Patrulaterul negru din UE

„Seniorii” isi amintesc semnificatia „patrulaterului negru” din perioada 1992-1996. Iata ca si la nivelul Uniunii Europene se formeaza un nucleu de conducere – Germania, Franta, Italia, Spania – care isi distribuie, in noul mandat, posturile de conducere la nivelul Uniunii, fara sa mai tina seama de „Noua Europa” – Europa centrala si de Est.

Este vorba de modelul anuntat, al cercurilor concentrice si, in mod evident, de o alterare a principiilor si valorilor europene. Europa, fara Marea Britanie, devine o ograda pentru „dulai”, pe de o parte,  si „catei”, pe de alta.

E adevarat, se spune, Germania ar fi anuntat – vreti un candidat al Europei de Est, il avem – Klaus Iohannis. Apoi Franta ar fi spus – vreti un candidat al Europei de Est, il avem – Dacian Ciolos!

In final, si-au impartit intre ei posturile importante.

PS Am adaugat o masca africana pentru a tine afara din UE duhurile rele.

 

 

38 de gânduri despre “Patrulaterul negru din UE

  1. Buna seara, am parcurs on line cartea ” De la Karl Marx la Coca Cola”si nu gasesc nimic legat de scriitorii numiti in functii diplomatice: ex. Mihai Sin atasat cultural la Tel Aviv. Scriu o teza de doctorat și M ar interesa detalierea subiectului. Multumesc mult.

  2. 1.Deruta politica aparenta din Marea Britanie, in legatura cu Brexit-ul, nu cred ca este intamplatoare.
    Pare un turnesol.

    Cred ca nici serviciile britanice nu sunt neinformate in legatura cu orice s-ar fi planificat pentru urmatorii 5-10 ani, pentru UE.Ca doar marile puteri nu fac proiecte fara planuri , planuri pentru 2-3 luni sau pe genunchi.
    Brexit-ul are sustinere puternica din „zona de forta” in Marea Britanie.

    In context avem relatii foarte bune intre: Germania si Rusia (gas-streamuri, Sroder,etc), Italia si Rusia(relatii bune intre neo-fascisti si Putin) precum si intre Franta si Rusia (ne amintim de Szarkozy, portavioane,etc).Pe de alta parte avem relatii aprinse intre Marea Britanie pe de o parte, si Franta si Spania pe de alta parte, pentru cel putin problema pescuitului, daca nu si in legatura cu migrantii.

    Ce au special esticii, care sunt inlaturati din zonele de decizie ?
    Poate experienta grea din trecut in relatiile cu Moscova (nu prea inghit rusii in general), dar si dragostea asta de copil fara tata pentru USA si NATO, care ramane neimpartasita in general (SUA probabil va pierde influenta in Est din aceasta cauza).
    Mai exista in Est si resursa umana si materiala, care nu poate fi accesata dupa bunul plac, inca.
    Tot recent cei din Est nu prea mai accepta neconditionat produsele de o calitate mai scazuta destinate lor .

    Asadar asezarea in teren ne arata clar tactica echipelor si obiectul principal al activitatii.
    In prim plan cred ca este scaderea influentei americane, pentru mai mult comert liber cu Rusia si Iran, unde joaca tare Franta si Germania, avand pierderi serioase datorita restrictiilor comerciale (mai ales Franta).
    In al doilea plan este introducerea guvernelor de tip satelit in toata zona de est, in asa fel incat deciziile luate la varful UE sa fie implementate rapid, fara opozitie si cred ca acceptarea de catre toti a tevilor de gaze (conform intelegerilor facute intre terti) si a cotelor de migranti sunt obiective principale.
    Se va impune de asemenea armata UE pentru a-l trimite acasa pe unchiul Sam.

    Aparent este o buna intelegere intre jucatorii mari, dar nimic nu e vesnic, si probabil frecusurile vor genera ruperea UE intr-un orizont apropiat.
    Nici Germania, nici Italia, nici Franta si nici Spania nu mai au cresteri economice galopante si de aici si dorintele mai accentuate de a dirija.Italia chiar pare o vulnerabilitate in context european cu deficitele enorme pe care le afiseaza.

    Daca liderii din Est se vor trezi, vor trece peste liniile doctrinare fictionale impuse de internationale (pentru a separa) si se vor pune toti la o masa, poate nu vom redeveni un fel de lagar economic sau grup de slugi, care pana la urma, direct sau indirect, tot sub obladuirea Moscovei va fi, cu sau fara stampila de corupted pe frunte.
    Reasezarea guvernelor in Est, prin flesh/flash moburile de zeci de mii de persoane, nu mai pare intamplatoare, pare o reteta cu un scop clar.
    O intrebare este si cat vor mai accepta esticii sa fie a cincea roata la caruta si de ce nu si-ar putea face si ei un micro UE propriu.

    2.Vad ca mai nou tinerelul din externele Ungariei e preocupat de Codul Administrativ dintr-un stat suveran si vecin.Propun ca pe langa Greco si Comisia de la Venetia, legile ce urmeaza sa fie aplicate in Romania, sa treaca inainte de publicare si pe la V.Orban prin birou, pentru un filtru suplimentar, pentru o validare profunda.Adicatelea sa trecem de la colaborarile in legatura cu administrarea unor cimitire chiar si la legiferarea propriuzisa , comuna.

  3. Ma tot uit la „preteni” din lista mea de se bat cu pumnul in piept cit de PSD-isti sint!!
    Ma uit la comentatori A3, au inceput usor, discret demonizarea lui Dnciala, seamna la indigo cu demonizarea lui Nastase inainte de alegerile din 2004; privirea cu indulgenta si progresiv spre „inainte” a basaului…azi a lui Barna. „PSD-isti” de bine cit frunza si iarba care si atunci si acum contesta.. ei „patrihoti” atunci aia „corupti” azi aia „securisti”….. Si vad cum se pune botul la greu…. A inoculat Dragnea & comp ideea securismului pina a intrat in singe… daca cineva indrazneste sa iasa din matca sapata de el, e sigur SECURIST! Onestitatea, modestia, clemanta… toate sint SECURISME ca asa ne-a indoctrinat marele guru! DNA si ICCJ l-a facut EROU! Fara aceste condamnari absolut ridicole era un nimeni drum, DNA si ICCJ au vrut sa-l faca detinut politic, sa puna piatra de temelia a unul PSD inacceptabil! Citeam ce spunea astazi caricatura fostului ministru al educatiei Daniel Funeriu „PSD devine tot mai greu de atacat” si culmea este ca are dreptate!….. dar e „rau” securistii de se auto numesc non securisti spun ca e rau! PSD-ul trebuie sa fie urit! Urit fiind a ajuns de la 45% la 23%…
    A zis Cristoiu ca dancila o „va sustine pe keovesi” sa devina procuroarea lui peste prajit, toata gloata pseudopesedista a preluat-o drept afimatia lui Dancila. Spune Dancila ca nu a afirmat asa ceva ca nu avea cum, ca o astfel de decize EVENTUL va fi luata lin CEX… nu se pune. Toti cretinii pseudopesedisti inca o injura pentru aceasta „decizie”… Bai boilor, pseudopesedisti si bagatori cu batul iesiti din lista mea ca de miine va radiez eu. Mi-e scirba de voi! Ati depasit orice limita!

    • Nu avem scăpare. Am spus și rămân la părerea mea că in acest război treaba noastră e să ne ferim de gloanțe pentru că nu dispunem de arme să ne batem. Cel mai fain era să stăm cuminți în banca noastră dar se pare că nici asta nu era posibil.

      Revin (a câta oară ?) la întelepciunea populară care nu dă greș: apele mari inghit pe cele mici. Am obosit de hârâiala și demagogia de la televizoare și de pe net, m-am convins că ne putem opune dar nu putem opri ofensiva lumii noi pe care noi o găsim anormală (ce este normalitatea? Cine a stabilit și in raport cu ce adevăr științific?).

      Așa că mi-am zis să mă lepăd de incordarea asta, de incrâncenare dar si de speranță. Iau zilele cum vin și atât.

    • Raspunsul doamnei Dancila a fost clar, dar facheniuzul bantuie Romania nesanctionat si daca nu e lege sa-l sanctioneze, asta e, viralizeaza.
      Situatiile ciudate pot fi evitate cu ” Nu comentez subiectul”, daca intentia e sa fie evitate.

      Pentru mine nu conteaza cine va ocupa functia de procuror general european si daca persoana aleasa va fi sustinuta tacit, vocal sau discret de psd sau doamna Dancila personal.
      Nu are nicio importanta pentru viata de zi cu zi a romanilor, nu e relevant, iar tema imi pare una falsa si creata sa fie motivatie pentru lovituri mediatice directe sau indirecte.
      E vorba de o simpla pozitie birocratica impartita pe criterii politice de aia in vest si nu la noi .
      Doamna in cauza a fost numita in functii interne de mai multi politicieni romani, din mai multe partide, cu doctrine variate, si intre ei ii gasim inclusiv pe cei care azi „lupta” cu „statul paralel”.Nu vad o problema nici in sustinere, cata vreme s-a mai practicat, nu e nimic deosebit.

      Comicul situatiei este ca pana la urma „impermeabilii la coruptie” au ajuns ei insisi „sa lupte” cu asa numitul ” stat paralel” pe care l-au nasit.
      Probabil solutia este sa mai faca unul si pentru asta mai vor o tura.

      TV-ul in cauza nu a sustinut intensiv in 2016 pesedeul, ba chiar usereul, deci, pana la urma, n-are nicio importanta daca ” injura” sau lauda, iar trustul are in trecut si o perioada de iubire portocalie.

      O alta ciudatenie la postul in cauza , poate un paradox, este ca exista foarte multa prezenta media pozitiva pentru Kill Bill-ul politicii romanesti, a existat si la arestare si dupa plecare si este si acum la returnare (slava CCR-ului- ” injurat” tot din dreapta doctrinara).Rau era doar Petrov.

      Eu sunt foarte curios ce se va lucra la Avocatul Poporului in legatura cu abuzurile, de orice fel, chiar extrem de curios.Pana la urma este exact institutia potrivita sa faca, nu sa vorbeasca, si beneficiaza si de ceva neutralitate politica.
      In cazul fetitei s-a implicat ?!

      „The return of the Kill Bill” ruleaza chiar acum pe marile ecrane HD ale TV-ul in cauza si e mult „fun” in legatura cu asta.Fara decizia curtii care-l salvia pe Dragnia, „eliberand-o” pe simpatica Kill Bill, imaginile „șocante/tulburatoare” din aceasta seara nu ar fi fost posibile.

      Da, e real , PSD/stanga are nevoie de o statie afiliata/apropiata de TV, unde sa comunice direct, daca se doreste ca mesajele sa ajunga direct si intregi, nemalformate.

      • Parlamentului European și Consiliului UE puțin le pasă dacă PSD și Dăncilă o susțin sau nu pe Kovesi. Dovada cea mai bună e că PNL și USR au susținut-o, iar Consiliul UE nici nu s-a uitat la susținerea lor.
        Dăncilă a răspuns aiurea unei întrebări puse aiurea de un reporter tâmpițel care crede că PSD sau PNL pot influența deciziile celor două uriașe organisme de conducere a UE. Ea încearcă să fie diplomată, să se strecoare printre stânci ca un ins care face rafting, încearcă să nu dea răspunsuri tranșante care să ofuscheze vreo tabără de membri de partid și simpatizanți.
        Bineînțeles că Comitetul Executiv PSD nu va discuta despre nicio Kovesi, pentru că PSD n-are treabă cu nicio Kovesi.

  4. Cand s-o-mpartit norocu’,
    Fost-am eu dus la lucru.

    Si la toti le-o dat cu caru’,
    Numa’ mie cu paharu’.

    Nici acela n-o fo plin,
    Jumatate-o fo venin.

    Nici acela nu fo rase,
    Jumatate-o fo nacaz.

  5. Uitați perspectiva istorică. După cucerirea unei provincii, imperiul se înfruptă din resursele noii colonii, iar cei învinși își ling rănile în tăcere. După o generație sau două, apare conștiința de apartenență, ca cetățean al imperiului. Metropola se vede silită să accepte statut egal pentru toți cetățenii și astfel vedem statui cu daci la Roma și indieni cu drepturi egale în UK.

    Grupul de la Vișegrad s-a trezit înaintea noastră (ce surpriză !) și a înțeles că proiectul european nu este ceea ce spune propaganda că este. Noi suntem incapabili să generăm o politică externă coerentă, pentru că suntem sub ocupație, iar apărarea și politica externă nu sunt niciodată atributul coloniei.

  6. E …parca tin mincte ca era un „patrulater” unanim abhorat de intelectocani . Acum apare ca fiind „rosu” da atunci era negru – PDSR, PRM, PUNR si PSM !
    Mneacoastra sefu n care latura a patrulaterului erati ?

  7. Planeta Terra: Regele Om vs sclavul Cyborg

    E doar un exercitiu al diversitatii de opinii, la care oricine poate participa. Desigur, in grade si cu acceptabilitati diferite, pentru ca, nu-i asa, nu de opinii trebuie sa ne fie frica, ci de calitatea lor. Dar, nu in ultimul rand, si de scopul lor. De regula, viziunile tehnologiste exaltate, de care este plina o anumita literatura cu circuit inchis, ascund o vointa de putere tot atat de nemasurata: http://www.contributors.ro/cultura/novacenul-%e2%80%93-cand-cyborgii-vor-stapani-lumea-%c8%99i-o-vor-salva-probabil-de-la-incalzirea-globala/ Cred ca o entitate scientist-umanista, poate chiar si scientoid-umanoida prin maleficitatea unor scopuri, care recent a fost miluita cu sute de milioane de lire sterline, printre altele si pentru dezvoltarea Inteligentei Artificiale (AI), e in cautarea de noi teorii infricosatoare si subjugatoare, dar care mai degraba vor sa creeze aparente care sa ascunda vulnerabilitati, la fel sau mai ceva decat calcaiul lui Ahile, si sa impuna dominatia unor respingatoare minoritati. AI intotdeauna va fi sub control uman. Se excepteaza, evident, cazul in care o minte umana va sapa groapa altuia si in care ea insasi va cadea. Chiar si daca AI va produce crize majore, in spatele ei si a crizelor va fi tot o minte umana. Apropos de pelicula “Planeta maimutelor”, cred ca intre scenaristi si filmologi, pe de o parte, si politicieni si decidenti strategici de cealalta parte, exista o legatura foarte stransa, in sensul ca primii alimenteaza imaginatia si posibilitatile de malversare ale celorlalti. Filmul in cauza mi-a indus parerea ca asa ceva se urmareste, nu doar ca ar fi o posibilitate. Aceasta opinie mi-a fost consolidata si de evenimentele din Orientul Mijlociu, cu valuri de razboaie, militare, civile si teroriste, care au provocat valuri de migranti si refugiati. Inapoia lor sunt politici si statalitati concrete. La fel si in cazul AI, trebuie cautate mintea umana si sopul ei politic, nu instrumentul fizic sau digital, iar relatia scop-mijloace trebuie intotdeauna judecata in raport cu mediul valorilor sau nonvalorilor in care aceasta se scalda, pentru a afla atat originea cat si sensul evenimentelor. Planeta cyborgilor? E doar un mit!, ca multe altele. El nu are nicio sansa sa devina si un mit fondator, asa cum cred ca se urmareste. Omul va fi mereu Regele Terrei.

    • Nu as fi asa de categoric :Omul va fi mereu Regele Terrei Specia umana ar putea sa dispara relativ curand (curand dpv geologic) si sa fie urmata de o Era a Sobolanilor

      Ins avezi mataluta Planeta Mainutelor este o parabola.. In romanul lui Pierre Boulle specia umana decade findca foloseste prea mult maimutele pe post de servitorti, lucratori samd si obtine niste specime mai inteligente … Adica nemunca duce pe om la animalitate.

      Si .. se pare ca voi fiind f inteligenti si intelectuali scufunati cyborgul cu androidul .. Andoiridul este un aparat care seama cu omul, care se poate comporta „omeneste” (R. Daneel Olivaw a lui Asimov , Data din Star Trecjk. diversii terminatori) . Cybiorgul este insa un om mentinut in viata de mecanisme (care ii pot amplicata forta fizica samd) – de ex Robocop
      Ma rpg stiu cap[tr voi astfel derdisctinctii nu au valoare si asteot sa vina unu cu demisntratia ca e fapt votca si wiskutl suntr una si aceiasii bautura (desi wiski cu slanaina si ceapa sau cu icre tarama sau salata de bou nu merge!)

    • Există tendința generală și generalizată de automatizare a serviciilor din foarte multe domenii – administrativ, bancar, transporturi, horeca, facturare automată etc. Totul este la un clic distanță, ceea ce îți trebuie este un cod de bare. O AI decide dacă ți se dau banii, dacă ți se acceptă banii, dacă primești un bilet, prețul… in curând și raitingul personal va fi ceva la indemâna mașinăriilor care îti vor acorda imprumuturi sau îți vor aplica restricții. Dacă nu greșesc, in China se întâmplă asta. Depindem de un sistem automatizat deja și cred că nu e mult până departe.

  8. A lua ca reper, in aceasta perioada, un trend reactivat de evolutie politica internationala in care Ungaria este vector de forta, precum « Visegradul », nu cred ca e cea mai buna optiune pentru noi. E drept, ca in vechiul exemplu, cand afara ploua si un mare mincinos nu minte daca spune ca afara ploua….
    Romania s-a situat tot timpul intre “Visegradul clasic” si o aparenta non-participare. Sper ca dincolo de aparente sa se afle o continua presiune a Romaniei spre democratizarea institutiilor UE. Tensiunea din societatea romaneasca este reala si nu prea seamana cu « vigilenta » miscarilor de protest gen « vestele galbene »…. Macar un patrulater negru este vizibil….Poligonul nelimitat in laturi, tip fuchsia, era pe cand nu se zarea – o vedem si nu e, de aproape 3 decenii….
    Daca se studiaza discursul lui Soljenitin de la Harvard din 8 iunie 1978 se vor gasi mai multe elemente de « Visegrad romanesc », in aceasta etapa, neparticipativ, intr-adevar, decat elemente de participare la marile ipocrizii care sustin « ideile la moda », cum spunea Soljenitin : https://bucovinaprofunda.wordpress.com/2010/07/26/soljenitin-la-harvard-iunie-1978-discursul/

    PS Ref. la « Visegradul romanesc » am dedicat in anul 2018 o intalnire publica temei, la care a participat si membrul FET, d-nul ambasador Traian Plesca, cel care a fost primul roman care a devoalat mecanismul Visegradului clasic ( prin tiparirea cartii « Socul pietei », proiect care a introdus in campul de lupta economic international tarile Tratatului de la Visegrad ). Consider in continuare ca mingea e la noi si ca, pentru 4 iunie 2020, avem toate laturile unui poligon pe care-l putem determina (doar) noi. Sunt insa cateva laturi care ne revin doar noua si da, intr-adevar, toate tin de participare ! Aici stam cel mai prost.

  9. Vedeți că faceți confuzie, aici sunteți în deplasare, pe un blog de elită, nu pe pagina dvs de activist mărunt, de tip cameleon, al psd.
    Cei mulți, neafiliați politic, care au susținut lupta legitimă pentru o Justiție realmente independentă, așteaptă, pentru a mai merge la vot, un partid nou, suveranist. Pentru aceștia (inclusiv pentru mine) PSD a decedat în brațele ferme ale sistemului ticăloșit, iar morții, după cum se știe, nu se întorc de la groapă….. decât în format de zombie.

  10. E bună asta cu duhurile rele….cu mentiunea că acestea sunt în interior, nu în afară .
    Poate mai deschide cineva o fereastră, să intre aerul curat al lumii libere și totodată principiile care au stat la baza Cartei ONU. Unul, extrem de important, se referă la respectarea fără interpretare și unilateralizare a dreptului internațional.

  11. Din pacate „soldatii” nostri de la UE, ori nu sunt pregatiti pentru acest „razboi” de uzura, ori sunt impartiti in mai multe tabere de „haiduci” care nu fac altceva, numai zgomot si prea putin deranj.
    Acolo ne-ar trebui un Mircea cel Batran, un Mihai Viteazul sau de ce nu un Titulescu care sa negocieze dur cu „partenerii” nostri. Pentru a invinge curentul suveranist in Romania, aceasta din punct de vedere economic, ar trebui sa fie pe picioarele ei si nu numai atat.

    • Și totuși ar mai ceva timp. Nu știu dacă și câți au observat că „domnul Prim Ministru” este în așteptare!

  12. Scuze de intarziere .. da poa totusi e defolos ce scriu .
    Cu regerinta la Congresul PSD. Cateva ganduri din iunie 29, 2019 unbde ati scris Anul viitor, implinirea a 100 de ani de la semnarea, la 4 iunie, a Tratatului de la Trianon va declansa controverse si dispute, in special, cu oficiali si cu istorici din Ungaria. Este nevoie de o pregatire din timp.

    De ani de zile sugerez sa abrodam subectu asta in maniera … ungureasca. Adica sa ne plangem ca la Trianon asa-zisii aliati ne-ua tradat in favoarea … Ungariei!!! SI ca au favorizat Ungaria ca daca respectau angajamentele .. apai granita trebuia pusa pe .. Tisa!!! Sa bocim la volum maxim ca vrem indreptarea nedreptatii !!!
    Sa vedeti ce iute o sa iubeasca ungurii Trianonu si cum se va indrepta crucea depe coaroana lu Stefan!!!

    Deci .. arfi nevoie de 3-5 bloguri si conturi faceboock a unor insi mai vizibili ca mine si un minim de date .Datele pot fi colationate in max 1 saptamana , aportu (discret0 al unui istoric specializat in epoca reduce efirtu de documentare la cateva ore ….

    Api diseminarea va fi usoara … trebe insa 3-5 insi vizibili ……

  13. Noua democrație: Națiocrația

    O noua democratie se naste sub ochii nostri. Ea se numeste natiocratie, puterea natiunii. Diferentele istorice dintre natiocratie si democratie sunt cele dintre natiune si popor.

    Ce inseamna “democratie” si “dictatura” in modernitate si post-modernitate merita o discutie de reevaluare. “Democratia” de azi se bazeaza pe popoarele de ieri, ca forme istorice de comunitate umana, al carei loc a fost luat de natiune. Prin urmare, mai corect ar fi sa vorbim de “natiocratie”, un lucru infiorator pentru globalisti, de aceea ei o si demonizeaza. Nu de “democratie”, in care nu mai exista un demos concret, raportat la un stat concret, cu un teritoriu concret si o cultura specifica, cu drepturi si obligatii reciproce concrete, intre subiecti cu origine si apartenenta fara echivoc, clar delimitati si delimitate. In zilele noastre, conceptul de democratie a fost prostituat sau homosexualizat, daca acest din urma cuvant este suficient de expresiv pentru anormalitate. Artizanii acestei prostituari a democratiei stabilesc, artificial, legaturi speculative intre indivizi apartinand altor state si culturi, pe care in mod ilegal le derobeaza de obligatiile fata de proprii nativi si cetateni, dar pe care in schimb le pun pe seama altor state si natiuni, cu care migrantii, manati de la spate geopolitic, nu au nimic in comun, nici in clin nici in maneca, cum se spune. Statul, pentru a fi si mai limpezi, este creatia unui popor anume si/sau a unei natiuni anume, in scopuri de securitate si prosperitate. Un popor si/sau o natiune recurge la statalitate ca forma proprie si exclusiva de organizare, in casa sa nationala sau pe proprietatea sa nationala, care sa le protejeze de riscurile din exterior si sa le asigure cadrul interior pentru familie, munca, sanatate, educatie s.a.m.d. In acest scop, nationalii sunt de acord sa fie contribuabili. Conditia e ca ei insisi, nu strainii, sa fie beneficiarii propriilor contributii de munca si financiare, ca acestea sa se intoarca la ei sub forma de prosperitate si securitate. Aceste adevaruri politice sunt cel mai bine cuprinse in notiunea de natiocratie, puterea natiunii, a unor cetateni identitar determinati dintr-un cadru statal de ei insisi definit, pentru interesele lor, intre care sa existe drepturi si obligatii reciproce.

    • PS/NB: Parafrazand o idée celebra, o stafie umbla prin Lume. Ea anunta Revolutia Natiunilor, fara de care Avutia Natiunilor (Adam Smith, 1776) ramane o fictiune. O noua democratie se naste sub ochii nostri. Ea se numeste natiocratie, puterea natiunii. Diferentele istorice dintre natiocratie si democratie sunt cele dintre natiune si popor. Natiocratia cutremura globalismul. Natiunile isi vor libertatea inapoi.

  14. Off-topuc despre mediu

    Exista la nivel european si mondial ingrijorari fata de incalzirea globala si ni se spune in media despre topirea ghetarilor si poluare, ca principale cauze.Sunt si niste fonduri care se strang nu se stie pentru ce, poate Trump stie mai bine de ce nu mai cotizeaza.Exista si manifestatii in capitale europene la care partucipa tineri liceeni cu pancarte frumos desenate, care, intre noi fie vorba, nu se sfiesc sa ignore pubelele in general, din dragoste pentru natura.
    E un bai si cu centralele nucleare din statele apropiate de Rusia (gazul e mai putin poluant), dar si cu exploatarile de carbune care trebuiesc stopate/oprite, polueaza.Se vorbeste chiar si de pericolul generat de cresterea animalelor in exploatari intensive.
    Si totusi n-am auzit sa se puna accentul pe stoparea taierii padurilor la nivel global sau european.In America de Sud ca si-n Europa de Est se taie paduri cu o viteza incredibila.In Africa la fel.
    In Suedia si Austria situatia era foarte grava la inceputul anilor ’90, pana s-au relocat.
    Finlanda s-ar parea ca are de asemenea paduri cat vezi cu ochii.

    Adicatelea sunt rele fabricile si uzinele care ofera smartfoane (desi le folosim) si Artificial Inteligence, alimentele rezultate din exploatatii de animale, dar despre stoparea completa a taierii padurilor sau reimpaduriri masive nu vorbeste nimeni.

    Si atunci ma gandesc ca la noi, Ministerul Mediului, foarte ingrijorat de pungile de plastic necesare cumparaturilor, sa devina un model in Europa si chiar in lume.

    A promis un lider in campania electorala ca se va stopa taierea padurilor la modul industrial in Romania, dar n-am auzit/vazut continuarea de dupa alegeri.

    Imi pun intrebarile in contextul in care saptamanal vedem ploi diluviene nemaivazute si tornade ca-n USA, iar la radio ni se tot spune de pungile de plastic care sunt mari poluatoare, pentru ca la nivel de educatie oamenii din Romania, dupa 30 de ani, nu mai stiu sa recicleze.

    Daca nu ma insel si protectia mediului tine tot de stanga doctrinara.

    Deci sa STOPAM taierile de paduri la nivel industrial, la ras in Romania, pentru ca sunt sigur ca patrulaterul lui Macron va spune DA masurii.

    „Termitele” suedeze si austriece ar trebui sa faca o mica pauza de vreo 20 de ani.
    Lemnul uscat de foc e una padurile tinere taiate la ras sunt alta.

    Problema cu plasticul ce sufoca raurile si padurile are drept cauza lipsa de educatie, si asta poate fi inoculata la scoala si prin sanctiuni.Pana la urma gunoiul, ca e plastic sau ce e, trebuie pus inr-o pubela si nu aruncat oriunde, nu ai pubela la picnic il iei cu tine, iar colectarea selectiva este necesara dar nu asta, adica lipsa de pubele pentru plastic, e cauza umplerii padurilor si raurilor de PET-uri.

    Avem practic doua cauze in Romania care genereaza probleme la nivel de mediu.
    Taierea padurilor, care trebuie stopata prin lege si pedepse foarte mari cand e vorba de cantitati mari de lemn si LIPSA de educatie a cetateanului de la mic la mare in legatura cu gunoiul.

    Altfel Ministerul Mediului poate fi desfiintat fara probleme.Nu mai vorbesc aici si de liliecii care stopeaza autostrazi

    • @Cetatzean: ” si tornade ca-n USA, iar la radio ni se tot spune de pungile de plastic care sunt mari poluatoare, pentru ca la nivel de educatie oamenii din Romania, dupa 30 de ani, nu mai stiu sa recicleze.”

      În mod serios, care-i problema cu pungile de plastic? Isteria asta europeană n-a cuprins America, cu excepția Statului Socialist California și a celor câteva magazine Aldi care au mai introdus și metoda fiselor de 25 de cenți pentru cărucioare.
      Și cu toate astea, nu vezi aruncate pungi de plastic nicăieri. Ba mai mult, în coteinerele de gunoi menajer, produsele alterabile se mai pun suplimentar și în pungi de plastic, inclusiv în pungi de plastic de la magazine. Așa încât nu întâlnești nicăieri putoarea din jurul tomberoanelor sau altor locuri ”amenajate” special pe lângă blocuri și nici nu mustește o zeamă infectă pe fundul respectivelor tomberoane.
      Deci, care-i treaba cu poluarea datorată pungilor de plastic? Poate doar lipsa de educație a cetățeanului european.

      • https://news.un.org/en/story/2017/04/556132-feature-uns-mission-keep-plastics-out-oceans-and-marine-life

        https://stirileprotv.ro/stiri/international/al-saptelea-continent-este-de-plastic-insulele-permanente-de-gunoaie-explorate-cu-dronele-in-pacific.html

        https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_garbage_patch

        „Insula de plastic”, o suprafaţă enormă de gunoi care plutește în Oceanul Pacific, este mult mai mare decât se crezuse iniţial, atrăgând atenţia asupra faptului că oceanele sunt din ce în ce mai sufocate de resturi de plastic. Până în anul 2050 vor exista mai multe deșeuri de plastic în mare decât pești, au estimat cercetătorii.

        Rezultatele ultimelor măsurători sunt alarmante. Această cantitate de deșeuri formată în principal din plase de pescuit, sticle, farfurii, geamanduri, funii și chiar și capace de toaletă este de până la 16 ori mai mare decât estimările anterioare și constant continuă să crească. O echipă se va avânta vara aceasta într-un proiect ambiţios de curăţare a Pacificului.

        „Insula de plastic” se întinde pe o suprafaţă de 1,6 milioane de kilometri pătraţi, adică de două ori suprafaţa Franţei, și are o greutate de 79.000 de tone, conform unui nou studiu publicat în revista Nature. Acest conglomerat de reziduuri care plutește în Pacific are în componenţă aproape exclusiv plastic și crește în mod exponenţial. O cantitate de gunoi estimată la 1,8 tone, formată din particule de microplastic de 0,5 cm de plastic, ţine compact muntele de reziduuri, se arată în studiul care s-a desfășurat pe o durată de aproximativ 2 ani.

        https://semneletimpului.ro/mediu/insula-de-plastic-din-pacific-este-mult-mai-mare-decat-se-estimase.html

      • Sper sa nu gresesc anul, dar cred ca-n 2016, parca pe vremea „zeroului”, la noi, s-a mai adaugat o taxa ceva, legata de ambalajele de plastic.Anterior mai aparuse si o eco-taxa pentru produsele electronice.
        Singurul efect vizbil a fost cresterea pretului alimentelor la raft in super marketuri, cu cateva procente, pentru ca majoritatea alimentelor stau pe rafturi ambalate in plastic bineinteles.
        Probabil ca scopul final era taxarea si nu educarea.
        Orice roman face o drumetie prin orice zona a tarii si in tentativa lui de a se relaxa dupa o perioada de condus face un mic popas, va descoperi mase plastice in diverse forme aruncate prin tufisuri, la marginea drumului.Se pot gasi, inclusiv in varf de munte, saltele de sarma sau componente de masini de spalat sau frigidere alaturi de PET-uri si celofan.Deci gasesti si la ses si pe varful muntilor fara probleme.
        Taxarea din magazine nu a redus cantitatea de gunoi ce poate fi admirata.
        Probabil nu s-au platit inspectori sau utilaje care sa sanctioneze si sa stranga temeinic, ca altfel s-ar fi imputinat, adicatelea dupa orice mice iesire din matca a unui paraias nu s-ar mai fi strans munti de PET-uri.Multe localitati sunt inundate de viituri pentru ca aceste mase plastice, colectate de ape, blocheaza diverse canale.
        Poate ca trebuie o campanie virala pe feisbuc/social-media, prin care, toti cei care arunca gunoi aiurea sa fie filmati si prezentati publicului larg si chiar amendati ulterior.
        Culmea este ca-n Romania a existat si o perioada in care hartia si sticla se reciclau destul de eficient contra cost.
        Probabil de PET-uri s-ar putea scapa prin utilizarea sticlei reciclabile/returnabile, oricum calitatea oricarei bauturi, pornind de la apa minerala si terminand cu vinul, este net superioara in sticla.
        Utilizarea pungilor de hartie eco in locul celor de plastic poate fi o solutie doar daca acea hartie nu e rezultatul taierilor de paduri.
        S-ar putea incuraja producatori de hartie din plante/arbusti cultivate special pentru asta.
        Daca tot se taxeaza s-ar putea stimula de catre stat direct reciclarea contra-cost in baza banilor colectati deja.
        Vad ca exista o dilema in legatura cu modul in care s-ar putea face colectarea si unii se gandesc la implicarea marilor lanturi de magazine.Bun, dar pe vremurile trecute statul facea asta fara ajutorul supermarketurilor, pur si simplu erau niste locatii/centre unde duceai sticla si hartia cu care nu mai aveai ce face.Omul era incurajat sa faca asta printr-o mica suma de bani pe de o parte, dar si educatorul/invatatorul se implica in mod categoric intr- o educatie minimala in domeniu.
        Situatia nu e roza nici cu aluminiul utilizat ca recipient pentru bauturi.

        Asadar in afara de isteria cu pungile de plastic care trebuie neaparat sa dispara fara o alternativa clara nu prea se vede nimic pe zona de mediu.

        Cand romanul ajuns la piata, sa cumpere niste rosii sa zicem, se va intalni cu vanzatorul si acesta va da din umeri ca nu are in ce sa-i puna legumele, oare care va fi continutul dialogului.
        Pe cine vor injura la propriu si din inima ?! 🙂

        Deci Romania are nevoie de o reforma pe zona de mediu care sa implice mai multe ministere inclusiv pe cel al educatiei.

        Deci trebuie facute cateva lucruri elementare si prin scoli, alaturi de imprimarea reflexului cu spalatul mainilor.
        Inainte de toate trebuie pornit de la baza, pentru ca suntem totusi destul de in urma la multe capitole.Deci pana la trenuri de mare viteza mai avem de parcurs ceva etape educationale.

        Oricum taierea padurilor in Romania trebuie stopata acum, iar programele de raimpadurire, finantate inclusiv de astia care taie trebuie incepute tot acum.
        Mai trebuie mentionat un lucru, mobilierul ce poate fi achizitionat pe piata din Romania, in ciuda taierilor masive, nu este din lemn in majoritate, in general se gaseste mobilier din mdf/pal(rumegus presat cu adezivi si formaldehide) si asociate cu ceva melamina plastifiata, si la preturi consistente.
        Nici macar pe aceasta zona romanul nu profita, in ciuda sacrificiului masiv pe zona de mediu.

  15. Consiliul Superior al Magistraturii a publicat luni, 8 iulie 2019, avizul favorabil dat proiectului de lege al deputatului PSD Liviu Plesoianu (foto), care daca ar intra in vigoare ar urma sa-i sanctioneze pe judecatorii si procurorii care au colaborat cu serviciile secrete, potrivit juri.ro.

    • Dacă este adevărat, iată și o veste bună din zona Justiției, în care unii încearcă din răsputeri să inverseze procesul de reformă.

  16. Redau mai jos un mesaj de pozitionare dinamica fata de “convergentele viitorului » pe care o sa-l promovez intr-o structurare tridimensionala printr-o strategie mai ampla despre care o sa va transmit date la FET. Din pacate nici in acest an nu voi putea participa la adunarea generala FET. Promit insa ca anul viitor voi fi mai liber…Va deleg insa votul meu dvs. in speranta ca statutul permite asta. Ref. la statut, propun din nou acea extensie in sensul de a da posibilitatea organizarii a unor filiale locale. As propune si introducerea in statut a pozitiei de administrator public dar, din pacate, n-am timp acum sa fac demonstratia necesitatii si nici de a arata detaliile propunerii. Nu va ma dura mult insa… Pot spune insa ca institutia administratorului public poate fi un pod de legatura institutional intre public si privat extrem de necesar. Dintr-un alt context prezint acum un titlu care sper ca va conta in viitor : « De la Marele Zid chinezesc la Micile Poduri romanesti ».

    “Am trecut de legitimitatea sustinerii interesului national, de cea a sustinerii drepturilor omului, a societatii deschise, a statului de drept…etc., ducand totul inspre aceasi miscare browniana a luptei tuturor impotriva tuturor, exact ca imediat dupa revolutia din 1989….Pe rand, am pierdut toate bataliile. Parafrazandu-l pe Camus ( via Dorin Tudoran ), cum dupa bine si rau nu se mai stie ce e bine si ce e rau, dupa acel nivel status-quo-ului romanesc nu i-a fost greu sa simuleze sau sa disimuleze….Nu cred insa ca marele razboi, cel romanesc, este pierdut. Toti « infrangatorii », ne-am dat seama ca, per global, am pierdut cu totii, chiar daca victorii efemere particulare au mai tinut si tin inca unele elite partial in tabara status-quo-ului. Cum suma romaneasca ramane mica, nu vad cum se va mai putea escamota aceasta realitate si va oferi in continuare justificare si indreptatire sociala acelor scăzători pentru care dezbinarea sociala pare a le fi devenit a doua natura. »

  17. La Bucureşti nu s-ar fi întâmplat aşa ceva

    Pe 2 iulie, Gabriela, o menajeră româncă de 34 de ani, stabilită la Roma, şi-a pus mănuşi, o mască de protecţie pe faţă, a luat o mătură şi a coborât în stradă să facă curăţenie. Gabriela lucrează pentru un pensionar de 74 de ani din zona Conca d’Oro, un cartier chic al capitalei. „Mi-a ajuns gunoiul în faţa uşii de la bloc, basta, aşa nu se mai poate. La Bucureşti nu s-ar fi întâmplat aşa ceva”, le-a spus jurnaliştilor de la Corriere della Sera. După ce a selectat gunoaiele şi le-a împărţit în tomberoane, cum a putut mai bine, Gabriela a spălat şi asfaltul din faţa blocului. Acum, riscă să ia o amendă usturătoare pentru că a udat o stradă publică. Iată doar unul din episoadele care demonstrează exasperarea cetăţenilor din capitala Italiei: de câteva săptămâni, Roma se confruntă cu una din cele mai grave crize din ultimii ani: cea a deşeurilor.

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23245291-roma-sufocata-gunoaie-romanca-facut-curat-singura-fata-blocului-acum-risca-amenda-usturatoare.htm?pbox

  18. fara legatura cu politica
    Am vazut din intamplare meciul cu sportiva chineza Zhang pe care Halep a invins-o la Wimbledon, calificandu-se in semifinale. Spun „din intamplare” pentru ca, desi imi place tenisul, programul de lucru nu imi permite sa ma uit mereu. Simona Halep este in crestere de forma si probabil la apogeul unei cariere exceptionale. Simona Halep este, fara indoiala, cea mai buna jucatoare romanca a momentului .

    Mult succes, Simona, in toate meciurile viitoare ale carierei tale !

  19. Istoricul Deletant, avertizare si mitologizare: Londra isi sacrifica spionii straini. Un fals cat un mileniu: Hitlerismul, doar antievreiesc, nu si antirusesc

    O carte a istoricului britanic Dennis Deletant, intitulată “Activităti britanice clandestine in Romania, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a carei editie originala a aparut in 2016, a fost de curand lansata in romaneste la Editura Humanitas. Cartea este un document istoric important, prin confirmari din arhive privind spionajul Marii Britanii in Romania acelor vremuri. Special este si interviul luat autorului cu acest prilej de Contributors, prin referiri la actualitate, unele implicite sau citite printre randuri.

    De mare impact istoric, dar si viitorologic, este recunoasterea ca fostul lider politic roman Iuliu Maniu a fost spion britanic si ca acesta a fost sacrificat de catre Londra, in urma trocului anglo-americano-sovietic, din 1944, privind impartirea Europei. Probabil datorita varstei si lipsei de timp, Dennis Deletant, care are 73 de ani, nu reuseste sau nu este interesat sa analizeze unele evenimente internationale care au profiluri tesute evident emblematic. Deletant nu a luat in calcul cazul spionului rus Serghei Skripal, care a defectat pentru britanici, dar pe care britanicii l-au sacrificat, prin episodul “Noviciok”.

    Despre otravirea lui Skripal si a ficei sale Iulia, in Marea Britanie, cu un neurotoxic, caz ambalat ca fiind comis de rusi, nu exista nicio dovada ca Moscova ar fi fost implicata. Intelligence-ul rus, GRU, ar fi avut alte mijloace la indemana daca ar fi urmarit acest scop. Nicidecum nu s-ar fi deconspirat prin utilizarea unei arme chimice din arsenalul propriu. Sefii politici ai MI6 au experimentat o manipulare din start sortita esecului. Tusele groase de tendentiozitate politica ale acestei povesti au fost extrem de vizibile, ca o insailare cu ata alba.

    Dimpotriva, indiciile duc catre Londra, care a refuzat audierea internationala a lui Skripal, pe care il tin “ascuns”. S-ar putea ca el nici sa nu fie in viata, dar in mod cert Regatul Unit a provocat o problema de drepturile omului. De altfel, Londra are o traditie in inscenari, cu fosti agenti rusi pe care i-a racolat si apoi i-a sacrificat. Otravirea cu poloniu a fostului agent FSB Alexandr Litvinenko, la Londra, in 2006, a fost un caz dupa care cel cu Skripal, in Salisbury, din 2018, aproape ca a fost duplicat, cu modificari minime de scenariu, dar cu aceeasi tinta politica, antiruseasca. Confirmarea de catre Dennis Deletant ca Iuliu Maniu, agent racolat de britanici, a fost sacrificat de catre Londra inchide un cerc, din care lipsea veriga istorica. Ea transmite insa si un semnal macabru de avertizare, de loc de ignorat de oamenii inteligenti: “Atentie, nebritanici racolati de britanici, veti sfarsi prin a fi sacrificati de britanici. Ei nu au niciun fel de scrupule, cand e vorba sa obtina avantaje politice!”.

    Elocvente au fost si confirmarile, privind Romania, unor ingerinte anglo-americane in politica interna, in numele unor “garantii” geo/politice, nu numai militare, cat si cele privind dezinteresul, motivat competitional, fata de o economie romaneasca industriala, puternica si nationala. In plan international, Dennis Deletant stupefiaza, in opinia mea, printr-o minimalizare a fascismului. El sustine ca fascismul a fost doar antievreiesc, nu si antirusesc. Lucru pe care l-ar fi “citit” in tratate de pace. Ce fantezie malitioasa! Ar fi fost mai real si mai cinstit daca l-ar fi citi in stele.

    Pe subiect, doua lucruri ar trebui sa fie spre stiinta globalistilor. (1) Fiecare cuvant dintr-un tratat de pace (si nu numai) are maxima exactitate posibila, ceea ce-l face imposibil de distorsionat, cum face interpretorul Deletant. (2) Toate tratatele de pace postbelice au fost in mod obligatoriu in spiritul Cartei Natiunilor Unite (1945) si al proceselor Tribunalului de la Nürnberg (1945-1946), in baza carora se stipula „să se interzică publicațiile fasciste”, fapt si inscrisuri istorice pe care, cu parere de rau o spun, Diletant nu le cunoaste. Dar Diletant face o falsificare a istoriei, care ii arunca in aer toata baza discursiva, nascand susceptibilitati de propaganda.

    Intervievatul sustine, printr-o interpretare si politizare rauvoitoare, Deletant e doar britanic!, ca sovieticii ar fi asimilat discursurile lui Franklin Delano Roosevelt, Charles de Gaulle si Winston Churchill cu “publicatii fasciste”. Aceasta este o minciuna mare cat un mileniu. “Și astăzi, uneori, când citesc anumite publicații și văd cum se folosește acest cuvânt, fascism, … este interpretat ca fiind un antisovietism, ceva antirusesc. Dacă ești antirus, riști să devii calomniat ca fascist”, zice Deletant. Daca el considera in subtext ca fascismul, de fapt hitlerismul, a fost un mielusel, nu mai ramane nimic din drama evreiasca a holocaustului. Vor urma oare reevaluari ale problemei evrei-holocaust-hitlerism, pe care Deletant le stie si noi inca nu le stim? Oare somnul ratiunii si la istorici naste monstri?
    http://www.contributors.ro/cultura/interviu-cu-istoricul-dennis-deletant-a-fost-iuliu-maniu-spion-britanic-cum-a-ajuns-termenul-de-%e2%80%9dfascist%e2%80%9d-sa-denumeasca-tot-ce-era-anti-sovietic/

Lasă un răspuns