Despre Referendum. De fapt, despre revizuirea Constitutiei

Constituția noastră face o diferență clară între referendumul consultativ și referendumul pentru revizuirea Constituției.

În cazul nostru, Președintele României – care, de fapt, nu are drept de inițiativă în ceea ce privește revizuirea Constituției (art. 150 din Constitutie prevede:”Revizuirea Constitutiei poate fi initiată de Presdintele României LA PROPUNEREA GUVERNULUI…”) – încearcă să folosească referendumul consultativ pentru a determina un referendum de revizuire, punând presiune pe Parlament pentru a elabora o lege de revizuire care să fie supusă la vot odată cu alegerile prezidențiale. Asta e o smecherie balcanică. Si o cheltuială inutilă – două referndumuri pentru aceeasi finalitate.

Constituția revizuită în 2003 era o constituție pre-aderare. În 2014, o comisie specială din Parlament a pregătit o revizuire amplă pentru o Constituție post-aderare. Pentru rațiuni politice (detaliile le pot oferi Victor Ponta si Crin Antonescu), legea respectivă de revizuire nu a fost supusă aprobării prin referendum. Din acest motiv, există în continuare neclarități, spre exemplu, pentru relația Președinte-Premier în regimul nostru semi-prezidențial. 

Dacă se doreste un referendum de  revizuire a Constituției, pentru intărirea institutiilor statului de drept si nu pentru aspecte ce tin de politica penală si care pot fi rezolvate in fiecare perioadă prin reglementări infra-constitutionale, ar fi nevoie de o abordare  mai amplă care să cuprindă, spre exemplu, și reducerea mandatului președintelui de la 5 la 4 ani. Ar fi nevoie de  crearea unei comisii speciale în Parlament care să elaboreze un proiect de lege de revizuire, folosind textele si experiența câștigate în dezbaterile din 2014, precum si observatiile CCR si ale Comisiei de la Venetia.

Trebuie să tragem insă si unele concluzii din ce s-a întâmplat la recentele alegeri europarlamentare. A fost jenantă situația în care s-au găsit numeroșii români din străinătate care nu au putut vota. Necesitatea unei reglementări rapide privind votul prin corespondență este evidentă. 

Pe de altă parte, faptul că un alegător a trebuit să petreacă în secția de vot 6 minute în loc de 2 minute se datorează deciziei, cu obiective politice, adoptată de Președintele României care a suprapus votului un referendum ce nu avea niciun fel de legătura cu alegerile europarlamentare din 26 mai. Dacă nu ar fi existat acest referendum, ar fi putut să voteze de trei ori mai mulți români din afara granițelor.

Ce concluzie tragem? Desigur, necesitatea elaborării unei legi pentru votul prin corespondenta dar nu trebuie să mai acceptăm  nici jocuri politice pe seama timpului si nervilor celor din diasporă. Ar trebui ca alegerile viitoare (prezidentiale, locale, parlamentare) să se desfășoare independent și nu  in acelasi timp cu diverse referendumuri ce au finalități politice partizane. O ordonantă de urgentă ar putea să clarifice acest aspect. Și recomandările Comisiei de la Veneția sunt în același sens. Intr-adevăr, decizia CCR nu interzice ca ele să aibă loc in acelasi timp dar Guvernul poate să decidă asupra oportunitătii ca ele să nu se mai suprapună. Si o astfel de hotărâre nu ar fi neconstitutională.

38 de gânduri despre “Despre Referendum. De fapt, despre revizuirea Constitutiei

  1. Refondarea a inceput / Primul pas: Schimbarea de abordare, potrivit principiului de a utiliza orice resurse interne si externe care pot ajuta Romania sa inainteze

    Recomandarile initiatorilor Grupului de Sprijin, pe care l-as denumi si Grupul de Refondare, par sa fi fost extrem de inspirate in privinta schimbarii de abordare. Izvorul lor se afla, indiscutabil, intr-un exercitiu liderologic de exceptie, cu un probatoriu indelungat, in mediile intern si extern.

    Noua abordare, care ar putea fi statuata ca un emblematic principiu refondator, postuleaza in mod axiomatic necesitatea de a folosi orice resurse interne si externe care pot ajuta Romania sa inainteze. Desi au fost unele critici, primele rezultate au devenit perceptibile.

    La prima intalnire pe care premierul Dancila a avut-o la Bruxelles cu Junckers si Timmermans, cei doi lideri europeni au salutat sprijinul Guvernului Romaniei pentru proiectul european. Este o nota noua, care desi reala si meritata, cu siguranta nu ar fi fost data de cei doi daca nu ar fi fost schimbarea de abordare a premierului social-democrat.

    Abandonarea, ca si cand nu ar fi existat, a preocuparilor de modificare a legilor penale, despre care s-a spus ca i-ar fi servit lui Liviu Dragnea sa-l “scape” de justitie, a mai adus si o alta nuanta privind perspectiva, mai apropiata si mai certa ca niciodata, referitoare la ridicarea Mecanismului de Control si Verificare pe Justitie. Pe acest cadru nou, premierul si-a facut cunoscuta intentia de a relua discutiile, punctual, cu Bruxellesul pe tema MCV.

    Schimbarea de abordare a fost deschizatoare si in privinta reluarii relatiilor dintre PSD si PES, dupa ce acesta din urma le-a inghetat la inceputul lunii aprilie. Liderul PES, Serghei Stanisev, a declarat marti ca este multumit de PSD si de leadershipul interimar al Vioricai Dancila, motive pentru care dialogul a fost restabilit si despre care s-a pronuntat satisfacut. Efectele evidente ale schimbarii de abordare sunt scoaterea din izolarea europeana a Romaniei. Fara indoiala ca aceste efecte benefice sunt deja si in folosirea resurselor politice interne in avantajul inaintarii Romaniei. Probabil ca ele urmeaza sa fie mai vizibile, in special la apropiata motiune de cenzura.

    • PS/NB: Schimbarea de abordare nu e reinregimentarea in anacronica organizatie partidist-transnationala sau „familie de partide”, ci arta de a te folosi de toti si de toate pentru a merge inainte. De ce sa te poticnesti de o piatra, cand oricum valul istoriei o va disloca si o va duce la fund? E o intrebare retorica, dar nu e mai bine sa pasesti pe ea, pentru a nu te scufunda si a-ti vedea de drum? Raspunsul e unul, cu siguranta criticii nu au altul diferit.

  2. Deci problema e ca s-a organizat referendum concomitent cu alegerile europarlamentare… nu ca statul roman ar trebui sa fie capabil sa organizeze asa ceva si nu a facut-o? Daca referendumul era in alta zi, ati fi zis ca de ce nu se face concomitent, ca se cheltuie bani aiurea… Sa nu mai facem referendumuri mai bine.

    Zici ca a fost Campionatul Mondial de fotbal, asa de greu era de organizat. Argumentul este cam tendentios.

    • La aceste alegeri a fost dublat numărul de secţii de votare în străinătate, dar din diferite motive, la unele votanţii s-au înghesuit ca oile la strungă, iar la altele era pustiu ! Unii zic că a fost o manevră tâmpită a unora pentru discreditarea Guvernului PSD – ALDE şi de a justifica într-un fel numărul extrem de mic a celor din străinătate ( terminaţi cu „diaspora” !)interesaţi de astfel de astfel de scrutinuri !
      P.S. De altfel se pare că au fost filmate şi cozi ( inclusiv de topor !) care nu aveau nici o tangenţă cu subiectul, dardacă SRI doarme pe el, de ce n-ar face-o şi SIE ?!

  3. Eu cred că interzicerea amnistierii și grațierii condamnaților pentru corupție e încălcarea unui drept civil, oricât de înverșunat ai fi împotriva condamnaților pentru corupție sau pentru infracțiuni asimilate celor de corupție, și deci de neintrodus într-o constituție democratică, a unui stat care are pretenția că respectă drepturile cetățenilor.
    Apoi, între condamnații pentru corupție pot exista oameni (pentru că tot oameni sunt și ei) bolnavi în ultimă fază, care pot fi grațiați de președinte individual, pentru a-și trăi ultimele luni acasă.
    De ce Ioh nu i-a spus Papei pe când se gudura pe lângă el că nu a grațiat pe nimeni în patru ani și jumătate? Mă întreb ce i-ar fi zis Papa când ar fi auzit.
    Obama a grațiat ucigași de oameni, și apoi a luat masa cu ei.
    Mai cred că, dacă se reușește interzicerea ordonanțelor pe Justiție, prima care va suferi de pe urma acestei interdicții va fi chiar Opoziția când va prelua guvernarea, pentru că ea se va găsi în situații de urgență care vor trebui să fie deblocate, și nu va putea.

  4. Sper ca, după elaborarea proiectului de modificare, să existe un supervizor în ceea ce privește drepturile cetățenești și principiile unei constituții democratice europene, care să corecteze eventualele încălcări.

    • Mda ! Se pare că va fi clarvăzătorul Augustin Zegrean, celebrul jurist al BJATM Bistriţa !
      Halal ! Dar dacă unul ca Klaun Iohanus poate fi preşedintele românilor, de ce n-ar fi şi ăsta pe undeva pe aproape, adică tot o nulitate ! Vina nu-i a lor, ci a nostră , cei care-i suportăm cu riscul de a deveni sclavi în propria ţară !

  5. Sa traiasca ! – Ieri a fost lansat un nou program de mare infrastructura , autostrada de Centura Nord , 500 milioane de euro si 50 de kilometri de autostrada cu lucrari de arta complexe si noduri care vor trebui sa lege intre ele cele doua autostrazi si cele cinci drumuri nationale care pleaca din Nordul si Estul Capitalei .
    Teren de expropriat foarte scump , multe imobile deja construite care vor trebui expropriate si daramate , lacurile din nordul Capitalei – proiectul este oneros dar investitia va aduce mult mai mult mai tarziu pentru ca se adreseaza zonei celei mai bogate din Romania , crescandu-i atractivitatea .
    In sfarsit un proiect care va place poate si Securitatii noastre cea de toate zilele ( Baneasa e aproape , ofiterii Facebook – Soros de 30 de ani de astazi au domiciliul in rezidente din Codrii Vlasiei ) si care nu va fi tentata de sicanele si sabotajele machiate in contestatii si decizii de Justitie care nenorocesc cea mai mare parte a marilor proiecte lansate in 2017 .

  6. Mi se pare nu doar jenant, dar şi mizerabil ca la serbările D.D. să nu fie invitată Rusia !
    Cineva spunea că Istoria este cea mai mare minciună pe care n-o contestă nimeni !
    Şi ăştia au dovedit-o şi de această dată !
    Urât !

  7. Adrian B. spune:
    IUNIE 5, 2019 LA 6:15 PM
    Cred ca din colegii dumneavoastra de liceu ar fi rezultat cel putin 2 guverne mai bune decat tot ceea ce a avut Romania in ultimii 14 ani .

    Eu cred că şi de pe acest blog s-ar putea iînfiripa un guvern ! E drept că nu atât de dodoloţ ca număr, dar mult mai profesionist alcătuit !
    Deocamdată nu dau nume !
    Să rămână la fel de seecret ca şi candidatul la preşedinţie al PSD !
    Care s-ar putea să fie…..
    Ce ziceţi ?! 😉

  8. Dacă asta nu e fraudă, atunci nici Băsescu nu e turnător!

    Frauda e un substantiv potrivit pentru a descrie alegerile din 26 mai de la europarlamentare, cel putin pentru judetul Cluj, scrie Liviu Alexa în ziardecluj.ro. USR-ul a fost urcat pe val, iar valuri din astea am mai vazut noi create cand cu Iohannis. E clar ca Sistemul, ca e SRI, ca e mix de servicii sau securisti sau americani, are o capacitate aparte de a mobiliza forte extraterestre in ziua votului, atunci cand interesele o cer. Pagina lui Iohannis a urcat de la 0 spre stratosfera „din intamplare”. La votul lui Iohannis, sute de mii de romani au votat pe liste speciale.

    Trecand peste numarul imens de voturi date pe liste speciale din MUNICIPIUL Cluj-Napoca, pentru care mai poti gasi explicatii diverse – ca e centru universitar si nu au toti buletin de Cluj, ca sunt multi turisti, etc, am fost curiosi sa vedem ce s-a intamplat „la tara”, adica in comunele din judetul Cluj si in orasele mai mici din zona. Soc si groaza, analizand rezultatele de la vot pe siteul Biroului Electoral Central, am descoperit ca duminica, 26 mai 2019, pe circa 32 637 romani i-a apucat turismul rural, ajungand sa voteze pana si in ultimele catune din judet. Doamne, cata implicare civica!

    https://www.ziardecluj.ro/pe-26-mai-comunele-si-orasele-mici-din-judetul-cluj-au-rasarit-mod-ciudat-32637-de-voturi-pe-liste-speciale-cu-o-distributie-ce-miroase-sistem-daca-asta-nu-e-frauda-atunci-nici-basescu-nu-e-turnator
    P.S.Se zice (Mark Twain, parcă ) că dacă prin vot popoarele ar putea să-şi decidă liniştea şi bunăstarea, acesta ar dispărea ! la fel cum ne-au dispărut, nouă românilor cele două ! Chiar şi ouă … , că prea ne lăsăm călcaţi în picioare ! :mrgreen:
    P.S. La un centru de vptare s-au prezentat vreo 30 de cetăţeni pe listele suplimentare care spuneau că sunt participanţi la o nuntă, afirmaţie care s-a dovedit a fi o minciună !

  9. Vad ca nimeni de pe blog nu explica ce inseamna „refondarea PSD”. Doar fragm. politic sugereaza ceva, dar totul este vag… Este la fel cu „reforma”, pe care toata lumea o are in gura, dar ce inseamna concret, nu se stie! Folosirea de astfel de cuvinte-enigma inseamna, exprimat cu alt sablon verbal, „lipsa de comunicare”.
    In disperare de cauza, am apelat la dexonline pentru a vedea ce inseamna „refondare”. Incercati si Dvs! Veti primi raspunsul: „Cuvantul cautat de dvs. NU EXISTA in dictionar”!!!

  10. Propunere. Domnule Nastase, Partidul Social Democrat a pierdut in aceste alegerei Europarlamentare datorita unei smecherii „balcanice ” , cum spuneti si dumneavoastra. Acest partid se poate relansa si de la putere dar mult mai usor si eficient din opozitie. Daca se initiaa o motiune de cenzura, sa se lase cenzurat iar guvernarea sa o preia cei care initiaza motiunea . Ulterior , cu o majoritate parlamentara evidenta , boicoteaza initiativele nesociale si nedemocratice ale guvernarii.

  11. PETROV , DOAR PETROV …

    MOTTO: „Acum, aici, în faţa acestei audienţe şi a milioanele de telespectatori, aţi fi dispus să juraţi că la mitingul electoral la care aţi participat în anul 2004 nu l-aţi lovit pe minorul Bogdan Istrăţoiu?”, a întrebat moderatorul.„Nu l-am lovit nici în plex, nici cu pumnul în faţă”, a răspuns Băsescu.( 3 decembrie 2009, la dezbaterea electorală pentru prezidențiale)
    ………………………………………………………………………………………
    Iar după acest răspuns stupefiant, dat cu mâna pe Biblie, dar și cu ajutorul neprecupețit al Serviciilor devotate, Petrov s-a ales din nou președinte peste România. Deoarece dosul de palmă, VĂZUT DE TOATĂ LUMEA, mai puțin de Daniel Funeriu care, savant fiind, a calculat și căruia i-a ieșit din calcule că-i imposibil ca un cetățean frecvent sorbitor de licori galben-arămii, punând și patru cuburi de gheață peste ele, să aibă totuși așa o viteză de reacție, N-A FOST ÎN PLEX! Și dosul de palmă N-A FOST CU PUMNUL (!!!). Atunci populația s-a liniștit și l-a reales… a contribuit și faptul că și doamna Băsescu a dat publicității o scrisoare deschisă în care arăta ce soț și tată exemplar era Petrov când venea din cursă și ce armonie desăvârșită era în familie.

    Petrov a fost ales de cetățeanul român, direct sau indirect ( prin bușirea unor referendumuri de demitere), de șase ori: o dată primar-general, apoi președinte, apoi dându-se la coș primul referendum de demitere, apoi iar președinte, apoi iar „salvat” de la cel de-al doilea referendum de demitere, ultimele două, sigur, cu proptelele generoase ale serviciilor și ale străinătății- dar, să nu fim nedrepți, și cu suportul, de netăgăduit, al populației… iar acum a fost ales europarlamentar!

    Petrov a fost iubit de intelectualii patriei pentru că a repudiat odiosul comunism… dar nu așa, oricum, ci documentat și utilizând talentul unui anticomunist notoriu, profesor la Universitatea din Maryland- Tismăneanu Volodea e numele lui. Liicenii , Pleșii și Cărtăreștii l-au adulat pe marele Petrov – căci iubeau anticomunismul lui necondiționat și, desigur, repulsia lui enormă pentru turnătorii fostei Securități. Iată cam câtă repulsie :

    „V-aş atenţiona la campania furibundă declanşată de Antenele TURNĂTORULUI Voiculescu, de televiziunea lui Ghiţă, o campanie furibundă de denigrare a tot ce ar putea fi democratic, fie că vorbim de justiţie, fie că vorbim de preşedintele care a ţinut ca statul de drept să înceapă să funcţioneze în România. Este o bătălia fără menajamente” (Traian Băsescu, GANDUL.ro 27septembrie 2014)

    „Ieri seară am urmărit Antena 3. Am vrut să văd atitudinea învăţăceilor TURNĂTORULUI Voiculescu, într-un moment aparent dificil pentru ei, dar pe care tot ei l-au creat refuzând să respecte o hotărâre judecătorească definitivă . Nici urmă de demnitate la aceşti oameni, nici urmă de decenţă, nici urmă de respect pentru adevăr.”( Traian Băsescu , pe pagina lui de FACEBOOK, 16 februarie 2016)

    „Familia mea a fost un consumator constant al produselor cosmetice L’OREAL, al produselor lactate ZUZU produse de ALBALACT şi al medicamentului STREPSILS. Pentru că îşi fac publicitate la Antena 3 şi Antena 1, băgând bani în buzunarul TURNĂTORULUI Voiculescu, noi toţi am hotărât să nu le mai cumpărăm. De ce să-i dăm bani TURNĂTORULUI Voiculescu şi acoliţilor săi?”( Traian Băsescu citat în PAGINA DE MEDIA.ro, 27 februarie 2016)

    „Am stat să mă întreb de ce face Senatul asta? Răspunsul e simplu: vedeți forța și influența TURNĂTORULUI Voiculescu. Vedeti spaima oamenilor politici de televiziunile ce i-ar putea eventual ataca și preferă să fie obedienti TURNĂTORULUI Voiculescu si propagandistilor de la Antena 3.”( Traian Băsescu, declarație de presă, 17 februarie 2016, Cotroceni)

    Vedeți? Dispreț total pentru nenorociții ăștia de turnători!

    Doar Petrov n-a fost turnător… deoarece răspunsul lui pentru aceia care-l întreabă este, din nou: „Nu l-am lovit nici în plex, nici cu pumnul în faţă”. Adică, așa :

    „Am luat notă de faptul că Antena 3 a prezentat documente din dosarul întocmit de CNSAS şi trimis la instanţă pentru a se stabili prin hotărâre judecătorească dacă am fost colaborator al securităţii sau nu. Fac precizarea că nu există un angajament semnat de mine nici în dosarul inscripţionat cu numele meu şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nu există documente scrise de mine sau chitanţe care să ateste plăţi efectuate de fosta securitate către mine şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator”. ( Traian Băsescu pe FACEBOOK, 3 iunie 2019)

    Așadar, nu sunt chitanțe, popor! Nu există chitanță la dosar, prin care Petrov să fi fost răsplătit pentru următoarele:

    „Elevul B.I., deși dintr-o familie sănătoasă, manifestă prin acțiunile sale și modul său de a gândi multa ușurință. Din discuțiile pe care le-am avut cu el, a rezultat că a venit la Institutul de Marină (…) pentru că această meserie îi da posibilitatea să obtină niște avantaje materiale într-un timp foarte scurt. De asemeni, nu este dispus să se căsătorească decât foarte târziu și cu o fată care să aibă situația materială bună. În vara anului 1973 și a anului 1974 a avut relații cu femei de cetățenie cehă, dar nu știu dacă în momentul de față mai întreține aceste relații”.( din Nota informativă 0020 din 05.05.1975)

    Nu există chitanță, dar, în rest, sunt de toate: se potrivesc scrisul, numele celor turnați, perioada, împrejurările… iar fostul elev B.I. există și are ceva de spus despre ceea ce tocmai a aflat:

    Reporter ANTENA 3: „Ce i-ați spune lui Traian Băsescu?”

    B.I. „V-aș ține 10 minute numai în bip-uri. L-AM VOTAT DUMINICĂ! E o jigodie, javră, nemernic. Nu iert și nici nu uit”

    Petrov a fost timp de zece ani președintele României. PREȘEDINTELE NOSTRU. Și, inclusiv cu ajutorul votului celui pe care l-a turnat acum mulți ani, Petrov a fost propulsat, pe 26 mai 2019, ca o tânără speranță a democrației în Parlamentul European. Poporul român l-a simpatizat pentru că e hăhăitor, dezinhibat și, mai ales, SINCER. Și nici n-ar avea cum să se îndoiască de sinceritatea lui deoarece, onest cum îl știm, el n-a afirmat niciodată, dar NICIODATĂ! că un dos de palmă aplicat pe fața unui copil e totuna cu o lovitură cu pumnul, dată în plex sau că o turnătorie ordinară e chiar turnătorie, atâta vreme cât nu s-a găsit CHITANȚA!
    ……………………………………………………………
    P.S. Din creația marelui intelectual anticomunist și profesor universitar la Universitatea din Maryland, ales de Petrov pentru elaborarea „Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, m-am gândit să vă sugerez o piesă lirică. Poezia a fost scrisă în cinstea arestării lui Liviu Dragnea. Asta, ca să știm cum stăm… în varianta originală, de pe pagina de FACEBOOK a lui Volodea , cuvântul scris de mine M**E are toate literele. Subliniez: dânsul este PROFESOR UNIVERSITAR!

    „Un găzar tare rău
    A ajuns într-un bulău
    Pe grătarul ruginit
    Micii putrezeau cumplit
    Iar din țuica de gutuie
    El se sufoca de m**e
    Mitocană- precum el
    Pehlivan, pungaș, mișel!”

  12. Provocarea pentru Romania este sa invete sa devina mai periculoasa pentru a exista. George Friedman, fondatorul Stratfor („CIA privatizata”) – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-8042524-video-george-friedman-fondatorul-stratfor-romania-terbuie-invete-fie-mai-periculoasa-pentru-exista-fie-risc-pentru-rusi-germani-dece-nu-americani.htm
    Cred ca e vremea sa recunoasteti ca Romania este europeana pentru ca este in Europa, ca este o tara suverana si are propriile interese, ca UE poate fi un instrument util daca e in interesul ei.
    Ca sa fii o natiune suverana e nevoie sa ai controlul asupra suveranitatii, a viitorului tau national, a puterii militare si economice pe care o ai. Romanii – si nu numai ei – si-au spus ca, daca sunt membri ai UE si NATO aceste organizatii vor avea grija de ea si ea va fi libera sa se ocupe de alte lucruri. Si cred ca asta e problema: pentru ca eu nu cred ca UE are grija de voi, in mod cert nu cred ca NATO o face, ca v-ar proteja daca s-ar intampla ceva. Traiti intr-o parte foarte periculoasa a lumii in care oricand se poate intampla ceva. Si trebuie sa va dezvoltati institutiile suveranitatii, dar asta se face greu, este scump si nu e tocmai confortabil. In aceasta faza se afla Romania.

  13. Un lider relativ independent, cum e Viktor Orbán la Budapesta sau Erdogan la Ankara, care cenzurează directivele occidentale funcție de interesele naționale pe care le reprezintă, este o mare sursă de probleme pentru puterile ce vor să controleze lumea. Ar fi fost un coșmar pentru marile puteri să aibă și la București un lider politic relativ autonom sau cu un grad apreciabil de independență. De asemenea, ar fi fost foarte neplăcut ca în România conducerea să manifeste ezitări în intransigența față de Rusia, așa cum manifestă, de exemplu, Sofia.

    Tocmai din acest motiv, nici SUA nici NATO nu puteau fi dispuse să accepte orice rezultat al alegerilor prezidențiale…
    De ce nu iubește Vestul PSD-ul? Pentru că e corupt, sau dictatorial, sau pentru că e „de stânga”(?) ori chiar „neocomunist”? Nici vorbă – toate acestea sunt simple sloganuri electorale. Corupția există în toate partidele și instituțiile românești, iar dacă Vestul ar opta să colaboreze doar cu politicieni nepătați el ar fi silit să se adreseze exclusiv sfinților și mucenicilor din Calendarul Ortodox… De fapt, SUA au colaborat perfect cu numeroase regimuri corupte (vezi nenumărate exemple din America latină și centrală), cu dictaturi nemiloase (vezi chiar Arabia Saudită, marele aliat arab al Vestului), și chiar cu regimuri de stânga (dacă acestea erau ascultătoare…) De ce, atunci, SUA și NATO refuză să facă din PSD aliatul lor principal în România? Oare nu s-a dovedit PSD-ul destul de docil? Ba bine că nu… el și-a dovedit de multe ori disponibilitatea de a executa fără murmur directivele. Și atunci?

    Marele defect al PSD este forța sa politică, mult prea mare pentru a fi pe placul oricui vrea să dirijeze lucrurile în România. PSD-ul are un electorat constant, de multe milioane de votanți, putere organizatorică, rădăcini solide în teritoriu, numeroși susținători cu bani (indiferent că sunt numiți „baroni” sau „oligarhi”), și deci o anumită autonomie. Ne place sau nu, PSD este (încă) singurul partid solid, cu bază de masă, din România (nu va mai fi multa vreme… DNA, instituția prezidențială și alte forțe mai puțin vizibile îl vor demonta treptat). Or, un atare partid constituie un risc major pentru politicile construite peste granițe, el putându-se lesne replia în strategii naționale/naționaliste neconvenabile pentru marii actori strategici.

    https://www.argumentesifapte.ro/2014/11/17/cheia-geopolitica-a-alegerilor-prezidentiale-din-romania/

  14. Da. Johannis umbla cu mai multe „smecherii balcanice”: referndumuri cuplate, amenintari cu DNA, emiterea de Pact(Dictat !) etc Scopul ? Inca 5 ani la Cotroceni, ca TURIST DE LUX ! Johannis a infiintat o comisie la Cotroceni care pregateste masuri pt ca toti romanii din afara tarii( circa 4 mil) sa-l poata vota si – impreuna cu voturile PNL si USR din tara – sa castige CHIAR(!) din primul tur….Pacat ca Adrian Nastase nu poate fi ales pana in 2022 ! Era cel mai indicat…..

  15. Oare cine ne vrea binele ?
    Cum a abordat Sputnik, oficiosul Rusiei, incidentele violente de la Valea Uzului: „Patrioţii români au făcut azi Dreptate!“ 6 iunie 2019, … Ziarul online Sputnik, cunoscut drept unul dintre instrumentele de propagandă ale Kremlinului, a abordat evenimentele grave de la Valea Uzului pe un ton unilateral, privilegiind punctele de vedere emise pe acest subiect de reprezentanţi ai extremiştilor români. Majoritatea acestora sunt în grupaţi în jurul unor asociaţii de extremă dreapta intitulate „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Aducătorul de Biruinţă” şi „Fraţia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă”. Pe platforma online au fost publicate articole cu titluri precum „Patrioţii români au rupt lacătul şi au intrat cu forţa!”, „UDMR vrea un nou Târgu Mureş şi agită periculos conflictul interetnic” sau „Înfruntarea din Valea Uzului – Patrioţii români au făcut astăzi Dreptate!“. Incidentele violente în cursul cărora extremiştii români au rupt poarta închisă a cimitirului, au vandalizat morminte ale unor eroi maghiari sau au lovit şi scuipat participanţii maghiari la evenimente au fost acoperite pe site-ul ro.sputnik.md cu transmisii live pe Facebook furnizate de câţiva dintre participanţi. Pe parcursul articolelor-live au fost inserate pasaje precum „Şi Lucian Mândruţă are o poziţie anti-românească, pe motiv că se caută zâzanie cu ungurii. Şi cum ar vrea Mândruţă convieţuire paşnică: românii să dispară din Harghita şi Covasna ca să fie mulţumiţi politicienii maghiari?” sau „Şi G4Media, publicaţie susţinătoare a lui Iohannis, dă vina pe românii care au vrut să intre în cimitir, justificând acţiunile maghiare de blocare a accesului în incintă. G4Media îi face extremişti pe românii care au vrut să intre într-un cimitir de pe teritoriul României, nu şi pe maghiarii care şi-au închis cimitirul unde sunt şi eroi români!”. Contexul incidentelor de la Valea Uzului Valea Uzului este o localitate componentă a comunei Sânmartin, pe teritoriului judeţului Harghita, la graniţa cu judeţul Bacău. Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului a fost amenajat în timpul Primului Război Mondial. Acolo sunt îngropaţi aproximativ 1.300 de soldaţi care au murit în timpul celor două războaie mondiale, majoritatea maghiari, austrieci şi ruşi, dar şi de alte naţionalităţi. Cercetările făcute de-a lungul timpului indică faptul că sunt înmormântaţi şi câţiva zeci de soldaţi români, cele mai multe morminte ale acestora figurând cu inscripţia „Erou Necunoscut”. Autorităţile din Secuime au finanţat în ultimii 20 de ani lucrări de restaurare şi de întreţinere a cimitirului. În 2018, primarul din Dărmăneşti, judeţul Bacău, localitate limitrofă satului Valea Uzului, a obţinut o finanţare guvernamentală prin care să repare crucile soldaţilor români din Valea Uzului şi să construiască pe raza cimitirului un monument dedicat acestora. Mai multe cruci au fost restaurate la mijlocul lunii mai 2019, în cadrul acestui proiect, deşi autorităţile sesizate de etnicii maghiari au decretat că edilul din Dărmăneşti nu avea autoritate să execute lucrări pe raza comunei învecinate. Mormintele au fost ulterior acoperite cu saci negri de câţiva cetăţeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Judeţean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociaţii de români au anunţat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenţia de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldaţii români. După acest anunţ, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat că, în aceeaşi zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”. Cele două tabere s-au înfruntat joi, 6 iunie, la Valea Uzului. Câteva sute de membri ai organizaţiilor româneşti de extremă dreapta s-au ciocnit cu jandarmii care s-au interpus între aceştia şi etnicii maghiari care formaseră un cordon în faţa porţii cimitirului pentru a împiedica intrarea românilor. Incidentele au escaladat şi mai mulţi români au rupt poarta cimitirului şi au pătruns în incinta acestuia. Mai mulţi maghiari au fost loviţi cu steaguri, pietre şi au fost scuipaţi, pe fond de melodii patriotice, imnul României şi în scandări precum „Marş afară” sau „Marş la Budapesta”. În cele din urmă, maghiarii au părăsit zona şi asociaţiile românilor, în frunte cu preoţi, au pus lumânări la morminte şi s-au ţinut slujbe de comemorare. Primarul din Dărmăneşti, Constantin Toma, n-a participat la evenimentele pe care l-a organizat joi, 6 iunie, la Valea Uzului, invocând probleme de sănătate.

    Citeste mai mult: adev.ro/psowyv

    • Sigur nu Rusia sau Putin .

      Ca si Putin poate fi servit de un conflict in Romania. AdicaRomanai care s-a dovedeit cel mai „atlantist” stat din zona ar trebui supusa unor oaresce sanctiuni NATO….

  16. Cât de bleg şi mototol la minte să fii , ca să susţii peste tot , sus şi tare prost, ca de obicei, că „rrecentele alegeri europarlamentare au demonstrat clar că românii nu mai vor PSD” ?!
    Când ai trei partide despărţite de doar două procente ( 27, 26 şi 25%) nu poţi debita ca un gater stricat tâmpenii de cea mai joasă speţă !
    Ce înseamnă să n-ai 7 ani de-acasă , dar să ai în schimb 7 case luate prin furt dovedit deja la 2 şi încă nedovedit la celelalte !

  17. „Asta se întamplă când PROȘTII și nepricepuții conduc România”. R. Bogdan a luat foc după eșecul României la ONU ”
    Mare dreptate ai de data asta ! Dar s-ar putea să-ţi fie fatală, că cel mai mare prost este cel din fruntea statului ! Adică preşedintele !

  18. Cand beotieni fara cultura si educatie fac politica externa romaneasca .
    1948 – pionii Kominternului ajung sa conduca destinele Romaniei – servili , cu capul plecat in fata stapanului , ministra de Externe Ana Pauker ceaza din condei , Insula Serpilor vecinului de la Rasarit , care , asa cum stim cu totii , nu are suficient teritoriu la el acasa .
    2004 – viitorul presedintele Ha-ha – ha il numeste pe primul ministru francez Raffarin , care aducea servicii enorme Romaniei sustinand-o la intrarea in UE , ca pe cel care ” vine sa-si ia tainul ”
    2005 – devenit sef de Stat , H a – ha – ha se grabeste sa rezilieze contractele semnate de prim ministrul francez ( autostrada Bucuresti Brasov ) si alege ” axa Londra – Washington ” cand Londra ignora superb , ca si astazi , tara noastra
    2018 – domnul Dragnea decide , de capul lui , ca ambasada Romaniei in Israel se muta la Ierusalim si ii pune pe doamna prim ministru si pe Ministrul de Externe sa actioneze in acest sens .
    Urmarile sunt ingrozitoare – vizite regale iordaniene anulate , invitatii oficiale in Maroc suprimate si astazi , umilinta enorma a pierderii postului in Consiliul de Securitate in fata … Estoniei !
    Estonia , tara fino-ugrica care sustine Ungaria !
    Ce am castigat noi in urma circului cu Ambasada mutata – ne-au vandut americanii cu 10 % mai ieftin rachetele Patriot ? si-au creat o baza cu vreo zece mii de soldati US la noi , la Mangalia sau Galati , sa-l tina pe Putin la distanta ? au investit la noi ceva bani Chase Manhattan , Dow Chemical sau Westinghouse ?
    N-am castigat nimic si in plus am pierdut mai rau ca intr-un cosmar .
    Daca Iordania si Libanul isi inchid piata exporturilor noastre de oi turcane vii , ce ne facem ?

  19. 1.In legatura cu revizuirea ma intereseaza sa fie introduse in discutie:
    -tema familiei traditionale (pentru ca cvorumul nu a fost indeplinit)
    -subiectul cu „fara penali in functii publice” ca sa dispara ca tema electorala
    -eliminarea OUG-urilor pe justitie pentru ca daca asa isi doresc unii asa sa fie facut
    -disparitia completa a imunitatii, primarii nu au nicio imunitate pana la urma, dispare o tentatie pentru altii
    -disparitia acestei capacitati a presedintilor de a respinge/retrimite legile votate de Parlament, care pare sa fie un fel de drept de veto mascat, sau introducerea acestei calitati in mod explicit.Atacul poate fi facut dupa publicare, dar legea trebuie sa intre in vigoare asa cum a rezultat din Parlament.De aceea se si uziteaza OUG frecvent, pentru ca procesul legislativ dureaza prea mult.Conform actualelor prevederi, pana intra in vigoare o lege dispare poate si motivatia care a generat-o.
    -clarificarea procedurii de validare/revocare/numire a membrilor Guvernului la remanieri, adaugarea de termene clare zile si ore.
    -introducerea unei proceduri de sanctionare a personalului ambasadelor sau ONG-urilor care in mod explicit se amesteca in politica interna

    2.Avand in vedere reactiile politicienilor (ma refer la toti) pe tema modului in care se voteaza imi face impresia ca nu exista dorinta reala a rezolvarii problemei sau poate o fi nestiinta, desi imi e greu sa cred.
    Cei din opozitie ne vorbesc de cele 20 si ceva de procente obtinute cu o mandrie deosebita, desi, parca totusi, castigatorii au scoruri de peste 50%, de zile bune.
    Eu nu vorbesc de criticile sterile, populiste, specifice oricarei opozitii, ci de solutii la liniuta, pe puncte.

    Sper ca nu e din interes politicianist aceasta amanare continua a rezolvarii problemei.

    Oricum daca nu se modifica nimic, rezultatul va fi EXACT acelasi.Si, din nou, Ministrul de Externe, oricine ar fi el, va deveni o tinta pentru politica partizana, in timp ce oamenii vor trai cu impresia ca cineva/X nu-i lasa sa voteze..

    Problema trebuie rezolvata ACUM nu maine.

    Vom fi iar de rasul Europei pentru incapacitatea organizarii votarii, iar altii vor folosi asta pentru a castiga electoral.

    Listele suplimentare sunt o variabila care nu poate fi controlata si care poate fi exploatata politic prin intermediul social media in ziua votului.
    E foarte simplu sa fie directionati oamenii prin social-media, in interes electoral, catre cateva sectii si sa le blocheze in strainatate, pentru ca cei interesati sa creeze emotie sau s-o practice.
    Cei prinsi in joc vor ajunge probabil sa nu poata vota si vor trai cu impresia ca nu au fost lasati sa voteze de aia de la putere, oricare ar fi.

    Aceste liste suplimentare, mai ales in strainatate, genereaza si acel pericol de COLUSION dinspre orice putere straina interesata, inclusiv rusii, care sunt maestri ai manevrarii maselor prin social-media si nu numai.

    Ma mira ca ambasadele nu au ridicat deja necesitatea rezolvarii problemei, pentru a evita un posibil colusion.
    Educatia electorala la sat e interesanta, dar daca rusii, probabil, se vor baza pe listele suplimentare in decembrie, pentru un posibil colusion, nu e cu folos investitia.

    Oricate sectii s-ar crea si oricate hale s-ar inchiria prin Londonistan, pentru a mai arunca niste bani pe fereastra, daca oamenii vor fi animati de social-media, efectul de turma va invinge, si democratia va fi infranta.

    Trebuie controlata variabila si trebuie temporizare si predictibilitate pe zona externa.

    Nu stiu daca se observa, dar opozitia nu e macinata de problema in mod real, pentru ca esecul organizarii va fi o justificare sa castige si e o tema de campanie pana la urma.
    Si bineinteles rezultatul va beneficia de biasul justificarii, „pai de, a fost aglomeratie in vest si s-au suparat aia si d-aia a iesit asa”.Ulterior, cei din strainatate, pacaliti, vor ramane in aceeasi paradigma pana data urmatoare.

    Si vom avea in continuare ministri, cu calitati intelectuale deosebite, care vor fi victime ale politicii partizane, din lipsa unei solutii inteligente si reale oferite de Parlamentul ROMANIEI.

    Chiar trebuie ca toti ministrii de externe sa fie „mistocariti” de tot felul de imbecili pentru ca procedurile sunt stupide.

    M-am uitat si mi-am facut, ca om, un studiu comparativ, sa incerc sa inteleg eu, si am ajuns la concluzia ca nu e normal sa ai 10-16% vot pe liste suplimentare in general vorbind.Arata o carenta, o lipsa de organizare.Este ENORM.
    Doar intr-o tara cu nomazi poate exista un asemenea procentaj de vot suplimentar, nu vorbesc de extern aici.Totusi nu suntem Afganistan, nu locuim in corturi, si avem in institutii departamente de IT, etc.

    Acum ceva zile am avut 1,2 milioane de turisti suplimentari la urne, dar nu in sectiile de la mare, ci in tot felul de catune.Alta data, cand diaspora era mica, emotia era creata la sectii de votare in gari, daca ne amintim.

    In 2014 au fost 1 milion pe liste suplimentare, vreo 10 %, numai in tara.
    In turul 2 la prezidentiale se fac departajarile si in sute de voturi emotionale.

    Dragnea le-a oferit studentilor transport gratuit – unii dintre noi am prins 50% reducere probabil trebuia sa asteptam 2016 – deci pot foarte simplu sa utilizeze acest mijloc de transport si sa voteze acasa.

    Exista apoi problema oamenilor din strainatate care sunt de doua tipuri: diaspora, adica oameni stabiliti in strianatate, cu domiciliu stabil si oameni plecati la munca in strainatate.

    Oamenii plecati la munca in strinatate ar putea sa voteze acasa fara probleme sau daca nu, cei care doresc sa voteze in strainatate, cred ca trebuie sa fie inscrisi intr-o lista permanenta.
    Doritorii sa voteze vor trebui sa renunte la pozitia din lista permanenta din tara prin inscrierea in circumscriptiile din strainatate cu 2 luni inainte de vot.
    Daca nu se inscrie, dreptul nu ii este incalcat, poate vota la ultimul domiciliu.Nu se prezinta acolo, asta e.
    Dreptul de a vota este garantat de Constitutia ROmaniei, dar ea activeaza doar pe teritoriul Romaniei totusi.

    Odata ce listele sunt doar permanente, nu pot exista surprize, dimensionarea se poate face corect si absolut toti vor vota.

    Singurele exceptii ce ar putea fi acceptate pentru liste suplimentare in tara sunt de exemplu cazurile cand un om mutat recent, cu buletin nou, nu apare in lista aferenta.Din eroare sau omisiune, un om cu buletin valabil, cu adresa corespunzatoare nu e pe lista.E singura exceptie ce poate fi acceptata.Si pana la urma si asta poate fi controlata prin introducerea obligatiei statului de a instiinta, la ultimul domiciliu, cu o luna inainte de vot, fiecare cetatean, unde este arondat sa voteze.

    Computerele pot face foarte usoara aceasta procedura cata vreme va exista si o campanie de informare inclusiv prin social-media.

    Pana la urma oamenii interesati se pot inscrie si pot verifica chiar de pe un computer sau smartphone situatia.Daca sta pe feibuc toata ziua poate sa dea si niste clicuri sa se inscrie.

    Cu un proiect concret a venit domnul Tariceanu, si este o solutie interesanta dar care pare incompleta.
    Vot anticipat si/sau prin corespondenta sunt o solutie.
    De ce e bine anticipat ?
    Pai pentru ca-n tarile civilizate votul prin corespondenta, din extern, se practica inaintea datei scurtinului, votul din tara e cel care determina rezultatul si nu cel din exterior.Si pana la urma dispare si posibilitatea de creare a emotiei in ziua votului pe baza de informatii de tip feicniuz.Ultimele sectii de votare care se inchid trebuie sa fie cele din Romania.
    Se poate extinde programul si votarea sa se deruleze intern doua zile.
    Daca sunt doua zile anticipat in strainatate, pot fi doua in interior.

    La prezidentiale poate nici nu va mai fi nevoie de turul doi daca sunt 2 zile disponibile.

    Fara liste suplimentare dispare si riscul de COLUSION nu numai emotia.

    Rezidentii de pe acest teritoriu sunt cei care isi aleg reprezentantii pana la urma.

    Odata micsorat impactul negativ al listelor suplimentare, in mod real, niciun roman nu va mai putea spune ca n-a putut sa voteze , doar pentru ca s-a dus la o anumita coada formata ca la aprozar, din vointa proprie sau din dragoste de feisbuc.

    Cata vreme esti informat ca apartii unei circumscriptii nu ai scuze si nu poti aduce acuze in legatura cu votul si nu se genereaza nici cozi fara finalitate.

  20. La 19 decembrie 2018, Iohannis avea un anunț mult mai important decât „taxa pe lacomie” (cel puțin pentru el) – el trimitea soldați români la Mali începând cu 1 august 2019.

    Militarii canadieni, cu toate dotarile lor de ultima ora si-au bagat picioarele in misiunea de pace desfasurata sub egida ONU in MALI, ultimii militari urmand a-si lua talpasita din statul african cel tarziu in luna iulie. Iar in locul acestora, aliatii occidentali care nu mai vor sa-si piarda proprii oameni i-au convins pe liderii politici romani sa-si dea avizul, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 18 decembrie 2018 pentru preluarea de catre MApN a ”gaurii” lasate de canadieni.

    Valea Morții

    Motivul presupus că soldații români își vor risca viața în Mali se datorează faptului că Iohannis s-a oferit voluntar să participe la o misiune de menținere a păcii a ONU numită MINUSMA . Rețineți că aceasta nu este o misiune a NATO , chiar dacă ministrul canadian al apărării este puțin confuz în legătură cu aceasta.

    MINUSMA este destul de interesantă, deoarece este cea mai periculoasă misiune de menținere a păcii a ONU în istorie. Aproape 200 de membri ai ONU au fost uciși din 2011.

    Se presupune că soldații guvernului malian („băieții buni”) luptă împotriva militanților islamici în deșeurile de nisip din nordul țării.

    Rolul Canadei (și rolul viitor al României) nu este de a participa la lupte, ci să evacueze cu elicopterul pacificatori ONU uciși și răniți.
    Chiar și străin, grupul de elicoptere din România va opera din orașul Gao , una dintre cele mai fierbinți și mai nisipoase locații de pe planeta Pământ.

    Misiunea României nu va începe decât pe 1 august 2019, dar a existat deja o fatalitate.

    Până în prezent, găsesc numai rapoarte în limba franceză , colonel Gheorghe Trifu al Armatei Române a fost găsit mort, la ora 3:00, din „cauze misterioase”.

    Trifu se afla la hotelul Radisson Blu din Bamako (capitala Mali), în camera 620. Cum și de ce a fost descoperit la ora 3:00 nu este încă cunoscut (sau raportat), dar se vorbește de ceva rău.

    Trifu a fost programat să se întoarcă în România pe 10 martie și este foarte probabil să fi făcut parte dintr-un contingent înaintea viitoarei misiuni de elicopter din august.

    S-ar putea să vă amintiți de hotelul Radisson Blu din Bamako ca pe scena unui atac terorist în 2015 care a lăsat 22 de morți.

    https://kingofromania.com/2019/03/04/african-choppers/

  21. Adevarul privind cauza presiunilor Washingtonului asupra Ankarei: Sfarsitul suprematiei SUA in NATO. Avionul american F-35, vulnerabil la rachetele rusesti ale sistemului de aparare antiaeriana S-400

    O data cu politica deschisa de suprematie globala, SUA duc o politica discreta pentru a-si mentine suprematia in NATO. Cuvantul “suprematie” in interiorul NATO pare nepotrivit, dar el exprima o realitate complexa si dinamica. Nici mediul intern al Aliantei nu se poate sustrage competitiei. Avantajul competitiv, masura suprematiei, e mai fluid ca oricand. Cresterea cheltuielilor militare ale tarilor membre NATO si achizitionarea de catre acestea de armament american, ambele cerute imperativ de catre Casa Alba, sunt doua dintre parghiile prin care Statele Unite manevreaza sa-si conserve suprematia in randurile organizatiei militare nord-atlantice. Suprematismul SUA nu e neobservabil sau fara reactii. Incidentul dintre Ankara si Washington pe tema surselor de achizitii militare are o dubla relevanta. Apararea colectiva e o dimensiune a securitatii, dar exista si o alta dimensiune, cea a apararii nationale. Din acest ultim punct de vedere, diversificarea surselor de achizitii miltare este un factor de responsabilitate si de decizie nationala, al fiecarui stat NATO. Nu exista nicun motiv pentru a nu considera dependenta achizitiilor militare dintr-o singura sursa la fel de nociva ca dependenta energetica. Achizitia de armament competitiv din afara NATO nu contravine interoperabilitatii, care e invocata pentru a o bloca. Acest armament va fi utilizat pentru misiuni de aparare nationala. La misiuni de aparare colectiva, utilizabile sunt mijloacele militare interoperabile, cumparate din tari NATO. Turcia ofera in acest sens un exemplu demn de urmat. Ea combina achizitiile militare din NATO cu cele din afara NATO. Ankara cumpara avioane americane F-35, pentru misiuni interoperabile de aparare colectiva in cadrul NATO, dar si sisteme de aparare rusesti S-400, pentru misiuni de securitate si aparare nationala ale Turciei. Cele doua tipuri de aparare sunt complementare, dar ele nu se identifica, dupa cum pot sa nu fie simultane. SUA se opun insa cu vehementa Turciei in privinta diversificarii de catre aceasta a surselor de achizitii militare din afara NATO, in speta rusesti. Washingtonul a anunţat vineri că îi dau Ankarei “termen” până pe 31 iulie pentru a renunţa la achiziţia de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400, cu motivatia ca sunt “incompatibile” cu avionul american F-35, vizat de asemenea de catre achizitiile turcesti. In caz contrar, piloţii turci care se antrenează în Statele Unite pe F-35 vor fi expulzaţi şi acordurile de subcontractare atribuite unor întreprinderi turce pentru fabricarea de F-35 vor fi anulate, a sustinut Ellen Lord, adjuncta secretarului american pentru apărare însărcinată cu achiziţiile. De ce se opun SUA principiului rational al diversificarii surselor de achizitii militare, similar cu cel al diversificarii surselor de energie, cand sunt evidente problemele insurmontabile care ar aparea in cazuri de faliment, la pace sau, mai rau, de bombardare, in caz de razboi, a sursei unice de inzestrare cu armament si tehnica de lupta? Ori, deloc imposibil in epoca unilateralismului, daca tara sursa unica s-ar retrage din NATO? Expertii au doua raspunsuri. Primul priveste sfarsitul suprematiei tehnologice a SUA in NATO si, pe cale de consecinta, ca sursa de achizitii militare. Razboiul tehnologic, care il completeaza pe cel comercial, in noua era digitala, cum foarte exact a fost evocat la intalnirea la varf ruso-chineza de la Moscova si Sankt Petersburg (Leningrad), a dus la pierderea avantajului competitiv american. Al doilea raspuns se refera la vulnerabilitatea avionului american F-35 la rachetele rusesti ale sistemului de aparare antiaeriana S-400.https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/06/07/washingtonul-ii-da-turciei-termen-pana-la-sfarsitul-lui-iulie-pentru-a-renunta-la-sistemele-rusesti-s-400–322925/ https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/06/07/sistemele-rusesti-antiracheta-s-400-vor-incepe-sa-fie-livrate-turciei-in-urmatoarele-doua-luni-producator–322905/ https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/06/04/turcia-erdogan-afirma-ca-nu-va-da-inapoi-in-privinta-achizitiei-de-rachete-rusesti-s-400–320234

  22. Mizeria leadershipului globalist: Un candidat iepure la succesiunea Theresei May se autoexclude prin declaratia de droguri si deshide calea unui hard-brexiter

    Michael Gove, ministrul britanic al mediului, unul din potentialii succesori ai premierului Theresa May, a ales rolul de candidat iepure. Recunoscand că a prizat cocaină, Gove practic si deliberat s-a autoexclus din cursa pentru sefia conservatorilor si a guvernului.

    The Daily Mail a citat declaratia lui Gove potrivit careia acesta a prizat cocaină la câteva reuniuni sociale pe când era un tânăr jurnalist. “A fost o greşeală. Privesc în urmă şi îmi spun că vreau să nu fi făcut asta”, a spus Gove. “S-a întâmplat acum 20 de ani şi da, a fost o greşeală. Dar nu cred că greşelile din trecut te descalifică”, a spus falsul penitent.

    La indoiala nu este pusa dezvaluirea lui Gove, ci “pocainta” si scopul politic ale acesteia. Politicienii globalisti sunt recunoscuti pentru consumurile mari de alcool si de droguri, in ritualuri secrete sau la reuniuni de “socializare”, de politizare de fapt. Ne mai miram sau intrebam in privinta cauzelor derapajelor politicienilor din lumea britanico-americana?

    Globalistii isi joaca ambitiile individuale si riscurile politice pe spezele publice, ale popoarelor. De ce a ales politicianul britanic Michael Gove sa rejoace, cu el in rolul principal, scena in care fostul presedinte afroamerican Barack Obama recunostea, in exercitiul mandatului (sic!), ca a “fumat iarba”? In acest ultim caz, scopul era de contagiune (zombare) sociala. Al lui Gove in principal e politic (cel social e subsecvent).

    Foarte probabil, locul vacant de sef al conservatorilor si al guvernului din UK e deja predestinat unui dur al Brexitului. Cei mai hardisti brexiteri sunt Boris Johnson, fost ministru de externe, pentru care Donald Trump si-a declarat, in timpul vizitei de stat in Regat, simpatia si sustinerea la succesiunea May, si Nigel Farage, liderul Partidului Brexit. Ultimul, desi a castigat alegerile europarlamentare, nu a reusit sa intre in parlamentul britanic, dupa un scrutin partial recent. Analizele scenei politice britanice conduc catre predictia ca ceilalti candidati vor deschide, intr-un fel sau altul, ca apele Marii Rosii, calea lui Johnson. Cu acest cap de afis al viitoarei stagiuni politice, comediile globaliste ale democratiei si amanarii vor continua.

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23191492-marea-britanie-partidul-brexit-nu-reuseste-faca-intrarea-parlament-dupa-scrutin-partial.htm

  23. UN ROMÂN DE ETNIE MAGHIARĂ, ORIGINAR DIN DEVA, I-A TRANSMIS UN MESAJ PUBLIC LIDERULUI UDMR, KELEMEN HUNOR, DUPĂ INCIDENTELE PETRECUTE IERI, 6 IUNIE, DE ZIUA EROILOR, LA VALEA UZULUI, SCRIE ROMANIPRINLUME.INFO.
    „Către Domnul Kelemen Hunor.

    Vă rog respectuos să renunțați să mai fiți atât de arogant cu populația majoritar Românească. Eu înțeleg că doriți tot mai multe drepturi pentru Etnicii Maghiari din România dar aveți grijă… la un moment dat aceste drepturi să nu se transforme în privilegii. Privilegiile excesive pentru unii nu fac decât să îi enerveze pe alții. Vedeți că nu toți Maghiarii sunt membrii UDMR și nu toți tânjesc după acea idee aberantă de autonomie. Eu sunt unul din acei Etnici Maghiari care își cunoaște drepturile și crede că sunt mai mult suficiente. Poate mult prea multe după părerea mea. Nu am nevoie de autonomie. Nu am nevoie să fac școală exclusiv in Limba Maghiară care de fapt nu mă ajută cu nimic în România. Sau pregătiți zona pentru Ungaria Mare? Opriți arborarea ilegală și excesivă a steagurilor Ungurești și așa zise Secuiești din Harghia și Covasna în detrimentul Drapelului Național Românesc și oprimarea populației Romanești de către autoritățile Maghiare din zonă. Am fost în Harghita și Covasna și cunosc situația. Nu vorbesc în necunoștință de cauză.

    Nu uitați că Harghita și Covasna sunt judete pe pământ Românesc și nu o colonie subordonată Budapestei sau extremistului din fruntea Guvernului Ungar. Întotdeauna există o linie roșie care nu poate fi depășită. Nu uitați că suntem minoritari și nu suntem buricul pământului. Nu îi enervați peste măsură pe Românii majoritari deoarece știți bine că nu veți putea face față furiei lor care odată declanșată nu mai poate fi oprită sau va fi oprită foarte greu. Vedeți Valea Uzului ce clar se află pe pământ Românesc unde poarta cimitirului a fost legată cu lanțuri ca să nu intre Românii. Vă dați seama ce prostie s-a comis de către autoritățile de acolo? Ei toate astea au o limită. Nu mai dați apă la moară nici extremiștilor Români care abia așteaptă să faceți un pas greșit. Arătați că sunteți o persoană educată și cerebrală și fiți în primul rând Cetățean Român chiar dacă sunteți Etnic Maghiar dar, cu buletin Românesc și membru în parlamentul României de unde vă luați salariul pe care vi-l plătesc și Românii pe care dumneavoastră îi acuzați că nu vă respectă. Da. Așa este. Nu vă respectă pentru nici dv nu îi respectați. Lăsați-mă să mă plimb liniștit pe stradă fără să strige lumea după mine ,,Bozgor Împuțit” sau mai știu eu ce epitete care zic eu că nu mă caracterizează dar care sunt rezultatul politicilor abuzive și excesive ale UDMR.

    Vă mulțumesc frumos și contez pe a dumneavoastră înțelegere și bună credință Domnule Kelemen Hunor.

    Putem trăi în pace aici cu toții între Granițele României Mari, dar trebuie să vă doriți și dv asta”.

    P.S.
    Şi eu vă mulţumesc stimate concetăţean român de etnie maghiară !

  24. Păreri diferite, dar foarte interesante :
    „Votul de la ONU a fost – în bună măsură – nu împotriva României, ci a SUA, respectiv împotriva principalului nostru partener strategic, care se află în conflict cu multe state membre ale ONU.
    Adversarii SUA, știind că dl Klaus IOHANNIS folosește cu naivitate orice prilej pentru a afirma/amplifica exagerat atașamentul nostru față de SUA, ne-au sancționat.”

    „Vă rog să constatați că, dând dovadă de rușinoasă/degradantă lașitate, dl Klaus IOHANNIS refuză ostentativ să-și asume vreo responsabilitate pentru eșecul acesta. Responsabilitatea in politica externa a Romaniei revine presedintelui Iohannis Klaus Werner asa cum a declarat de mai multe ori chiar acest ins care acum isi baga capul intre picioare si alti lingai ai sai arata cu degetul in alta parte! „Politica” dusa de Iohannis in ultimii patru ani a fost de o continua „plecare in vacante” fara ca sa fie invitat de conducatorii statelor cu care Romania avea altadata relatii foarte bune! S-a plimbat continuu la Brusseles fara a avea un mandat CLAR din partea Parlamentului Romaniei ce sa faca si ce sa spuna! Asa ca dupa capul sau a stricat TOATE relatiile cu Comunitatea Europeana – chiar si cu Germania, Franta etc, iar cu celelalte state s-a facut de ras continuu prin necunoasterea regulilor si uzantelor politicii externe (VEZI CUM S-A PLIMBAT SINGUR, FIIND RESPINS DE TOTI CONCUCATORII marilor si micilor state!). A „dat-o in bara” cu exprimarea „imberba” si actiunea neprezidentiala cu „evreii”, asa ca Romania a fost lasata pe tusa cand ea (Romania) NU ARE azi NICI UN FEL DE RELATII -bune- nici cu vecinii care NU L-AU INVITAT pe acest sas NICIODATA in vizita, fapt care arata cat de prost este vazut oriunde iohannis! Plimbarile in strainatate, la Sibiu, la munte sau aiurea luand dupa el o droaie de „vazatori” si propagndisti i-au cret o alura de ne-acceptat! Nu mai vorbesc de gafele cu sotia, cu tinuta lui „germana”,batoasa, cu burta,aranjandu-si tot timpul cravata si tinuta, cat si nu in ultimul rand sabia care sta sa cada cu procesele in care s-a adeverit DEFINITIV prin Justitie ca a „furat” doua case”. DE „AIA” ROMANIA ORICE AR FACE AZI ESTE RESPINSA DE COMUNITATEA INTERNATIONALA!a ONU, deși mereu se laudă că domnia sa este șeful/coordonatorul diplomației românești !?”

  25. Crutea de la Veneția ia nu se poate implica în activitatea Curții Constitutionale. Ea este obligata sa spuna ca deciziile CC din R.Moldova urmează să fie respectate, ea fiind garantul Constitutiei, dar nu Igor Dodon care trebuie demis și judecat pentru tradare de patrie, deoarece ne-a vandut rusilor impreuna cu Maia si Andrei. A cerut federalizarea R.M.

    Ieri am aflat, pentru a doua oara, un adevar pe care-l cunosteam. E vorba de asistenta pe care ne-o acorda UE pentru anumite proiecte si ne-o ia inapoi, platindu-i cu salarii fabuloase pe consilierii nerofesionisti, trimisi, chipurile, sa ne ajute.

    Dl prim ministru a facut referinta la un ajutor de 12,5 milioane de euro,acordat R.Moldova pentru un proiect.
    Raspundea, astfel, la un post de televiziune unei intrebari firesti – daca aceasta Curte de la Venetia se va pronunta neagitv asupra deciziei Curtii Constitutionale de la Chisinau privind anularea deciziilor luate ieri ilegal de odioasa triada PSRM-PAS si PDA, ultimele doua constituind blocul ACUM.
    Filip a spus ca pentru prima data în anii guvernarii PD-PL, la UE ( Mihai Ghimpu sa nu uite ca a fost presedinte al grupului de prietenie impreuna cu Andi Cristea) a fost ridicata problema competentei consilierilor, trimisi de UE. Vorba e ca multi dintre ei sunt absolut incompetenti, dar primesc salarii de 15 mii de euro lunar. ( Moderatorul emisiunii s rams masca cand a auzit de un asemenea salariu. Am ramas masca si eu care am o pensie mizera, desi am servit ca un caine timp de 7 ani un om care reprezinta pentru mine prima trdare de tara si de neam, adevar asupra caruia voi reveni in cartile mele )

    In plus, dl Filip a estimat că de multe ori, (nu este exclus la interventia lui Mureșan, afirmatia imi partine mie) cei mai buni consilieri erau transferati in alta parte, iar in locul lor trimisi altii care nu aveau idee de sarcinile puse in fata lor.

    Deci, UE le plateste salariu din creditul acordat, iar acestia se scarpina intr-un loc, moldoveneste vorbind. Despre aceasta problema a vorbit si premierul , furul tehnic al miliardului, Iuire Leancă, referindu-se la asistenta acordata de UE in ceea ce priveste restructurarea sistemului de justiție din R.Moldova.

    https://vasilegrozavu.wordpress.com/2019/06/09/pavel-filip-omul-care-spune-adevarul-verde-in-ochi-inclusiv-la-ue-sau-go-usa-go-inainte-sua-inainte/

  26. Vedeam mereu umbre fara propuneri concrete ducând niste hârtii dintr-un birou in altul dormitand mereu sau stand la interminabile cafele.

    Eu am apreciat de multe ori negativ activiatea amasadorilor UE, trimisi de UE in R.Moldova. Cu cel care a plecat am fost prieten pe FB, iar pe actualul sper sa-l cunosc. Recunosc am o serie de obiectii criticie fata de modul in care vede ca pot fi rezolvate problemele R.Moldova. Pe mine nu ma intereseaza ca ne maguleste vorbind o romana aproximativa care face confuza informatia.

    Eu vreau ca UE sa trimita in R.M. conslieri si ambasadori din Romania care ne-ar ajuta. Ei, cunoscand la perfectie romana ne-ar ajuta sa rezolvam problemele din justitie. Eu vreau ca Bruxellesul sa trimita cativa ani la rand ambasadori din Romania, fiindca SUA a declarat ca Romania este principala locomotiva a R.M in procesul de integrare europeana.

    Ceea ce va face Maia, Dodon, Nastase si Greceanai care au spart potentiala Unire este contrar logiciii si bunului simț.

    https://vasilegrozavu.wordpress.com/2019/06/09/pavel-filip-omul-care-spune-adevarul-verde-in-ochi-inclusiv-la-ue-sau-go-usa-go-inainte-sua-inainte/

Lasă un răspuns