In Liban

Sunt, de ieri, in Liban. Am fost invitat pentru cateva zile de un vechi prieten, fost ministru de externe al Libanului din perioada cand conduceam si eu externele. Au trecut aproape trei decenii. Intre timp, a candidat si el ( fara succes) la presedintia tarii.

Aseara, am l-am ascultat pana tarziu in noapte cu o analiza extraordinara despre ce se intampla in tarile arabe, inclusiv in Liban.

15 gânduri despre “In Liban

  1. Sa ne impartasiti si noua analiza. Poate intelegem mai bine, de ce se doreste mentinerea destabilitatii in lumea araba de catre occident?

  2. O tara pasionanta, pe care am avut privilegiul sa o cunosc indeaproape. Libanul a rezistat pana acum socului refugiatilor sirieni insa, va amintiti, dle profesor, ca in cazul refugiatilor palestinieni urmarile s-au vazut abia dupa 25 de ani si au aruncat Libanul in haos.
    A doua oara cand a fost in executiv, prietenul dvs a avut ghinionul de a intra in conflict cu cel mai puternic om al tarii de atunci, Rafic Hariri.
    Va recomand sa vizitati manastirea si universitatea de la Balamand. Poate gasiti lucrarea Le Memorial du Liban de Joseph Chami. Sunt vreo 9 volume, oarecum independente intre ele pentru ca sunt structurate cronologic pe mandate prezidentiale, insa este excelent documentata si ilustrata.
    Vacanta placuta!

  3. MA BUCUR DIN SUFLET PENTRU DUMMEAVOASTRA , CA INCA SE MAI GASESC, PRIETENI AUTENTICI AI TRECUTULUI ,CE NU UITA PRIETENIA SI PRETUIESC REANTALNIRILE. VIATA FIINTEI UMANE, CU AL SAU DESTIN, ARE PERIOADE CAND LINISTEA SI RELAXSAREA SA , SUMT MAI BENEFICE, DECAT GANDIREA SI COMPORTAMENTUL NEADECVAT A UNOR FIINTE „UMANE ” CE TRAIESC SI SE INMULTESC NECONTROLAT. ( UNEORI, TIMPUL NE FOCALIZEAZA PE PARCURSUL SAU , IMAGINI PLACUTE CU AL LOR MEDIU, IN CARE NE INVITATA SA LE TRAIM SI SA LE SIMTIM .) MULTA SANATATE SI O RELAXSARE BENEFICA PENTRU DUMNEAVOASTRA SI NU NUMAI!

  4. Candva Elvetia Orientului, Libanul ramane o tara in calea marilor interese geopolitice.
    Poate, in limita timpului disponibil, ne expuneti cateva pareri de cum ati gasit Libanul, Beirutul de azi si prietenii de acolo.

  5. Libanul era considerat Venetia Orientului dar din păcate războiul civil din perioada 1975 – 1985 a transformat țara in ruine așa cum este astăzi Siria. Spun acest lucru pentru ca am vizitat Siria insinte de 1990 și am vizitat ulterior și orasul Zahle din Liban și împrejurimile acestei oraș inclusiv situl arheologic de lângă granița Libanului cu Siria.Orientul Mijlociu este o zona mirifica din păcate astăzi a fost umbrit de acest conflict intern din Siria căruia i-au cazu victime peste 500.000 de oameni, cu orașe și așezări distruse.Ratiunea trebuie sa încingă iar zona va trebui sa renască ca pasarea Phoenix și acest lucru este inevitabil!

  6. Motanul încălţat, văd de către noua politică Rrezistentă la tot ce-i românesc ne arată că Dan Barna acuză scoaterea din context a spuselor sale !
    Din context , un anumit „context” , a fost scos şi acest Barna, dar voi vedeţi paiul din ochiul PSD, nu Bârna din din ochiul ascuns al serviciilor atot văzătoare şi stabilire de ierarhii din pix la toate alegerile din ultinii ani ! ! Din mâneca cui este scos Barna cu ai lui, nu-i prea greu de ghicit ! Dar e mai greu de demonstrat, deocamdată !
    Iar „oameni noi, neimplicati pana acum in politica din tara” sunt implicaţi până-n gît în reţele politice din afară, deloc fidele Statului Român şi intereselor sale !
    Cît despre „prospeţimea”.de care vorbeşti şi o aduci ca argument esenţial în susţinerea lor, îţi amintesc că deşi politica-i curvă, nu suntem totuşi un bordel, unde asemenea „prospături” ar fi mai mult decât binevenite, dar şi necesare şi pentru clienţi, dar şi pentru patroni !
    Nu suntem un bordel, ci doar o COLONIE !

  7. Ar fi interesant sa ne spuneti si noua analiza prietenului dvoastra despre ce se intimpla acum in tarile arabe.

  8. Khraibani Ghassan sunteți un om extraordinar de mare valoarea tot respectul un fost coleg de trei decenii spune mult acesta invitație,ne mîndrim de omul Adrian Năstase omul care a trăit politica si inca o trăiește, Felicitări Domnule cel mai bun om politic al România!

  9. M-am săturat de atâta „reformare”. Tot ce s-a „reformat” e pus jos: domenii de activitate, țări…La dracu cu reformele! Nu eram, dar am devenit conservatoare. I”m a Torry…

Lasă un răspuns