Este târziu?

Am crezut că strategia PSD pentru alegerile prezidentiale trebuia să inceapă de la Congresul partidului din primăvara anului trecut. Nu a fost asa iar acum e greu de găsit cea mai bună solutie care să  asigure si continuarea guvernării după prezidentiale si rezultate bune la locale si la parlamentare.  Vom vedea…

Vă propun să recititi un comentariu al meu din martie, anul trecut, după Congresul extraordinar:

„Diversi prieteni m-au sunat sa ma intrebe ce parere am despre felul in care s-a desfasurat Congresul extraordinar al PSD. Le-am spus ca, nefiind invitat la Congres, eram la Cornu si ca nu am urmarit cu mare atentie ce s-a intamplat la Sala Palatului, la Congres.

Le-am sugerat, totusi, sa citeasca declaratia pe care o dadusem vechiului meu prieten, Lucian Avramescu, la AM PRESS, cu cateva zile inainte de reuniunea PSD si sa judece singuri, prin aceasta prisma, rezultatele Congresului. Ceea ce puteti sa faceti si voi:

”Congresul EXTRAORDINAR al PSD va fi, în functie de obiective și de desfășurare, un eveniment ce va marca revigorarea partidului sau va reprezenta un cartuș tras în gol. Unii se vor grăbi să spună că este vorba de o reglare de conturi și de o reașezare a scaunelor în jurul mesei sub cupola unor documente “de vitrină” pe care nu le va citi mai nimeni. Eu sper să nu fie așa și că abordarea doctrinară și cea de vitalizare a activității politice vor fi revăzute. Dincolo de compromisuri în zona de legislație, dincolo de numeroase bătălii despre justiție, necâștigate, dincolo de capitularea în favoarea președintelui Johannis pe zona de politică externă, partidul – în opinia mea – trecând de preocuparea, importantă, de a schița un proiect de țară pentru următoarele decenii – ar trebui să se întrebe, acum, cărui electorat se va adresa la alegerile viitoare și cum își poate aduce la zi mesajul ideologic (de centru stânga), nu abordările continuu tranzacționiste. Cred, de asemenea, că partidul ar trebui să definească o nouă abordare în relația cu intelectualii. M-aș bucura ca aceste obiective să fie avute în vedere la congresul de sâmbătă. Iar mesajul implicit să fie constituit din alegerea unor lideri de calitate, capabili să formeze o echipă”.

47 de gânduri despre “Este târziu?

  1. D-le Președinte, din nefericire dvs. nu puteti candida, ca eu si altii oamenii v-am fi susținut, dar nu inteleg de ce PSD-ul încearcă sa-l sustina pe Liviu Plesoianu. Cu stima Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe mar., iul. 16, 2019 la 10:00, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv2971522497 a:hover {color:red;}#yiv2971522497 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv2971522497 a.yiv2971522497primaryactionlink:link, #yiv2971522497 a.yiv2971522497primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv2971522497 a.yiv2971522497primaryactionlink:hover, #yiv2971522497 a.yiv2971522497primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv2971522497 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Am crezut că strategia PSD pentru alegerile prezidentiale trebuia să inceapă de la Congresul partidului din primăvara anului trecut. Nu a fost asa iar acum e greu de găsit cea mai bună solutie care să  asigure si continuarea guvernării după prezidentiale ” | |

    • @Dragos Vladut Afirmați:
      „D-le Președinte, din nefericire dvs. nu puteti candida, ca eu si altii oamenii v-am fi susținut, ”
      Observ că ori nu aveți toate informațiile, ori nu le aveți cu aritmetica.
      Problema datei de la care se calculează interdicția se pare că este lămurită.
      Mai este problema statutului PSD.

  2. Ce-mi place când am premonitii😁😁😁!!!

    Dumneavoastră ați zis așa, iar eu am raspuns in felul următor (și ce-am mai bunghit-o pe Veorica! Ah, ce bine am citit-o!):

    „Cu voia dumneavoastră, nu este nici revigorare, nici un cartuș tras în gol, ci un glonte tras ÎN PROPRIUL CAP. Bravo! UUURRRRAAA!

    Mda, mă uit la ceas și mă întreb de câte ori mai are timp PSD să schimbe guvernul până la următoarele alegeri. Are timp ca la balamuc; dacă se grăbesc, poate să treacă pe la Victoria un sfert din județul Teleorman (nimic personal cu cetățenii de rând).

    Discursul bombastic al lui Dragnea… dar ce zic eu bombastic??? Butaforia pură, cusută cu ață albă, vorbe goale și nu doar goale – mult prea multe, m-au îmbătat! Nici în campania cea mai campanie nu am mai auzit atâta amar de deșertăciune. Ce-a fost cu nebunia asta de promisiuni? Pentru cine? Pentru membrii care trebuiau să voteze conducerea partidului??? Doar nu erau în fața electoratului?!

    Le-a amestecat pe toate: Centenar, Donald Trump, NATO, Comisia Europeană, să fie mămicuțe și bebeluși, să fie doftori, să producem armament, să vă păzim de microfoanele SRI (asta promitea cetățenilor în fața Congresului, după ce-au mărit iar bugetele serviciilor?!), să stea și iubita mea în primul rând, clipind din genuțele ei false, să nu aresteze cetățenii în dorul lelii… a amestecat Re-Unirea cu ajutoarele sociale, cu mărar, cu pătrunjel și untură de cățel, zdup, zdup și-un r…t de lup (numărătoare populară, nu vă scandalizați, vă rog!)!

    Deci, eu nu am înțeles ce-a fost asta. Ce vrei să faci, nenică Dragnea, cu partidul? Hello!!! Și Dăncilă invitată azi la Dana Grecu – mai regizată emisiune nu se putea… „Si dacă vă cere să-l cununați? …” „Sigur, sigur că da!.. Naturalmente, ne cunoaștem, bla, bla…” „Ce mâncați sau ce nu mâncați de arătați așa de bine?” „Vai, nu mănânc!… Sau mănânc (se uită la burtică), dar prostii de pe stradă, dulciuri… vai, nu am un mod de viață ordonat…” BEAC!

    Cărui electorat i se va adresa de acum încolo PSD? Să mor dacă mă taie capul! Cu babele pensionare a zbârcit-o, pentru că le-a pus pe drumuri cu formularul 600 și spera să le mai tragă ceva și din arenda aia ca vai de steaua ei. Nu știu cum or s-o scalde cu formularul, dar după zvonurile cu impozitarea gospodăriei combinat cu acesta și cu țeapa de la subvenții (până la Dumnezeu te mănâncă sfinții), dar cu pensionarii și cu agricultorii a încâlcit-o. Cu legea Olguței (aia care nu vorbește cu privați) cred că s-a lămurit fiecare, cu impozitarea multinaționalelor – la fel. „Intelectualii” și intelectualii oricum nu votau cu PSD. Rezistenții nespălați, netunșii, mâncătorii din gunoaie, putorile nepieptănate care dorm pe ele în Parlament și ”elitele” din artă – aceștia au electoratul lor stabil, cu aceleași calități. Studenții vor bilete ca să se fâlfâie gratis prin țară cu trenul, dar nici înainte nu votau cu PSD. Armata primește camioane fără frâne, mai țineți minte – poți să mori din lipsă de frâne după ce scapi din război. Cu banii încasați pe taxa de primă înmatriculare, a rămas cum am stabilit. Impozitele s-au mărit, prețurile la gaze și la curent s-au liberalizat. Autostrăzi și drumuri – ioc în continuare. Cu realegerea în cor – aproape ca aceea cu „Ciiiiiine eeeeste geeeneraaaluuuul?”, nu poți să atragi indecișii. Pe-ai generalului tot așa – nu-i poți clinti – sunt la fel de pătrunzători la minte și la fel de grăbiți. Le mai rămân asistații social și angajații serviciilor și ai DNA, că, ați băgat de seamă, ei sunt singurii favorizați, indiferent cum se învârt legile.

    Nu știu cui i se mai adresează Dragnea &Co. Habar n-am.”

    • Gresit, poate deveni ministru orice cetatean major al tuturor judetelor patriei, cu exceptia judetului Teleorman.

  3. Ce proiect de țară!? Ei , săracii, sunt năuci ca o găină fără cap…! Au ieșit în față tot felul de inși fără nicio substanță care deja îmi dau impresia corbilor care își dispută întâietatea în a se înfrupta dintr-un stârv…
    Vai nouă, celor care am crezut în PSD!!!

  4. Domnule Adrian Nastase îmi aduc aminte ca toți au fost surprinși ca nu ați fost invitat de parca era partidul lui Liviu Dragnea. Ați auzit și dumneavoastră ca mulți care ne-am uitat la acel congres de pomina cu flutura Liviu Dragnea stindardul anticorupție de parca era cel mai curat desi avea dosare grele. Cred ca atunci fostul lider Liviu Dragnea a apăsat pe accelerator ca sa nu mai aibă niciun alt contracandidat la funcția de Presefinte desi știa ca are dosare care mai devreme sau mai târziu îl vor încovoia.
    De la acel congres care a fost o făcătură acel individ de Liviu Dragnea pe care dumneavoastră l-ați adus in PSD de la Partidul Democrat a lui Traian Băsescu ( cine nu te lasă sa trăiești nu te lasă sa mori , acest individ v-a stricat toată cariera politica pe care o aveați atunci pentru ca ați fost domn cu acest derbedeu de Băsescu ) și care declara insinte cu câteva luni de a intra in PSD citez din memorie : “ niciodată nu voi intra in PDSR așa cum era titulatura partidului in aceea vreme când erați prim ministru ). Atunci sala trebuia sa-i spună lui Dragnea sa facă pasul in spate și cei din jurul lui s-au complăcut și va întreb oamenii ăștia sunt politicieni? Nu!!! Categoric , Nu sunt!!! Sunt piliticieni marunti și din acest motiv PSD astăzi este la scorul slab și mai grav este ca NU au lideri politici in stare sa-l reseteze! Aveți soluții de redresare ca politicienii aceștia sunt așa de slabi ca nu vor Face nimic!!! Știți de ce??? Nu au credibilitate!!! Acel om Liviu Dragnea a făcut in acest partid absolut tot ce vroia pur și simplu și-a bătut joc confundând-l cum nu a făcut nici domnul Iliescu, dumneavoastră , ca un PSDragnea SRL!!!!! L-a adus la cel mai slab scor pe care l-a avut PSD in ultimii 20 de ani!!!

    • Domnule, nu stiu la ce va referiti folosind in comentariul dvs cuvantul ,,grele”. Pot fi (sau au fost), eventual, asa, femeile din viata domnului Dragnea.
      Cat despre dosare, acestea sunt la fel de inepte si lipsite de continut ca si rechizitoriile instrumentate domnului Adrian Nastase.
      Nu-mi place alunecosul si orgoliosul Liviu Dragnea, dar nu dosarele l-au incovoiat, ci pur si simplu statul securist paralel, coordonat direct din sediile anumitor ambasade pretins partenere…daca au aruncat pe piata media o asemenea facatura jalnica, numita dosarul Bomobonica, asa cum au procedat si cu domnul Nastase (cu dosare similare sub aspectul inconsistentei), inseamna ca le-a fost teama, o teama teribila. Cu multele erorile comise, cu numirile neinspirate de premieri, aroganța enervantă, zâmbetul candid si șmecheresc, orice se poate spune (rau n.r.) despre Liviu Dragnea, dar nu i se pot contesta sub nicio forma patriotismul, verticalitatea si determinarea de a promova interesul national, chiar si rosiile autohtone putand fi date de exemplu.
      …Iar ceea ce a facut (direct, sau indirect) in Justitie trebuia facut, magistratii o stiu, dar multi sunt inca timporati (dupa atatea dosare de judecatori si procurori onesti descoperite de Sectia Speciala in recuzita DNA-ului) si prefera sa stea in expectativa…pana la urma, reforma in sistemul judiciar poate fi incetinita, dar nu cred ca mai poate fi oprita. Ma indoiesc ca romanii chiar isi doresc sa traiasca intr-o tara dominata de securism, abuz, grobianism si violenta, mediu extrem de propice pentru inamicii institutiilor legitime ale Romaniei, totodata mari iubitori de resurse, forta de munca ieftina si zone strategice obtinute moca pentru baze si comandamente militare…iar daca mai vin si cei doi la suta din PIB (poate si mai mult, sub viitoarea guvernare USR/PNL/PMP), iata si un debuseu important pentru una din cele mai importante industrii ale globalismului, alaturi de cea a medicamentelor si suplimentelor alimentare (adica pastile scumpe destinate a fi introduse in nas, gura, urechi si….., ale caror efecte depind mai mult de starea psihica a pacientului), cam singurele prezente prin reclamele televiziunilor patriei.

  5. Domnule Nastase credeti ca acesta este cantecul de lebada al PSD, cand nici la aceasta ora nu au un candidat propriu, iar coalitia cat pe ce sa se destrame si „danseaza” dupa cum canta unii si altii ? Nimic coerent in ultima vreme si conducatorii vorbesc de turul 2 al prezidentialelor.

  6. Mult prea …
    Dacila zise ca cum „“Dacă candidatul PSD nu ajunge în turul II la alegeri (prezidenţiale – n.r.), cu siguranţă se impune o demisie a mea din conducerea PSD” ( https://stirileprotv.ro/stiri/politic/dancila-promite-ca-va-demisiona-daca-psd-nu-va-intra-in-turul-2-la-prezidentiale.html )

    Deci dintr-in bâzdâc de ambâț „ca cine e ca noi?” PSD isi limiteaza pretentiile la accede in turul 2 ….. si refuza (din nou!) calea intelectului – sa sprijine camnditura unui aliat onest care se poa spera ca 4 ani va fi leal aliantei …

    Asata in conditiile in care Kaiser Klaus schprehit-a :
    la 23 aprilie ac „Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns sau vreun decret Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuși, dar o astfel de încercare aș trata-o ca pe o încercare de a ocoli pe președinte și vom vedea împreună cu departamentul de specialitate ce acțiuni juridice s-ar impune atunci

    10 iunie ac : „Nu sunt dispus să negociez nimic cu PSD-ul, dar, evident, fără mine nu se poate face remaniere. Aștept să vină cu propunerile” si .. si recunoscu „Cu siguranță sunt oportune și, sincer, mă aștept ca cel puțin cei doi miniștri indicați de mine – Interne și Externe – să fie schimbați„.
    (ambele amandoua de la https://www.euractiv.ro/politic-intern/iohannis-despre-negocierea-remanierilor-cu-psd-fara-mine-nu-se-poate-face-remaniere-15213)

    Acum poa va dati seama cam despre ce miza este vorba …..
    Da in loc sa faca din necesitate virtute ….. cu graba isi sapa singuri groapa!!!!

    A da…. asa ajuns-a Klaus Kaiser !!!

    Sa ne amintim – era o intelegere cu PNL si Crin Antenescu …. cf careia Crin urma saisi faca somnulde frumusete la 3 Coceni….
    Apoi incep niste zvonuri ca unii din PSD ar dori sa rupa intelegerea … dezmintite ins a..insa .. Apoi ruptura apoi ei da se cam dau cartile pe gata : tata socru si i ca ctva nu concepeau ca PSD sa nu dea presedintele … Si ce fu ? VVP plecat in pole posotion ajunge pe locu 2 !!!! (voturi 5.264.383 adica 45,56%) insa Iohannis … ia voturi 6.288.769 adica 54,43%
    Hia sa rasucesc cutitu’ : 2009 . Mai tineti minte?!

    Acum o intrebare – nu credeti ca era m ai bine ca Antonescu sa fie prezidel ?

    Si aia mai noi pe aici abtineti-va-ti sa va demonstrati nu stiu ce . Eu sunt votac PSD. In primul rand din interes personal (eu pensionar fost lefegiu) … AM tot interesul ca PSD sa castige si prezidentialele si parlamentarele ….

    • ..Ce sa castige PSD ? Mai scrie o data, dupa ce trece efectul produs inevitabil de excesul de horincă… (Z)
      …Madamadam (cum scrie in Arta Conversatiei) trebuia sa-si depuna mandatul imediat dupa alegerile europarlamentare. Vad ca nu se invata minte si spera ca in Diaspora nu vor mai fi probleme…haha….pot sa organizeze de 10 ori mai multe sectii de votare, tot vor fi cozi la anumite sectii, special selectionate…
      PS
      Imi pare rau de Melescanu (un profesionist) si de doamna Carmen Dan (chiar o femeie puternica, demna de tot respectul)….alaturi de Daia, printre ministri buni ai fostul cabinet.
      Eu as fi dat-o pe usa afara pe cucoana Birchall, despre care nu stiu cine a introdus-o in PSD…calul traian perfect.

      • ZeV
        este clar nu te prefaci ci , chiar, esti zevzec…..

        Eu am scris ca interesul meu este sa .. adica as vrea , nu ca o sa se intample dupa cum vreau eu … Si fraza era pusa casa nu mi se reproseze ca as fifost un inconditional al Antonescului sau csa numa din ambat politic zic ca Motocileanu ….

        cestia este ca nici daca Maica Tereza (azi sfnta Tereza) ar catinda ptr PSD nu ar castigfa prezidentialele

    • @pensionar fost lefegiu
      1) Adicătelea crin antonescu nu se mai muta la PPE ?!? Nu te bănuiam posesor de atâta humor!
      2) Credeam că numai liberalii au interes să uite. Presa vremii poate fi consultată și se poate afla că, după multe derapaje ale lui antonescu, Ponta l-a atenționat că membrii PSD și electoratul PSD nu trebuie jigniți dacă vrei să te susțină și aleagă.
      Sigur că în turul 2, la alegerile din 2014, s-a simțit și mâna serviciilor, dar ieșirea masivă și neobișnuită la vot din N și NV, s-a datorat preanefericitului care a grăit că „de multe ori binele românilor a venit de la cei de neam străin”!
      Pentru virtuțile nicotinei nu mai este la modă fumatul, dar se găsește în farmacii Nicorette.

      • DA!
        Adormirea sa ar fi rams pe aceiasi … perna asteotand alegerile …

  7. Nu exista in PSD, cel putin la vedere, oameni capabili sa inteleaga si sa ia in serios mesajele si avertismentele dvs. Pentru ei, ceea ce spuneti dvs suna abstract si elitist, iar cuvintele dvs trec prin centrii lor perceptivi asa cum neutrinii trec prin materie, adica fara sa lase urme.
    Repet, PSD este un partid expirat, a venit timpul constituirii unei alte formatiuni de centru stanga, pe baza unei viziuni echilibrate care sa imbine suveranismul cu deschiderea catre lume, indiferent de azimut, o viziune capabila sa integreze, nu sa dizolve, traditia si valorile nationale in modernitate.
    Sa spunem ca un filon ideologic ar putea suna cam asa: Tehnologie si inovare dedicate cresterii calitatii vietii materiale si spirituale a omului, familiei si habitatului social, o Romanie demna si competitiva intr-un ansamblu de natiuni independente si suverane care creeaza, impreuna, plus valoare pentru toti,

    • Nu există pentru că dragnea i-a exclus sau marginalizat sau împins la zdup. Mă auto citez (27 mai):
      „Nu-i de colo să izolezi foștii Președinți ai PSD: Ion Iliescu, Alexandru Athanasiu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta. Mai mult, cu excepția academicianului Oliviu Gherman, ceilalți au fost sau sunt anchetați.
      Nu-i de colo să excluzi din PSD foști șefi la TSD: Ponta, Bănicioiu, Sturzu (și Gabriel Petrea s-a pozat, în toamnă, alături de Gabriela Firea și alți contestatari ai lui dragnea!).
      Nu-i de colo să scoți din funcții și din partid trei Prim Miniștrii – Ponta, Grindeanu, Tudose.
      Nu-i de colo ca, după venirea lui dragnea de la PD la PSD, să fie marginalizați, anchetați sau băgați în pușcării oameni cu greutate în PSD: Adrian Năstase, Pendiuc, Mazăre, Nicușor Constantinescu, Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, A. Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Ec.Andronescu, cei trei Cosma, Bădescu, Ponta, Nițu, Voicu, Ad.Severin, Sebastian Ghiță, ș.a.m.d.
      Nu-i de colo să decredibilizezi pe cei doi Primari ai Capitalei aleși cu girul PSD – Sorin Oprescu și Gabi Firea, mai ales că-i cazul funcției eligibile ce necesită cel mai mare număr de voturi, după funcția de Președinte al țării.”

      • Ponta s-a autoexclus, prietene .Si nu inteleg ce vina are Dragnea in achetarea lui Nicusor Constantinescu sau Radu Mazare..Oricum prefer un PSD pierzator decat sa cerseasca ajutorul lui Ponta care in antipatia lui fata de Dragnea a ajuns sa mearga sa-l ,,injure” la emisiunile lui Moise Guran..Pentru mine acest individ nu mai exista.Despre Ponta am stiut ca este parsivel dar nu o nevertebrata bipeda.

  8. johnnybgoode19 spune:
    IULIE 16, 2019 LA 9:12 AM
    Foarte corect, Liviu Plesoianu nu a fost si nu va fi votat de ,,stangistii radicali”, pentru ca acestia nu sunt decat in mica masura votanti al PSD.
    Asazisul progresism neoliberal, promovat de globalistii occidentali, nu este altceva decat un neomarxism perfectionat si adaptat la conditiile epocii actuale, epoca internetului generalizat.
    Liviu Plesoianu este intr-adevat un liberal autentic, totusi, fara elementul de minimalizare a rolului statului intr-o societate complexa, a carei evolutie are nevoie de mai multa predictibilitate si control, deci implicit de strategii coerente elaborate de oameni competenti si vizionari, pentru a nu se ajunge la tensiuni insurmontabile si finalmente haos. Capitalismul in sine si prin definitie nu poate oferi asemenea strategii, de aici intervine rolul statului, pentru a tempera goana dupa profit, epuizarea resurselor naturale, distrugerea mediului si cresterea inegalitatilor sociale.
    Cred ca domnul Plesoianu ar putea fi definit ca fiind un social liberal.

    • PS
      Capitalismul este creat de coruptie si creeaza coruptie, iar in zilele noastre, doua coruptii, una nationala si una globalizant – integrationista nu pot coexista in acelasi areal. Cea mai puternica o inghite si o dizolva pe cea mai slaba.
      Asa ca, neomarxismul capitalist de azi ar trebui finalmente sa impuna un nou motto pe blazonul sau, cu valoare universalizanta: ,,Corupti din toata lumea, uniti-va !”
      (Z)

    • Ponta s-a autoexclus din PSD.Nu inteleg de ce Dragnea e vinovat de arestarea lui Mazare si Nicusor Constantinesccu & CO.Eu sper ca nu insinuezi ca Dragnea le-a facut dosare respectivilor..

  9. fragmentariumpolitic spune:
    IULIE 15, 2019 LA 10:44 AM
    „Integrationism supranational: Controlul justitiilor nationale: “Daca globalismul are in mana justitia nationala a unei tari, nu il mai intereseaza cine face legile si guverneaza in acea tara””

    Exceptional comentariul dvs de pe pagina anterioara, conceput si articulat la un nivel extrem de ridicat, greu de atins chiar si de unii colegi care se pretind lideri de opinie in Diaspora romaneasca de peste Ocean (Atlantic_ n.mea).
    ..As completa cu mentiunea ca o tara se controleaza prin subordonareaJustitiei, dar mai ales prin preluarea parghiilor decizionale ale serviciilor secrete din tara respectiva (vezi cazul binomului Kovesi & Coldea in Romania)

  10. 1.Parerea mea este ca PSD este in grafic, dar doamna Dancila pare sa fie nevoita sa faca fata, pentru ca schimbarile pentru imbunatatirea perceptiei genereaza rezistenta, si la ceva „strambe” colegiale amplificate de presa (care nu simpatizeaza psd).Si presa se implica chiar partizan, sunt multi care fac pilitica la propriu.Zic asta avand in vedere ceea se prezinta in presa si cum.
    Referitor la prezidentiale, perssonal, cred, ca sunt cel putin vreo 6 oameni cu notorietate ce pot obtine 30% in primul tur.
    De exemplu doamna Dancila insasi, domnul Teodorovici, domnul Titus Corlatean, domnul Plesoianu daca-si largeste putin orizontul discursiv, doamna Olguta Vasilescu sau Victor Negrescu.Doamna Firea e un caz special datorita, in opinia mea, atitudinii la nivel de discurs politic in legatura cu chestiunea din 10 august.Asta cred.

    2.Am vazut reactiile studentimii in presa, in legatura cu limitarea gratuitatilor pe transport.Din ce-mi amintesc, gratuitatea pe tren era doar pentru copiii de pana la 5 ani, in rest, elev sau student, reducerea era de 50% fara sa includa locul.
    Acum, cand vorbim, pensionarii, care au in spate 30-40 de ani de munca, primesc vreo 6 tichete de reducere pe CFR anual, sper sa nu ma insel.
    Pai daca un pensionar beneficiaza doar de atat de ce sa fie isterie in randul studentimii.
    Cred ca pur si simplu trebuie data o reducere de 50%, dar studentilor nerepetenti sau care nu-s de ocazie, si cu asta basta.Scopul fiind stimularea utilizarii trenului ca mijloc de transport si nu ajutorarea studentilor in sine.
    Si poate primesc si pensionarii un plus de calatorii cu reducere.
    Cu 50% se stimuleaza calatoria cu trenul, iar statul pune doar 50%, asa dispar rezevarile false, care lasa platitorii de bilete fara locuri.

    • Privitor la gratuitatea pe CFR. Am mai scris că, practic, este vorba de un ajutor de stat pentru CFR. Așa am înțeles eu, am scris și n-am auzit/citit să mă contrazică cineva.
      Eu, persoană particulară, nu pot cere să se facă publice sumele plătite de la buget, în contul studenților, dar s-o găsi cineva.

    • Cum e cu „ciuma rosie”, cand da studentimii gratuitate pe tren „fara numar”, ori cand se gandeste sa mai reduca din gratuitati. Cand e bine ? Pensionarii din ziua de azi trebuie sa fie constienti ca ei nu mai conteaza, conteaza numai pentru „subventionarea” tinerilor din familie si nu numai.

    • Am vazut la TV un sociolog important care crede foarte mult in noul val si e foarte bine, n-are decat, desi valul e doar val pana la urma.
      Niste observatii personale si subiective:
      1.Oameni relativ tineri vorbesc si apreciaza noua lege a pensiilor, subiectul este discutat pe strada, asa cum pe langa piete fiecare pensionar isi calculeaza si recalculeaza pensia, nu stim daca se fac sondaje si pe langa piete, in zonele fara elite;
      2.Limitarea gratuitatilor studentesti nu afecteaza PSD, respectivii sunt votanti ai noului val oricum, masura ar putea fi apreciata chiar de votantii psd pentru ca arata chibzuinta cu banul public;
      3.O parte din votantii PSD, care nu s-au prezentat la europarlamentare, NU sunt interesati de europarlamentare, dar vin sigur la prezidentiale;

      „Frica” aratata de unii lideri PSD si sociologi e enervanta si suspecta si poate duce la demobilizarea electoratului.
      Dupa ce iei decizii mergi inainte si numai inainte.

      Cum sa-ti fie frica de intrarea in turul doi la prezidentiale cand si in worst case scenario au fost aproape 25% pesedisti, mobilizarea fiind minimala?
      Frica sa participi cand ai la dispozitie intre 25%-40% din electorat ?!Pe bune?!

      Mie personal imi place aroganta aratata de unii lideri pnl care rad si de Barna si de alti posibili candidati PSD, asta poate duce la reprezentari gresite ale realitatii.

      Sper ca masurile guvernamentale anuntate nu vor merge in siajul nehotararii aratate la oug 114, oug13 sau posibilele oug-uri pe justitie.
      Daca vorbesti de aceste masuri, cum e si cea de reducere a gratuitatilor, trebuie sa le si iei, altfel rade lumea.

  11. Stefan Secareanu:
    „Aflu că PAS, PPDA și PSRM și-au băgat oamenii lor la Comisia Electorală Centrală după demisiile a trei foști membri ai acestei instituții fundamentale a statului.

    Vreau să știu cât de tare s-a consolidat INDEPENDENȚA Comisiei Electorale Centrale după ce actuala guvernare și-a instalat acolo uneltele sale, fără a organiza și desfășura o selecție publică, deschisă a candidaturilor pentru aceste înalte funcții?!

    Ce au obținut, în definitiv, cetățenii simpli din RM în urma retoricii voastre gălăgioase privind „dezoligarhizarea instituțiilor de stat”?

    Și, în cele din urmă, cu ce vă deosebiți voi de fosta guvernare și de oricare altă guvernare de pe malul Bâcului când recurgeți exact la aceleași practici nedemocratice, abuzive și în detrimentul alegătorilor Republicii Moldova?

    Cu ce sunteți voi mai breji decât cei cu care vă luptați pentru că au „confiscat instituțiile statului”?

    Acțiunea voastră de numire în chip abuziv a „cadrelor voastre de partid” în cea mai importantă instituție responsabilă de corectitudinea și bunul mers al alegerilor nu tot „confiscare a instituțiilor statului” se cheamă?

    Este mai rău decât atât: în cazul vostru „confiscarea” este sîvârșită de o putere instalată în urma cârdășiei cu Rusia, țară ocupantă în raport cu Republica Moldova.”

  12. PANTOFIORUL ÎN CAROURI ALBASTRE AL CENUȘĂRELULUI

    MOTTO: „Congresul USR, între pastila albastră, Star Trek, Game of Thrones, pantofii norocoși ai lui Barna și partidul lui Cioloș, care PLUSează” (titlu de reportaj pe pagina DIGI 24.ro, 13 iulie 2019)
    ………………………………………………………………………….
    Dragii moșului, cred că știți povestea, așa că nu vă mai plictisesc cu începutul ei, deoarece ar trebui să vă spun câte ceva și despre Nicușor Dan și n-am chef… Deci…bla-bla-bla… și trec fără menajamente la balul de alegere a candidatului la președinție… remarc în treacăt că nici poveștile nu mai sunt ce-au fost odată, căci sindrofia nu s-a desfășurat nici la Palat, nici într-o sală de bal, ci în Sala Mare a TNB, un bun prilej pentru Andrei Caramitru, curtean și fost consilier personal, să le arate tuturor ce manager mișto e tac-su și cum s-a străduit el să facă săli mari și folositoare, la o adică, și partidelor care nu prea au membri, dar în schimb încep să aibă mulți votanți.

    Una peste alta, la bal au venit, de peste mări și țări, 491 de invitați pe lângă Cenușărelu’, reprezentând mai multe tabere și grupuri de interese …printre interesele alea aflându-se și cele comune ale lui Stelian Ion, Cosette Chichirău, Cristian Seidler, Claudiu Prisnel și Cristian Ghinea, ce păreau mai hotărâți ca niciodată să o aleagă „regina balului” pe însăși maștera ecoloagă și somnolentă, Goțiu Mihai!

    Acestora însă le-a luat maul Cenușăreluʹ, când a pășit pe scenă încălțat cu niște superbi pantofi albaștri, în carouri, care sigur-sigur nu se potriveau cu tălpile niciunui alt participant, deoarece nimeni dintre cei 491 de oaspeți nu purta numărul 59 la încălțări!

    Pe mine discursul pe baza căruia Cenușăreluʹ s-a ales „catindat” la președinție m-a plictisit de moarte. Mult mai simpatic și mai vivace mi s-a părut însă discursul dânsului din 28 octombrie 2017, în urma căruia a ajuns președinte al partidului… acela a fost fantezist și structurat pe mai multe faze, după cum veți vedea mai jos. Iată:

    1.FAZA PE PROBLEME DIGESTIVE

    „Practic am stomacul ghem. Că mulți dintre voi m-ați întrebat: dar unde e entuziasmul tău și mina pozitivă cu care ne-ai obișnuit? E în ghemul din stomac, presupun, și sper ca în lunile și anii următori îl voi readuce în această organizație în măsura în care veți decide să mă susțineți la candidatura de astăzi.” (în sală s-a înțeles că dânsul va livra, cu generozitate, GHEMUL DIN STOMAC, fapt privit cu mare interes de membrii partidului, căci niciunul nu văzuse până atunci conținutul stomacal al lui Cenușăreluʹ, așa de aproape și la scara 1:1, n.n.)

    2.FAZA PE RALIURI AUTO CU MAȘINI TRĂSNITE

    „Am toată încrederea că putem să devenim partidul acela pe care toată lumea îl așteaptă… el este deja, se numește USR și suntem în pregătirea de la boxe, cum se zice, poate nu toate echipamentele strălucesc și funcționează, dar mașina va ieși și va funcționa la raliu. Am transmis în societate, cumva, imaginea mașinilor acelora haioase, care au prea mulți cilindri, prea multe pistoane în raport cu caroseria … cumva un motor mai puternic decât e cazul la caroseria noastră de partid” ( eu, să fiu în locul lui Goțiu sau Chichirău, mi-aș fi amintit acest discurs istoric și aș fi simțit oleacă de inconfort la promisiunea candidatului suprem de a mai amputa din pistoane și cilindri, că prea sunt în număr mare și prea fără rost, la o caroserie așa mignonă, n.n.)

    3.FAZA PE SĂRITURI DE LA ÎNĂLȚIME

    „În 2015 eram în deșertul Nevada … și atunci am hotărât să sar cu parașuta deasupra Marelui Canion. Sentimentul pe care l-am avut când am pășit în gol de la 5000 de metri e de nedescris- e exact sentimentul pe care îl am acum în fața voastră, în această ipostază.” ( nu știu ce i-a sugerat candidatului această comparație, dar publicul s-a înduioșat și, văzându-l fără parașută, nu l-a lăsat să-și rupă picioarele, ci chiar l-a ales, n.n.)

    4.FAZA PE ECHIPE CU FOTBALIȘTI SUPERVEDETE

    „Noi suntem ca o echipă de fotbal formată din supervedete. Cam așa arată din exterior… Dar ca echipă jucăm destul de prost … ne mai dăm și autogoluri, cum am văzut în ultimul timp. Eu vreau ca USR-ul să devină o echipă construită pentru a câștiga meciul. Nu faza cea mai spectaculoasă, nu golul etapei… că la ORDONANȚA 13, când am ieșit cu pancartele alea ne-a reușit… dar vreau mai mult decât atât… vreau să fim recunoscuți datorită jocului colectiv… vreau să transform USR-ul într-un mecanism redutabil și funcțional. Vreau să-l transform într-un partid adevărat… vreau să devenim INSPIRAȚIONALI…”

    Ei, dragii moșului, aici am vrut să vă aduc… căci între timp, Dan Barna, Cenușăreluʹ cu pantofi fistichii, a devenit mai inspirațional decât vă trece prin minte. Așa de inspirațional încât a intrat direct în SCI-FI, cu viteza unui asteroid de mică mărime care năvălește în atmosfera ultrararefiată a unei planete. Așa că pe 13 iulie 2019 a rostit pe scena TNB următoarele:

    „Acum este momentul nostru! După toate lucrurile pe care am reuşit să le facem împreună în ultimii trei ani, sunt sigur că avem o şansă reală ca USR-PLUS să dea preşedintele. Şi ştiu că aveţi curajul să intrăm în această competiţie. Ştiu că avem voinţa să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României”.

    …asta, desigur, după mult comentata încurcătură cu „pastila albastră”:

    „După jumătate de an în acel guvern tehnocrat mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la viaţa mea dinainte. Cred că ştiţi cu toţii secvenţa aceea din Matrix, în care în partea aceea de început Neo primeşte două pastile, una roşie şi una albastră, şi i se spune ‘dacă iei pastila roşie te vei întoarce la viaţa ta obişnuită şi vei vedea lucrurile aşa cum le vedeai dintotdeauna. Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea aşa cum este ea’. La fel a fost şi pentru mine. Am acceptat acea provocare şi am intrat în USR.”

    Trecem peste culoarea pastilei înghițite de Dan Barna și peste apropo-urile lui Rareș Bogdan- zmeul cel rău- cu privire la virilitatea eroului nostru, și luăm pastila roșie ca să putem privi realitatea în față. Și ce vedem… vedem că suntem, totuși, într-o poveste… în acea poveste un partid cu maximum 15 000 de membri și cu filiale ici-colea, a obținut un scor similar în alegeri cu un partid de 800 000 de membri – poate nu toți cu cotizația la zi, dar cu carnete de partid, sigur!

    Și povestea merge mai departe- e trecut de miezul nopții și Cenușărelu’ și-a pierdut deja „DECEBAL”-ul în carouri azurii pe treptele Teatrului Național iar prințul Cotrocean studiază problema și se pregătește să caute posesorul pantofiorului măsura 59, în perspectiva unui parteneriat civil bazat pe dragoste, respect și înțelegere.

    Un singur lucru mai rămâne de văzut: cu cine vor vota cei 800 000 de membri PSD, împreună cu familiile lor, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale- dacă vor vota! Căci „parteneriatul civil” al lui Cenușăreluʹ cu prințul Cotrocean depinde al naibii de tare de răspunsul lor la această întrebare!

    Și-am încălecat pe-o șa… și-am înțeles deodată de ce discursul de prezidențiabil al lui Cenușărelu’ a fost așa de moale, de împăciuitor și de tern, adresându-se cu o vorbă bună inclusiv FUNCȚIONARULUI PUBLIC (ăla pe care îl dă afară Andrei Caramitru imediat ce ajung ei la putere, în caz că nu-l bagă direct în pușcărie). Căci prezidențiabilul nostru cu pantofi cadrilați se așteaptă la o „nuntă cu… DAR”… respectiv :

    „DAR voi cu cine veți vota pesedeilor , în caz că…?” Ei, ACEASTA-I ÎNTREBAREA!

  13. Suspect de multa liniste pe scena analizelor politice prestigioase. Sper sa fie o liniste benefica.

  14. Sunt lucruri care ma depasesc .
    Pe care nu le inteleg .
    Revin , bineinteles , la investitiile finantate intre 75 % si 85 % cu fonduri europene , adica iti cumperi o casa de 100000 de lei platind 25000 de lei si nu 100000 de lei , plus dobanda de 43000 de lei bancii pe zece ani asa cum s-ar intampla in mod normal cu un imprumut .
    Ce spune , in treacat , Corina Cretu inainte de a demisiona , responsabila si patrioata , grijulie la interesele superioare ale tarii ei , din postul de comisar european pentru Dezvoltarea Regionala ?
    Ceva ce nimeni de la noi nu a retinut pentru ca noi suntem interesati de lucruri capitale , de cum se rastesc Catalin Tolontan , Dan Alexe sau Rares Bogdan , de ce au spus ei la 8 seara si au uitat si ei o ora mai tarziu , nu de lucruri fara insemnatate .
    Spune : ” Romania ne-a comunicat intentia ei de a trimite , pana la sfarsitul anului , o cerere de finantare pentru modernizarea caii ferate Arad – Timisoara – Caransebes , finantare de 1,1 miliarde de euro ” .
    Punct .
    Nimeni de la noi nu a reluat mingea la fileu , nici guvernul , nici deputatii locali timiseni sau resiteni , de care culoare or fi ei , nici biata zisa presa ( stiind ca sunt mari sanse ca ziaristii Digi , MediaPro sau Romania TV care ar relua-o sa nu stie unde este Caransebesul ) . Nici Corina nu s-a pierdut prea mult in amanunte cu acest detaliu al miliardului de euro pentru o cale ferata in sud – vestul Romaniei .
    Nimeni de la noi nu se indreapta spre Transporturi – CFR intreband ” da , este singurul proiect nou al CFR care sa nu fie un studiu de fezabilitate ci un proiect de executie , de ce nu l-ati trimis pana acum si ce asteptati sa-l trimiteti ? ”
    Este vorba de UN MILIARD DE EURO , e o cale ferata care intra de la Arad spre Timisoara si apoi in Banatul de munte , spre Orsova si apoi Craiova ,un enorm impuls pentru economie si siguranta cetateanului ( se moare mai putin in tren decat pe DN 1 ) , investitia ar face aici posibila circulatia trenurilor cu 160 de kilometri pe ora si de la noi tot ce se face este sa anuntam ca ” vom trimite ” ?!
    Lasa ca ne va aproba Salvini aceasta cale ferata , in viitoarea Comisie Europeana , cu Timmermans impreuna .
    Sunt depasit .

  15. E … Dancila a executat rdinu prezidential.
    Dar ? Ce a obtinut ?!
    Nu, românii nu au memoria atât de scurtă şi nici nu sunt chiar aşa de lesne de înşelat, cum îşi închipuie fosta vecină de bloc a d-nei Dan, premierul V.V. Dăncilă. Încă mai ţinem mulţi dintre noi minte modul ticălos în care au distorsionat desfăşurarea faptelor şi doamna Dăncilă, şi conducerea Jandarmeriei care indubitabil va trebui să plătească, şi europarlamentarii din acea vreme ai puterii. Adevărata veste bună va veni abia în clipa în care toţi vinovaţii vor fi trimişi în faţa justiţiei. De abia atunci când autorii morali ai represiunii – conducerile PSD şi ALDE – vor fi în totalitate demise, când înseşi PSD şi ALDE vor fi trimise pentru mulţi ani în opoziţie sau, şi mai bine, vor deveni doar încă o pagină de dureroasă amintire din istoria deloc glorioasă a faptelor anti-democratice petrecute în România din ianuarie 1990 încoace.

    Mircea Morariu : adev.ro/pupu6g

    Ca despre asta este vorba : 10 august 2018. Cand givernul a „ramas”

    Si sunt curis care imagine dpreste safie imbunatatita ? Aia de „analfabeta” sau aia de „pavian” ?!

  16. […] ”Congresul EXTRAORDINAR al PSD va fi, în functie de obiective și de desfășurare, un eveniment ce va marca revigorarea partidului sau va reprezenta un cartuș tras în gol. Unii se vor grăbi să spună că este vorba de o reglare de conturi și de o reașezare a scaunelor în jurul mesei sub cupola unor documente “de vitrină” pe care nu le va citi mai nimeni. Eu sper să nu fie așa și că abordarea doctrinară și cea de vitalizare a activității politice vor fi revăzute. Dincolo de compromisuri în zona de legislație, dincolo de numeroase bătălii despre justiție, necâștigate, dincolo de capitularea în favoarea președintelui Johannis pe zona de politică externă, partidul – în opinia mea – trecând de preocuparea, importantă, de a schița un proiect de țară pentru următoarele decenii – ar trebui să se întrebe, acum, cărui electorat se va adresa la alegerile viitoare și cum își poate aduce la zi mesajul ideologic (de centru stânga), nu abordările continuu tranzacționiste. Cred, de asemenea, că partidul ar trebui să definească o nouă abordare în relația cu intelectualii. M-aș bucura ca aceste obiective să fie avute în vedere la congresul de sâmbătă. Iar mesajul implicit să fie constituit din alegerea unor lideri de calitate, capabili să formeze o echipă”, scrie Adrian Năstase, pe blog. […]

  17. Atenție! Urmează un link, o legătură, care vă poate afecta emoțional.
    https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/audrey-hepburn-a-tenisului-a-castigat-la-wimbledon-simona-halep-un-exemplu-care-trebuie-pretuit-pentru-valorile-pe-care-le-aduce-sportului-si-vietii-succesul-ei-ne-ridica-si-pe-noi-572307.html
    Citez: „Am prieteni care s-au născut, au crescut și au muncit în România și am învățat grație lor destul de mult despre țara asta de-a lungul anilor și cred că este o bijuterile încă ascunsă, plină de oameni buni, muncitori și cărora le pasă de alții.
    Simona Halep a scris istorie pentru oamenii și țara ei la Wimbledon și toți conaționalii ei ar trebui să fie foarte mândri de această realizare incredibilă.
    Pentru cei din afara României, ar trebui să ne oprim un pic pentru a ne da seama că am fost martori la ceva mult prea rar în aceste zile. O sportivă cu stil, grație, eleganță, modestie și credință a urcat pe cea mai înaltă culme a sportului ei.
    Simona Halep este un exemplu care trebuie prețuit pentru valorile pe care le aduce sportului și vieții. Succesul ei ne ridică și pe noi toți”.
    DECI – Dați-I în continuare peste mână lui ION ȚIRIAC, lui GHEORGHE HAGI și tuturor celor care fac eforturi să ofere României condiții de a-și descoperii și crește talente sportive.
    Apropos de modestia și eleganța Simonei – La patinuarul construit de Țiriac în Otopeni și care este acum sabotat prin ne devierea traseului căii ferate Otopeni – București, a fost constituită o grupă de fetițe, jucătoare de hochei (îmbrăcate în roz!), participantă chiar la un mic turneu la Budapesta?

  18. @Adrian Năstase IULIE 17, 2019 LA 8:45 AM
    Sper că n-am interpretat abuziv semnalele dumneavoastră.
    A fost oferta publică de sprijin nu numai personal ci și împreună cu d-ol Cozmâncă, inclusiv o vizită la Guvern
    Și a mai fost superba fotografie a dumneavoastră cu bandulieră și cu telefonul la vedere. Adică, am înțeles eu, sunt gata de luptă și pot fi contactat.
    Pe de altă parte, faptul că pentru judecarea și condamnarea dumneavoastră o procuroare care a lucrat la dosarul dumneavoastră a devenit judecătoare și v-a condamnat, nu contează?! Poate Avocatul Poporului va fi pus în situația de a sesiza CCR privind aspectul legal al urmăririi unui acuzat cu atâta cerbicie!
    Am scris și rescriu: Doamne ajută!

  19. […] “Am crezut că strategia PSD pentru alegerile prezidentiale trebuia să inceapă de la Congresul partidului din primăvara anului trecut. Nu a fost așa, iar acum e greu de găsit cea mai bună soluție care să asigure și continuarea guvernării după prezidentiale și rezultate bune la locale si la parlamentare. Vom vedea…“, a scris fostul premier pe blogul său. […]

  20. […] “Am crezut că strategia PSD pentru alegerile prezidentiale trebuia să inceapă de la Congresul partidului din primăvara anului trecut. Nu a fost așa, iar acum e greu de găsit cea mai bună soluție care să asigure și continuarea guvernării după prezidentiale și rezultate bune la locale si la parlamentare. Vom vedea…“, a scris fostul premier pe blogul său. […]

  21. […] “Am crezut că strategia PSD pentru alegerile prezidentiale trebuia să inceapă de la Congresul partidului din primăvara anului trecut. Nu a fost așa, iar acum e greu de găsit cea mai bună soluție care să asigure și continuarea guvernării după prezidentiale și rezultate bune la locale si la parlamentare. Vom vedea…“, a scris fostul premier pe blogul său. […]

  22. […] ”Congresul EXTRAORDINAR al PSD va fi, în functie de obiective și de desfășurare, un eveniment ce va marca revigorarea partidului sau va reprezenta un cartuș tras în gol. Unii se vor grăbi să spună că este vorba de o reglare de conturi și de o reașezare a scaunelor în jurul mesei sub cupola unor documente “de vitrină” pe care nu le va citi mai nimeni. Eu sper să nu fie așa și că abordarea doctrinară și cea de vitalizare a activității politice vor fi revăzute. Dincolo de compromisuri în zona de legislație, dincolo de numeroase bătălii despre justiție, necâștigate, dincolo de capitularea în favoarea președintelui Johannis pe zona de politică externă, partidul – în opinia mea – trecând de preocuparea, importantă, de a schița un proiect de țară pentru următoarele decenii – ar trebui să se întrebe, acum, cărui electorat se va adresa la alegerile viitoare și cum își poate aduce la zi mesajul ideologic (de centru stânga), nu abordările continuu tranzacționiste. Cred, de asemenea, că partidul ar trebui să definească o nouă abordare în relația cu intelectualii. M-aș bucura ca aceste obiective să fie avute în vedere la congresul de sâmbătă. Iar mesajul implicit să fie constituit din alegerea unor lideri de calitate, capabili să formeze o echipă”, scrie Adrian Năstase, pe blog. […]

  23. PSD are nevoie sa tragă de timp. Nu exista niciun leader în partid. Este nevoie de un președinte independent care sa formeze un guvern tehnocrat cu susținere PSD. Acesta putea sa fie Isărescu. Trebuia sa nu fie susținut încă un mandat la BNR ci sa fie candidat independent la președinție susținut de PSD Alde. Își făcea guvernul lui dar cu acordul și susținere PSD. Aceasta echipa ar putea duce la câștigarea localelor. Partidul ar câștiga un arbitru neutru care ar avea ca rezultat tragerea de timp pentru a pune ordine în partid și a creste niște lideri credibili. Nu se putea alege un candidat de acum un an, pentru ca ar fi pornit fabrica de dosare

  24. Noua remaniere guvernamentală

    Remanierile de cabinet sunt o practică curentă, totuşi recenta remaniere efectuată de CEx scoate la iveală haosul şi criza din interiorul PSD. Teodor Meleşcanu a fost sacrificat cu acordul ALDE, un sacrificiu de imagine deoarece nu poartă nici o vină pentru marasmul politicii externe româneşti : ministrul de externe implementează doar deciziile guvernului, ori de mult timp PSD – şi mai recent, alianţa PSD + ALDE – nu mai are o linie de politică externă coerentă şi constructivă, mulţumindu-se doar să răspundă stimulilor externi, în sensul obedienţei pasive. Ministrul de interne, Carmen Dan – unul dintre oamenii de paie puşi în posturi cheie de Dragnea, care în felul acesta a distrus capacitatea la vârf a partidului – a fost înlocuită cu un reprezentant al camarilei locale PSD din provincie, ceea ce este dovada unui sistem de conducere paralizat care lasă celelalte cadre să conducă partidul după bunul lor plac.

    Forul colectiv ales în fruntea PSD la recentul congres avea misiunea de a gestiona o situaţie de tranziţie. Se pare însă că nici după plecarea lui Dragnea, PSD –– înghesuit de viitoarele alegeri – nu reuşeşte să se structureze. Conducerea sa pulverizată de lupta internă din partid se arată înţepenită, fără o direcţie clară, incapabilă să promoveze oameni care – sprijiniţi de partid – să poată lua decizii şi să iasă la luptă.

    Tot o manifestare de slăbiciune din partea unui partid deja slăbit, care practic nu mai este condus în acest moment şi pare a se afla în cădere liberă, este şi hotărârea de a prezenta un candidat propriu la turul I al alegerilor prezidenţiale. Greu de găsit peste noapte o personalitate politică în pustiul rămas în urma lui Dragnea, un candidat care să nu se facă de râs în cursa prezidenţială ! PSD abandonează astfel practic lupta cu Iohannis, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu – care cu un scor bun la prezidenţiale îşi salvează propriul partid de la dispariţie – ar fi putut aduce voturi valoroase şi din afara bazinului electoral al PSD, un electorat remanent, împuţinat, cum s-a văzut la euro-parlamentare. Unele măsuri luate de Dragnea (propunerea de mutare a ambasadei la Ierusalim, alocarea a 2% din PIB –echivalent cu 6-7% din buget – pentru cheltuieli militare în defavoarea investiţiilor sociale, etc) au dezamăgit partida naţionalistă din PSD. Cei de stânga – care se aşteptau ca PSD să elimine tratamentul favorizant dus de fosta guvernare – au fost şi ei nemulţumiţi astfel încât chiar şi ridicarea nivelului de trai a pălit în faţa discrepanţelor pe care PSD le-a tolerat şi chiar amplificat.

    Un scor lamentabil la prezidenţiale va antrena inevitabil degringolada PSD în intenţiile de vot la alegerile locale şi parlamentare. Din fericire, ceilalţi vor fi din nou atât de jalnici încât vor ridica până la urmă PSD-ului mingea la fileu – pe seama sacrificiilor impuse populaţiei. O perspectivă puţin îmbucurătoare !

    • Prin aceasta cedare, ALDE decide sa intre in istorie, pentru ca viitor, pentru acest partid, nu mai exista.
      …Despre Carmen Dan am o parere buna, nu acelasi lucru pot sa spun despre doamnele Dancila si Birchall.
      Doamna Carmen Dan a avut o atitudine demna si consecventa in toate scandalurile scenarizate de opozitie in ultmii doi ani. O felicit pentru mandatul domniei sale.

  25. In mod normal politica este si un mijloc prin care sunt atinse scopuri.

    Zilele astea in presa a aparut o stire care nu a beneficiat de viralizare.Maia Sandu a vorbit, conform celor citite , undeva in Germania, despte un referendum pentru unire.
    Nu am vazut reactii, asemanatoare celor exprimate vis-a-vis de hotararile CCR, desi or fi fost, e posibil, la politicienii ce se doresc candidati la prezidentiale.

    Dsca intrarea candidatului PSD in turul doi este o certitudine, cata vreme PSD se va comporta ca un partid, castigarea alegerilor poate fi obtinuta lejer prin captarea celor 1-2 milioane de cetateni romani cu origini in R.Moldova, si cu care uzual jongleaza populistii in Romania.Cum facem asta?Foarte simplu.La turul al doilea se adauga un referendum referitor la unirea cu R.Moldova , cu un eneunt care practic sa arate acceptul pentru initiativa care trebuie sa vina in primul rand de peste Prut
    Putin a practicat metoda dupa declansarea ostilitatulor in Ucraina.

    Avand in vedere ca doamna Ursula aprimit vreo 9 voturi pentru trecerea limitei necesare, si ca romanii in PE au votat toti pentru, precum si faptul ca PSD are 9 europarlamentari, cred ca se poate ajunge si la acceptarea la nivel european a demersului.
    Deci putem sa mai adaugam la profulul candidatului PSD si unionismul, din necesitatea captarii electoratului de peste Prut, dar si pentru ca asa trebuie de Centenar.S-or fi saturat si ei de vorbe si vor si fapte, PSD poate sa faca asta.

  26. Păcat de acest PSD care in era Nastase parca era format din alt aliat. Acum PSD se hrănește cu incompetenți, agramați care nu știu sa facă acorduri gramaticale , dar au ajuns in acest partid , au convingeri social democratice, aiurea sunt mânați sa parvine, un locșor in parlament , dar mai bine la Bruxelles acolo este pe mulți babi. Dar ce folos, incompetentul își va alege la fel un incompetent!
    PSD , domnule Adrian Nastase are zilele numărate !!! Dacă se dorea cu toată fermitatea sa se reformeze își depuneau toți care au fost in jurul lui Liviu Dragnea DEMISIILE DE ONOARE!!! Un partid NU se poate reforma doar pe jumătate.
    Așa cum am prezis cu 6 luni înainte de europarlamentare ca acest partid BU va lua mai mult de 21/23% , in final a luat 22,5% un scor rușinos!!!
    Spre toamna acest partid va mai pierde parlamentari care vor migra spre alte partide ( Victor Ponta atât așteaptă) și la anul dacă vor mai obține 15/18% din voturi cu care va pierde majoritatea. Cine face coaliție cu un partid care nu are nici 25/30% și cei care din postura de șefi fe filiale sa-și pună întrebarea de ce acest scor slab. Simplu , baza electorală a PSD s-a pierdut in special in meciul rural. Oamenii au va ur ca sunt mințiți și nu a făcut PSD nimic sa le imbunătățească viața, locuri de munca, investiții in infrastructura și colaterale!!! Aceasta este principala cauza de decădere a PSD care după plecarea de la guvernare vor trece ani buni pana va accede la guvernare!
    Au avut o șansa extraordinara după Liviu Dragnea dar pe care au ratat-o. Păcat!

Lasă un răspuns