Mircea Geoană – Secretar general adjunct al NATO

M-a bucurat foarte mult desemnarea lui Mircea Geoană ca Secretar general adjunct al NATO. Este o recunoastere a actiunii consecvente a României in cadrul Aliantei si este si o recunoastere a calitătilor de diplomat si de om politic ale lui Mircea Geoană.

Mă bucur că, in contextul unor deziluzii legate de politica internă si de nerealizări in politica externă, această desemnare oferă un dram de sperantă si arată drumul pe care trebuie să mergem.

Imi aduc aminte, cu acest prilej, de inceputurile legăturilor noastre cu Alianta atlantică – spre exemplu vizita in România, de acum 30 de ani, a secretarul general al NATO, Manfred Woerner, un mare prieten al tării noastre. Mi-am amintit si că România a fost prima tară care a semnat, intre tările din Europa centrală si de est, Parteneriatul pentru pace cu NATO. Iar apoi eforturile de negociere, evenimentul de la Casa Albă pentru depunerea instrumentelor de ratificare. Mircea Geoană a avut o contributie importantă la toate acestea iar in 2004 a fost martor la ridicarea drapelului românesc la Cartierul general al NATO, la Bruxelles.

Felicitări, Mircea! Este o mare onoare pentru tine dar si pentru România.

47 de gânduri despre “Mircea Geoană – Secretar general adjunct al NATO

  1. În mie., 17 iul. 2019 la 17:55 ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: „M-a bucurat foarte mult desemnarea lui Mircea > Geoană ca Secretar general adjunct al NATO. Este o recunoastere a actiunii > consecvente a României in cadrul Aliantei si este si o recunoastere a > calitătilor de diplomat si de om politic ale lui Mircea Geoană. ” >

  2. Desi nu sunt un fan al lui Mircea Geoana ma bucur si eu pentru succesul lui ! Il consider un om foarte educat , un diplomat desavarsit insa un individ oportunist si cu grave probleme de caracter . Eu nu am mintea scurta si imi aduc aminte cu claritate de toate rautatile si slabiciunile acestui domn , de Congresul PSD din 2005 , de grupul de la Cluj , de alianta cu pdl , so on , so on , so on .
    Insa , fata de tot ceea ce ofera lumea politica romaneasca de azi , Mircea Geoana este infinit mai bun si mai echilibrat decat specimene jalnice ca Iohannis , George Maior , Codruta Keovesy , Ciolos si alti politicieni cu dubla comanda de a caror activitate reala romanii au aflat din telegramele Wikileaks sau o banuiesc .
    Sper ca Mircea Geoana sa nu aiba ghinionul ca in mandatul lui sa inceapa vreun conflict armat …

    https://www.youtube.com/watch?v=0nyy6cDmV_w

  3. FELICITARI ,PENTRU ACEASTA REALIZARE …DAR CRED, DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE CA ACEASTA ONOARE…ATI FI MERITAT O SI DUMNEAVOASTRA .DIN PACATE UN NEMERNIC… DE ” OM” SI NU NUMAI, A” STOPAT „CURSUL UNEI CARIERE STRALUCITE DE POLITICIAN PE CARE ATI FI FOCALIZATO SI LA TIMPUL ACTOAL ,CU SCCES! ( DOMNULE PRIM MINISTRU , VIATA ARE EVENIMENTELE EI NEPREVAZUTE … ESTE PACAT SA LASATI ANII SA SE SCURGA , FARA A CONSTIENTIZA CA SANTETI O VALOARE A POLITICII …SI AVETI INCA SANSA DE A REVENI SI A LASA IN URMA DUMNEAVOASTRA , IDEALUL …VETII, PENTRU CARE VATI NASCUT! CEI CE VAU PRICINUIT SUPARARI …VOR DEVENI IN TIMP, NESEMNIFICATIVE FIINTE ” UMANE” AVETI CAPACITATEA DE A REVENI , AVRTI INCA PUTEREA DE A REVENI,SANTETI ATMIRAT SI PRETUIT DE OAMENII AUTENTICI, ESTE PACAT SA VA LASATI PRADA UNUI GAND : ESTE TARZIU?( OPINIA MEA ,NU! ) SUCCES IN VIATA SI PENTRU, O REVENIRE ACOLO UNDE IDEALUL VIETI VA CHEAMA SA L INPLINITI! CU DRAG, MARIAN

  4. Cunoscându-i toată activitatea ca ambasador în Statele Unite și apoi ca ministru de externe, am afirmat întotdeauna că Mircea Geoană a fost artizanul intrării României în NATO, care s-a definitivat în timpul și cu ajutorul deplin al guvernului Adrian Năstase.
    Îmi aduc aminte de organizarea impecabilă a Summitului NATO din 2004 de la București de către guvernul Năstase avându-l ministru de externe, pe Mircea Geoană.
    S-a întâmplat, ca lider al CMR să fiu prezent, organizația noastră fiind una dintre singurele trei organizații ale românilor-americani care au fost invitate, urmare a activităților susținute de promovare în Statele Unite a capacităților României de a deveni membru important și fidel al NATO.
    Așa încât, această poziție de secretar general adjunct al NATO, este o poziție pe care Mircea Geoană o merită din plin.
    Și, după cum sugeram, poate fi un prim pas pentru găsirea unui ”sponsor” pentru România.
    Oricum, o poziție importantă a țării noastre în organismele de conducere NATO, înseamnă mult pentru reașezarea României în această zonă tulbure, cu o Rusie agresivă la Marea Neagră, cu o Turcie pusă pe șicane la adresa, inclusiv a NATO și cu o Ungarie revizionistă. Ca să nu mai spun, îngrijorarea Franței care dorește, practic, înlocuirea NATO cu o forță militară europeană.

  5. 1.Ma bucura si pe mine desemnarea domnului Geoana si cred ca asta este un semnal clar ca Romania este respectata si trebuie sa ramana ancorata in Alianta 100%, indiferent de cei care ocupa sau vor ocupa vremelnic functii in statul roman.Si orice sugestie pe zona de aparare dinspre UE, ce intra in coliziune cu ideea de NATO, trebuie respinsa ferm si apriori.
    Membritatea NATO nu e si nu trebuie sa fie negociabila.
    NATO este si va fi o alianta solida si este exact ceea ce ne trebuie.

    2.Vad foarte multi ziaristi care spun ca doamna Dancila nu trece/ar trece in turul doi ca si candidat la prezidentiale, fara sa explice si care e rationamentul.
    Intrebarea care se pune este daca neincrederea astora vine dintr-un misoginism crancen, din rautate sau din frica ?
    Sau presupun ei ca pesedistii nu isi vor sustine propriul candidat odata ales de congres, indiferent cine ar putea fi ? Pai asta ar insemna ca PSD nu mai e partid si asta ar insemna ca oricum nu conteaza daca intra sau nu in turul doi..Eu unul nu cred ca PSD nu-si va sustine neconditionat candidatul, oricare ar fi, rezultat fiind din congres in mod democratic.
    In SUA, Trump nefiind simpatizat la nivelul intregului partid republican, a beneficiat de intreg suportul la alegeri si a castigat.Apropo, imi place modul in care se aleg viitorii candidati dinspre fiecare partid in SUA.Acele alegeri interne dau acea senzatie de democratie si competitie.Atmosfera la acele mitinguri este destul de relaxata si nu incrancenata in general.
    Adica nu vedem un candidat impus, ci el rezulta din niste proceduri, care-l si creeaza mediatic.In ciuda frictiunilor intre Trump si restul contracandidatilor, de la momentul premergator alegerilor, nu exista niste conflicte reale intre sa zicem Trump , Cruz sau Rubio.

    Neincrederea ca notiune in sine, in relatie cu un candidat femeie n-o inteleg, pentru ca istoria ne-a aratat si ne arata ca femeile sunt foarte bune in pozitii de lideri politici, manageri, premieri sau regine.
    Doamana Dancila a confirmat deja in functia de Premier si a confirmat si la nivel european ca are calitati de presedinte.

    Daca majoritatea ziaristilor sunt anti-PSD/Dancila, dar pro-Iohanis, iar doamna Dancila e un candidat slab sau chiar pro-KWI, cum spun unii, de ce nu si-ar dori-o in turul doi, ca sa castige KWI ? Pai asta inseamna ca ziaristii in cauza nu sunt nici pro-PSD si nici pro-Iohanis ci pro-X.Dar daca sunt pro-X mai este relevant ce cred in legatura cu doamna Dancila ?

    • @ Cetatzean
      Dăncilă n-ar obține mai mult de 2 milioane de voturi, admițând că toți membrii și simpatizanții PSD ar vota-o, deși e puțin probabil pentru că sunt membri și simpatizanți care n-o plac, și e nevoie de 5-6 milioane. După părerea mea, trebuie un candidat care să ia voturi de la cei de mai sus și de la membri și simpatizanți ALDE, Pro România și alte categorii.
      Dacă liderii PSD de la centru și din teritoriu vor lăsa orgoliile, cred că șansele vor crește. Scopul e să nu iasă Ioh sau Barna, iar scopul scuză mijloacele…

  6. https://www.capital.ro/incendiar-legaturi-primejdioase-intre-lula-din-brazilia-liviu-dragnea-si-adrian-nastase.html

    De ce am simțit nevoia să scriu despre o întâmplare judiciară de la capătul Pământului ? Simplu, ea este universală și ne privește direct, prin multitudinea de similitudini, îndeosebi din perspectiva postdecembrismului nostru decerebrat. Involuntar, nădăjduiesc că odată și-odată în spațiul public din România, după sarabanda protocoalelor sinuciderii justiției băștinașe, vor fi divulgate și mesajele din interiorul grupurilor de magistrați organizați să arbitreze discreționar și abuziv bătăliile politice. Cu osebire mă interesează, bunăoară, cazurile Năstase și Dragnea, ehe, cum ne-am mai lămuri de egalitatea de arme între acuzare și apărare. (Să fie cumva spovedania fostului judecător de la Curtea Constituțională, Petre Lăzăroiu, începutul imploziei sistemului dirijat din dumbrava ocultă a Serviciilor Secrete?) În loc să slăvim justiția statului de drept capitalist (cu eurocomisarii în capul mesei), v-aș ruga să ne clătinăm lăuntric, măcar un minut, și pentru victimele pușcăriilor postcomuniste, la naiba cu fățărnicia !

    P.S.: Merită reprodusă, în contextul mascaradelor judiciare transfrontaliere, și postarea, pe pagina sa de Facebook, a judecătoarei Adriana Stoicescu, președinta Tribunalului Timiș: „Nevoia de adevăr ar trebui să ne scoată acum în stradă.

    Pentru că toţi am fost participanţi la marea ipocrizie şi prea puţini cei care am spus adevărul.

    Abuzurile nu ar fi existat dacă nu erau cauţionate de noi.

    Noi, judecătorii, suntem cei care am emis mandate pe banda rulantă.

    Noi, judecătorii, am dat încheieri de încuviinţare a interceptărilor pe motive uneori cusute cu aţă albă, fără prea multe cercetări şi întrebări.

    Noi, judecătorii, am tremurat când portocalele ne ameninţau că ne leagă dacă nu ne potolim cu controalele judiciare.

    Noi, judecătorii, am tăcut încă de la început, temându-ne să nu fim acuzaţi că ne opunem glorioasei lupte anticorupţie.

    Noi, judecătorii, ne-am pitit în birouri, crezând ce ni se servea despre «infractoarea cu ceas cu cuc», despre «infractorul cu ferma de struţi», despre «infractoarea cu mărgele», zâmbind cu superioritate pe la colţuri, convinşi că instituţiile de forţă sunt calea, adevărul şi viaţa.

    Şi, mai ales, convinşi că nouă nu ni se poate întâmpla aşa ceva.

    Niciodată.

    SRI putea să încheie cu Parchetul General o sută de protocoale.

    Nimic nu s-ar fi întâmplat dacă noi nu ne-am fi prefăcut că nu ştim.

    Şi nimic nu s-ar fi întâmplat dacă am fi înţeles cu adevărat, la timp, că drepturile voastre nu pot fi un moft.

    În loc să facem asta, încălcăm şi azi flagrant reguli şi legi, ne ascundem în spatele diverselor instituţii, sperând că aşa ne protejăm.

    Ne prefacem din nou că nu vedem sau nu înţelegem ce se întâmplă când o mână de oameni sfidează un sistem întreg, doar pentru a-şi atinge meschinele scopuri.

    Acoperim minciuna cu altă minciună, rostogolind la nesfârşit pretexte puerile, menite să vă facă să credeţi că ne pasă.

    Minţim cu nonşalanţă, refuzăm să ne facem treaba, cu riscul de arunca în aer o ţară, doar pentru a ne păstra dreptul absolut şi discreţionar de face ce vrem, fără să dăm socoteală.

    Paradoxul acestei ţări este că are puţini Judecători şi prea mulţi magistraţi.”

  7. E un semn ca anumite reconcilieri sunt folositoare pentru natiune. Pina la urma lupta politica care s-a dus in ultimii ani, cu polarizarile extreme, cu reverberatii externe, a fost contra-productiva pentru promovarea intereselor Romaniei. Desi e greu de uitat, totusi trebuie sa gasim puterea sa mergem mai departe, sa iertam, crestineste cine poate, sa dam mina preferabil, si sa construim toti pentru Romania: fosti si actuali, seniori si tineri, diasporezi sau din tara, toate culorile din spectrul politic. E mult mai bine ca om politic sa recunosti ca ai gresit si sa gasesti o cale de reconciliere, decit sa te tii orgolios si inflexibil.

  8. Am încercat să mă bucur, dar n-am putut.Mi-au răsărit în minte două versuri din Glossă: ”Te-or întrece nătărăii/ De ai fi cu stea în frunte. Pentru mine M. Geoană este un om de culise, intrigant și meschin. Speranța că a fi de vreun folos țării e tare slabă.

  9. Acest fapt, dacă într-adevăr se întâmplă, este în primul rând o confirmare a calității lui de diplomat român cu state vechi de plată. Care sigur va acționa inteligent ș.a.m.d. Dacă nu își baga coada „statul paralel” care să o impună pe Monica Macovei bl

    • 1.Apropo de profilul candidatului PSD in context.

      Viitorul candidat TREBUIE sa fie trup si suflet PRO-NATO, si declarativ si faptic, si trebuie sa si spuna asta foarte des.

      2.Vad ca in fundal, ca de obicei, inainte de alegeri apar focare de scandal, apare vanzoleala specifica.Ba cate-o greva din nimic pe la vreo regie a statului, ba vreo declaratie deocheata a cine stie carui sef de institutie, care sa irite , sa creeze emotie, cum a facut si asta cu responsibilitatea pentru sistemul informatic cnas.
      Ca la o comanda apar astia si fac galagie , creeaza probleme care trebuie rezolvate.Poate ca unii nu reusesc sa demisioneze din joburile care nu le mai plac.Daca nu poti manageria pleci, nu dai declaratii interpretabile prin presa.
      Proasta functionare a sistemului de la cnas trebuie investigata pe toate palierele, cu atatia specialisti IT in Romania nu poate fi calibrat sistemul ?
      Sau se creeaza o problema in vederea utilizarii in campania electorala.
      Sa faca upgrade-uri daca nu face fata la numarul de accesari.
      Cine a dat OK-ul pentru sistem daca are atatea probleme ?

      • Iată şi o altă mostră de vânzoleală :
        Lovitură cumplită de la UE: Urmează măsuri împotriva României
        Autor: Gabriel Zamfirescu 19 iulie 2019
        Dezastru total pentru România. Urmează măsuri dure de austeritate și tăieri de pensii și salarii. Am ajuns rușinea întregii Europe. Ultimele date în privința economiei sunt de-a dreptul cutremurătoare. Senatorul PNL, Florin Cîțu, vine cu date concrete despre cum PSD a dus țara în colaps.

        Dezastru total pentru România! Urmează tăieri de pensii și salarii: Suntem rușinea Europei
        19:05

        Senatorul PNL spune că cei din GUvern urmează să pună noi taxe. “GAME OVER- PSD introduce in regim de urgenta AUSTERITATEA- taieri de cheltuieli si taxe noi!

        Romania ramane cu cel mai mare deficit bugetar din UE. Asta in timp ce restul tarilor au scazut deficitul bugetar de la un an la altul.

        Rabdarea CE a ajuns la limita. Urmeaza masuri impotriva Romaniei, in special legate de fonduri UE.

        Investitorii penalizeaza DEZAsTRUL bugetar cu dobanzi din ce in ce mai mari.

        Este GAME OVER pentru PSD+ALDE = FALIMENTUL programului de guvernare. Wage led growth ajunge la lada de gunoi a istoriei. Un experiment care a falimentat Romania. #wageledgrowthmyass

        Indiferent de masurile pe care le ia acum PSD, unele copiate de la opozitie, dezastrul este INEVITABIL.

        Vor raspunde toti pentru distrugerea economiei si mai ales pentru masluirea datelor oficiale. Atat politicienii cat si functionarii care i-au ajutat. #NuLuamPrizonieri

        Urmeaza rectificare bugetara NEGATIVA. Nu sunt bani nici pentru pensii si nici pentru primari. Nu sunt bani nici macar pentru cheltieli curente.

        Taierea cheltuielilor nu ajunge. Dupa cum vedeti apar impozite noi.

        Puneti-va centurile de siguranta, urmeaza aterizarea fortata a economiei.

        #RomaniiTrebuieSaStie”, este anunțul dinamită făcut de liberal pe o rețea de socializare.”

        P.S.
        Dacă nu se adevereşte nimic, sau mai nimic din apocaliptica lui Cîţu, acest individ ar trebui pedepsit exemplar !

  10. http://infoprut.ro/21101-strigat-din-sudul-basarabiei-fratilor-noi-inca-nu-am-murit.html

    Când dr. Vasile Şoimaru vine la Bucureşti am tendinţa de a bate din palme ca un copil. Domnul Şoimaru îşi răstoarnă tolba de minuni între români cu o modestie şi cu o naturaleţe demne de cele mai înalte aprecieri.

    Aşadar, Vasile Şoimaru ne-a propus spre reflecţie la Muzeul de Istorie al oraşului ,,Palatul Şuţu” situaţia dramatică în care se află românii din sudul Basarabiei, zonă cunoscută drept ,,Bugeac”. Prin intermediul lucrării ,,Hagi Curda (Camâşovca)”, semnată de Tudor Iordăchescu, cei prezenţi la evenimentul lansării fie s-au familiarizat cu aspectele problematice ale asumării identităţii româneşti în Bugeac, fie au făcut cunoştinţă cu acestea, nu puţine la număr.

    Prin lansarea acestei cărți la București, doresc să tragă un semnal de alarmă în legătură cu situația românilor din regiunea Odesa, unde, potrivit lor, „dispare școală după școală românească”. Hagicurdenii sunt lipsiţi de dreptul de a învăţa şi de a cunoaşte istoria naţională.

    Jurnalistul Vlad Pohilă a declarat, la rândul său, că „Basarabia Istorică a devenit o zonă a absurdului și incredibilului, unde există o ură viscerală față de români”. „Avem de-a face cu un complex al neoimperialismului, al neisprăvitului și al acaparatorului, pentru că ucrainenii știu că acel teritoriu nu le aparține” – a declarat Vlad Pohilă. Totodată, jurnalistul a făcut o comparație între cele trei regiuni ale Ucrainei unde există comunități importante de români – Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, menționând că cel mai rău o duc etnicii români din regiunea Odesa, în timp ce în Maramureșul Istoric, de exemplu, „boierul român angajează etnici ucraineni și se bucură de toate drepturile”.

    Autorul cărții i-a salutat pe cei prezenți la lansare și a declarat, vizibil emoționat, că, „în sfârșit, lucrarea Hagi Curda a ajuns în inima Țării”. „Cartea trebuia să apară mai demult, dar nu s-a putut, pentru că noi, românii din Basarabia Istorică, nu avem dreptul să vorbim ceea ce gândim, mai ales dacă este vorba despre istoria noastră. Nimeni nu poate să spună liber ‘sunt român’. În plus, nimeni nu vrea să-și piardă bucățica de pâine. Tocmai de aceea, am scris cartea abia după ce m-am pensionat, pentru a nu avea probleme la serviciu” – a declarat Tudor Iordăchescu.

    Autorul a precizat că dacă România și Uniunea Europeană nu se vor implica în viața comunității românești din regiunea Odesa, românii din această zonă nu vor mai rezista mult timp. „Copiii sunt forțați să învețe în ucraineană, avem copii care nu își mai cunosc limba maternă, nu mai vorbesc românește” – a explicat autorul lucrării.

    • Uniunea Europeana nu se va implica in aceasta delicata problema, deoarece ,,noile valori” europene neaga, sau minimalizeaza valențele etnicismului si istoriilor nationale. Un caz aparte il reprezinta minoritatile maghiare, discriminate pozitiv pe tot cuprinsul Europei.
      De fapt, integrarea in UE este o uriasa capcana intinsa oamenilor din est, doritori de libertatea si mobilitatea de care au beneficiat in mod restrictiv o indelungata perioada de supravietuire intre tărâmuri. Se speculeaza naivitatea oamenilor care nu inteleg ca li se ofera, in schimbul renuntarii la trecut si prezent, o inchisoare mai mare si conditii mai bune de detentie intr-un spatiu controlat prin legi absurde, directive nivelatoare si/sau de fragmentare (dupa caz), supraveghere continua, (auto)cenzura si clisee de tip ,,stat de drept” si ,,lupta anticoruptie”, totul poleit cu sloganuri despre democratie si libertate. Un fals meticulos elaborat si inzorzonat este, pana la urma, tot un…surogat cu aparență de original.

  11. Intotdeauna oamenilor de valoare li se recunosc meritele, cu atat mai mult cand acestea vin din exterior. Sunt convins ca diplomatul Geoana se va achita cu brio de acesta noua provocare venita la maturitatea sa profesionala.

  12. Promovarea domnului Geoana intr-o asemenea functie poate semnifica o schimbare de atitudine a diriguitorilor NATO in raport cu problemele commplexe ale lumii de azi.
    Domnul Geoana este un diplomat experimentat si un pacifist convins si este foarte posibil ca, in timpul mandatului domniei sale, NATO sa reia dialogul cu Rusia in formatul preexistent, in interesul stabilitatii internationale. In fond, NATO s-a autodeclarat de la infiintare ca fiind o organizatie POLITICO-militara, destinata apararii securitatii si intereselor membrilor sai, inclusiv prin mentinerea in stare de functionare a legaturilor comunicationale si cailor de negociere cu entitati din afara spatiului euroatlantic.
    In fond, nu exista alternativa la pace, decat pentru belicosi inconstienti precum Radu Tudor si compania. sau pentru unii romani care se simt in siguranta pe teritoriul Americii de Nord.
    Este nevoie de mult efort diplomatic si de aceea trebuie salutata decizia lucida s staff-ului NATO de implicare in jocul diplomatic a unui om de valoarea domnului Geoana, pe care il felicit pentru succesul obtinut.
    Sa vedem ce va face efectiv politicianul si diplomatul Mircea Geoana si cat de multe grade de libertate disponibile va detine in portofoliul sau.
    Aceasta pare o optiune inteligenta si din alt punct de vedere, recte, se doreste o diminuare a temerilor Frantei si Germaniei ca NATO ar putea antrena Europa intr-un conflict devastator pentru batranul continent, dar mai putin nociv pentru teritoriul SUA, temeri care explica in mare masura motivele pentru care cele doua tari europene isi doresc o armata proprie, a Europei, cu caracter eminamente defensiv, neimplicata in aventurisme pe coclauri planetare cu efect potential de boomerang.

  13. Felicitari d-lui Geoana pt desemnarea intr-o astfe de functie de top dar si pt eleganta si discretia cu cate si-a manageriat cariera dupa alegerile pe care in mod cert le-a cistigat.

  14. Poate sunt in minoritate, dar de la bun inceput, Dl Geoana nu mi-a placut. Evident, l-am votat in 2009, dar lipsa lui de energie politica si aerul sau aristocratic, de tip rupt de „mase”, m-au facut sa tin distanta.
    Aerul rarefiat de la varful NATO s-ar putea totusi sa-i priasca si sa faca fata acceptabil functiei.

  15. Vi se pare ceva cunoscut ?!

    „Această situație în care se găsește România astăzi (1942) derivă dintr-o succesiune de evenimente care își au originea în decăderea sistemului parlamentar. Obosiți de convulsiile politice și confuzionati de succesul regimurilor totalitare în Germania și Italia, românii au renunțat de bună voie la libertățile lor, acordînd puteri nelimitate regelui Carol al II-lea prin plebiscitul din februarie 1938.

    În ora fatală care a lovit România în iunie 1940, regele și-a aplecat capul în fața presiunii rusești, în timp ce un regim parlamentar, responsabil în fața electoratului, n-ar fi făcut probabil același lucru. Cedarea Basarabiei și Bucovinei a fost primul dintr-o serie de dezastre care a rupt coloana vertebrală a României și a tîrît-o în alianță cu Germania,o țară cu care ea nu avea nimic în comun. Politicienii și presa de partid sînt primii de blamat pentru compromiterea sistemului parlamentar și pentru tîrîrea populației românești spre totalitarism, în Camera Deputaților și chiar în Senat reprezentanții națiunii n-au făcut altceva decît să se injurieze unul pe altul, iar uneori au ajuns la bătaie.

    Principala preocupare a presei a fost să proclame cu glas tare bănuiala de corupție a miniștrilor, senatorilor și deputaților. Parlamentul și presa au reușit să creeze o falsă imagine a administrațiilor succesive prin exagerarea defectelor unor persoane care,deși departe de a fi ireproșabile, reușiseră totuși să facă ceva pentru țară”.

    Archie Gibson, corespondentul lui „The Times” în România, la 1 martie 1942
    (Conform Dennis Deletant, Studies in Romanian History, București, Editura Enciclopedică, 1991, p.243)

    (recunosc .. furata de la altii )

      • Din pacate „intelectualul” mediu se trage din medii care in interbelic nu citeau ziarele (sau cel mult Sfarmă-Piatră) sau pir si simplu refuza sa se informeze ….. INSA el crede, el „stie” si e condibs ca pe undeva in lume umbla caini cu civrigi in coada …

  16. Din pacate isi bat joc de noi la Bruxelles si nimeni nu spune nimic .
    Pascu , audiat in septembrie ?!
    Doua luni de mandat ?

  17. Cetatzean spune:
    IULIE 18, 2019 LA 12:56 PM

    Nu inteleg de ce viitorul candidat al PSD trebuie sa recite sforaitor, de cateva ori pe zi, poezia devotamentului nelimitat si umilitor fata de o organizatie anacronica, preocupata de arme, influenta si distrugere in masa.
    Pana la urma, nu alegem viitorul sef NATO, mai mult, avem deja un reprezentant…numit in staff-ul organizatiei. Sper ca domnul Geoana sa schimba cat de cat imaginea acestui conglomerat agresiv, periculos pentru pacea lumii si devorator de resurse.
    Scrie amanuntit in Constitutie care este, care ar trebui sa fie, profilul unui Presedinte al Romaniei First.
    Sper sa candideze si domnul Plesoianu, singurul care m-ar putea convine, in acest moment, sa merg la vot.

    • ps
      Cetatzean spune:
      IULIE 17, 2019 LA 7:23 PM

      Dada, foarte corect …,,femeile sunt foarte bune in pozitii de lideri politici, manageri, premieri sau regine”….si mai ales de printese. Se simt excelent, poarta palarii la moda, au loja speciala la Wimbledon….
      Chiar mi-as dori si in Romania o monarhie constitutionala…sa mai vedem si fețe calme si frumoase, nu doar mecla de bețiv a lui Băsescu Traian, sau morga glaciala a sahului/sashului (cum vreti sa cititi) de la Cotroceni..
      Cat de spre candidatul PSD, eu ma gandesc serios la Ana Birchall. Mai pro-NATO si mai pro-USA nue ste nici macar Donald Trump. (Z)

  18. Off-topic

    Astazi CCR a decis ca jumatate din „sondajul de opinie” de pe 26 mai este ok-adica nu OUG pe justitie.
    Unii au obtinut astfel o victorie de principiu, dar nu s-au bucurat pentru asta, nu, ci au „injurat” pentru cealalta „nerealizare”, ca niste copii „râzgâiați”, care nu primesc jucaria dorita sau ca niste Goi (de la Goe) ai politicii.

    Ideea „fara penali in functii publice” poate fi inclusa si ea in corpul Constitutiei prin revizuire, bineinteles, daca lumea mai spune DA iar(s-ar putea ca aici sa fie o problema).Nici asta n-a fost un motiv de bucurie s-ar parea.

    Cealalta jumatate de „sondaj”, cum era logic si firesc, nu a primit OK-ul.Orice student la drept, si nu numai, intelege foarte bine de ce.
    Ori e amnistie si gratiere pentru toti, ori nu mai e pentru niciunul.

    Cu toate astea sunt politicieni care forteaza nota, intrand din nou in conflict cu CCR si facand politica in raport cu CCR.
    Asta e ca si cum pe terenul de fotbal/handbal, etc., jucatorii incep sa negocieze loviturile de pedeapsa cu arbitrii.In fotbal apar urmari, cartonase galbene, rosii sau chiar suspendari pe o durata mai lunga de timp, in politica insa nu.

    Se va reusi oare vreodata implementarea conceptului de Rule of Law in Romania ? Rule of Law nu este un slogan prin care generam un „police state” , ci un concept ce se refera la respectul legii si institutiilor de catre oricine, indiferent de pozitia ocupata.
    Daca nu intelegi ca politician rolul si scopul CCR mai ai ce cauta prin politica ?

    Pai da, poporul a decis, dar daca s-ar fi facut o sesizare si s-ar fi raspuns in timp util intrebarea nu ar mai fi fost pe buletinul de vot in mod sigur, iar poporul nu ar mai fi avut sansa stampilarii.

    Daca maine se va supune aprobarii boborului reintroducerea pedepsei capitale, pai in mod sigur votul va fi 90% DA, numai ca e o problema, au aparut drepturile omului in perioada imediat urmatoare procedurilor de ardere pe rug.

    Daca CCR zice DA e DA, daca zice NU e NU.

    Sau „referendumurile” vin din Elvetia cand vin si cu asta basta ?

    Daca se doreste democratie si guvernare pe baza de referendum asa sa facem, numai ca asa, guvernarea trebuie facuta fara partide, pentru ca nu-si mai au rostul si nici alegerile.Presedinti si premieri prin rotatie cate o zi !?😀Si totusi si-n Star Trek, pe Enterprise, era un ofiter superior parca.😀

  19. „Potrivit datelor pe luna iunie, publicate de Casa Naţională de Pensii Publice, în România există peste 9.800 pensii mai mari de 5.000 de lei, o mare parte dintre acestea depăşind 10.000 de lei lunar. Pensia medie încasată lunar de magistraţi este de 18.225 lei, existând, desigur, şi situaţii în care acestea depăşesc 25.000 de lei.

    Din media de 18.225 lei lunar, doar 2.758 de lei reprezintă pensia bazată pe contribuţie, alţi 17.050 lei fiind plătiţi de stat lunar, pentru fiecare magistrat, din bugetul de stat, adică din contribuţiile tuturor românilor.

    În cazul în care s-ar aplica formula de calcul propusă de actualul Guvern, magistraţii ar încasa lunar, în medie, doar 9.882 lei, puţin mai mult de jumătate din pensia medie pe care au primit-o în luna iunie. Acest lucru ar însemna că, dintre cei 17.050 lei pe care statul îi plăteşte lunar, în medie, fiecărui magistrat ar aloca doar 7.124 lei, o economie de aproape 10.000 de lei, respectiv 38 de milioane lunar şi aproape o jumătate de miliard de lei anual, doar din pensiile magistraţilor Impozitarea pensiilor mai mari de 25.000 de lei ar reduce veniturile lunare la doar 10.500 de lei lunar, adică aproape 40% din cât încasează acum.”
    P.S.
    Afirmaţia că nu se poate umbla la aceste pensii deoarece sunt prevăzute prin lege este falsă .
    doar la sumele rezultate din contribuţie nu se poate „umbla”, în rest proşti sunt cei care înghit astfel de nedreptăţi mai ales acum după ce ies la iveală toate nelegiuirile celor plătiţi regeşte din banii noştri pentru a face dreptate, dar se comportă, e drept că nu toţi, dar majoritatea , ca nişte borfaşi de rând ! Să nu uităm şoi de faptul că au locuinţe de serviciu , adevărate palate, pentru care nu plătesc absolut nimic, nici măcar întreţinerea lor şi consumurile de apă, curent sau gaze !
    Trai neneacă, pe banii proştilor de români de rând !

  20. Erbil: Cine a comandat atacul armat antiturc?

    Responsabilitatea atacului armat de la Erbil, din Irak, in care a fost ucis un viceconsul turc, continua sa fie neasumata. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), sustinut de Washington in Siria si considerat o organizatie terorista de Ankara, a anuntat ca nu a fost implicat in atentat.

    Cel mai probabil insa, anuntul a fost o dezinformare. Tinta precisa, informatiile exacte despre aceasta si disparitia rapida a teroristului duc catre ideea de atac comandat. Joi, armata turca a lansat cea mai extinsa operatiune aeriana impotriva bazelor PKK, din zone muntoase ale Irakului.

    Preocuparea privind posibilitatea ca un tert sa fi comandat atacul antiturc isi are rostul ei, care din ratiuni prudentiale de securitate nu poate fi ignorat. Ea decurge din doua fundamente istorice. Una e legata de invadarea Irakului, in 2003, data de la care se inregistreaza o coincidenta stranie intre prezenta militara americana si prezenta terorismului in regiune.

    Cealalta premise se refera la faptul ca globalistii au controlat intotdeauna ambele tabere ale unui conflict. Cele mai naucitoare dovezi si conexiuni, scoase la iveala de istoriografia postbelica, atesta ca globalistii s-au aflat inapoia ambelor tabere din WWII, finantand deopotriva pe Hitler si pe Aliati. Pornind de aici, exista ingrijorari si suspiciuni rezonabile daca nu cumva in spatele teroristilor si “coalitiei internationale impotriva terorismului”, din Orientul Mijlociu, se afla unul si acelasi finantator comun.

    La aceste conexiuni se adauga si cele circumstantiale ale momentului, iarasi de avut in vedere, ca orice mediu in care are loc un eveniment care este cercetat, pentru a se determina influenta mediului asupra evenimentului. Este vorba de dosarul SUA-Turcia, extrem de fierbinte, privind achizitionarea turca de rachete rusesti S-400, strict pentru securitatea nationala a Turciei, si excluderea de catre Washington a Ankarei din programul de achizitie si constructie al avionului american invizibil F-35. Contrar afirmatiei noului sef al Pentagonului, Mark Esper, potrivit careia “Este tulburatoare indepartarea Turciei de NATO”, Turcia este mai aproape ca oricand de etica NATO, care este o etica a egalilor si loialilor.

  21. La un moment in timpul campaniei Basescu – Geoana, media securista a avansat gogoasha ca dl. Geoana ar fi pionul Rusiei in Romania. Inseamna ca in NATO Rusia ar avea un super-agent 🙂 Bine, eu unul nu am luat in serios masinaria securista care avea sarcina sa-l aduca si sa il mentina pe Basescu la putere. E evident ca Basecu a fost omul lor perfect si ca alegerile pot fi „democratice” si cu lucrari de genul asta.

    Azi sunt mult mai aproape de pozitiile ALDE (Norica Nicolai) despre momentul de cumpana in care se afla Romania, cu niste presedinti alesi „democratic” (de Partidul de la Baneasa). E vorba de libertate, si de drepturile fundamentale, chestii pe care noul si mai curatul PSD le-a uitat ca mai are de aparat. La PSD lucrurile astea au trecut in planul doi. Fara un Presedinte care sa aibe la inima valorile fundamentale, ca libertatea si drepturile individuale, care sa uneasca societatea si sa nu mai iasa cu geaca rosie la demonstratii, ci care sa se iimbrace in alb si sa cheama demonstrantii si puterea la discutuii, fara un Presedinte care sa stie sa rconcilieze, Romania va continua sa fie condusa de cercuri din afara si din interior.

    Atunci cind un stat e slab (institutii si lideri slabi), el este vulnerabil, si va fi permanent atacat din exterior, pentru a fi controlat. Doar un Presedinte al tuturor romanilor – si nu unul al unei parti ai electoratului, ca dl Iohannis, dar si Basescu – va putea sa faca tara mai puternica.

    Dl. Tariceanu este un bun lider, dar are si el anumite puncte mai slabe (indecizie). De la PSD nu vad o figura care sa poata sa aduca romanii impreuna, si ma refer la „generatia Facebook”, astia care voteaza USR, o miscare mai mult decit un partid, si cei care voteaza PNL, devenit un fel de PCR (Partidul Comunist Roman) al lui Iohannis. Spun PCR pentru avintul revolutionar cu care doresc ca tortionarii si noua securitate, cu o media loaila gen „Scanteia” (Hot News, Ziare.com) sa construiasca un regim autocratic, cu un Presedinte asculktator de ordine externe pe linia Internationalei PPE.

    Voi pe cine vedeti un bun unificator pentru romani? E oare posibil sa avem un alt tip de lider ales in Romania, sau toti inca vor catuse si pe Kovesi pe post de Mare Inchizitor?

  22. Mi-am amintit si eu pe ce drum promitator a pornit Romania in urma cu multi ani alaturi de un om care ne asigura o inalta si onorabila reprezentare in lume, si cum a fost acesta terfelit si manjit de o sleahta de descreierati profitori si incompetenti.

  23. https://voxpublica.ro/2019/06/13/daca-nu-avem-antieuropenism-il-vom-inventa-acordul-lui-iohannis/
    Dacă nu ai antieruopenism, inventează-l. Așa cum le convine la fiecare alegeri scandalul din diaspora, iar oamenii președintelui nu au făcuit nici cel mai firav lobby timp de cinci ani să rezolve treaba (înțeleg că nu ei organizează, dar nici să nu zici nimic?!?), tot așa ne convine schema ”lupta pentru Europa” care folosește mai nou pentru menținerea unui establishment politic și de afaceri la conducerea Uniunii.

    Macron a făcut zilele trecute la Geneva un soi de criză publică anti-neoliberală. Un soi de sindrom politic-tourette în care și-a înjurat propriul profil de bancher filozof. A sunat ca un gilet jaune pe alocuri.

    (Nu-l crede nimeni, dar o interpretare de-a mea, văzând și alte poziții din est, este și frica de ceea ce numește ”dumping social”. Sigur că el există, dar e o presiune a afacerismului estic, și mai dur, promovat inclusiv de companiile vestice în Est. Exploatarea fără scrupule și vioaie estică a speriat și muncitorul cu drepturi mai multe din est, sperie și politicianul care vrea să mai joace placa progresistă, tip Macron. Șarja lui antineoliberală îmi pare o nouă formă paradoxală de întărire a cetății euro în interiorul UE. De aici sunt și resursele inepuizabile pentru conservatorism estic – colaborarea tacită între exploatatori locali și transuropenism duce fix la anchilozare în conservatorism cultural și inovare în supraveghere și eliminare a drepturilor.)

    Însă chiar și un discurs precum cel al lui Macron, cu toate ipocriziile lui, ar fi considerat în România antieuropenist, în mod clar, pentru simplul fapt că chestionează modelul capitalist al ultimelor decenii și dorește veșnica reinventare a capitalismului în forme noi, ”progresiste”:

    ” Emmanuel Macron, bancherul care a lucrat ani de zile pentru Banca Rotschild&Cie, a condamnat derivele ”capitalismului devenit nebun”. A spus-o marți, la Geneva, în fața Organizației Mondiale a Muncii (OIM), unde a vorbit după cancelara Angela Merkel. Macron a făcut apel la revenirea la o ”economie socială de piață unde fiecare să-și poată găsi locul”, în locul ”acaparării bogațiilor doar de către unii”. Altfel, a spus Macron, ”alimentăm extremele”. ” (Cotidianul)

  24. Greseala politica sau eroare militara? Doborarea unei drone, in Gibraltarul iranian, aflate im misiune riverana de identificare si control

    Contrazicerile dintre Washington si Teheran privind doborarea de catre americani a unei drone in Gibraltarul iranian au stranit in opinia publica internationala o dilema de perceptie. A fost o greseala politica sau o eroare militara?

    Atat SUA cat si Iranul au insistat asupra doborarii unei drone iraniene si, respectiv, asupra contrariului, ca americanii si-au doborat propria drona, din greseala sau conform unui scenariu. Potrivit Iranului, toate dronele sale aflate in misiuni de identificare si control in Golful Persic si in Stramtoarea Ormuz s-au intors la baza.

    In virtutea celei mai lungi riveranitati cu Golful si Ormuz, Iranul desfasoara misiuni de securitate proximala si de aparare apropiata in cele doua zone. Urmare a acestei extensii naturale, Stramtoarea Ormuz isi merita supranumele de “Gibraltarul iranian”.

    Pe de alta parte, un golf nu este o ruta obligatorie de navigatie intermarium, ci o fundatura maritima, folosita pentru porturi de domiciliu de catre statele riverane. Insa in orice punct al oceanului planetar s-ar afla, orice nava, indiferent de pavilion, este obligata sa respecte regulile internationale sau riverane de navigatie. In ultimul caz, in situatii de prealarmare sau avertizare timpurie riverana. Cand acest lucru nu se intampla, nava contravenienta sau infractoare este sanctionata, mergand pana la sechestrare, cum s-a intamplat cu un petrolier britanic contravenient, care a fost arestat de catre custozi ai securitatii riverane.

    Inainte de a emite acuzatii si pretentii nefondate, ori de a actiona necugetat, trebuie vazute cele doua realitati contrare, fapt care trebuie sa indemne la retinere maxima. De o parte se afla tot ceea ce inseamna “acasa”, implicand istoria si geografia, nu in ultimul rand islamicitatea si riveranitatea, care sunt prieteni doar celor care le apara si dusmani numai celor care le ataca. De cealalta parte, o acumulare de forte expeditionare straine, aflate intr-o intruziune ostila in regiune.

  25. Traian Vasilcau

    Alegerea cea cruntă

    Moldova-i iar sub cizma căzăcească.
    Guvernatorii ei nu au habar
    Că de-acum pruncii nu vor să se nască,
    Pentru că Țara li s-a luat de Țar!

    S-a cocoțat Trădarea la Putere
    Și cu drapelul Rusiei la gît
    Pe cei barbari îi face cu avere,
    Ștergîndu-se cu neamul meu pe rît!

    Trădarea toată-n negru îmbrăcată,
    Ca moartea la tribună-a apărut,
    În limba Țarului zvonind că-ndată
    Potrivnicii o să-și înece-n Prut!

    „Să fugă-acei care-mi urăsc stăpînii!
    Rămînă-acei care-l iubesc pe Țar!
    Trăiască Rusia! Piară românii!
    Așa cum vrea Kremlinul tutelar!

    Pe noi doar Europa ne hrănește,
    Dar noi sluji-vom Moskovei mereu!
    Cînd Putin spun, în mine simt cum crește
    Planeta-ntreagă fără Dumnezeu!”.

    Strămoși-aud și vor să se pornească
    Spre ea, cu toții să-i cuvînte sfînt
    Că de-acum pruncii nu vor să se nască
    Pentru că n-au o Țară pe pămînt!

    Pentru că unde-a plîns Ștefan cel Mare
    Cetăți și mănăstiri a ctitorit,
    Dar azi le calcă Rusia-n picioare
    Cu trădătorii noi care-au venit!

    Și-n kazaciok se-avîntă la Palate
    Și sunt din Cartea Neamului excluși
    Și prunci-n mame plîng și merg spre moarte
    Decît să fie veșnic slugi la ruși!

    20 iulie 2019

    • Intr-o Europă a națiunilor
      suverane,libere și egale în demnitate, poate l-aș fi înțeles pe autorul exaltat al acestui vers revoluționar.
      Basarabenii ar trebui să realizeze că dețin, în acest moment, mai multe grade de libertate decât România, scufundată până la gât în mocirla relativizatoare a neomarxismului globalist occidental.

Lasă un răspuns