Despre Titulescu si despre dreptul international

Vineri, am tinut o prelegere la Craiova despre Titulescu si despre criza dreptului international. Am incercat sa evidentiez felul in care oamenii politici, in perioada interbelica, au stiut sa apere cuceririle din tratatele de pace si sa lupte impotriva revizionismului. Am aratat, intre altele, preluand ideile lui Titulescu, legatura stransa dintre o buna politica interna si o buna politica externa. Din pacate, insuccesul nostru la ONU se datoreaza faptului ca actualii lideri ai Romaniei nu au inteles acest lucru.

In plus, Romania incepe sa aiba un mediu regional complicat – relatia cu Ungaria este tensionata, Ucraina se teme pentru frontierele sale, Republica Moldova este in pragul exploziei, Marea Neagra nu mai este „cel mai bun prieten al Romaniei”…

In aceste conditii, fara o buna pregatire, Congresul PSD, din 29 iunie, fara o buna pregatire, risca sa sparga in bucati partidul si sa duca la o criza guvernamentala.

13 gânduri despre “Despre Titulescu si despre dreptul international

  1. Ce putea face Titulescu in fata lui Hitler ?
    Hitler convoaca , in secret absolut , in 1937 , 400 de responsabili ai presei germane carora le cere sa pregateasca opinia publica germana pentru razboi .
    Hitler acorda interviuri presei franceze , britanice si americane in care spune ” sunt insultat cand se repeta ca vreau razboiul . Cum sa vreau razboi , cand razboiul va aduce suferinta poporului german ? Eu nu cunosc prea bine razboiul ? Un sef de stat nu vrea binele poporului sau ? Cum sa vreau atunci razboiul ? Eu sunt un prieten al Frantei , Germania recunoaste frontierele orientale ale Frantei pe care nu le pune in discutie , germanii viziteaza Parisul , la randul lor francezii vin la festivalul de muzica de la Bayreuth ”
    In 1938 Hitler declara , in cerc restrans , dupa ocuparea zonei sudete : ” domnilor , am ocupat in cateva luni un teritoriu de peste 100000 de km2 ( cu Austria ) doar prin forta cuvintelor , fara sa tragem un foc de arma . Astazi , cand am vizitat fortificatiile cehe castigate de noi , cand am vazut aceste lucrari ale cehilor , de nepatruns prin forta de armata germana , si pe care noi le avem astazi doar prin cuvinte , mi-am dat seama cat de mare este succesul nostru ”
    1940 , august , Germania anexeaza Alsacia si departamentul Mosela din Lorena , Alsacia este atasata landului Baden . Purificare etnica prin expulzarea in 24 de ore a 45000 de etnici francezi din Alsacia si a 100000 de etnici francezi din Mosela .
    Hitler in persoana viziteaza Strasbourgul si , de Craciun 1940 , micul orasel anonim Sarrebourg din Mosela .
    Delirul nazist si al aliatilor lor ajunge pana acolo incat Mussolini cere teritoriul francez pana la Rhone ( adica Avignon , Marsilia , Toulon , Aix en Provence ! ) iar ungurii mediteaza la expulzarea populatiei romanesti din Ardealul de Nord in … sudul si centrul Frantei , in zone putin populate !
    Dar in fata lui Stalin , ce putea face Titulescu ?
    Instructiunile lui Stalin privind Romania in 1939 : ” Armata Rosie va ataca Romania in momentul unor mari operatii militare pe frontul de Vest , cand atentia Frantei si a Marii Britanii va fi absorbita de luptele in curs .”
    Delegatul lui Stalin pentru cele 3 armate ruse care vor invada Romania , Jukov , cere 48 de ore suplimentare inainte de lansarea ultimatumului din 26 iunie 1940 .
    PS – in cu totul alta ordine de idei – Corina Cretu a aprobat ieri Romaniei 110 milioane de euro pentru lucrari de canalizare in 13 comune de langa Campia Turzii .
    Habar nu am daca marile proiecte de investitii din infrastructura – Podul Braila este cel mai avansat ca documentatie de finantare – au plecat odata la Corina Cretu sau nu .

  2. Criza dreptului international este unilaterala. Exista o singura sursa de criza, cei care nu respecta nicio regula si incearca, prin amenintari, santaj si forta sa-si extinda jurisdictia asupra altor state. Suport al acestei crize si liant al mijloacelor ilegale de fortare a unei vointe unilaterale ca lege internationala par sa fie dolarul si canalele financiare americane. Ele dateaza din vremea fostului presedinte al SUA Richard Nixon, care le-a instaurat abuziv dominatia, intr-un moment cand Lumea era slabita prin dezbinare. Multilateralismul global respecta strict dreptul international si militeaza ferm pentru domnia acestuia. Cu certitudine, multilateralismul global va afla, in cele din urma, caile si mijloacele de a face ca legea internationala sa fie respectata in totalitate si de catre toti. Mai ales daca este vorba despre un „inamic al Lumii”.

    Privind la CEX-ul de vineri, cu o surprinzatoare demisie si alte distantari artificiale, pericolele la adresa unitatii organizatorice, care ar putea sa planeze asupra Congresului PSD din 29 iunie, mi se par reale. Cred ca sefa guvernului si interimara partidului a ales bine prioritatea Congresului pentru iesirea din interimat si alegerea noii conduceri. Legitimitatea izvoraste din vot, iar in situatii de criza e nevoie de legitimitate si de autoritatea pe care aceasta o confera. O astfel de autoritate democratica nu are nimic de-a face cu autoritarismul, pe care unii pretendenti il pot flutura pe nedrept din buze sau mumura pe la spate. Desigur, orice poate fi criticat, aprobat sau respins, dar nu intotdeauna si in mod justificat. Uneori, in situatii complicate, cruciale, liderul poate cere vot de confirmare. Cu atat mai mult intr-o situatie de interimat. Viorica Dancila are prima sansa la functia de presedinte al PSD. Oare PSD si-o va face cu mana lui, de fapt cu mainile catorva lideri/ministri ale caror pretentii s-ar putea sa fie mai mari decat ar fi indreptatiti, ori cu mainile unor terti, din afara? PSD a facut extraordinar de mult bine, dar in politica recunostinta nu este o regula.

  3. https://www.stiripesurse.ro/ion-cristoiu-guvernul-este-deja-picat-viorica-dancila-sa-cheme-preo-ii-sa-exorcizeze-psd-de-prostie-i-securism_1357647.html

    „Congresul PSD organizat pe 29 iunie demonstrează că partidul încă mai respiră și ar putea să se deconecteze de la aparatele serviciilor dacă psd-iștii găsesc un candidat credibil. Este unul care se îmbracă în stil casual și, de vreo câteva zile, s-a apucat să urce pe dealurile verzi ale patriei ca ultimul samaritean.”

  4. @nastase. Nu am mai postat de ceva vreme la situl dv. Revin cu o postare din 2010, de pe vechiul blog, care observ, este extrem de actuala….citez din ce am scris atunci..
    ..motivele prabusirii PSD. Sa le spun eu cu glas tare?
    1. Perceptia oamenilor obisnuiti este ca PSD constituie inca un partid fost comunist, corupt.
    2. Lipsa comunicarii intre alesii PSD si membrii de partid.
    3. Incapacitatea liderilor de la orice nivel de a induce un spirit reformator in partid.
    In final, as adauga, ceea ce spunea dl. Presedinte I.I.citez din memorie „atunci cand esti in opozitie, ai ocazia sa scapi de elementele negative, din partid”. Am incheiat citatul.

    • PSD e perceput drept comunist doar de cei care habar n-au ce e comunismul, și sunt mulți cei care habar n-au.
      Comunismul se definește prin proprietatea comună, nu privată. Partidul Comunist nu admite firme private, activități private, toate trebuie să fie de stat.
      În comunism există un singur partid, deci nu ai din ce să alegi.
      În comunism există cenzură.
      În comunism, cine mișcă în front e băgat la închisoare sub alte pretexte, unul dintre ele fiind „atentat la siguranța națională”.
      Din expozeul dv rezultă că nici dv nu știți ce e comunismul și un partid comunist.
      În privința reformării, aud placa asta de 29 de ani. Toate partidele se reformează din mers, vrând-nevrând, pentru că efectivul se împrospătează. Cei în vârstă nu mai pot să activeze și lasă locul celor tineri, dar într-un partid trebuie să fie și tineri, și vârstnici. Fiecare aduce câte ceva. PSD de azi nu are aceiași lideri și aceiași membri activi pe care-i avea acum 10-15 ani, așa cum nu are PNL, pentru simplul motiv că nu se poate.
      Credeți că cei din USR, admițând că el va dăinui, ceea ce nu cred, nu vor îmbătrâni? Credeți că la 50 de ani ei vor vrea să plece din partid pentru ca partidul să fie format numai din oameni între 18 și 40 de ani? Nu vor pleca și nici nu trebuie să plece.
      Urmăresc mai multe surse media străine și văd că politicienii europeni și americani sunt cu preponderență între 60 și 90 de ani. Sunt și din cei între 30 și 60, dar aceștia nu au funcții mari și demnități în stat, pentru că experiența bate orice diplomă.
      Uitați-vă înapoi la viața dv! cum erați la 18 ani și cum sunteți acum? Erați mai deștept, mai instruit și mai experimentat la 18?

  5. Designul PRO RO se contureaza: Fuziunea doctrinara intre social-democratie si liberalism, care il plaseaza la centru, va atrage voturi din stanga si dreapta esichierului. Alilierea la un “USL” european

    PRO Romania, un partid mic si nou, dar cred ca de mare viitor, care il are ca lider pe fostul social-democrat si uselist Victor Ponta, si-a conturat destul de pronuntat designul politic, cu prilejul sedintei de duminica a Delegatiei Permanente a formatiunii. Hartia de turnesol care a aratat culoarea politica a PRO RO a fost anuntul facut de Ponta privind afilierea europeana a partidului. In mod surprinzator pentru unele asteptari, PRO RO s-a distantat de grupul european al partidelor suveraniste, din noua compozitie a Parlamentului European. De cea a grupului de partide extremiste a fost subinteleasa, ea a fost explicita inca de la infiintarea PRO RO, in urma cu ceva timp (20 februarie 2018). In autodefinirea cu prilejul fondarii, PRO RO era prezentat ca “partid progresist și social-liberal”. La acel moment, criticii din PSD ii reprosau lui Victor Ponta ca a renuntat la termenul de “social”, care pentru adversarii de dreapta era un simbol al gloatei lenese si parazite, traitoare pe seama ajutoarelor sociale de la stat, pentru cel de “progresist”, un termen si mai patat, in contextual migratiilor ilegale, cautatoare de trai pe munca altora. Adoptarea celei de-a doua dimensiuni doctrinare, de “social-liberal”, era oarecum de inteles, avand in vedere experienta productiva a fostei aliante Uniunea Social-Liberala (USL), dintre PSD si PNL. Duminica, Ponta a facut cunoscuta o alta forma de exprimare duala. Nu prin aliere cu un partid intern de dreapta. De altfel, PRO RO a si comunicat public ca nu va face aliante electorale, urmarind sa-si verifice atractivitatea politica exclusive prin forte proprii, sa obtina un scor care sa-i masoare corect potentialul. PRO RO a ales sa-si exprime dualismul doctrinar prin afiliere europeana, la un “USL” european, respectiv la Partidul Democrat European, “un partid un pic mai mic, dar care are convingeri proeuropene – social-democrate şi liberale”, dupa cum l-a prezentat Ponta. “Nu putem să mergem nici la PPE, nici la suveranişti, nici la extremişti.” De “marţi devenim oficial membri (…) ai Partidului Democrat European” (PDE), a precizat Victor Ponta. Fuziunea doctrinara intre social-democratie si liberalism si afilierea europeana la PDE plaseaza PRO RO la centru, pozitie din care va atrage voturi din stanga si dreapta esichierului. Un revers posibil ar fi ca cine alearga dupa doi iepuri va prinde unul doar daca este schiop. Ori se va rasturna daca va incerca sa mearga in doua barci. Ponta a mai facut alte doua anunturi, semnificative pentru desprinderea critica de PSD si probarea puterii reale a partidului sau. PRO RO va vota motiunea de cenzura in aceasta sesiune, dar nu o va semna. Partidul va avea candidat propriu la alegerile prezidentiale, pe care il va desemna in septembrie.

  6. Recunoasteti specimenul?

    „Este o lovitură de stat dată de Plahotniuc! Nu e glumă ce vă spun, într-un stat european asociat al Uniunii Europene se produce sub ochii blânzi şi umezi ai UE o lovitură de stat.

    Astăzi, lovitura de stat evoluează şi Curtea Constituţională controlată de acelaşi mafiot Plahotniuc îl suspendă pe Dodon şi îl pune pe premierul Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar.
    ….
    Plahotniuc este un tip care şantează lume. Îl şantajează şi pe preşedintele Dodon, preşedinte care a avut cu el nişte discuţii, se pare dacă sunt adevăratele întregistrările, despre bani. Dar asta nu are nimic comun cu alegerile.

    • @johnnybgoode19: ”Plahotniuc este un tip care şantează lume. Îl şantajează şi pe preşedintele Dodon,”
      =====================
      Este o falsă dilemă lupta dintre oligarhul Plahotniuc și. guvernul legal, dar non legitim, atâta timp cât toate pârghiile importante ale puterii trec în mâna socialiștilor-rusofili. Sigur, Maia Sandu este prim-ministru, dar este o marionetă fără putere.
      Iar Dodon și-a exprimat permanent poziția anti-românească, mergând până acolo încât să amenințe orice manifestare unionistă, ba chiar să facă referiri la ”Moldova Mare” cu granița pe Carpați.
      Iar ACUM , formațiunea din care face Maia Sandu este o formațiune statalistă și anti-unionistă, acesta fiind numitorul comun, liantul temporar dintre cele două grupuri..

      Ori, în Basarabia, în toți anii de la declararea independenței, a fost o luptă permanentă pentru subordonarea acestui petec de pământ forțelor pro-ruse și anti-românești și împiedicarea cu orice preț a realipirii Basarabiei la România.
      Exact asta se întâmplă și acum, prin întărirea poziției Rusiei în Basarabia.

      Se vorbește cu seninătate despre înlăturare lui Plahotniuc, iar ”apoi, vom vedea ce facem cu Dodon”. Este același Dodon care în ultimile săptămâni a bătut drumul Moscovei de câteva ori pentru a pune la cale formula ”soft” de întărire a prezenței ruse la Prut.

      Mai multe pe tema crizelor recente din Transilvania și Basarabia pot fi cititte în articolul: ”România inertă” (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/romania-inerta/)

      • Afirmația îi aparține lui Băsescu.
        Eu consider corect demersul dlui Filip si totodată apreciez ca fiind intemeiate criticile si solicitarile lansate catre oficialii UE.

  7. Ministrul Cuc este urat de Sistem pentru ca are carisma , are o exprimare clara si este eficace , atrage ochiul publicului – este in consecinta linsat cum poate Securitatea sa o faca , pentru vina de se numi Cuc ( ” cu – cu ” , ” zboara cucul ” samd ) .
    Securitatea nu-i iarta ministrului Transporturilor , Cuc , indrazneala de a fi lansat licitatii de 4 miliarde de euro in 2017 si ca in plus a aratat ca Regele e gol .
    La Antena 3 , acum o luna , Cuc a spus ca in primele sase luni ale mandatului domnului Ciolos nu s-a semnat nici un document privind infrastructura , nici la CNAIR , nici la Transporturi .
    Avem , datorita guvernelor din 2017 , constructor desemnat pentru inceputul autostrazii Sibiu – Pitesti si nu suntem departe de numirea unui constructor pe ultima ei portiune ( cei 30 de km pana la Curtea de Arges de la Pitesti ) .
    Domnul Ciolos vroia ” licitatie pentru un nou studiu de fezabilitate ” pentru intreaga Sibiu – Pitesti .
    Datorita lui Cuc , vom avea lucrari in toamna pe prima portiune si constructor pe ultima – cum sa ierte Sistemul un asemenea afront ?
    Tot domnul Ciolos preconiza ” un studiu de fezabilitate ” pentru ” autostrada Craiova – Pitesti ” – in cel mai fericit caz , lucrari in 2025 – PSD a indraznit sa spuna ” nu , avem deja un studiu de fezabilitate pentru un drum expres , il folosim si lansam licitatia pentru construire ” – Sistemul a blocat proiectul pentru jumatatea Slatina – Pitesti dar i-a scapat Craiova – Slatina unde se lucreaza deja – cum sa ierte Sistemul aceasta victorie pentru binele comun ?
    In noul sau mandat Cuc a semnat in aprilie trei mari contracte – doua portiuni din autostrada de centura Sud si Sibiu – Boita – deci eficacitate nemaiintalnita inainte de cei care nu vor dezvoltarea Romaniei .
    De aceea baiatul este in vizor si se vrea destituirea lui rapida – il va apara Dancila ?

  8. Dle prim ministru, imi pare tare rau de Romania, nu trebuia sa se ajunga aici! Se vor intoarce in momrmant inaintasii nostrii!

  9. Am citit că Ministerul de Externe ar fi răspuns dur ungurilor pentru măgăria cu „ruperea Transilvaniei”. Nu am aceeași impresie!
    O punere corectă la punct ar fi dacă s-ar publica Legile promulgate de Budapesta, mai ales după Unirea Principatelor, ce urmăreau maghiarizarea forțată! Se va evidenția astfel că și în asemenea condiții n-au reușit să devină majoritari nici măcar la Budapesta, care, la recensământul din 1900 avea peste 50% din populație șwabi!!!
    Pe de altă parte, cum se face că la vremea răscoalei de la Bobâlna secuii erau etnie distinctă de unguri și germani, iar azi sunt declarați unguri?

Lasă un răspuns