Propunere: Ziua de 10 august să fie stabilită ca Zi a Portilor deschise la guvern

La 1 septembrie 2004, am organizat, ca prim-ministru, pentru prima dată, o Zi a Portilor Deschise la Palatul Victoria.  In 2004, fiind vorba de o premiera, am tinut ca principalul ghid sa fie un istoric, pentru că si aceasta cladire are semnificatia ei, chiar daca nu si spectaculozitatea altor sedii de institutii publice, fiind, totusi, una dintre cele mai importante constructii in stil modernist din Romania.

Această initiativă a fost continuată de guvernul Ciolos si, apoi, de guvernul Ponta.

Tinand seama de atmosfera amicală in care s-au desfăsurat protestele de aseară, de ambianta de dialog intre jandarmi si cei 25 000 de reprezentanti ai diasporei si ai societătii civile din România, imi permit să sugerez ca ziua de 10 august să fie stabilită, prin lege (eventual printr-un referendum de revizuire a Constitutiei) ca Zi a Portilor Deschise la guvern.

18 gânduri despre “Propunere: Ziua de 10 august să fie stabilită ca Zi a Portilor deschise la guvern

  1. De acord, asta ar fi incununarea penibilului atins de Guvern, care le-a multumit demonstrantilor pentru ca l-au injurat fara violenta si fara sa-l scuipe!!!
    Ce dor imi e de Dl Iliescu, adevarat BARBAT politic! Poate peste cateva zeci de ani sa mai apara cineva similar!

  2. Ciorba reîncălzită

    Figura n-a ţinut cu marea manifestaţie «Diaspora bis» din 10 august. Organizatorii au anunţat 250.000 de demonstranţi, dar însăşi mass-media pro-opoziţie a făcut caz doar de 20.000 – probabil cel mult 10.000 s-au adunat în Piaţa Victoriei. Mitingul s-a cam fâsâit, deşi se miza pe un entuziasm popular similar celui de anul trecut, ori celui legat de mobilizarea generală împotriva celebrei Ordonanţe 13, sau analog Golaniadei din Piaţa Universităţii (aprilie-iunie 1990) când, în urma atacurilor de o violenţă extremă asupra instituţiilor statului regizate de partidele istorice şi transmise în direct la televizor, minerii din Valea Jiului au venit la Bucureşti să instaureze ordinea – aceiaşi minieri la care dreapta a apelat mai târziu şi i-a adus să răstoarne guvernul Roman. De fiecare dată, nemulţumită că nu a câştigat alegerile, opoziţia de dreapta din România a recurs – cu sprijin extern din partea membrilor familiilor politice europene de dreapta – la mişcări de stradă insurecţionale, practic încercări de lovitură de stat. Mai recent, inclusiv sub masca Diasporei.

    Un aspect total nefiresc, deoarece românii din Diaspora şi-au părăsit ţara din cauza sărăciei, iar acum sunt îndemnaţi să conteste un guvern care în timpul mandatului său a mărit salariile şi pensiile, şi continuă această politică în ciuda presiunilor interne şi externe la care este supus. În felul acesta, cei aflaţi în deplasare (Diaspora), influenţaţi de propagandă şi de mass-media, au devenit oficine ale partidelor de dreapta din România şi atacă politica socială a actualei guvernări pentru a aduce în loc formaţiuni politice ce îşi manifestă în permanenţă intenţia de a îngheţa nivelul de trai, deci de a permanentiza situaţia în care România pierde în fiecare an prin emigraţie un număr important din populaţia sa activă – echivalent cu pierderile provocate de un mare război.

    Ieri însă, deşi dreapta românească a folosit în continuare intoxicarea mass-media, cei prezenţi în Piaţă s-au agitat, au scandat lozinci anti-guvernamentale, unii turbulenţi s-au manifestat din nou dar mai puţin agresiv, în general frenezia violentă a scăzut. Să fi fost interesul „protestatarilor” de vocaţie acaparat de cazul Caracal, festivalurile estivale ori alte probleme de vară specifice ?

    De fapt, a fost vorba de o manifestare „electoralistă”. Partidele de dreapta încearcă în această perioadă pre-electorală (dar, de fapt, electorală) să-şi mobilizeze oamenii, să-şi arate forţa şi să înghesuie PSD-ul. Numai că, după ce s-a întâmplat în Franţa cu Mişcarea Vestelor Galbene unde excesele represiunii brutale au provocat chiar pierderi de vieţi omeneşti, a slăbit sprijinul internaţional faţă de mişcările insurecţionale ale dreptei româneşti, astfel încât partidele din opoziţie nu s-au implicat activ, inclusiv pentru a-şi menaja eforturile şi propaganda în vederea campaniei prezidenţiale. Liderii partidelor de dreapta care au apărut episodic în Piaţă au făcut-o în calitate de particulari, oferind consumatorilor doar … o ciorbă reîncălzită şi fleşcăită.

    • @M.E.Petculescu: „În felul acesta, cei aflaţi în deplasare (Diaspora), influenţaţi de propagandă şi de mass-media, au devenit oficine ale partidelor de dreapta din România şi atacă politica socială a actualei guvernări pentru a aduce în loc formaţiuni politice ce îşi manifestă în permanenţă intenţia de a îngheţa nivelul de trai … ” bla, bla, bla, bla, înfierare proletară dintr-un articol de fond din Pravda sau Scânteia.
      Dumneavoastră confundați din greu progresismul cu ideologia dreptei. Adică USR este partid de dreapta? Sau tot ce nu-i PSD este dreapta?
      Cât despre influențarea prin propagandă, observ că dumneavoastră sunteți extrem de afectată dacă o tot dați cu mitingul diasporei.
      Dacă printre cei DIN ȚARĂ care provoacă dezordine permanent se găsesc și câțiva care, asemeni dumneavoastră se află sub influență 🙂 citind prea multă propagandă, bat drumurile europene în lipsă de altceva serios, ați și etichetat diaspora ca fiind instrumentul de distrugere a țării.
      Hai la luptă de clasă, nu-i așa?

  3. Adrian Năstase: „… protestele de aseară, de ambianta de dialog intre jandarmi si cei 25 000 de reprezentanti ai diasporei si ai societătii civile din România…”
    =====
    1. Personal nu prea vad cum protestul poate avea loc într-o ambianță de dialog. Mă rog, sunt eu incapabil să înțeleg.
    Poate unii zbiară și alții aprobă.
    2. Tot ca un punct de vedere personal, sunt deranjat de formula care deja învrăjbește societatea românească: reprezentanții diasporei.
    Mă gândesc că poate a fost un congres, vreo adunare generală sau mai puțin generală a diasporei care si-a desemnat niște reprezentanți să protesteze.
    Altfel se preia formula presei de „calitate” care o tot dă cu niște reprezentanți ai diasporei numai de ei știuți.
    3. Dacă totuși nu există reprezentanți, atunci despre ce dialog poate fi vorba?
    Că, după cum s-a relatat, cică niște protestatari de profesie (Dide, Ceaușescu), am trăit să aud și de meseria asta, le-ar fi închis gura unora veniți din diasporă, strigând: „securiștilor voi n-aveți voie să vorbiți”. Probabil în spiritul dialogului de care vorbiți.
    4. Nu vă supărați, dar nu v-am înțeles intenția cu această propunere. Înțeleg să existe inițiative de pace socială, dar trebuie să existe niște elemente pe care să se bazeze.
    Ori aici, doar faptul că nu s-a mai aruncat în jandarmi, să constituie motiv de pupat de către guvern mâna ridicată care încă ține bolovanul în mână?
    Zău, mi se pare prea de tot.

    Dar mă rog, este punctul dumneavoastră de vedere și, ca urmare, dumneavoastră vă asumați impresia pe care o creați.

      • Mă bucur că m-am inșelat. După un drum obositor Miami-București-Izvorul Mureșului, se mai întâmplă. Dar am văzut că și presa a luat în serios propunerea. Știu eu cum se interpretează?
        A propos, la București nu am făcut escală la „mitingul diasporei”. Am trădat 😉

      • Si o statuie in fata Guvernului, cu un protestatar legat de gard ar fi utila sau cu stegarul dac … ca monument al prostiei

  4. Nu e rea ideea, unii din pacate daca se duc sa viziteze „portile deschise” nu stiu pentru ce o fac. A ajuns si ziua asta de 10 august mare zi de referinta in istoria Romaniei. Ma uitam la celebrarea de la Marasesti, in afara ca s-a cantat in limba engleza, a fost fastuoasa, insa parca i-a lipsit ceva. Desteapta-te romane.

  5. E … e e ceva .. legat de proteste de ca cine e protestatarii (de ex un șef de cabinet și asistent parlamentar în Parlamentul European este diasporitan? Si ce reprezentativitate are asa un diapositan? ) samd etc … insa ramane o problema : cine este diasporitanii si ce vrea ei ?
    Na de o pilda .. o pereche de 48 de ani (fiecare) care au emigrat in Germania

    Să ne găsim un job bine plătit, nu neapărat ca să punem bani deoparte, ci să ne permitem să luăm masa în oraş, să ne bem cafeluţa în oraş.
    Aici, în Germania, Laurenţiu a prins, pentru cineva care nu mai e chiar tânăr, nu ştie limba şi e la început, un loc de muncă foarte ok şi bine plătit. Am reuşit chiar să obţinem şi o finanţare, să ne cumpărăm o maşină. În România m-aş fi dus de o sută de ori la bancă, mi i-ar fi cerut şi pe mama, şi pe tata – şi poate la final nu mi-ar fi acordat un credit.

    Citeste mai mult: adev.ro/pvyz6k

    AU reusit chiar sa obtina ce? Un credit ca sa isi cumperfe o masina!!!!
    Mare realizare, mare .

    De acord ca in Romania condtiile sunt mai dure, dobandizle mai mari si mai sunt si taxele ….

    Insa .. insa in gnl protestekle astiara nu sunt ca anu trecut s-a dat cu gaze ci ca guverbu e antioccidental. Dovada ca e antioccidental ? Pia se da (si) la profitul sfiontelor banci !!!!
    Adica pana la umra ei nu vor ca in Germania ….

    Sau au8zeam alt protetstar (care diasporitan imi lasa impresiaq de cartoer bucurestean) , mai june zicea ca cum „din cauza ca guvwerbu a marit lefurile”
    Mda .

    Astia nu stiu ce vor … si nici ce zic .

  6. SUA si cele doua “Vietnamuri”: “Hei!, hei!, DJT, cati americani ai omorat azi?”

    Presedintele american Donald John Trump beneficiaza de sprijinul a 97% din intentiile de vot ale republicanilor pentru a fi nominalizat din partea partidului pentru scrutinul prezidential, potrivit unui sondaj, in marja targului din Des Moines, unde au participat si 20 de candidati democrati. Daca DJT va si castiga scrutinul de la anul, ramane de vazut, deoarece asupra lui au inceput sa planeze grave suspiciuni ca-i omoara pe americani in doua “Vietnamuri”, aluzie la nepopularul razboi al SUA in Vietnam, in care numerosi americani si-au pierdut vietile. In contrast cu cele doua partide establishmentare, populatia SUA este pe un trend crescator de radicalizare antisistem si anticonstitutie, sistem si constitutie pe care le considera drept “coloniale”, parghii de administrare a unei colonii.

    In 2016, Trump nu a castigat votul popular, dar a devenit totusi presedinte al SUA. Aceasta accedere nedemocratica s-a datorat votului Colegiului Electoral, o ciudatenie creata in 1878 de “parintii fondatori”. In fapt, acesti falsi “libertadori” au fost agenti britanici, fapt précis documentat istoric, cu subiect si predicat, cu nume si prenume. Rolul Colegiului Electoral a fost gandit ca cei predesemnati ocult sa ajunga la Casa Alba sa cada mereu in picioare, indiferent de voturile populatiei “coloniei”. In 2020, aceasta rutina s-ar putea sa fie “sparta”, potrivit conceptului breitbart al lui Steve Bannon, ca pentru a obtine o schimbare societatea trebuie mai intai “sparta”, dupa care sa urmeze remodelarea. Insa “spargerea” se poate muta dinspre social spre politic, tintind remodelarea Guvernului si Constitutiei.

    Primul “Vietnam” ar fi chiar in interiorul SUA, unde civilii americani sunt ucisi in masa de catre teroristi, recrutati de pe retelele de socializare si amorsati psihiatric de catre agentii FBI. Povestile cu “suprematia albilor”, “manifestele rasite” ale atentatorilor albi si profilul psihologic “deranjat” de “ura” al acestora sunt create in laboratoarele minoritatii dominante – care guverneaza necontenit, din 1776, “fostele” colonii ale Imperiului Britanic -, si puse in gura presei, pe care o controleaza si care-i raspandeste fake news-urile. Dupa atentatele sangeroase de la El Paso si Dayton, Bill Weld, candidatul republican care doreşte să îl înfrunte pe Donald Trump în alegerile primare, l-a acuzat pe liderul de la Casa Alba de rasism si de faptul ca acesta are pe maini sangele victimelor nevinovate, ucise cu armele premise de Constitutia si Guvernul SUA. Al doilea “Vietnam”, in care mor tineri americani, il reprezinta cele doua razboaie pe care Administratia Trump le duce in Afganistan si, mascat, in Siria. In aceasta atmosfera incendiara interna, gata sa ia foc electoral, Donald Trump este foarte aproape sa fie confruntat cu sloganul popular “Hei!, hei!, DJT, cati americani ai omorat azi?”, scos de la naftalina si reactualizat. Pe vremea fostului presedinte american Lyndon B. Johnson, populatia furioasa i-a cerut socoteala acestuia pentru americani morti in razboiul din Vietnam (Hei!, hei!, LBJ, cati americani ai omorat azi?”). Cel mai mare “Vietnam” al presedintelui Donald Trump este cel intern, in care americanii sunt omorati nonstop de “violenta civila” armata, fara ca guvernatorul de la Casa Alba sa se sinchiseasca.

    https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/08/12/sua-un-candidat-republican-anti-trump-denunta-rasismul-presedintelui-american–354469

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/alegeri-sua-2016/sistemul-electoral-din-statele-unite-explicat-606464

  7. Mihai Fifor nu este la prima cedare, sa ne amintim ca, in contextul cazurilor de posibile crime din Caracal, domnul Fifor l-a eliberat din functie pe…seful Jandarmeriei Romane, cu cateva zile de protestul din Piata Victoriei (sic!). Va intrebati ce are ….cu prefectura ? Pai are, din moment ce PSD a ramas doar cu Prefectura. (Z)
    De la arestarea politica a lui Dragnea, PSD face concesie dupa concesie adversarilor sai, care, bineinteles…vor continua sa injure ,,ciuma rosie”, cu si mai multa dezinvoltura, lipsa violentei fiind de fapt rezultanta slabiciunii benign-inofensive a partidului, perceputa ca atare de adversarii sai, preocupati mai mult de perspectiva guvernarii, aproape certa, dar nu foarte tentanta pentru o dreapta construita pe structura de carton ( a se citi si maculatura) numita lupta anticoruptie si nu pe proiecte si strategii.
    Sunt, in prezent, cat se poate de calm si foarte curios ce va face candidatul PSD la alegerile prezidentiale…si mai ales ce va face partidul DUPA aceste alegeri. In fine, cred ca nu avea de ales si va trebui sa purceada la reforme interne de substanta.
    Nu m-as mira ca Victor Ponta sa revina in fruntea PSD… (Z)
    In fond, nu Romania este tara tuturor posibilitatilor ?

  8. Eu nu inteleg insistenta presei de a cauta retele de traficanti de persoane in Caracal. Daca vor sa ajunga la sefii unor astfel de retele, o pot face doar in Diaspora…
    Deplang moartea probabila a celor dota fete, dar ar trebui pus, odata si odata, punctul pe i si sa spunem ca 99% dintre prostituatele minore, sau majore, din Occident, provenite din Romania, fac ceea ce fac pentru ca asa vor ele. O fata normala la cap nu pleaca sa ,,munceasca” in strainatate oricum, iar o astfel de fata are ceva in plus: parinti responsabili preocupati cu adevarat de educatia si protectia copiilor lor.
    …Trec deseori pe langa un Liceul Tehnologic (nu spun numele complet si locatia institutiei scolare) si vad fete aproape dezbracate, fumand, mai mult, vorbind intr-un mod imposibil de reprodus. Sa incerc totusi: Una dintre ele ii spunea colegei ca pleaca de la ore, in caminul internat (unde au acces, fara restrictii, si baieti si fete), pentru ca are chef sa se….
    Dar la urma urmei, asta este trendul, progresismul vrea sa ne bage in cap ca exista un singur Dumnezeu adevarat: Sexul.

  9. Am citit un comentariu semnat de „politologul” Cristian Parvulescu care aduce in discutie si face o paralela intre cazul Caracal si baza de la Deveselu. Lanseaza teoria conspiratitie, ca-n spatele acestei conspiratii s-ar afla Federatia Rusa, amesteca rau de tot lucrurile.
    Cel care lanseaza asemenea petarde e insusi „politologul” Cristian Parvulescu. Mai toti comentatorii cazului Caracal au marsat pe omucidere, ucigas in serie, trafic de carne vie si tangential a amestecat un destept si baza de la Deveselu, numai pentru faptul ca e la o aruncatura de bat de cazul Caracal.
    Oare cine i-a dat ordin „politologului” Cristian Parvulescu sa-si expuna ideile traznite si sa agite apele ?

    • Se duce plăvanul la Casa ALbă şi iese de-acolo cu toate explicaţiile, ce n-au nimic de-a face cu Deveselu !
      Ăia se „satisfac” singuri , după „ultimul răcnet” al industriei sexului ! De aceea urletele şi ţipetele disperate ale unora dintre minorelor noastre, a celor care n-au acceptat de bună voie sclavia sexuală nu pot fi auzite ! Tot aşa cum nu se mai aude nimic de copii traficaţi de nişte mărimi ale sibiului cu ceva ani în urmă sub pretextul unor adopţii legale nu s-a auzit şi nici nu se va mai auzi vreodată ! :mrgreen:
      Să-i lăsăm pe părinţi şi rude să-şi plângă-n linişte durerea şi să nu căutăm nici victimele, dar nici vinovaţi , deşi ne împiedicăm de ei la tot pasul !

  10. Cica se doreste „adevarul” si „transparenta” si sa ne fie rusine noua ca ….

    Da, sa ne fie rusine! Ca uitam!!!!

    Mai stie cineva ce ar fi „dosarul Hess”?
    La 10 mai 1941, Rudolf Hess , vice-Führer, al IIl lea ca rang in der Dritte Reich , se parasuteaza in Anglia . Cere sa se intalneasca cu ducele de Hamilton …. si apoi … intram in zona presupunerilor. Hiltelr zice ca e cam nebun, tribunalul de la Nuremberg il considera destul de sanatos ca sa il judece si sa il condamne pe viata …. In 1987 la 13 august se sinucide in inchisoarea Spandau la varsta de 93 de ani. O sinucidere binevenita ptr bugetu briton ca detinutu Hess costa cam cat o alteta regala – ditai puscaroa ptr un singur prizonier, paza ptr unu singur, medic personal, bucatari samd etc . Ma rog nu avea parte si de luxul si confortu unui mebru al famielie regale da cheltuielile … chetuielie …

    Da sa las fleacurile .
    Cestia de baza este ca „dosarul Hess”, adica docomentele britone din 1941, au fost sigilate si s-a zis „astepati 50 de ani”. Si cand s-au implint 50 de ani guvernul gratioasei Veta 2 a zis „inca 25 de ani!!!”
    Acum 2 ani s-au implinit si aia 25 de ani. Si ? Si ? Lugubra tacere de tartaree tomba …
    NIMIC !!!!
    Ca de uitat uit pana si eu …

Lasă un răspuns