In Liban (IV)

In zona Faqra, am vizitat ruinele unui templu roman, construit prin secolul III, si inconjurat de stanci. De altfel, in Liban s-au suprapus mai multe civilizatii – feniciana, greaca, romana, cruciata, otomana, franceza.

In apropierea acestor ruine, la Faqra, la 1800 de metri, se afla o moderna statiune de ski, cu sute de vile si hoteluri, restaurante, discoteci, cu o importanta infrastructura pentru ski.

8 gânduri despre “In Liban (IV)

  1. E .. e .. imi aduc aminte ca la un moment dat citeam interviul unui libanez . Unu mai cu „greutate” . Si ala zicea „Suntem platiti sa ne batem. Armele costa, munitiile costa, militarii trebuie sa manace , de unde banii astia ?! Deci cineva p0lateste ca sa fie razboi … ”
    Mda mda .. cine oare?
    Nu stiu. Nu zic decat ca .. ca la 1970 (cand i9nmca era pace) Libanul era „Elvetia” adica bancile libaneze promeau depurnerile din zona, y compris Golful. Da fara nenorocitu ala de razboi civil bancile libaneze ar fi avut ENORM de ulti mbani de gestionat. Ptr tineri si uituci – in 197e a avut loc Razboiul Kippurului urmaat de Prima Criza Petroliera .. cadn pretul unui baril de petrol a urcat brsuc de la cca 2 $ la 9 $ la incepout de 74 si s-a strabilizat pe la 18$ barilu …. (si secii au inceput sa se roage „Si Allah invata0ne ce sa facem cu banii aia!!!”

    A! Si nu estes adevarat ca toti crestinii se bateau cu toti musulmanii .. „Militii” adica armate proprii aveau si ortodocsii .. dar militiile lor aparaua decat localitaile proprii .. adica repingeau armat orice incercare a militiilor musulmane sau maronite sa intre in zona aclor localitati. Si de regula erau sprijiniti de musulmanii din acele localitati sub deviza „fara nebuni va rugam!!” . A .. si a fots o stire .. in cea mai rea perioada… In nu stiu ce localitate cu destui ortodocsi incat s afie un scaun protopopial .. in seara de dinate de Invierea (stil ortodox) mulftiul local a vizitat protopopul, laq- firtirisit pe el si comunitatea ortodoxa in numele lui si a musulmanilor din localitate si a asigirat ca va fi liniste … In urmatoarele 3 zile localitatea a fots pazita exclusiv de musulmanii „locali” ptr ca ortodocsii sa poat sarbatori in liniste (las ca in alte zile .. alea sfinte ptr musulmani ortodocsii asigurau paza ). Cu 2 saptamnni inainte Pastele catolic prilejuise noi ciocniri …..

    Alta . maronitii si musulmanii se intelesesera sa „neutralizeze” o localitate. Asa ca au predat-o unei forte neutre – militia Partidului Comunist Libanez!!!

  2. West Nile stricke again!

    2 august 2019 Numărul cazurilor de infecţie cu virusul West Nile în acest sezon a ajuns la patru. A fost înregistrat şi un deces ( Citeste mai mult: adev.ro/pvlarq )

    West Nile este un virus de meningita … “importat” de pasarile migratoare.
    Aparut prin Romania cam acu’ 27-28 de ani. Pe vremea aia bantuiam un spital (de copii) pe motive profesionale. Practic lucram in spital – asta inseamna ca stateam cu doctorii .. inclus cafele, bautura (preferata fiind Baraks palinka de piersici) –suficienta sa nu zic multa!- si .. tacalale!
    Si taman bine ca au apaarut primele cazuri de West Nile. Eu mai dobitoc si mai fesenist ziceam ca o boala se poa propaga si asa si ca vem “pasaj” (migratia pasarilor) mare. Medicii radeau de idiotenia ministrului sanatatii (Iulian Mincu) – “auzi ce-I bubuie capul fesenistului asta criptocomunist! Sunt idioti si ne cred idioti!!” si explicau competenti ca pasarile mirataoare nu pot pruta molime..
    Acu’ sa nu credeti ca aia nu stiau meserie…Stiau … Insa ei citeau Romania Libera si erau “pe linie”! Asa ca expimau opinia politica corecta.

    Guvernu FSN a trecut … Ministrul „incompetent” a fost schimbat si in 2015 a plecat la loc cu verdeata

    West Nile a ramas…

  3. FIECARE TARA , ARE ISTORIA SI FRUMUSETEA EI , DIN PACATE , IN UNELE TARI , TRECUTUL RAMANE NESEMNIFICATIV DATORITA UNUI PREZENT, EXSAGERAT… DE DEZVOLTAT , IAR ALTELE CE SUNT TINUTE SUBCONTROL PENTRU UN ANUMIT INTERES , SE MANDRESC CU IMAGINEA , IMAGINILE REALIZATE DE CEI DIN TRECUT. LA NOI, ROMANIA ,TARA CARE CANDVA SE MANDREA CU MICUL PARIS SI NU NUMAI , AM ICNORAT TRASATURILE TRECUTULUI INDEPARTAT, CAT SI PLACUTELE TRASATURI, BENEFICE… ALE TRECUTULUI APROPIAT DE PREZENT . SANSE SUNT ,PENTRU CA ROMANIA SA SI RECAPETE IMAGINILE AMBELOR TRECUTURI , DACA EXZISTA OAMENI CU GANDIRI COERENTE BENEFICE, PENTRU UN POPOR CE SI PERDE TREPTAT GANDIREA POZITIVA, CONSTRUCTIVA SI NU NUMAI . ( MULTA SANATATE SI O VACANTA, CU ZILE DE NEUITAT!)

  4. Probabila neloialitate fata de tara nativa nu va mai avea loc: Adrian Zuckerman, respins de Senatul SUA pentru functia de ambasador in Romania

    Ambasadorul american Hans Klemm va trebui sa-si amane plecarea din Romania, dupa ce succesorul sau, Adrian Zuckerman, desemnat de Donald Trump, a fost respins de Senatul SUA. Motivul respingerii sunt acuzatiile de hartuire sexuala. Totusi, la audierea din iunie, Zuckerman parea sa fi trecut de riscul respingerii. De aceea, scepticii cred ca motivul invocat oficial nu este cel real. SUA recurg la doua parghii politice si diplomatice de “stopping”, susceptibile de a nu avea legatura cu realitatea, “hartuirea sexuala”, in interior, “coruptia”, in exterior. Mai probabila este ipoteza ca supervizorii diplomatiei americane si-au dat seama ca numirea ca ambasador a lui Adrian Zuckerman, un evreu nascut in Romania si vorbitor fluent de limba romana, plecat in SUA cand avea 10 ani, ar putea fi mai degraba o sursa de incurcaturi, decat de promovare a intereselor Americii. Protejatul lui Trump a facut greseala, personala sau i-a fost indusa, de a exprima niste exigente unilateraliste si maximaliste ale tarii sale de adoptie, SUA, fata de tara sa nativa, Romania. Acest tratament cvasi-colonial din partea unui roman plecat din tara nu are cum sa fie bine primit de catre romanii de acasa. Romanii nu sunt nationalisti (oricum, sunt foarte departe de nationalismele evreiesc si american), dar sunt rationalisti, adica deschisi si liberali, angajati in sustinerea echilibrului si avantajelor echitabile, in relatiile internationale. Ei ii iubesc pe toti care s-au nascut pe pamant romanesc, dar le cer si loialitate de co-nativi. Romanii s-au bucurat cand au auzit ca Zuckerman vine ca ambasador al SUA in Romania, pentru care nutresc speranta unei solidaritati co-native. S-ar parea ca SUA evita sa faca din nativitatea lui Zuckerman un teren de joc politic, cu scoruri posibil surprinzatoare. Daca evreul roman Adrian Zuckerman va fi respins definitiv, in septembrie, cand Senatul SUA va relua discutia si va adopta decizia finala, va fi un semnal ca nu se doreste un ambasador cu empatie nativa pentru romani si ca se va continua dezagreabilul stil Klemm, de imixtiune, contrar statutului diplomatilor, stabilit de Conventia de la Viena (1961). https://evz.ro/adrian-zuckerman-respins-de-senat-era-propunerea-pentru-ambasada-sua-la-bucuresti.html

    • Taci, mă, fragmentov că iar vorbești prostii.
      1. N-a fost respins. Discuția a fost amânată pt. începutul lui septembrie.
      2. Cel care a provocat întârzierea este senatorul DEMOCRAT Bob Menendez pentru hărțuire sexuală, tactica preferată a democraților pt. a-l șicana pe Trump.
      3. Zuckerman este un „rău” din punctul de vedere al progresiștilor din tabăra Clinton/Obama.
      4. Aducerea unui ambasador dur în România ar schimba complet direcția progresist-liberală a actualului ambasador, susținător al politicilor germane.

      Cu alte cuvinte, tovarășe fragmentov, te ia cu fiori că nu va mai continua politica lui Klemm?
      Mai bine fă niște analize despre Rusia. Dar văd că pe direcția aia nu îndrăznești să spui nimic. Transmiți cumva direct de la Moscova și nu-ți mai pun aia la dispoziție troleibuzul?

  5. Din cele mai vechi timpuri pe teritoriul actualului Liban s-au dezvoltat mai multe civilizatii care au lasat ceva in urma pentru bucuria ochilor nostri, insa nu stim ce va lasa actuala civilizatie pentru viitorime.

Lasă un răspuns