vor fi interpretate 32 de lucrări de George Enescu. În total, festivalul va cuprinde 84 de concerte și recitaluri numai în sălile de concert din București, cu  peste 2500 de artiști din cele mai diverse colțuri ale lumii si din peste 50 de tări.

Aseară, spre exemplu, la Sala Mare a Palatului,  în seria Mari Orchestre ale Lumii,  s-a desfăsurat concertul susținut de London Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Gianandrea Noseda.

Programul a cuprins  „Vox Maris” op. 31 – de George Enescu, ciclul de cântece pentru soprană și orchestră: „The Hidden Place” – de Iain Bell, pasajele „Four Sea Interludes” și ”Passacaglia” din opera „Peter Grimes” – de Benjamin Britten și scena finală din opera „Capriccio” – de Richard Strauss. Soliști au fost celebra soprană germană  Diana Damrau și tenorul Cosmin Ifrim.

Festivalul, un eveniment cultural cu mare anvergură internatională, desfăsurat sub patronajul guvernului român si cu o substantială sustinere financiară din partea sa, ar merita mai multă atentie. Rolul muzelor in evitarea războaielor este bine cunoscut. Poate ii vom vedea impreună, la unul din concerte, in loja oficială, pe Klaus Iohannis si Viorica Dăncilă!

 

11 gânduri despre “Festivalul international George Enescu

  1. Da, există și părți din lume în armonie.
    În privința lui Iohannis și a lui Dăncilă, îmi revine în minte pentru a nu știu câta oară considerația Michellei Obama din cartea ei, potrivit căreia e trist că ne poziționăm în grupuri radicale, respectiv la noi roșu – galben, că nu putem să facem compromisuri, că nu putem să colaborăm ca să rezolvăm problemele, că trebuie să fie mereu ori noi, ori ei, jos ei! hai noi! scoală-te tu ca să mă așez eu! eu refuz să cred că toate politicile PSD sunt proaste, că toate politicile PNL sunt rele…Dacă am face un mix, cred că am fi mai câștigați.
    Cât despre participarea la concertele de muzică cultă, or fi existând „galbeni” și „roșii” deopotrivă care le frecventează. Nu enevoie ca toți membrii și liderii unui partid să meargă la concerte, dar e nevoie de o orchestră armonioasă care să guverneze, cu instrumentiști de toate culorile.

  2. Daca vom „zapa” (sunt cool) vom gasi un canal de televiziune care transmite in direct concertele care se desfasurara in cadrul Festivalului Enescu. In privinta personalitatilor care vizioneaza aceste concerte, nu ducem lipsa, insa ar fi o chestie sa-i vedem pe cei doi, Klaus Iohannis si Viorica Dancila, in loja oficiala la una dintre evenimentele fertivalului.

  3. Vedeti de ce urmaresc in mod preferential elevatul canalul tv TRINITAS, care i-a convertit, la bine, pana si pe rebelii Sever Voinescu (zis si ,,Cotoi”), respectiv Teodor Baconschi (smerit, desigur, dupa esecul sentimental in relatia imaginara, bazata pe adoratie aproape dvina, cu Elena Udrea?) (Z)
    ….Apropo, va rog sa ma lamuriti, ce este acela ,,scandalul Caracal” ? Regret ca nu pot suporta mai mult de treizeci de secunde oricare din televiziunile de …,,stiri” si ca fac alergie la doua nume: Tonel si Cumpanasu. (Z)

  4. UK: Agitatia scadentei plecarii, furtuna intr-un pahar cu apa: Parlamentul, scena unui teatru ieftin, de consum pentru naivii din interior si exterior (in special europeni). A fost votata amânarea Brexitului și respinsa convocarea alegerilor anticipate

    Camera Comunelor a aprobat legea destinată să oprească un Brexit fără acord pe 31 octombrie, subliniind lipsa de sprijin pentru promisiunea lui Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea European fără acord. Propunerea de lege îi impune premierului să ceară Uniunii Europene o nouă amânare a Brexitului. Insa Uniunea Europeana a atentionat in repetate randuri Marea Britanie ca nu va mai oferi o amanare pentru Brexit, acesta urmand sa se produca automat la data planificata. In aceasta prefigurare, Marea Britanie are de ales intre a iesi din blocul comunitar sau a nu mai pleca. Tertium non datur. “Batalia” parlamentara pentru amanare a fost marginala, in afara agendei comune europeano-britanice, convenite prin tratatul May, cel mai bun acord de Brexit si unicul care a fost agreat bilateral. De asemenea, Camera Comunelor a respins propunerea de convocare a alegerilor anticipate din cauza crizei Brexit. Schimbarea guvernului conservator cu guvern laburist nu mai este posibila decat prin alegerile la termen, de anul viitor. O optiune neconsumata ar fi un al doilea referendum. Miza iesirii sau nu din UE a MB va fi de fapt o dilema: cu cine sa merga mai departe, cu europenii sau cu americanii? Parteneriat special cu SUA, care le ofera un mega-acord de comert liber, sau parteneriat comunitar cu UE, care nu-i mai ofera nimic special si cu care va trebui sa imparta riscurile refondarii Uniunii, intr-un format si cu un continut inca necunoscute, chiar de posibil colaps, ca in cazul fostei URSS?

  5. Fara legatura cu aceasta aleasa manifestare culturala, doresc sa va adresez cateva intrebari.
    Fara a fi de acord cu abominabilul atentat asupra reprezentantei diplomatice romanesti de la Kabul soldata cu moartea unui roman si ranirea altora, pot fi catalogati patriotii afgani ca teroristi, asa cum ii cataloga un distins jurnalist, analist militar ? Sunt de acord, suntem intr-o alianta, ne aflam in Afganistan, cei de acolo ne considera pe noi si americani, agresori sau cotropitori, asa cum inainte au fost considerati rusii. Din cate stiu alte tari care sunt parte a „umbrelei” NATO s-au retras de ceva vreme din Afganistan.
    De-a lungul secolelor, englezii, francezii, olandezii si germanii au inteles cat de cat ca lumea araba, cea islamica in general, nu poate fi „contaminata” cu „microbul civilizator si pacificator” occidental. In cele din urma rusii au inteles ca acea lume aparte, cea din Afganistan cu greu se poate „imbranzi” si s-au retras. Se pare ca singurii care au inteles aceasta lume interesanta (cea araba) ancorata de milenii in traditia islamica, este Israelul.
    Va intreb, mai este cazul ca militarii romani sa zaboveasca in indepartatul Afganistan si nu ar fi cazul unei retrageri ?

  6. Incerc eu un răspuns:
    Trupele străine (în general) și românești (în special) n-aveau ce căuta în Afganistan de la bun început.
    Rolul armatei române, plătită din banii poporului român, este să apere România și nu este puțin lucru.

Lasă un răspuns