Marea bătălie

Marea bătălie, in prezent, nu se mai dă, in principal, pentru tehnologii ci pentru băncile de date personale. In lumea post-comunistă, este mai dificil să vinzi decât să produci.  De aceea, este important să ai acces la bănci de date pentru a trimite mesaje calibrate pe profiluri de personalitate. Pentru a mări sansa de a vinde un produs – electoral, comercial, artistic. Marketingul actual nu se mai bazează pe o publicitate nediscriminatorie, distribuită exclusiv prin televiziuni si presă scrisă, ci introduce vectori de social media, cu mesaje adresate unor categorii bine definite in prealabil. Categorii sau persoane „bine definite in prealabil” presupun insă accesul la date personale.

Drama de la Caracal a readus in discutie activitatea STS, legată de sistemul unic de urgentă 112 după ce fusese pus in discutie rolul său in alegerile europarlamentare prin neclaritătile privitoare la peste un milion de voturi si disparitia unor probe.

Urmează trei rânduri de noi alegeri. Acestea pot fi „câstigate” nu doar prin numărarea voturilor, prin modelul „Stalin” ci si, mai ales, prin pregatirea „corespunzătoare”, prin conditionarea psihologică a votantilor. Bibliografie obligatorie – activitatea Cambridge Analytica in campania Brexit dar si filmul cu acelasi titlu.

Si acum intrebarea – de ce o bătălie atat de aprinsă, internă si externă, timp de cinci ani, pentru un contract de upgrade la STS de doar 40 de milioane de euro?  Miza este evident accesul la o imensă bancă de date ce poate „ajuta” proiecte economice sau electorale!

Concluzia o trageti singuri…

29 de gânduri despre “Marea bătălie

  1. Domnul Nastase, apropierea de doamna Dancila va influenteaza negativ.
    La Calafat nu a fost nicio drama, insa la Caracal este inca in desfasurare o tragedie!!!!

      • Domnule Nastase, il vad pe d-nul Cumpanasu cum se lupta cu morile de vant, tinand cont ca acest om, cu siguranta are prieteni, cunostinte cu influenta. Si, totusi….!!??
        Ca orice om lipsit de vreo forma de aparare pe lumea asta, privesc cu groaza la ce ni se intampla si nu stiu cum sa scap de atata frica, jur, pentru ca fix un diabet mi-ar mai lipsi.
        Va intreb din pura naucire: domnule Nastase , daca Alexandra ar fi fost fiica dumneavoastra, cum ati fi procedat, fiind pus intr-o situatie atat de tragica ? (Sau , ma gandesc, ca ,,d-zeii,, cei cu sfori nu gasesc nicio tragedie in asta. Nu fac referire la dumneavoastra, doar imi doresc foarte mult, daca se poate, sa fiti sincer).

        Multumesc frumos

  2. „UN DECLIC AȘA DE MIC/ FĂCEA BAIE-NTR-UN IBRIC ”

    MOTTO: „Într-un moment în care era cu adevărat nevoie de investigarea procurorilor și judecătorilor care nu și-au făcut treaba în cazul uciderii Alexandrei, Secția Specială și-a dovedit ineficiența. Nu am văzut decât un comunicat că s-au sesizat din oficiu. Apoi, la fel ca în cazul de la Caracal, procurorii Secției Speciale și-au luat liber în weekend(…) În cazuri similare investigațiile se derulau și peste weekend, pentru că infractorii nu au zile libere, așa că nici anchetatorii nu pot avea, în situații de urgență.”(comunicat al comunității DECLIC, 31 iulie 2019)
    …………………………………………………………………………………
    Stimați cetățeni, înțelepciunea populară ne informează sec cum că „# REZISTENT LA # REZISTENT NU-ȘI SCOATE OCHII” … sau cam așa ceva –poate că n-am citat eu chiar exact, dar din câte-mi amintesc asta era ideea. Și totuși, să vedeți ce s-a întâmplat pe 31 iulie 2019 …

    Cu o lipsă de caracter care m-a pus pe gânduri, comunitatea DECLIC, un fel de „tati și mami” ai mișcării # REZIST îl atacă într-un mod subtil dar incalificabil pe prietenul și atașatul valorilor haștagiene, procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la PJ Caracal. Procurorul Popescu este unul dintre cei patru viteji despre care comisarul-sef Nicolae Alexe, fost adjunct al sefului IPJ Olt, revocat din funcție din cauza tragediei din Caracal, a declarat următoarele:

    „…Am solicitat domnilor procurori– chiar dacă nu aveam un mandat de percheziție (și oricum el n-ar fi fost valabil în intervalul de timp 20:00 – 6:00) – să intrăm în baza infracțiunii flagrante, să descindem în forță, să verificăm locația și să vedem dacă fata pe care noi o căutam se află în locuință. (…) Au spus că datele nu sunt concludente, nu sunt certe și nu putem intra – cu toate că am invocat acea normă a infracțiunii flagrante, care practic permite să intrăm la orice oră din zi și din noapte în casa unei infracțiuni flagrante.” (LUJU.ro, 31 iulie 2019)

    Iar DECLIC cere acum desființarea Secției speciale pentru că nu s-a ocupat încă temeinic de domnul procuror. Dar cine sunt membrii DECLIC? Păi, așa cum ne explică ei înșiși, pe pagina de prezentare, aceștia sunt:

    „….o comunitate de cetățeni ce militează pentru o societate mai dreaptă. Punem puterea în mâinile oamenilor pentru a consolida democrația din România și reunim forța comunității pentru echilibrarea balanței de putere dintre cetățean și stat.”

    Bravo! Frumos! Să fie bine și să nu fie rău! Și acum ia să vedem și cu ce beneficii ne-am ales…

    De exemplu, pe 19 mai 2019 „declicii” au organizat manifestarea TOȚI PENTRU EUROPA, în avanpremiera istoricului vot din 26 mai 2019, cu următoarea justificare:

    ”Ieșim pentru a le spune celor ce încă nu s-au decis să participe la alegeri că de votul lor depinde nu doar viitorul României, ci și al Europei. Manifestăm pentru a încuraja tinerii să iasă la vot. NU DĂM CULOARE POLITICĂ MANIFESTAȚIEI. Însă îi dăm spirit european”

    Și cum să pună ei „puterea în mâinile oamenilor” , fără implicare politică, desigur, altfel decât organizând evenimentul mișto de mai sus cu participarea recunoscuților apolitici Moise Guran… Tudor Chirilă… Mihai Șora… Marius Manole… Mihai Călin… Deoarece nimic nu are „culoare politică” la băieții ăștia. Campaniile lor, bazate pe petiții online, au vizat: desființrea SIIJ, votul prin corespondență pentru diaspora, susținerea lui Peter Eckstein Kovacs pentru funcția de Avocat al poporului, demisia lui Teodor Meleșcanu din funcția de ministru al Afacerilor Externe, depolitizarea CCR, și hop! SUSȚINEREA PROTESTELOR MAGISTRAȚILOR, adică taman acel culoar sensibil pe care imposibil să nu se fi întâlnit nas în nas cu procurorul Popescu, un participant trup și suflet la proteste!

    Ei bine, clica „declicilor” este nemulțumită total de faptul că Secția de investigare a infracțiunilor în Justiție, în loc să se ocupe de domnul procuror Popescu, a considerat că poate sta în weekend fără remușcări. Așa că a solicitat, pe 31 iulie, în fața ministerului Justiției, cu un „deîndată” mai lung, de vreo treizeci de zile, à la Klaus Werner adică, desființarea Secției! Ce vă mirați? Să nu credeți că ei au ceva cu Adina Florea sau Mihaiela Iorga Moraru sau că Secția le stă ca un cui în pantof… nu, nicidecum… ce-ați crezut? ei sunt supărați că nu-l anchetează mai repede și mai energic pe nenea Cristian Ovidiu Popescu și pe colegii lui!

    Care Cristian pe 16 septembrie 2018 se „haștag-rezista” pe dânsul, dimpreună cu Cristi Vasilică Danileț și eterna și fascinanta Camelia Bogdan pe treptele Curții de Apel București, cu o coală A4 în mâini, ca la orice protest spontan bine organizat.

    Că și domnul Cristian dorește din suflet desființarea Secției, e o pură coincidență pe care nici nu trebuie să o luăm în seamă. Important este că DECLIC n-are milă și îndurare pentru dânsul și transmite următorul Comunicat:

    „E momentul să ne vedem miercuri, 31 iulie, la ora 12.30, să îi cerem personal ministrului Justiției, Ana Birchall, desființarea Secției de Anchetare a Magistraților.
    Îi vom duce un mandat de 30 de zile, din partea semnatarilor petiției «Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați». Nu este emis de o instanță, ci de cetățeni. Îi dăm suficient timp pentru a găsi soluția legală de a închide acest parchet. Vrem ca această secție să dispară, pentru ca procurorii și judecătorii care greșesc să fie anchetați urgent de un parchet responsabil. Această secție se grăbește când trebuie să scoată din joc procurori incomozi, dar când are UN CAZ GRAV de anchetat își ia liber în weekend.

    Suntem peste 17.000 de cetățeni care au semnat petiția prin care solicită închiderea secției de șantaj!”

    Adică, de-aici o să i se tragă „secției” iar domnul Cristian, care e UN CAZ GRAV, va fi anchetat elegant, viril, masculin, după aceea de un „parchet responsabil”, condus de Portocală, Onea și Ciprian Man!

    Eu, când am auzit că 17 000 de cetățeni vor să hotărască în România nu numai desființarea unui organism care a trecut testul constituționalității de mai multe ori, ci ORICE !!! m-am cutremurat pozitiv și mi-am închipuit că aceiași băieți și fete vor dori mâine să desființeze Parlamentul, pentru ca să cheltuim mai puțin… plăcinta cu brânză, pentru că îngrașă… luna plină, pentru ca oamenii seleno-sensibili să doarmă mai bine în nopțile buclucașe… insecticidele, pentru că și gândacii de bucătărie au dreptul la o viață îmbelșugată și lipsită de amenințări!

    Și abia atunci am înțeles ce înseamnă să „punem puterea în mâinile oamenilor pentru a consolida democrația din România”…

    • Ca de obicei dna Arhire are un text spumos ….

      Ca o completare plictcoasa adaug cetesceva despre Declic :

      Cine finanțează ONG-ul Declic, cel care a organizat mega-protestul ‘Toți pentru Europa’

      „Proiectul „Grădina Urbană comunitară”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
      ……………………..
      ……………….

      „Fondul pentru Inovare Civica a fost inca de la inceput sustinut exclusiv de donatori privati, precum Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe sau donatori din Romania reprezentati in special de sectorul de afaceri prin companii responsabile social ca OMV PETROM si Raiffeisen Bank.

      Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe are ca fondatori, după cum putem citi pe site-ul oficial, ceetrust.org, un grup de fundații americane private:
      Atlantic Philanthropies
      Charles Stewart Mott Foundation
      Ford Foundation
      German Marshall Fund of the United States
      Open Society Institute (n.r. – Fundația pentru o Societate Deschisă, deținută de controversatul afacerist George Soros)
      Rockefeller Brothers Fund

      cf https://www.bugetul.ro/exclusiv-cine-finanteaza-ong-ul-declic-cel-care-a-organizat-mega-protestul-toti-pentru-europa/
      Acum sa num imi ziceti ca credeti ca OMV sau Reifeisen au doar sentimkente ca sunt responsabile social si nu interese de sute de milioane sau miliarde parai !!!

      Se pare ca acest declic „Declic.ro pune sloganul „Nu legilor justiţiei“ alături de „Donnez-moi, s’il vous plaît“. https://www.cotidianul.ro/rezist-manipuleaza-pentru-bani-si-politica/
      Si nici ei nu sunt chiar lacrima : „Tudor Iulian Brădățan și soția acestuia, Elena Roxana Pencea, au înființat și radiat, din 2005 până în 2011, societățile Solaris Consulting SRL și Etno Grup SRL, în cazul celei din urmă, printre creditorii care nu și-au mai recuperate niciodată banii aflându-se și o fundație a prințului Charles, potrivit unor dezvăluiri publicate pe voxpublica.
      La înființarea primei societăți, în baza unor adeverințe care atestau că sunt studenți la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj Napoca, cei doi au beneficiat de o hotărâre adoptată de Guvernul Adrian Năstase în 2003 (HG 166/2003) prin care le erau acordate unele facilități fiscale la înființarea unui SRL. Pe 30 iunie 2010, Brădățan și partenera sa au luat decizia să dizolve și să lichideze simultan societatea “în condițiile prevăzute de art. 235, alin 1 din Legea nr. 31/1990 privind societătile comerciale, republicată cu modificări”.
      .
      Brădățan și Pencea au intrat în acționariatul Etno Grup SRL în 2008. Pentru început au deținut jumătate din firmă, urmând că procentul lor să crească până la 95%, după retragerea din societate a celui de-al patrulea asociat – Alin Claudiu Olărescu, alt ONG-ist, manager al unor proiecte de responsabilitate.
      Pe 16 ianuarie 2012, Etno Grup SRL a intrat la cererea proprie în procedura de insolvență, o procedură folosită de firmele românești care vor să scape de creditori, în urma deschiderii dosarului de faliment nr. 25/1285/2012.

      cf https://www.sursazilei.ro/afaceristi-tepari-din-cluj-in-spatele-unei-platforme-care-sustine-si-organizeaza-protestele-rezist/

      V si https://www.sursazilei.ro/un-activist-rezist-care-lupta-contra-hotiei-si-coruptiei-a-fost-executat-de-doua-ori-pentru-neplata-taxelor-si-impozitelor/

      Adica societatea „civila” este de fapt o societate mercenaara bagi banu si „civicii” canta melodia potrivita!!!

  3. Sunt convins ca stiti mai bine decat noi toti, cititorii dvs, D-le Nastase, ca cel mai important lucru in oricare dintre alegeri este cine numara voturile. Se tot discuta ca ba una dintre alegeri a fost ,,masluita” ba alta. Si tot asa. (in ultimul timp nici macar acesta nu mai este un subiect). Ca sa avem alegeri pe bune este necesar ca macar majoritatea jucatorilor sa-si propuna acest lucru. Dar ce ne facem cand si cel mai neinformat alegator stie ca toate partidele au fost cucerite si au deja la varf executanti care sigur ca n-o sa lupte pentru alegeri pe bune ci o sa indeplineasca sarcinile trasate de cei care i-au pus sus? Capitalismul din zilele noastre este mult mai evoluat nesemanand deloc cu ce a fost acum 20 de ani de exemplu. Ca sa se ajunga aici a fost nevoie sa se pregateasca terenul. Astfel, s-au dat lupte pentru ca educatia sa fie din ce in ce mai scazuta (26 ministri ai Educariei in 30 de ani cred ca ne spune ceva) O parte mica din poplulatie (cel mult 10 %) este super educata pe bune iar la restul li s-a dat diplome la kg. si iluzia ca sunt buni. Astfel ca s-a creat piata care absoarbe marketingul de care vorbiti Dvs. Cand ii dai unui analfabet cu bac un smartphone gratis el se crede deja foarte inteligent pt. ca stie sa faca o poza si sa trimita mesaje pe retele de socializare special create pentru a-l tine ocupat si a-l izola. Unul cu master deja e super incantat pentru ca poate sa faca o plata on-line cu aparatul minune sau poate sa-si comande o toala in trend chiar si fiind in drumetie pe Retezat. Fiecare si-a construit o lume a lui on-line si este scarbit de lumea reala nemaiimpicandu-se in nici un fel. Cand toti cei conectati au fost bombardati la comanda cu tragedia de la Caracal au avut o mica tresarire si au inceput sa se mire: cum e posibil ca cei platiti cu o caruta de bani sa aiba asemenea reactii? Bineinteles ca nu se gandesc nici o clipa ca zilnic in jurul lor sunt o puzderie de manifestari de acest fel ale celor mici si foarte multi din aparatul de stat carora li s-a tot marit leafa fara ca nimeni sa le ceara si responsabilitate pe masura. Sa se gandeasca la modalitati prin care sa creeze premizele unor partide pe bune care sa se lupte pentru alegeri libere este deja imposibil. Din simplul motiv ca adevaratul adversar cu care ar fi necesar sa se lupte este necunoscut celor peste 90 % iar monoritatea infima care stie despre ce-i vorba tace malc pt. ca-i absorbita inca de pa bancile scolilor cu renume.
    PS: nu era neaparat necesar ajutorul serviciilor pentru localizare daca informatiile obtinute la 112 erau folosite de agentii/ sectoristi sigur fiind usor de identificat intr-un timp foarte scurt barbatul in cauza si locuinta acestuia cu o minima implicare.

  4. Dar ce spuneti de banca de date a sanatatii populatiei Romaniei (”cardul de sănătate”)? Sub toata perdeaua de fum cu protectia datelor personale, v-ati gandit unde au ajuns, pe ce pret, si cine a luat banu’, probabil ca multe zeci de milioane de Euro, pentru bazele de date de sanatate?
    Sa zicem ca sunteti marele concern Farma Intl. dela care statul român cumpara si va cumpăra si in urmatorii douazeci de ani medicamentele X,Y,Z. Ce ziceti, nu v-ar fi cat se poate de bine sa anticipati cererea si pozitia de negociere a statului roman daca veti sti ca predictiile statistice pe baza datelor pe care le-ati primit dela nemernicii români spun ca ca frecventa, gravitatea, etc. (nu sunt statisticiam medical) vor face necesare atatea cantitati din X,Y,Z distribuite in timp conform curbei T? Nu il veti avea in mână pe săracul si prostul stat român?
    Aveti idee cine se ocupa si cum de securitatea acestor baze de date? Daca se ocupa cineva?

  5. Propagandă josnică

    Într-o „Scrisoare către fiii și fiicele lui Dăncilă, Daea, Năstase, Stănescu, Iordache, Oprea, cocoțați peste noapte în Guvernul României”, publicată pe Hotnews.ro, Eugen Istodor îi acuză pe aceşti tineri de responsabilitate morală faţă de drama de la Caracal, considerându-i „beneficiarii” sistemului pus în funcţiune de părinţii lor.

    Editorialistul – în mod evident simpatizant al Opoziţiei – pierde din vedere faptul că una dintre diferenţele majore dintre un regim totalitar şi unul democratic este că, în cazul celui din urmă, fiecare dă socoteală doar pentru faptele sale, nicidecum pentru cele ale părinţilor, rudelor sau apropiaţilor. În plus, nimeni nu este răspunzător pentru tot ce se întâmplă la (zeci de) ani după ce nu mai conduce acţiunile într-un anumit domeniu.

    Din păcate, editorialul lui Eugen Istodor reprezintă un exemplu de fanatism stupid în care se leagă evenimente care nu au absolut nimic comun unul cu altul, numai pentru a se ataca cu violenţă adversarii politici. Până la urmă, uciderea Alexandrei este o crimă sordidă, cum se întâmplă grămadă peste tot în lume, doar că reverberaţiile cazului sunt la noi de tip politic ajungându-se la o demenţă fără limită.

    Şi în această atmosferă de surescitare, Istodor are – fără să-şi dea seama – dreptate când acuză «sistemul» de complicitate la crimă. Numai că vinovat este «sistemul» lui Iohannis în care oamenii sunt părăsiţi în voia sorţii. Serviciul de urgenţe 112 este tutelat de serviciul de comunicaţii speciale (STS), care ar fi putut localiza apelurile fetei disperate în câteva minute, dar care – sub autoritate militară fiind subordonat SRI-ului– nu oferă servicii civililor ci răspunde doar la comenzi politice venite din partea celui care controlează instituţiile de forţă ale statului.

    «Sistemul» lui Iohannis pretinde prin vocea Opoziţiei, în spatele căreia s-a pus şi străinătatea, că lucrurile sunt perfecte în România. Nu este nevoie de schimbat nimic. Trebuie doar conservate privilegiile şi impunitatea celor care susţin «sistemul» şi-l folosesc în interesul lor. În fond, acest sistem se dovedeşte a fi cel care conduce la instaurarea prin teroare a dictaturilor unde adversarii sunt vinovaţi de absolut orice se întâmplă … sau nu se întâmplă. Un sistem care nu numai că aduce grave prejudicii securităţii persoanelor şi sprijină incompetenţa crasă a grupurilor de privilegiaţi ( STS, procurori #rezist, buni doar de abuzuri politice şi de opoziţie vehementă faţă de înfiinţarea unei instituţii care să le controleze activitatea), dar reuşeşte totodată prin propaganda sa ordinară, susţinut şi de mass-media afiliată, să arunce vina asupra celor ce suferă de pe urma represiunilor sale juridice.

    Ce i se poate reproşa actualului guvern este că, în loc să apere drepturile cetăţeanului, a permis să se ajungă la o asemenea criză. Letargic şi constant în defensivă, PSD se lasă acuzat în loc să-i demaşte pe adevăraţii vinovaţi şi să încerce să zdruncine acest sistem corupt prin anchetarea penală a procurorilor implicaţi, prin accelerarea instituirii unei secţii de investigare a magistraţilor, trecerea serviciului 112 sub autoritate civilă, a Parlamentului, şi nu în ultimul rând, sporirea profesionalităţii poliţiei, mai interesată de majorări salariale şi prerogative de castă, decât de securitatea oamenilor.

  6. Cine ne sunt .. expertii ?!!

    Asa .. de asa .. d’aia daca va intrebati ce m-a apicat. Pricom materalu era salvat de ceva timp..

    Am pornit de la un text al lui Marius Ghilezan intitulat Proteza GRECO nu ține loc de dinții de minte und4e m-a frapat o ciudata modestie „Răsfoind ultimul raport ( GRECO ) pentru Polonia, am observat că acolo apare în toată splendoarea întreaga echipă care a lucrat la raport. Aici, în ceea ce ne privește, acoperire totală. Cui îi e frică de lupul de pluș? Să ridice două degete! Și să se treacă pe liste!„. Cam necaracteristica aceasta modestie .. nu?

    Ma rotg nu stiu cine sunt cei care au lucrat la RpaoCulo Greco ptr Romania …

    Insa am observat 2 „experti” care s-=au afisat ca paduchele pe frunte :
    Unu a cmos si textul „eneraţia veche a făcut praf România. De ce? De mere. De frică că cineva la va lua pensiile invizibile. Frică creată tot de pesedişti, pur machiavelic, prin pliantele de la poştă şi de la haznalele şi latrinele tv. Şi de draci că nu mai sunt tineri, iar tinerii, nu-i aşa, trebuie să sufere.
    Inculţi, alcoolici şi instabili mental, nu s-a prins de ei nicio ideologie serioasă. Pradă populismului pe gustul lor, cu muzică populară, naţionalism nihilist şi proverbe expirate, ne-au îngropat în datorii şi ne-au condamnat la înapoiere. Mai nou, nici nu mai vor să voteze. Le pute şi democraţia. A contat la ceva tot ce au văzut în jurul lor în comunism. Şi au aplicat pe noi, copiii lor, executându-ne în cel mai pur stil comunist. adev.ro/pp2img. Care o fi calittea auctorelui ? Ie „specialist”. In ce?
    Citez Adrian Fanaca
    Absolvent al CNVA Galați. Fost olimpic național la Chimie. Fost bursier „Kiwanis” și „Bursele Patriciu”. Absolvent al SNSPA București – Facultatea de Știinte Politice. Alumnus Voluntari pentru Idei și Proiecte. Master în Arte – Știinte Politice – CEU Budapest. A publicat la CH Beck un capitol într-o carte și o recenzie de carte în „Acta Oeconomica” – jurnal academic al Academiei Maghiare de Știinte. A avut 4 job-uri în 3 ani la nivel internațional, unde lucrează în continuare ca specialist Specialist in ce? In alcoolici ?! Insatbili mintali? Sau8 nesimtire ?!!

    Sau vazui un alt „expert” .Alexandru Manda 20 de ani și este student la Facultatea de Drept a Universității din București. Implicat în viața civică încă de la 14 ani, Alexandru este unul dintre membrii fondatori ai primei asociații de elevi din România, Asociația Elevilor din Constanța, a cărei președinte a fost între 2015 și 2018. În calitate de activist, acesta a dovedit că elevii pot fi un vector al schimbării în educație, fiind o voce pe care decidenții trebuie să o ia în serios. Alexandru visează la o Românie unde dezbaterile în spațiul public se vor purta argumentat, iar cei implicați vor avea puterea de a ieși din zona de confort sau propria bulă. Nu în ultimul rând, visează că într-o bună zi echitatea în educație va exista și în practică, iar statul va asigura pentru fiecare copil al țării accesul liber la un învățământ de calitate. Iar autoritățile, centrale și locale, vor înțelege că educația este cea mai importantă investiție pe termen lung. Alături de colegii săi din Asociația Elevilor din Constanța, Alexandru Manda a reușit să obțină, printre altele, acordarea reducerii de 50% la transportul local în comun și a burselor școlare, conform prevederilor legale, pentru elevii din municipiul Constanța, iar la nivel național acordarea de manuale școlare gratuite pentru toți elevi din clasele a XI-a și a XII-a din România (în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța, care a obligat Ministerul Educației să realizeze achiziția). În prezent, Alexandru activează ca expert în politici educaționale la Societatea Academică din România. Expert i9n invatamnt la 20 de ani ? Syudinte in Drept anu I si expert in invatamant?: Asa ceva ….
    Dar a se ibserva ceva – specvialistul condamna comunismu ca insa expertul> il reinvie partial. Ca si ei eu intre calsa aa 2a si calsa XII am avut manuale gratuite! Prin „grija parinteasca a partudlui (Muncitoresc) si a statului si a tivarsilor Ghe Gheorghiu Dej si Chivu Stoica”

    Si imi mai aduc aminte de cineva care a facut un „aaidit” despre justitie saum macar ptr PNA. Alt „expert” si „specialist” de marca . … care a a absolvit in 1983 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica Bucuresti. Dupa Revolutie a absolvit cursuri de comunicare la Emerson College (Atena). Si din 1998 directorul fundatiei Freedom House Romania, unul dintre ONG-urile cu mare credibilitate in zona de integritate si politici anti-coruptie. Expwert de expert ca cum sa zic … :
    https://www.youtube.com/watch?v=bxKrGZAOL7s
    Ai zice ca in
    Ț ani ar fi putit avea ceva timp sa citeasca in ndiagonala un manula de Drept Constitutional si Constitutia. SI sa dicute ceva cu amica si co0militoana ei Macovei . Dar nu ! Si incredibil;a, monumentala ei insolenta demionstrata cu icazia audoierilor este … umilinta :
    https://www.youtube.com/watch?v=pCVMR44YEho
    V si https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1606467-specialistii-freedom-house-autorii-unui-raport-orb-asupra-pna.htm

    Deci ca care ne sunt „expertii”?! „Specialistii” ?!

    Niste insi cu Pile Cunostinte ce-s Ratati care se ocupa de ce nu stiu!!!
    Adfica niste maestri cf Arghezi :

    Cum le zici ,,maestre” în ce-aveai de spus,
    Gîtul li se-nnalță de trei ori mai sus,
    Omul e mai ager, mai vioi, mai sprinten,
    Ca un roib agale, îndemnat de pinten.
    Și Păcală-și : ,,Vorba asta scurtă
    E ca mîngîierea porcului pe burtă.
    E cu farmec dulce și, din strîmb ori ciug,
    Simți că te lățește și te face lung.
    Insul se mîndrește, limba-i se deznoadă
    Și ia vînt și, vesel, dă-n nădragi din coadă.
    Măi, ce bine-mi prinde !
    Am aflat și harul
    Să-mi pui în picioare bine și măgarul.
    Cum ajung acasă, văd eu cît îi este
    De fundul auzul, și-o să-l strig : Maestre !”

    • Unii dintre „specialiştii”amintiţi seamănă izbitor de mult cu acest personaj :
      – Bulă ce i-ai luat bunicii tale de ziua ei, acum la împlinirea acestei frumoase vârste ?
      – Fiind o aniversare deosebită i-am luat o minge de basket, ultimul răcnet.
      – Măi, Bulă, bunică-ta s-a apucat să joace basket la vârsta asta ?!
      – Nu !!! Dar ea cum îmi lua mie la toate aniversările cărţi de citit ?! 😉

    • a tocmai invers! #rezist , #boicot – astea as crede ca au fost ajutate de Cambridge Analytica..
      O oarecare dovada de a actiona e aici

  7. O observatie interesanta, intr-adevar astazi toate datele despre „resursa umana” primeaza, cu ea se infaptuiesc „marile manevre” si din pacate daca pe social media se transmite o „stire” marea masa a „resurrsei umane” o inghite pe nemestecate. Cine este astazi depozitarul si manevreaza „datele cu caracter personal”, detine puterea si extrem de multi mananca o paine din asta.
    Raman la parerea ca daca Romania ar detine tehnologii si o industrie solida, performanta altele ar fi datele problemei.

  8. Despre inegalitatea economică şi inevitabila chestionare a capitalismului

    GHEORGHE PIPEREA
    Ziarul BURSA #Macroeconomie / 01 august

    Inegalitatea economică este cruntă în România. Aveţi mai jos câteva cifre şi date statistice, pe care nu le găşiţi prin agregatoarele de ştiri, întrucât ele sunt atent camuflate de stăpânii banilor şi ecranate de ştirile „selecte” despre nimic. Aceste date vor putea, totuşi, să justifice concluziile prezentului material.

    • I. Valoarea totală a locuinţelor din România versus valoarea depozitelor bancare ale populaţiei şi valoarea datoriilor populaţiei

    Numărul total de locuinţe din România era, la 31 decembrie 2018, conform INS*, de 9 milioane.

    Valoarea acestor locuinţe poate fi estimată în baza preţului mediu, care se situează, la nivel naţional, în jurul cifrei de 70.000 de euro. Ne rezultă că toate locuinţele din România valoarează circa 630 de miliarde de euro.

    În Bucureşti – Ilfov sunt peste un million de locuinţe. La un preţ mediu pe locuinţă de 100.000 de euro (preţul pe metru pătrat fiind în medie de 1400 euro) * * ne rezultă o valoare totală de circa 100 de miliarde de euro.

    Conform aceloraşi date de la INS, mai mult de 8,9 milioane de locuinţe sunt „în proprietate majoritar privată” (adică nu sunt în proprietatea statului sau a vreunei UAT). De aici rezultă că statul şi instituţiile administraţiei publice locale nu mai deţin şi nu mai construiesc locuinţe. Efortul acestora este de-a dreptul nesemnificativ – mai puţin de 5000 de locuinţe au fost construite în ultimii 10 ani de aceste instituţii, ceea ce este, pur şi simplu, singular în Uniunea Europeană.

    De-a dreptul şocant este că mai mult de 94% din numărul total al locuinţelor din România sunt în proprietatea simplilor particulari. S-ar zice că populaţia României deţine o avere (imobiliară) destul de consistentă – circa 600 de miliarde de euro. În realitate, aceste cifre statistice relevă cel puţin două caracteristici negative.

    De remarcat, în primul rând, că pentru locuinţele construite sau achiziţionate pe credit este doar un fel de a spune că acestea ar fi în proprietatea simplilor particulari îndatoraţi la bănci. Cei care şi-au ipotecat locuinţele în favoarea creditorilor financiari nu sunt proprietari ai acelor locuinţe decât teoretic, întrucât ei nu le pot vinde decât cu acordul creditorilor financiari şi, în plus, ei pot rămâne oricând fără casă, întrucât contractul de credit/ipotecă poate fi pus în mod (mult prea) facil în executare silită, cu riscul final al evacuării debitorului din locuinţa familială. Acest risc nu este înlăturat în ce îi priveşte pe împrumutaţii care nu şi-au ipotecat casa – conform „înţeleptului” Cod civil român, casa, singurul bun de valoare al unui simplu particular, poate fi oricând executată silit, chiar şi neipotecată fiind.

    S-ar putea spune că persoanele care se apropie de pensionare sau chiar sunt deja la pensie sunt proprietari deplini ai locuinţelor lor. Numai că aceste locuinţe sunt, practic, scoase din circuitul civil. Proprietarul de acest gen se caracterizează prin conservatorism (el, mai degrabă, păstrează casa pentru moştenitori) şi prin animism (nu numai că el dă valoare sentimentală casei, dar el o şi „dotează” cu suflet, făcând-o să „trăiască”, în calitate de simbol al trecutului propriu, al copilăriei descendenţilor sau al ultimilor ani din viaţă ascendenţilor). Un imobil care nu circulă juridic, fie nu are deloc valoare de piaţă, fie are o valoare aluvionară, antrenată de localizare sau de modele temporare ale pieţei. Oricum, aceste case sunt vechi, cu arhitectură insipidă şi, deci, mai puţin vandabile. Proprietatea asupra lor rezultă din vânzarea din fondul locativ de stat practicată în anii 1991-2003. Este vorba de apartamentele construite înainte de 1989 de statul comunist, în care actualii proprietari stăteau cu chirie şi care au fost trecute în proprietatea acestora, cu preţuri modice. Acest proces de vânzare a durat din 1991 până prin 2003, fiind derulat inclusiv în faţa instanţelor de judecată, pentru cazurile litigioase şi a fost principalul motiv pentru care nu s-au construit imobile noi şi nici nu a funcţionat piaţa creditului ipotecar, până prin anii 2004-2005.

    Comparativ, valoarea totală a depozitelor bancare ale populaţiei este, în prezent, de 44 de miliarde de euro (210 miliarde lei, din care depozitele în valută sunt în valoare de circa 18 miliarde euro). Din aceste sume, mai puţin de 5% din numărul total de deponenţi deţin mai mult de 75% din total. Un mare număr de persoane fizice, adică peste 40% din total, au „depozite” de … 21 de lei sau chiar mai mici* * *.

    S-ar putea spune că populaţia României are economii de faţadă, de vreme ce 9,5 milioane de persoane deţin doar 11 miliarde de euro în bănci, iar 4 milioane de persoane au în bănci economii de maxim 21 de lei.

    Spre comparaţie, sistemul bancar din Bulgaria, o ţară cu o economie de 5 ori mai mică decât cea a României, are 200 de miliarde de euro în depozite.

    Un sistem bancar ca „al nostru”, care se laudă cu astfel de „performanţe” nu poate fi denumit altfel decât penibil.

    Valoarea totală a datoriilor populaţiei era de 143 de miliarde de lei (31 miliarde euro) în 2018. Din această sumă, mai mult de 40% este garantată cu locuinţa debitorului. De exemplu, creditul Prima Casă, accesat în ultimii 10 ani de circa 270.000 de debitori, are o valoare cumulată de 40 de miliarde de lei (din care 20 de miliarde de lei sunt garantate de stat, restul de 20 de miliarde fiind garantate cu locuinţele cumpărate). Evident, aceste case nu se pot vinde fără acordul băncii şi, în plus, pot fi oricând executate silit de creditorii financiare.

    Este evident că cei 5% dintre deponenţii care deţin 33 de miliarde de euro în depozite bancare nu se împrumută, că nu au de ce să o facă. Rezultă că datoriile la bănci sunt cam de trei ori mai mari decât depozitele bancare ale imensei majorităţi a populaţiei. Practic, cei 7 milioane de datornici la bănci se suprapun cu cei 9,5 milioane de deponenţi, împărtăşind „beneficiile” cauzate economiei României de sistemul bancar care îşi face veacul pe aici (că nu pot să îi zic „sistem bancar român”). Şi toate aceste datorii sunt fie garantate cu casele de locuit ale debitorilor şi ale familiilor lor, fie plătibile forţat, prin executare silită asupra aceloraşi case. Reamintesc cele spuse deja mai sus – indiferent că există sau nu o ipotecă asupra casei, aceasta poate fi executată silit de bancă sau de colectorul de creanţă, pentru a-şi recupera întreagă creanţă, oricât de odioasă ar fi.

    De remarcat că ponderea datoriilor populaţiei în PIB era de circa 16,5% în 2018, în uşoară scădere faţă de anul 2017 (când ponderea era de 17%). Această scădere este datorată accelerării creşterii economice şi nu faptului că populaţia nu s-ar mai fi împrumutat. De fapt, creditul ipotecar a crescut, în 2017, cu 14%, o creştere datorată exclusiv menţinerii iresponsabile în derulare a Programului Prima Casă.

    De aici concluzia că mulţi ai noştri duc o viaţă pe datorie, fiind în permanent pericol de a-şi pierde casele.

    • II. Veniturile din salarii sau veniturile asimilate salariului versus veniturile din capital şi proprietăţi imobiliare

    Salariul mediu net în România nu depaste 3000 de lei. Salariul brut corespunzător este grevat, în primul rând, de impozite şi contribuţii sociale. Mai mult de 55% din salariul brut (sau din venitul brut asimilat salariului) se cuvine statului. Spre comparaţie, mai puţin de 10% din veniturile generate de capital se cuvine statului. Uneori, acest procent este perfect egal cu zero, întrucât se practică „optimizarea fiscală”. La fel de „bine” sunt taxele şi veniturile din chirii şi din rentele imobiliare.

    Şi mai gravă este destinaţia obligatorie a salariului net (sau a veniturilor asimilate salariului), dată de captivitatea contractuală faţă de creditorii financiari. Mai mult de 80% din aceste venituri – deja vămuite de stat – se duc în rate (la bănci, la ifn-uri, la leasing). După ce casa de locuit este executată de creditorul financiar, iar debitorul este evacuat, între 33% şi 50% din aceste venituri se duc în popriri (din nefericire, cei mai mulţi debitori încă nu au conştientizat că, după evacuarea din locuinţa familială şi „vânzarea” creanţei la colectorii de creanţe, se continuă executarea lor silită, prin poprire pe salariu). Este de remarcat că, deşi există plafoane maxime de îndatorare (din decembrie 2018, aceste plafoane sunt de 20% la creditele în valută şi de 40% la creditele în lei), băncile „comerciale” au găsit întodeauna metode de ocolire iresponsabilă şi auto-destructivă a acestor plafoane, punând uneori debitorii în postura de a avea rate lunare mai mari decât veniturile lunare. Dreptul la supravieţuire a unor asemenea debitori a devenit de mult subsidiar „imperativului” achitării integrale a creanţei.

    A, şi ca o pată de culoare – această statistică şi această atenţionare îi privesc şi pe lucrătorii din corporaţii, viitorii şomeri, sacrificaţii de serviciu în caz de criză, în caz de austeritate, în caz de măsuri „necesare” de combatere a efectului de reducere a profitabilităţii sau în caz de fuziuni şi achiziţii.

    • III. Concluzie

    Acesta este rezultatul politicii economice neo-liberale şi al stitului libertarian de conducere a economiei, pe care BNR îl practică de 30 de ani, sub bagheta lui „Manole Isărescu”. Guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, oricare dintre ele, aproape că nu au contat.

    În Franţa, revolta violentă a „vestelor galbene” a pornit de la creşterea preţului la combustibil. A fost vorba de o întreagă chestionare a capitalismului neo-liberal şi libertarian, generator al inegalităţii economice din ce în ce mai acute, care transformă societatea modernă într-un neo-feudalism feroce, condus de stăpâni cinici şi de-a dreptul sociopaţi.

    În România, probabil că revolta va veni, prin 2020-2021, de la injusta aşezare a sarcinii fiscale şi de la hazardul moral generat continuu de marile corporaţii, obişnuite cu privatizarea profitului şi cu socializarea pierderilor. În prezent, la ordinea zilei este salvarea cu orice preţ a mega-comercianţilor, mai ales a celor financiari, cu banii şi veniturile viitoare ale populaţiei.

    Dar nu mai durează mult.

    Chiar dacă afară sunt 30 de grade la umbră, iarnă va veni. E aproape.

    *link: http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicăţîi/fondul_de_locuinte_2018_1.pdf

    ***informaţia a fost făcută publică în 2016, de BNR, când se chinuia să torpileze legea dării în plata; pe unii de la BNR îi mai lua gură pe dinainte, din când în când; a se vedea link: >http://economie.hotnews.ro/ştiri-finante_banci-21468954-viceguvernator-bnr-din-cele-10-milioane-români-depozite-bancare-40-deţîn-medie-doar-21-lei-iar-5-din-deponenţi-deţîn-trei-sferturi-din-totalul-depozitelor.htm
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Intrebari bizonice :

    Este avocatul Piperea organu de analiza politica a PSD ? Este cumva doctrinaru sef al PSD?!
    Ce mai face Institutul Social-Democrat (ISD) „Ovidiu Șincai” ?!

    Mai vrea PSD voturi?! Io crez ca nu!!!

  9. Astazi am vazut intamplator o parte din emisiunea cu domnul Ion Cristoiu de pe A3 .

    Emisiunea a abordat subiectul anchetei de la Caracal, in context mai complex, si raportat la Deveselu, cu care sincer nu vad legatura, dar si o analiza a candidatilor la prezidentiale, tot in legatura cu subiectul.

    Dansul a legat esecul aparent al anchetei, conduse de procurori, conform legii, de procentele electorale ale doamnei Dancila, in contextul in care congresul pentru nominalizarea candidatului inca nu a avut loc, cel putin asta am inteles eu pe persoana fizica.
    Mai zicea dansul de probabilitatea ca actualul candidat s-o ajute pe doamna Dancila sa intre in turul doi, ceea ce conform tot spuselor dansului, cu cei 7% ai unui sondaj neprecizat, ar fi imposibil, asta neluand in calcul relatia destul de rece intre premier si presedinte.

    Doamna Dancila nu are, din punctul meu de vedere, nicio legatura cu derularea anchetei si sincer nu vad de ce ar deconta electoral.Nici Presedintele actual nu are de ce sa deconteze electoral, pentru ca tot ceea ce e acum e de mai demult reformat.
    Sistemele implicate au fost create, modernizate si reformate cu mult inainte de investirea doamnei Dancila.
    De asemenea rezulta din spusele dansului ca e o frica in PSD de opozitie.Nu vad de ce asta ar fi o problema, la momentul la care trebuie pornita o reconstructie cu obiective pe termen lung, iar realitatea arata totusi ca PSD este la putere si poate imbunatati lucruri.

    Mie personal mi se pare ca tot ce a facut doamna Premier e perfect legitim si corect.Nu vad erori politice.

    Odata ce s-a cerut de la Europa oprirea completa a interactiunilor intre Guvern si procuratura, pentru a pastra independenta justitiei, chiar nu are ce sa-si impute in legatura cu acest subiect.
    Nu are posibilitatea sa comande procurorilor sa faca sau sa nu faca, pentru ca trebuie sa se aplice Rule of Law.

    Guvernul a marit salarii sau alocari bugetare la toate sistemele implicate in caz, pentru a stimula, si mai mult de atat nu putea face niciun alt premier.

    Nici presupusa coruptie din sistemele in cauza nu tine de Guvern, de anticoruptie se ocupa alte organisme foarte apreciate la nivel international.

    Asa vad eu lucrurile.

    De ce sa te temi de procente electorale, daca faci totul conform legii si bunului simt.

    • Va fi pe 10 august o noua tentativa de „coup” ?

      „Movementul” pare sa doreasca, conform informatiilor din media, o noua manifestatie pe 10 august.
      In popor, intre fani, intre „stürm truperi”, exista emulatie.mi-a fost dat sa aud azi, intamplator, o dicutie telefonica dintre un sofer* de rata si un interlocutor necunoscut.

      Dupa o discutie despre renovari, omul ultrabronzat si atletic, inflacarat de avantul revolutionar, rotind volanul cu gesturi largi, a spus la final, cu zambetul pe buze, la smartfonul nelocalizabil probabil: „Si ce-o sa ne faca ? O sa ne impuste? Mai vorbim dupa 10 pentru 15.”.Citatul e aproximativ.

      „Mobul” neo-marxist si revolutionar, insufletit de stirile care lovesc in autoritatea politiei si fortelor de ordine (pentru ca unii dau aceasta ocazie), are acum si ceva tractiune emotionala, datorata si cazurilor recente.

      Probabil starea de alerta trebuie crescuta pentru a preveni un posibil coup neomarxist, stimulat de interese rusesti, beneficiind si de motivatia tragediei, probabil.Focarele de feik niuz probabil au fost create.

      Din ce-am observat presa liberala a accentuat mult teoria de tip conspirationist, din care rezulta ca dementul este un mastermind al unei retele gigantice de prostitutie, el aratand totusi ca un om nebun fara adapost pana la urma.
      Bun, poate e real, si tipul cu palarie de paie e un evil mastermind al Romaniei, pai si atunci bronzatii tatuati care ruleaza lamborghineuiri , fierariuri si masini germane nederanjati de nimeni ce mai sunt?
      Teoria mafiei organizate in acest caz, promovate de media liberala, curge in sensul „coruptia ucide” care e si motivatia 10 august, desi tipul pare doar un psihopat, eventual cu ceva tendinte canibale.

      Deja imi pun si eu niste intrebari in legatura cu tardivitatea anumitor proceduri ce trebuiau desfasurate in cazul din Caracal.

      Probabil sturm truperii trebuie lasati sa-si faca de cap, sa vedem cine-i tine in brate.

      Logica unei manifestatii de tip coup inainte de alegeri democratice este inexistenta.
      E ceva ilogic avand in vedere ca scorurile ii dau castigatori pe neomarxisti.
      E ilogic si sa injuri guvernul actual cand din UE se cere intependenta institutiilor, guvernele devinind treptat simple forme fara continut, conform trendului european liberal actual.Globalismul doreste guverne slabe.

      Este foarte posibol ca 10 august sa fie o motivatie pentru mafii, sa incerce a contra eventualele reforme atat de necesare in institutiile de forta, ce urmeaza a fi implemwntate probabil.Adicatelea sa se foloseasca de un eveniment care urmeaza sa miste lucrurile intr-un sens pentru a bloca si pastra trendul destructurarii autoritatii statului de pana acum, utilizand o manifestatie stimulata de fakeniuz.

      Deci e foarte posibil ca pe 10 august oameni de buna credinta, sa fie folositi de feikniuzul rusofon, in a crea evenimente care sa dea jos exact guvernul ce ar putea implementa masuri pentru imbunatatirea sigurantei cetateanului.

Lasă un răspuns