Amintirea lui Vasile Parizescu

A murit, la varsta de 94 de ani, Vasile Parizescu, un mare erudit si  un mare  artist. Cu formatie de militar, Vasile Parizescu a indragit, de tanar, pictura iar ulterior a fondat si a condus Societatea colectionarilor de arta.

A publicat numeroase cărți de ştiință  dar şi de artă. În 2008, i-a apărut cartea,  „Viața ca o pasiune” cu întâmplări adevărate din viața colecționarilor de artă, iar între 2012 şi 2018 i-au apărut 7 volume din seria de memorii-roman „Aşa a fost. Aşa am făcut. Înjurați-mă”.  Urmau sa fie, in total, zece volume.

Ne-am intalnit de multe ori, cu diferite ocazii. Vorbeam des la telefon. Desi se deplasa mai greu, a facut gestul de prietenie de a veni si de a vorbi, anul trecut, la lansarea cartii mele, „Sub zodia momentului”.

Ramane in urma amintirea unui om si a unui artist minunat. Si, lucru mai rar in zilele noastre, a unui mare patriot.

 

 

 

„(pictura) fost o viață întreagă o mare pasiune, o mare dragoste și este încă, și marile iubiri nu se clamează, nu se împărtășesc întregii lumi; ele se șoptesc în spațiul spiritual atunci când sunt singur, eu și natura.”

17 gânduri despre “Amintirea lui Vasile Parizescu

  1. Popescule

    ref la https://adriannastase.ro/2019/08/27/eu-dughin-si-oreste/#comment-205833

    Da ce are America cu noi bre ?!
    De ce as fi eu .. filomuscal daca doresc ca ptr gazele din M Neagra sa primesc beneficii ca in unele zone africane? Macar caa sa platesc mai usor echipamentu mmilitar pe care il vom achizitiona din SUA!!!

    Sau de ce sa fiu facut albie de porci daca Romania face afaceri cu … China?

    Hai pe bune … Romanaia este la mare distanta si de SUA si de China. Si nici asa nu e pe „direct” . Suntem intr-o zona mai obscura , pe un circuit comercial mai putin important . Deja pierdem timpul ….. Insa ni se arata batul ca sa nu facem afaceri cu China . Si asta in conditiile in care SUA nici nu pa suplini China sau nu vrea (de ex daca dorea … aveam deja inca macar un reactor la Cernavoda!) ….

    In schimb desteoptii vortsri autit soiul de idei demne de oameni cu .. idei gresite. De exemplu ca cu gazele din marera Nagar sa asigure „independenta” altora , chiar si a Ucrainei . Si noi tot saraci!

    Ma Popescule mai updateaza-te si tu.. Faptul ca eu locuiesc in Romania nu inseamna ca nu citesc unele cestii .. dar nu despre bassebal.
    Si inceraca sa depasesti argumente din astea „S-au terminat problemele în România, le-ați rezolvat pe toate și acum v-ați hotărât să-i învățați pe americani” …. ca te intreb si eu daca nu ar trebui sa va interesati nitel si de deficitu comercial si perdutu timpului cu incurajatul Fratiei Musulmane samd etc ?!

    –––––––––––––––––––-

    aa ! Sa nu uit. Cu ani in urma se zicea ca ce e bine ptr GM .. acum cativa ani GM a pastrat marca Buick don cauza preferintei cadrelor medii ale PC Chinez ptr aceasta marca .. In vara 2017 , Opel care din 1929 era GM a fost vanduta PSA. Nu crezi cas ati avea de ce va preocupa? Inainte ca chinezi sa cimpere GM si Columbia District!

    • @ Ghitza
      Nu vrem să rezolvăm problemele SUA, fiindcă sunt multe și grave. Vrem să le arătăm și celor care se fac că nu le văd, și care cred că SUA e doar bună și frumoasă.
      Eu, de pildă, cred că are multe părți rele care îi umbresc frumusețea, între care pretenția de a fi jandarmul lumii și rapacitatea, hămeseala.
      Mulți americani „de souche” au dovedit concret că în SUA nu e o democrație armonioasă, echitate, separație a puterilor completă, toleranță, ci o „civilizație” a puterii, a banului, a bunurilor deținute, a superficialului, a înfumurării luate drept patriotism…
      Dacă nici americanii care trăiesc în SUA de zeci de generații nu știu, cine să știe?
      Eu nu fac decât să preiau cele spuse de ei și să observ comportamentul SUA pe plan internațional.

      • Eu maq mir ca nu isi revolva problemele….
        Incerc sa fiu cvoncis : SUA isi asuma angajamente globale fara sa aiba resurse globale.. Si orice incercare de a-si mari cota de resurser …naspa trezestein mod natural impotrivire

        Sa zic asa sunt in situataia Marii Brotanii in anii 30 …..

        Si i9n loc sa isi rezolve … trebile …

        Si in ce ma si nje priveste. „Rezolvarile” lor sunt , a la longue, in detrimentul lor. Ca daca ii ascultam „specialistii” Dracu ne ia. Dupa care in mod natiurel va incepe un cruuent antiamerican. Ca si asa sunt „tare” iubiti

  2. Arta – un posibil sens al vieții?
    Da, cu siguranță, arta e unul dintre sensurile vieții. Receptarea ei îți dă bucuria de a trăi. Așa, și reproducerea are un sens: să faci o copie a ta care să se bucure și ea de artă.
    Pentru unii, arta e unicul sens al vieții. Bravo lui Parizescu pentru 94 de ani de viață în bucurie!

  3. Vasile Parizescu a fost un mare senior al Artei! Raman cu regretul ca nu am avut sansa si onoarea sa-l cunosc desi mi-am dorit mult acest lucru …Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si iubire intr-o lume cu vibratii si culori neintalnite …

  4. Un gand despre Col. Ing. Vasile Parizescu, Dumnezeu sa-l odihneasca! Nu numai ca l-am cunoscut dar, mi-a fost si sef superior pe linie militara de specialitate, a fost seful adjunct al Directiei Tancuri si Auto in M.Ap.N. In nenumarate randuri am fost in biroul dumnealui pentru probleme tehnice militare. In totdeauna avea un vino, te asculta cu atentie si raspunsul il primeai imediat, cat si aprobarile. Nu avea timp de pierdut, continu era preocupat de bunul mers al Armatei.Tinuta de militar al domniei sale impunea si mai mult respect, la noi se spune spilcuit. Asa cum picta un tablou si-i placea tot asa trebuia sa fie si militarul din fata dumnealui. Acele vremuri de ordine si disciplina s-au pierdut, de intoarcere, nu cred ca se mai poate! Dumnezeu sa-l odihneasca! M.M.

  5. Raspunsul rezistentei afgane la strategia inselatoare a ocupantului american: “Ei se fac ca se retrag, noi ne facem ca ii credem”. Ofensiva talibana la Kunduz. Rezistenta nu este „extremism”

    Talibanii au atacat vineri noapte oraşul Kunduz din nordul Afanistanului. Atacul a venit in contextul promisiunilor SUA ca se vor retrage din Afganistan si dupa laudarosenia lui Donald Trump ca “negocierile cu talibanii decurg bine”.

    Inteligenta politica a rezistentei din Afganistan pare sa fi decodificat strategia SUA de a reduce presiunea talibana asupra trupelor sale de ocupatie si numarul in crestere al mortilor si ranitilor in randurile militarilor americani.

    Promisiunea presedintelui american Donald Trump ca va retrage trupele Statelor Unite din Afganistan este o tactica de inselare, asemanatoare cu cea din Siria. Scopul final al tacticii americane este de a castiga timp, de a conserva o prezenta militara americana de control pe teritoriul afgan si de a crea iluzia unei “dezangajari” militare a SUA.

    Un rationament simetric al rezistentei afgane pare sa fi condus la o strategie de raspuns inteligenta, cea mai adecvata posibil, in actualele conditii: “Ei se fac ca se retrag, noi ne facem ca ii credem”. Ca miscare de rezistenta si, ulterior, de eliberare, talibanii cred ca ofensive ca cea de la Kunduz sunt necesare si legitime. Nicio miscare de rezistenta si eliberare nu este “extremism” sau “terorism”.

    Liderul de la Casa Alba a declarat, vineri, că negocierile americano-talibane avanseaza, dar nu s-a ajuns la un acord pentru încetarea războiului din Afganistan. Diplomatul american de origine afgană Zalmay Khalizad – o alta tactica dezagreabila a SUA, dar uzata si cu un viitor nesigur, de a folosi imigranti impotriva patriilor lor mame – urmeaza sa vina la Kabul pentru a-i prezenta preşedintelui Ghani principalii termeni ai proiectului de tratat cu talibanii.

    Şeful Statului Major interarme american, generalul Joe Dunford, a afirmat, miercuri, ca acordul americano-taliban privind retragerea trupelor SUA trebuie să garanteze că Afganistanul nu va deveni „un adăpost” pentru “extremişti”. Negociatorii SUA incearca astfel sa faca din acord un scut, la adapostul caruia sa stea linistite trupele americane de ocupatie care vor ramane in Afganistan, dupa asa-zisa “retragere”, care va fi partiala, poate chiar simbolica.

    Tot vineri, preşedintele american Donald Trump a mai declarat că după un eventual acord cu talibanii, SUA îşi vor menţine o prezenţa militară redusa în Afganistan. Insurgenţii afgani au calificat insa pretentia americana drept inacceptabilă si absurda. Ei cer retragerea tuturor forţelor străine din ţară. În Afganistan se află 20.000 de militari NATO, în cadrul unei misiuni conduse de SUA pentru instruirea, consilierea şi sprijinirea forţelor guvernamentale afgane. Este previzibil si incontestabil ca orice proportie ar fi retrasa din acest total de forte de ocupatie, fie si majoritara, forta americana care ar ramane ar fi suficienta pentru controlul militar al Afganistanului si perpetuarea, pe aceasta cale, a incalcarii flagrante a suveranitatii acestei tari.

    https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/08/31/afganistan-ofensiva-a-talibanilor-la-kunduz–362623

  6. Lectura recomandata :
    https://www.zf.ro/business-international/oficial-al-bancii-centrale-europene-cei-74-de-ani-de-pace-au-dezechilibrat-economia-europeana-18337495
    Oficial al Băncii Centrale Europene: Cei 74 de ani de pace au dezechilibrat economia europeană
    „Moştenirea acestor 74 de ani de pace a dus la acumularea unor averi importante pe de o parte şi la acumularea unor datorii imense pe de altă parte. În trecut, războaiele sau inflaţia foarte ridicată rezolvau cu uşurinţă această problemă. Cum am putea să rezovăm acum problema, dacă nici unul dintre acei doi factori nu ne mai stau la îndemână”

    Originalul la https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-08-29/ecb-s-nowotny-says-74-years-of-peace-have-unbalanced-the-economy

    De citit si https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/radulescu-bnr-intr-o-situatie-extrem-dificila-politic-economic-nu-cred-resurse-mai-rezistam-inca-an-jumatate-1_5d665c5e892c0bb0c60a923c/index.html

    https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/lucian-croitoru-bnr-salariile-trebui-inghetate-putin-doi-ani-evita-intrarea-romaniei-recesiune-1_5d665614892c0bb0c60a52bd/index.html
    Ori, intrarea recentă a Germaniei în recesiune şi marea probabilitate ca şi Statele Unite să ajungă într-o astfel de stagnare economică, vor avea puternice efecte şi asupra economiei României, deja afectată de creşterea salariilor în paralel că scăderea unor taxe

    Mai amintesc si
    https://www.capital.ro/urmeaza-un-soc-pentru-sistemul-de-pensii-din-romania-au-anuntat-acum.html

    Aasa ca sa sae stie ….

  7. DESTINELE FIINTELOR UMANE SI NU NUMAI, RAMAN INTIPARITE , IN PAGINILE TIMPULUI TRECUT , OFERINDU NE SANSA DE A LE RECITI , SI A LE PRETUI CAND TIMPUL DECIDE. FIECARE OM,ESTE O AMINTIRE IN FELUL SAU , LASAND IN URMA SA , MAI MULT SAU MAI PUTIN , INPLINIREA DESTINULUI CE IA FOST OFERIT . DACA , CEI DIN PREZENT SI MAI ALES CEI CARE VOR PARCURGE , DRUMUL VIITORULUI , VOR RECITII PAGINILE TRECUTULUI CA PE O AMINTIRE PLACUTA ,DOAR TIMPUL, VA DA RASPUNSUL.DUMNEZEUL AUTENTIC SI NU CEL CREEAT DE OM …SA I FIE VESNIC ALATURI .

  8. @Ghita Bizonu’, un răspuns la postarea din 29 august 2019 LA 11:38 AM

    Un tango face mai mult decât o mie de cuvinte…

  9. Ei, și totuși, tot mai bine în țara mea, așa „înapoiată” cum e ea, unde pot să merg la școală, la universitate, la bar, la restaurant, la spectacol, la cumpărături…fără teama că mă va mitralia vreun concetățean, așa cum se întâmplă în „cea mai mare democrație” a lumii…
    Cea mai mare democrație, my ass…

  10. Temeri electorale la Cotroceni: Candidatul PNL ar putea fi dat in gat de o femeie candidat PSD (nu neaparat prin castigarea scrutinului prezidential)

    Premierul Dăncilă: Măsurile sociale şi economice luate de PSD sunt măsuri europene

    Nu este ploiesteanca si nu o intoarce ca la Ploiesti. Dar este ferma si inteligenta ca o “ploiesteanca” revolutionara din “Republica de la Ploiesti”. Despre cine altcineva ar putea fi vorba daca nu despre determinatul premier Viorica Dancila, care trezeste fiori “monarhului” de la Cotroceni. Aceasta teama o cunoscuse, in 8 august 1870, si principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, care de patru ani pusese piciorul pe treptele tronului şi părea că, “împreună cu dânsul, intrase în nefericita Românie mizeria, nestatornicia în guvernare, ura neîmpăcată între partide“ [1].

    Presedintele Klaus Iohannis se teme ca determinarea neasteptata a Femeii Alpfa de la Victoria, de unde nu se grabeste sa mearga in Parlament pentru un vot de incredere dupa ce Guvernul pe care il conduce a devenit minoritar prin plecarea Alde, ar putea sa-i dea peste cap planul de a castiga un al doilea mandat prezidential. Si asta nu neaparat prin castigarea prezidentialelor de catre Dancila. In CEX-ul de la Mamaia, PSD a decis strategia privind ministerele lasate libere de Alde si ca nu va iesi de la guvernare, ci va continua sa-si exerseze responsabilitatea de partid dedicat intereselor economice, sociale si nationale ale Romaniei. Dupa marirea istorica a salariilor, de la 1 septembrie a intrat in vigoare o masura la fel de istorica, de crestere a pensiilor cu 15%, de care vor beneficia cinci milioane de pensionari. In zadar huliganii PNL Iohannis au strigat la Constanta “Analfabeta”, Dancila este de neoprit si mai desteapta decat orice regizor de coruri politice stradale defaimatoare.

    Cum ar putea Dancila sa-l depuncteze decisiv pe Iohannis? Desigur, presedintelui nu-i va fi usor nici cu plangerea penala (eventual si cu sesizarea CCR) pe care i-o va face luni premierul, pentru ca de la tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale foloseste revoltatoarea si denigratoarea expresie de „Guvern corupt”. Dar alte doua lucruri il vor scoate din minti pe Iohannis. Unul, si cel mai important, este ca motiunea de cenzura nu va trece. Niciunul din partidele de stanga si din adversarii de dreapta la prezidentiale ai lui Iohannis nu va fi nebun sa-i dea acestuia din urma un avantaj consistent, votand motiunea. Ar fi o ineptie similara cu cea prin care competitorii la un concurs de atletism s-ar autoexclude si autoinvinge fiind de acord ca celui mai antrenat dintre ei sa-i faca favorul sa nu ia startul de la aceeasi linie de plecare, ci de undeva mult mai in fata. Reglarile de sprint si de sanse se vor putea face pe timpul cursei prin alte moduri, in care decisive vor fi diferentele de valoare. Altul, va fi ramanerea la guvernare timp de 45 de zile, cat ii permite Constitutia, din momentul respingerii remanierii si pana cand premierul va cere votul de incredere pentru noua formula de guvern PSD. Intre timp, va trece termenul limita de 22 septembrie pentru depunerea candidaturile, care ar putea aduce modificari in structura candidatilor, iar pe 12 octombrie va incepe campania electorala, care de asemenea va face ca lucrurile sa fie diferite. Pe de alta parte, nu va fi nevoie de dizolvarea parlamentului pentru a avea alegeri anticipate, care indiferent de discurs este evident ca acestea vor fi singurele care vor schimba raportul de forte si genera o noua majoritate credibila si legitima. Va fi necesar si suficient un acord politic al partidelor parlamentare, care sa includa si PSD. Cum va reusi opozitia sa o convinga pe premierul Dancila sa semneze acordul politic pentru anticipate parlamentare probabil ca va fi cea mai mare provocare de inteligenta. Intotdeauna exista o solutie de compromis echitabil, arta este de a o afla.
    NOTE___________________________
    [1] Al. Candiano-Popescu, Amintiri din viaţa-mi, Editura Eminescu, Bucureşti, 1998.

  11. Imi aduc aminte de venerabilul Parizescu, l-am urmarit in cateva emisiuni televizate.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca, iar familie indurerate Sincere Condoleante !

Lasă un răspuns