Serviciile de mentenanță

Una din „ingineriile” folosite in ultimii ani pentru câstiguri importante o reprezintă căpusarea unor institutii publice prin asa zisele servicii de mentenanță. In loc să se facă investitii care să inlocuiască unele instalatii ce trebuiau casate de multă vreme, se recurge la costisitoare servicii de „mentenantă”.

Un exemplu este reprezentat de linia de transport bagaje de la Aeroportul Otopeni sau de benzile rulante. Acestea trebuiau inlocuite de multi ani. Costul lor ar fi fost de 3-4 milioane de euro. In loc să se facă această investitie, se folosesc echipe numeroase pentru „mentenanta” unor echipamente ce trebuiau scoase din uz de mult timp.

Aceeasi filozofie se intâlneste si la constructia de drumuri, firmele fiind interesate să fie chemate periodic pentru reparatii. Pentru „mentenanță”.

Concluzia nu poate fi trasă decăt de către autorităti…Până acum nu au avut curaj.

19 gânduri despre “Serviciile de mentenanță

  1. Când erați premier , domnule Adrian Nastase , tot mentenanța se făcea cu firme apropiate de PSD. Ca altele săracele de ele dacă nu aveau proptele mureau singure!!!!
    Sa nu fim ipocriți ca nu-și are rostul.!
    Mai bine ne-am întreba de Căpușarea ministerelor , a autorităților centrale și locale de numai și numai de cumetri, fini, nepoți și nepoate care s-au cocoțat in funcții cheie și ei săracii nu au luat-o de jos( cum este normal) și iau decizii care pana la urma ne privesc pe toți.!!!!! Adică mai pe românește, catastrofale.!!!!! Pentru România, evident.!!!!

  2. Constat ca multi oameni pe care ii respect pentru inteligenta si integritatea lor, sunt socati, revoltati si se plang de ticalosia ticalosilor. Atitudinea corecta este sa ne concentram eforturile si sa actionam cu calm si fermitate pentru neutralizarea lor.
    Daca ai paduchi, nu paduchii sunt de vina!

  3. Expresia de „mentenanta” ma deranjeaza, la romani i se spunea intretinere, insa suna mai cool, mentenanta. „Mentenanta” in economia moderna este una aducatoare de multi, multi bani. Sa incepem cu banalul copiator, unul simplu. Pretul de cumparare este unul modic, insa „mentenanta” iti scoate multi bani din buzurar, la fel si consumabilele parte a memtenantei. Un alt exemplu este acela al unui autoturism de un pret mediu. Cand te duci la „meseriasii” de la service, daca ai noroc dupa o „mentenanta” a automobilului, ai si masina buna si sigura, daca nu, nu, ai numai probleme in urma mentenantei de mare clasa. In sectorul de stat, „mentenanta” sau „achizitia” de bunuri sau piese de schimb este o adevarata durere de cap, vestita „procedura de achizitii” sau mai pe romaneste banala „licitatie”. Din pacate toata aceasta legislatie stufoasa si toate subterfugiile au fost si sunt orchestrate de fostii Dvs. colegi de politica.
    Despre cumetrii, fini, nepoti, nepoate si tiitoare de prin agentii si ministere sa nu facem vorbire, cat depre specialisti si adevarati meseriasi, suntem in mare suferinta.

    • Domnule premier,eu sunt sigură că cine a greșit odată nu mai repeta greșeală,acest lucru se întâmplă la un om inteligent ,dar vedeți că în această țară se repeta greșelile.Aveti mare dreptate ,nu numai servicii de mentenanță ,ci și cele de consultanta păgubesc ,,bugetul de stat.in codul fiscal ar trebui impuse niste limite.Sa știți că eu am vrut sa discut cu politicieni din toate partidele,unele chichițe din noua lege a pensiilor pe care eu le-am sesizat,și ce credeți ei se cred foarte deștepți nu au ce sa discute cu o persoană care a lucrat efectiv în sistem.O sa vedeți când se va aplica legea surprize.Deci dv.corect sesizați dar cine sa ne audă.Zarvescu Georgeta

  4. Radu dragule,In acei ani dupa haos-ul general lasat de conventia democrata cu toti hotii in frunte cu Basescu,era foarte greu de administrat tara.Cu toate acestea ,Guvernul Nastase a repus tara pe picioare.A fost ingrozitor de greu.Fiind in economie,am trait pe pielea mea acele vremuri.Daca guvernarea Nastase ar fi avut continuitate acum Romania era la alt nivel.

    • @Anonimul:”Expresia de “mentenanta” ma deranjeaza, la romani i se spunea intretinere, insa suna mai cool, mentenanta.”
      =======
      Și mie mi se pare că și acest neologism este prea forțat pentru o societate care a regresat în susținerea propriilor valori lingvistice și care cu greu mai reușește să țină pasul cu ortografia.
      Dar poate mă înșel.

      • Cu ceva timp in urma am fost invitat la o sedinta/conferinta a unei multinationale. Toate bune si frumoase pana cand o juna simpatica si-a inceput expozeul. Instantaneu am obosit, concentrandu-ma la cele spuse de simpatica domnita. Va rog sa ma credeti parca nu se exprima in limba romana, folosea o insiruire de neologisme, iar spre nedumerirea mea unele chiar imi erau necunoscute, facand mari eforturi de deductie. Lumea este intr-o continua evolutie, insa totusi ar fi bine daca s-ar pastra o anume decenta lingvistica.
        Nu ne impiedicam noi de amanunte.

      • @ Mircea Popescu
        Și pe mine mă deranjează la fel cum mă deranjează target în loc de țintă, trainer în loc de formator/instructor, atașament în loc de anexă, te-ai logat? downloadează! și multe altele, dar engleza a năvălit ca un tăvălug peste toate limbile, le-a cotropit, și-a infiltrat „coloniști”, astfel încât francezii au ajuns să vorbească frangleza, noi – romgleza, italienii – anglitaliana…Unii încearcă să pareze loviturile, precum francezii cu ordinateur, dar apărarea e slabă…
        Măcar aceste cuvinte să se adapteze scrierii fonetice românești, cum au făcut-o lider, miting, gol, henț…! Vom vedea.

    • Unii spun ca limba engleza a fost impusa de Imperiu. Altii, ca de suprematia tehnologica. IT-ismul este descris exclusiv cu englezisme. Cred ca si unul si alta s-au dus sau sunt pe duca. Mi-e dor de elocinta limbii latine. A dreptului, oratoriei, culturii, religiei si civilizatiei crestine si europene. Acestor diviziuni rafinate ale inteligentei, care istoric sunt mult mai multe, Lumea le datoreaza cele mai inalte standarde de umanitate si cunoastere. In aceasta ordine, deoarece cred ca umanitatea este inaintea cunoasterii. Observ ca, din pacate, toate au inceput sa se degradeze, sub impactul consumptiv al celor care le-au consumat aproape fizic, adica distructiv, dar care sunt incapabili de a produce cultura. Doar kitsch-uri… kitsch-uri… kitschuri. Am remarcat, din multe lecturi istorice, analize politice sau fapte simple de viata, ca acesti frenetici consumatori culturali consumptivi au avut o diabolica motivatie de competitie destructiva, de a patrunde in tainele modelatoarei culturi europene, de a o decodifica si a o folosi impotriva creatorilor si utilizatorilor acestei exceptionale spiritualitati producatoare de umanitate… Ei se folosesc de Logos doar ca de un Cod spart. Adica pentru intoxicarea celor care folosesc acest cod lingvistic si semiotic. Doar noi, pentru o lunga perioada de timp, am fost sensibili la valorile spiritualitatii grecesti si romane, filosofiilor lui Platon, Aristotel si unei intregi pleiade europene. Sa fi incercat cineva sa-i „explice” unui canibal cum este cu democratia, libertatea, drepturile civile, drepturile omului… n-ar mai fi avut o alta ocazie… Doar pentru europeni a fost si este aceasta sensibilitate, care de multe ori i-a pierdut. L-am auzit pana si pe Obama cum ne zgandarea aceasta sensibilitate culturala si axiologica. Am citit si vazut cum Winston Churchill, Donald Trump sau Boris Johnson imitau semnul „V”, facut cu degetele aratator si mijlociu, care a fost preluat de la imparatii romani. Maimute sau papagali cu pretentii. Si acum imi aduc aminte de mnemotehnica declinarilor in latina, pe care o foloseam cu substantivul silva: N silva, G silvae, D silvae, Ac. silvam, Abl silva, V silva (pentru declinarile in limba rusa, care e foarte grea, foloseam mnemotehnic substantivele m. ученик si fem. карта). Aveam un profesor de o distinctie rara, speciala parca pentru latina, Faiter il chema, sper sa ii fie bine pomenindu-l cu un respect aproape evlavios, asa se spune cand pomenesti pe cineva de bine… Sau de „In patria nostra multae silvae sunt, que bestiis abundant”, pe care o folosim cu conotatie politica in capitalismul zilelor noastre. Ei, da!, mi-as dori enorm sa revina latina!

      • Draga Doamna Amalia, am scris aceste randuri ca o scrisoare pentru maine, de gand-invitatie pentru revenirea la limba latina. Stiu, cei mai multi spun ca viitorul va fi al limbii chineze. O nepoata a lui Trump invata deja chineza. Prin declansarea razboiului comercial impotriva Chinei, liderul de la Casa Alba a facut o greseala fatala. Ea arata metodele prin care s-au nascut si dezvoltat SUA, de care Lumea se scutura oripilata. Apropo de dificultatea deosebita a scrierii chineze, inegalabila probabil, cred ca aceasta este o puternica bariera de protectie. In ceea ce ne priveste, ca europeni, simt ca inca ne lipseste o ideologie unificatoare, care sa traverseze veacurile, asa cum au globalistii mitul religios al „rasei supreme”. Celebrul nostru filosof Emil Cioran spunea ca globalistii au avut geniul religios. S-a inselat. Globalistii au furat monoteismul de la egipteni, de la Akhnaton (Akhenaten sau, initial, Amenhotep IV), faraon din Dinastia a XVIII-a (1379-1362 î.Hr.). Ca multe alte lucruri furate.

  5. @Radu Humor, 2 septembrie 2019, la 9:34 p.m.

    Nu vreau să vă dezamăgesc, dar respectabila dumneavoastră Roxana este aceasta:

    Roxana Iordache, 4 august 2017:

    „Președintele Constantinescu nu se ploconea la toate parodiile de omologi americani și occidentali ( !!! n.n.) , dimpotrivă, îi patrona ( !!! n.n.), deși nu eram în NATO și în ceea ce credeam ( !!! n.n.) că e Uniunea Europeană. Dar datorită lui și a unor guvernanți țărăniști ( !!! n.n.) suntem acolo. Asta e realitatea ( !!! n.n.).”

    Am citit cu amuzament rândurile de mai sus, dar dânsa vorbea serios! Acum e la toate manifestațiile #REZISTENTE din Piața Victoriei și salvează animalele fără stăpân. Scrie prost spre foarte prost iar biografia ei are unele amănunte „interesante” la care nu vreau să mă refer, deoarece, deși le cunosc, nu le pot proba.

  6. Asta cu ” mentenanta ” este din acelasi capitol cu ” externalizarea serviciilor ” , ” parteneriate public-privat ” , ” cresterea pragului de la care se fac licitatii ” , ” societati comerciale infiintate de primarii ” si multe alte retete de furat si batjocorit cetatenii …

  7. Profit de ocazie 🙂 , pentru ca banuiesc ca ceva similar este/se practica si prin alte sectoare, sa sugerez institutiilor statului (DNA, DIICOT, SRI si care mai sunt in domeniul contrarii mafiilor), ca simplu om/consumator, sa faca niste investigatii in legatuira cu modul de capusare de pe zona energetica, fie ca-s cu servicii de mentenanta sau modernizari ratate, fie ca-s capuse tip Sidex.
    Poate trebuie reinceput chiar din perioada 2005-2008 cu investigatiile.

    In SUA, la inceputul anilor 2000, au existat niste scandaluri mari cu niste baieti destepti care se jucau prin domeniul energetic si care au fost destructurati de FBI.Aia ajunsesera sa genereze pene de curent gigant ca sa modifice preturile la bursa.

    Am senzatia (preturile pentru o tara producatoare de electricitate si gaze sunt enorme si tot cresc) ca-n Romania cineva urmeaza sa faca rau atat consumatorilor casnici cat si fabricantilor, prin cresteri explozive de preturi.
    E practic o problema de siguranta nationala.

    Aceasta concentrare pe OUG 114, care urmareste reliberalizarea preturilor la energie, dar si concentrarea pe modul de exploatare a gazelor off-shore ne arata ca exista un interes strain care utilizeaza si o componenta politica INTERNA (de tip cal trojan) pentru a-si atinge scopurile.
    Trebuie observat daca exista conexiuni intre indivizii obsedati practic de liberalizarea preturilor la energie, si alte grupuri, eventual cu ramificatii in extern.

    De ce e asa mare pretul la curent electric ?
    Sunt probleme la centralele pe carbune si hidro, sunt nemodernizate ?
    Ce au tot facut ministrii astora iesiti, la ministerul energiei, care sunt problemele in sector ?

    Toate astea au niste explicatii logice.Daca a crescut numarul celor care ofera energie preturile nu pot creste, in contextul unei asa zice piete libere.Undeva este o anomalie care trebuie scoasa la vedere.
    Cresterile de preturi la energie nu mai pot fi tolerate, avand in vedere ca Romania este producator, si trebuie gasite solutii rapid.
    Banii se fac prin exporturi, exporturile le faci producand, iar productia are la baza energie.
    Cresterea preturilor la energie, duce la stoparea productiei, deci a exporturilor, adicatelea la somaj.

    Frasuiala asta liberala nu e degeaba, daca privim anii 2005-2008, originile adica, ne putem face niste idei privind in trecut.
    In opinia mea MOTIUNEA are legatura cu ENERGIA si cu nimic altceva.

    Cresterea preturilor la energie, in miezul iernii, e foarte probabil ca va conduce la iesiri ale populatiei in strada, asta cred.

    Probabil trebuie o sectie speciala in procuratura, care sa analizeze fiecare sector in parte, pentru aceste tipuri de contracte capusa.

  8. Nu cred ca a lipsit curajul. As spune ca dimpotriva. Trebuie mult, mult curaj sa fii consecvent in perpetuarea unor asemnea practici. Juristii iar spune eludare. Altii i-ar spune capusare. Fapt este ca practica a prins si a fost adaptata la specificul „nevoilor” sub pretextul conceptului occidental de externalizare.

  9. Nu resusesc sa ma inscriu pentru „Apreciat de”. Am urmat toti pasii si cand vreau sa dau un „Apreciat de” nu ma recunoaste. Sper ca „Errare humanum est sed perseverare diabolicum” sa nu se aplice la mine.

  10. De văzut ce prevăd legile în privința achiziționării de echipamente noi. Poate nu permit înnoirea utilajelor atât timp cât ele mișca cât de cât.
    Trebuie avut în vedere că funcționarii se tem să ia decizii unele chiar bune, din cauza procurorilor care interpretează legile cum le convine lor.
    Chiar dacă Dumnezeu, adică instanța, infirmă acuzațiile procurorilor, până la Dumnezeu…nu ajungi întreg la minte și trup…

  11. In aceasta seara am auzit un nou discurs de la Cotroceni.
    La un moment dat mi s-a parut mai degraba un „distress signal” in context.
    Ma asteptam sa fie ceva numiri prin guvern, dar m-am inselat.

  12. Premierul a facut tot ceea ce era constitutional posibil pentru ca posturile ministeriale sa fie ocupate in context.
    Premierul cade doar la o motiune de cenzura si nu pe baza de to do list.Altfel e o lovitura de stat intr-un stat UE si NATO.

    Constitutia are niste prevederi foarte clare referitoare la remaniere, dar si la vacanta functiei (la care alin (3) din art.85 nu se refera), iar premierul, pentru remaniere, in conditiile date, are la dispozitie 45 de zile (din momentul demisiei „aliatilor”)..

    Raspunderea politica totala pentru situatia actuala este la cel care pune semnatura pe decretele de numire si la liberalii care au pacalit electoratul si au „tradat” alianta.Nu are nicio relevanta cati ministri au trecut prin guvern, in mod sigur Italia ne depaseste la acest capitol.
    La Ministerul de Interne s-a solicitat demisia, chiar dupa alegerile europarlamentare, daca nu ma insel.
    Propunerea pentru ocuparea functiei la acest minister a fost facuta INAINTE de iesirea de la guvernare a „partenerilor” prin demisii.
    Lentoarea unora in aplicarea prevederilor constitutionale nu poate fi o justificare pentru acuzatii aruncate pe spatele altora.
    Daca cele spuse ieri, in legatura cu cazul Caracal si siguranta cetateanului, nu erau simple sloganuri electorale, numirea PLINA la Ministerul de Interne era facuta de multa vreme, de acum cateva saptamani.

    La privat daca nu-ti faci treaba (la timp), esti concediat adica ESTi DAT AFARA, PUS PE LIBER…
    Presedintele (ca institutie) nu are drept de veto in actuala Constitutie a Romaniei, nu are dreptul sa refuze.Art.85 alin.(2) e foarte clar cu ceea ce face Presedintele ( ca institutie).

    NU EXISTA DREPT DE VETO IN CONSTITUTIA ROMANIEI, nu suntem SUA, avem alta constitutie! Presedintele nu este seful guvernului, cum e in SUA, si nici acolo nu face tot ce vrea !

    „ARTICOLUL 85
    (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
    (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”

    La acest moment, conform Constitutie Romaniei, ne aflam in cazul de „vacanta a postului” descris de articolul 85, alineat (2) care spune : „În caz de remaniere SAU vacanta a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. „.Avem un SAU acolo.

    Propunerile facute nu sunt propunerile de remaniere, la care se refera alin (3), se incearca practic numirea pe locurile vacantate prin demisie, a unor ministri interimari..

    Avand in vedere ca in Constitutia Romaniei NU EXISTA DREPTUIL DE VETO, se poate merge pe acuzatii de neglijenţa în serviciu sau abuz in serviciu ?
    Este presedintele (ca institutie) functionar public?
    Daca nu ma insel Constitutia NU PREVEDE refuzul explicit, deci acest drept de a refuza numirea nu exista, nu e prevazut.
    Corect ?

    Avand in vedere acest aspecte, toti cei care ar fi vatamati – cei care nu ar mai primi salariile si pensiile la timp- datorita nenumirii ministrilor, din culpa unei institutiii care are rol de mediator in statul roman, pot urma caile legale in justitie?

    Cata vreme nu scrie in Constitutie ca poti sa refuzi numiri, nu vad de ce aceasta metoda este practicata si de ce nu ar exista si sanctiuni legale, daca se produc prejudicii.Daca nu e prevazut in textul constitutional nu inseamna ca e interzis si cu asta basta?

    Nu poti sa te joci cu o tara, ani intregi totusi, si in context atat de complex international.
    Criza guvernametala agravata si intensificata, din motive electorale si prin neintelegerea legilor, este asemenea unei rani sangerande, pe corpul unei antilope, in jungla.

    Vad ca in presa se vorbeste foarte putin de situatia din Afganistan, unde atentatele se tin lant de luni bune.Acolo talibanii fac legea din ceea ce se observa.
    Acolo vor merge militarii romani dupa retragerea americanilor, ca sa moara degeaba ?
    Obtinem un folos din asta ?

    E trist ca nu pare sa se mai respecte Constitutia Romaniei, la nici 30 de ani de la Revolutie.
    Poate ca resetul complet este necesar, o alta constitutie si cu alti oameni.
    Democratia in Romania ESTE in pericol, in opinia mea.
    Pare, asta e impresia mea, se pare ca e in pregatire un coup soft , realizat la adapostul scandalului Caracal.
    Asta nu va folosi posibililor autori, dar va afecta imaginea Romaniei, spre deliciul altora.
    Pacat de sangele varsat la Revolutie.

Lasă un răspuns