Conduita in politică

Am ascultat ieri, cu dezgust, discursul lui Iohannis, silabisit de la pupitrul Administratiei prezidentiale. Un discurs care marchează esecul mandatului său de cinci ani la Cotroceni. Incapacitate de a lansa proiecte, incapacitate de a propune si de a organiza „mese rotunde” pe teme de interes românesc, incapacitate de a lucra cu alte institutii ale statului (cu exceptia serviciilor de informatii), incapacitate de a fi „pompier” pentru „incendiile” politice interne.

Pare că actuala criză politică este determinată de un „to-do list”, primit recent, si care avea nevoie de o regie mai amplă. Ceea ce este insă din ce in ce mai deranjant este stilul  de adresare al lui Iohannis – dispretuitor, lipsit de respect, calomnios.

Dacă România a ajuns in situatia de acum – politică, economică, culturală, de mentalitate -, un rol important l-a avut si cel care a adăugat incă cinci ani nefericiti la cei zece in care Băsescu a condus statul român.

Discursul de ieri al lui Iohannis a fost un argument puternic pentru necesitatea unei schimbări la Cotroceni.

54 de gânduri despre “Conduita in politică

    • Sigur ca avem cu cine sa votam. Cred cel putin, ca Plesoianu va reusi sa stranga semnaturile si vom avea pe cine sa punem stampila in turul I. Pentru turul II, nici nu mai are sens sa iesim din casa.

      Nimic nu ma intereseaza de la aceste alegeri prezidentiale decat un singur lucru: RECUPERAREA PSD DE LA SECURISTI. Stiu ca in principiu nu mai e posibil. Dancila a servit alegerile pe tava Serviciilor, iar Serviciile o vor baga in turul II. Pentru ca Serviciile vor mentinerea status-quo-ului PSD, adica tras pe dreapta.

      Singura cale de recuperare a PSD este ca Dancila sa fie invinsa in turul I, caz in care vor fi doua forte care se vor bate pe PSD: suveranistii si tradatorii lui Ponta. Totul depinde de scorurile pe care le iau cei trei: Dancila, Diaconu si Plesoianu. Daca Plesoaianu ia mult peste Dancila atunci grupul suveranist va putea pretinde preluarea PSD. Dar, cum sa fie posibil, daca STS numara voturile ?

      Hai sa zicem ca se intampla totusi, si Plesoianu iese mult peste Dancila. PSD poate fi preluat de grupul suveranist. Urmeaza curatarea de infiltrati si apoi ce n-a facut Dragnea: rebrandarea PSD ca partid suveranist. Si-asa social-democratia azi nu inseamna decat homosexuali si refugiati, nu mai are niciun rost sa fie pastrat ca partid „social-democrat”. Poate deveni partidul suveranist al Romaniei, asta inseama schimbare de denumire, de sigla, de doctrina, de grup europarlamentar si de statut, astfel incat sa permita mecanisme noi, mccarthyiste, de excludere rapida a tradatorilor. Cum deschide unul gura si incepe sa vorbeasca asemeanea lor, cu „sa fie pace, sa fie intelegere, anticoruptie, sa ascultam de Comisia de la Venetia, de ambasada lui Peste Prajit” cum pac sa fie exclus in cateva ore de un comitet de partid, in timp real. Ca Serviciile lucreaza si ele tot in timp real. Astfel noul PSD isi va recupera electoratul abandonat in prezent, electoratul suveranist, care voteaza impotriva anticoruptiei din 2004 si „nu e dispus sa se tarasca”. Un partid suveranist care sa tune si sa fulgere si la Bruxelles, si in Parlamentul Romaniei. Care sa spuna pe fata ca nu da doi bani pe opnia lui Timmermans sau a lui Weber sau a Departamentului de Stat si ca va trece mai departe la modificarile legislative necesare, intrucat are mandatul electoratului suveranist de o face. Un astfel de PSD va fi votat de electoratul suveranist, la alegerile din 2020. Altfel, acest electorat, fost pesedist, va sta acasa.

      Suntem intr-o situatie groaznica, un fel de „1984”, in care TOATE PARTIDELE PARLAMENTARE sunt arondate Serviciilor si Establishmentului bruxelez, „Marelui Partid” PPE-PES-ALDE. Unul nu cracneste-n front. Unul nu se ridica impotriva anticoruptiei. Cum se si zice: „Sigur, daca se pune intrebarea ‘Doriti continuarea luptei anticoruptie ?’ raspunsul e automat DA”. Cel face automat DA, in contextul in care stim ce este anticoruptia: antipesedism, antiromanism, antisuveranism ? De la bun inceput, din 2002 ? Un partid nu se mai lupta cu ei. PSD a decis sa nu mai lupte ca Dancila a facut blat. ALDE a decis sa tradeze. Ceilalti erau partidele lor oricum… E nevoie de un partid care sa preia electoratul suveranist pe care PSD nu il vrea acum – ca PSD vrea electoratul lui Ponta, serveste exact acelasi lucru, paine si mucles!

      Asta e cel mai important lucru care poate sa vina de la prezidentiale! Asa cum presedintele Dragnea ne-a demonstrat, PSD poate sa le faca fata chiar si daca au presedintele lor! Tot ce e esential insa, e un PSD care sa vrea!

      Normal e ca toate astea nu ar fi trebuit sa fie necesare. Grupul suveranist – Olguta, Codrin, Serban, Carmen, Valcov, Plesoianu – ar fi trebuit sa faca un partid nou imediat dupa Congresul PSD, si ar fi fost minunat. Dar se tem de spargerea PSD pentru ca niciodata nu a fost cu succes, dar toate spargerile au fost contra PSD, facute de securisti. De data asta, grupul suveranist ar pleca cu tot cu „duhul lampii”, cu spiritul PSD. Insa au ales calea mai dificila, din pacate, iar noi trebuie sa stam in expectativa si sa fim martorii muti ai dezastrului.

      • fxeconomist

        nu! Electoratul PSD nu „voteaza impotriva anticoruptiei din 2004” ci asa cum zici mai jos impotrova antipesedismilui (intels doar ca „austeritate” ptr omu de rand), antiromanismului, antisuveranismului caci antisuveranismul s-a tradus prin coruptie – cum s-a poerdut licenta de exploatare a aaurului in favoarea lui Gabriel Resousrces? poansonul ptr aur? si atatea altele. Caci anticorptia a devenit metoda corupta de aalbiere – va casa din Mihalileranu (abuz in functie ca de ilustratie ptr copii tampiti) , casele lui Werner, flota si atatea alt6ele.. v si candalul de la Caracal si bandele de interlopi toate cu vodie de la …. ?! care organe?!
        Adica naticopitia asta este un soi de laba neagra …io sa ma prefac prost si sa cred ca golanii e desteoti si cinstiti

  1. O! marele OM (192 cm) …

    Consiliul European are mai multe formate, iar Iohannis a participat joi dimineață la reuniunea de la ora 10.30, înaintea căreia a susținut și o declarație de presă. În schimb, el nu a apărut în imaginile transmise de biroul de presă al Consiliului European de la summitul de miercuri seară, locul său fiind gol.

    Miercuri, cu câteva ore înaintea summitului de la Bruxelles, Klaus Iohannis a vizitat împreună cu soția sa parcul arheologic din Pompei (lângă Napoli). Administrația parcului a postat pe contul de Facebook imagini cu președintele și soția sa în ținută informală. Anterior, Iohannis se întâlnise cu primarul orașului Napoli în ultima zi a vizitei de stat din Italia.

    Respinsabil barbat de stat ….
    Stirea este cut paste de la https://www.g4media.ro/foto-klaus-iohannis-a-absentat-miercuri-de-la-reuniunea-consiliului-european-privind-brexit-cu-cateva-ore-mai-devreme-vizita-parcul-arheologic-din-pompei.html . Adica Tolontan care sigur , sigur , nu agreaza PSD ul …

  2. Cata dreptate aveți, Domnule Adrian Năstase! Aroganța, autosuficienta si lipsa de implicare în a gasi solutii rezonabile in rezolvarea problemelor sunt extrem de deranjante. Sper să fie o schimbare in urma alegerilor prezidențiale. Un Președinte nedispretuitor cu poporul care l-a ales…

  3. Speram ca poporul Roman va alege cu cap de aceasta data, cei 10 ani sub Basescu au creeat haosul politic de acum, dar nu toti cunosc adevarul, diaspora este dezinformata, deasemene si tinerii studiosi, non valorile in politica au produs dezgustul populetiei mai ales tinerilor care sau indepartat de indatoririle electorale. Domnule Nastase va apreciez, cu respect !

  4. Unde sunt oamenii pregatiti din aceasta tara,vom avea cu cine vota anul acesta la prezidentiale??????? Eu cred ca nu,pacat de aceasta tara.

  5. „Nu sunt turmentat, dar eu… Eu pentru cine votez ?” Am inceput cu acest citat din Nenea Iancu, mai actual ca niciodata. Am vazut aseara un Presedinte al Republicii ancorat in rautate, ura, revansardism si pic de diplomatie. A fost discursul unuia care nu a reusit sa-si depaseasca conditia, fraze silabisite, schimari dese de fluenta si ton, cu apucaturi de zeu.
    De partea cealalta am vazut un Premier in persoana d-nei V. Dancila, cu un discurs curajos, argumentat, insa poate ca prea tarziu pentru a muta muntii.
    Ramane astazi valabil, „Nu sunt turmentat, dar eu… Eu pentru cine votez ?” si o voce din hau raspunde „Cu certitudine, nu cu K.W.I. .

  6. Din păcate am constatat ca nu noi românii votam președintele, sunt interese obscure care aleg în locul nostru. Acest individ nu a făcut absolut nimic pentru țară și pentru români și tare ma tem ca nu scăpăm de el. Un ins care nu a făcut decât sa dezbine, și sa-i urască pe toți cei care i-au stat în cale.

  7. Pentru mine nu Iohannis e problema ci Victor Viorel Ponta care distruge PSD-ul doar pentru ca a fost un om slab care a fugit de la carma tarii dupa tragedia de la Colectiv..

      • @ serbanfl
        Proiectul legii grațierii exclude, printre altele, faptele de corupție și faptele asimilate, așa ca nu văd de ce l-ați pomenit pe Dragnea.

  8. De reținut: „Pare că actuala criză politică este determinată de un „to-do list”, primit recent, si care avea nevoie de o regie mai amplă.”
    De observat influiența tinerilor intelectuali care actualizează nivelul limbajului intelectualilor lui băsescu (expl: andrei caramitru): „….stilul de adresare al lui Iohannis – dispretuitor, lipsit de respect, calomnios.”

  9. Boul, la orice distanță fata de brânza va rămâne tot un bou, vorba lui Confucius. Ciuma roșie trebuie sa înceapă sa-și facă treaba … sa-l învețe minte pe galigan, altfel, adio speranța !

  10. cine a primit to do list-ul? acelasi ca in 2012? si de la cine? sper ca nu tot barroso caci acum el are alta treaba… vorba filmului- dezvoltati, dezvoltati, caci alttfel ramanem frustrati

  11. Pricipalul vinovat de situatia din ziua de azi este Voiculescu.
    El a tradat in 2004 coalitia cu care a intrat in Parlament (PSD+PUR) si s-a aliat (la Grivco) cu basescu si Alianta DA.
    Astfel i-a dat lui basescu „guvernul lui” si asa a aparut macovei (in guvernul Tariceanu).
    De aici incolo … stim toti ce a urmat.

  12. De acord domnule Nastase,insa in aceasta cadere libera a societatii romanesti in care submediocrii se erijeaza in papusari ce sanse avem sa ne revenim?Parca era mai simplu in anii 90 cand erati Spiker of the HOUSE iar eu tanar colonel am inlesnit o masa rotunda la NDU/NWC/Washington DC

  13. Și cine sa vina la Cotroceni in locul lui Iohannis? Sau așa ne-a fost sortit sa avem președinți rupți de țara care nu au nicio treaba cu România!!! Președinte slab. Fără Charisma, incompetent, avid de case , disprețuitor cu romanii , care se uita de sus de oarca am fi servitorii lui. Du-te acasă Iohannis, nu au nicio treaba cu aceasta înaltă demnitate! Sunt atâția romani mult mai buni decât dumneata. Chiar ma întreb de ce țineți cu dinții sa candidați din nou? Ca de calități de președinte nici gând!!!

  14. PAI IOHANIS IN AFARA SA  SE PLIMBE SI SA FURE CASE MAI STIE CEVA?  O DAAAAAAAA,,,STIE FFF BINE SA FIE AROGANT SI RANJIT,,,,,,,,,MI SA FACUT SILA SI LEHAMITE DE UN ASA ZIS PRESEDINTEEEEEEEE…PINA SI RAMOLITUL DE BASESCU ERA PUTIN MAI ALTFEL IAR CIND RESPINGEA PE CINEVA DIN MINISTRII  MOTIVA DE CE IN SCHIMB 6 CASE STIE UNA SI BUNA VORBIND LA RELUARE CA NU ADMITE PE NIMENI PT CA NU STIE DE CE NU ESTE ACORD NICI EL,  CE MOTIV ARE PT D-NA GARBOVAN SA O RESPINGA? 

  15. As vrea sa deveniti seful cancelariei prezdentiale a lui Liviu Plesoianu ..fara ura fara patima ..doar ca un servant umil al poporului roman ..ce ziceti ? merita sacrificiul ?

    • „Gustul picant al francheții” dă bine la public pentru urne, problema este: Ce experiență are Pleșoianu pe tru a face unor cutre bătrâne? Tony Blair a fost scos din joc de Merkel, cu sprijinul neprecupețit al găștii Clinton. Colaborarea germano – americană, cu Obama în prim plan, le-a scos din joc francezilor pe D.S.K., iar următorul francez, Fr.Hollande, a fost pe post de mascotă a lui Angela Merkel.
      Sfătuitorii nu pot ține loc de experiență, de regulă este nevoie de o reacție rapidă, adecvată, adaptată condițiilor ambianței de moment și adaptată persoanei – partener de dialog.
      Băsescu nu-și permirea să treacă prin fața lui Mutter Angela, a acceptat ca România să facă un împrumut de 19,5 mild $, a acceptat ca României să i se aloce cea mai mică sumă pe cap de locuitor.
      Ponta, cu băsescu Președinte, a acceptat lista lui Barosso, dar a abținut repartizare carectă la fondurile europene și chiar le-a accesat. Că presa obedientă bate câmpii n-avem ce face. Din păcate, profitînd de dreptul democratic de a trăncăni, o grămadă de sfertodocți emit judecăți de valoare, lipsite de valoare!
      Personal nu cred că Adrian Năstase își poate permite să-și riște reputația pariind pe un mînz năbădăios.

  16. Auditiv, discursul lui a semanat cu zgomotul produs de o stație de epurare, cuvintele ii sunt colmatate, iar hârtia igienica o folosește pe post de șervețel, biogazul expirat intoxica, din păcate, o tara întreaga! Rușine & păcat de noi și de generațiile viitoare…….!

  17. Oare România a devenit Republica prezidențială? Acest individ, cocoțat la președinția României cam asta face, Constituția este o simpla hârtie. Îmi cer scuze pentru deranj Eugen Petrache

    Trimis de pe iPhone‑ul meu

    Pe 28 aug. 2019, la 23:53, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > >

  18. 15 ANI PIERDUTI , IN CARE ROMANIAIA ESTE DEFAVORIZATA , DATORITA UNOR ALEGATORI , CE POT FI ORICAND MANIPULATI SI CARE VOR FI INCONTINUARE FOLOSITI. PRIN DECIZIA LOR , ROMANIA , A FOST CONDUSA 10 ANI DE UN GURALIV CU O GANDIRE NEGATIVA , INITIATOR AL PORTILOR DESCHISE, COMPLECTAT DE CEL CARE ,TIMPUL PREZENT , IL FOCALIZEAZA PE MICILE ECRANE ,( PLIMBARETUL, NEOBOSIT CE OFERA, PENTRU A FI MENTINUT) CU UN RANJET , DEZGUSTATOR .CAND VALORILE AUTENTICE ,( CARE AU REPREZENTAT SI POT SA REPREZINTE IN CONTINOARE ISTITUTIILE INPORTANTE, DE DEZVOLTARE …) SUNT MARGINALIZATE , DE CEI CARE AU INTERESE PERSONALE, SUSTINAND SI FAVORIZIND EXTERIORUL, VIITORUL UNU I POPOR DE A SI PASTRA AUTENTICITATEA SI NU NUMAI , DOAR TIMPUL, NE VA RASPUNDE. ( DACA VOM AVEA CU CINE VOTA …OPINIA MEA , AVEM NUMAICA TREBUIE BINE INFORMATI,,INPULSIONATI ( POZITIV) SI NUMARUL ALEGATORILOR CE DORESC SCHIMBAREA PENTRU UN VIITOR BENEFIC, VA FI SEMNIFICATIV. ) MUT SUCCES DOMNULE EX. PRIM MINISTRU SI INPLINIRE , LA TOT CE GANDITI.

  19. Aveti mare dreptate domnule Prim-Ministru si Presedinte ! Rade ca proasta-n targ! Nu a facut nimic bun pentru tara, de aceea nici nu va fi votat. Poporul roman s-a saturat de asemenea specimene, tradatoare de tara care i-au crescut si i-au supt sangele si i-au instrainat bogatiile, facandu-i bogati pe straini. Poate acum se vor trezi romanasii nostri sa aleaga un roman cu adevarat roman, roman patriot, roman destept, roman care sa-si iubeasca poporul sau si sa-l apere in fiece zi, de dimineata in dimineata. Dintre candidatii inscrisi pana acum merita a fi luati in seama si votati doar doi, acestia fiind Mircea Diaconu si Liviu Plesoianu, ceilalti doar sa se afle in grupa! Dumneavoastra domnule Adrian Nastase spuneti-ne, cu cine sa votam? Va doresc tot binele!

  20. Blocarea statului: Pe cine va cădea măgăreața?

    Romania momentului este intr-o tripla criza politica. Exista o criza a presedintiei (1), care a refuzat remanierea guvernului. Acest refuz, determinat de incapacitatea presedintelui Klaus Iohannis de a intelege parametrii si functionarea statalitatii, se afla la originea fisiunii de instabilitate a puterilor si institutiilor statului. El, refuzul, poate fi ca acea bataie de aripa de fluture, din teoria “Efectul fluture” (Edward Norton Lorenzo, 1960) care poate produce schimbari dramatice, inclusiv haos, in functionarea unui sistem fizic determinist, sensibil la variatii, chiar infinitezimale, ale conditiilor si relatiilor sale de existenta. Statul este un astfel de sistem fizic si relational. Iohannis ar trebui sa le aiba cu fizica sistemelor, cel putin, este doar profesor de fizica. Teoria si dreptul statului sunt mai speciale, mai complicate.

    Exista o criza a guvernului (2), care a devenit minoritar, in urma plecarii ALDE din coalitia cu PSD. Exista o criza parlamentului (3), care nu mai poate crea o alta majoritate, fara PSD, desi teoretic ar fi posibil, insa aliantele care s-au facut pentru alegerile prezidentiale divizeaza opozitia in tot atatea tabere, in care niciuna nu vrea, ca printr-o mutare gresita, sa-i acorde vreun avantaj celeilalte. Culmea e ca doar PSD si PNL nu au aliante, dar primul este respins explicit, cel de-al doilea prin logica concurentiala, de campanie electorala. Partidele din opozitie se mai confrunta si cu problema de a evita capcana asumarii unei guvernari de tranzitie. Pentru partidul care va da premierul si va forma guvernul de tranzitie poate insemna autoexcluderea sanselor de castig in alegerile parlamentare, oricand acestea ar avea loc, prin preluarea implicita a pasivului guvernului PSD si, explicita, a criticilor la adresa guvernarii care va deveni curenta, ca ascutire a concurentei electorale.

    Deocamdata, magareata cade pe PSD, ca in jocul interactiv sau expresia “pe cine cade magareata?”, prin care cineva are de suportat o neplacere, o acuzație, o pedeapsă etc. fără a fi vinovat. Din multe puncte de vedere, PSD este nevinovat, el si-a facut datoria fata de electorat, neabatandu-se de la programul de guvernare, cu care a fost mandatat. Mai mult, guvernarea PSD este confruntata cu o subversiune incalificabila si inacceptabila din partea presedintelui Klaus Iohannis, care prin respingerea remanierii incearca sa o puna intr-o dificultate din ce in ce mai mare, ca aceasta sa se prabuseasca sub povara de a duce ministerele ramase de la ALDE cu o schema de guvern incompleta, prin cumul de catre ministrii social-democrati. Parerea mea este ca la acest razboi politic va fi un reveres neplacut pentru opozitie, ca guvernul PSD sa intre in istorie ca unul eroic, dedicat social si national, iar premierul Viorica Dancila sa devina o eroina ca Ioana d’Arc sau Ana Ipatescu.

    Incerc sa inteleg de ce Klaus Iohannis nu asteapta motiunea de cenzura, initiata de PNL, si ii cere premierului să declanșeze procedura pentru „o nouă confirmare în Parlament”. Constitutional, doar motiunea de cenzura poate duce la caderea unui guvern. Probabil, exista diverse matematici ale votului pe motiune, cunoscute la Cotroceni, care pot da si un alt rezultat. In fond, PSD are multi fosti membri care pe o secventa foarte scurta si de ultima instanta ar putea sa sustina guvernul Dancila, numai pentru a nu iesi castigatoare cartea PNL-Iohannis. Cred ca cerinta presedintelui este o tactica de a nu expune PNL. Expunand PNL, a carui motiune s-ar putea “accidental” sa nu treaca, Iohannis s-ar expune pe sine.

    Daca toti fug de un guvern de tranzitie, sugerat de Iohannis, solutia convenabila, mai putin pentru PNL si Iohannis, ar fi ca guvernul Dancila sa ramana in functie pana la alegerile parlamentare, care se anunta sa fie anticipate. Dar se pare ca presedintele agreeaza doar un guvern PSD cazut la motiune, care sa conduca tara pana la alegeri. Se vrea deci o victima, un tap ispasitor, pentru input-ul “efect de fluture” pe care Iohannis l-a dat prin respingerea “integrala” a remanierii. Mi-am amintit de filmul “Atunci i-am condamnat pe toti la moarte”, al geniului cinematografic si regizoral al lui Sergiu Nicolaescu, cand cinismul si ipocrizia conducatorilor unei comunitati rurale l-au convins pe “nebunul satului” sa ia asupra sa vina pentru uciderea unui ofiter german, pentru care nemtii cereau vinovatul ca sa-l execute, altfel urmau represalii, care puneau in pericol viata notabilitatilor satului. Nu ca PSD ar fi un “Ipu”, dar cred ca acesta ar trebui “rugat” sa ramana la guvernare, pentru a salva opozitia de la o proasta expunere intr-un guvern de tranzitie. In schimb, PSD ar putea avea propriile pretentii, ca parlamentarele sa fie sincrone cu prezidentialele, iar pentru sustinerea lui Mircea Diaconu, candidatul ProRomania-Alde, acesta sa se inscrie simbolic in PSD, in ultima zi de campanie pentru turul I, urmand, evident, sa-si dea demisia de neutralitate dupa turul II, daca va deveni presedinte.

  21. Vreti sa candidati Dvstra Dle Nastase si sa-i dam la o parte si pe Iohannis, si pe Viorica si pe Barna si pe Diaconu si pe Paleologu ? In cine sa avem incredere dle Nastase, in Dl. ILiescu ? Noi am inaintat prin istorie cu presedinti, regi, voievozi, papusi in mainile marilor licurici. Sa-l rechemam pe marele Burebista sa ne lumineze calea, caci atunci a fost se pare singura data cand am fost stapani la noi acasa si o forta militara de temut.

  22. ASTA place electoratului: un tip mărginit, mediocru, partizan, adept al politicii mărunte, incapabil să se ridice deasupra partidelor ca să aibă o vedere de ansamblu din care să tragă concluzii menite să-l ducă la strategii.
    Președintele PNL cu sediul de lucru la Cotroceni. De aceea e și agreat numai de electoratul PNL.

  23. @ Dom Popescu
    Îmi replicați ironic: „Având în vedere că americanii au pricinuit atâtea rele românilor, în timp ce rușii în toată istoria noastră comună ne-au fost frați ocrotitori, tind să vă dau dreptate.”
    1. Cred că, asemenea japonezului din banc, n-ați aflat că războiul s-a terminat. Probabil sunteți intrigat că Franța și Germania se înțeleg atât de bine după istoria lor comună?
    2. Cred că sunteți de origine basarabeană, pentru că numai basarabenii sunt așa de înverșunați împotriva Rusiei, și atunci vă înțeleg, mai puțin chestia cu „agenții ruși” pe care-i vedeți în oricine critică SUA.
    3. V-ați întrebat vreodată care ar fi fost atitudinea SUA față de noi dacă am fi fost vecini? Ați auzit de vorba „cu cât ne vedem mai puțin, cu atât ne iubim mai mult”? De aceea n-am avut diferende nici cu Argentina sau Brazilia…

    • @Amalia
      1. Sunt creștin și român și apoi orice altceva. Basarabenii sunt români.
      2. Nu numai basarabenii au suferit din cauza rușilor.
      3. Chestia cu „dacă americanii ar fi fost…”, sună ca „dacă baba avea motor și roți era automobil”.
      4. Dacă n-ați observat, vă spun că discuția cu dumneavoastră mă amuză, discuțiile cu trolii (pro) ruși mă enervează. Eu sunt tâmpit că dau atenție unor provocatori.

      Dumneavoastră ați și declarat că nu doriți readucerea Basarabiei acasă, deci cred că sunteți profund îndoctrinată, deoarece mi-e greu să cred că un român neinfluențat poate să respingă un asemenea act de împlinire națională.

      Și cu asta, eu încetez discuțiile pe tema relațiilor româno-americane, româno-ruse sau americano-oricare_alții deoarece, și pe acest forum, a ajuns ca un dialog al surdului cu mutul.

  24. 1.Iesirea de aseara mi-a adus aminte de iesirile fostului presedinte T.B..Daca ne amintim bine, si celalalt iesea undeva pe la orele 18 pentru a pune poporul la curent cu actualitatile politice.

    Din discurs am inteles ca propunerile de inlocuire pentru portofoliile PSD din cadrul guvernului nu sunt acceptate.Propunerile nu vizau ministerele liberale.Stim si ca propunerile fusesera trimise anterior sedintelor si demisiilor aldistilor.

    Refuzul pentru numiri era de asteptat pentru ca este deja un lucru care se intampla cu o probabilitate de peste 70%.Nimic deosebit in refuz.

    Am mai inteles din discurs si ca este nevoie de un „reset al statului”.Un analist cu experienta spunea ca trebuie facuta diferentierea intre „resetul administratiei” si „resetul statului”.

    Personal cred ca „resetul statului”, sintagma auzita cred si la cei care analizeaza cazul Caracal, poate fi realizat in doua feluri:
    -lovitura de stat
    -reforma constitutionala

    „Resetul administratiei”” este o cu totul alta situatie, se face mult mai usor, prin alegeri si corectii/ajustari ale legislatiei.

    2.La TV intre timp, alaturi de cazul Caracal, cu o ancheta foarte ciudat dezvoltata (pare sa fie deliberat tinuta la o viteza aparent foarte scazuta si nu seamana deloc cu ceea ce vezi in filmele politiste americane, unde se aresteaza tot ) , mai apar alte elemente social media, filmulete care sa atzatze aceasta necesitate de reset a statului.

    Trebuie observat cum la ultimul filmulet, individul care filmeaza victima accidentului rutier, nu misca un deget sa ajute.Tipul filmeaza si comenteaza ca la un meci de lupte cu un sange rece nemaintalnit si da vina pe ceilalti.

    Emotia colectiva generala este amplificata (observ un crescendo) si prin intermediul declaratiilor membrilor familiilor victimelor de la Caracal (uneori cu tenta politica evidenta),dar si prin aparitia aproape in fiecare zi a cate unui caz socant, cu un politist/paramedic/jandarm care nu pare sa-si faca datoria.In SUA metoda e utilizata in legatura cu violentele politiei asupra populatie de culoare, deci pare sa fie o reteta.Practic tinta acestei campanii pare sa fie serviciul de urgenta, sa-l numim generic.

    Analizand contextul, ceea ce se intampla in media, emotia deosebita amplificata, precum si componenta politica in plina dezvoltare, se pare, mi se pare, ca cineva doreste sa le faca sa devina una, la un moment oportun, pentru a crea valul popular necesar pentru un ceva (un reset ceva).

    Trebuie tinut cont ca la Ministerul de Interne exista pericolul sa nu fie un ministru titular in curand.
    Dealtfel comentatorii si invitatii TV sugereaza subtil necesitatea unei adunari publice de tip colectiv care sa faca ceva pentru a accelera cazul Caracal, pentru ca „nu se mai poate”.

    In mod normal, intr-un stat normal, lipsa de evolutie intr-un dosar asa important ducea si la demisii/demiteri la astia de fac ancheta.
    La Interne au fost, la STS,au fost, numai la parchete nu e niciuna.Chiar NICIUNA.

    In cazul LCK s-a facut o analiza si s-a propus revocarea sefului institutiei din motivele x,y,z.De ce nu se trece la aceasta procedura si acum, pentru ca mie, ca simplu cetatean, mi se pare ca exista o frana in rezolvarea/descalcirea cazului ca sa ceva.Cu atatia oameni implicati in ancheta nu se poate sa nu existe niste piste deja, cu informatii accesibile si publicului.Lipsa de informare de impresia ca nu se face nimic.
    Trebuie actionat si schimbat si aici ceva ?

    Dupa Colectiv arestarile s-au tinut lant, aici nu se intampla NIMIC vizibil pentru public.A fost arestat doar suspectul principal, restul fiind chemati cand sunt beti sau au chef.
    E ceva deliberat ca sa ceva ?

    E nevoie de un Tudorel Toader sa initieze o procedura de control pe la Caracal sau mai sus ? Doar intreb.Se pregateste ceva si e nevoie de emotie vie si continua?Asta pare.Candidatii la prezidentiale vor folosi aceasta emotie garantat.

  25. Din nou politrucul sas Werner , asa zisul „sef al statului”(functie inexistenta!), face dovada incapacitatii sale de a intelege sensurile cuvintelor . Daca ar fi vorba doar de analfabetism functional , nici n-ar fi atat de grav , dar e ceva mai grav , patologic . Toate aiurelile deversate pe gaura gurii , palesc in fata expresiei , „e nevoie de o resetarea statului”, expresie securistoida , chiar nazista , preluata de d-l Werner . Daca n-ar fi un anafabet functional ,i-as recomanda pres-ului sa citeasca in Dictionarul explicativ al limbii romane , care da o singura definitie pentru ” a reseta =a reinstala unul sau mai multe programe intr-un calculator „??! Poate in germana e altfel. Pentru „stat” Dex-ul da mai multe definitii , cred ca Werner a luat-o pe singura care i se potriveste „stat=sedere ,zabovire , trandaveala” , singurul lucru ce l-a facut de 5 ani , ca sabotor al Romaniei . Vorba romaneasca ” pestele se impute de la cap” si ar trebui sa incepem cu „il capo di tutti capi”, acest pretins sef al statului”(care sef? care stat?) !!

  26. Citeam, acum de dimineata, o stire „tare”, „Alexandru Cumpanasu, candidatura la prezidentiale… ” Daca stirea este adevarata si inclin s-o cred, acest om este dezamagirea momentului. Pacat pentru tot ce a intreprins pana acum in „cazul Caracal”.

  27. Michelle Obama, „Becoming Michelle Obama”.
    „Pentru că oamenii mă întreabă adesea, voi răspunde și aici direct: nu intenționez să candidez pentru vreo funcție. N-am fost niciodată un fan al politicii, iar experiența din ultimii ani (de la Casa Alba, n.n.) nu mi-a schimbat prea mult percepția.
    Resping și acum meschinărie, segregarea primitivă între roșu și albastru, ideea că trebuie să alegem o tabără și să ne limităm la ea, incapabili să ascultăm și să facem compromisuri sau măcar să fim politicoși”.

    O fi și Michelle agentul rușilor…

  28. Zilele astea a aparut un caz foarte interesant si grav, dar televiziunile sunt mult prea ocupate sa-i faca niste campanie electorala domnului Cumpanasu (am inteles ca candideaza la prezidentiale si aplica si un deadline de la care sa-si dea demisia, daca nu-i iese,, dar nu e de 200 de zile).

    hxxps://adevarul.ro/locale/baia-mare/sclavie-maramures-cand-tinerii-refuzau-lucreze-erau-loviti-deoarece-potrivit-supraveghetorilor-munca-era-obligatorie-1_5d6693b5892c0bb0c60cd90b/index.html

    La mijloc apare un asa zis proiect al guvernului german, asa am inteles, se numeste Projekt Maramureş.Sper sa nu existe si un Projekt Romania .
    Stirea a aparut si la bbc online -> .hxxps://www.bbc.co.uk/news/world-europe-49500882
    Deci ne stie lumea si cu dinca si cu sclavie.Sclavia aici e de import.

    Aparent s-a incearcat, cu bani din Germania, crearea unei de scoli de corectie ( intr-un format atractiv), cu niste copii problema, la noi in Romania.Din ce rezulta din stire niste minori erau practic condamnati la munca fortata.Deci un proiect german, sef de proiect german, copii germani ( cu origini etnice variate), cu un knowhow de traditie german, dar pe sol romanesc, si nu oriunde, ci tocmai in frumosul Maramures.Si nimeni n-a stiu nimic pana acum, dupa ani de zile, desi totul se desfasura intr-o localitate.
    Este inadmisibil.

    Pe cand si niste colonii penale, de care sa nu stim ?

    Presa din Romania nu pare sa stie sa mai faca investigatie, acumularile astea de ciudatenii ne arata ca se rezuma doar la can-can si promptereala politica..Pai nu era presa a 4-a putere in stat ?
    Aici DIICOT si-a facut treaba.

    Mai sunt projekte de acest tip in Romania, care sa exploateze minori intr-un fel sau altul ?

  29. Hong Kong, activisti ai unei cauze straine si ostile: Liderii protestelor “pro-democratie”, tineri chinezi spalati pe creier si programati neurolingvistic cu ideologia globalista a rasei „supreme” (”alese”)

    Joshua Wong, unul din liderii protestelor hongkongheze “pro-democratie”, a fost arestat, cu o zi inainte ca un alt protest planificat, dar inca neaprobat de autoritati, din cauza gravelor atentate la statul de drept, ordinea publica si securitatea cetateanului pe care acest gen de manifestari le provoaca in insula de cateva saptamani. Deși mișcarea de revolta din fosta colonie britanica Hong Kong, finantata de fostii stapani, este descrisă ca fiind „fără lider”, realitatea este cu totul alta. Faptul ca revolta este instrumentata de anglo-americani (ultimii facand si ei parte din Imperiu), cu scopul utopic de a reinstala controlul colonial, este un adevar care iese tot mai mult la iveala. In cei 155 de ani de cand Imperiul Britanic a obtinut de la imparatul chinez controlul asupra insulei Hong Kong (1842) si, ulterior, concesionarea pentru 99 de ani (1898), stapanirea metropolitana londoneza a dus o politica asidua de implantare a ideologiei sale rasiste privind superioritatea rasei “supreme” (“alese”). Aceasta ideologie rasista a fost promovata in ritualuri secrete, ale unor organizatii locale oculte, dar pendinte de Imperiu (loji iudeo-masonice), in care prin manipulare ezoterica au fost atrase personalitati asiatice, chineze (hongkongheze) si urmasi ale acestora, stabilindu-se o dominatie ereditara, ale catorva familii, dupa modelul dominatiei ereditare din Metropola Londra. Practic, promotorii rasisti ai ideologiei rasei “supreme” (“alese”), care are o arhicunoscuta originare biblica, au facut o “altoire” a acestei ideologii toxice pe un alt suport biologic, al unor chinezi din Hong Kong, recrutati ca tradatori ai harnicului si mult incercatului de suferinte popor chinez. Operatia sau operatiunea a fost asemanatoare cu “transplantul” ideologic facut pe suportul biologic al khazarilor, fals denumiti si “al treisprezecelea trib”, pentru a li se crea iluzia unei apartenente inexistente, khazarii neavand nimic genetic in comun cu evreii biblici, care aproape ca au disparut, multi din cei care, azi, isi revendica acest etnonim fiind speculatori banali, uzurpatori interesati. Acest lucru se vede cu ochiul liber si la secta spalatilor pe creier hongkonghezi, care au profiluri rasiale chineze, ale rasei galbene, nu ale rasei negroide. Pentru reusita altoiului ideologic al rasei “supreme” (“alese”) pe suport biologic hongkonghez s-au folosit ca “adezivi” nume si practici de cult de inspiratie biblica. Unul din numele utilizate este Joshua, despre care etimologii considera ca vine de la numele evreiesc “Yehoshua”, care poate fi tradus prin “Yahwe (Dumnezeu) este salvatorul”. Acest nume este pomenit in Vechiul Testament, fiind purtat de succesorul lui Moises, care i-a condus pe israeliti spre pamantul promis Canaan sau Tara Sfanta. Joshua Wong este considerat un lider de mulți, datorită rolului său în timpul adunărilor de stradă din 2014, cunoscute sub denumirea de „protestele umbrelă”. Cine priveste cu atentie poza lui Joshua Wong se convinge ca profilul rasial al acestuia este eminamente chinez, fara nicio urma din biblica rasa “suprema” (“aleasa”), numele de “Joshua” fiind doar un element utilizat de globalisti pentru programarea sa neurolingvistica si falsificarea identitatii sale etnonime. Wong si altii ca tine, treziti-va, iesiti din iluzia toxica pe care dusmanii poporului vostru v-au indus-o, prin spalarea creierelor voastre! Voi sunteti chinezi, fiti mandri, intoarceti-va la poporul vostru!https://www.hotnews.ro/stiri-international-23339292-cunoscuta-figura-protestelor-pro-democratie-din-hong-kong-arestata-strada.htm

  30. La momentul asta, cu new-entry-ul Cumpanasu oficializat, lucrurile s-au clarificat, a inceput sa-mi placa si campania electorala pentru prezidentiale, o campanie care parea sa contureze initial un peisaj politic abstract,plicticos si monoton, cu mici puseuri de ura pur gratuita, eventual institutionalizate.
    Daca participa in aceasta campanie in mod serios, cumva neimplicat politic partizan, chiar principial, fara termene autoimpuse de sute zile, si vine cu un program clar si concret, nu generalitati (fac X si Y in felul M), chiar sunt fan (desi aveam indoieli initial).
    Se profila o competitiei cu ceva candidati multumiti sa scoata cate un 1% (alaturi de cei ai partidelor mari), pentru a bifa o prezenta in competitie, asta poate chiar inainte de retragerea din postura meteorica de politician wannabe.Fiecare impingand in fata tot felul de banalitati si lozinci expirate, eventual, ca sa fie.

    Cu domnul Cumpanasu paradigma se schimba.

    Vad doar 2 oameni determinati vizibil sa castige, fiecare avand ceva de demonstrat: pe doamna Dancila, cu dorinta de a arata ca si un politician femeie poate sa mobilizeze electorat la prezidentiale (si are sanse foarte bune in opinia mea cu o campanie profesionista, desi se loveste de niste prejudecati foarte raspandite in Romania, poate chiar in propriul partid), dar si pe domnul Cumpanasu, care de asemenea vine cu niste obiective proprii clare, determinate de experiente si realitati crude ale tarii (observate cam tarzior totusi).

    Domnul Iohanis pleaca cu prima sansa in competitia electorala, bineinteles.

    Eu pe domnul Cumpanasu il inteleg, omul s-a lovit de incompetenta si refuzuri in demersurile sale, am inteles ca a primit si sugestii ciudatele, si probabil ca a realizat ca trebuie niste schimbari, ca trebuie sa se implice cumva, ca sa se poata face ceva (cata vreme lucrurile se misca foarte greu, bazandu-ne pe asa zisa independenta, desi exista niste legislatie).

    In seara asta chiar pot sa spun, dupa ce l-am vazut la R.D. la A3, unde a fost complet coerent, ca are dreptate.
    Poate ca omul nu dorea sa candideze initial, dar pur si simplu s-a enervat, e foarte probabil.In Romania exista lipsa de iod si e un fapt incontestabil.
    Anumite disfunctionalitati, pe care le putem observa toti, trebuie reparate, iar presedintele (ca institutie) e o cheie in a fi rezolvate, daca se implica..
    Un suflu nou, tanar, este necesar in esenta, mai ales la 30 de ani de la Revolutie.

    Mi se par exagerate si injuraturile la adresa dansului, pana la urma are dreptul cetatenesc sa candideze si are si de ce, mai ales daca este un demers serios si angajat.
    La prima vedere pare un „punisher”.
    Trebuie observat ca prin implicarea directa dispare si tentatia altora de a prelua emotia cazului si a o dirija in folosul electoral propriu, desi nu au o legatura si nici nu empatizeaza in mod real. .
    O mare parte a presei nu cred ca va mai continua sa abordeze cazul Caracal de acum inainte, si e lesne de inteles si de ce, nu se mai vede capatul.

    Ambitia opozitiei de a pune un premier nou in preajma alegerilor s-ar putea sa duca la un efect invers celui scontat.Acum pare un bumernag politic.Cu cat imping astia mai tare sa faca si sa dreaga cu atat mai bine le va fi.:) Ca votant le urez „succesuri”.

  31. „Seful Statului” , sau mai rar „Capul” , este o denumire tehnica de genul „conducator vehicol cu propulsie mecanica” .
    Si asa cum „conducatorio vehicolelor cu propulsie mecanica” se numesac soferi, mecancici, vatmani , mecanci-cinductori (la tancuri!) samd asa si sefii de stat sunt : presedeniti, impaqrati, regi, pronti, duci samd etc si uneori „conducaatori” (in statele de tip fascist).Iar in Romania presedintii au fost ” ai Prezidiului Marii Adunari Nationale, ai Consililui de Stat sau ai Republicii. Da tit presedinti.

    Cestia asta cu a zice Presedintelui „Sef al Statului” arata ins aniste insi cu buze dornice de fese „inalte”, sau cum zicea filozofu natiopnale al lichelei indica insi dornici de un Tatuc (Batiuska). Ciudata ca acesti iubitori de batiuska se dau in genl ca find cetitori ai filozofului nationale …. da de data asta preum tircu si pistolu : Qualis rex, talis grex

  32. 1.ALDE a iesit de la guvernare ?

    Pai si DEMISIA de la Presedintia Senatului de ce nu s-a produs ?
    De ce mai sta pe functie iesindul de la guvernare ?
    Cei 3 membri ai guvernului au fost pacaliti sa iasa?
    Postul trebuie eliberat.

    Avand in vedere ca dupa prezidentiale oricum e posibil un restart guvernamental, chiar prin castigul doamnei Dancila, nu cumva functia de presedinte la Senat ar trebui sa revina ori PSD, ori unui independent, dintr-o formatiune/ grup ce nu sustine un candidat la prezidentiale ?

    Totusi e destul de ciudat sa iei la alegeri 45% si sa nu ai nici sefia la Camera Deputatilor, nici la Senat, si sa mai fii dat afara eventual si din guvern.
    .
    Observ ca tratamentul aplicat lui Dragnia pare sa fie reorientat catre premier.
    „Invataturile” national-socialismului (cartea e acum la liber, asta o fi o cauza) sunt aplicate in mod repetat social-democratilor fara o replica in plan legislativ.
    De ce reusesc aia sa ajunga in apropierea premierulu si sa-l insulte, fara nicio sanctiune ? Ar avea curajul sa faca asta cu presedintele ? Dubla masura ?
    Cine-i informeaza si ii dirijeaza ?
    Cine sunt ei ?
    Ai cui sunt ?
    Totusi nu poti sa umbli dupa premier si sa-l insulti ca la usa cortului, doar ca sa demonstrezi nepopularitatea ?
    Absolut orice politician are fani si heitari, dar asta nu inseamna ca, votantii, fie ei pro sau contra, trebuie sa se plimbe dupa el zi de zi, si mai mult decat atat, sa ajunga asa de aproape..

    2.Ce tot ii trag astia cu votul de incredere, in Constitutia Romaniei exista doar mottiunea de cenzura, care nu cred ca are sanse.
    Au gresit to do listerii enuntul constitutional pe care-si bazeaza operatiunea, asa cum nu stiau ca putem face si referendumuri de destituire a presedintelui.
    Cine e papusarul, necititor de constitutie, care tot impinge cretinismul asta la TV-uri si in presa ?

  33. Ca tot vorbeam de amprenta de tip extrema dreapta a atacurilor la adresa PSD si membrilor marcanti, aparute cam din 2016, atacuri care par sa se reinitializeze, dupa o pauza de vreo cateva luni.

    Rezultatele unor alegeri de prin Germania ne (re)confirma cresterea extremei drepte in statele asa-zis civilizate.Germania chiar pare in pericol sa repete trecutul.
    Scorurile sunt destul de socante.Se observa si o crestere a participarii la vot, cu vreo 10%, probabil aici social-media are un rol.
    Nehotaratii par sa fie cei care incep sa decida soarta tarilor in ultima vreme.
    AfD pare sa „manance” din voturile SPD si pare sa isi insuseasca si pe acei nou veniti la urme.Si-au dublat sau triplat scorurile in 5 ani, trendul e crescator si de neoprit.
    Au mari sanse sa treaca de 30% in curand.
    Viitorul suna prost, iar toleranta pentru extreme duce la ce-am vazut si vedem si in Germania.

    hxxps://www.liberation.fr/planete/2019/09/01/elections-en-ex-rda-l-afd-consolide-son-pouvoir_1748613

Lasă un răspuns