Mihai Caraman si prezentarea cartii lui Florian Banu la FET

Ieri, la Fundatia Titulescu, au venit peste două sute de persoane pentru a asista la lansarea cărtii lui Florian Banu despre generalul Mihai Caraman. Sala noastră de conferinte a fost neincăpătoare pentru cei care au dorit să-l asculte pe cel care este considerat o legendă a spionajului. Si intr-adevăr, Mihai Caraman, ajuns la vârsta de 90 de ani, a povestit diverse detalii interesante despre „cei 13 români care au zguduit NATO”, in anii ’60 sau despre activitatea sa de sef al spionajului românesc in perioada 1990-1992.

20190613_144216510_iOS.jpg

20190613_144858980_iOS.jpg

20190613_151924450_iOS.jpg

9 gânduri despre “Mihai Caraman si prezentarea cartii lui Florian Banu la FET

  1. UN SCRIITOR CELEBRU CARE E PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI ÎN PAUZA DINTRE DOUĂ OPERE LITERARE

    Știți, cetățeni, Klaus Iohannis a scris și publicat, în patru ani și jumătate, trei cărți. Bine vândute, dacă ne gândim că prima lui carte s-a tipărit într-un milion de exemplare numai în China… Concluzia logică: el e un scriitor grozav („masa are patru picioare; câinele are patru picioare; deci, masa e un câine”… și, evident, potrivit aceluiași exercițiu de logică, scriitorii au două picioare; Klaus are două picioare; deci Klaus e scriitor.)

    Prima lui carte s-a numit PAS CU PAS și s-a lansat la BOOKFEST în 2015… a fost o coadă de însetați de lectură la târg, de nu vă pot povesti și, dacă-mi aduc aminte bine, „PAS CU PAS” a fost chiar evenimentul literar al târgului. Bestsellerul are 216 pagini, adică nu e doar o cărticică… și a apărut în 2014 -anul alegerilor prezidențiale din România. Președintele trebuie să fi muncit mult la ea, de te și întrebi când o fi trudit dânsul intelectual în halul ăsta, făcând din noapte-zi, ca și cum ar fi știut că la sfârșitul anului poporul român îl va alege în triumf în cea mai înaltă demnitate din stat iar apoi va sta la coadă ca să-i cumpere și operele literare!

    Dar să vedeți acum întâmplare: într-un interviu televizat pentru TURNUL SFATULUI TV, în primăvara anului 2015, poetul Radu Vancu (vă spun eu mai pe urmă unde ați mai auzit de el) s-a lansat cu grație în câteva comentarii care au făcut deliciul publicului, dar l-au bosumflat rău pe proaspătul scriitor, Klaus. Iată:

    „Am răsfoit-o (cartea «PAS CU PAS» n.n.) și am constatat, mi-a fost și confirmată această constatare a mea de către doamna Carmen Mușat, directoarea Observatorului Cultural, că nu sunt lucruri noi, e de fapt un montaj din interviuri mai vechi, nu e o carte scrisă dintr-un jet. E montată în redacția Observatorului Cultural de către doamna Carmen Mușat, alături de alți admiratori ai domnului Klaus Iohannis (…). Nu e miza ei să aibă o valoare literară. Miza ei e să aibă un vehicul pentru niște idei politice care au prins. Deci și-a făcut treaba. „PRIMUL PAS” (ce-a de-a doua carte a lui Klaus, n.n.)… nu am nicio idee. M-ar mira să fie tot un montaj de interviuri, pentru că nu cred că a dat atâtea interviuri, încât să poată să scoată o altă carte”

    Aoleu! Păi cum așa ceva? Și cum e posibilă o exprimare atât de crudă din partea unui coleg de breaslă, ca să spun așa, scriitor și el? Sunteți îndurerați? Ei, lasʹ că vă trece, că și lui Radu Vancu convingerile din interviu i-au trecut rapid … așa că la scurt timp după curajosul interviu ofensator la adresa geniului literar prezidențial, poetul, eseistul și traducătorul, conferențiar al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, revine asupra propriilor ziceri și își pune cu meșteșug niște cenuși în cap, de-ai putea crede că a erupt Vezuviul, în direct și la o oră de vârf, taman în site-ul CONTRIBUTORS.ro, unde publică, pe 15 aprilie 2015, o … ACTUALIZARE :

    „În ce privește PATERNITATEA CĂRȚII lui Klaus Iohannis, NU AM NEGAT-O NICIODATĂ. Se poate verifica în interviul cu pricina, de la minutul 18:30 încolo, că am spus ceva cu totul banal: anume că această carte e montată din niște interviuri anterioare ale lui. Ceea ce e o practică, firește, curentă. Și nu e nimic blamabil în ea. Paternitatea cărții n-a fost pusă, așadar, nicicând în discuție. Am avut o discuție cu doamna Carmen Mușat în seara aceasta, pentru a clarifica lucrurile; am reconstituit discuția din acea seară. AM ÎNȚELES EU GREȘIT: domnia-sa îmi spusese doar că se uitase pe manuscris și că reținuse din el anumite fragmente care au apărut în Observator cultural. A fost așadar strict o consultare privată, în care redacția Observatorului nu a fost implicată”.

    Ei, sună altfel… deci, el nu a negat niciodată „paternitatea” asupra operei literare… Înțelegem că Werner Klaus a muncit el însuși, ordonând cu sârguință oile negre pe câmpul alb al monitorului. Poate vă întrebați dacă i-a folosit la ceva poetului Radu Vancu această piruetă grațioasă încheiată cu un mic pupat pe augusta fesă prezidențială?… Știu și eu? Trăim în România și totul e posibil…

    Pe 11 decembrie 2017 se năștea, fără cine știe ce travaliu, pagina de FACEBBOK cu titlul VĂ VEDEM DIN SIBIU … având o singură idee în cap: „…să belim ochii în geamurile PESEDEULUI, o jumătate de oră pe zi” . Pentru ce fac unii cetățeni acest lucru perfect stupid? Pentru că așa s-a gândit ideologul mișcării, Radu Vancu. Ei, și de când a început el să se gândească la binele public, i s-au întâmplat o puzderie de lucruri bune: editura lui Liiceanu Gabriel, „Humanitas”, a observat strădania lui Radu de partea binelui… și Cărtărescu Mircea a observat… și Mihai Șora… și SOCIETATEA TIMIȘOARA, care l-a premiat în același an în care a premiat și DNA-ul vieții noastre…și Tismăneanu Volodea, care îl consideră „…figura marcantă a rezistenței civice”. Așa că, între timp, poetul a început să vadă beneficiile angajării civice, atunci când ești de partea bună a istoriei…

    V-am amintit, așadar, cine e Radu Vancu… Și, mai fac o dată apel la memoria dumneavoastră: l-ați mai văzut undeva, și anume la Cotroceni, la „consultările” președintelui cu „societatea civilă” (după cum știți, pentru Klaus, societate civilă e tot ceea ce este împotriva PESEDEULUI, și atât). Semn că președintele i-a iertat rătăcirea… în aceste condiții sunt convinsă că Radu Vancu a reevaluat și el talentul de scriitor al președintelui și nu se va mai hazarda să spună despre vreo altă operă a acestuia: „Nu e miza ei să aibă o valoare literară…”

    Căci, colegii lui, scriitorii, îl iubesc pe președinte! Și cum să nu-l iubești când dânsul e un consumator avid de cultură, așa cum a mărturisit la BOOKFEST în 2014?

    „Voi fi un președinte foarte apropiat de acest domeniu, nu doar pentru ca am fost primarul Capitalei Culturale Europene (Sibiu, n.n.), ci pentru ca sunt un CITITOR AVID si UN MARE IUBITOR DE CULTURĂ. Cultura NE SALVEAZĂ”.

    Și l-o fi salvat, vreodată, pe marele „iubitor”… da’ mai mult și mai mult eu zic că l-au salvat serviciile …

  2. Mircea Popescu
    Nu ne este indiferent ce se intampla in regiunea Marii Negre, ne pasa atunci cand un alt ambasador insolent al SUA isi baga nasul unde nu-i fierbe oala (desi, pe fond, pare ca nu suna rau ceea ce spune):
    ,,„Unirea Republicii Moldova cu România, ca o cale de a intra în UE, nu este o alegere practică pentru Moldova”. Declarația îi aparține Ambasadorului Statele Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, și a fost făcută în cadrul unui interviu la postul public de televiziune. În opinia oficialului, Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent și suveran în interiorul unor granițe sigure.

    „Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oameni pentru ca ei toţi să contribuie pentru a face din Republica Moldova o ţară mai bună pentru moldoveni”, a spus James Pettit.”
    ADAUG:
    Da, Rusia chiar este un factor de stabilitate in zona, ceea ce Romania nu este si nu poate fi, neavand unitate interna, clasa politica competenta, politica externa si viziune pe termen lung. Practic, Romania, marginalizata pana si intr-o organizatie decorativa numita ONU, nu mai exista ca stat credibil pe harta lumii. Ne-a ramas sa ne agitam in campanii electorale sterile si fara de sfarsit, din care nu castiga nimeni, in afara de cei care au pus ochii pe terenurile si resursele (cate au ramas) ale …,,tarii lor” (ca nu mai pot scrie ,,tarii noastre”, decat mintind).
    L-ati citit pe Macron ? Presedintele Frantei doreste un viitor de cooperare intre UE si Rusia, in cadrul mai larg al blocului economic euro-asiatic, cel care detine 2/3 din populatia lumii, cele mai mari resurse naturale si de dezvoltare si o istorie beneficia pentru civilizatiile europeana si asiatica inteconectate prin ,,Drumul Matasii” sute de ani.
    SUA , daca vor sa faca parte din acest proiect, trebuie sa inceapa prin a respecta dreptul international, sa intre cu bunacredinta in negocieri de dezarmare strategica, sa renunte la a mai santaja state suverane inventand tot felul de pretexte menite a camufla necompetitivitatea economica a industriei americane, incapabila sa se mentina pe linia de plutire fara coruptia si traficul de influenta la nivel inalt al establishmentului american.
    Drumul hegemoniei SUA si NATO a luat sfarsit, incepe o noua era, o era in care o armata europeana de descurajare ar fi cat se poate de binevenita.
    La final le transmit celor care vor mortis sa destabilizeze zona: ,,Yankeilor, go home !”. Rezolvati-va criza identitara la voi in tara, iesiti de marasmul spiritual si dupa aceea mai stam de vorba.

  3. Din cauza circulatiei imposibile de ieri din capitala era cat p-aci sa intarzii, insa am avut sansa sa ajung si sa particip la lansarea acestei interesante carti. Sala mare a FET arhiplina, un prezidiu ales, asa ne-a obisnuit dl. presedinte al FET. Cuvantul de deschidere a lansarii cartii facuta de dl. presedinte Nastase printr-o gluma fina, apoi un expozeu interesant a d-lui Cristoiu, a autorului cartii si a eroului cartii, legenda vie, ajuns la venerabila varsta de 90 de ani.

  4. Ioda

    Miscarile asa-zis feministe de astazi nu au nicio legatura cu problemele si interesele de fond ale femeii.
    Acest tip de activism, reprezentat in SUA de MeToo, nu este decat un alt varf de lance al globalismului in actiunea lui concertata si programatica de a penetra statele si valorile nationale, incepand chiar cu statul american.
    Devine tot mai evident ca prin separarea arbitrara a societatii pe criterii de sex, orientare sexuala, varsta, rasa, etc, se urmareste pulverizarea armoniei sociale speculandu-se frustrarile unora impotriva altora si astfel ,,big brother” sa devina omniprezent si atotputernic, oriunde in lume.
    De aceea spun mereu ca, singura sansa acceptabila ca lucrurile sa revina la normal, ar fi o revolutie a majoritatii tacute in SUA…o majoritate formata din barbati, femei, albi, (mai) colorati, tineri si batrani. Toti, pana la urma , au acelasi interes: De a trai intr-o lumea democratica reala, bazata pe respect reciproc si pretuirea familiei, ca singura structura primara capabila sa asigure dezvoltarea pozitiva a fiintei umane. Alternativa nu poate fi decat autoextinctia, pentru ca ,,ceilalti” care inca mai cred in valori sedimentate in mii de ani de evolutie nu sunt dispusi sa cedeze fara lupta.
    ..Si, apropo, stiti ca multe dintre aceste ,,miscari feministe”, sunt conduse de lesbiene ? Adica de pseudofemei care vor sa rupa traditia relatiei normale dintre un barbat si o femeie ? Oare intamplator sunt vizati, preponderent (in special in SUA n.r.) barbatii de succes, in general albi (dar nu numai) si heterosexuali? Credeti ca intamplator s-au legat de marele actor Alain Delon ? Bine ca Franta si al ei festival de film nu se lasa atat de usor prada intimidarii. Ati auzit de vreo plangere mediatizata impotriva homosexualilor care isi maltrateaza proprii copii adoptati, supunsandu-i , in cel mai bun caz, la presiune si stres pishologic cu efecte greu reversibile, prin orgiile sodomice desantate organizate in vazul minorilor ?
    Capul in nisip, n’așa ? Sa o dam cu rusul, asta e de vina pentru tot si toate, asa cum ,,ne invata” FBI-ul si procurorul Muller care, din nefericire pentru ,,sistem”, s-a cam facut de rasul lumii civilizate.

    • PS
      Completez o formulare:
      ,,…aceste ,,miscari feministe”, sunt conduse de lesbiene si (alte) femei, candva (cand erau competitive datorita varstei) de moravuri usoare, prostituate cu acte in regula de la Hollywood, ajunse prin parvenire milionare in dolari…normal ca vor sa se razbune pe barbatii de care au fost nevoite sa profite, in ciuda talentului lor indoielnic. Se distrage atentia si se redeschide si robinetul de dolari….Sa o luam de exemplu pe Madonna, cel mai bun produs din carton poleit al lumii showbiz-ului, o nulitate absoluta in muzica si actorie, dar, cu nemasurat tupeu, o mare activista si, nu m-ar mira, candidata la vreo functie politica in statul american. Stiti cine sunt consultantii acestor femei ? Tot barbati, avocati albi de succes…si ei milionari in dolari.. (Z)

  5. Scenariul de mai jos este pur imaginativ, poate fi considerat chiar pamflet.

    Ziua cea mare a motiunii vine si pesedisti „tradatori” trec de la partidul de pe listele caruia au intrat in parlament, cu un obiectiv declarat, la alte partide.
    Faptul ca Dragnia nu mai conduce partidul, dar ei isi continua drumul demonstreaza si premeditarea in a distruge.”Hidosenia” lui Dragnia era doar un pretext, iar planul era altul.
    Sa nu uitam, astia au intrat in parlament prin vot pentru a pune in practica programul de guvernare cu care au castigat in 2016, dar de frica viitorului nesigur unii cred ca se sucesc si se alatura „pacalitorului” salvator.
    Guvernul cade, iar Romania ramane in deriva cateva luni pana apare salvatorul „pacala”, adica „pacalitorul”.
    Deci NU va fi premier tipul cu ciucurei, romburi pe tricou si balalaica asa cum cred liberalii cu entuziasm, el doar va fi unul din pacaliti.Se va forma de fapt un fel de USL 1.x reloaded, care va conduce/restaura pana la iarna, iar partidul istoric va incasa lovituri de imagine, neavand premier.
    Pacala acceptat fiind ca premier, impotriva propriei vointe a viitorului fost, organizeaza alegerile prezidentiale la fel, dupa care formeaza o alianta, un fel de USL 2.x sa-i zicem, cu un partid membru in macroniada plus umdr (sa nu cumva sa dispara din peisaj).Presedintele va fi ales tot de „diaspora suplimentara” bineinteles, pentru ca majoritatea va fi distrusa in parlament si nicio lege nu va mai fi eliberata in domeniu.
    Alianta va avea probabil ca obiectiv, pentru 2020, reparatia statului de drept, eradicarea „ciumei rosii” pana la disparitie si lupta cu „coruptii” din viitorul fost partid isteoric, care probabil va fi dizolvat si el pana la finalul lui 2020.Nici marinarul suprem nu va scapa de ofensiva, desi pacalit fiind isi inchipuie acum ca da.
    Rezultatul va fi o clasa politica noua si tanara cu partide noi europene anti-Trump (nu antiamericane bineinteles si nici pro-rusnace) precum si independenta energetica totala fata de SUA.
    Bineinteles pesedistii pacaliti sa plece, pentru ca presa le spune non-stop ca se vor regenera in opozitie cam de cateva saptamani minut de minut, vor constata la anul ca practic propriul electorat le va spune la revedere la urne, pentru ca lasitatea nu poate fi trecuta cu vederea de prea multe ori.Adicatelea ulciorul din 2016 nu merge la apa de mai multe ori.Si nu se iarta nici autoflagelarea prin demolarea propriilor guverne cand ai 70% in parlament.De ce ai vota pe cineva care isi da jos guvernele ca sa lase pe altii in loc.Pai nu e mai simplu sa-i votezi direct pe ailalti.
    Cine intra acum in opozitie, in opozitie va ramane (a ramane e un cuvant optimist, a se destructura e mai potrivit).

    Motivatiile reaparitiei pacalicilor pe scena politica vor fi (apar diverse documente ciudatele de la femeiuri si comisii):
    -sistemul de pensii aflat in pericol fictiv, pai piramidele din ce sa creasca
    -destabilizarea fictionala a bugetului prin cresterea salariilor si pensiilor la nivele astronomice de cateva sute de euro
    -destabilizarea bugetului datorita programului „prima casa”, se va recomanda inlocuirea cu programul „primul cort” sa nu cumva sa reapara si constructiile in PIB
    -destabilizarea bugetului prin taxarea bancilor si multinationalelor corporatiste, partidele de stanga nu au voie sa-i taxeze pe aia cu bani ca strica rostul, mai ales ca-n octombrie cica e Brexit iar si nu se stie ce si cum
    -cresterea necontrolata a salariului minim si reintoarcerea acestuia la suma corecta bocciana de 500 de lei
    -stoparea pericolului ca bancile sa fie controlate la punga sau Roborul sa fie sub vreun control
    -pericolul cresterii economice necontrolate, peste Germania, pentru nu ai cum sa cresti peste astia
    -pericolul exploatarii corespunzatoare a resurselor on-sure si off-sure in folosul bugetului propriu
    -pericolul inzestrarii armatei in contextul destatalizarii Ucrainei, facem armata europeana nenica ce NATO, americanii nu mai sunt ce erau
    -pericolul stoparii taierii padurilor, asta fiind foarte grav, risca vestul sa raman fara combustibil eco la iarna si fara lemn pentru sicriele necesare eutanasierii tinerilor doritori din tarile de jos
    -riscul democratizarii Romaniei la 30 de ani de la Revolutie
    -riscul primariilor de a ramane fara bani pentru concerte si bicle eco gratis pe timpul verii
    -etc.

    Daca pesedeul pune umarul direct sau indirect, mascat sau nemascat, sa-si dea jos si acest guvern nu pot sa fac decat o urare simpla, destructurare usoara.
    Cetateanul de rand nu are niciun profit din caderea guvernului, pe baza unui vot cel putin suspect, nu poti sa renunti la putere, decat daca ai fost complice.
    Practic din 2012 pana in 2020 se vor fi destructurat 3 partide maricele.Sa vezi trai pe vatrai cu zeci de partide tinere de 5%.Ce minunatii de guverne vom avea din 2020 .Partidele mari sunt un pericol real pentru UE, nu-i asa..

    Sa mai zica cineva ca Miorita nu este o imagine fidela si a politicii romanesti .Ce faci cand esti tradat pai intorci si celalalt obraz si pasti linistit pana la momentul „sacrificiului”.

  6. Mihai Caraman: Un Atlet al Intelligence-ului Romanesc
    Inteligenta romaneasca a cunoscut destule momente astrale, apoteotice, prin care a stat alaturi de zei (lat apotheosis, punerea în rândul zeilor). Ea a stat in doua randuri in capul mesei ligii natiunilor, fiind prima intre egale. A fost plimbata cu caleasca regala britanica, stand alaturi de regina imperiului. A patruns in secretele aliantei nord-atlantice, cutremurand-o politic si militar. A facut o revolutie care parea imposibila. A intrat in cluburile selecte ale vremii, fortandu-si destinul si adjudecandu-si norocul. Exemplele pot continua, din istoria mai mult sau mai putin indepartata si, in mod cert, din cea viitoare. Romania se afla situata deasupra unor vortexuri geomagnetice, care ii dau putere si o protejeaza. Noul centru civic bucurestean (City of Bucharest) a fost construit, ca si noul City londonez, dupa un plan municipal esoteric, in care fiecare cladire, incepand cu casa poporului, tine seama de reteaua magnetica a pamantului in punctul respectiv si de cele mai bune posibilitati de utilizare a energiilor telurice si cosmice (harta celesta de deasupra toposului romanesc este o reflectare corespunzatoare a hartii geomagnetice romanesti). L-am privit cu atentie pe generalul Mihai Caraman. La 90 de ani, este acelasi atlet al inteligentei romaneseti si degaja aceeasi forta de luciditate si adanc patrunzatoare. Este o legenda vie si inspiratoare pentru multi romani. La multi, multi ani, Distinse Domnule General Mihai Caraman! Sunteti adaugat cu prisosinta si recunostinta poporului crestin roman.

  7. Domnule prim ministru, tatal meu ca sef in Securitate a avut mai multe succese decat Caraman si nu a fost prins nici de CIA si nici de sarbi sau de unguri .
    Cea mai puternica retea de spioni a fost condusa de tatal meu prin care nici nu se deranja sa paraseasca Romania si sa se riste prin occident: controla tot spionajul yugoslav care aveau si ei mai multe retele de spioni in CIA si in NATO prin care stia toate operatiunile CIA din Romania sau din URSS….si a reusit sa-si plaseze agentii pana si in guvernul lui Tito de i-a facut varza pe sarbi….
    Reteaua lui Caraman a fost un esec pentru ca a ajuns vedeta de televiziune si au fugit cu coada intre picioare.
    Retelele tatalui meu au fost un succes 100% pentru ca CIA nici astazi nu a reusit sa le deconspire si nici sovieticii de se agata un consilier sovietic de fisierul lui….

Lasă un răspuns