Săptămâna semnelor de intrebare

In ultima vreme, in perspectiva alegerilor prezidentiale, scena politică s-a fărâmitat. Si pe zona de dreapta dar, mai ales, pe zona de stânga. Sunt posibile viitoare coagulări? Eu sper că da.

Sesiunea parlamentară, care se deschide astăzi, va muta, in mod substantial, atentia mass media – si deci ale opiniei publice – de la temele obsesive ale vacantei la subiecte politice. Inclusiv la cele externe, in măsura in care Brexitul poate genera efecte negative pentru românii plecati in Marea Britanie.

Parlamentul, cu geometria sa variabilă, va da răspunsuri privind stabilitatea guvernamentală dar si in legătură cu derapajele institutionale care au permis abuzuri si crime de genul Caracal.

Pentru PSD, sabia motiunii de cenzură a devenit periculoasă. Solutia, in opinia mea -părăsirea  politicii ezitărilor, a nehotărârii. Sunt necesare decizii chirurgicale, adoptarea unor politici clare,  numirea unor oameni competenti in posturi importante, la partid si la guvern. In felul acesta, PSD poate redeveni un „magnet” care să atragă  „fragmente” dizidente, grupuri care si-au anuntat candidati „independenti”, etc.

23 de gânduri despre “Săptămâna semnelor de intrebare

  1. Buun. Și de unde saia oamenii aia competenți? Cine l_ar putea duplica pe Johannis ca să facă fata cererii? Sau pe Gigel Stirbu? Sau pe Catu?

  2. fragmentarium politic
    1 septembrie, 7:27pm

    De acord cu comentariul Dvs. De cand Viorica Dancila conduce partidul, PSD a inceput sa vorbeasca! Nu raspunde cu jigniri la jigniri, dar RASPUNDE! De asemenea, VD este printre putinii politicieni care nu isi schimba discursul de la o zi la alta. In plus, activeaza si sambata si duminica. Nu mai puteam cu cei care, in fata unei probleme ultra-urgente, care trebuia abordata imediat, ziceau joi sau vineri: „De luni, vom face si vom drege!”.
    Intr-un singur loc am alta parere: Eu cred ca 80 % dintre parlamentari NU VOR alegeri anticipate! E mai bun fotoliul de sub fund decat cioara de pe gard!

  3. Semnele de intrebare persista de ceva vreme. Odata cu venirea toamnei lupta de clasa se va inteti, raspunsurile se vor echilibra cu intrebarile, orice este posibil nu e asa, ne aflam pe taramul politic a alegerilor prezidentiale. O intrebare persista in legatura cu organizarea alegerilor, softul a fost unul „pacalit” la alegerile europarlamentare, iar seriosul STS isi ia responsabilitatea, din nou, asigurarii infrastructurii prezidentialelor. Halal alegeri.

  4. Este sugestiva imaginea domnule Nastase, iar acel semn de intrebare chiar exista . E doar un picaj dupa un looping sau urmeaza un al doilea looping spectaculos? Observatia si sfatul dumneavoastra ma bucura pentru ca deduc astfel ca nu @coabitati @cu ponta sau altii de teapa lui , dar ma nemultumeste pentru ca este un sfat prea general. Este adevarat ca persoanele competente trebuie promovate ( sau trebuie sa-si faca loc????:))) , dar asta spune si iohannis si cetateanul de rand . Mai profund va rugam ! Daca se poate cu nume si prenume! Cine trebuie sa plece si cine trebuie sa intervina pentru redresare si cum??? Ar fi mai profund daca ati face referiri si la nivel local. Trebuie sa cunoasteti, intr-un fel sau altul, si structurile din teritoriu.

  5. Da, „scena politica s-a faramitat” ! La faramitare a contribuit(contribuie) DECISIV…”micul Titulescu”(!)….Victor Ponta si Tariceanu avand niste interese meschine…Este cazul ca PSD, cu peste 600.000 de membri trebuie sa-si verifice POTENTIALUL de mobilizare a propriului electorat la alegerile prezidentiale. Candidatul PSD, Viorica Dancila, va trebui sa mearga din judet in judet pentru a activiza niste STRUCTURI PASIVE(!!??) IN 26 MAI… Parerea mea este : candidatul PSD – VIORICA DANCILA – cu o mobilizare extraordinata a activului PSD, va intra in turul II, dupa care toti votantii cu orientare de STANGA si f. multi romani de buna credinta „de dreapta” vor vota cu aceasta…; .Si IMPOTRIVA LUI JOHANNIS..! cel care a somat timp de 5 ani in fruntea tarii….sau a BLOCAT GUVERNAREA PSD …Succes PSD !

  6. ȘI TOTUȘI: CUM DRACULUI AM AJUNS ÎNTR-UN AȘA HAL?

    MOTTO: Andrei Caramitru: „Eu vă spun. Biserica e foarte importantă. Dar dacă nu evoluează și nu lucrează pentru fiecare om, va dispărea. Și spiritualitatea oamenilor (care va rămâne) își va găsi alte moduri de a se exprima. Dar ortodoxismul va dispărea. Depinde doar de BOR dacă vrea asta sau nu.”

    Comentariul lui Cristi Vasilică Danileț: „Sunt unii care își spun «conservatori» ce sunt convinși că rock-ul e lucrătura Satanei. Ei sunt tot atât de retrograzi precum alții care se cred «creștini», dar i-ar arde pe rug nu doar pe gay, ci și pe cei care spun că acest lucru ar fi o infracțiune.” (pe pagina de FACEBOOK a lui Andrei Caramitru, 1 septembrie 2019)
    ………………………………………………………………………………

    Cum se adună ei, ticăloșii… cum se pipăie, cum se freacă pe burtă și cum se țin de șale când se-apleacă pentru a se trage mai bine de șireturi, violatorii ăștia de minți -cu precădere de minți tinere și ușor penetrabile. Ah! când unul ca Andrei Caramitru, cu creierul plin, ca o pubelă, de idei fascistoide îmi explică mie ceva, orice, despre biserică și toleranță, simt nevoia să alerg la magazinul din colț și să cumpăr lămâile alea cu care am crezut ieri că n-am ce face. Uitați-vă la acest stupid Junior-Caramitru, cu gândirea lui gângavă, cu textele lui dezlânate, infantile, dar radicale, cu postulatele lui rizibile dar cu atât mai periculoase căci se pot asimila ușor… și la acest campion al diminutivelor Cristi-Vasilică, propagandist mălăieț, „formator (de conștiințe) și rocker”… cum s-au dibuit ei, cum s-au întâlnit pe tărâmul subtil al ideilor ! Cum se trag ei în poză cu Ceaușescu Marian Tivilic, făcând din el un luptător pentru valorile europene (adică: „Marș, fă, acasă!” … „Fă centura-n pana mea!”… „Ptiu! Ptiu! Domnuʹ Ciordache! să vă stea mâncarea în gât!”… „Huo! Comunistule!”… „Slugo! Cârpă!”… „Nesimțitule!”… „Hodorogule! Nu ț’-e rușine?” și altele, și altele… care de care mai europene), promovându-l pe acest extremist de operetă și făcând din el un erou!

    La fel, priviți cum luptătoarea neobosită Roxana Iordache, fostă jurnalistă la ROMÂNIA LIBERĂ, fostă jurnalistă la ZIUA, absolventă a Facultății de Litere a Universității București, pioasă de n-ai loc de dânsa la bătut mătănii virtuale, n-are nici o problemă să declare că pentru ea Ceaușescu Marian ar fi o opțiune de vot:

    „Pe Marian l-aș vota cu drag, numai că el știe că valoarea actelor lui dure, atât de sincere și directe, se păstrează numai atâta vreme cât rămâne independent și dezinteresat personal de altceva decât să facă dreptate pentru cei care și-au dat viața pentru libertatea noastră și să spună adevărul deschis, cu orice risc. Go, Ceaușescu!”(Roxana Iordache, FACEBOOK, 30 august 2019)

    Căci dânsa e o evlavioasă ce n-a pomenit Universul:

    „La deschiderea reuniunii internaționale a tinerilor ortodocsi de la Iași, în finalul ceremoniei, s-au aprins lanternele de la telefoane. Tinerii abia așteptau. Și să nu uităm cuvintele Părintelui Patriarh: NICI O LIBERTATE NU SE CÂȘTIGĂ FĂRĂ LUPTĂ. Ne vedem duminica seara, în Piața Victoriei. De peste 210 zile acolo se cânta la ora 21 «Deșteaptă-te, române», printre care (!!! -curat Facultate de Litere! n.n.) strofa penultimă: «Preoți cu crucea-n frunte/Căci oastea e creștină/Deviza-i libertatea/Și scopul ei prea sfânt». Pentru libertate ieșim în stradă la București. Libertatea de a-L mărturisi pe Hristos, Lumina Lumii, în țara noastră cu etnogeneză creștină. Libertatea de a trăi în cinste și dreptate. Spunea Părintele Patriarh că libertatea e în primul rând libertate interioară, adică iubire, adică tot ceea ce e contrar egoismului, cauza răului.” (1 septembrie 2017, Roxana Iordache, FACEBOOK)

    Sună bine, zic… dar, de fapt, știți despre e e vorba, da? Despre nesfârșitele proteste din anul 2017 e vorba, aflate în trena lui „Noaptea ca hoții”… Dincolo de sentimentele calde ale Roxanei, realitatea spune că la începutul lui septembrie 2017 pioasa adunare invocată de dânsa striga din rărunchi: „PSD-Ciuma roșie”… „Guvern de hoți și mafioți”… „România cere: fără grațiere!”…„HOȚII! HOȚII!”… „La pușcărie, cu Dragnea la pușcărie!” Câtă iubire!

    Să mai vedem și un alt „smerit”, Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii și membru al Fundației Creștin Democrate care e așa doar până când orientarea politică îi motivează următorul discurs împotriva inițiativei Coaliției pentru Familie:

    „Ca vicepreşedinte al formaţiunii şi senator USR, îndemn pe toţi cei care mă ascultă acum să boicoteze acest referendum (despre referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție este vorba, n.n.), pentru că dacă nu se atinge o prezenţă de 30%, referendumul nu va fi validat şi nu va avea consecinţe de nici un fel din câte am văzut în ultimele zile, declaraţiile unor înalţi ierarhi ai BOR dovedesc că Biserica nu înţelege încă un lucru foarte limpede şi anume că religia nu are ce căuta în politică”. (Vlad Alexandrescu, RFI, 18 septembrie 2018)”.

    Ca să nu mai vorbesc despre teologul Mihail Neamțu, sensibilitatea întruchipată, cel care în interviurile pentru revistele creștine descrie atât de plastic „capitalismul ortodox la scară umană” :

    „Cred că Ortodoxia poate susține o politică pentru oameni («la firul ierbii»), un capitalism la scară umană, o valorizare a muncii și a virtuților antreprenoriale, o economie de piață care înmulțește și nu risipește talanții națiunii, o etică în afaceri care să convertească inima lui Zaheu-vameșul, o atitudine respectuoasă față de minoritățile etnice și religioase, o viziune universalistă despre relația națiune-confesiune. Scăpați de jugul turcesc, de reflexele autoritarist-etniciste ale perioadei interbelice și de marea pacoste comunistă, poate avem șansa unei noi construcții.”

    Sensibil, nimic de zis… În schimb, bunătatea asta de teolog, n-a avut nici o problemă să dea ture în jurul reședinței din Zambaccian, purtând la gât un fular din care picura suc de roșii, în seara tentativei de sinucidere a unui premier al României, alături de alte fiare la fel de simțitoare și la fel de evoluate din punct de vedere intelectual.

    Toți fariseii ăștia, cu mutrele lor pioase și cu discursul lor dulceag, au un succes neașteptat la segmentul de populație format din debusolați, ezitanți, consumatori de clișee și dornici de a gândi prin reprezentanți, care își închipuie că băieții și fetele astea sunt niște blânzi și niște cucernici, pe care-i pot urma ca pe niște apostoli.

    Când, de fapt, nu-ți trebuie lupă ca să vezi cum în discursul lor dracul și-a vârât coada împăroșată, iar dacă te uiți mai atent îi remarci și copitele, ba chiar și coarnele îmbârligate.
    ………………………………………………………………………………
    „Lupta pentru libertate interioară e cea mai grea, fiindcă e lupta cu noi înșine, ca să triumfe voința de a face binele dorit, în detrimentul facerii de rău(…). Libertatea e iubire.”

    Citatul este din spusele Patriarhului Daniel și apare pe pagina Roxanei Iordache.

    Poate se ocupă cineva să le explice și protagoniștilor acestui text, inclusiv Roxanei, despre ce este vorba în citatul de mai sus.

    • Mă surprind neplăcut doar cele relata te despre Roxana Iordache, o ziaristă şi un om pe care-o preţuiesc foarte mult, de pe vremea „Roxaniei”- un blog al ei , de excepţie aş spune, care s-a închis din motive rămase încă neclare ! S-ar putea ca noile ei postări să se datoreze unui şantaj ordinar, singurul care putea explica în vreun fel abandonul politic neaşteptat şi de mulţi regretat ! Cum nu intru pe Facebook, n-am mai ştiut nimic despre ea.
      Mai bine, decât să aflu astfel despre activitatea -i din prezent !
      Păcat !

  7. Mde .. desi nu sunt ardelean zic si eu „de abia acum am aflat”. Ce? Asta :

    În iulie 2012, salariul de bază al unui comisar european era de 20 832 euro pe lună. Asta în timp ce salariul mediu în UE era de 1470 euro pe lună, adică de 14 ori mai mic.

    De asemenea, foștii comisari europeni au dreptul la o indemnizație tranzitorie generoasă, timp de trei ani, între 40% si 65% din salariul de bază final, în funcție de durata serviciului. (Adică ceva între 8333 – 13540 euro).

    La începutul anului 2014, Corporate Europe Observatory (CEO) a publicat o revizie a Comisiei Barroso II (din care făcea parte și Dacian Cioloș, actualul prim-ministru interimar) și a constatat că:

    „De la bun început, Comisia Barroso II a urmat o agendă corporativă iar legăturile sale strânse cu cele mai mari corporații și bănci din UE este o trăsătură esențială a proiectului european actual.”

    CEO este un grup de cercetare și de mobilizare a opiniei publice pentru a expune și a contesta accesul privilegiat și influența de care se bucură corporațiile și grupurile lor de lobby în elaborarea politicilor UE. (www.corporateeurope.org)

    Anticorupti draCii de ei ….

    • O cloacă ordinară, dominată de nişte…. cu bani , care-şi permit să cumpere tot ce se vinde !
      Adică mai multe ciurucuri naţionale care-, la rândul lor îşi vând ceva ce nu le aparţine de fapt :
      Neamul şi Ţara !
      Şi asta se poate întâmpla când doarme dus poporul ! Şi la propriu şi la figurat !

  8. Dupa demisia lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului: Cat de clarificatoare pentru raportul de forte va fi alegerea unui nou sef al Camerei Superioare? Majoritatea cu „geometrie variabila”, bataie de joc la adresa electoratului

    Seful Alde, Călin Popescu Tăriceanu, și-a depus, luni, demisia din funcția de președinte al Senatului. Vacantarea va relansa lupta dintre parlamentarii guvernarii PSD si cei ai Opozitiei, conduse de PNL, pentru ocuparea celei de-a doua pozitii in stat. Candidatii pentru sefia Senatului sunt Alina Gorghiu din partea PNL si Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu din parte PSD. In ordinea enumerata sunt, in Senat, si ierarhia partidelor si sansele candidatilor. Pentru prima data dupa iesirea Alde din Coalitie si pozitionarea minoritara a Guvernului PSD, PNL poate fi enuntat ca primul partid in orice enumerare. Cel putin teoretic, al noii artimetici parlamentare din Senat, care nu a trecut inca prin proba votului. Cat de concludenta va fi ocuparea primei pozitii din sefia Senatului? Lasand la o parte slabiciunea si viitorul nesigur al pozitiei de sef al Senatului, intr-un context parlamentar foarte fluid care face foarte probabile alegerile anticipate, parerea mea este ca adjudecarea acesteia de catre PNL nu va avea valoarea absoluta a unui indicator de “noua majoritate”. Si aceasta pentru ca majoritatea parlamentara, in intregul ei, pe ambele Camere, este una cu “geometrie variabila”. Aceasta variabilitate a majoritatii, de la caz la caz, functie de interesele partidelor, este data de competitia pentru alegerile prezidentiale. Deci nu va fi vorba despre o “masina de vot” a Opozitiei, si nici a Guvernarii, ambele marcate de faramitare. Dar nici a Electoratului, pentru care o majoritate cu geometrie variabila va fi o bataie de joc la adresa sa. O majoritate de tip „gumilastic” nu va avea in spate niciun electorat distinct, ci doar pe papusarul de la Cotroceni. O majoritate legitima, adica electorala, si functionala, adica legata, coagulata printr-o Coalitie, nu va rezulta decat din noi alegeri parlamentare, anticipate sau la termen, ultimele destul de improbabile, avand in vedere ca o criza politica atat de prelungita, inca un an, va fi inacceptabila, prin efectele sale devastatoare asupra Romaniei.

  9. D-le Nastase , ce parere aveti de prestatia lui Victor Ponta ? Stiu ca este un subiect relativ tabu dar totusi , cum vi se par actiunile furibunde anti PSD ale acestui individ ( ca om sau politician nu-l pot numi ! ) ?
    Eu personal , am ajuns sa-l dispretuiesc pe Victor Ponta chiar mai mult decat pe turnatorul dovedit Traian Basescu ! Imi pare o fiinta de un jegojism pe care rar poti sa-l intalnesti !

    • V V Ponta, este cel mai mare nevertebrat pe care zilnic suntem obligați sa-l suportam, minte cu o nerușinare ieșită din comun, este un combinator al intereselor personale, un gunoi alături de care nu te poți apropia la mai puțin de 100 de metri. Dar și Tăriceanu este identic, un gunoi fără demnitate și fără cuvânt. Sa fie blestemați, din cauza lor Basescu a ajuns președinte, L C Kovesi procuror la DNA, clanurile mafiote ale SRI si SIE conduc nelegitim România, … sa se aleagă praful de ei și de partidele lor ! Calomnia și insulta trebuie pedepsite exemplar, este singurul mod prin care pot fi împiedicate aceste scursuri abjecte sa mai mănânce rahat permanent pe orice tema, despre oricine devine o ținta.

    • „Este cea mai mizerabilă propunere care se putea face, e ca și cum ai pune un rățoi, o curcă în fruntea Senatului. Meleșcanu este un gâgă. (…) Meleșcanu ar fi cea mai mare rușine a clasei politice dacă va fi proptit în fruntea Senatului”, a declarat Băsescu, la Digi 24.
      O fi şi Victor Viorel, cum îi zicea sugătorul de profesie , lichea, şi dovedeşte pe zi ce trece că-i lipsit de caracter, dar parcă nimeni nu-l întrece şi nici nu va putea, vorba cântecului , pe mizerabilul care , prin trădare de neam şi Ţară a adus România în halul în care este astăzi ! Pedeapsa cu moartea, pe care se feresc toţi s-o propună din nou pentru fapte precum cele petrecute în România în ultimii 10 – 15 ani ar trebui să înceapă cu el !

    • Cu tot respectul, „ringul politic” nu este pentru domnisoare de pension, oameni cu coloana sau pentru unii cu argumente solide, acel politic a apus. Asistam la ascensiunea a tot ce este mai rau, a multor nevertebrate, animate de ganduri meschine si calcule diabolice.
      Cu certitudine intrebarea dvs. este una retorica.

  10. O stire interesanta -> hxxps://evz.ro/suedia-taxeaza-bancile-pentru-a-si-finanta-cheltuielile-pentru-aparare.html

    Suedia e un stat consolidat prin politici de stanga reale, pe care le si aplica pentru interesele sale strategice.
    Deci astia pentru NATO vor sa taxeze banci.
    Numai pe la noi ROBOR crestea ca-n povesti si reactia era zero, sa nu suparam.Doamne fereste , cum sa superi bancile si „investitorii” laptopisti din energie cu vreo taxare.Suporta cetateanul, plateste rate, benzina si energie la suprapret, ca are de unde.
    Rezultatul a fost un vot de blam la europarlamentare dinspre tineriii afectati de ROBOR, pe de o parte, si oamenii mai in varsta, afectati de pretul la incalzire, pe de alta parte, pentru PSD.

    Ezitarea a fost taxata, iar amanarea iesirii astora de la guvernare, prin eliminarea unor prevederi promise in OUG, a fost facuta doar pentru cateva luni.
    Astazi se vede si cine tinea partea baietilor care se ocupau cu energia si bancareala, si putem sa ne imaginam ca impotriva injuratei OUG 114 nu erau numai unii la vedere.

    In ceea ce priveste stanga din Romania, eu personal vad doar vreo doua partide, PSD si USR (extrema stanga- o grupare destul de dezorganizata intern).Restul sunt liberali de centru dreapta.Asa se explica o parte din scaderea procentajului PSD, o parte din alegatorii tineri fiind „absorbiti” de USR datorita unor nemultumiri in ceea ce priveste activitatea si imaginea PSD.
    Comparativ se observa si migratia electoratului german in contextul alegerilor de ieri, unde doar 9% mai voteaza social democrati in grupa de varsta 18-30 de ani.
    Trebuie revenit la doctrina, iar liderii promovati trebuie sa intre in acel profil corespunzator doctrinei: saraci, cinstiti si competenti.

    Consolidarea electoratului PSD se poate face doar in jurul unor principii doctrinare si prin recredibilizare.Recredibilizarea nu se poate face in niciun caz prin resaparea unor personalitati care au parasit partidul in mod ciudat, desi asta ajuta pe moment, pe termen foarte scurt in parlament.Nu aduc un plus de credibilitate, deci nu adauga in mod real voturi pentru cele 3-4 randuri de alegeri ce urmeaza (plecand de la premisa ca voturile se numara).

    Pro-Romania nu pare sa aibe o doctrina, e un partid format dintr-un grup de persoane cu ceva notorietate si nu pe o doctrina anume.Asa il percep eu.Daca Dragnea a fost o motivatie in aparitia lui, ar fi disparut prin topire in PSD de acum cateva luni, ceea ce nu s-a intamplat.
    E un partid de stanga ?

    Am niste intrebari retorice, in contextul a ceea ce face guvernul suedez:
    Sunt bancile din Romania taxate suficient ? Avem suficienti bani pentru aparare si ordine publica ?
    Sunt bogatii, majoritatea de dreapta (logic) , adica oamenii cu averi substantiale (suprafete enorme de teren, masini de lux, avioane, elicoptere, etc), taxati suficient ?
    Va supraveghea Consiliul Concurentei in mod corespunzator piata energiei in aceasta iarna, si nu numai ?

    Consider de asemenea ca eventualitatea unor alegeri anticipate la anul, dupa luna martie, nu trebuie sa sperie, ar fi un test excelent pentru parlamentarele la termen sau chiar pentru locale.

    O guvernare a opozitiei pornita acum, nici nu ar avea un liant, o motivatie care s-o faca sa reziste, ca struto-camila liberala, mai mult de luna decembrie, chiar si in cazul excetpional in care ajung sa faca guvern.
    Daca guvernul liberal preia puterea, iar OUG 114 este abrogat, probabil ca-n februarie-martie avem revolutie.Nu vor rezista prea multi cu preturile la energie liberalizate pe timpul iernii, sunt prea flamanzi baietii care asteapta in bloc starturi.
    Iarna nu-i ca vara pentru liberali.
    Nu vad un pericol in motiune, chiar si daca pun vreun tert premier, ca sa nu-si asume.
    Dupa iesirea aldistilor, daca nu s-or fi razgandit intre timp, alegerile anticipate sunt o solutie pentru toata lumea politica.Daca PSD castiga presedintia poate fi chiar un proces electoral interesant.

  11. Senat: PSD a refăcut coaliția cu ALDE!

    Cine a crezut ca Viorica Dancila este terminata ca premier, a avut ocazia, luni, sa constate cat de rau s-a inselat. Sefa PSD si a Guvernului a anuntat ca social-democratii il vor sustine pe Teodor Melescanu pentru functia de presedinte al Senatului. Melescanu este vicepresedinte ALDE. El a fost ministru de Externe in Guvernul PSD-ALDE Dancila.

    Este nu numai o victorie eveniment a premierului, care din nou si-a demonstrat determinarea si capacitatea de negociere, dar si a PSD, care si-a revalidat valorile social-politice si programul de guvernare care au atras ALDE in Coalitie. In acelasi timp, banuiala de ruptura dintre lider si partid, dintre Tariceanu si ALDE a devenit o certitudine. Cei mai multi aldisti nu au agreat hotararea surprinzatoare a liderului de a iesi din Coalitie, pentru a provoca o criza politica. Sa fi cedat, oare, Tariceanu cantecelor de sirena venite de la Cotroceni si din Modrogan?!

    Semnificatia si efectul practic ale sustinerii lui Melescanu la conducerea Camerei Superioare a Parlamentului, care este si a doua pozitie in Stat, sunt de refacere informala a Coalitiei PSD-ALDE sau cu marea majoritate din partidul lui Tariceanu. Consecintele, care se vor vedea peste doua saptamani la votul pe motiunea de cenzura, anuntat de liderul PNL Ludovic Orban, vor fi de securizare garantata a stabilitatii politice si a Guvernului PSD. Din aceasta perspectiva, unica alternativa a PNL Iohannis de dislocare a PSD Dancila de la Victoria vor fi, dupa motiune, alegerile anticipate, la care premierul ar putea sa subscrie, cred, cu o demisie conditionata.

  12. Ciudat, odata cu venirea toamnei au aparut asa deodata „marile investitii” ale capitalei. Oare pe cati ani se vor intinde sau este o manipulare de prost gust, o bataie de joc la adresa cetateanului bucurestean si asa stresat de toate cele cotidiene. Asta ii mai lipseste, santiere marete, circulatie deviata, linii de transport in comun suspendate, insa gropile si capcanele de tot felul din carosabilul bucurestean persista dupa o lunga vara fiebinte si propice lucrarilor de acest gen.

  13. Cred ca doctrina ProRomania este continuta in denumirea partidului. Discursul actual al liderului Victor Ponta poate fi incadrat intr-o autocritica segmentata a stangii. Segmentarea criticii interne se refera la partea „traditionala” a stangii. De fapt, neeufemistic spus, critica care vine din partea noii generatii de lideri ai stangii tinteste zona amortita, aproape crepusculara a esichierului acesteia. Toti stim ca stanga politica are nevoie de modernizare, iar aceasta incepe cu critica interna. Nu se poate altfel. Asa cum fara dizidenta interna nu ar fi fost posibila abandonarea anchilozarii ideologice si sistemice a trecutei oranduiri, care ne-a fost impusa aproape o jumatate de secol, cu costuri exorbitante, nu vorbesc de cele pentru lideri, ci de cele pentru tara si popor. Cred ca este riscant, mai ales cand te afli pe perioade lungi la putere si in care se produc inevitabile schimbari, sa te tii cu dintii de o doctrina sau ideologie care, la un moment dat, poate intra in contradictie cu posibilitatile si cu realitatea. O ideologie care pacatuieste prin fundamentalism nu are spatiu de manevra. Ori, politica este, printre altele, si o arta a flexibilitatii. Si nu este o teorie seaca, ci un exercitiu practic de inteligenta, care te fereste de a intra in locuri stramte si te scuteste de multe necazuri si greutati, unele de nedepasit. In cazul sistemelor politice democratice, flexibilitatea vine din pluripartidism, o data, si, a doua oara si cea mai importanta sursa, din alternanta stanga-dreapta la guvernare, inclusiv la presedintie acolo unde seful guvernului nu este si seful statului. Traim un astfel de moment strategic, al necesitatii neiertatoare a
    Marii Rocade, intre stanga si dreapta, la cei doi poli ai puterii executive. Nu vreau sa numesc si sa critic partea „traditionala” a stangii, ar fi neinspirate in preajma unei mari batalii. Oportunitate si timp suficient vor fi dupa. As mai remarca un aspect, revizuirea Constitutiei pe care o reclama seful PNL Ludovic Orban nu mi se pare motivata, din cel putin trei puncte de vedere. Primul, ca cea actuala (1991/2003) a fost verificata in relatiile cu occidentalii si minoritatile, rezistand tuturor probelor. Al doilea, ca nu am operat schimbari de orientare geopolitica, care nu sunt excluse, probabil in sensul depasirii rupturii Vest-Est, ma grabesc sa adaug, iar daca vor avea loc, vor fi reflectate constitutional corespunzator. Al treilea, ca aceleasi reguli ar merita sa fie aplicate si in caz de dubla alternanta, mentionata, pentru a arata ca nu Constitutia este de vina, ci politicienii care o aplica, care o distorsioneaza, interpretand-o discretionar.

    • @fragmentarium: ”Primul, ca cea actuala (1991/2003) a fost verificata in relatiile cu occidentalii si minoritatile, rezistand tuturor probelor.”

      Sigur că ne batem cu pumnii în piept pentru faptul că avem cea mai bună politică privind minoritățile din Europa.
      Dar oare chiar așa o fi? Locuri din oficiu în Parlament pentru parlamentari ai unor grupuri etnice, chiar de doar câteva mii, care nici măcar nu-și cunosc alegătorii proprii deoarece aceștia nu mai există, sau UDMR-ul care face și desface guvernările prin politica proprie anti-românească?
      Și în timpul acesta organizațiilor civice ale majorității românești li se refuză dreptul de ”competitor electoral” neputând astfel să contrabalanseze influența și puterea parlamentară a UDMR. Practic, se refuză echilibrul în Parlament.
      Și totul decurge tocmai din interpretarea Constituției:
      ARTICOLUL 62
      Alegerea Camerelor
      […]
      (2) Organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condițiile legii electorale. Cetățenii unei minorități naționale pot fi reprezentați numai de o singurã organizație.”

      Și ca tacâmul să fie bogat, UDMR, ca organizație, poate primi finanțări din străinătate (ghici de unde), iar odată ajunsă în Parlament capătă statut de partid politic.
      Nici măcar partidele nu au asemenea avantaj.
      Zilele trecute am avut o discuție la nivel ”înalt” în care mi s-a replicat că dacă s-ar acorda statutul de ”competitor electoral” organizațiilor majorității, atunci s-ar fărâmița electoratul.

  14. IN ULTIMUL TIM , POLITICA ROMANIEI ( CE A REALA) A DEVENIT MAI PUTIN INPORTANTA , PENTRU CEI CARE INTERESUL PERSONAL SAU DE GRUP A FOST SI ESTE MAI NECESAR ,DIN PACATE.ROMANIA CU PUTINII POLITICIENI, AUTENTICI , CE INCERCAU SA MENTINA ECONOMIA LA UN NIVEL CONVENABIL UNEI SOCIETATI SI NU NUMAI, A FOST DEZAVANTAJATA PENTRU TIMPUL VIITOR , DATORITA ACESTOR GANDIRI NEREALE. IN LOC SA SPRIJINIM SI SA MENTINEM POLIRICIENII REALI ( ADRIAN NASTASE SI NU NUMAI) POPORUL IN MAJORITATEA LUI , SA LASAT DUS DE VALURILE UNEI MARI PICTATE, VERBAL , DE CEI CARE AU NEGOCIAT LA UMBRA, CU EXTERIORUL , VANZAREA RESURSELOR SI NU NUMAI ALE UNEI TARI CARE AVEA AVANTAJUL,
    DE A PRODUCE.. ( VIITOARE COAGULARI, AR FI BENEFICE , DACA AR EXZISTA INTELEGERE.) CEI CARE REPREZINTA PARLAMENTUL PRIN DESCHIDEREA SESIUNII , ISI MENTIN ACEIA SI GANDIRE, A INTERESULUI, VACANTA IN CARE GANDIRILE SE LIMPEZESC SI AR
    TREBUI SA DEVINA COERENTE, RAMANE NEESEMNIFICATIVA. UNEORI ,EZITAREA ,NEHOTARAREA , DE A LOA DECIZI, DEVINE NEFAVORABILA PENTRU A TE MENTINE…ADOPTAREA UNOR POLITICI CALRE, NUMIREA UNOR OAMENI COMPETENTI IN POSTURI INPORTANTE ( LA GUVERN , LA PARTID ), ESTE INTRADEVAR NECESARA ,O DECIZIE CE AR FAVORIZA POZITIV PSD , PENTRU A SI RESTABILI ECHILIBRUL IN TIMP.

  15. […] Pentru PSD, sabia motiunii de cenzură a devenit periculoasă. Solutia, in opinia mea -părăsirea politicii ezitărilor, a nehotărârii. Sunt necesare decizii chirurgicale, adoptarea unor politici clare, numirea unor oameni competenti in posturi importante, la partid si la guvern. In felul acesta, PSD poate redeveni un „magnet” care să atragă „fragmente” dizidente, grupuri care si-au anuntat candidati „independenti” etc”, scrie Adrian Năstase pe blog. […]

Lasă un răspuns