Să ne pregătim pentru 10 august…

Am citit că sunt 75 de revendicări ale celor care vor veni in Piata Victoriei. Ca să inteleg mai bine ce se poate intâmpla dacă ele nu vor fi satisfăcute, m-am dus inapoi la 1896, la cursul de Drept constitutional si administrativ, predat de dnul Adjunct cls 2-a St.Stanciovici, in Bucuresti, la Scoala Militară de Administratie:

IMG_3354.jpg

Va fi deci o „revolutiune”? Cei care vor veni sunt „poporul”? Sau se poate intâmpla o „lovitură de stat”? Dar provine ea „de sus, de la cei care detin puterea”? Nu pare. Si atunci? Dacă guvernul ar accepta cele 75 de revendicări, nu ar fi posibil ca după o săptămână, să vină alt „popor” cu alte 75 de revendicări, eventual contrare?

Pare că am inceput să ne plictisim de democratia constitutională.

PS  Interesantă observatia profesorului Stanciovici despre cum se poate face distinctia intre o revolutie si o lovitura de stat, mai ales sub aspectul pedepsei (observatie relevantă pentru Dosarul Revolutiei)

 

36 de gânduri despre “Să ne pregătim pentru 10 august…

  1. Mi-a șoptit o păsărică că, după demiterea (DA, demiterea!) Ministrului de Interne, dublată de demiterea Șefului Jandarmeriei, hans klemm are locul asigurat în Piața Victoriei și va conduce manifestația (pașnică este de dorit) prin care se va facilita accesul în sediul Guvernului a celor ce pot asigura liniștea necesară bunului mers al treburilor țării!

  2. Romania: Relatiile cu SUA vor depinde doar de SUA

    Distantarea UE de SUA si spectrul ca acestea sa o rupa intre ele, situatie catre care ambele se indreapta, dar inca este greu de spus cine va avea initiativa decisiva, pune o oarecare presiune si pe Romania, fapt vizibil cel putin in dezbaterile de idei. Se va inscrie Romania pe trendul si deciziile geopolitice ale UE privind eventuala divizare a Occidentului? Daca Bruxellesul si Washingtonul isi vor intoarce spatele, de ce parte va alege sa fie Romania? Daca o va rupe cu SUA, spre cine se va orienta?

    Parerea mea este ca ramanerea pe actualul curs sau o noua optiune geopolitica va depinde exclusiv de SUA. Pozitia geostrategica a Romaniei si scutul antiracheta american de la Deveselu ar merita, din perspectiva influentei globale a SUA, ca Washingtonul sa faca pasi dincolo de jumatatea drumului, in relatiile bilaterale americano-romane. Insa un nou troc geopolitic SUA-Rusia nu este exclus, in care fiecare sa se mentina sau sa cedeze intr-o parte pentru a se mentine sau castiga in alta parte. O atare posibilitate obliga Romania la flexibilitate, la canale si variante in toate azimuturile, la o marja care sa-i permita sa fie subiect activ, nu obiect.

    Cu toate acestea, intre cele trei obiective anuntate de viitorul ambasador american nu se numara si consolidarea pozitiei geostrategice. Se considera probabil ca pozitia geostrategica a fost jucata si castigata, desi niciodata un asemenea atu nu este definitiv jucat si castigat, el urmand dinamica relatiilor internationale. Viitorul ambasador a afirmat ca va sustine lupta anticoruptie, un ecran dinapoia caruia se urmareste de fapt controlarea justitiei. Insa acest ecran a fost brutal dat la o parte de tragediile de la Caracal, car au impus in prim plan lupta anticriminalitate.

    Afacerile si resursele offshore, celelalte doua obiective ale SUA in Romania, sunt totodata si atuuri romanesti, care trebuie jucate cu maxima iscusinta si determinare, pe taramul reciprocitatii. Proiectul de tara al Romaniei este insa altul, reintregirea tarii, prin aducerea la patria mama a teritoriilor smulse in 1940, prin pactul Ribbentrop-Molotov. Ce observam insa? Aliatul nostru strategic american nu da semne sa ne sprijine in acest sens, facand declaratii ca Republica Moldova trebuie sa ramana “independenta”. Potentialii sustinatori ai reintregirii neamului, desi aceasta nu are nevoie de acordul nimanui, ea trebuind sa fie facuta de catre cele doua state in care este impartit acelasi popor, o natiune unica, sunt Germania, pentru a spala rusinea pactului hitleristo-stalinist, partial si Rusia din acelasi motiv, dar conditionat, cu federalizare si mentinerea bazei transnistrene, China…

    Inevitabil, apar noi orientari, parti-pris-uri, populare inainte de a deveni politice. Orice trecut poate fi resetat, daca o cere interesul national. Nu prietenii si dusmanii sunt vesnici, ci interesele sunt vesnice. Trebuie remarcat ca o Romanie reintregita ar consolida capul de pod romanesc al Intermarium (celalalt fiind polonez), prin care trec toate directiile strategice. Un cap de pod intarit cu scutul antiracheta de la Deveselu, cu celelalte baze americane de pe teritoriul romanesc, poate si cu ceva rachete cu raza medie de actiune, ofera o pozitie americana avansata pentru o doctrina americana a avansului strategic, dar si un potential intarit pentru securitatea si apararea nationala ale Romaniei. Resursele energetice si minerale romanesti sunt de asemenea de neignorat. Nu stiu clar pentru ce presedintele Klaus Iohannis viziteaza SUA, in 19-20 august, a fost chemat, de ce?, se duce el, de ce? Apoi, in 21-28 septembrie si Dan Barna, foarte probabil viitorul premier.

  3. Nu stiu de ce…. Dar sfaturile batranilor sunt bune in orice fel de societate. Mai ales într-o societate care nu se schimbă nu încearcă sa își stabilească valorile conform vremurilor actuale. Toti vor , dar nici unul nu schimba nimic. Suntem o țară căreia îi place „Cancanul” , scandalurile, lucrul de mântuială, ne place sa invidiem vecinul pentru masina pe care o are, ne place sa credem ca daca ala are … trebuie si eu sa fac ceva sa am … … Avem o nestatornica și nestăpânită „sete de sange” ii vrem.pe toți la puscarie, acuzăm pe toată lumea crezând că noi suntem cei mai cinstiți. Suntem o țară care strigam hoțul și mergem pe vechea sintagmă ” hoțul neprins , negustor cinstit”…. atâta timp când nu schimbăm această gândire „mică”… nu putem sa schimbăm nimic.

  4. Parerea mea este ca nu poate fi vorba nici de o lovitura de stat si cu atat mai putin poate fi vorba despre o revolutie. La 10 august anterior, cel de pomina, PSD a tratat atat de prost chestiunea acelui miting incat a pierdut foarte mult din intentiile de vot ale cetatenilor, lucru reliefat in sondajele de opinie, si mai apoi confirmat de rezultatele alegerilor europarlamentare. Acum PSD a ajuns, in sondajele de opinie, la un procent de doua cifre, ce-i drept, dar care incepe cu cifra 1 in fata.
    Chestiunea care se pune este daca PSD a invatat din greseli.

    Nu neaparat sa accepte ce cere strada (pentru ca un Guvern nu poate sa-si desfasoare activitatea „condus” fiind de presiunea strazii), dar PSD trebuie sa inteleaga ca e dreptul lor sa manifesteze si sa-si exprime public doleantele. E vorba de un drept democratic si constitutional (art. 39 din Constitutie). Bineinteles ca si demonstrantii trebuie sa tina cont de Constitutie si sa respecte art. 39 care spune printre altele: „se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme”.
    Deci n-as vedea o problema daca se respecta de ambele parti, atat de catre Guvern dar si de catre demonstranti, Constitutia tarii.

  5. N-a fost, n-a existat nicio problema nici data trecuta. PSD a exagerat enorm. Stau si ma intreb cine i-a impins intr-o asemenea ispita si de ce. Interventia Jandarmeriei a fost disproportionata, exagerata si, as spune, chiar provocatoare. S-a vazut dezastrul care a urmat pentru PSD in special (mai putin pentru ALDE care n-a prea fost afectat, cel putin nu atat de tare precum PSD) si care continua si acum. A fost o demonstratie de forta facuta de catre Jandarmerie in mod gratuit, fara niciun temei.

    • @Motanul amnezic
      Ai văzut alt miting și ai încurcat mitingurile. Jandarmii i-au provocat pe derbedei să spargă cordonul jandarmilor? să arunce cocteiluri Molotov? să incendieze mobilierul stradal? să arunce în ei, în jandarmi, cu sticle de 2 litri pline cu apă? sa dea cu pumnii și picioarele în jandarmi? să le fure armele jandarmilor? să-i scuipe pe jandarmi? să-i înjure? să încerce să intre în clădirea guvernului? Jandarmii i-au provocat pe golani să facă astea toate? Ai văzut vreun miting pentru pace și încurci borcanele. Există suplimente alimentare pentru redresarea memoriei.

  6. Dan Barna: ”Vreau să cred că dacă eu eram președinte, drama din Caracal nu s-ar fi întâmplat”!
    Şi dacă s-ar fi întâmplat , oricum nu întrecea cealaltă dramă, cu adevărat insuportabilă : unul ca tine – preşedinte !

    • N-au mai fost la guvernare, au venit cu oameni noi, neimplicati pana acum in politica din tara. In asemenea conditii e foarte usor sa ai aerul ca ai avea solutii la toate problemele cu care se confrunta tara. Si e foarte usor sa critici in astfel de imprejurari.

    • Pe de alta parte, atat USR cat si PLUS am impresia ca nu si-au definit inca ideologia. Iar faptul ca, spre exemplu, USR nu are oameni care sa mai fi fost implicati inainte in politica nu mi se pare ca ar fi, in mod automat, un avantaj. Sa vii cu niste oameni fara experienta in politica… Atributul noutatii este prospetimea. Lucrul asta poate sa atraga electorat, mai ales daca marketing-ul politic functioneaza cum trebuie. Insa prospetimea asta nu tine nici de experienta, nici de viziune si nu inseamna nici un spirit reformator. De aceea e de urmarit daca aceste partide, sau aceasta Alianta, isi vor (isi va) putea pastra intreaga prospetime si intregul relief in timp. Deocamdata au avut o ascensiune rapida, dar asta s-ar putea sa nu insemne mare lucru. S-a vazut si in cazul PSD-ului: cat de stralucit au castigat alegerile din 2016 si cum au ajuns peste doar trei ani de guvernare.

      Daca privim cu atentie ce se intampla pe scena politica romaneasca, pe langa cele doua partide, hai sa le spun asa, traditionale, PSD si PNL, si diferit de Alianta 2020, se dezvolta o interesanta alternativa de stanga: PRO Romania. Nu a beneficiat de o ascensiune fulminanta ci de o crestere mai inceata, dar stabila, reusind sa ajunga la 9% in intentiile de vot ale electoratului, creionandu-se astfel ca o noua forta politica importanta.

  7. „Mulţi chemaţi, puţini aleşi”, cum se spune in cele bisericesti, se pare ca democratia si Piata Victoriei este confundata cu Oborul bucurestean , unde se fiecare striga, iar ceilalti cumpara sau sunt pacaliti cu marfa de sub tejghea. Unde sunt vremurile de alta data cand se scria cu tocul, caligrafic, spre o intelegere vesnica a starii de fapt si a lucrurilor ?

  8. Era prin 1896 … Cum ni se spune ca am evoluat, este necesar sa gasim termenul potrivit ,,miscarilor” care pornesc de foarte de sus si care n-au nici o treaba cu schimbatul. Ci numai intretin iluzia. Alimenteaza individul cu speranta. Ca sa fie inca o perioada consumatorul docil care si-a luat la timp pastila necesara supravietuirii. Deja tot prostul si-a dat seama ca nu mai exista nici o solidaritate. Doar vede zilnic ce-i in jurul lui. Astfel ca manifestarile astea fabricate pun si ele umarul la manipularile pe care le traim in ultimii ani. Din ce in ce mai multe, din pacate, pe zi ce trece. Astfel, porunca de urmat pentru locuitorii acestor meleaguri (ca s-a ajuns in stadiul in care nu-i mai poti spune stat) sunt ca sa accepte pres. de dreapta si guvern de stanga (ca-n ultimii ani). Astfel, cresterea pe consum va continua si transferul de proprietate de la cei mici si slabi la adevaratii capitalisti cinstiti si profesionisti se va finaliza cu succes. In timp ce datoriile, bineinteles, vor creste si ele. Imi spunea un economist care mai si gandeste ca-s mai bune manipularile astea periodice (mai usor de digerat de multime) decat sa fie nevoiti pentru a aduna miliardele sa provoace mari crize financiare.

  9. Sa ne pregatim, maestre, desi … nu-mi amintesc cum v-ati pregatit pentru acea invadare a Bucurestiului de zeci de mii de asistati social, adusi de P.S.D. cu autocarele de prin toata tara si plimbati apoi dintr-un oras intr-altul. A, sau parca tocmai in ziua aceea ati tinut o conferinta la liceul din Afumati, despre conduita internationala ilicita in relatiile dintre fenicieni si sumerieni …, sau parca erati la Cornu si va uitati cu binoclul dupa rate …, nu-mi mai aduc aminte …

  10. Hm hm hm ….

    Isarescu ”Există această problemă, anume că inflaţia de bază a accelerat. Preţurile sunt împinse în sus de o cerere în exces şi există o presiune şi din cauza costurilor salariale. (…) Activitatea economică s-a intensificat în mod surprinzător. (…) Există condiţii tensionate pe piaţa muncii”

    Sibilinicul nost givernatir etern ar trebui sa explice cu cat a crescut consumul de rosii …. Ca rposiile au niste preturi mama dooamne! Si cu cat a crestccut in ultimlele 12 luniu consumul de cartofi. Ca in oct anu trecut ma miram ca catofii erau la 2 lei si peste kilu.

    Asa ca sa fiu bine inteles. Nu sunt economist, expert samd etc. Dar de peste 30 de ani eu merg la piata!!! S irostii la pretuasta de azi erau rosiile trufanda sau rosiile cumprate de la hipermarket in ianurie ….

    Si as mai zice ca la o populatie stabila nu are de ce creste consumu de rosii si cartofi. A da.. de alti 16 ani am trecut si la cratita …

  11. Șaptezeci de revendicări de formă. „Pașnicii” vor să intre în clădirea guvernului, să facă totul praf acolo, să dea guvernul ăsta care nu le place, jos și să și-i pună p-ai lor.
    Revendicarea e una singură, primitivă, neconstituțională, nedemocratică, neeuropeană: să nu mai guverneze ăștia care guvernează acum! Să plece ACUM! Nu mai avem răbdare până la alegerile parlamentare.
    Au timorat Jandarmeria, în vremea din urmă – Poliția, ca să nu li se mai opună rezistență pe 10 august în acțiunea de răsturnare a guvernului la propriu și la figurat.
    Vom vedea ce va fi.

  12. Acum speculează și chestia cu Caracalul, care e o situație absolut întâmplabilă în orice țară. Urmăresc media din mai multe țări și uneori scriu aici ce grozăvii se petrec în alte părți, iar Poliția nu poate face mai nimic. Niciun stat nu poate asigura protecție sută la sută cetățenilor lui.
    În nicio țară nu stă câte un polițist după fiecare cetățean onest ca să-l apere de răi și de rele.
    În nicio țară nu poate fi localizat cu exactitate un telefon vechi, cu taste, fără internet și cu cartelă preplătită. Sistemul dă doar o zonă aproximativă.
    Un polițist singur pe tură (fiindcă vrem cât mai puțini bugetari, nu-i așa?) nu poate sta la taclale cu un apelant în vreme ce pe panou are în așteptare de zeci de secunde, pe roșu, câteva alte apeluri, în condițiile în care el e sancționat dacă lasă un apel în așteptare mai mult de 9 secunde.
    Acum, toată lumea e deșteaptă și știe ce trebuia făcut, dar atunci, cu datele sărace existente, în condițiile în care 50% dintre apeluri sunt false, cu numărul de oameni pe care-l ai într-un oraș, într-un județ, cu lipsa de cooperare a populației, cu părinți iresponsabili dar cu pretenții, nu se putea face mai mult.
    S-a creat prin media care e aproape toată de partea opoziției o înverșunare împotriva autorităților și impresia că toți slujbașii statului sunt PSD-iști și d-asta nu lucrează bine.
    S-a ajuns cu absurdul până într-acolo încât Barna a spus că, dacă era el președinte, nu se întâmpla ce s-a întâmplat la Caracal…Iar omul ăsta va fi votat la toamnă de inși cu diplome, cu IT-iu-n cap, cu ifose de mari intelectuali…
    Auzi! dacă ar fi fost el președinte, nu s-ar fi petrecut ce s-a petrecut…
    Votați-l, bre, ca să dispară infracționalitatea din țară! Votați-l ca să nu le mai dea românii mită medicilor de la stat, să nu mai ocolească niciun român Fiscul, să dea toți comercianții bonuri fiscale, să nu mai fie încălcată legea și să fie desființat sistemul de Justiție, că, dacă or să fie toți corecți, ce să mai facem cu Justiția?
    Votați PNL și USR până v-o suna apa-n cap! Să fie Parlament numai de PNL-iști și USR-iști, să nu intre niciun PSD-ist în Parlament, guvern numai cu PNL-iști și USR-iști, dați-i afară pe toți bugetarii, că toți sunt PSD-iști, și angajați români PNL-isto USR-iști! Da să nu mai fie 1,2 milioane, că sunt prea mulți, să fie 500.000, da să fie personal suficient la Poliție, la 112, la spitale și policlinici, grădinițe, la școli, la universități, la aviație, la Justiție (a, nu că asta n-o să mai fie…), la șosele, la Fisc, la muzee, la biblioteci, la primării, la județe, la direcțiile pentru protecția copilului…
    Numai așa o să vi se aplece de USR și PNL: aducându-i la putere.

  13. 1.Eu n-as numi-o „revolutiune”, ci rebeliune.
    Anul trecut au fost ceva „sarbatori” si de 11 august, in Polonia.
    August o luna interesanta dealtfel.

    10 august poate fi si o „ciorba primordiala” din care sa se nasca „salvatorul neamului” inca nestiut, viitor presedinte/candidat, lider in lupta anticoruptionen si traficului de orice fel, omul nou pentru un viitor nou si necunoscut .

    Privind la viata politica putem observa ca sunt 3-4 partide care au deja cadindat” la prezidentiale.Avem penele, pesede, alde si Ponta si user cu plus, care au candidati deja, relativ determinati.

    Restul de grupari nu au inca un candidat, iar un 10 august bine orchestrat poate promova si naste un „white russian” care sa aduca schimbarea.
    Deci se poate pleca de la premisa ca pe 10 august se poate lansa, e o probabilitate, un partid sau un candidat anti orice, in vederea alegerilor, care sa beneficieze de pe urma cazului Caracal emotional.Trebuie vazut cui va folosi.

    Care sa fie partidele/gruparile care n-au candidati, nu-s la putere, dar ar vrea sa lanseze un candidat, care ar avea si acces la asa numita diaspora, si care s-ar si preta la asa ceva ?!Sunt intrebari ipotetice.

    2.Vad ca la finante, de la necesitatea de controale pe zona taximetrie/transport, taieri de gratuitati si excese de pensie s-a ajuns la taxarea bauturilor tip cola.Poate ca se gaseste o solutie, nu neaparat de taxare, caci am inteles ca e vorba de sanatate, ci de stimulare a producatorilor sa scada cantitatea de zahar din aceste bauturi, macar la jumatate, prin fixarea unui maxim de zahar per o unitate de masura.Si e valabil si in ceea ce priveste sarea din chipsuri, biscuiti, etc..
    Pe de alta parte accizarea tigarilor si bauturilor a adus venituri bune la contrabandisti.
    Sa nu apara in Romania si contrabanda cu cola. 🙂
    Macar banii stransi din cola sa mearga la diabetici intr-o forma sau alta.

    Se pot taxa suplimentar averile daca nu sunt bani la buget, daca tot e guvern de stanga sa fie masuri de stanga, sa stie de ce sa fie suparati si „dreptacii”.

    3.Ma uit la politicienii din dalde si nu-i inteleg de ce tot incearca sa genereze ideea ruperii, din nou, a acestui USL 3.
    Who cares ?
    Nu mai intereseaza pe nimeni, cel putin pe mine, daca vor face rupturi, pentru ca s-au mai facut, culmea un personaj se repeta in ecuatie.Crin pare nevinovat acum.

    Personal m-ar interesa sa vad o analiza cu lucrurile facute de dalde la conducerea ministerelor si institutiilor unde au avut oameni.

    Ce s-a facut la mediu, avem mai multa padure si mai multe masini/autoturisme ecologice, mai putin gunoi in paduri ?
    Pentru ministerul energiei ce tinte au fost atinse?S-au modernizat termocentrale, hidrocentrale, s-au construit grupurile la Cernavoda, au scazut preturile, au scazut importurile ?
    Share of power, dar doar cand se profita?
    Ar rezista la o crestere a pragului pentru intrarea in parlament ?
    Pentru mine cred ca evolueaza de la DA catre NU cu o viteza accelerata, iar sansele la prezidentiale par din ce in ce mai nule.

    4.Este necesar si in Romania iLiberalismul ?

    Intreb pentru ca dupa 15 ani de liberalism, odata cu aparitia si consolidarea institutiilor independente/autonome finantate de stat, pornind de la tot felul de consilii si terminand cu componente din justitie, din aceasta asa zisa autonomie nu rezulta nimic util pentru cetatean.
    Concurenta loiala n-o verifica nimeni (iar cand e verificata e deja tardiv), consumatorul e protejat din cand in cand si uneori moare (recentul caz al tanarului care a mancat la fast food) , politicile de comabatere a traficului de orice fel sunt cum sunt (in Caracal si restulde orase fara industrie) si nu stopeaza nimic pentru ca daca nu se face nimic oricum nu urmeaza nicio sanctiune administrativa sau de alt tip, nici macar demisii nu-si dau singuri.Ma uita la ancheta de la Caracal si ma gandesc daca nu cumva prinzandu-l p-ala mai repede, accelerand ancheta, nu se salva o viata.

    Omul intelege prin guvernare capacitatea de a dirija si manageria aceasta multitudine de institutii in sensul gestionarii si generarii unor rezultate palpabile utile si reale.
    Daca vezi ca un produs X are acelasi pret in orice magazin nu-ti pui intrebari ? Cum pot 3-4 lanturi de magazine sa puna un pret aproape identic la produsul X desi au costuri diferite cu transport, stocare, spatii, etc.
    Multe institutii autonome par sa primeasca bani de la buget degeaba, pentru ca nu fac ceea ce teoretic ar trebui sa faca.Dar daca ar avea fonduri de salarii doar in masura in care fac.
    La cnas a fost nevoie de doar o mica implicare dinspre guvern pentru a stopa bataia de joc in legatura cu sistemul informatic.
    Poate ca aceste consilii si agentii trebuie sa raspunda direct in fata guvernului, pentru ca oricum nefunctionarea lor corecta tot in capul guvernului se sparge.

    Se spune ca Romania nu e reformata pe zona de ordine publica si justitie dupa 15 ani de furie media si de aceea avem Caracal .Serios ?
    Pai guvernele Tariceanu, Boc si Ponta n-au facut reforme ? Coduri penale noi prin asumare si nu prin parlamentarism , reorganizare a politiei (disparitia sectiilor de politie rurale in multe zone, mii de politisti concediati si cu salarii taiate), reforma justitiei, lupta anti-coruptie- premiata de ambasade- care are ca rezultat ceea ce vedem si in Caracal zilele astea si lista poate continua.

    S-a eliminat asa zisul „sectorist” pentru ca acum sa se observe utilitatea lui post factum.

    Asta arata ca multe dintre guvernari au fost facute in sensul liberalismului fara limita, fara nici ce-a mai mica analiza a posibilelor urmari pe termen mediu si lung a oricarei masuri.Asta plecand de la premisa bunelor intentii.Rezultatul este un stat slabit in sensul asigurarii drepturilor fundamentale pentru cetatean.

    In ceea ce priveste 1-1-2 nu trebuie inventat nimic, trebuie copiat din SUA de la cap la coada.Am avut in Romania bebelusi arsi in maternitate, tineri arsi intr-un buncar, oameni morti cu zile prin tot felul de locuri pentru ca GPS-ul din telefoane nu e accesat din lipsa tehnologiilor expirate, dar si datorita pregatirii deficitare a factorului uman.Trebuie refacut de la zero acest sistem.Daca mai apare vreo tragedie si dupa viitoarele mici carpeli cine raspunde ?

  14. Băi motane mai scoate-ți încălțările și-ți schimbă obilelele că puți. Bine, niciodată n-ai fost om serios, dar să ajungi să spui că jandarmii au fost provocatori – sincer ai merita o serie de vorbe ….. dulci!
    Nu știu de ce dar faptul că vrei cu tot dinadinsul să te faci remarcat de cei ce au obținut deja demiterea lui Carmen Dan și a primului ei urmaș, ajungând până la obiectivul fixat – demiterea șefului Jandarmeriei, îmi aduce în minte eroismul unor locuitori ai Chișinăului care, ascunși după obloanele prăvăliilor, trăgeau în ostașii Armatei Române care părăseau Basrabia, în urma pactului Ribbentrop – Molotov.
    Oricum, după măsurile de siguranță menționate mai sus, hans klemm nu va mai inspecta pozițiile ocupate în Piața Victoriei – va rămâne să dirijeze personal masa de nepricepuți ce au ratat obiectivul acum un an.
    Nu știu de ce dar am presimțământul că hans klemm în persoană va rata obiectivul și, în sfârșit, va fi retras de la post!
    Nu știu de ce dar am presentimentul că nu dan barna va fi Prim Ministru și nici kwi nu va mai fi Președinte.
    Nu știu de ce dar am presentimentul că de la 99% șanse de a ieși din pârnaie până la prezidențiale, dragnea nu are mai mult de 50% șanse de a fi eliberat și repus șef la PSD.
    P.S. Ți-ar fi mai bine dacă, înainte de a schimba obielele, te-ai spăla …. de păcate!

  15. Asa se intampla cand guvernantii dau semne de slabiciune si se lasa calariti de cei din opozitie … Daca Dragnea mai tragea cu ochiul pe la polonezi , unguri , bulgari , etc. poate invata si el ceva ! Asa , s-a inconjurat doar de tradatori si de yes-meni si s-a dus la fund pe mana lui si a lui Tariceanu .

    Daca Dragnea avea minte in cap , in momentul cand a vazut ca nu poate ajunge PM si este refuzata si doamna aceea turcoaica , trebuia sa-i puna in functii direct pe cei dispusi sa iese la lupta : Serban Nicolae , Nicolicea , Plesoianu , Iordache , etc.
    Avea toate instrumentele sa-l dea cu rotile in sus pe Plavan .

    Si oricum , si Geoana , si Dragnea , si Ponta , si Dancila , niste tristi penibili …

  16. PAMFLEȚEL: HAINELE NOI ALE PREȘEDINTELUI

    MOTTO: „Îmi asum ca obiectiv național această viziune a României funcționale, normale, și voi aduce alături de mine pe toți cei care o împărtășesc astfel încât să devină realitate(…) Acesta este proiectul întregii Românii, acesta este proiectul meu, acesta este proiectul unei întregi generații!”( Klaus Iohannis, lansarea candidaturii la prezidențiale, de la tribuna Consiliului Național al PNL, 8 august 2019)
    ……………………………………………………………………………..
    Nu, stimabile, acesta e doar PROIECTUL TĂU CU ROMÂNII TĂI, căci eu, spre exemplu, nu vreau deloc să trăiesc în ROMÂNIA NORMALĂ pe care mi-o promiți, prezidente… Prin urmare bănuiesc că nu sunt un „om corect și cinstit”, deoarece Orban Ludovic crede că doar „cinstiții ( ooo!!!, poate „cinstiții”, totuși, da…în funcție de cât s-au „cinstit”, n.n.) și „corecții” e firesc să-l urmeze neabătut pe impostorul ăsta supradezvoltat pe verticală, construit astfel numai pentru a ajunge mereu și mereu la slănină, impostor care timp de aproape cinci ani a avut grijă doar de stomacul lui bombat binișor de-atâta preocupare pentru „românii mei” … de patul lui de 3,00 x 3,00 metri din dormitorul revărsându-se pe tot etajul … de euroii lui rezultați din chirii obținute fraudulos, pentru păstrarea cărora ar întoarce toată România pe dos, ca pe-o mănușă… de netulburatele lui weekend-uri care încep cam de vineri dimineața și se sfârșesc cam marți, pe la prânz, nu… nu …nu… Mi-e lehamite de prefăcutul ăsta lipsit de orice sentiment, vânând lacom tragediile pentru a se cocoța pe ele, cu cheții lui de anelidă enormă, mofturoasă și imperturbabilă, pentru că orice mort care folosește scenariului său personal e un mort bun, cumsecade, și, evident, NECESAR!

    Detest rutina lui de mecanism înțepenit într-un proiect căznit, pe care oricum nu-l înțelege, așa cum nu a fost în stare să înțeleagă nici cele două întrebări ale referendumului propus de el însuși unui public isterizat care nu dorea decât ca Dragnea să meargă la pușcărie.

    Dar ia să vedem ce ne propune dânsul:

    „Trebuie să reclădim scara valorilor care susține dezvoltarea oricărei societăți. Reconfigurarea României nu poate fi imaginată fără promovarea asiduă a unui set de valori și principii din rândul cărora nu au cum să lipsească cinstea, încrederea, toleranța, înțelepciunea, competența, buna-cuviință ori creativitatea.”

    Cetățene român, al „lui” sau al oricui vei fi fost matale vreodată, cine îți spune ție asta? Ce scară a valorilor aștepți de la cel a cărui creație de vârf e lucrarea „De ce e întuneric noaptea?” căreia i se poate adăuga și niște maculatură, formată din „Pas cu pas” și „Primul pas” ? capodopere pe care oricum nu „principialul” le-a scris ci -așa cum ne-a informat Radu Vancu, pe când era sincer și nu-și dădea seama că ar putea să-l cam coste momentul de sinceritate- sunt creația unui colectiv care s-a străduit … Căci, nu-i așa? „întrebare: ce-i aceea o cămilă? răspuns: e un cal proiectat de un colectiv!” Și chiar „cămile” au ieșit cărțile care trebuiau să prefacă broscoiul-negânditor în prințul-scriitor-de-bestseller-uri. Ce valori și ce principii are ăsta? Ce toleranță și creativitate? Cât despre „competență și înțelepciune”, acestea se potrivesc cu personajul nostru cam cât se potrivesc panseurile lui Gâgâ în Istoria literaturii universale.
    Mă gândesc că acela care i-a scris textul și-a râs de el, băgând acolo, îndesate, toate calitățile de care președintele nostru este complet, dar COMPLET străin.

    Ceea ce nu-l împiedică să citească de pe hârtiuță următoarele:

    „Dincolo de toate acestea, pilonii societății românești sunt și trebuie să rămână drepturile și libertățile individuale, democrația și statul de drept! Principiul că «legea este egală pentru toți»» reprezintă reperul care să ghideze reconstrucția de care avem atât de multă nevoie.Pentru asta am luptat în acest mandat și pentru asta voi lupta în continuare!”

    Când dracului, prezidente, ai luptat tu pentru așa ceva? Nu cumva atunci când după o HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ DEFINITIVĂ, care te privea direct, pentru că-ți lua o proprietate dobândită prin fals, spuneai cu barba tremurând: „Această soluție, după părerea mea nu e bună, mă nemulțumește și împreună cu avocații căutam cele mai bune căi pentru a contesta această soluție”( 16 noiembrie 2015) … păi nu e LEGEA- LEGE PENTRU TOȚI, adică și pentru tine, ipocritule? Cât despre drepturile și libertățile individuale, cred că nemuritoarea expresie „nu știu și nici nu mă interesează” ar ilustra perfect felul în care: „… Pentru asta am luptat în acest mandat și pentru asta voi lupta în continuare!”

    Dar nu pentru mine, care nu sunt „românul lui” a fost discursul prezidențial de astăzi. El a fost pentru toate râmele care, văzând prea bine că ÎMPĂRATUL LOR E GOL-GOLUȚ și că îi atârnă, indecent, toate alea, se grăbesc să-i laude strident minunatele straie inexistente, să-i citeze părți din discurs, să se tragă în poză cu el și să-i copieze gesturile. Adică pentru Rareș, Orban și Turcan, cei a căror uimitoare obediență va lăsa în curând amprente unsuroase pe costumul albastru pe care ei se prefac că-l văd și că-l pipăie, în timp ce el nu e nici măcar în faza de „SEMNE CU LAȚE”!!!
    ………………………………………………………………………….
    P.S. Din SUPORTUL DE CURS -CONFECȚIONER INDUSTRIAL CROITORIE: „…SEMNELE CU LAȚE sau largi: Se fac două puncte mici iar la al treilea se lasă un laţ cu lungime de 1-2 cm. SEMNELE CU LAȚE se dau pe linia de desen a cretei care urmărește tiparul, după ce acesta a fost îndepărtat”.

  17. Din păcate, democrație nu mai e de 15 ani in România, de când Basescu v-a băgat in puscarie deoarecere erați un pericol pentru el, la fel cum Klaus l-a băgat in pușcărie pe Dragnea deoarece era un pericol sa piardă alegerile anul asta. Totul este făcut pe fata, oamenii au fost atât de mult imbecilizati de serviciile de dezinformare încât prostii nici măcar nu-și dau seama ce urmează sa se întâmple. Nemernicii ăștia de la USR plus PNL au nevoie de o lecție memorabila … sa fie pedepsiți exemplar pentru orice încălcare a legii, sa le treacă pofta de orice fel de lovitura de stat. Klaus este cel mai mare nemernic care a condus România, poate ne ajuta cineva … sa scăpăm de acest blestem !

    • 1.Vad ca la un TV a devenit important subiectul ruperii aliantei, ruperea falde de PSD.Personal sunt curios cati membri va mai avea dalde dupa „tradare”, iesire de la guvernare si pierderea prezidentialelor (care e extrem de probabila).Cu cine vor fuziona ulterior sau cati mai raman pana la parlamentarele de la anul ?
      Nu au sanse singuri la prezidentiale si nici la locale sau parlamentare, iar plecatul de la guvernare, in opinia mea, le va fi fatal, vor disparea.Reteta e similara celorlalte rupturi useliste, se impune ceva, pentru a motiva plecarea.
      Daca pleaca dupa vreun zaharel aratat de unii ( care tipa de pe margini ca niste vulpite fabuliste), in loc sa profite de ocazia pe care o au acum, de a fi la guvernare si de a face, ma indoiesc ca le va mai da cineva in vreo alianta sefia Senatului si atatea ministere.

      Sau isi inchipuie unii, care se rad”, ca PSD nu poate guverna minoritar si singur.
      Sau poate niste altii isi inchipuie ca o sa intre careva la guvernare inainte de prezidentiale, daca pica guvernul pe vreo motiune, dornici unii sa ocupe locuri prin guvern pentru cateva saptamani.N-o sa-si asume nimeni guvernarea cel putin pana la prezidentiale , iar ciorbele reincalzite se strica oricum repede.
      Guvernul Dancila poate merge inainte si fara motiuni si cu motiuni (chiar si daca trec), si cu dalde si fara, asta cred, cel putin pana in decembrie, fara probleme, si chiar si dupa.

      Eu cred ca doamna Dancila are sansa sa ajunga presedinte, fie din postura de premier „plin”, fie ca premier „motionat”cu un guvern full PSD.Pana in decembrie se pot face atat de multe lucruri pozitive si realitatea ne arata cat de multe trebuie corectate.

      Daca dalde pleaca se confirma practic ceea ce era evident de prin ianuarie februarie.Personal ma asteptam sa iasa chiar mai devreme, gandindu-ma la perioada aliantei DA.Cred ca daca dupa iesire raman fara ceea ce au obtinut in baza prezentei in alianta, e foarte probabil ca o parte dintre ei sa intre in PSD.

      2.In Romania sunt foarte multi care imbratiseaza liberalismul fara sa analizeze ce are bun si ce are prost, iar zilele astea toti se dau cu fundul de pamant pentru ca exista aceasta asa-zisa toleranta pentru traficul de persoane, inclusiv in vestul civilizat.Proxenetii din vest n-ar fi asa bine dezvoltati daca politia din acele state ar combate in mod real fenomenul.
      Pai nu urmareste liberalismul, direct si indirect, „micsorarea” statului ? Dar gruparile cand il vad mai mic ce fac, ii plang de mila?”Micsorarea” nu duce si la aparitia fortelor centrifuge si in final la destructurarea statului.
      Se tot spune ca functionarea libera a pietelor fara interventia statului duce la prosperitate.Pentru cine?
      De ce in Romania pretul la orice tip de energie, indiferent de prosperitatea atinsa, doar creste pentru utilizatorul final si asta indiferent de cantitatea din piata ?
      Romania nu pare sa poata functiona corect cu un stat „mic” si neimplicat.
      Poate ca Romania nu a atins inca nivelul de civilizatie necesar.
      Asta inseamna ca trebuie aplicata o reteta diferita, cu un stat mult mai prezent si mai responsabil.

      • La noi in ultimii 20-30 de ani s-a aadoptat intelesul american p(r)ost 1950 a „liberalismului” …. ce este o greseala. Ca , in conf cu practica si teoria eiropeana SUA au fost „liberale” de la debarcarea „pelerinilor” .. air Gladstone nu ar corespunbde definitie voastre de „liberal”

  18. @ Cornu – Din păcate nu a fost niciodată democrație, ceea ce a fost și este, deși s-a râs copios pe tema asta zeci de ani, se numește “democrație originală”, o formă alterată a democrației, o combinație dintre democrație și socialism. Trebuie doar să fim atenți și vom observa absolut toate nuanțele ale acestei stări de fapt, izvorâte din mentalitatea tip șvaițer al unui popor muribund. Spre exemplu, românul nu se simte reprezentat de către cel pe care îl alege, el se simte condus, iar politicienii uzeaza de acest termen la fiecare ocazie, și în loc să ne reprezinte, ei conduc. Un alt exemplu este statutul de magistrat al procurorului, după model sovietic, fapt de care românul, din nou, nu se simte deranjat. Exemplele pot continua la infinit, chiar mă bate gândul să realizez la un moment dat o enciclopedie gnoseologică a poporului cu mentalitate tip șvaițer din colonia românească. Democrația trebuie făcută de către fiecare cetățean, cu constituția în mână, mintea limpede și pe baza unui bagaj sănătos de cunoștințe și cultură civică, altfel iese varză de Bruxelles. Tot ceea ce s-a întâmplat în această țară în ultimele trei decenii nu a avut deloc legătură cu democrația, ci doar cu statutul de colonie, de integrare, de globalizare. Putem să căutăm vina și să o aruncăm spre politicieni, dar în realitate, vina este a fiecărui cetățean, mediul politic este doar o sinteză a poporului la momentul dat.

    • Arf fi frumos ce scrii daca ai avea ca cum scrii mintea limpede și pe baza unui bagaj sănătos de cunoștințe și cultură civică
      Sa iti daau un indiciu – „democratia” , dpv al constitutilor, nu este la fel in Anglia, belgia, Franta, SUA samd etc . Fiecare cu a lui .. adica tiate sunt „originale” cf DEX 1. (Despre acte, opere literare și artistice; adesea s.) Care nu este făcut după nici un model, care constituie primul exemplar; care a fost produs pentru prima oară într-o anumită formă; primitiv; autentic. ♦ În original = în formă primară; necopiat; netradus. 2. (Despre idei, teorii etc.) Care a fost spus pentru prima dată de cineva, care aparține în întregime cuiva; nou. ♦ (Despre creatori de artă, de poezie etc.) Care scrie, compune, creează ceva cu totul nou, personal. 3. (adesea s.) Neobișnuit; extravagant, bizar; excentric. [Cf. lat. originalis, fr. original].

      Da ptr d;alde voi … nu exista decat „democratie sau socialism”.. Aporpos Arabia Saudita nu este democratica .. sa inteleg ca este „socialista” ?

  19. Stii nastase ca nu prea ne suna bine democratia ta si a lui ilici iliescu. Tu avea 2 miliarde de dolari in 2005 . De unde ? Hotule!

      • Nu nu-i spalat pe creier, Ca nu ai pe ce sa ii speli pe astia….
        Sau daca au .. il folosesc cu parcimonie si pun botu la toate prostiile ….. de exd ca nu stiu ce tablou pe care il aveti – copie , ar valora milioane $. Ma rog or fi existand copiii extrem de pretiase *(poate … )da nu la pret de milioane $$$.

        * Ptr altii .De secole toti studentii la Arte Plastice sunt pusi sa execute copii dupa tabouri ale unor mari maestri. Sa „isi faca mana” . Acu va dati seama ca o copie executata de unu care a ajuns si el mare maestru ar avea o oaresce cota de piata .. Insa e un impediment – de unde sa stii care este copia execuatta de studentul Picasso?!
        Ca piata are si ea micile ei ciudaatenii .. Sunt falsuri „recunoscute” ca atare dar care sunt6 achiztionat6e la pretturi piperate.;. Prin anii 60 un celebru falsificator a obtinut dreptul de a executa copii in timpul detentiei .. cu conditia ca sa isi puna semnatura sa …. si imu a iesit din parnaie cu un cont frumusel . Sau azi fasurile poctate de van Megeren … costa destulk de mult insa ultimii posesori nu le mai vand . De ce? Pai oricum sunt mai ieftine decat originalele, originale sunt „blocate” in muzee si calitatea acestor falsuri este „premium” …

      • Ca să răspund idiotului care a apreciat, din fata televizorului, că un tablou al meu valora patru milioane de dolari, l-am pus in vanzare la Alis, unde, impreună cu alte două tablouri, s-a vândut cu 10 000 de dolari. Erau copii austriece după Tizian, de secolul 19.

Lasă un răspuns