Catedrala greco-catolica

Ieri, dupa ce am vizitat Biserica Notre Dame du Liban, aflata pe varful muntelui de la Zouk, unde avea loc slujba de duminica, am intrat in Catedrala greco-catolica Sf. Paul, aflata in apropiere.

Printr-un proces oarecum asemanator cu cel din Transilvania, si aici o parte dintre ortodocsi au incheiat un compromis cu Vaticanul. Catedrala, foarte mare, aflata sus pe munte, cu o vedere superba asupra marii, a fost inceputa in 1906 si a fost terminata in 1998.

16 gânduri despre “Catedrala greco-catolica

  1. LACASURILE SFINTE ,AU FOST SI VOR RAMANE MEREU UN REFUGIUIU DE LINISTE, IN CARE SUFLTUL FIINTEI UMANE , SE REGASESTE CU CEL CARE LA CREEAT. ELE NU POT FI ICNORATE ,DATORITA CE LOR CARE SI AU LOAT UN ANGAJAMENT DE SLUJITORI ,PROTECTORI AI RELIGIEI PE CARE O REPREZINTA .( PENTRU FIECARE DINTRE EI …EXZISTA UN DRUM, CE FACE LEGATURA DINTRE CELE DOUA VIETI! ) LACASURILE SFINTE, REALE , NE PROTEJEAZA SUFLETUL SI NU NUMAI , OFERINDU NE ETERNITATEA LEGATURII NOASTRE CU DUMNEZEU…!( FRUMOASE FOTOGRAFI MAI ALES CE A IN CARE SE REGASESTE LINISTEA CELOR DOUA SUFLETE ,CARE NU CU MULT TIMP …IN URMA SI AU UNIT VIETILE CU AL LOR DESTIN , INTR UN LACAS SFANT! MULTA SANATATE DOMNULE EX. PRIM MINISTRU SI INPLINIRI ALATURI DE CEI DRAGI!

  2. Fragmentarium
    AUGUST 19, 2019 LA 2:09 AM
    „Zuckerman, nu uita, asta este țara ta!”

    Iar ne legam sperantele de un alt ,,descalecat” al Inaltei Porti ?
    Orice ambasador american ar veni in Romania, va promova aceeasi politica de colonizare si inrobire, coloana vertebrala a politicii externe, finisata (imbracata in haina diplomatiei) la Departamentul de Stat si elaborata, in liniile ei directoare, in laboratoarele serviciilor secrete subsumate.

  3. On-topic:
    Imi place catedrala din imagine.

    Off-topic:
    1.Headline-ul cretino-comic al zilei, bagat inclusiv pe TV-uri:

    hxxps://evz.ro/udmr-o-lasa-in-ofsaid-pe-dancila-ce-se-intampla-cu-guvernul.html
    hxxps://www.cotidianul.ro/ce-jocuri-mai-face-udmr-asta-inseamna-ca-psd/

    Pai a sustinut UDMR guvernul la ultima motiune ?
    Pe astia s-a bazat initiatorul ca motiunea va trece si nu invers.

    Sau sar astia de la UDMR ca picati cu ceara, sa fie siguri ca nu sunt asociati cu guvernarea (care e buna in paranteza fie spus – gem magazinele bricolaj de clienti – n-ai loc sa arunci un ac)? Daca nu vrei sa fii asociat cu o guvernare buna, e o alegere pana la urma.

    Nici nu-mi mai doresc, si ca mine multi probabil, ca UDMR sa mai sustina vreun guvern vreodata, indiferent al cui, avand in vedere evenimentele de la cimitir de vara asta.

    Disperare mare pe dreapta, sa fie Dancila singura.

    2.La Buzau un alt nebun a omorat niste oameni pentru ca era nesupravegheat si nesedat, probabil, datorita zilei de week-end.Individul a fost prins totusi de un politist,in timp ce personalul probabil dormea.Daca n-ar fi fost prins probabil ar mai fi omorat/ranit.Evenimentul seamana putin cu cele vazute ocazional in SUA.
    A mai observat cineva ca nimeni nu lauda politistul ?

    3.Sunt foarte curios daca domnul Tericeanu va renunta la guvernare pentru a deveni nerelevant politic in viitorul apropiat, nu ca m-ar interesa ca simplu om soarta vreunui politician.Iesirea ar confirma legenda calului troian.Iesind de la guvernare ar duce la pierderea sustinerii stangii la un eventual tur doi oricum, presupunand ca trece de primul.

    4.Avalansa de stiri cu dementi din ultima luna din Romania (cu dementi criminali), lansarile de rachete nucleare defecte in Rusia, dar si evenimentele din SUA (cu dementi criminali inarmati) sau Polonia ( tanchisti ad-hoc), arata un viitor stralucit pentru omenire.Practic suntem in rand cu lumea civilizata.

    5.Vad analisti politici si ziaristi suparati, pentru ca actorii politici nu se paruiesc inaintea alegerilor.Dar daca anul asta avem o campanie cu aspecte de competitie ciclista, de tip Turul Frantei, cu „iepuri” care se sufoca repede si echipe adverse care asteapta in pluton, relativ relaxate, momentul lansarii pentru finish.

    Si totusi pe unde sunt independentii aia cu zeci de procente, care sa rastoarne electoratul ?
    I-a mai vazut cineva in ultima vreme?

    • @Ioda
      Magazinele de bricolaj sunt pline…Parcă numai ele?…
      Vânzarea de automobile noi a crescut cu 50% față de anul trecut (Agerpres). Asta ce-o însemna pentru opoziție? că oamenii stau nemâncați, nebăuți, neîmbrăcați și fără un acoperiș deasupra capului, și-și cumpără mașini?

  4. Mda.. Asa cum aveam o discutie .. eu nu dactilografiez bine .. altii nu stiu sa citeasca. Sau nu le pasa ce citesc …

    Azi, inaltimea sa (192 cm) cotrocenizata isi deplaseaza fizicu si consoarta pana la Washingtown…. Se zice ca va discuta despe vize, sa avem mai multi soldati americani in Romania si alte cestii din astea ….
    Si se trece cu vederea informatia esentiala : „„Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională” …

    Iohannis a afirmat că impresia sa este că există o „disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite„, făcând referire la OUG 114 şi Legea offshore.

    Ar fi de dorit, pentru că mulţi investitori de bună credinţă sunt îngrijoraţi„, a adăugat preşedintele cu privire la cele două acte normative.

    Şeful statului a mai spus că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic. De asemenea, el a menţionat că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră.

    Ceea ce ni s-a transmis este că vine dintr-o politică globală, nu din ceea ce se întâmplă aici„, a explicat Klaus Iohannis cu privire la anunţul potrivit căruia compania americană Exxon Mobil ar urma să se retragă din proiectul românesc.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-incepe-luni-vizita-in-sua-presedintele-se-intalneste-cu-donald-trump-marti-20-august-1175027

    Clar ? Ca apa chioara de izvor? Ca votca Smirnoff ?! Limpede ca Aviation American Gin ?!
    Auzi la el … „Ceea ce ni s-a transmis este că vine dintr-o politică globală, nu din ceea ce se întâmplă aici
    Intreabre bizonica – da pe mine, pe mine cetatean de rand al Romaniei cu ce ma aranjeaza politica globala a SUA ? Ca pana acum i-a „aranjat” destul de bine pe americanii der rand , asa zisii Jane & John Doe .. care , comparativ cu 1973, muncesc mai mult ptr mai putin. Hai pe bune „aia” cu politică globală au aranjat mai mult China care prin „delocalizari” a devenit atelierul global si azi , mai rau, a si devenit lider tehnologic in ce privesc telecomunicatiile 5G – desi „aia” cu politică globală au scris cateva carti care detaliau impedimentele culturale ptr care chinezii niciodata da niciodata nu o sa .. Ma rog se pare ca chiezii nu citesc chiar toate cartile de „analiza” …

    Stiti ce inseamna acea anuntata „disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite” Mai putini bani la buget … profituri mai mari ptr OMV si Exxon … SI poate, poate abrogarea prevederii aleia ca macar 25% din angajații să fie cetățeni români ….

    Da mai este si Black Sea Oil and Gas Reprezentanţii Black Sea Oil and Gas se aşteapta ca, în anul 2021, când vor pune pe piaţă gazele din Marea Neagră, OUG 114 să fi fost deja istorie, iar impozitul suplimentar din legea offshore să dispară. ( https://www.economica.net/gaze-marea-neagra-bsog-lege-offshore-oug-114-black-sea-oil-gas_165090.html ) ione o fi Black Sea Oil and Gas ? Printre altii este Canadian Occidental Petroleum Ltd. Si cand aud de Occidental Petroleum imi aduc aminte de Armand Hammer … capitalistu’ lu’ Lenin , amic si cu Brejnev si .. decorat cu .. Ordinul Lenin!! A da.. intre timp Canadian Occidental Petroleum Ltd a devenit Nexen azi este CNOOC Petroleum North America ULC proprietate a .. Republicii Populare China (si primul pla… al tarii vrea sedinta a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării care sa interzica cumpararea de tehnologie 5G de la Huawey – de paarca ar exista si alt furnizor!!)

    Mda mda mda ..

    Si securitate energetica ziceti ?

    A cui ?

    Ca Victator Orban se pregateste sa devina „hub” cu gazele din Marea Neagra.

    Insa „aia” cu politică globală din despartamentu de stat potomac e de parere ca ar trebui asigurata securitate energetica a Ucrainei …
    Gigel a al Fridei ne mai dsa sfaturi “gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre. Dar nu uitati ca in SUA am avut o revolutie energetica si am putea incepe sa exportam energie in Europa.” Ca sunt shalke sau din MArea Neagra important e sa fie aprovizonata Ucraina cu gaze din Romania!
    Da de ce din Romania bre?
    Pentru ca Ucraina este un client .. un client de genu „mai bine lipsa” . Platestegreu, cu mari intarzieei, nu are bani, mai si fura din conducta … Daca gaele sunt din Romania pagiba e a Romaniei.. care va trebui sa sutina companiile care pierd bani!
    Limpede ? Ca apa chioara de izvor? Ca votca Smirnoff ?! Clar ca Aviation American Gin ?!
    Asta va „negocia” inaltul (192 cm) personaj din capu’ lu’ Statu’ roman ….

    Si noi ce vom primi in schimb ?!
    O incalcare a Constitutiei ca tot dorim sa avem „Stat de Drept” .

    Adica El, preainaltul (192 cm) isi va lua angajamente in numele Romaniei. Care angajamente vor fi impuse tale quale Parlamentului , Guvernului .. desi .. desi art 91 al Constitutiei cam zice altfel ….

    Noi ? Si batuti si cu banii luati vom zice mersi ca ne-ati @@@@!!!

    • @ Ghitza
      Cred că problema lui e, stimate Ghitzișor, că îl obosește grafia dv grăbită, în sensul că trebuie să facă eforturi să ghicească unele cuvinte.
      Dar e ca în testele alea hazlii: dacă reușești să înțelegi textul de mai jos, ești un geniu:
      Săbxnuzsînlrdrăzofneștijvsăszaslhpiriutmaidcsus.

  5. Tot un mic off-topic, pentru ca am observat o atitudine la unii din penele:

    Ca cetatean roman ma simt indreptatit sa intreb in legatura cu necesitatea unui referednum, raportat la modul de exploatare a gazelor naturale, fie ca e vorba de resurse off-shore (mai ales), fie ca sunt terestre.

    Daca din exploatarea celor off-shore Romania nu va obtine profit la buget si scaderea pretului in piata interna, atunci, fie tevile sa treca pe teritoriul altui stat (sa ocoleasca teritoriul national si plajele si aia sa-si plateasca paza platformelor), fie, daca trec pe teritoriul Romaniei, sa se aplice o taxa substantiala de trecere pentru a compensa.

    Suntem prea saraci sa le mai dam si pe-astea degeaba, raportat si la costurile unei ierni pentru o familie normala in Romania.Desi suntem intr-o zona temperata, utilizam vreo 6 luni incalzirea.

    Asta este esential, cel putin pentru mine, in legatura cu viitoarele alegeri.
    Politicienii sa fie mai putin generosi cu resurse care apartin tuturor si care garanteaza atat linistea sociala, dar si o economie performanta in zona. Viitorul este energie, daca o ai existi, daca nu … ghinion.

    • Constituția prevede concesionarea resurselor, care sunt în proprietate publică, deci nu pot fi vândute, așa că nu e nevoie de referendum.
      Problema nu e concesionarea, ci legea care reglementează impozitele, redevențele…și procentul minim de desfacere pe piața românească, deci stabilirea unor condiții avantajoase pentru stat și Buget.
      Proiectul elaborat de Dragnea și ai lui nu convine companiilor-mamut care vor să ia în concesiune exploatarea. La licitație pot participa și firme românești, dar asemenea firme uriașe nu există.
      Trebuie făcut în așa fel încât să fie mulțumite și capra, și varza, altfel stăm cu resursele în pământ și asta nu se face, e chiar o prostie.

      • Draga Amalia

        distictia ce o faci este inutila.

        Caci daca concesionez o resursa conusmabila si finita …. nu o mai am.. Ca sa simplific – daca tu mi-ai „concesiona” o sticla de .. sa zicem de Jidvei plina te-ai astepta sa fie altfel decat goala cand ti-o returnez?

  6. Isi mai aduce cineva aminte de masacrele Vaticanului si hasburgilor pe vlahii din Cehia? Nu, si toti acesti morti sunt eroi nationali in Cehia …. care ii respeta si in schimb la noi BOR si istoricii nici nu-si aduc aminte de ei.
    Catolicizarea romanilor a inceput cu masacrarea romanilor din Cehia in care cine refuza apostazia era omorat impreuna cu toata familia.
    In schimb la noi BOR a ajuns o biserica de ocupatie a grecilor si a sarbilor boicotand orice sprijin pentru romanii din sudul Dunarii si cel mult de ochii lumii cateva formalitati….cu o arhipiscopie fantoma prin Timoc si in rest…. boicot. La discutiile pe mega-moscheie a fost exclusa din start Albania cu pastrarea tacerii pe 100000 de aromani in proces de grecizare cu bani si pensii de la statul grec. Aaaa, asta nu stiati? Statul grec in faliment si pe imprumuturi de la statul german ofera pensii si bani aromanilor care se grecizeaza si se declara greci…..

  7. In timp ce Dvs. vizitati casa Domnului, biserica Notre Dame du Liban, aici pe maluri dambovitene si nu numai, se intampla lucruri. Doua care mi-au suscitat atentia, vizita Presedintelui Republicii in SUA si alta inaugurarea unei autostrazi, construita de chinezi in tara vecina Serbia. Astept cu nerabdare cateva referiri ale Dvs. pe aceste teme interesante.

    • @ Anonimul
      „Celebra” autostradă sârbească de 63 (!) de km a fost începută în 2011…
      Ailaltă, cea de 500 km, a fost construită în 40 de ani (!)…

  8. @Amalia
    E corect, nu pot fi vandute in sine, dar folosul utilizarii trebuie sa fie macar la un 50/50.
    Pastrarea resursei in sol nu e o paguba, practic raman conservate pentru un moment viitor, cand va fi profitabil sa fie extrase si pentru stat, nu doar pentru un tert grabit..
    Pentru ca viata planetara evolueaza si rotile se mai si intorc, in lipsa unei solutii profitabile acum, pot fi tinute si pentru mai tarziu, nu se strica.

    Oricum, in legatura cu resursele conceptia mea este diferita, statul trebuie sa fie cel care extrage (chiar daca prospectiunea o poate face un privat platit pentru efort ) si comercializeaza, si pentru ca e democratie/piata libera/bla-bla, conform pretului pietei..La asta ma refeream de fapt cu referendumul, la o mica modificare in constitutie.Rusia nu e vreun mare industrias dar din vanzare de armament si gaze o duce bine si sub embargo, si are si prieteni in Europa (datorita robinetilor)..

    2.Galceava dintre ALDE si PSD are ca obiect desemnarea unui candidat la prezidentiale.Corect ?!

    Dar daca ambele partide sustin un tert, spre exemplu pe doamna Ramona Ioana Bruynseels, ca tot am auzit la radio un interviu.
    Personal o gasesc simpatica si din ce-am auzit in interviu isi doreste constructie si buna inelegere.
    Din ce-am inteles a facut scoli bune, a lucrat la niste multinationale, s-a iimplicat in niste campanii de ajutorare a unor copii ce provin din medii defavorizate si are si o orientare politica mai de stanga.Si este si un politician nou.Sincer nu vad nimic negativ in legatura cu dansa.
    Se potriveste si pe zona de centru-stanga doctrinar, este pro-SUA, are sustinere de la o anumita zona media, e politician nou, a lucrat in mediul corporatist, in concluzie chiar are un bazin electoral virtual excelent.

  9. 1.hxxps://www.romaniatv.net/o-noua-zi-decisiva-pentru-coalitia-psd-alde-dancila-si-tariceanu-se-intalnesc-la-vila-lac_487307.html

    „Liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu a delcarat că, în cazul în care ALDE iese de la guvernare, partidul ar trebui să intre în opozitie. Social-democratul consideră că PSD nu trebuie „să meargă pe varianta Guvernului minoritar”.”

    O teorie distractiva, in opinia mea, bineinteles.vad ca e foarte apreciata la anumite trusturi media.Nu va plange nimeni dupa guvernul PSD, lumea va merge mai departe, iar renuntarea la putere va duce la convingerea ca PSD nu poate si nu va aduce voturi.Asta gandesc eu.La locale cu guvern non PSD nu vor fi „succesuri”.

    Daca lasi guvernarea din mana, desi poti s-o ai in continuare, ca sa nu fii „minoritar”, inainte de trei randuri de alegeri, sa aibe ceilalti painea si cutitul, in speranta ca vei pastra/aduna mai multe procente probabil, la alte alegeri, din opozitie, ca sa guvernezi tot minoritar sau intr-o alta alianta, intr-un alt viitor, trebuie sa fii un optimist incurabil.

    Intrebarea care se pune este daca este posibila solutia guvernului minoritar dupa prezidentiale, iar daca nu este posibila, abia atunci se pot forta alegeri anticipate si trecerea in vreo opozitie.
    Guvernul Dancila poate guverna pana in decembrie fara probleme, tot ce trebuie sa faca PSD este sa traga sa castige alegerile prezidentiale, nimic mai mult.
    Sau alegerile prezidentiale nu mai intereseaza pe nimeni in PSD ? Toata campania electorala a celorlalti candidati, la plecarea PSD de buna voie, va consta in aratarea cu degetul catre guvernare, chiar daca unii or mai fi facut si parte din ea pe ici pe colo.

    2.Ieri s-a semnat un memorandum intre GUVERNELE Romaniei si SUA pe tehnologia 5G (care chiar nu ma intereseaza in sine), asta titreaza toate ziarele(pot pune linkuri, dar n-are sens).Nu sunt sigur, dar la mesele cu cei doi presedinti, aratate la TV, in praime taime, premierul Romaniei parca n-a fost prezent.Deci cum au putut semna guvernele memorandum pe 5G daca premierul nu era acolo ? O dilema constitutionala pe care nu o pot deslusi.

    Constitutia Romaniei zice :

    „ARTICOLUL 91
    (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
    (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

    ARTICOLUL 102
    (3) Guvernul este alcătuit din prim-ministru, miniştri şi alţi membri stabiliţi prin lege organică.”

    Parca in economiile non etatiste , liberale, totul are loc in baza jocului intre cerere si oferta si nu in baza unor masuri discretionare.
    Pai ori suntem liberali ori nu mai suntem.
    Toti fac afaceri cu chinezii numai noi stam si renuntam la tot felul de tehnologii (grupurile de la Cernavoda) ca sa fim politically correcti si saraci lipiti.
    Electronicele pe care le cumpara americanii in SUA, de la smarfoane la TV-uri sunt fabricate in China nu pe Luna.
    Dar daca democratii in SUA pun de-un impeachment in lunile urmatoare?!
    Vor mai vota uzerii de ifoane cu Trump dupa scumpirile ce vor urma curand ?

    • Si8 cvui ii pasa de ce scrii in Constitutie?

      Ca „Staul de Drept” zice ca Presedinetele are legitimi9tatea . Curios insa este ca atunci cand presedinte era Olescu, asles cu 85% sau 61% nici dracu nu mai zicea de „legitimitate”

Lasă un răspuns