Guest post – Petrisor Peiu, o excelenta analiza despre situatia din Republica Moldova

Republica Moldova, 2019: Cea mai mare catastrofa diplomatica a statului roman de la 1940 incoace  (Ziare.com)

Istoria se repeta – prea simplu sa fie si adevarat?

Ce se intampla la Chisinau incepand cu 3 iunie 2019 este dovada suprema a izolarii in care se gaseste Romania si reprezinta culmea unei degradari progresive a pozitiei internationale a tarii.

Dupa anul 2007, data aderarii la Uniunea Europeana, politicienii nostri au avut insolenta sa considere definitiva castigarea unui loc la masa Europei si sa creada ca aveau sa urmeze ani de succese liniare. Aceasta iluzie periculoasa si-a atins apogeul exact acum doi ani, pe 9 iunie 2017, odata cu primirea pe peluza Rose Garden de la Casa Alba a presedintelui Iohannis de catre proaspatul presedinte Donald Trump.

Iata, au trecut doar doi ani de la 9 iunie 2017 si pe 3 iunie 2019, la Chisinau, diplomatii Uniunii Europene si ai Statelor Unite incheie o intelegere cu Rusia lui Putin, fara ca macar sa se consulte cu Bucurestiul. Intelegerea respectiva este realizata pentru un teritoriu locuit de 3 milioane de vorbitori de limba romana (o majoritate de peste 80% a populatiei), dintre care 1 milion sunt cetateni romani; intelegerea respectiva are ca obiect un stat care depinde excesiv si exclusiv de asistenta financiara si politica de la Bucuresti; intelegerea respectiva are ca obiect un stat care depinde comercial de Romania in cea mai mare masura (suntem, cu 28%, principalul partener comercial al republicii dintre Prut si Nistru) . Intelegerea respectiva incheie un ciclu periculos de esecuri internationale ale tarii noastre, incluzand ratarea aderarii la OECD si ridicola infrangere in fata Estoniei in cursa pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU.

La 26 iunie 1940, simultan cu prabusirea definitiva a Frantei in fata trupelor germane, Uniunea Sovietica a trimis un ultimatum Romaniei, prin care ni se cereau urmatoarele doua puncte:

„1. Sa inapoieze cu orice pret Uniunii sovietice Basarabia;
2. Sa transmita Uniunii sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele potrivit cu harta alaturata.
Guvernul sovietic asteapta raspunsul Guvernului Regal al Romaniei in decursul zilei de 27 iunie curent.”

Coincidenta sau nu, chiar in dimineata zilei de 27 iunie 1940, in conditiile in care Bucurestiul reusise numai la ora 7 sa cunoasca termenii exacti ai ultimatumului, la ora 10.30 deja ministrul Ungariei la Berlin, Dome Sztojay, se prezenta la Auswartiges Amt, la directorul Departamentului Politic, Ernst Woermann, iar o ora mai tarziu ministrul bulgar la Berlin, Dragan Parvanov, s-a prezentat si el la Auswartiges Amt, la acelasi Ernst Woermann. Ambii diplomati, si cel maghiar si cel bulgar, exprimau, in numele propriilor guverne, dorinta de dezmembrare a Romaniei Mari, sub arbitrajul Germaniei. Si astfel, in numai 71 de zile, intre 27 iunie si 7 septembrie, Romania pierdea teritorii imense (Cadrilaterul, Basarabia, Bucovina de Nord si Transilvania de Nord) . Tara noastra traia atunci cea mai mare catastrofa din istoria de numai 81 de ani a statului roman modern si se afunda cu totul intr-o izolare diplomatica deplina fata de lumea occidentala, pe a carei suprematie se bazase pana atunci paradigma politica romaneasca. Ei bine, Romania ramasese izolata intre neprieteni, doi ani mai devreme, inca din 30 septembrie 1938, odata cu semnarea acordului de la Munchen, intre Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, atunci cand devenise clar ca democratiile vestice cautau o cale de a se feri de razboi, cedand teritorii ale statelor din Est.

Ei bine, in 1938 se implineau 79 de ani de cand Romania isi capatase si dezvoltase locul pe harta natiunilor Europei, datorita aliantei cu marile puteri occidentale.Astazi, dupa inca 79 de ani de la nenoricirea din 1940, Romania se afla din nou izolata de catre principalii sai parteneri, fiind ocolita de intelegerile pe care acestia le fac cu Federatia Rusa, tara pe care Bucurestiul o defineste drept principala amenintare a stabilitatii din regiune.

Dar, daca in perioada interbelica, politica noastra externa a fost doar inadecvata si posibilitatile diplomatice de a lupta cu state puternic militarizate si brutale, precum Uniunea Sovietica, erau reduse, de data aceasta politicienii, diplomatii si generalii de la Bucuresti poarta pe umerii lor principala responsabilitate pentru situatia de acum.

2009-2019, Un deceniu de erori si complicitati vinovate

In 2005, proaspat alesul presedinte al Romaniei, Traian Basescu-Petrov, personaj voluntar si cam „urechist”, decide sa implice Romania in re-alegerea presedintelui Vladimir Voronin; atat Iurie Rosca, unionist, cat si Oleg Serebrian, pro-european, sustin ca i-au asigurat majoritatea in parlament lui Voronin ca urmare a presiunilor venite din partea Bucurestiului (11 deputati au venit de la Partidul Popular Crestin Democrat, PPCD, al lui Rosca si 3 de la PSL-ul lui Serebrian) . Cumetria cu comunistii lui „Papasa” a condus la disparitia din politica a celei mai vechi grupari pro-romanesti de la Chisinau, PPCD, urmasul legendarului Front Popular, compromiterea lui Rosca nefiind compensata nici macar de excesele comice ale cuplului Basescu- Voronin din jurul butoaielor de vin moldovenesc.

Vine 7 aprilie 2009 si, dupa o scurta zbatere, un val nou de politicieni preia fraiele la Chisinau: Vladimir Filat (liderul principalului partid, PLDM), Marian Lupu (liderul innoitului PDM) si vechiul militant unionist Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal) . Secretul lui Polichinelle din spatele inlocuirii regimului Voronin de catre pompos-intitulata „Alianta pentru Integrare Europeana” era faptul ca o punguta cu galbeni oportun picata din buzunarele unui periferic pe atunci Vladimir Plahotniuc drept in calea omului de incredere al lui „Papasa”, Marian Lupu, a permis schimbarea comunistilor de la carma republicii cu „pro-europenii”.

Relatia lui Basescu cu Filat a inceput in zodia misto-ului gros, marinaresc, cu un neuitat „Welcome to Romania, Mr. Prime Minister”, dar s-a infiripat rapid intre ei o inexplicabila solidaritate. Paradigma anilor 2009-2014 este simpla: regimul Basescu-Petrov decide sustinerea neconditionata a regimului corupt personificat de venalul Filat in paralel cu distrugerea programata a singurului partid onest si deplin unionist, Partidul Liberal. Alegerile din 2010, care au netezit calea regimului oligarhic Filat, se bazeaza pe o sceneta pusa la cale chiar la Bucuresti: in plina campanie, premierul Filat semneaza cu ministrul Baconschi mizerabilul „tratat de frontiera romano-moldovenesc”, neratificat niciodata in Parlamentul nostru, din fericire. Acest gest incalificabil a dus PLDM-ul lui Filat in fruntea preferintelor alegatorilor imbatati de aerul tare al asocierii cu Europa si, in acelasi timp, a prabusit cota PL-ului lui Ghimpu, un fel de Ion Diaconescu de la Chisinau, cinstit dar cam bolovanos.

Cu doar cateva luni inainte de semnare, Basescu clama la o intalnire cu alesii locali ca niciodata, dar niciodata, nu va admite semnarea unui asemenea tratat, pentru ca el nu este Ribbentrop-Molotov. A facut-o pentru Filat, sa-l ajute sa seduca electoratul moldovenist-statalist. Pe de alta parte, Filat se plansese la Berlin ca romanii nu vor sa semneze tratatul respectiv, fapt care ar fi fost folosit de comunisti pentru a denunta in campania electorala presupusul sau „unionism”. Evident distantat de curajosul Ghimpu, ba chiar dusmanos, Basescu a sprijinit inclusiv scindarea partidului unionist de catre manevrele omnipotentului Filat. Cam atat despre unionismul de data recenta al fostului presedinte, care a preferat sa saboteze singurul partid pro-romanesc, in favoarea constructiei unui curent nou, „pro-european”, care punea Portugalia sau Ungaria la egalitate cu Romania….

Atata doar ca favoritul lui Basescu s-a dovedit un arghirofil de zile mari, autor moral al furtului unui miliard de dolari, a saptea parte din PIB-ul moldovenesc, iar Romania incepuse sa fie guvernata de catre PSD-ul lui Victor Ponta. Acesta era prins intre o pasiune bolnavicioasa pentru Iurie Leanca (fost diplomat sovietic acreditat la Bucuresti in 1989, specializat in limba maghiara!!!) si prietenia pentru propriul ministru de externe, devotatul amic al noului star, Vladimir Plahotniuc. Si astfel, la adapostul privirii alunecoase a lui Victor Ponta, Filat este arestat, condamnat, partidul ii este confiscat de Plahotniuc, deputat cu deputat, iar Iurie Leanca devine o marioneta a aceluiasi oligarh.

Intre timp, acelasi Plahotniuc asigurase continuarea „parcursului european” al republicii, prin alegerea presedintelui propus de Filat, dupa ce fostul lider comunist Igor Dodon isi descoperise brusc aversiunea fata de Voronin si formase monstrul care va deveni PSRM (Partidul Socialistilor din Republica Moldova) . Curioasa metamorfoza a lui Dodon este pusa de catre ideologul lui Voronin, Mark Tkaciuc, pe seama faptului ca in curtea acestuia au crescut brusc vreo trei milioane de dolari pierduti, dintr-o eroare, de contabila lui Plahotniuc.

Ei bine, in sfarsit, dupa ce timp de 6 ani a fost pusculita de bani murdari care a alimentat majoritatea „pro-europeana” cu dezertori de la Voronin, ocultul si temutul Vladimir Plahotniuc preia intreaga putere la Chisinau, preluand republica pe „persoana fizica”, aplaudat si sustinut frenetic de toti politicienii si generalii de la Bucuresti. Prima sa grija: demolarea definitiva a partidului unionist si chiar arestarea lui Dorin Chirtoaca, piatra tare a partidului, in calitate de primar reales al Chisinaului.

Ce facea Romania in acest timp? Simplu, intre doua reprize de urale cvasi-generale pentru executia politica a unionistilor Ghimpu si Chirtoaca si pentru scoaterea PL in afara parlamentului, guvernul Romaniei a preluat total tutela regimului Plahotniuc. Atunci cand Uniunea Europeana a blocat ajutorul macro-financiar de 100 de milioane de euro catre Chisinau, Bucurestiul a dat Republicii Moldova, desi nefinantabila, un credit de 150 de milioane de euro, in conditii exceptionale (rusinea pentru faptele guvernului meu ma impiedica sa scriu dobanda ceruta), ceea ce a permis supravietuirea regimului controlat de oligarhul Plahotniuc.

Pactul de la Chisinau – realpolitik lipsita de realism

Primul semestru al anului 2019 a adus cu sine presedintia romana a Consiliului UE, intr-o perioada marcata de dorinta multor europeni de readucere a Rusiei la masa celor mari. Ca de obicei, politicienii de la Bucuresti nu au pierdut niciun prilej de a fi inadecvati.

In loc sa isi urmareasca prioritatea strategica de aderare la OECD, Romania a declansat o ofensiva diplomatica de ingreunare/blocare a giganticului gazoduct ruso-german Nord Stream II; bineinteles ca germanii au reusit sa ne izoleze printr-o intelegere cu Franta lui Macron, dar cred ca undeva in memoria institutionala de la Berlin ne-am ales cu un punct negru.

Mai apoi, ne-am ambitionat sa candidam pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate, desi din zona noastra aveam un contra-candidat evident sustinut de „partenerii” nostri europeni. Dar nu-i nimic, cand esti inadecvat esti pana la capat, motiv pentru care ne-am facut de ras reusind sa avem mai putin de jumatate din voturile Estoniei.

Intre timp, dupa ce si-au legitimat european conducta Nord Stream II, rusii si germanii si-au vazut de treaba: pe 3 aprilie, ministrul german al afacerilor economice si enrgiei, Peter Altmaier, iaugureaza, in prezenta a insusi tarului Putin o fabrica Mecedes-Benz la Esipovo (24 km de Moscova):


Foto: kremlin.ru
Iar, in timp ce la Chisinau, austriacul Johannes Hahn venea sa binecuvanteze planul Kozak II, la Sankt Petersburg, sub pretextul forumului economic international (SPEIF 2019), acelasi ministru Peter Altmaier semneaza impreuna cu Maksim Oreshkin, ministrul rus pentru dezvoltare economica, un „parteneriat pentru eficienta”, in vederea cresterii productivitatii muncii in Rusia, adica, pe romaneste, pentru transferul de tehnologii cu valoare adaugata mare din Germania spre tara lui Putin!! Asta in vreme ce, sub umbrela sus-amintitului forum, Siemens mai vinde 11 trenuri catre rusi, un mizilic de peste 1 miliard de euro. Pentru a nu ramane cu jumatati de adevar, sa intregim putin tabloul cooperarii ruso-germane: in 2018, rusii au exportat catre nemti in valoare de 34 miliarde euro (o crestere de doar 32%! fata de 2017) si au importat de acolo de 25,5 miliarde de euro (+6% fata de 2017), (sursa:

Inadecvarea noastra continua si Romania a ramas sa declame patetic „pericolul rusesc” pe la diferite conferinte si seminare despre „securitate si rezilienta”, in vreme ce „partenerii europeni” germani, italieni si francezi isi cresc afacerile cu rusii si isi umplu conturile din asta. Noi am ramas pe logica din 2014.

Ei bine, daca cu rusii nu vorbim noi, decat la nivel de loctiitor de portar de la MAE, cu nemtii lucrurile stau altfel, nu prea vorbesc ei cu noi. Si astfel, austriacul Johannes Hahn s-a bucurat sa „cada la pace” cu vice-premierul rus Kozak, pe un plan privind Republica Moldova, plan care ignora si umileste total Bucurestiul.

Si totusi, anul trecut, 30% din exportul republicii se face catre Romania (792 milioane USD din totalul de 2,706 miliarde USD) (sursa: AICI), iar 15% din import provine tot din Romania (838 milioane USD din 5,76 miliarde USD) (sursa:AICI) . In plus, Romania este azi cel mai mare finantator al Republicii Moldova, asigura anual peste 5.000 de burse pentru elevi si studenti de acolo (restul lumii ofera sub 200 de burse anual), are o treime din cetatenii republicii cu cetatenie romaneasca.

Colac peste pupaza, Romania asigura si presedintia consiliului UE, iar ministrul nostru de externe este presedintele Consiliului ministrilor de externe.

Sa fie Berlinul si Bruxelles-ul atat de naive incat sa creada ca un stat ca Republica Moldova, dependent de finantari si alte tipuri de asistente externe, poate avea un viitor fara implicarea Bucurestiului? Sau prefera sa creada varianta in limba rusa a povestii de mai sus?

Maia si rusul. Ма́я и русский

Un desen animat rusesc face senzatie printre copiii zilelor noastre: „Masa si ursul”, Ма́ша и Медве́дь (Masha i Medved) . Acesta are o poveste simpla, dar induiosatoare: fetita hiper-activa Masa, insotita de un porc, o capra si un caine, este aparata de un urs protector, in fata neprevazutului din padure.

Ei bine, la Chisinau, regizorii de la Kremlin au lansat cu succes varianta autohtonizata: „Maia si rusul”, Ма́йя и русский, in care hiper-activa Maia Sandu, liderul opozitiei democratice anti-Plahotniuc, este indrumata prin padurea plina de primejdii a politicii de catre rusul Dmitri Kozak, vice-premierul ursului (Medved in rusa) . Urmarind, precum in desene animate, un fluture (iluzia puterii), fragila Maia Sandu a nimerit in pestera rusului Kozak.

Ignorand total prietenii si sustinatorii pe care ii are la Bucuresti, Maia Sandu a cedat farmecului protector al ursului si a preferat sa riste soarta lui Iurie Rosca, decat sa isi conserve capitalul de incredere. Lui Hahn nu i-a pasat, dar Sandu ar fi trebuit sa intuiasca cine este autorul planului de „dezoligarhizare” de la Chisinau si cine este cel care a acceptat. Si adevarul este trist: nu comisarul Hahn a initiat acest plan. Cum ne dam seama? Simplu, urmarind firul logic. Sa presupunem ca maine oligarhul Plahotniuc se suie intr-un avion si pleaca undeva departe, lasand republica libera de un regim opresiv, brutal si uni-personal. Vor ramane in urma sa 30 de deputati ai PDM, 7 deputati ai lui Sor (acesta ori va fugi si el, ori fi inchis de noul regim daca acesta va aplica legea) plus inca 3 deputati „independenti” din buzunarul lui Plahotniuc. Adica 40 de deputati din totalul de 101, toti dependenti de modul de a controla afacerile ale fostului oligarh. Ce vor face acesti 40 de alesi ai neamului? Se va duce vreunul catre Maia Sandu sau Andrei Nastase? Hai, sa fim seriosi, aproape toti se vor regasi sub aripa lui Dodon, la PSRM. Si atunci Maia Sandu si „pro-europenii” se vor trezi cu o majoritate de peste 70% a socialistilor in Parlament. Vor face reforme? Vor merge pe calea europeana? Ce se va mai tavali Kozak pe jos de ras ….

E drept, regimul lui Plahotniuc devenise irespirabil. Dar Igor Dodon este la fel de nefrecventabil ca si Plahotniuc. Mai mult, el este de neacceptat la Bucuresti. Daca Republica Moldova a trecut prin fazele de stat capturat si de stat esuat, astazi ea a devenit un stat nefunctional, in care Parlamentul este intr-un conflict constitutional cu Curtea Constitutionala. Acesta este aspectul formal. Aspectul concret indica imposibilitatea de a constitui o majoritate din trei forte aproximativ egale si antagonice. Iesirea din acest ghem de imposibilitati s-a facut prin excluderea Romaniei, prin onorabilizarea lui Dodon si prin sacrificarea, pe termen mediu, a aliantei democratice de la Chisinau. Acum poate inteleg si politicienii de la Bucuresti cat rau au facut, ucigand alernativa unionista, pentru un pumn de arginti, culesi in urma lui Filat sau a lui Plahotniuc….

 

27 de gânduri despre “Guest post – Petrisor Peiu, o excelenta analiza despre situatia din Republica Moldova

 1. Excelenta radiografie s situației din R.Moldova.
  Felicitări domnului Peiu pentru analiza făcută, din păcate domnule Adrian Nastase , ștacheta diplomației este jos de tot. Îmi aduc aminte cu plăcere de lansarea cărții dumneavoastre privind diplomația României in primii doi ani de la Revoluție și spuneați ca personal făceați angajările in MAE și in primul rând cunoașterea nu numai a limbilor străine dar sa ai o minima cunoaștere a ceea ce se întâmpla pe plan internațional.
  Cine mai face ceea ce dumneavoastră făcea in primii doi ani? Nu știu dacă cineva cu experiența dar angajările făcute pe pile, cu indivizi care habar nu au pe unde se afla când sunt numiți, adică nulitati! Pai cu asemenea oameni, cu diplomația te naști și restul înveți! Dacă MAE nu va recruta tineri entuziaști vorbitori de măcar o limba straina sa nu zic 2 sau trei , ajungem in situația in care ne aflam. Și domnul Peiu cu analiza dansului o spune pe șleau este o înfrângere a diplomației românești peste hotare.!!!
  Unii au impresia ca mâncând un croissant sau un sandwich la întâlniri protocolare sau alte asemenea activități diplomatice rezolva problema se Înșeală amarnic. Așa cum am spus , trebuie sa fi făcut pentru aceasta profesie extrem de dificila și mai predus de orice pentru apărarea intereselor statului roman afara, ca dezpre asta vorbim.
  In rest, o analiza mult mai profunda si responsabila la nivelul resurselor umane ar mai putea face ceva in sensul ridicării gradului de profesionalism al diplomaților romani de la cel mai de jos pana la cel mai de sus ar mai atenua din insuccesele diplomației noastre și culmea chiar lângă granițele noastre!

  Apreciază

 2. https://telegraph.md/jurnalist-despre-blocul-acum-fara-plahotniuc-ei-sunt-pierduti/

  Din start, cer scuze pentru acest text mult prea lung. Dar ar fi fost injust față de voi să omit anumite lucruri.

  Într-unul din editorialele mele din „Adevărul Moldova”, de prin 2015-2016, îl parafrazam pe Voltaire, spunând că dacă Plahotniuc nu ar fi existat, el ar fi trebuit inventat. Îmi mențin afirmația, mai ales după ultimele evenimente. Și iată de ce:

  – Vlad Plahotniuc a apărut în spațiul public prin 2009, după ce Marian Lupu a plecat de la PCRM, iar PDM a participat la formarea AIE 1. Fără Plahotniuc, sunt ferm convins că astăzi comuniștii ar fi fost încă la guvernare, iar noi nu am fi avut Acord de Asociere și regim liberalizat de vize cu UE. Sigur, nu este doar meritul său, dar fără PDM și Plahotniuc nicio alianță proeuropeană nu s-ar fi creat.

  – Pentru că două săbii nu încap în aceeași teacă, darămite patru, a început concurența politică dintre Filat și Plahotniuc. După ce PLDM a absorbit AMN și a obținut cel mai bun scor electoral al unei formațiuni de centru dreapta (PLDM avea 32 de mandate după alegerile din 2010), Filat a început să se înfoaie în pene. El l-a acuzat de toate relele și gafele guvernării pe Plahotniuc, care și-a dat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului în 2012. Să nu fi fost Plahotniuc, pe cine dădea vina Filat?

  – Deși și-a cerut public scuze și s-a resemnat că nu va mai fi premier, Filat a continuat schemele de corupție și atacurile la adresa lui Plahotniuc. Atunci au devenit vocali și Țopii, care îl asmuțeau pe fostul lider PLDM împotriva lui Plahotniuc, dintr-o banală vendetă personală. Să nu fi fost Plahotniuc, pe cine dădeau vina Țopii că au fost condamnați?

  – După ce Filat a fost arestat, iar PLDM a început să se dezintegreze, băieții șmecheri au făcut rebranding prin Platforma DA și apoi PAS. Parafrazându-l pe fostul guvernator al BNM, putem spune că au fost create două formațiuni, în caz că una se strică. Să nu fi fost Plahotniuc, credeți că se mai formau PAS și PPDA?

  – În ianuarie 2016, băieții șmecheri au încercat să ia puterea cu forța. Probabil pentru că Țopilor le-a crăpat răbdarea (și li s-au terminat banii), mai ales că după Filat, fusese reținut și Platon. În orice caz, nu le-a reușit, fiindcă Mihai Ghimpu a dat dovadă de caracter și a înțeles că doar rușii vor avea de câștigat din înfrângerea lui Plahotniuc. Să nu fi fost Plahotniuc și Ghimpu, socialiștii veneau încă în 2016 la guvernare, iar astăzi nu știu dacă mai exista Republica Moldova.

  – Treptat, însă, au ieșit la iveală schemele de corupție de la primărie și ministerele liberalilor. Aici Mihai Ghimpu a uitat de principii și s-a gândit să-și salveze colegii de partid, chiar dacă unii dintre ei și-au recunoscut faptele ilegale. Evident, Ghimpu a considerat că Plahotniuc și „mâna Moscovei” i-au distrus partidul, deși el a făcut asta cu mâna lui. Iarăși, să nu fi existat Plahotniuc, pe cine mai dădea vina Ghimpu?

  – De înfrângerea Maiei la prezidențiale tot Plahotniuc a fost acuzat, deși ea din start nu avea nicio șansă. Moldovenii încă nu erau pregătiți să voteze o femeie în funcția de șef al statului. Mai ales că nici Maia nu a încercat să convingă electoratul PDM, ba chiar l-a insultat, de parcă avea victoria asigurată. Dacă nu era Plahotniuc, pe cine mai dădea vina?

  – În ziua alegerilor primarului municipiului Chișinău, Năstase a făcut agitație electorală pe Facebook. Chiar el a recunoscut acest lucru la judecată. Dacă nu credeți, citiți declarațiile lui, incluse în hotărârea primei instanțe, pe care el nici nu le-a negat ulterior. Prin urmare, Năstase nu vroia să ajungă primar și a avut doar scopul să se victimizeze și să-i asmute pe europeni împotriva lui Plahotniuc. Și i-a reușit. Folosind acest pretext, UE a refuzat să reia finanțarea pentru Republica Moldova, deși aceasta a fost stopată încă în 2015. Dacă nu era Plahotniuc, pe cine mai dădeau vina europenii?

  – În fine, în această primăvara, liderul PDM nu apăruse în spațiul public timp de o lună și ceva. Ce au făcut ACUM-iștii? Au repornit mașina propagandistică, au zis că a fugit, apoi că este bolnav, după care mai că nu l-au îngropat. Dacă nu era Plahotniuc, credeți că cei de la Urinal TV își mai primeau salariile? Practic, ei au demonstrat că singura lor rațiune de a exista ca politicieni este să-l critice pe Plahotniuc. ACUM că Guvernul Filip și-a dat demisia, credeți că vor fi în stare să guverneze împreună cu socialiștii? Unicul obiectiv comun al Alianței Kozak a fost înlăturarea lui Plahotniuc. Doar că liderul PDM s-a retras singur, iar în foarte scurt timp noua guvernare o să-l caute și o să-l învinovățească de propriile eșecuri. Pentru că fără Plahotniuc ei sunt pierduți.

  Autor: Ion Mischevca

  Apreciat de 1 persoană

  • Mafiotul Plahotniuc este un produs SIE. Om fi având joi, românii, servicii de profesioniști, dar sunt departe, totuși, de nivelul celor rusești și occidentale.
   Abia acum Moldova are o șansă serioasă la dezvoltare. Doar nu-și imaginează cineva că resursele de gaz și petrol ale Rusiei precum și piața de desfacere a acestei mari țări pot fi suplinite de oferta românească

   Apreciat de 1 persoană

   • Da , SIE si raii romani si bunii rusi .
    Cum de te rabda …
    Mie mi se pare , domnule agent , ca Rusia a pus embargou de mult , mult timp , in scopuri mizerabile de santaj , pe exporturile de vin si fructe si legume basarabene .
    Si ca Rusia nu da o copeica Moldovei de peste Prut care este tinuta in viata de Romania .
    Nu ai un gram de decenta ?

    Apreciază

 3. Cardasia dintre germani si sovietici , acum rusi , este veche , in ciuda ororilor din ultimul razboi comise de o parte si de alta si in ciuda ocuparii si a purificarii etnice de catre Rusia si Polonia in 1945 a landurilor germane , 100 % germane , Prusia Orientala ( Konigsberg ) si Silezia ( Breslau ) .
  Inainte de vizita lui Ribbentropp la Moscova in august 1939 si impartirea intre banditi a victimelor .
  Inainte de Schroder membru bine platit in echipa de conducere a Gazprom .
  In anii 20 Rusia Sovietica semnase cu Germania de la Weimar un tratat care permitea armatei germane sa se antreneze in pustietatile rusesti si aviatiei de razboi germane sa se antreneze acolo .
  Adjunctul lui Hitler , von Below , a urmat mai multe stagii de aviatie in fundul Rusiei in anii 20 si 30 .
  Bineinteles ca istoriografia sovietica si ruseasca este muta in fata acestui episod , asa cum este muta in fata infrangerii sovietice in Moldova in aprilie 1944 , cand ursul a fost obligat sa se opreasca 4 luni , fara alt obstacol decat armatele romana si germana epuizate .
  Cand ne-a fost Germania prieten , ca eu asta nu o stiu .
  Cand Antonescu era primit in 1942 – 1944 la Munchen si in Prusia Orientala de Hitler cu fanfare militare impresionante , tobosari cu casca calare ?
  In schimb aceeasi Germanie patronase jefuirea Tarii de catre dusmanul de la Est si de Ungaria si beneficia de sangele a zeci de mii de soldati romani pe frontul impotriva altui monstru pe care ea il ajutase sa creasca .
  @Wladimir – Ministerul Afacerilor Externe a reusit marele succes al delimitarii platoului continental al Insulei Serpilor in 2009 .
  Cei recrutati la MAE sunt toti poligloti , Volodea taica .
  Si dl Peiu iti explica clar , daca il citesti , ca responsabili nu sunt functionarii de la Afacerile Externe , ci in primul rand iresponsabilul Basescu si regimul securist promotia Baneasa 1996 Facebook pe care l-a creat .

  Apreciat de 2 persoane

 4. Creatia domnului Basescu , Statul Securist , este bine – merci la 5 ani de la plecarea domnului in cauza
  Sa ne uitam doar la una din cutiile de rezonanta ale acestui Stat , asa numitele Stiri TVR , o unitate militara SRI .
  Telejurnalul oficial TVR , azi 15 iunie 2019 .
  Ce-i invata pe cetatenii romani echipa de neconcediat Constantin – Radulescu ?
  Se incepe cu Marea Neagra ucigasa – Eforie Nord este zona cea mai periculoasa – intrebare pusa din studioul TVR unei nefericite cu microfonul in fata marii ” Andrada , cate vieti a luat marea astazi ? ”
  Normal , dreptul la telecomanda dar revii .
  Stirea urmatoare nu se refera la Taiwan sau Brexit , ci la ” accident cumplit pe drumul spre mare ” – un mort , patru raniti , o masina calcinata – normal , nici un cuvant despre cauza si cum ar putea fi evitate .
  Stirea a treia ?
  ” Traficanti de droguri din Bailesti prinsi vanzand toxice in Craiova ” .
  Cu imagini voalate cu indivizi incatusati .
  Stirea numarul 4 ?
  ” Fetita de 13 ani agresata sexual de un militar in Bucuresti . Atentie , urmeaza imagini cu impact … ” .
  Telecomanda , revii .
  Stirea numarul 5 este extrem de curioasa – ” desi este sezonul turistic , Ministerul Transporturilor a ales aceasta perioada sa faca reparatii pe DN 73 Rasnov – Moieciu ” – in mod surprinzator , se foloseste pretextul regiune – Transporturi ca sa se prezinte lucrarile la un nou sector de autostrada intre Brasov si Rasnov cu oficiali vorbind si doar dupa aceea se trece la DN-ul chipurile in reparatii decise astazi cu interviuri ale geek-ilor nemultumiti la volan – este o minciuna enorma , santierul in cauza a fost inceput si neterminat acum … 8 ani ( cine conducea tara acum 8 ani ? ) si nu este o decizie luata ieri sa fie lucrarile azi … e santier in lucru de opt ani .
  Stirea numarul 6 – ” vremea ploioasa face ca tantarii sa fie foarte numerosi si foarte periculosi in Capitala ” .
  Biata Florea citeste in continuare ce-i dau securistii facebookisti sa debiteze .
  N-am mai rezistat si am inchis .
  Securitate …
  Pe banda aceea de la Telejurnal nimeni nu o poate da jos de 11 ani ?

  Apreciat de 1 persoană

 5. SUA: Seful Pentagonului vrea sa construiasca un consens global al minciunii pentru a culpabiliza Iranul

  Este inadmisibila si neavenita tentativa ministrului american al Apararii Patrick Shanahan de a substitui ONU cu SUA si Dreptul International cu Pentagonul in privinta analizelor si deciziilor de securitate despre situatia din Orientul Mijlociu, dupa atacurile de joi cu origine nedeterminata asupra unor petroliere straine, in apropierea stramtorii Ormuz.

  Shanahan situeaza SUA pe prima pozitie, pentru care nu au fost alese de nimeni, deasupra ONU, insultand acest unic subiect international cu vocatie universala, mandatat de toate statele membre, si uzurpandu-i responsabilitatile legitime. El a afirmat ca SUA, care acuza Iranul pentru atacuri, se concentreaza pe construirea unui “consens” global in acest caz.

  “Focusul pentru mine, ambasadorul Bolton și secretarul Pompeo, este de a construi un consens internațional cu privire la această problemă internatională” [1], a spus Shanahan in fata presei, la Pentagon, referindu-se la consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, și la secretarul de stat, Mike Pompeo.

  Va fi un consens tendentios, al minciunii privind Iranul, o antepronuntare fara o ancheta independenta si fara probe sau cu “probe” inscenate ori abuziv interpretate. SUA au dat publicitatii un videoclip in care militari iranieni dragheaza apele din jurul celor doua petroliere, pentru a le proteja de noi explozii ale unor mine neobservate sau neexplodate.

  Declaratia manipulatoare a sefului Pentagonului contine mai multe incompatibilitati. Nu este rolul SUA si in special al fortei sale armate sa construiasca un consens global. Este un rol ilegal, uzurpat de la ONU. Acuzatiile nefondate si rastalmacirile la adresa Iranului bareaza calea SUA spre orice statut de mediator sau modelator global. Repetarea la nesfarsit a viclesugului globalist de a provoca in ascuns “problema” si de a revendica “solutia” [2] nu numai ca nu mai inseala pe nimeni, dar a prabusit si credibilitatea SUA.

  NOTE_________________________
  [1] https://www.hotnews.ro/stiri-international-23204919-patrick-shanahan-focusul-american-este-construirea-unui-consens-global-dupa-atacurile-din-orientul-mijlociu.htm
  [2] Vezi, pretextul NATO pentru bombardarea fostei Iugoslavii, probele mincinoase prezentate de SUA la ONU privind “armele chimice” din Irak, gazarea civililor in Siria pentru a-l acuza pe Assad, filmul lui Netanyahu depre “armele nucleare” ale Iranului etc.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Încălzirea climatică: Noua armă malthusiană a globaliștilor?

  Razvratirea climei, razbunarea geografica si alte asemenea formulari (cea de-a doua apartine unui coleg ideologic al domniei voastre, Robert D. Kaplan) sunt abordari si conceptualizari politice. Clima si geografia nu se “razvratesc” si nu se “razbuna”, nu au subiectivitatea izvoratoare. Motivul este simplu, ele se supun unor legi cosmice inexorabile, care nu pot fi manipulate de catre om, generic vorbind, dar pot fi incalcate de catre acesta, atragand asupra sa consecinte deterministe, de tip cauza-efect.

  Sunt indignat ca politica globalista incurajeaza incalcarea liniilor rosii ale legilor naturale. Dar nu si surprins. Indignat, deoarece efectele catastrofale ale incalzirii climatice vor lovi in mase mari de oameni nevinovati si neajutorati. Nesurprins, pentru ca vinovatii, superbogatii globalisti au noraduri, case albe si toweruri in care sa se puna la adapost. Totusi, cel mai mare motiv de ingrijorare este faptul ca politica si corporatismul pot sa cumpere stiinta, dupa cum le dicteaza interesele de putere, comerciale si de profit.

  Dar deasupra acestor mai treaca-mearga motive, sa le spunem comerciale sau capitaliste, exista unul absolut incriminabil, sa-i zicem globalist, prin tentativa de control global, eugenism sau malthusianism, la scara globala. Pentru cei care nu uita partea neagra a istoriei si nu-i uita pe manipulatorii din umbra ai acesteia, marsul politic spre incalzirea globala si, inevitabil, catre efectele ei selectiv extinctive, selectie pe care o vor face puterea si banii, legatura sa cu malthusianismul este evidenta si de neescamotat.

  Globalistii pe stil nou si vechi au preocupari rasiste extreme, de genocid asupra raselor “inferioare”, prin care sa-si conserve puritatea genetica a rasei globaliste si sa-si asigure prosperitatea, fara concurenta consumatorilor “inutili”. Preotul anglican Thomas Malthus, ultraadmirat de Adolf Hitler si, mai tarziu chiar de Henry Kissinger, mai moderat, comparativ cu Keynes, care il considera un geniu, ori cu Darwin care il supranumea un maestru al logicii, sustinea ca proliferarea bolilor si sublimitarea la conditii de viata inumane pentru mari mase de populatie erau imperios necesare pentru a opri cresterea populatiei.

  Noii globalisti, din secolul nostru, sunt la fel de malhusianisti in esenta ca cei clasici, dar sunt diferiti ca metode. Drepturile omului si revoltele sociale le-au impus cautarea unor factori extinctivi naturali, ale caror legaturi cu politica de a refuza asistenta sociala pentru saraci, cum cerea Malthus, sa nu mai fie atat de batatoare la ochi. Acest factor natural extinctiv selectiv, dupa criterii economice si sociale, a fost gasit in catastrofele climatice, provocate prin acumularea antropogena de gaze de sera in atmosfera. Incalzirea climatica a devenit astfel noua arma malthusianista a globalistilor. Nu exista alta explicatie la supraemanatia bioxid-carbonica, ostila si unilaterala.

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/criza-globala-%c8%99i-razvratirea-naturii-ce-se-ca%c8%99tiga-atunci-cand-ceva-se-pierde/

  Apreciat de 1 persoană

  • Bogătanii lumii se pot ascunde în buncăre de lux, dar aceste coșmelii costisitoare tot închisori se numesc, iar protecția în ele nu este nelimitată.

   Apreciază

 7. Scenarii asemănătoare şi-n Moldova, dar şi-n România !
  Bănuind că nu mai are nici o şansă de a fi reales preşedinte de către români, că de către ceilalalţi ar fi prea riscant să se forţeze din nou o furăciune ordinară, cum a fost cea din 2014, stăpânii s-au gândit să scape de el, cum altfel decât promovându-l !
  Să se spele pe cap cu el , dar să arunce apa cît mai departe de hotarele României !

  Apreciat de 2 persoane

 8. O PLĂCUȚĂ SUEDEZĂ FACE MAI MULT DECÂT O MIE DE CUVINTE

  În ultimele zile suspiciunea de fraudă la alegerile pentru Parlamentul European cocoșează NET-ul. În sprijinul teoriei se aduc câteva procese verbale printre care cel mai „celebru” este cel din secția nr. 32, rue Gabrielle 107, 1180 Uccle, Bruxelles. Procesul-verbal a fost publicat, pe pagina lui de FACEBOOK de către Radu Herjeu, membru CNA și persoană cu toți neuronii acasă, dintotdeauna… Presa a preluat copios IMAGINEA procesului verbal publicat de Radu Herjeu, dar, evident, nu și postarea acestuia care ironizează „artimetica” precară și haosul din mintea celui care a completat documentul și nu face nici o referire la fraudă. Și nici n-ar avea cum…Radu Herjeu scrie așa, pe 13 iunie 2019, odată cu publicarea insolitului Proces-verbal:

  „La oameni noi, aritmetică nouă, nu?
  Au intrat în secția asta din Bruxelles 1673 de români care au ștampilat 5341 de buletine de vot pentru alegerile europarlamentare! Baconschi, urmașii tăi îți fac cinste!”

  Căci cel care a completat documentul bruxellez, în mod vădit, nu a înțeles nimic din oile negre înșirate pe câmpul alb al formularului standard… De aceea la numărul de buletine neîntrebuințate și anulate , apare de fapt numărul BULETINELOR UTILIZATE PLUS NUMĂRUL DE BULETINE ANULATE, dar cu o diferență de 3 buletine, conform „artimeticii” bravului „completator”. Apoi dânsul scade, cu veselie, din numărul total de buletine ( 7 000 ) numărul de buletine completate și valide și în loc să treacă la rubrica de NEUTILIZATE cifra de 5 324 de buletine, o trece la rubrica de voturi valid exprimate. Așa ceva…

  Pe 14 iunie 2019, același Radu Herjeu publică și centralizatorul voturilor de la Bruxelles. În dreptul secției 32, rue Gabrielle 107, 1180 Uccle, Bruxelles, numărul de voturi valid exprimate este de 1 529 ( adică 1673 voturi exprimate minus 17 buletine anulate plus corecția de 3 voturi) … deci cei care au întocmit Centralizatorul au sesizat tâmpeniile din Procesul-verbal și le-au corectat. Ei, hai, e o diferență de 3 voturi… dar sună altfel decât o diferență de 3 668 de voturi!

  Prostia nu e fraudă… e doar prostie, zic…

  De altfel, eu nici nu cred în FRAUDA MASIVĂ… cred însă în mica ciupeală care poate băga, cu lingura de pantofi, UDMR-ul și PRO ROMÂNIA în Parlamentul european. Nu este foarte greu să salți peste linia de trecere a examenului o loază care era un pic sub linie. E însă, cred, IMPOSIBIL să aduci PESEDEUL de la 46% în 2016 la 22,5% în 2019!

  Dezastrul pentru PSD, de altfel, era sesizabil chiar din secția de votare în care cu maturitate mi-am exercitat eu acest drept fundamental. Votez, din 1990, la toate exercițiile electorale la aproximativ aceeași oră. Cozi nu am pomenit decât de două ori: pe 20 mai 1990–alegeri parlamentare și prezidențiale și 26 mai 2019 -alegeri europarlamentare și referendum pentru ignoranți și naivi. Ceva aglomerație a fost și la referendumul de demitere a lui Băsescu Traian. Cum coada la vot era mare și mulți alegători în fața mea, am avut prilejul să ascult cum, după scanarea cărților de identitate, se transmitea, cu glas tunător, către comisie și dorința votantului de a lua sau nu buletine și pentru referendumul „amurgului gândirii”… cred că au fost doar doi înaintea mea care nu au dorit să răspundă la întrebările lui Klaus pe care Klaus însuși a fost incapabil să le țină minte. În rest, toată lumea și-a dat cu părerea …

  Poate că teoria mea nu va plăcea multora. Pentru că totdeauna s-a spus că electoratul are dreptate, orice ar alege.

  Dar eu îmi amintesc cum au fost scoși oamenii în stradă în ianuarie 2017 … îmi amintesc bine cine-a lovit cu amnarul până a ieșit „scânteia” : Oana Bîzgan-Gayral și Cosette Chichirău ( de la USR, bineînțeles) filmându-se în timp ce protestează în fața Guvernului împotriva proaspetei Ordonanțe 13… și câțiva aparent gură-cască, venind în jurul ei și întrebând, teatral, despre ce este vorba… apoi urlând la rândul lor la trecători să se alăture protestului. Aranjamentul se vedea din avion, dar „montajul” a prins. De ce anume a prins? Pentru că nimeni nu a fost dispus să citească textul Ordonanței. Au fost nenumărate filmări în stradă din acea perioadă- făcute de televiziuni „atașate cauzei” sau dimpotrivă. Nu-mi amintesc măcar o singură analiză critică a textului incriminat, ci numai lozinci… ușor de spus, care nu aveau nevoie de implicarea rațiunii… grosiere, goale de conținut, dar sunând din coadă… Și a mers. La fel e și cu scoaterea votanților din casă, atunci când trebuie.

  Aceasta a fost „evoluția electoratului român” pe parcursul a 30 de ani– de la „gândirea critică” la „lozinca gata mestecată”. De aceea acestor alegători de tip nou, plini de frustrări de tot felul (cei bogați -că de ce sunt alții mai bogați decât ei și cei sărăci că de ce nu au și ei cât cei bogați care sunt, la rândul lor, stresați că alții au averi și mai și) nu trebuie să li se livreze programe, ci propoziții simple și mobilizatoare .

  Într-o zi, un băiat venit din Suedia a găsit chintesența pentru toate pancartele duse după protestele din ianuarie-februarie 2017 la Muzeul Satului ca dovadă a „inteligenței irepresibile” a societății civile, potrivit ideilor crețe ale lui Pavel Sușară. Băiatul din Suedia a scris pe plăcuța de înmatriculare a autoturismului său „M**E PSD”. Text simplu, clar, ușor de reținut și de scandat de corul protestatarilor cu nemulțumiri de tot felul, slogan adoptat de președintele Klaus ca „opinie politică” și preamărit într-un text de o lungime scandaloasă de către însuși Liiceanu Gabriel, cluul intelectualității românești.

  De aceea eu cred că în România, de acum încolo, doar cu exprimări inteligente, calde și atotcuprinzătoare ca M**E PSD se vor mai câștiga alegeri.

  Apreciat de 2 persoane

  • De asvia ceea ce face Radu Herjeu este o manipulare ordinară ce vrea să explice că n-au fost nici un fel de aranjamente şi toată lumea să stea liniştită : doar nişte pros(ş)ti(i) ! S-a furat la greu şi PSD-ALDE ar trebui să se ţină cu dinnţii de aceste furăciuni care le-ar aduce nu numai revelaţia că nu sunt chiar atât de părăsiţi de alegători, dar ar permite demascarea celor care au reuşit din pix să facă din rahat bici, adică din USR Plus o fortă politică de această mărime !
   Treziţi-vă ! Dacă vreţi să nu vă trezească electoratul vostru printr-un real abandon ! Se satură şi ei să vadă că una votează şi altul iese din pălărie ca la circ !

   Apreciat de 1 persoană

   • Nu este nici o manipulare. Citiți Procesul-verbal. Încercare de manipulare, într-adevăr, e ceea ce a făcut doamna Renate Weber la A3, reprezentantă ALDE care nu a depășit ( din păcate, spun eu) pragul. Doamna a folosit exact acest exemplu pe care l-am dat eu în sprijinul ideii de fraudă. Or, manipularea e dezgustătoare, indiferent din ce zonă politică ar veni. Dumneavoastră ați fost la vot? Eu am fost – era înghesuială și toată lumea voia să voteze pentru referendumul vieții… Era previzibil rezultatul… Frauda -posibilă- a fost de mică amploare, pentru trecerea pragului de către „cine trebuie”. Pentru asta era suficientă „relocarea” a 50 000-90 000 de voturi… zeci de mii de voturi „aranjate” s-au mai pomenit în România. 1 500 000 de voturi fraudate, nu!

    Apreciat de 1 persoană

 9. Nefrecventabil – frecventabil ?

  Rusofilia lui Igor Dodon a devenit o axiomă pentru patrioţii români. Dar dacă prin înţelegerea cu Rusia, Dodon încearcă de fapt să deblocheze situaţia îngheţată a Transnistriei ca singura cale de a salva integritatea teritorială a Rep. Moldova ? Nici una din strădaniile sale nu numai că nu a fost sprijinită – nici nu putea fi sprijinită – de România, în schimb, poziţia sa a fost constant apreciată de mass-media română ca o nouă trădare a poporului român din Basarabia.

  Cât despre „nefrecventabilitatea” personajului, în lumina ultimelor evenimente politice din Moldova – alianţa dintre socialişti şi pro-europeni şi numirea Maiei Sandu ca prim-ministru de către preşedinte – se pare că Dodon a devenit deja frecventabil pentru marile puteri occidentale şi a rămas nefrecventabil doar pentru anumite cercuri române care sunt întotdeauna în urma evenimentelor politice internaţionale, recte înţelegerea Rusia – Occident. Oricum, dacă Dodon nu s-a bucurat din partea reprezentanţilor României decât de atacuri violente împotriva atitudinii sale «pro-ruse», se datorează şi faptului că este un politician de stânga. Frecventabilitatea sau nefrecventabilitatea lui reaminteşte de situaţia lui V. Ponta care – în momentul când a trecut cu arme şi bagaje de partea alianţei de dreapta a lui Iohannis şi s-a transformat în duşmanul PSD – a devenit dintr-o dată frecventabil şi un înfocat pro-european.

  Alianţa lui Dodon cu forţele pro-europene crează stupoare în rândul analiştilor politici, la care se adaugă şi indignare faţă de faptul că România nu a fost consultată în problema Basarabiei. Vina ar purta-o politicienii de la Bucureşti care au ucis «alternativa unionistă». Lăsând la o parte problema unei eventuale uniri, a cărei iniţiativă vine întotdeauna din partea statului mai mic, să ne amintim că România nu îndrăzneşte niciodată să aibă nici o voce independentă de cea a marilor puteri occidentale şi nici o poziţie proprie în probleme politice majore. Astfel încât, nicicând până acum România nu a fost inclusă alături de cei doi poli politici majori în grupul de discuţii referitoare la Rep. Moldova. În plus, nu numai Rusia exercită presiuni asupra Rep. Moldova, ci şi Ukraina, care este departe de a fi un vecin pro-român.

  Aşa că apa trece, numai pietrele rămân.

  Apreciat de 1 persoană

 10. Foarte tare!
  Iata puterea Maiei Sandu si ACUM:
  „Maia Sandu menționează că prim-ministrul nu nu poate da indicații procurorilor, nu poate interveni în justiție și nu o va face niciodată.

  „Însă decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic. În acest caz, de asemenea, procurorii responsabili trebuie să răspundă în fața legii”, scrie premierul.

  De asemenea, ea îi atenționează pe cei care încearcă să profite de perioada de tranziție că, în cel mai scurt timp noua guvernare va curăța justiția de corupți, „din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”.

  Apreciază

 11. Libertatea si omul viitorului, ca iesire din inchisorile globaliste ale mintii: Codul spart al globalismului

  Nu pot decat sa privesc cu condescendenta la eforturile de a “explica” turbioanele climatice antropogene prin continuturi ale productiilor mediatice, de ieri si de azi. Este total nerealist sa credem ca adevaruri nerelevate si nerevelabile ale universului climatic si nu numai le putem afla in productiile mediatice, care isi primesc inputurile de la puterea politica sau, in cel mai bun caz, exprima perceptii individuale, atat de subiective si de limitate, ale “creatorului” de stiri.

  Mass-media din trecut a fost la fel ca cea din prezent, plina de fake news-uri si de manipulare, care abat atentia de la cunoasterea autentica, rezervata elitei globaliste. S-a ajuns pana acolo incat pana si multe stiri medicale sunt falsuri platite, ceea ce reprezinta un pericol public, prin cultivarea ignorantei si riscurilor pentru sanatate.

  De fapt, acesta a fost si unul dintre scopurile infiintarii Societatii Regale Britanice, in 1662, de a provoca o prapastie de netrecut intre stiinta reala, rezervata Elitei si Imperiului, si stiinta “oficiala”, pentru consumul de masa. A fost pariul castigat, pentru cateva secole, de nastere si expansiune cvasiglobala a Imperiului. Unul dintre cele mai celebre fake news-uri a fost cel al lui Charles Darwin, care a impus in societatea omeneasca pentru o lunga vreme o lege din lumea animalelor, privind selectia naturala a celui mai puternic.

  Stiinta “oficiala” raspandita de globalism afirma ca lumea vizibila este singura care exista si ca dincolo de moarte nu mai este nimic, ca totul este trait si jucat aici si acum, de unde si viermuiala pentru suprematie, desi constiinta inseamna energie eternal si infinita, care nu moare, ci se transforma dupa moartea invelisului fizic, luand o alta forma sau infatisare. Daca omul si-ar da seama de acest lucru, viziunea si potentialul sau s-ar amplifica nelimitate, lucru de care globalistii se tem cel mai mult si motiv pentru care au infiintat “stiinta manipularii”, de abatere a atentiei de la stiinta reala spre stiinta “oficiala”.

  Tot acest logos actual despre pretinsa inexistenta a pericolelor cataclismice ale incalzirii globale, din fericire unilaterala, nicidecum multilaterala, de unde vedem si beneficiile clarvazatoare si de securitate globale ale multilateralismului, se inscrie perfect intr-o stiinta “oficiala”, care nu are nimic de-a face cu realitatea si cu stiinta reala, ci cu propaganda globalista si interesele de putere asociate acesteia.

  Nu sunt un critic absurd al slujitorilor globalismului, trebuie si ei sa traiasca, iar pactizarea cu globalismul le aduce multiple beneficii, ca pentru toti “nomenclaturistii” din toate timpurile. Insa drumul invers celui fals pe care Darwin si altii ca el au inscris umanitatea a inceput sa fie parcurs, spre adevar. Faptul ca popoarele au inceput sa se diferentieze dupa inteligenta si munca lor efective, nu presupuse sau prin manipulare, este cea mai buna dovada.

  Cand popoare de miliarde de oameni au iesit din somnolenta si au inceput sa urce vertiginos in clasamentul Lumii, e un semn ca drumul pe care merg este cel drept si ca liderii care le calauzesc sunt cei de care au nevoie. Noua ordine mondiala, spre care popoarele au inceput sa mearga ordonat si in solidaritate, va fi o garantie ca domnia majoritatii va fi refacuta si in relatiile internationale. Am zis!

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/criza-globala-%c8%99i-razvratirea-naturii-ce-se-ca%c8%99tiga-atunci-cand-ceva-se-pierde/

  Apreciază

 12. „Prognozez astăzi că Renato Usatii va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, dacă nimic nu se schimbă”, a scris Dionis Cenuşă pe pagina sa de Facebook.

  Liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a revenit duminică, 16 iunie, în Moldova, după ce timp de trei ani s-a aflat la Moscova, fiind dat în urmărire naţională într-un dosar penal. Imediat ce a ajuns la frontieră, la punctul vamal Sculeni, unde a fost întâmpinat de sute de simpatizanţi, politicianul a fost reţinut şi escortat la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PPCOCS).

  Renato Usatîi a fost eliberat, după câteva ore de audieri. Procurorii au anulat mandatul de arest. Usatîi a declarat că este nevinovat, iar procurorii nu aveau probe pentru a-i elibera mandatul de arestare.

  Prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că eliberarea lui Renato Usatîi ridică mari semne de întrebare.

  Apreciază

 13. Revolta unei judecătoare: „Niciun pact nu va reuși să șteargă”!

  Președinta Tribunalului Timiș, judecătoarea Adriana Stoicescu, a postat, duminică, pe pagina sa de Facebook, un mesaj dur la adresa clasei politice, după ce, spune aceasta, timp de 30 de ani, „nimeni nu a făcut rabat de la a se folosi de justiție pentru a-și asigura electoratul de sale intenții”.

  În opinia judecătoarei, „transformarea dosarului penal în armă electorală a fost cea mai cruntă palmă dată justiției, la care am achiesat tăcuți”. Magistrata consideră că „niciun pact nu va reuși să șteargă urmele abuzurilor comise în numele unei pseudo dreptăți”.

  Iată mesajul judecătoarei, integral
  Nici popoarele migratoare şi nici dezastrele naturale nu ar putea să îngenuncheze mirobolantul popor român.
  Dar prostia şi nesimţirea sunt pe cale să o facă.

  În cei 30 de ani trecuţi de la uriaşa efervescenţă şi revărsare de speranţă, constatăm, cei câţiva care ne mai amintim, că din simbolurile Revoluţiei au rămas doar primii nuri etalaţi pe marile ecrane, cei ai Loredanei…
  În rest, ne-am căptuşit, la început, cu eşaloanele 2 şi 3 ale puterii comuniste şi ale aparent defunctei securităţi; apoi cu fiii şi fiicele marilor nomenclaturişti şi miliţieni.
  Azi, cred că a venit rândul nepoţilor de fii sau fraţi să ne arate calea luminoasă.

  În cei 30 de ani de aer democratic şi libertate deplină, dar prost înțeleasă, justiţia a fost singura constantă a apetenţei pentru îngenuncheat a politicului.
  Privită mult timp cu un cuviincios respect de oamenii simpli, pentru politicienii de toate culorile justiţia nu a fost altceva decât o sursă de sloganuri, menite să atragă poporul la vot.
  Nimeni nu a făcut rabat de la a se folosi de justiție pentru a-și asigura electoratul de ”bunele” sale intenții.
  De la lupta cu greaua moștenire a comunismului, trecând pe la implementarea democrației românești de tip struțo cămilă, culminând cu lupta anticorupție, toate partidele au visat să dețină controlul judecătorilor.
  Nu pentru că își doreau cu adevărat o justiție independentă și nici pentru că le păsa, ci pentru că, la un moment dat, și-au dat seama că așa ar putea scăpa elegant de adversarii politici.
  Transformarea dosarului penal în armă electorală a fost cea mai cruntă palmă dată justiției, la care am achiesat tăcuți.
  Sub oblăduirea marilor puteri, care nu au înțeles sau nu au vrut să înțeleagă ce se întâmplă, am contribuit la batjocorirea ideii de dreptate.
  Aruncarea în derizoriu a regulilor, sacrificarea legii în favoarea drepturilor infractorilor, permanenta ridiculizare a oamenilor legii, culminând cu apatia care ne cuprinde deja când aflăm că a mai fost unul ucis, vor ”dinamita” în curând ultima urmă de respect față de justiție.

  Niciun pact pe care îl încheiați, preocupați și îngrijorați pentru independența noastră, dar atât de zâmbitori, nu va reuși să șteargă urmele abuzurilor comise în numele unei pseudo dreptăți.
  Niciun pact nu va spăla rușinea dosarelor încropite cu pistolul la cingătoare și cătușele atârnate la geam, de supărare că o nevastă oacheșă nu a cedat avansurilor amoroase.
  Niciun pact nu va alunga impresia de țară bananieră în care orice este posibil, în numele unei cruciade împotriva fărădelegii altora, nicicând a noastră sau a celor din barca noastră.
  Nicio strângere de mână între aliații de azi, adversarii de ieri, nu va anula condamnările judecătorilor pentru soluții pronunțate, care nu au fost pe placul unor vremelnice căpetenii și nici nu va face uitat plânsul tăcut al unui judecător european, umilit și transformat în țintă de foștii săi studenți.

  Avem aproape 30 de ani de democrație.
  Avem spitale mai curate? Avem autostrăzi?
  Avem o politică penală mai eficientă când e vorba de infracțiunile cu violență?
  Avem prejudicii recuperate?
  Nu.
  Avem în schimb minciună, prostie cât cuprinde și multă nesimțire.
  Singurele ”valori” ale celor 30 de ani.

  Așa că, decât să vă prefaceți că muriți de dragul justiției independente, lăsați-ne să ne facem treaba.
  Lăsați-ne să răspundem când greșim.
  Lăsați-ne să spunem adevărul, chiar dacă nu vă sună bine.
  Nu mai faceți experimente, jucând ”alba neagra” cu legile noastre, așa cum vă convine, pentru a vă asigura susținerea instituțiilor de forță, cu riscul de a lovi, din nou, în judecători.
  Nu mai mințiți și nu vă mai mințiți că am fost liberi.
  Că nu ne-a fost frică.

  Și, mai ales, nu mai plângeți de mila abuzatorilor și nu îi mai susțineți… mâine s-ar putea să fiți voi înșivă victime.
  Și abia atunci veți înțelege de ce aveți nevoie de judecători curajoși.

  Fără judecători curajoși și responsabili nu veți avea nici o societate sa reprezentați și nici un popor să conduceți.
  Dacă vreți o Românie europeană, asigurați-vă că aveți judecători liberi cu adevărat.

  Apreciat de 2 persoane

 14. Scena politică din Republica Moldova se aseamănă cu un roman din Kafka. Stat eșuat, care trebuia să facă unirea cu România în 1991, Republica Moldova a ales recent prin nomenklatura sa coruptă concubinajul germano-rus, care controlează de fapt decizia politică de la Bruxelles. La Chișinău s-a ajuns ca Blocul ACUM, considerat pro-european, să se alieze la guvernare cu pro-rusul socialist, președintele Igor Dodon, ca să scape țara de oligarhul Plahotniuc, ce făcea afaceri absolut cu toți, de la București, la Bruxelles sau Moscova. Pentru înlăturarea acestui oligarh protejat de serviciile secrete din România s-au aliat Berlinul, Washington-ul și Moscova. În Republica Moldova s-a ajuns să nu mai existe mișcare unionistă. Aceasta a fost înghițită de mișcarea pro-europeană, totul cu complicitatea politicienilor de la București finanțați de corporații și influențați de ambasadele străine. La Chișinău am asistat la o ”revoluție a ambasadelor”, care au impus Republicii Moldova ca la o subcolonie africană, un guvern pro-european, aliat cu oamenii Moscovei. În realitate pro-european la Chișinău înseamnă aservirea și executarea intereselor germane care controlează UE, în complicitate cu Moscova. Mișcarea pro-unionistă a fost demantelată și absorbită în mișcarea pro-europeană la insistențele Bruxellului controlat de Berlin. Germania nu are nevoie de o România Mare, ci de o țară fărâmițată după modelul fostei Iugoslavia. Berlinul, care în ultimii 5 ani și-a triplat afacerile cu Moscova și depinde de gazul rusesc prin conducta nordică a reușit să convingă Rusia să fie părtașă la schimbarea de regim de la Chișinău. Această schimbare de regim s-a făcut fără înștiințarea României și împotriva Bucureștiului, deși marionetele/pionii puciului sunt cetățenii români Maia Sandu și Adrian Năstase. S-a reușit ca Berlinul și Bruxellul la înțelegere cu Moscova să scoată definitiv România din teritoriu românesc de dincolo de Prut pentru a se satisfice interesele Angelei Merkel și ale lui Putin. E ciudat cum în ultimii ani politicienii pro-germani de la București au voie să vorbească doar de o Republică Moldova în UE, nu unită cu România. Astăzi s-a realizat viziunea germană asupra Europei de est, un condominium Berlin-Moscova.

  România rămasă izolată în discursul anti-rusesc din 2014 a scăzut la extrem relațiile economice, culturale și politice cu Rusia în timp ce Germania, Austria sau Parisul și le-au triplat. Ciudat? La Chișinău în loc să se spună de unirea cu România se vorbește de pro-europenii Maia Sandu sau Adrian Năstase. În realitate pro-european la Chișinău este pro-german, de fapt pro-rus, adică un fel de wurste cu parfum de gaz rusesc. Pentru nomenklatura coruptă de la Chișinău satisfacerea personală pentru interesele ruso-germane este mai mare decât idealul unirii de la 27 martie 1918. Bucureștiul subordonat intereselor Berlinului și Bruxellului a uitat de idealul unirii României cu Republica Moldova. Liderii noștri sunt prea slugarnici ca să vadă dincolo de burta propriilor interese. SRI și SIE, ca de obicei, par că sunt depășite de situație pentru că văd lucrurile doar prin prisma amplasată de Berlin? În acest război hibrid împotriva României, Germania și Rusia au câștigat la Chișinău. A fost o victorie de etapă a lui Putin cu mâna generoasă și lacomă după resurse a Berlinului. Paradoxal, Republica Moldova este condusă de cetățeni români care nu doresc unirea acestui pământ românesc cu România. Cine îi va trage oare la răspundere, pentru că au depus jurământul pe constituția noastră? Vă spun eu: nimeni! Nu are cine. La București locurile cu patrioți din fruntea țării sunt vacante.

  Ionuț Țene

  Apreciază

  • @Luminita Arhire

   Trecerea pragurilor cu alea cateva zeci de mii de voturi de care spuneti, daca asta s-a facut cu adevarat, nerespectand adevarul instantaneului electoral , chiar si cu atat de putin(pana la urma alegerile sunt doar o „poza” de moment), a avut un impact semnificativ asupra scorurilor finale, chiar si doar in masura asta.

   Daca analizam logic alegerile din Romania vom observa ca impartirea intre asa zisa dreapta si stanga e undeva in zona 50\50%, cu o variatie de maximum 10 %.
   In general exista un echilibru relativ.
   De asemenea nu prea se trece de la stanga la dreapta si invers ca votant sau chiar ca simplu consumator in piata.

   Este imposibil ca PSD+ALDE+alte fragmente sa fi scazut sub 40% cumulat.
   Mie mi se pare o aberatie statistica.
   Ori 22%+4%+6,66% fac doar 33%.S-ar parea ca cel putin 7-8% din votantii uselisti, sa le zicem, s-au evaporat.

   Romanii nu stau niciodata la coada pentru principii, asta e credinta mea.Deci altele sunt mecanismele.Iar emotia e cam de 5%.

   Cele 15% , scazute din cvorum genereaza un procentaj pe muchie cu pragul de trecere pentru referendumurile „invalide”.
   Deci nu prea luati in calcul si necesitatea stringenta a atingerii pragului si pentru referendum (foarte apreciat in cancelariile din vest) , nu numai pentru anumite micro partide.
   Asta apropo de intrebarea cui ar folosi daca ?

   Pe de alta parte daca partidele care au pierdut nu zic nimic, de ce si-ar consuma altii energiile sa elucideze enigmele proceselor verbale de la vot, sau cozile suspect de mari si lente.
   Poate cineva a crezut intr-un troc salvator de ultim moment, dar a ratat.

   Sistemul de vot trebuie reformat si upgradat pentru ca orice suspiciune de frauda sa lipseasca cu desavarsire.
   Altfel se poate spune ca-n Romania doar se mimeaza democratia.

   In urma ultimelor informatii vehiculate, eu personal nu sunt convins ca votul multiplu este imposibil.Asta cred.
   Am auzit declaratii la TV conform carora daca un alegator voteaza in sectia corespunzatoare domiciliului
   si ulterior incearca in altele este detectat, dar nu si altfel.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.