Criminalitatea si coruptia

In ultimii 15 ani, tema coruptiei a tinut agenda interna si externa a Romaniei. Era o tema utila si pentru batalia politica interna dar si pentru „fezandarea” capitalului national si a liderilor perioadei de tranzitie.

In timpul asta, mai putin bagata in seama, criminalitatea, inclusiv cea organizata, s-au dezvoltat exploziv, „beneficiind” si de experienta unor infractori scoliti in strainatate. Romania a devenit, dintr-o tara de tranzit pentru droguri, o tara de consum. Traficul de femei si de copii, retele de contrabanda, clanuri organizate, drogati conducand autovehicule incep sa marcheze zilnic emisiunile de la televiziuni si stirile din presa.

Drama Alexandrei ne-a aratat ca nu suntem pregatiti, la nivelul institutiilor statului, sa luptam cu fenomene aberante ale conduitei umane. Unii au incercat sa transforme aceasta drama intr-un rechizitoriu impotriva politiei si, indirect, impotriva guvernului. Evident insa ca responsabilitatile trebuie impartite cu STS si cu parchetele. De aici nevoia de a schimba oameni din diverse functii, dar si de a face reorganizari institutionale si de a lua masuri legislative. Vinovatii trebuie pedepsiti dar a introduce aceste teme in batalia electorala ar fi o mare eroare.

48 de gânduri despre “Criminalitatea si coruptia

  1. Aveti foarte mare dreptate !

    Cine sa faca insa toate aceste schimbari ? Pare ca nimeni nu e responsabil si nu doreste ca starea de fapt sa se schimbe. Sunt, ca si altii din generatia mea (nascut in 1962) uluit de tara in care traim. Si asta, fara sa fac nici o comparatie cu o alta !…

    Va multumesc !…

  2. D-le Năstase sunt întrutotul de acord cu d-voastră dar atât guvernul cât si Parlamentul Romaniei ar trebui să fie în slujba cetățeanului. Acest caz de la Caracal nu se compară cu cel de la Baia de Aramă. Această fetiță nevinovată, luată la ocazie de un criminal în serie si omarata cu sânge rece. Copila a avut puterea să sune la 112 si cei de la Poliție neavând dreptul să intre peste acest criminal datorită legilor proaste făcute de niste oameni incompetenți s-a întâmplat nenorocirea. Eu nu cred ca Parlamentul nu poartă vina in acest caz. Cetățeanul a ajuns o masă de manevră în orice alegere, fie europarlamentare, prezidențiale, parlamentare sau locale. Asta se întâmplă în această țară. TOTUL ESTE DOAR INTERESUL CELOR DE LA PUTERE OMUL NU MAI CONTEAZĂ. Stancu

    • Stimata doamna, va rog sa-mi permiteti sa va contrazic. Ambele cazuri, atat cazul de la Baia de Arama , cat si cazul abominabil de la Caracal sunt extrem de grave si ar trebui tratate cu aceeasi atentie si celeritate. Din pacate autoritatile, toate, cu responsabilitati in acest sens nu au facut nimic sa impiedice aceste fapte abominabile si in primul rand ma uit catre Procuratura, urmand apoi celelalte institutii. Constatam pe zi ce trece ca Cetateanul nu mai conteaza si ca acesta este pe cont propriu intr-o tara fara busola.

    • @Mariana

      Exista o lege/modificare , care o are ca initiator sau promotor cred pe doamna Carmen Dan, sper sa nu ma insel.Lasand la o parte simpatiile sau antipatiile, important pana la urma e ca exista un proiect, care nu a putut intra in vigoare foarte recent, din motivele deja cunoscute, si care se pliaza la unul din articole si pe situatia din Caracal.

      Deci desi exista dorinta de a corecta o parte din aberatiile legislative din domeniul ordinii publice si sigurantei cetateanului, domeniu in care nu e timp de ezitari si unde trebuie actiuni prompte si rapide, si in care politistul teebuie sa poata actiona fara sa fie blocat in proceduri suplimentare inutile, nu exista acordul politic, pentru ca la multi politicieni nu mai conteaza principiile, ci emotia, si multi uita ca tot ceea ce se face trebuie facut pentru cetateni in primul rand, pornind de la sistemul cnas, sisteme de localizare (care in cazuri politice functioaneaza ireprosabil) si terminand cu legislatia care trebuie sa starpeasca interlopiada din Romania, care pare tolerata (probabil pentru ca nu este asociata coruptiei desi o poate genera).
      Bine, in Romania, am putut vedea dintotdeauna valutisti tatuati la colturi de strada, prin fata bancilor sau mai nou prin malluri sau pe langa case de pariuri, pe care nu-i intreaba nimeni nimic.
      Asta se intampla pentru ca s-a renuntat, din ce observ eu, parere personala, la proactivitate si preventie pentru a trece in regimul de constatare a posteriori.

      Pentru preventie pot exista operatiuni, dar si campanii publice de informare.

      Intr-o paranteza , daca analizam cazul superficial, aflam ca victimele au ajuns in contact cu animalul datorita necesitatii de transport.
      Am mai spus aici, in multe zone transportul public in interiorul judetelor lasa de dorit.In locul RATElor nu prea au aparut alternative si atunci oamenii sunt nevoiti sa apeleze la „ia-ma nene”, fie ca-s navetisti, fie ca-s elevi.
      Statul a renuntat partial la transportul public, desi asta e un serviciu public pana la urma si nu o metoda de a face bani si profit.
      Decat transport moca la studentime mai bine niste transport public intrajudetean, in paralel sau impeuna cu cel privat, dar sa fie.

      Mi se pare bun si articolul domnului Savaliuc de pe luju.ro, editorial in care surprinde chiar esenta lucrurilor.

      Nu poti afla necesitatile de transport si problemele pe care le intampina cetatenii, in deplasarile pe care le au de facut, ca politician, decat prin analiza directa, nu din birou, din limuzina sau de la TV.

      In ultimele luni pot spune cu oarece satisfactie ca in sfarsit vad politisti pe strazi, comparativ cu anii trecuti.
      Au foat ani cand nu vedeai unul pe strada, apropo de preventie.Daca s-ar da si ceva mai multa putere, cu un control pe masura, ca-n SUA sa zicem, n-ar fi rau.

      La nivel politic nu vad niciun partid care sa preia lozinca lui Trump ” tough on crime”, desi ordinea publica in Romania, avand in vedere inclestarile intre clanurile interlope sunt la ordinea zilei, este inca departe de un ideal.

      Mafiile din zona stupefiantelor si traficului de carne vie trebuie starpite neintarziat pentru ca distrug viitorul acestei tari in primul rand, distrug tinerii IREVERSIBIL.Astea creeaza si coruptie din belsug, din aceea profunda, cancerigena, vedem modelele din americile de sud.

      Deci trebuie imbunatatita legislatia, trebuie modernizate anumite servicii si trebuie controlat ce se intampla cu banul public, sa vedem pe ce echipamente se duc de fapt banii, si trebuie si proactivitate pe zona asa numitelor clanuri interlope care la momentul asta practica activitati care nenorocesc direct viitorul acestui stat.Traficul de carne vie, minori, droguri trebuie sa fie egal cu puscarie pe viata, pentru ca nu suntem in America Latina, ci in Europa.

    • Tot Parlamentul poartă vina…. păi atunci de ce mai avem nevoie de el ?
      Să facă legile instituțiile de forță, consilierii Președintelui, CSM, Asociațiile civice, ambasadele, etc, etc.
      Nici nu ne mai pierdem timpul votând partide, deci și acestea ar trebui desființate.
      Sau, mai simplu, înlocuim Parlamentul cu #strada.

  3. A?! Inca nu ati aflat ?! Chiar în noaptea în care a avut loc crima, fiul fostului premier Adrian Năstase, politicianul care a scufundat România în mlaştina corupţiei, era numit consilier onorific al vicepremierului României, evident, pe bază de expertiză. apud Sebastian Zachmann adev.ro/pv9ajo

    Cred ca este cazul sa faceti marturiri complete. Amandoi!!!

    PS cum stm cu electiratu ala cu care trebe sa se multumeasca Plesoiannu? Au invers..

    • Consilierul onorific (traducere ptr cei ce NU stiu sau NU VOR sa stie) este o functie neremunerata. Este o modalitate prin care persoane cu functii importante in stat pot avea alaturi:
      1. specialisti de marca ai unui domeniu, care nu au timpul necesar spre a fi angajati full time (oferind doar la nevoie consilierea necesara);
      2. specialisti in formare (tineri), care au studiile necesare si, prin implicarea in rezolvarea unor probleme curente, dobandesc si experienta vitala pentru a deveni in timp generatia ce va prelua stafeta.
      Lumea politica din toate statele lumii (vezi SUA, unde chestiunea este mult mai vizibila) foloseste acest mod de a pune in valoare abilitatile unei persoane care are studii de specialitate in domeniul vizat, implicand acea persoana in activitatea cabinetelor senatoriale sau guvernamentale.
      In mod cert, o alta generatie de politicieni nu va aparea din randul aruncatorilor cu injuraturi si a frustratilor ce insereaza (cu simbrie) texte inepte pe bloguri, pentru a forma opinii false in randul cititorilor.
      Cei ce au ceva de spus referitor la o opinie vin cu o contraopinie pe care o argumenteaza in spiritul logicii formale.
      Altfel, nu cred ca mai dureaza mult pana ce autovaccinul generat de aceasta explozie de infectii a postacilor politici fara nume ii va imuniza pe cititorii onesti dar fara multa experienta in tehnicile de manipulare din mass-media! In acel moment, platitorii de postaci isi vor concedia angajatii a caror suprema calitate este aceea ca pentru pretul corect injura la comanda pe oricine!!!

    • Parerea mea este ca ai fi alt animl incaltat. …

      „STS a fost identificat dând erori de mai multe ori. Comisia Europeană a alocat STS 300 de milioane de euro ca să-și upgradeze sistemul. L-am auzit pe purtătorul de cuvânt al STS explicând de ce nu se putea, pentru că nu erau prea multe stații GSM în zonă. Acești bani au fost dați fix pentru a nu mai da rateuri în localizare și pentru a-și upgrada sistemul și a putea să localizeze nu numai în București STS nu are nicio scuză pentru că a avut banii să-și poată upgrada sistemul. STS a furnizat trei locații false. Acest Serviciu e părtaș la moartea nepoatei mele pentru că dacă ar fi dat adresa corectă, ea era în viață astăzi”, Cumpănașu. Cumpănașu asta cam stie ce zice … e socuetate civila cu subordonare …

      • Oricât de performant ar fi echipamentul STS, el nu poate spune cu precizie unde e un telefon vechi, cu taste, fara internet si cu cartela preplătită.

  4. Probabil ca perioada in care tara noastra tinea capul de afis prin sport, gimnastica in principal si alte ramuri sportive, astazi am ajuns celebri prin criminalitatea organizata, unde, la ea acasa in Mexic, Asia, etc. Nimeni dintre cei de acasa nu se sesizeza, ca familiile acestora ramasi acasa „prospera” intr-un an cat altii intr-o generatie. Politia, procuratura si mai toate autoritatile ridica din umeri cardas.

  5. LGBTQ Bigotry: Tirania este mascată ca toleranță

    Pentru oricine se concentrează asupra evenimentelor și relațiilor din lumea reală, America este în mod evident cea mai tolerantă și mai cuprinzătoare societate care a existat vreodată. Dacă sunteți în căutarea unor dovezi incontestabile, urmăriți o oră de reclame TV create de marile companii americane. Cuplurile rasial integrate, cuplurile homosexualilor și familiile, profesioniștii multi-rasiali și creatorii sunt prezentați în fiecare dintre ele. Acest lucru nu s-ar întâmpla cu greu dacă sentimentele anti-negru și anti-gay ar fi fost percepute de agenții de publicitate corporativi reprezentand o amenințare semnificativă pentru vânzările lor. Același lucru este valabil și pentru programele de televiziune, în general, în care seriile cu oameni mici, oameni obezi și orice amestec de cupluri homosexuale, gazde TV și comentatori non-albi și ne-drepți sunt omniprezente toată ziua.

    Printr-o răsturnare perversă, dar și inevitabilă, față de politica de identitate, cenzorii cei mai agresivi, enoriași și plini de ură care încearcă să suprime și marginalizeze indivizii pe care îi consideră „alții” sunt chiar mișcările organizate ca avocați ai minorităților „victime”. Haterii includ mișcări marginale de tip supremacist, care cred că prin atacurile asupra evreilor și negrilor, ei protejează, de fapt, albii (care sunt într-adevăr vizați de războinicii așa-numitei justiții sociale.) Dar cele mai proeminente și mult mai numeroase grupuri de ură sunt războinicii de drept social – Black Lives Matter, campania cu privire la Drepturile Omului, precum și Alianța homosexuală și lesbiană împotriva defăimării (GLAAD), o organizație care este bine pregstits în arta defăimării împotriva a ceea ce se numește grupuri „opresoare”.

    P. S. Sa fie vre-o legatura cu cerintele si chemarea lui Iohannis la toleranta?

    https://pjmedia.com/news-and-politics/lgbtq-bigotry-tyranny-masquerading-as-tolerance/

  6. Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Marius Budăi , nu și-au trimis propriul corp de control pentru a face verificări obiective, echidistante și imparțiale la DGASPC Mehedinți în cazul micuței Sorina.
    Au trimis chiar pe doamna Coman implicat direct si mult in situatie , dupa ce a oferit si doamna Coman / dupa ce au informat-o, sa verifice ce a facut doamna Coman / ANPDCA la Mehedinti.
    Sec, așa cum se vede, se scrie că după ce doamna Coman a verificat practic doamna Coman, au fost formulate niște „RECOMANDĂRI” și a fost solicitată „IMPLEMENTAREA UNOR MĂSURI în vederea REMEDIERII aspectelor constatate”.
    „RECOMANDĂRILE pentru REMEDIERI de ASPECTE” unde credeți că le-a trimis ministrul Muncii? La ceilalți lupi. La Aladin Georgescu / PSD , șeful CJ Mehedinți se află în subordinea DGASPC Mehedinți, și chiar la DGASPC Mehedinți / PSD, condus de Valentin Popescu , cei care au patronat mizeria. Iar „măsurile propuse” sunt „monitorizate” tot de lupul cel mare care au verificat singur: adică doamna Coman.
    Superb sau cum?

    Sorina Matei

  7. În Italia dispar și sunt omorâți sute de oameni anual, și nu mai cere nimeni demisii și demiteri. În SUA sunt mitraliați degeaba sute de oameni pe an, și nu sunt schimbați șefii Poliției, MI, guvernatori…
    În toate țările se petrec grozăvii la care Poliția nu poate ajunge la timp.
    Cred că e o utopie să pretinzi ca Poliția să vină într-o oră exact la casa din care suni, fără precizarea adresei, indiferent de felul telefonului de pe care suni, și să intre în casă cu riscul de a fi dată în judecată pentru violare de domiciliu. Pentru precizia asta, e nevoie ca toate echipamentele, emițător și receptor, să fie la un standard înalt, ceea ce e aproape imposibil. Toată lumea știe unde e casa și cum trebuia procedat, acum, după război, când apar eroii…
    E o isterie națională, ca și în povestea cu adopția, în care toată lumea și mai ales „jurnaliștii” (of, cât m-am săturat de specia asta grețoasă!…) face „anchete”, descoperă „probe”, face procese populare din fața casei, dă verdicte și ajunge invariabil la „clasa politică”.
    Opoziția toacă la nesfârșit prostia cu „clientela politică a PSD-ului” pusă în funcții (cei de la STS, polițiștii din Caracal, șefii Poliției, procurorii…sunt clientelă politică?), populația anti-PSD s-a trezit înviorată și a pornit să socializeze și să facă mișcare la mitinguri anti-orice.
    Toată lumea vorbește despre cadavre în condițiile în care nu s-a găsit niciun cadavru, ci niște obiecte care urmează să fie expertizate, „jurnaliștii” iau de bune toate prostiile pe care le spun niște oameni din Caracal care „au auzit” că insul…, „știu ei precis” că tipul…, „nu se poate ca” individul să nu fi…
    În toată această nebunie, specialiștii, experții, oamenii cu pregătire și experiență în domeniu nu contează nici cât negru sub unghie. Legile, Codul de procedură penală, procedurile, statul de drept sunt băgate sub pat, ca și în istoria cu adopția, pentru ca ele să fie scoase de sub pat la momentul oportun.
    Zi că, atunci când vor guverna PNL-USR și mai-știu-eu-ce, nu vor mai fi evenimente dramatice în care „autoritățile” nu vor putea să facă imposibilul! Zi-o cu toată gura!

    • Cineva, fără a aduce deocamdată dovezi clare ( e şi greu văzând despre cine este vorba) afirmă că dispariţiile celor două tinere ar face parte dintr-o acţiune organizată de furnizare de carne de tun, pardon, aia-i cu totul altceva, americanilor de la Deveselu ! Vorba aia . ne apără ei, dar chiar aşa pe uscat nu prea merge !
      Acolo e un adevărat bordel volant de care nu se sinchiseşte nimeni !

  8. You can sell the gun once. But you can sell the girl two times, three times. And the price increases because you have trained her. And this is how it started.

    Iana Matei
    She sighs.

    “To summarise, there is some improvement in that you probably see less girls overseas at the moment. But a dramatic decrease in the age of the girls – you have 10 or 11 year old girls exploited in sex trafficking.”

    Digging in the mud on the edge of Craiova I spot three young children. All around is the poverty ripe for an industry that feeds off it: vulnerable children, desperate families and ruthless traffickers.

    “Where is the society?” Iana asks.

    “You grow up in a society where there are some norms, you know what is not good, what is good. In today’s Europe there are parents who sell their children because the society is numb.”

  9. In lumea reala, mizerabila, securistii si procurorii au facut atat de mult rau incat este evident ca asta vor face si in continuare, nu ne putem astepta la nimic bun sau moral din partea acestor animale. Daca nu se va destructura aceasta mafie a binomului, ea se va dezvolta ca o metastaza si va ucide incet dar sigur orice speranta spre normalitate a acestui popor. Orice drum lung incepe cu un singur pas … spunea un antic chinez … dar politicienii nostri sunt paralizati de frica si disperare, sunt santajati cu dosare de binom, este evident pentru toata lumea, mai ales dupa demonstratia de forta prin care Dragnea a fost bagat la puscarie imediat dupa alegeri. Au reinceput atacurile si la adresa Dvs, Domnule Nastase, ati redevenit un pericol pentru binom … aveti grija !

  10. A ! Da !! S-a mai gasit un vinovat : Antena 3 !!! Echipa Antena 3, huiduită puternic la protestul din Bucureşti, a părăsit manifestaţia sub protecţia jandarmilor. Mălin Bot, în fruntea protestatarilo
    Oamenii au strigat ”Ruşine, ruşine să vă fie!”, ”Antena 3, nişte derbedei!”, ”Slugile lui Dragnea” şi au huiduit puternic. După mai multe minute în care echipa televiziunii a fost înconjurată de oameni care îi huiduiau au venit şi câţiva jandarmi care i-au înconjurat pe cei de la Antena 3. Protejată de jandarmi, echipa a aşteptat maşina televiziunii pentru a pleca. Câteva mii de manifestanţi au ajuns în faţa Ministerului de Interne şi strigă „Jos Guvernul hoţilor!”, „Nu scăpaţi!”, „Incompetenţii”, ”Criminalii”, ”Alexandra”, ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”. Participanţii au ţinut un moment de reculegere şi au aprins lumânări.

    Când semeni vânt, culegi furtuna; că d prostești și umilești o țară întreagă, îți iei șuturi in dos pe unde ești prins. Au scăpat ieftin scufița roșie și șoferul ei dar nu e bine sa te pui cu furia cetățenilor inteligenți

    Gabriel, jigodiile chiar au primit ce meritau pentru cata minciuna, venin, dezbinare si dezinformare au facut in tara asta ! Ma surprinde insa ca nu si-au dat jos buretele cu sigla de pe microfon inainte sa aiba tupeul de a intra in multime. Am observat de mult ca ei ca si ceilalti mancatori de kkt – adica Guita RTV – isi ascund identitatea la toate protestele antiguvernamentale : microfoane fara sigla, microbuze cu numele postului acoperit cu autocolant .

    Echipa latrinei e de partea violatorilor si criminalilor, e normal sa fie huiduita adev.ro/pvbcsf

    hm … hm si unii ced ca astia i-ar vota?!

    • Antena 3 a venit în piaţă. Au fost scoşi de oameni. Ei sunt la fel de vinovaţi ca nebunul criminal care a dat cu cuţitul. Îi urez lui Voiculescu şi tuturor sclavilor lor să ajungă în iad„, a scris Andrei Caramitru pe pagina sa de Facebook.

    • Că sunt înjuraţi cei de la Antena 3 nu mă miră ! Se ştiu mizerabilii care fac aceste scene, ba chiar şi cei din spatele lor !
      Mă întreb însă ce facem noi pentru a-i proteja de furia aceasta oarbă şi tâmpă , atent inoculată şi întreţinută prin diferite mijloace oculte (vezi Soroş) dar şi unele la vedere !?
      Dacă se vor simţi abandonaţi, puţinii formatori de opinie corecţi şi neînfricaţi vor sfârşi prin a se retrage de pe poziţiile ce le periclitează nu numai integritatea, ci şi existenţa !
      Cei care vom urma furiei dezlănţuite vom fi noi !
      Aşteptăm până atunci ?!

  11. Romanii ar trebui sa inteleaga ca fiecare a contribuit la degradarea generalizata a vietii in Romania prin nepasare, frica, tacere, inchiderea ochilor la abuzuri si mai ales votul vandut/cumparat sub diverse moduri.

    Sa ma explic:
    – in fiecare sat, comuna, cartier, oras sau judet, sunt indivizi si gasti care sunt afiliate la clanuri locale sau regionale. Fiecare dintre ei sunt cunoscuti de vecini, prieteni, politie, primari, politicieni si servicii de informatii. Nu cred ca este unul care sa nu aiba fisa la servicii, ca informator.
    – prin votul cumparat sau de frica, majoritatea clanurilor si-au impus primarii si consilierii, si-au impus oamenii lor in Parlamentul Romaniei si chiar si-au impus Presedintele.
    Nu pot sa uit dansul lui Basescu cu clanul Bercea Mondial sau pe Mircea Basescu nasind neamul lui Bercea.
    Memorabile sunt si amenintarile lui Basescu la adresa lui Pandele, in urma unui conflict cu Firea, indicandu-i legaturile cu clanurile.
    – toate legile care priveau uzul de arma si procedurile privind actiunile de interventie a cadrelor MAI (MI) au fost ciuntite si duse in derizoriu, de acei politicieni trimisi in Parlament de Clanuri. Asa au capatat putere clanurile, timorand politistii cu amenintari de dosare intocmie de procurori si condamnati judecatori. Cazul Sefului Politiei din Sinaia/Ploiesti (sper sa nu ma insel), care a fost arestat de Portocala, este exemplar.
    – Basescu nu a fost singurul care a vrut sa aibe influenta si un oarece control asupra clanurilor, au fost multi politicieni implicati si suny convins ca absolut toate serviciile au avut acest scop.
    Cumpanasu cunoaste acest tip de relatii de subordonare si nu a zis nimic atatia ani, din pacate prea tarziu.
    Va aduc aminte cazul politicianului care s-a trezit cu cosciugul in curte, fiindca a deranjat un clan.
    – toti romanii sunt vinovati ca au perpetuat incompetenta si oameni cunoscuti drept corupti prin vot. Acei alesi si-au promovat uneltele si complicii in fruntea institutiilor sau departamentelor de forta din justitie.
    Bercea avertiza ca i-a dat Codrutei 300000 euro, prin soferul SPP. Alte spete le-au marturisit procurorii scosi si alungati din dosarele care anchetau clanurile.

    Toate au luat amploare in regimul Basescu, cand fiecare clan a vrut o felie mai mare din Romania.

    Nu este greu de pus ordine, fiindca toti se stiu intre ei. Cred ca in 48-72 ore, un om puternic si hotarat asemeni lui Erdogan, ar stavilii si dezmembra toate retelele, cu sprijinul popular.
    Romanii trebuie sa inteleaga ca sunt pe marginea prapastiei, intr-un punct, pe care daca il depasesc, nu vor mai avea cale de intoarcere.

  12. România e zguduită periodic de câte un scandal care cutremură lumea politică atunci când iese la iveală câte o atrocitate, rezultat al incompetenței unor monștri ai unui sistem metastazat de ignoranță. Un accident aviatic, un Colectiv, un polițist pedofil, un criminal în serie. De la una la alta, parcă nu învățăm nimic, se reiau aceleași „greșeli”. Errare humanum est sed perseverare diabolicum – A greşi e omenesc, dar a persevera (în greşeli) este diabolic. În centrul atenției, de fiecare dată, același personaj, în rol de Superman al natiunii române: Raed Arafat.

    Ascultăm stupefiați ultima invenție a doamnei premier: „Am decis înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de Raed Arafat”. Adică la 5 ani de când alt premier a tăiat capete pentru greșelile din Apuseni, după ce a fost înființat Departamentul pentru Situații de Urgență, mai înființăm un grup, cu aceeași actori, pentru același motiv?

    DSU a fost înființat de urgență după Apuseni. Cu scopul de a coordona totul atât de bine încât astfel de situații și erori să nu mai apară. DSU avea exact rolul de a coordona forțele în caz de situații de urgență cu scopul de a obține eficientizarea timpilor de răspuns. Acum facem un nou grup de lucru, condus de același individ tot pentru eficientizarea timpului de răspuns? Dacă la 5 ani după Apuseni s-a ajuns DIN NOU în această situație înseamnă că DSU nu și-a făcut treaba cum trebuie, respectiv persoana aflată la conducerea acestei structuri nu și-a demonstrat eficiența.

    De altfel, să nu uităm că secretarul de stat Raed Arafat, onor coordonatorul grupului, nu a fost capabil să identifice nici până azi, nici măcar în cadrul structurii direct subordonate, acel paramedic care lovea în cap un pacient cu un salam. Deși individul a oripilat opinia publică, nici până în ziua de azi DSU sau IGSU nu au fost în stare să revină măcar cu un comunicat care să lamurească situația, trecând totul sub tăcere.

    https://agendapompierului.ro/articole/Dincolo_de_frontul_incandescent/2019_07/Grupul_de_lucru_convocat_de_premier___aceeasi_membri_ai_Comitetului_responsabil_de_esecurile_112.html?fbclid=IwAR1d2bzfyZduc7WmuYoZzqyJF5pGZllfl9fsea1FebEuFNk4zswbkSSGTDo

    • „Dispretuieste divinitatile ridicole despre care vorbesc poetii si admira frumusetea cuvintelor; de pe tulpina literelor antice lasa spinul si culege trandafirul”.
      Sfantul Grigorie de Nazianz

  13. Cel mai rau lucru in cazul crimelor din Caracal este ca politia nu a intervenit, macar salva cadavrul fetei si familia putea sa-i faca o inmormantare crestineasca, in acest fel criminalul nu mai avea timp sa o arda pe fata. Blestemati sa fie toti cei responsabili, sa-i arda focul si sa nu aiba parte de nicio inmormantare, au fost complici la aceasta crima oribila. Nu exista pedeapsa care sa aline suferinta celor doua familii, mai rau este ca acea bestie criminala va mai sta si in puscarie si va manca trei mese pe zii tot restul vietii … Pentru crima este responsabil animalul, pentru neputinta inmormantarii sunt responsabili procurorul, STS-ul si restul imbecililor care au stat ca prostii … Dumnezeu sa le ierte pe Alexandra si Luiza.

  14. Rebus electoral de vacanta: Definitie: Coabitare inversa

    In opinia mea, nu va exista un tandem presedinte-premier in urma alegerilor prezidentiale, din toamna, si parlamentare, de anul viitor. Acest rezultat, pe care il apreciez ca previzibil, va indispune, atat stanga, cat si dreapta, fiecare nutrind dorinta de a a vea monopolul puterii executive. Dar el va fi benefic pentru democratie. Va fi o coabitare inversa.

    Spre deosebire de coabitarile din cel de-al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu si cea din mandatul in exercitiu al presedintelui Klaus Iohannis, care nu va fi remandatat, ambii de dreapta, presedintele va fi de stanga si premierul va fi de dreapta. Probabil ca un celebru personaj romanesc morometian m-ar intreba: “Pe ce te bazezi?”. Coabitarea inversa este lesne de dedus. In primul rand, din avansata uzura prezidentiala a dreptei. Aceasta a dat 15 ani presedintele, care a comis mari erori de politica externa, prin pozitionarea supranationala, sustinand SUE, desi ideologia traditionala nu i-ar fi permis, admitand ca Romania sa fie un membru UE de mana a doua si o colonie occidentala.

    In al doilea rand, coabitarea inversa va fi determinata de uzura guvernamentala avansata a stangii, care din 2012, mai putin un an de guvernare tehnocrata, se afla la Palatul Victoria, pozitie din care a abuzat de politicile sociale, in special guvernul actual, in care premierul Viorica Dancila a devenit un fel de mama sociala a Romaniei. Mama Dancila a cheltuit peste posibilitati cu cresterile de salarii si pensii, ori unde productie nu e, venit nu e. Cum recent remarca un ministru, ne-am putea trezi curand fara nicio fabrica romaneasca.

    Nu cred prin urmare ca un tandem presedinte-premier de dreapta sau de stanga va mai intruni majoritatea. Mai degraba majoritatea va opta pentru schimbare, pentru un presedinte de stanga si un premier de dreapta. Deci, pentru o coabitare inversa. Nici in privinta alegerilor parlamentare nu cred ca acestea vor fi la termen. Cred ca vor fi anticipate, care cam plutesc in aer. Ele s-ar putea sa fie agreate bipartizan, in septembrie, dupa certuri la cutite si santajari extreme, incheiate cu o concesie reciproca, in vederea clarificarile necesare pentru ciclurile parlamentar si executiv la nivel national si european.

    Un argument de chemare anticipata la urne, foarte probabil simultan cu prezidentialele, ar putea fi prevenirea unei crize de tipul celei din 2010, desi stanga si dreapta vor intelege diferit aceasta perspectiva sumbra, acuzandu-se reciproc in privinta cauzelor. Cred ca va fi nevoie de o moderare a cheltuielilor sociale, nu neaparat de austeritate, si de o acumulare intensificata, de o schimbare a proportiilor consumului si dezvoltarii. O noua abordare va insemna o schimbare de roluri intre stanga si dreapta, privind guvernarea si opozitia.

    Argumente mai soft pentru parlamentare anticipate si coabitare inversa ar fi noua structura europarlamentara si noile tendinte geopolitice si geostrategice europene. Cele mai inaintate si influente pozitii in europarlament sunt detinute de USR-PLUS, o reactie a dreptei nationale la dreapta supranationala (PNL, PMP), sustinatoare a SUE. Ar fi un avantaj competitiv ca Romania sa aiba un guvern cu un premier USR, s-ar bucura de sprijinul Renew Europe (ALDE, En Marche, USR-PLUS). Cred ca Dan Barna ar fi mai potrivit ca premier, are tot ce-i trebuie, verbul si statura politica a unui lider nou si a unui partid nou, fara inregimentare si obedienta fata de niciuna din cele doua puteri executive.

    La Cotroceni, cel mai indicat, obligatoriu chiar, in noul mediu de oportunitati si de adjudecare a acestora, pentru urmatorul ciclu european si chiar mai mult, ar fi un senior al dreptului international si al relatiilor internationale. Un astfel de senior, competitiv si performant, se afla printre personalitatile politice si diplomatice ale stangii, care a negociat cu demnitate intrarea Romaniei in NATO si in UE. Stanga a dus Romania pana la usile celor doua cluburi selecte, ale etapei de atunci (intre timp lucrurile s-au mai schimbat). Dar cand a fost sa-si ocupe locul la masa, dreapta, ajunsa la Cotroceni si Victoria, a fost de acord cu umilinta inacceptabila ca Romania sa fie asezata pe un scaun in randul doi.

  15. Primul care trebuie să se protejeze, înainte de a cere protecție de la autorități, ești TU însuți.
    Dacă mergi pe stradă și ești înșfăcat de niște necunoscuți care te bagă cu forța într-o mașină, n-ai nicio vină, dar, când te urci singur în mașina necunoscuților, îți asumi riscul ca protecția oferită de autorități să fie mai fragilă.
    Precauția trebuie predată de părinți în familie, pentru ca mai târziu părinții să nu plângă.

    • Draga Amalia

      in zonele mai putin .. centrale „ia-ma nene” e o „institutie” . Iesi la sosea, faci semnul .. ajungi unde ai treaba si cu ceva noroc te intorfci acasa exact6 in minutul in care micribuzul ajunge in statia de unde ar fi trebuit s ail iei.
      Ca e asa : sunt 4-7 mijl;oace auto pe zi. Daca Domane feri da belreau peste tine la ora 12:30 ai toate sansele sa astepti microbuzul/rata pana la 15:30-16… Apoi .. apoi risti sa te ingttocori cu ala de la 18:00 sau .. ?

      sau o ieie per pedes apostilorum cale de 15-20 km …

      Asta este drivativa imputita rau a afacerii Caracal …

      A da.. cand am desacoperit „sistemul ia-ma nene” eram la Timisoara si doream sa ajung la Arad . Mijloacele oficiale imi asigurau o fereastra de 2 ore in Arad. „Ia-ma nene” (un camion Roman) mi-a mai oferit 5-6 ore . SI cine m-a [ovatuit de bine mi-a zis si pretul .. extrem de modic. Pretul biletului RATA!!!

      Sistemu asta asigira mobilitatea provincialului …. care pleaaca de acasa , la pranz , este sa zaicem la Braila trece pe la Calarasi si seara se intiarce la in Ramnicu Sarat…

  16. Dacă nu era pezevenghiul ce se bâlbâie cu tastatura habar nu aveam de „zicerea” lui Sebastian Zachmann, care dă și-n tată și în fiu, ca un bun soldat al găștii soros-clinton. Madame Prim Ministru încearcă să fie cu fundul în două luntrii – pe de o parte i-a făcut gustul lui hans klemm (Sef Reprezentanță gașca soros-clinton) numind la Justiție pe Ana Birchall, iar pe de altă parte a pus la Interne un apropiat al lui Radu Mazăre, care se dă pus pe fapte mari. Aceeași madame n-a vrut să țină seama de oferta Adrian Năstase + Octav Cozmâncă, dar și-a luat consilier onorific pe Mihnea Năstase.
    Până una – alta, ținând seama și de alte semne, inclusiv de pe acest blog, consider că este bine să reamintesc de „cazul Ponta”!
    Din momentul când Ponta a ajuns șef la PSD și până la momentul desemnării ca Prim Ministru s-au căutat posibile șanse de decredibilizare, singura soluție a fost Doctoratul. Pentru a se trece peste faptul că în lumea juriștilor se cunoștea că Ponta a reprezentat România în USA la acțiunea internațională de pregătire pentru Tribunalul Penal Internațional, practic subiectul tezei de doctorat, funeriu a schimbat modalitatea de constituire a Comisiei de specialitate, respectiv numirile în Comisie le-a luat din sarcina Rectorilor și le-a trecut în responsabilitatea Ministrului, adică a sa! Concomitent ICR – ul condus de patapievici a stipendiat câțiva ziariști din Germania. Că imediat după desemnarea lui Ponta , funeriu a mers în Germania și a făcut dezvăluirea de presă aranjată, nu este nici măcar suspectată de unii dintre cei ce fac comentarii pe acest blog, nu mă mai miră și-i aștept cu interes să le văd poziționarea când vor începe atacurile furibunde la Adrian și Mihnea Năstase.
    Pentru obsevatorii naivi, dar impulsivi, ca și pentru cei ce postează manipulator și de rea credință, vreau să reamintesc niște situații semnificative.
    1. Șeful filialei din România a Raiffeisen Bank a cerut public Guvernului Român să injecteze 10-12 mild. Euro în sistemul bancar. A urmat vizita Ministrului de Finanțe al Austriei care a trecut pe la Guvern, pe la Banca Nțională și pe la Președinte fără succes și a plecat văitându-se: „România bagă Austria în faliment!” Imediat a fost chemat la ordin băsescu, care ne-a anunțat că România a contractat un împrumut de 19,5 MILIARDE. Că nu avea nici o competență în acest sens a comentat numai o parte a presei, nu și factorii cu atribuții în domeniu!
    2. La izbucnirea crizei, când în toată lumea Statul ajuta băncile a vrut și Tăriceanu să bage 200 mil. Euro la CEC. Comisia Europeană (Barroso) a interzis României să-și capitalizeze singura bancă românească! Adică – nu cumva să existe vreo posibilitate de creditare sporită a firmelor autohtone, care ar face greutăți firmelor vest-europene! ( A fost o încercare meritorie a lui Tăriceanu, dar nu se compară cu tâmpenia sinistră, restitutio in integrum, unică între toate țările foste comuniste, promovată de el)
    3. Ponta a venit la guvernare în mai 2012, iar în iulie 2012 , când cu încercarea de suspendare a lui băsescu, pe când fostul țărănist, marga, pus de liberali la Externe, se ocupa de „turat motoarele” Ministerului de Externe, Barroso i-a dat lui Ponta o listă cu 11 probleme, pe care le-a inclus și în MCV, de rezolvat până decembrie. Și azi se mai amintește de această listă, cu sila de rigoare pentru Ponta.
    4. Blair, DSK, Hollande, Papandreou, Renzi, Năstase, Ponta au fost „lucrați” de gruparea Clinton-Soros, care are sprijinul celor 15 asociații evreiești ce l-au abordat pe Iohannis când a fost la ONU. Nici Pedro Sánchez nu se simte prea bine – nu reușește să obțină votul de investire a Guvernului.
    În aceste condiții îmi permit să cred că Mihnea Năstase trebuie să se aibă răbdare, multă răbdare!

    • Adica sunt „șarlatan, șmecher, escroc, pungaș” sau mai rau „codos” ? Poa bufon ?!!!

      SI cam am citat pe ala.. Est5e ut5il sa stii ce se zice in spatele tau …. (la un momnet dat o cucoana incepuse sa mka „lucreze” . Cadn m-am prins ,, am facut scnadl. Da ce scancal!! Se auzea pe 3 etaje!!! Urmarea? Pai acum cum incerca sa ma lucreze i se cam zicea „da stiu, stiu sunteti certati rau. Ca am auzit si eu urletele lu Ghita!” )

      Si de ce as fi eu „șarlatan, șmecher, escroc, pungaș” daca sunt printre putinii care tit repeta fraza cu baga Austicatica in faliment?!

  17. Eu nu cred ca noi avem in Romania „servicii de urgenta de Politie” in adevaratul sens al cuvantului precum 911 in America.
    De exemplu, numarul de telefon de la sectia 13 Politie Bucuresti este 021 345 0790.
    Daca dau telefon la numarul asta, sau la 112, este cam acelasi lucru.
    Eu am dat telefon la 12 noaptea la 112 si mi s-a raspuns sa ma duc la sectia de politie a doua zi dimineata. In fine, era o problema mult mai simpla.
    Ma intreb daca fata din Caracal dadea telefon noaptea la 112, i se raspundea acelasi lucru ?
    Senzatia mea este ca in acest moment , la 112 se raspunde doar la urgente medicale si urgente de incendiu. Pentru chestiuni ce tin de Politie, nici nu exista o procedura „de urgenta”. Sau poate ma insel eu.
    Oricum, nu poate fi considerata „de urgenta” o incepere a urmaririi penale. Asta e deja o procedura avansata si nu o procedura „de urgenta”.

  18. LECȚIA ( DE) SPANIOLĂ

    „Dragi români…” a rostit cu voce mieroasă președintele Klaus pe 28 iulie 2019, în timp ce se opintea, cu întreaga lui stângăcie de ființă oprită din evoluție, să se suie pe cadavrul- încă de negăsit– al Alexandrei, adolescenta ucisă în chip atroce la periferia orașului Caracal. Iar noi, cei care nu suntem orbi, am văzut asta. Președintele știe cum se face, căci nu e prima dată când folosește alpenștocul pentru acest tip de escaladă. A făcut-o și după tragedia de la COLECTIV, când, fără să clipească, a făcut alpinism pe sângele și carnea fumegândă a unor tineri, pentru a-și aduce în Palatul Victoria guvernul „lui”.

    Când eu spun despre Klaus Werner că e atât de limitat, atât de simplu alcătuit, încât dacă-l scuturi rămân din el doar câteva cuvinte, legate-n propoziții simple -„ANA-ARE-MERE”… „RÂU-RĂȚUȘCĂ-RĂMURICĂ-ROSTESC”- și nici o frântură de idee, ci doar o aplecare obsesivă către propriul său confort și propria sa bunăstare, precum și o dorință de-un straniu primitivism de asmuțire a „canaliei de uliți” împotriva politicienilor pe care îi urăște, nu e cine știe ce noutate. Dânsul e o entitate cu reacții înfricoșător de previzibile. Dacă s-ar putea alege de zece ori președinte, sub un guvern pe care îl detestă, de zece ori ar invoca diaspora și cozile din ziua votului… căci nu poate mai mult. Iar dacă vrea să dărâme guvernul e convins că are nevoie doar de „emoție populară” și o va stoarce din orice tragedie, cu încredințarea mută că tragedia a venit la timp pentru a servi convenabil scopului său.

    Citind cu intonație de pe fițuică textul declarației de presă, scris de cine știe cine, Klaus ne-a băgat pe gât toate obsesiile sale politice- care nu sunt multe și încap, așezate nemțește, într-o singură „declarațe” despre PESEDEU și „corupțe”:

    „Guvernul României ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii (…) Călcarea în picioare a legilor justiției, a codurilor, a instituțiilor responsabile de siguranța cetățeanului a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare.
    Și le (…) cer celor de la PSD și ALDE – abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii doi ani legilor justiției și codurilor penale. Este un pas obligatoriu – pe care nu îl mai cerem doar noi, Comisia de la Veneția și toate vocile competente din sistemul de justiție. Îl cer și românii, afectați de efectele cumplite ale incompetenței și corupției PSD.
    Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta. Și care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de întărirea statului, pentru ca drepturile românilor să poată fi protejate și garantate cu adevărat (…) Statul român poate face asta dacă este eliberat de incompetență, de clientelism, de corupție și de aroganță!”

    Președintele a silabisit acest text la ora 20,00 a zilei de 28 iulie 2019. Cu câteva ore mai devreme însă, apăruse comunicatul Secției de judecători din cadrul CSM, pe care, bănuiesc, leneșul nostru președinte n-a dorit să-l citească. Sau poate că ar fi dorit dar știm că lui îi ia două-trei săptămâni să parcurgă textul apoi câteva luni pentru a înțelege ce-a citit, și nu avea atâta timp la dispoziție în concediu.

    Noi însă, cetățeni, cei care înțelegem ce citim „din prima”, am observat că reacția CSM e total diferită de ceea ce zice declarația președintelui:

    „Folosirea drept pretext a situației de față pentru invocarea unor consecințe presupus negative ale modificărilor aduse legislației penale și procesual penale nu poate reprezenta decât o distorsiune manipulatorie a faptelor și o încercare indecentă de a profita de o situație absolut critică pentru adâncirea stării de conflict din sânul societății românești.

    Modificările legislative în materie penală clamate nu au fost, încă, aprobate de legiuitor, procesul legislativ fiind la acest moment în etapa verificării de constituționalitate de către instanța de control constituțional. Singurele modificări ale cadrului legal au fost aduse exclusiv în privința statutului judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare, precum și organizării și funcționării Consiliului Superior al Magistraturii.”

    Deci, folosirea drept pretext a situației de față…
    …………………………………………………………………………………..
    Pe data de 14 martie 2004, la Madrid o serie de atentate cu bombe plasate în trenurile aglomerate de dimineață, când toată lumea se grăbea să ajungă la serviciu, au îndoliat Spania și nu numai Spania. Au murit atunci 199 de oameni și au fost răniți 1 467… Peste câteva zile în Spania erau programate alegeri parlamentare. Victoria Partidului Popular condus de Mariano Rajoy era dată ca sigură. Numai că Partidul Popular s-a grăbit să anunțe că responsabilitatea atentatelor cade în sarcina organizației ETA, în timp ce dovezile înclinau către posibilitatea de a fi fost comise de un grup terorist islamic. Rezultatul politic al utilizării acestei minciuni în campania electorală a fost sancționat prompt de către electoratul spaniol, și opoziția socialistă a câștigat alegerile.

    Căci poporul spaniol a înțeles exact despre ce e vorba, și n-a „mușcat” din momeală.

    În noiembrie 2019 în România vor fi alegeri prezidențiale. Mă întreb: ce va face electoratul român? Îl va vota oare pe insul cu alpenștoc, pălăriuță și spilhozen din piele, care cântă „o-la-ri-o! o-la-ri-u!” cocoțat pe tragedia din Caracal? Sau va considera, cu înțelepciune, că DESTUL E DESTUL!??

  19. Au iesit toti prajitii de pe social media si au zis-o din putul gandirii lor, pentru toate cele intamplate numai PSD-ul e de vina. Nu numai PSD-ul este de vina, toti care s-au perindat pe la butoanele puterii au o vina in accederea unor nulitati sau golani in functii cheie din „institutiile de forta” ale Romaniei.

  20. Cazul de la Caracal: In crimele anuntate, sansele de salvare sunt teoretice. Ce mai ramane de facut e identificarea oportunitatii din criza, pentru solutii viitoare

    Cuvintele sunt sarace si de prisos pentru a exprima socul si durerea din cazul rapirii si uciderii Alexandrei. Cred ca sansele de salvare in cazul unei crime anuntate, de victima sau de criminal, sunt, din nefericire, doar teoretice. Ce mai ramane de facut in astfel de cazuri consumate e identificarea oportunitatii din criza, pentru preventiile viitoare.

    Esentialul a fost deja spus, masuri legislative si operationale. Legislativ, e dificil de facut diferenta intre lacuna si necesitate. Mai degraba se poate vorbi de lucruri necesare care trebuie facute post-criza. Operational, numarul 112 ar trebui sa-si merite numele de “urgenta” si judiciar, de interventii in cazuri critice. Sa existe niste echipe judiciare de urgenta, ca in cazurile de urgente medicale (SMURD). Resursa politieneasca trebuie suplimentata (noul premier britanic a anuntat angajarea a 20000 de politisti, iar americanii au reintrodus pedeapsa cu moartea la nivel federal).

    E nevoie de o minte organizatoare pe fiecare caz, pe timpi si tipuri de reactii. As mai remarca absenta oricarei tentative de telemodelare psihologica a contextului, pentru a consilia victima cu ce trebuie sa faca, pentru a castiga timp. Sa existe niste operatori speciali la “112”, ceva cam in genul anuntarii suicidului de catre victima. Rational, cred ca acesta ar fi fost singurul sau primul lucru de care s-ar fi putut agata orice interventie judiciara. Desigur, gandim cu mintea de dupa drama. Nimeni nu stia ce avea sa se intample. Probabil ca nici Alexandra. Omorarea ei a survenit imediat ce a fost surprinsa cu telefonul in mana. Este exagerat sa se spuna ca ar fi fost “omorata” de inactiunea de 11 ore. Cel mai penibil si condamnabil a fost presedintele Iohannis. E inadmisibil sa se catere pe un cadavru pentru a ajunge din nou la Cotroceni. Iohannis e vinovat de blocarea si fragmentarea sistematica a actiunilor Guvernului si institutiilor administrative, central si locale. Guvernul a fost deposedat de instrumentul sau de normativizare, ordonanta de urgenta. Dintr-un alt punct de vedere, vinovat e si liberalismul, care se preocupa de “drepturile omului” pentru criminali, violatori si pedofili, nu si de cele ale victimelor.

    • PS/NB: Rapirea, violul si omuciderea nu au avut nicio conexiune cu politica, guvernul sau presedintia, ci doar cu instinctele sexuale si criminale bestiale. Atribuirea guvernului si coalitiei a autoratului “moral” de catre presedinte a fost surprinzatoare, s-a lovit ca nuca in perete.

      Ar fi existat o sansa practica de salvare daca convorbitorul de la politie nu ar fi consumat atat timp in convorbirea telefonica cu Alexandra, dand posibilitatea lui Dinca sa o surprinda cu telefonul in mana, ci ar fi sfatuit-o imediat sa puna telefonul la loc si sa ascunda orice indiciu ca l-ar fi folosit.

      Probabil criminalul ar fi exploatat-o sexual un timp, suficient pentru localizare si salvare. In lipsa acestora din urma, sfarsitul ar fi fost insa acelasi, dupa precedentul Luiza, dar, oricum, mai tarziu. Uneori, neinspiratia sau nepriceperea poate avea un pret dramatic. Acolo, in veriga de contact direct cu evenimentul trebuie umblat, dar si la clasificarea “urgenta critica” a unor astfel de cazuri (desi e dificila incadrarea de la inceput) si la comunicarea automata a localizarii.

  21. Oamenii noștri parcă trăiesc într-o fortăreață cu ziduri înalte și nu știu ce se întâmplpă în lume. Cu toate mijloacele de informare, cu toate că tot românul știe englezește, ei nu știu că „afară” se petrec în fiecare zi grozăvii inacceptabile, că sunt omorâți oameni absolut nevinovați, copii…, că Poliția nu e ubicuă, că nu te poate proteja 100%, că demnitarii și șefii nu sunt demiși, nu demisionează pentru fiecare caz nereușit…
    Ce să zică americanii care sunt mitraliați săptămânal, și nu-i pot determina pe cei care susțin dreptul la deținere de arme de foc să renunțe la principiile lor? Demnitarii americani ar trebuie să fie demiși în fiecare zi, dacă s-ar aplica metodele tâmpite, foarte populare la noi.
    Poate să-mi spună cineva ce s-a rezolvat cu demiterea șefului Poliției care are în subordine zece direcții diferite, cu demiterea șefilor Poliției din Caracal, din județ, a prefectului de Olt…, înainte de finalizarea anchetei interne făcute de specialiști din MAI care știu ce trebuia făcut și ce au greșit oamenii, dacă au greșit?
    Dacă se va introduce, cu cheltuieli imense, sistemul de reperare exactă a oamenilor, nu vor sări cei care suspectează statul că ne urmărește și ne controlează pe toți?

  22. Off-topic

    Seara trecuta, in studioul a3, a fost invitat, la aceeasi ora cu momentul declaratiei domnului Presedinte, domnul Tariceanu.
    In cadrul emisiunii a raspuns la intrebari referitoare la coalitie.A vorbit despre o posibila retragere de la guvernare, despre functia de la Senat, despre posibila motiune de cenzura din septembrie (in legatura cu care a dat un raspuns alambicat), despre propunerile de formare a altei majoritati, pe care le-a refuzat si multe alte lucruri interesante.
    Din raspunsuri eu am inteles, eu personal asa am inteles, ca in cazul unei motiuni de cenzura exista libertate de miscare (deci partidul e nerabdator) , ca functia de sef la Senat nu mai este de interes si ca in propriul partid se cam doreste iesirea de la guvernare.Toate au cauza in lipsa sustinerii la prezidentiale s-ar parea, chipurile, desi „feelingul” ca astia vor sa iasa e de mai mult timp, poate votul pentru acceptul acelei urmariri penale a dna sa fi fost o mica frana.
    Nu vad nicio problema pana la urma in dorinta de retragere de la guvernare, si asta arata iar ca aliantele in Romania nu merg mai mult de 2-3 ani, dar mai arata si acea necesitate de creare a sistemului cu doua partide prin cresterea pragurilor de intrare in Parlament ca pas initial imediat (pentru comunitatea maghiara se poate fixa un numar egal cu cel actual de senatori si deputati care oricum e mai mare raportat la populatia existenta ).
    Personal nu voi mai vota aliante in viitor.
    Desi cu 5% au avut la dispozitie ministere bunicele (unde n-au facut mari branze ) nu pare sa mai exista dorinta necesara continuarii (din septembrue) pentru ca exista convingerea ca renuntand la tot se va obtine functia de presedinte.Deci vor da vrabia din mana pe cioara de pe gard, iar asta denota intelepciune politica si optimism care ambele merita apreciere la anul.
    Mergand pe un worst case scenario se poate spune ca PSD va guverna pana in decembrie pe cont propriu.
    Asta mai arata inca o data cum unii au folosit PSD, chiar des, ca pe un taxi politic.Fac alianta isi obtin scopurile, dupa care coboara din mers si arata cu degetul.
    Avand in vedere convingerea membrilor alde ca pot merge singuri probabil ca si restructurarea guvernului va trebui gandita diferit, mi-as inchipui eu.Ar fi de privit cu atentie si ceea ce se intampla lunile astea prin ministerele lor si de ce.

    Preturile la energie tot cresc, se importa energie masiv din Rusia, banuiesc ca ministerul in cauza ( al alde) nu reuseste sa faca un management corect in domeniu, altfel preturile ar scadea, iar importurile din Rusia ar fi mai mici.

    Totusi sa parcurgem un proces imaginativ si sa consideram ca domnul Tariceanu devine candidat la prezidentiale unic din partea aliantei.Sunt niste intrebari.
    -Va rezista la demonizarea din online care culmea pe toata perioada guvernarii, conform propriilor mele observatii, a lovit DOAR in PSD si liderii PSD ?
    -Va mai reusi sa intre in turul doi in urma imaginii pe care o vor genera mediile, pentru ca masuratorile sociologice actuale sunt facute intr-un mediu putin ostil in media?
    -Va (mai) fi sustinut de pesedisti in ansamblu avand in vedere declaratiile din ultima perioada ?
    -Daca nu intra in turul doi sau nu castiga cine isi asuma si cum ?

    Toate cele de mai sus sunt opinii personale de alegator turmentat.

    2.S-ar parea ca politicienii care s-au urcat pe valul colectiv, din interes pur electoral, vor incerca sa faca acelasi lucru si in cazul acestor crime. Asta arata iar lipsa de maturitate politica din Romania. In nicio alta tara nu se exploateaza tragedii pentru a lovi in adversarul politic sau pentru a castiga alegeri.S-a mai observat si avalansa de informatii incomplete sau contradictorii, fake news, pentru ca nu au existat canale oficiale clare care sa informeze ce s-a intamplat minut de minut.Sugestiile de imbunatatire a sistemelor s-ar parea ca trebuie sa vina doar de la unii, iar cenzorul poruncitor sa spuna da sau nu, dupa chef.

  23. Strict pe subiect.

    Conform ultimelor informatii, problema principala a fost localizarea gresita si tardiva.

    Am si eu cateva sugestii.

    In SUA exista serviciul 911 care s-ar parea ca functioneaza foarte bine.
    Pai atunci hai sa cerem ajutorul SUA.Daca pe zona anticoruptie s-a primit sprijin de la FBI, sa obtinem, iin virtutea parteneriatului, sprijin american si pentru aparatura si proceduri din SUA, pentru salvarea de vieti.

    Sa copiem ceva care functioneaza, daca nu suntem in stare sa facem noi unul.

    Iar operatorii sa fie si ei scoliti pentru ca ulterior apelului unui om rapit sa nu se apuce sa sune nebubeste inapoi si sa se puna in pericol victima din prostie.

    Sa apelam la SUA si daca nu mai avem specialisti in criminalistica.

    Ceea ce vedem in serialele CSI este pur SF pentru Romania.Deprofesionalizarea trebuie stopata prin schimburi de experienta.

  24. De ce ?
    totusi …

    Intrăm peste indivizii care au furat o găină cu mascații, iar indivizii ăștia își bat joc de sufletul unui copil în timp ce se aud țipete ” – totusi … ” Intrăm peste indivizii care au furat o găină cu mascații, iar indivizii ăștia își bat joc de sufletul unui copil în timp ce se aud țipete „Alexandru Cumpănașu” („societatea civica” in versiunea G Maior)

    Asta e justiția noastră, pentru că la noi au intrat mascații să ia un copil parcă eram cei mai mari infractori și aici, unde chiar au fost criminali, nu au putut să intre” Mariana Șărămăt, asistenta maternala ai Sorinei, fetița din Baia de Aramă dată în adopție unei familii din SUA.
    Chiar asa .. de ce?
    Unii vor zice , interesat , ca di vina e Șărămătii si A3 ptr scandalul de la Baia de Aramă care a „timorat” onor procurorii .
    Dar altu da explicatia :

    …. modul în care au acţionat persoanele cu funcţii de răspundere în acest caz a denotat o gravă încălcare a legii dar şi o gravă criză de sistem care a fost constant orientat spre desconsiderarea cetăţeanului şi în final a fiinţei umane, în favoarea unor pârghii de putere îndreptate constant împotriva sa. Din acest punct de vedere atât sistemul judiciar şi de ordine publică cât şi cel administrativ sunt grav bolnave.
    Pentru că majoritatea instrumentelor de forţă ale statului au ca prioritate urmărirea persoanelor incomode în special privind riscul de criminalitate cu gulerele albe şi nu pentru apărarea siguranţei persoanelor faţă de riscul criminalităţii violente şi traficului de persoane, s-a ajuns la situaţia ca Alexandra să îşi fi pierdut viaţa cu zile. Aceasta este consecinţa statului care ne supraveghează dar nu ne ocroteşte!

    Victor Alistar, reprezentant al Societăţii Civile în CSM, directir executiv (??!!?) la Transparency International România|Asociaţia Română pentruTransparenţa, Membru al Comitetului Economic și Social European, mandat 2015 -2020

    Sunt şi eu vinovat că i-am ţinut în braţe public, pe marii procurori, marile servicii. Este vina mea, a multora care, din convingere, am crezut că trebuie să facem curăţenie. Dar când constaţi lipsa de profesionalism, îţi dai seama că sistemul este putred şi în beneficiul nu ştiu cui„, a declarat Alexandru Cumpănaşu, preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi unchi al Alexandrei.
    Nu cred că toate au fost în zadar, dar cu siguranţă nu merită atâta sprijin, pentru că reţeaua informativă a fost la pământ în Caracal. Procurorii, marii viteji, au lăsat-o să moară cu zile, nu au făcut nimic. Pentru cine m-am bătut în toţi anii ăştia?

    „Sistemul” nu a fost proiectat ptr „ocrotire” ci ptr „supraveghe” politica. D’aia „sistemul” are nevoie de protocoale secretizate care sa garanteze „colaborarea” dintre (in)justitie si „servicii”. Ca ptr o cestie „da dom’le am auzit ca unu cu cariociopteru a cazut in munti si am zis sa verificam capacitatea a 2 juniori. va putem spune ca juniorii sunt f satisfacuti ca daca nu reuseau ii puneam sa spele closetu!!” nu ai nevoie de „protocoale secrete”.
    Si un „sistem” proectat ptr , pe bune, abuzuri cere pameni pe „masura”. Adica de o competenta discutabila, de o moralitate discutabila , sadmm etc asemenea .

    A … si sa nu imi zceti ca ar ascunde astfel mari secrete tehnice..Mai tineti ca a exista un general Djohar Dudaev , presedinte la Ceceniei? Vorbea la un telefon mobil si rusii i-au infipt o racheta in mobil . In 1996 !!!

  25. „Experienta imediata ne arata o pravalire pe povarnisul distrugerii, intrucat, binefacerile tehnicii sunt mult inferioare dezechilibrului general pe care-l provoaca si monstruosul cortegiu de rele pe care-l contine”.
    N. C. N. Ponad

  26. Iată argumente care vin în sprijinul semnalului de precauție tras repetat, nu numai de mine, privind pericolul ascuns al investițiilor chineze si iminența unei invazii chineze, în viitorul nu prea îndepărtat.

    Agenda ascunsă a proiectului Xi Jinping – urmărirea influenței globale

    În timpul audierii din cadrul Congresului din 11 aprilie 2019 a Camerei Armatei, membrii săi s-au așezat pentru a discuta despre proiectul cel mai ambițios al președintelui Xi Jinping, crearea unei forțe navale decisive la nivel global, pentru a pedepsi vulnerabilitățile financiare ale țărilor în curs de dezvoltare.

    Împrumuturile de infrastructură chineze către țările cele mai sărace; pentru cei aflați în situație de criză, adesea au o rată mai mare de interes decât cele oferite de instituții oficiale, cum ar fi Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială sau Clubul de la Paris.

    Se pune accent pe faptul că, dacă garanțiile pentru aceste proiecte sunt resurse naturale ale unei țări, termenii acordului „nu sunt atât de transparenți”, atunci ce se întâmplă dacă astfel de țări nu sunt în măsură să plătească?

    În cel mai nefavorabil scenariu, țările aflate pe periferia chineză, cei cu instituții interne sărace, politica instabilă, cei cu resurse de care China are nevoie trebuie să se bazeze exclusiv pe bunăvoința Chinei de ai scoate din această capcană a datoriilor .

    „Imperiile nu sunt construite peste noapte; ele sunt create de un amestec, clar numai în retrospectivă, de accident și de ambiție. ”

    Având în vedere circumstanțele, raportul FMI privind descoperirea jumătății datoriei externe datorate băncilor chineze de stat „ascunse” din baza de date normală nu vine ca un șoc. Imaginați-vă că China finanțează un proiect de infrastructură în curs de dezvoltare. În loc să trimită banii peste granițele internaționale către guvernul țării în cauză pentru a transfera în continuare plata către compania chineză, băncile efectuează, în general, transferul în contul companiei în China. Tranzacția rezultată nu se reflectă în datele internaționale oficiale sau chiar în contul național, chiar dacă țara împrumutată este încă în măsură să reproșeze dobânda.

    Țări care s-au înecat în bazinul de datorii al Chinei

    Debutul rechizitorului de datorii al Chinei a înghițit mai multe națiuni în curs de dezvoltare. Aceste împrumuturi adesea confiscate în secret sunt mult mai mari decât ceea ce poate fi urmărit oficial, deoarece aceste împrumuturi nu sunt dezvăluite FMI. Țări precum Venezuela, Iran și Zimbabwe sunt recenta victimă a acestei „datorii ascunse”. Italia este singura țară G20 care a căzut
    în capcana datoriilor Chinei și regretă acum decizia sa, dar nu poate face mult din cauza împrumutului greu.

    Portul Magampura Magambura Mattala Rajapaksa din Sri Lanka și Aeroportul Internațional, construite și finanțate de China, reprezintă cel mai important exemplu al acestei capcane de datorii. Incapabil să plătească datoriile, guvernul din Sri Lanka a semnat închirierea întregul port către China cu un contract de leasing de 99 de ani, dar acest remediu poate fi mai rău decât bolile, submarine de atac chinezești au fost ancorate de două ori în porturile din Sri Lanka și portul Gwadar, investiție de mai multe miliarde de dolari din Pakistan, care este, de asemenea, finanțat de China.

    https://internationalrelationsimi.wordpress.com/2019/07/29/china-an-ocean-of-debt-whirlpool/

    • Este bine că a dat și sursa. Nu este bine că preiei manipularea. Poate ști – nu cumva, pentru desele revolte tamile, clasica finanță mondială (FMI, Banca Mondială) a pus niște condiții odioase?!
      „Sursa” citată mai spune că Italia a fost prinsă în năvodul chinez și ar vrea să scape, dar nu poate, poți verifica?!
      Alte surse spun că Germania este mai implicată și încă ar mai vrea. Așa o fi?!

  27. Cred ca e vorba de dm.ul Puscas si ar fi o varianta excelenta din pc. de vedere ca om, nivel de cultura, patrotism si de o mare demnitate ptr.postul de presedinte evident. Nu este conflictual, nu a furat din banul public si nici matrapazlacuri etc. Deci ca om este unul din cei mai nimeriti in prezent. Problema e daca domnia sa isi doreste acest lucru ( ” jug ” ) . Si daca s-ar intampla ” ca o minune” ptr.tara, ce ne facem cu Barna de la USR, partid cu tineri, unii din ei incepand chiar cu Barna deja sunt corupti . Ce facem dam vechii corupti la oparte si venim cu tineri corupti? Si ce am realizat? Si de ar fi Barna presupun bun ptr.functia de Premier fara minimum de experenta si deasemeni USR.ul cu oameni cu un comportament greu de calificat ( s-a vazut in str. si in parlament) cum sau comportat !! Astia sunt oameni de conflict si fara un pic de resposabilitate, cu tendinte clare pusi pe putere si apoi pe hotie !! S3 vede fe fel de oameni au in strada: Bot, Ceausescu, Dide, Amyie si alti multi se stie, iohanisti „pur sange”. Deci cu Barna/ USR la Palatul Victoria in opinia mea ar fi o stare previzila de scapare de sub control al GUVERNARII. Mai degraba o formatie a PNL cu oamenii cei mai buni si intelepti fara Iohanis un pericol si fara Oeban incompetent, un om sters.

Lasă un răspuns