Vernisaj de caricaturi la Fundatia Titulescu

Fundația Europeană Titulescu organizează marți4 iunie 2019, începând cu ora 17:30, vernisajul expoziției Constantin Jiquidi. Arta Caricaturii, deschisă în perioada 5-14 iunie, la sediul Fundației, din Șoseaua Kiseleffnr. 47.

În deschiderea vernisajului vor lua cuvântul:

Adina Rențea – Consultant de specialitate

Ioan Opriș – Istoric

Adrian Năstase – Președintele Fundației Europene Titulescu

Considerat unul dintre cei mai importanţi artişti români, care a prezentat în opera sa desenul umoristic, Jiquidi face parte din galeria reprezentativă a marilor creatori de umor românesc. Cu o incontestabilă valoare documentară și nu în ultimul rând o valoare artistică, cele 40 de tablouri din expoziţie prezintă o radiografie a vieţii politice, o satiră la adresa unor moravuri şi personalităţi de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Vernisaj: marți, 4 iunie 2019, ora 17:30

Durata expoziției: 5-14 iunie

Program: Luni – vineri 10:00 – 16:00

Eveniment organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA.

24 de gânduri despre “Vernisaj de caricaturi la Fundatia Titulescu

  1. GHIVECI DE PRIMĂVARĂ-VARĂ… O REȚETĂ PENTRU LINIȘTEA DUMNEAVOASTRĂ

    De când au câștigat alegerile PENELEUL și ALIANȚA 2020, cea din urmă fiind câștigătoarea de facto, deși a ieșit pe locul trei, un paradox pe care mi-e lehamite să-l explic la ora asta, văd un șir lung de : „…Vai! dar vă rog, după dumneavoastră, doamnă!!!” Și-atât… Adică ei, băieții, au vrut să câștige așa, la o-ha! ca să crape CIUMA ROȘIE întâi de ciudă, apoi de tot…dar guvernarea… ei, guvernarea e altceva… Ce să facem… ce să facem… păi, să facem o moțiune de cenzură, dar să ne asigurăm ca nu care cumva să treacă din greșeală, că proastele astea de moțiuni dacă le lași de capul lor mai că-ți fac niște surprize și te trezești că trebuie să conduci o țară când tu stăteai așa de bine în opoziție și dădeai din gură!

    Asta e un fel de „mahmureala de a doua zi” . Că în prima zi, în euforia reușitei depline , a fost așa:

    „Ce s-a întâmplat azi în diaspora arată că guvernul trebuie să plece. Cer explicit DEMISIA guvernului Dăncilă. Alianța USR-PLUS promite românilor din diaspora că nu vor mai fi niciodată gazați. Votul electronic și votul prin corespondență vor fi priorități ale USR- PLUS.”( Dan Barna, 26 mai 2019, imediat după închiderea urnelor scrutinului pentru europarlamentare)

    Deci, programul de guvernare al USR-PLUS va avea ca prioritate șmecheria cu votul, nu tomata românească și irigațiile. Nu-i rău… votul prin corespondență uns pe pâine, cu un pic de sare deasupra, va îndestula populația dornică de schimbare. Tot în „programul de guvernare” al USR-PLUS cred că se vor regăsi și ideile generoase ale strategului Andrei Caramitru -desființarea Jandarmeriei, a Inspectoratelor școlare și evident, băgarea la pușcărie a tuturor oponenților politici, prin Ordonanță de urgență- ultima! înaintea aplicării rezultatelor referendumului lui Klaus care zice că nu mai ai voie să dai OUG pe astfel de teme. Tot prioritate vor avea și ideile doamnei Oana Bogdan, „roată-motrice” care ne va convinge să renunțăm de bună-voie la proprietate și să ne facem culegători de fructe crescute natural, vânători și pescari. Precum și, potrivit aceleiași Oana Bogdan, aplicarea unui amplu program de luptă împotriva flatulențelor de tot felul, prin eliminarea fasolicii din meniul alegătorilor de dreapta dar și prin utilizarea unor dopuri ecologice îndesate strategic în fundul acestora, în scopul limitării încălzirii globale! Dar, stați liniștiți, cetățeni, și mai puneți la fiert fasole până vin ăștia la guvernare, că ei nu se grăbesc… oho-ho! ei vor să mai „copilărească” un an , până la alegerile locale, și-atunci, cine știe? să facem niște anticipate… și să mai vedem… dacă nu, să guverneze PNL-ul- minoritar, cu Ponta și Băsescu (doamne, doresc să văd asta, credeți-mă! ) și noi doar îl sprijinim așa, discret… mai facem niște cartonașe, mai ni le punem pe piept, mai protestăm, mai dormim în Parlament, mai ne tragem în selfie-uri, mai ne retragem cu lanternuțele aprinse… adică, lucruri utile pentru țară!

    Să lăsăm , deci , PENELEUL să guverneze…

    „Decizia noastră este foarte clară. În Biroul Executiv am hotărât că vom depune moțiunea de cenzură, începem negocierile evident în primă fază cu partenerii din opoziție și ulterior cu toate grupurile parlamentare, evident mai puțin PSD și cu toți parlamentarii individual pe care putem să îi convingem să voteze moțiunea de cenzură. Iar în ceea ce privește asumarea răspunderii guvernării, păi un partid care depune o moțiune de cenzură în momentul în care vrea să dea jos un guvern trebuie să fie pregătit să își asume răspunderea guvernării. E un lucru elementar” (Ludovic Orban, 29 mai 2019, la B1 TV)

    Și, după această „…pupat toți piața endependenți…” , mai puțin PSD-ALDE, urmează și ceea ce crede cu adevărat PENELEUL lui Orban Ludovic cu privire la alianța cu USR-PLUS:

    „Nu poți să îi lași pe ăștia ( ALIANȚA 2020, adică USR-PLUS, bineînțeles, n.n.) să dea foc la țară numai dintr-un calcul politic, că nu intru la guvernare ca să nu mă erodez. Aici e problema să îi oprești pe ăștia să nu facă praf țara, să nu ne ducă în gard, să nu ne ducă în prăpastie (…) Nu poți să stai chiar fără niciun fel de simțire numai să-ți faci tu calcule meschine. Asta trebuie să te facă mai responsabil, nu să te apuci să sari în sus de bucurie, să declanșezi niște spectacole festive pentru un succes relativ.” (Ludovic Orban, 29 mai 2019, la B1 TV)

    Altfel, liberalii se înțeleg bine între ei: Rareș Bogdan vrea să le taie pensiile procurorașilor iar Ludovic Orban vrea să-i impoziteze pe IT-iști. Eu sunt de acord să le facă pe amândouă … decât că Rareș dezaprobă ce vrea Ludovic iar Ludovic se opune la ce vrea Rareș… ei fiind în același partid… iar USR-PLUS se împotrivește oricum, oricărei inițiative peneliste, în timp ce marele Băsescu, acest Monica Tatoiu al televiziunilor de știri, trimis în Parlamentul european de avântul revoluționar al populației, sforăie liniștit, cu băluțe la gură, cât vorbește Papa Francisc la Palatul Cotroceni, deoarece a „consumat” și el… cu patru cuburi de gheață -ce mare lucru! Ponta vrea prim-ministru , că n-a mai fost demult, având -în sfârșit, slavă Domnului!- și el un PARTID-BALAMA, așa cum era pe vremuri gloriosul UNPR, slujitorul cu epoleți al „interesului național”, care tot în laboratoarele alea de unde a ieșit și PRO ROMÂNIA a fost clocit!

    Și, într-un fel , aș spune cu tristețe că România merită acest ghiveci, pentru că așa a votat… deci, să le urăm acestor titani învingători : „GUVERNARE PLĂCUTĂ !” ( sau PLĂCUȚĂ…, că nu știu exact cum se zice… )

  2. Vizita Papei m-a emotionat , lacrimi si ieri la Iasi , si astazi la Blaj ( Groza s-a aplecat brusc spre Iuliu Hossu – ” vrei sa fii mitropolit de Iasi ? Cum , acolo este Durcovici ?! Nu , nu la catolici , la ortodocsi ” ) – Bineinteles ca amestacandu-se la plecarea Papei , domnul presedinte Iohannis ( caruia Papa i-a manifestat tot timpul o evidenta raceala ) , a stricat totul .
    Dorinta lui de a o face pe seful de Stat Kennedy de mana cu sotia Jacqueline Carmen Iohannis ( nu Onassis , Iohannis ) , vulgar , ca un liceean de la Cisnadie , la plecarea Papei si in strigatele Iohannis – Iohannis ale oamenilor de bine veniti pe aeroportul Sibiu a stricat totul .
    In plus unitatea militara Stirile TVR si infanteristul ei Adelin Petrisor ( in imaginatia echipei Stirilor TVR omul ar fi un specialist in aeronautica si armament ! ) , care , la un minut pana la urcarea Papei in avion , se dadea in stamba in nota obisnuita cu ” sunt foarte multe fete frumoase in echipajul avionului ” , alunecand si un elegant ” chestia ” …
    Altfel , periculoase sunt drumurile patriei , curajosi parintii nostri care le-au folosit si cei care , obligati ca n-au de ales , le folosesc acum , asa cum arata traseul Blaj – Ocna Sibiului – Sibiu , filmat in fata masinii Papei – da , o sosea impecabila dar ingusta , in care cortegiul avea cu greu loc chiar cu sensul opus de mers interzis circulatiei … si este ruta din sudul Transilvaniei spre Sighisoara si Bistrita – cati morti , cate familii distruse pana acum ?

    • Vaticanul a recurs la fabricarea de martiri ai Bisericii Greco-Catolice, pe care îi numește și martiri ai neamului românesc.

      Tinerii seminariști care ies de pe băncile școlilor teologice greco-catolice au formate concepții de genul: „Biserica Greco-Catolică este o biserică a culturii”, „Biserica Greco-Catolică este o Biserică martiră”, „Biserica Ortodoxă e creată de Moscova”, „Comuniștii i-au băgat în închisoare pe episcopii greco-catolici pentru că au refuzat trecerea la ortodoxie”, etc.

      Ținând seamă de motivul acestei beatificări, mă întreb retoric: Preoții și intelectualii ortodocși din ce motiv au făcut închisoare în perioada comunistă? Au refuzat și ei să treacă la ortodoxie? Episcopul ortodox Nicolae Popovici de la Oradea pentru ce a făcut închisoare, tot pentru că a refuzat să treacă la ortodoxie? Dar în Rusia, preoții și ierarhii ortodocși din ce motive au făcut închisoare? Tot pentru că au refuzat să treacă la ortodoxie?

      Lupta Bisericii Ortodoxe cu comunismul nu a fost o luptă politică, ci una duhovnicească. Scopul nu era susținerea unor interese politice, ci mărturisirea unui crez autentic ortodox. Astfel se explică de ce unii clerici ai Bisericii Ortodoxe, care au fost în închisorile comuniste, azi au sfinte moaște care pot fi văzute. Asemenea și în Biserica Rusă.

      https://orthodoxia.ro/2019/06/02/papa-si-beatificarea-a-7-ierarhi-uniati-o-calomnie-la-adresa-bisericii-nationale-a-romaniei-de-ierom-eftimie-mitra/

      • Mihai Eminescu spunea că a fi român este echivalent cu a fi ortodox. Acum se încearcă asocierea românismului și cu catolicismul, prin fabricarea unor falși martiri naționali, care sunt doar martiri ai Vaticanului. Se observă intenția Vaticanului de a introduce în istoria României “martiri ai neamului” cu dorința diluării asocierii dintre românism și ortodoxie. Catolicismul a susținut întotdeauna interesele iredentiste maghiare în Ardeal, martirizându-i pe români de-a lungul istoriei, iar acum ne prezintă posibilitatea introducerii în istoria României a unor „martiri” care au luptat pentru catolicism, nu pentru neamul românesc.

        https://orthodoxia.ro/2019/06/02/papa-si-beatificarea-a-7-ierarhi-uniati-o-calomnie-la-adresa-bisericii-nationale-a-romaniei-de-ierom-eftimie-mitra/

      • Nu stiu..
        \Piate cei 7 sunt martiri ai credintei…
        Desi mie imi este greu sa accept ca potifi martir in numele formei exterioare (ritul „grecesc”) neglijand credinta (catolica).
        Preupsun ca daca se declarau catolici 100% , adica adoptand si ritul „roman” nu numai dogma .. „ratau” martiriul .Este drept ca pierdeau f multe „oi”

  3. Am scris citeva comentarii pe subiecte anterioare dar vad ca nu mi-au fost aprobate. Nu am folosit limbaj ofensator. Nu stiu…sa fi ajuns in casutza postala a „statului paralel”? 🙂

    Inteleg ca doriti sa minimalizati acest subiect al „statului paralel”, desi acesta v-a bagat la inchisoare. Se pare ca si doamna Dancila a schimbat cheia discursului si azi nu mai stie azi ce inseamna „stat paralel”. Poate de teama de inchisoare, sa nu pateasca ca fostul sau sef.

    In ce priveste discutia despre suveranism, eu sunt si pentru europenism, dar unul bine delimitat si acceptat de popoarele UE. Nu unul impus, venit pe cale ierarhica, pe baza de interese partinice, al liderilor unor partide europene carora le pasa de romani si Romania atita timp cit acestia aleg pe cine trebuie, cei placuti si cei care stiu sa isi deserveasca stapinii. Din pacate, astia au cistigat, iar faptul ca USR – un alt partid scos din laboratoarele noii Securitati – este atit de popular, ar trebui sa dea frisoane celor ce iubesc libertatea. Pesedistii au pierdut trenul, cu mironoseli, eschivari, si incercari de a face pe placul unora si altora. Dragnea doar a vorbit de lucrurile astea public, dar nu a facut nimic sa rezolve odata si pentru totdeauna aceasta problema grava cu democratia romaneasca. De unde lectia ca in politica ori esti Gigi Duru ori ai probleme cu eschivatu’ cind cauti sapunul la inchisoare.

    Vad ca doamna Dancila da raportul azi la ambasade din nou, Romania fiind cumva o curiozitate de stat, indraznesc sa spun un „pseudo-stat”, unde alte puteri externe isi fac jocul, impun o anumita linie, cu participarea entuziasta a serviciilor noastre.

    Mi s-a parut absolut jenante scuzele domnului Melescanu pentru problemele la vot in strainatate, care sunt aceleasi de fiecare data, si dau ocazia opozitiei politice sa se foloseasca de aceasta tema, pentru interesele lor de a acapara puterea (prin forta cum a spus Rares Bogdan). Eu nu as permite votul decit romanilor care fie au rezidenta in tara, fie lucreaza temporar in strainatate. Cei care au plecat si au cetatenia altor state, si rezidenta in strainatate, nu le-as mai acorda dreptul la vot, decit daca se repatriaza. Nu mi se pare normal ca diasporenii care nu platesc taxe in Romania, ci unui alt stat, sa aiba dreptul de a influenta viata politica din statul pe care l-au parasit.

  4. Inca un mic comentariu: Papa este Ambasadorul Domnului. Cit de minunat ar fi ca si ambasadorii altor tari, ai nostri, oamenii de stat, sa imbratiseze acest tip de discurs minunat, uman, cu gindul la fericirea altora. Asa este, cum spune Papa: daca cei din jurul nostru nu sunt fericiti, cum am putea noi fi fericiti?

  5. Cred că un mameluc precum Klaun Iohanus nu va mai putea fi prins în vârful peniţei vreunui talentat caricaturist , sau luat peste picior şi batjocorit în ultimul hal cum fac acum în Guvernarea PSD-ALDE cu premierul României Viorica-Vasilica Dăncilă ( ce să-i faci, dacă o chema Clotilde sau Closette, nu era nici o problemă, dar aşa…Ghinion !). Actuala opoziţie odată ajunsă la ciolan va scoate imediat pulanele şi va coborî instrucţia din pod cum se zicea odată. Nu vor permite proteste , acţiuni de genul celor permise de actuala guvernare şi să nu mai vorbim de ce teroare vor instaura vis-a.vis de opoziţie, nu cum au făcut cei dinaintea lor ! Din prostie, sau de frica reacţiilor unor neisprăviţi prin ţările lor care se dau genii prin noua URSS europeană !

  6. Oamenii lui Putin au dezvăluit planul pentru România. Fiori reci, la București, în politică și servicii
    Autor: Florin Ghergut 2 iunie 2019
    Rusia condusă de Valdimir Putin dă pe față, prin instrumentele sale oficiale de propagandă, imaginea pe care și-ar dori ca România să o aibă. Este vorba, desigur, de o mai multă aplecare către curentele suveraniste și naționaliste care se ridică în acest moment prin oameni ca Matteo Salvini, în Italia, sau Viktor Orban, în Ungaria. Pe un astfel de val urcase și PSD, în perioada Dragnea, însă pare că românii nu sunt neapărat impresionați de aceste curente, având în vedere rezultatul PSD la ultimele alegeri.

    Rusia condusă de Valdimir Putin dă pe față, prin instrumentele sale oficiale de propagandă, imaginea pe care și-ar dori ca România să o aibă. Este vorba, desigur, de o mai multă aplecare către curentele suveraniste și naționaliste care se ridică în acest moment prin oameni ca Matteo Salvini, în Italia, sau Viktor Orban, în Ungaria. Pe un astfel de val urcase și PSD, în perioada Dragnea, însă pare că românii nu sunt neapărat impresionați de aceste curente, având în vedere rezultatul PSD la ultimele alegeri.

    Publicația Sputnik, organul de propagandă al Rusiei finanțat de Kremlin, deplânge înfrângerea PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai și scrie că Partidul Social-Democrat are nevoie de un lider precum Matteo Salvini sau Viktor Orban.

    ”PSD nu a pierdut din cauza acuzațiilor de corupție și atacuri la justiție, ci din cauza lipsei de vigoare, din cauza ezitărilor și incertitudinii de care au dat dovadă liderii de partid. O soluție ar fi identificarea rapidă a unui Salvini sau Orban de România”, arată un editorial publicat de ediția în limba română a site-ului rusesc, remarcă G4Media.

    Sputnik scrie că PSD a refuzat oferta lui Matteo Salvini pentru a trece de la familia socialiștilor europeni la cea a suveraniștilor anti-UE și spune că soluția pentru partid este ”un mesaj clar și radical suveranist și naționalist”.

    ”Pe plan extern PSD și-a pierdut orice susținere, fără a încerca să facă o mișcare bruscă spre acele poluri din spațiul european care ar putea constitui o locomotivă electorală. În primul rând, e vorba de Matteo Salvini (care venise cu o ofertă pentru PSD) și Viktor Orban, liderul Fidesz (care are și el relații destul de proaste cu PPE). Ambele figuri sunt destul de populare în România și puteau oferi o cu totul altă imagine PSD, iar un mesaj clar și radical suveranist și naționalist avea toate șansele să eclipseze artileria grea a “luptei pentru justiție”, scrie Sputnik.

    Publicația avetizează că fără un discurs anti-UE și fără un lider precum Salvini ori Orban, PSD se va rupe: ”PSD are nevoie de un Matteo Salvini sau un Viktor Orban pentru a răspunde la toate atacurile. În caz contrar, formațiunea va cădea pradă reglărilor de conturi, disensiunilor și divizărilor interne, care vor rupe partidul în niște fragmente care nu vor mai fi relevante în noile circumstanțe politice”.
    P.S.
    Ce credeţi, ne vor ruşii binele, sau ni-l vor occidentalii ? Care ni l-au şi luat ! :mrgreen:

    • Nu doar ca nu ne vor binele, dar ei mai fac si o eroare destul de mare in analiza. Spre exemplu, cand PSD a castigat stralucit alegerile din 2016, Dragnea nu s-a indentificat nici cu VIktor Orban si nici cu Matteo Salvini. Nu mai vorbesc de faptul ca nu prea s-a pomenit ceva in acest sens. De fapt n-au prea fost asemenea orientari ideologice in PSD. Poti spune despre Programul de Guvernare sau despre lupta cu „statul paralel”, dar de o orientare ideologica spre cei doi evocati de catre Sputnik nici vorba.

      Pe de alta parte, daca e asa cum spun ei, cum de a crescut atat de mult USR-ul? Un partid ce n-am auzit sa aiba o orientare ideologica spre cei doi, Salvini si Orban. Poti spune ca: PSD a pierdut nu doar din cauza acuzațiilor de corupție și atacuri la justiție. In privinta ezitarilor si incertitudinilor, aici e un mic adevar. Dar in nici un caz nu poti trage concluzia ca daca PSD s-ar fi orientat intr-un mod clar si ferm spre un curent suveranist si/sau nationalist ar fi castigat alegerile. Nici nu se poate trage concluzia ca „acele poluri din spațiul european […] ar putea constitui o locomotivă electorală” pentru PSD.

      „În caz contrar, formațiunea va cădea pradă reglărilor de conturi, disensiunilor și divizărilor interne, care vor rupe partidul în niște fragmente care nu vor mai fi relevante în noile circumstanțe politice” – nu se va intampla daca PSD va reface legatura cu socialistii europeni pentru ca PSD face parte din aceasta familie politica europeana. O deviere ideologica spre un curent de dreapta suveranist si nationalist nu cred ca va fi bine primit de catre electoratul PSD, pentru ca nu poti fi si de stanga si de dreapta in acelasi timp. Or, electoratul PSD-ului e de stanga, social-democrat. Inca de pe vremea Partidului Romania Mare, electoratul PSD-ului era unul distinct de cel al partidului lui Vadim, un partid care nu prea si-a dovedit trainicia pe scena politica romaneasca.

      Analiza lor este destul de slaba.

      Dimpotriva, un discurs anti-UE va rupe PSD-ul sau ii va diminua sansele electorale. Ar fi o greseala adoptarea de catre PSD a unui astfel de discurs.

    • Rusii vor ca prin cresterea in Uniunea Europeana a unor partide suveraniste si nationaliste sa existe in Europa regimuri asemanatoare cu cel al lui Putin. Kremlinul arunca cu bani – bani foarte multi – in stanga si-n dreapta prin toata Europa doar ca sa castige influenta politica. Si atunci un regim asemanator cu cel al lui Putin ar reprezenta o premisa si pentru o eventuala colaborare intre acel regim si Putin. Asta e, de fapt, pe scurt spus, strategia politica – destul de rudimentara, trebuie sa recunoastem – a Kremlinului. Insa nu vor reusi pentru ca, cel putin in materie de politica externa, orientarea ideologica a Kremlinului nu e deloc una clara. Spre exemplu, sustinerea unor partide de dreapta nationalista si suveranista in Europa intra in contradictie flagranta cu sustinerea unui comunist (sau, ma rog, socialist, daca e sa ne luam dupa titulatura partidului sau), Maduro, in Venezuela.

      Nici in Rusia, apropo de partidul lui Putin, orientarea ideologica nu e clara: o amestecatura de dreapta cu puternice accente de nostalgii comuniste, deci un fel de varza, la fel ca si politica lor externa. Nu subestimez pericolul pe care-l reprezinta Rusia. Acesta trebuie, desigur, contracarat. Insa si aici se vede, din partea lor, un mod de lucru rudimentar: e vorba mai ales si mai ales de un pericol militar. Ideologic e asa o varza, o nebuloasa si o neclaritate ca te apuca durerea de cap. Lucru care inhiba, evident, o politica externa coerenta din partea Rusiei.

  7. Nu ştiu dacă Dumitru Iliescu face parte din Grupul de sprijin al actualului PSD, dar cred că analiza lui poate servi celor care mai cred în acest partid :

    Dezvăluirea momentului după arestarea lui Liviu Dragnea. Un fost director SPP, Dumitru Iliescu, transmite marți, într-o amplă postare pe Facebook că liderul PSD urma să fie condamnat indiferent de rezultatul alegerilor, deoarece „arestarea lui a făcut și face parte dintr-un plan bine gândit și pus la punct de forțe externe în colaborare cu cele interne aservite, de destructurare a PSD-lui, plan inițial cu ani în urmă, dar reactualizat permanent”.

    Dumitru Iliescu spune că ştie cine a dat comanda, dar nu va da nume, pentru că nu are elementele de probă necesare. Mai mult, acesta a adăugat că „cei care s-au ocupat de soluționarea acestui dosar și de condamnarea liderului PSD nu au fost decât cei din conducerea actuala a SRI”, a mai spus Iliescu.

    Prezentăm mai jos postarea integrală de Facebook a fostului şef SPP:
    „PSD, INTRE DEZASTRU SI REVIGORARE

    CONDAMNARE POLITICA?

    S-au inchis urnele de vot, a inceput numararea, si rezultatul a venit ca o lovitura napraznica, PSD in pozitia a doua, cu o pierdere procentuala majora. Si, cum nu era de ajuns ca primisera lovitura de baros a electoratului, a venit si a doua: arestarea liderului formatiunii politice, Liviu Dragnea!
    Unii sustin ca nu este nicio conexiune intre cele doua, si multi o sa-i creada, eu insa nu pot sa o fac pentru ca, spre deosebire de ei, am avut privilegiul de a avea acces la informatii care mi-au permis sa vad lucrurile dintr-un alt unghi, sa vad realitatea curatata de propaganda ostila social-democratilor, de fake-news. Multi isi pun intrebarea daca in ceea ce-l priveste pe Dragnea condamnarea a fost normala, legala, sau a fost una politica, iar eu le raspund cu deplina convingere ca a fost una comandata, si solutia data anterior zilei de 27 Mai. Desi stiu cine a dat comanda, nu voi da nume, pentru ca nu am elementele de proba necesare, dar stiu cine s-a ocupat de ducerea ei la indeplinire, si de aceasta data am suficiente elemente. Cei care s-au ocupat de solutionarea acestui dosar si de condamnarea liderului PSD, nu au fost decat cei din conducerea actuala a SRI. Pe data de 24 Aprilie 2019 am primit informatia ca s-a luat decizia de catre cei din completul de judecata, sub presiunea celor de la SRI, sa se mentina solutia data in prima instanta. Cum nu fac demersuri sa informez opinia publica pana cand nu verific corectitudinea informatiilor, am asteptat confirmarea lor, si ea a venit dupa cateva zile. Convins fiind suta la suta ca asa stau lucrurile, l-am apelet la telefon pe unul din liderii de la varful partidului, foarte apropiat domnului Dragnea, si i-am spus ca acesta va fi condamnat, ca deja s-a luat decizia, iar solutia va fi ca cea de la fond, si ca este bine sa ia masurile pe care le considera necesare. Mi-a raspuns ca nu crede ca asa se vor derula lucrurile, si sunt convinsi ca liderul lor va fi achitat, dandu-mi argumentele care sustineau aceasta afirmatie. Am ramas in cumpana daca sa fac publice sau nu informatiile pe care le aveam, si am ales varianta sa nu le fac, desi persoana respectiva mi-a sugerat acest lucru, crezand ca poate nu am toate elementele pe care le au ei, dar si posibilitatea ca judecatorii sa se fi razgandit si sa nu tina cont de presiunile facute asupra lor. Dupa aceea am avut discutii cu inca doi prieteni carora le-am spus cum vor evolua lucrurile, si asa s-a intamplat.
    Initial se hotarase sa se dea solutia inainte de alegeri, dar si-au dat seama ca o asemenea masura poate crea o emotie colectiva favorabila PSD si au decis sa o amane pana dupa scrutin. Cei din conducerea PSD si simpatizantii lor traiau cu speranta ca daca vor obtine un scor semnificativ la alegeri Dragnea nu va fi condamnat. Mare eroare! El urma sa fie condamnat indiferent de rezultatul scrutinului, pentru ca arestarea lui a facut si face parte dintr-un plan bine gandit si pus la punct de forte externe in colaborare cu cele interne aservite, de destructurare a PSD-ului, plan initiat cu ani in urma dar reactualizat permanent. Majoritatea oamenilor, chiar si a celor care nu iubeau aceasta formatiune politica au ramas surprinsi de rezultatele obtinute la scrutin. Cum s-a ajuns la acesta situatie? Care au fost elementele care au determinat o asemenea evolutie? Din puncul meu de vedere au fost doua categorii de factori cu implicatii grave asupra credibilitatii sale si asupra suportului electoral.

    Prima categorie se refera la factori interni si anume la modul in care lucrurile au evoluat in interiorul partidului, la stilul de conducere impus de liderul acestuia, la deciziile luate, care de multe ori nu au fost cele mai inspirate, la ezitarile frecvente in asumarea unor decizii importante care trebuiau sa vina in intampinarea asteptarilor electoratului si pentru care primisera votul masiv al acestora in 2016. Dintre acestea amintim promisiunile facute in campania electorala privind adoptarea Legii raspunderii magistratilor, modificarea Codurilor penale in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale, adoptatea Legilor Sigurantei Nationale, a Legii privind amnistia si gratierea, lege care viza in special pe cei bagati dupa gratii in mod abuziv, si exemplele pot continua. Ezitarea permanenta in luarea unei decizii hotarate de suspendare a Presedintelui cand acesta a incalcat de foarte multe ori si foarte grav Constitutia, inclusiv blocajul instituit asupra activitatii legislative, asupra celei executive, prin refuzul de a desemna persoanele propuse sa ocupe portofoliul de premier dar si pe cele de membrii ai guvernului, de a numi sau revoca in functii publice conform prevederilor legale, a dus la formarea opiniei in randul electoratului ca in zadar au acordat puterea PSD-ului daca nu stie ce sa faca cu ea, sau nu are capacitatea sa o faca. Pe aceeasi linie se inscrie si desemnarea in functiile executive cele mai importante, pe alte principii decat cele normale, a unor persoane incompetente, cu grave carente de instruire dar si in ceea ce priveste inteligenta, cultura generala, incapabile sa comunice atat cu subordonatii dar si cu mass-media, sau a unor persoane asupra carora planau acuzatii grave de coruptie prezentate in diverse moduri opiniei publice. Un impact profund negativ asupra capacitatii de organizare, de coordonare si de actiune ofensiva a partidului au avut si masurile de marginalizare a principalilor lideri si personalitati politice, devenite vizibile in spatiul public si din acest motiv incomode presedintelui formatiunii, dar si frictiunile interne amplificate artificial, unele chiar generate de catre adversarii din exterior, care au dus la plecari semnificative din partid. Chiar l-am avertizat in mai multe randuri, in mod public, prin postari pe retelele de socializare si nu numai, pe domnul Dragnea ca, daca va continua pe aceasta linie, isi va semna singur falimentul politic, si nu ma bucur ca am avut dreptate.
    Deloc lipsita de importanta, a fost si cochetarea permanenta cu liderii Statului Paralel, a carui desfiintare o promisese ferm in campania electorala.
    Una dintre marile erori ale conducerii PSD a fost si aceea de a considera ca masurile luate in plan social si nu numai, de fapt masuri foarte importante, unele fara precedent, vor acoperi pe cele prezentate anterior si vor mentine optiunea electoratului exprimata in 2016. Nu in ultimul rand trebuie mentionata si lipsa de preocupare in comunicarea cu partenerii externi, si in special cu Bruxelles-ul, si prezentarea corecta a modului in care evolueaza lucrurile in Romania sub guvernarwa PSD. Am putea continua cu multe exemple dar spatiul postarii ne obliga sa ne oprim aici, lasand la dispozitia celor interesati sa le completeze si dezvolte.

    A doua categorie de factori se refera la cei care apartin de adversarii partidului, atat din interiorul dar mai ales din exteriorul tarii. Va imaginati ca aceste alegeri, campania de convingere a alegatorilor, au fost doar apanajul formatiunilor politice interne? Daca o faceti, va inselati! Lucrurile nu au stat deloc asa! Interesele majore ale puternicilor lumii, ma refer aici la structuri statale dar si la multinationale, inclusiv interesele decidentilor europeni fata de bogatiile si piata Romaniei, au generat o campanie puternica, nemaiintalnita, planificata in amanunt, derulata de catre acestia si aservitii lor din interior, impotriva PSD-ului, liderului acestuia, dar si a executivului actual. Prin masurile luate, imediat dupa instalarea guvernului social-democrat la Palatul Victoria, au fost afectate grav interesele acestora, care erau obisnuiti sa obtina profituri colosale si sa nu dea nimic la bugetul de stat. Majorarea etapizata a salariului minim pe economie, precum si cresterea salariilor bugetarilor cu mult peste nivelul celor din domeniul privat, a generat o crestere semnificativa a retributiilor de la nivelul de baza pana la cel de decizie, si implicit cresterea cheltuielilor multinationalelor cu forta de munca si scaderea deloc importanta a profiturilor lor din aceasta cauza. O noua lovitura li s-a dat atunci cand s-au gandit solutii noi de impozitare, prin care acestea sa nu mai poata evita plata taxelor la bugetul de stat. S-a continuat cu adoptarea Legii Offshore in varianta Dragnea, prin care se punea capat jafului in domeniul resurselor din Marea Neagra, dar si posibilitatii de a dispune de ele dupa bunul plac. Controalele declansate in ultima perioada si masurile luate impotriva celor care comercializeaza produse daunatoare sanatatii populatiei, ca si intentia adoptarii Legii dublului standard prin care se permitea doar comercializarea produselor care respecta sandardele impuse in tarile VEST-EUROPENE, dar si a Legii privind interzicerea exportului de masa lemnoasa neprelucrata, au determinat – si determina – multinationalelor (si nu numai), pierderi de zeci si sute de miliarde de euro. Dezvoltarea continua a economiei nationale, ajungand sub aspectul ritmului de crestere economica pe locul doi in Europa, investitiile in toate domeniile, inclusiv in agricultura care, prin masurile luate, indeosebi prin programul de sprijinire a agricultorilor romani, prin acordarea la timp si in totalitate a subventiilor, prin refacerea sistemului de irigatii pe mii de hectare, in urma carora tara noastra a ajuns deja pe primul loc in Europa la productia de cereale, devine din ce in ce mai competitiva, atat pe piata interna cat si pe cea externa, creand o concurenta deloc dorita de partenerii nostri externi si de firmele lor. De fapt, scopul celor care incearca sa ne domine in continuare este acela ca Romania sa stagneze, sa nu se dezvolte, sa fie doar o piata de desfacere pentru rebuturile lor, pe care si asa le vand la suprapret fata de produsele de calitate comercializate la ei. Din aceasta perspectiva interesele lor promovate si prin intermediul cozilor de topor din interior au ajuns in flagranta contradictie cu intentiile si programul promovat de PSD. De aici hotararea de a lupta cu toate fortele si mijloacele pentru daramarea PSD-ului si a guvernului sau. Au luat decizia sa sponsorizeze cu zeci de milioane de euro actiunile agresive impotriva acestora, sa sponsorizeze campaniile electorale ale formatiunilor politice favorabile, sa le asigure sprijinul logistic in campaniile promovate pe retelele de socializare, prin promovarea informatiilor false, nereale, la adresa social-democratilor, speculand si lipsa de preocupare a lor in acest domeniu, si castigand astfel lupta de influentare in masa a electoratului, de manipulare agresiva a aestuia, si de intoarcere a lui impotriva PSD, actiuni care vor continua pana la atingerea scopului final. In acest context amplu, si cu evidenta tenta de razboi informational, condamnarea lui Dragnea nu este deloc intamplatoare si ea a fost foarte bine gandita si aplicata. Asta trebuie sa dea de gandit actualilor lideri ai partidului, dar si celor care vor deveni in perspectiva lideri, pentru a lua masurile ce se impun.

    Fara pretentia de a fi prezentat toate elementele care au generat dezastrul social-democratilor, inchei aici aceasta analiza, nu inainte de a le sugera sa se gandeasca bine daca mai raman la guvernare sau nu. Continuarea guvernarii sub atacurile dure ale lui Iohannis si formatiunilor de dreapta, atacuri fundamentate de aceasta data pe scorurile electorale obtinute, nu face sa duca decat la erodarea si mai accentuata a partidului cu singura finaliate: trecerea in opozitie pentru cel putin 4 ani. Ca sa se revigoreze partidul si sa recastige electoratul el trebuie sa treaca in opozitie, sa paraseasca pozitia de tinta si sa o ocupe pe aceea de tragator, sa-si aleaga o noua conducere care sa inspire incredere celor chemati la vot si sa-i atraga spre valorile social-democrate, cum trebuie sa aduca inapoi oamenii valorosi care au plecat din partid si care nu au intreprins masuri care sa-i lezeze interesele si multe altele…”, scrie Iliescu, pe Facebook.

    • Deși crimele naționalismului socialist sunt bine cunoscute, cea mai mare organizație criminală din istorie – Internaționala Comunistă – nu a fost adusă în fața Curții Internaționale de Justiție pentru genocid, aristocide (uciderea elitelor sociale și intelectuale), crize violente de proprietate și memorizări sistemice (ștergerea memoriei colective a națiunilor). De aceea toată lumea a auzit astăzi despre Auschwitz, dar nimeni nu poate numi nici unul dintre lagărele de detenție din Cambodgia în timpul domniei lui Pol Pot, în timpul căreia o treime din populația acestei țări a fost anihilată. Mai mult de 100 de tabere erau în funcțiune în Uniunea Sovietică până la căderea Zidului Berlinului. Peste 18 milioane de deținuți au trecut prin acea rețea de tabere cunoscute sub numele de Gulags. O persoană informată în mod obișnuit nu poate numi niciunul dintre acele locuri de tortură în care oamenii au murit de la răceală, subnutriție și exploatare la moarte. Știați că cea mai mare tabără comunistă de muncă forțată a fost înființată în România după 1945. Aproximativ 300.000 de români au fost uciși de teroarea comunistă în această țară.

      https://inavukic.com/2019/06/02/interview-with-general-zeljko-glasnovic/

  8. Sriitorul englez George Meredith spunea despre caricaturi că acestea reprezintă adevăruri brute. Este binevenită o expoziție de caricaturi ale artistului Constantin Jiquidi, colaborator al lui Caragiale la ,,Moftul român”, în aceste zile, când societatea românească a devenit contemporană cu cei doi titani, la care nu știi dacă e comic sau tragic, dacă trebuie să râdem sau să plângem.
    Am avut vizita Papei, șeful singurei monarhii absolutiste din Europa, care păstorește spiritual, peste un sfert din populația Terrei, dar care a venit ca pelerin în țara noastră. Probabil, din acest motiv, Președintele nostru a considerat, să-l întâmpine la Cotroceni pe Papă, ca pe un simplu pelerin, stând cocoțat în vârful scărilor palatului, privind de sus, cum pelerinul Papă urcă cu greutate imensele trepte. L-a întâmpinat cu urarea ,, Bine ați venit în casa noastră!” ( dacă această urare ar fi făcut-o la Aeropot, aș fi zis că urarea de bun venit se referă la România, dar făcând-o la Cotroceni, am înțeles că Președintele consideră Cotroceniul casa lui și a soției sale, pe lângă celelalte pe care le mai are sau poate, va solicita ca în Constituție să fie precizată sintagma pentru el,, Președinte pe viață”).
    Pelerinul Papă, după ce a auzit că Președintele în cuvântarea sa vorbește despre alegeri și despre succesul acestora în sensul că România este acum europeană, știind că românii sunt dintotdeauna în Europa, ca aici s-au format ca popor, nu în alte spații, i-a vorbit despre unitate, frăție, iubire. O fi priceput? Sau a considerat că aceste învățături sunt doar vorbe de simplu pelerin, nu de șeful unui stat și de capul Bisericii Catolice! Aceleași motive l-au inspirat pe Președinte să invite puțini cetățeni la Cotroceni, Papa având în față un auditoriu mic, care umplea doar jumătate din Sala Unirii.
    Cât despre câștigătorii alegerilor, ce să zic? Au continuat în aceste zile cu amenințări, căci atâta știu.
    Am văzut transmisiuni în direct ale întregului program al Papei în România, la diferite televiziuni, auzindu-i mai mult pe invitații lor, comentând tocmai când ar fi trebuit să tacă, ca să auzim și noi ce spunea Patriarhul, Papa. Multora le place să se audă, dar ar trebui să se pregătească, ca să aibă habar, ca să nu facă confuzii sau ca să pronunțe corect unele cuvinte. Am auzit ,, batitudine”, ,,un preot va fi hirotonit de Papă”, ,,și ortodocșii se roagă în Biserica Greco- Catolică” și altele. Dar să nu uităm frumoasa perlă: ,,la Șumleu au venit oameni și de niciunde.”
    Caricaturi contemporane!

  9. Summit Trump-Rouhani: Discutiile cu „respect” si „fara preconditii”, doar daca vor porni de pe pozitii egale. Abandonarea unilateralismului, la inceput, nu la sfarsit. Ridicarea negocierilor la rang de summit

    Baza de pe care SUA incearca sa “discute” cu Iranul ramane in continuare unilaterala. Dupa avalansa de amenintari si noi sanctiuni contra Iranului, Washington pare sa retesteze tactica de blocare prin “summituri” si “negocieri”, pe care a utilizat-o cu Phenian.

    Esecul tacticii respective s-a datorat pozitiei inegale pe care s-au situat SUA si cerintelor sale unilaterale. Tactica s-a dovedit inselatoare. In timp ce Coreea de Nord a stat pe loc cu programul nuclear si balistic, SUA au avansat cu sanctiunile de sufocare economica.

    Aceeasi asimetrie de pozitie si cereri poate fi identificata in anuntul facut duminica de secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit caruia SUA sunt pregătite să poarte un dialog cu Iranul fără precondiții, daca aceasta din urma se comportă ca “o țară normală”.

    In privinta cui se comporta anormal nu exista insa nicio indoiala. Orientul Mijlociu, marile puteri care au ramas in acordul nuclear iranian si opinia publica internationala dezaproba fara echivoc iesirea unilaterala a SUA din acelasi acord si propensiunile expeditionare americane in regiune.

    Președintele iranian Hassan Rouhani a sugerat că Iranul va fi dispus să discute doar dacă Statele Unite “vor arăta respect”. “Suntem pregătiți să ne angajăm într-o conversație fără precondiții, suntem pregătiți să stăm la masă”, a declarat in reactie Pompeo.

    Insa in aceeasi declaratie Pompeo devine ilogic cand contrazice in concluzie ceea ce a afirmat in premisa. El a spus că SUA va “combate activitatea dăunătoare” a Iranului în Orientul Mijlociu, cum ar fi susținerea organizației Hezbollah și Guvernului Siriei.

    Exista un interes conjunctural al SUA pentru o “paranteza” sau “pauza” operativa in relatiile cu Iranul. El este menit, potrivit analizelor, unei modelari de “favorabilitate” a mediului regional in contul Israelului. Un al “n”-lea plan de “pace” israeliano-palestinian a fost pitrocit de cel mai “impartial” si “credibil” negociator (sic!), jewmericanul Jared Kushner, ginerele presedintelui american Donald Trump. Kushner va anunta in curand noul scenariu.

    Un posibil summit Trump-Rouhani ar fi justificat si de succes daca va porni de pe baze egale. Acest lucru inseamna dreptul suveran al Iranului la cooperarea cu vecinii si obligatile sale naturale privind securitatea Orientului Mijlociu, in virtutea pozitiei sale geopolitice, de parte a regiunii.

    Abandonarea unilateralismului, prin revenirea SUA in acordul nuclear cu Iranul si anularea sanctiunilor antiiraniene, va fi cel mai bun auspiciu. Renuntarea la unilateralism trebuie sa fie la inceputul, nu la sfarsitul negocierilor.

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23181457-mike-pompeo-sua-sunt-pregatite-poarte-dialog-iranul-fara-preconditii.htm

  10. Se vorbeste intens despre procedura de vot si despre cum decurge in general votul in diaspora.
    Se vor face comisii de ancheta ,probabil inutile.

    Cozile sunt formate in strainatate, aflam din ce s-a descris in presa, de oamenii care voteaza pe liste suplimentare.

    In tara suspiciunile la toate votarile au fost tot pentru listele suplimentare, coroborate cu asa zisul turism electoral.

    Pai sa dispara listele suplimentare !

    Cu 2 luni inainte de alegeri, daca esti in strainatate sau in tara si/sau daca te-ai mutat cu domiciliul, mergi frumos, te inscrii pe lista aferenta locatiei, si automat softul radiaza persoana din lista veche si o introduce pe lista de la sectia din proximitate.
    Daca nu faci asta te prezinti frumos acolo unde erai inscris pe lista ultima data.Daca esti in strainatate si nu te-ai inscris, te intorci acasa si votezi.
    Astfel nu poti sa mai injuri statul ca n-ai putut vota.

    Eventual statul trimite si o scrisoare cu o informare, ca sa stii unde vei vota, ca si confirmare a procedurii.
    Votul prin corespondenta fiind complementar va rezolva problema complet.

    Dispar cozile ad-hoc si subiectul.

    Listele suplimentare par sa fie cauza aglomerarilor si a unor suspiciuni.

  11. Se vorbeste intens despre procedura de vot si despre cum decurge in general votul in diaspora.
    Se vor face comisii de ancheta ,probabil inutile.

    Cozile sunt formate in strainatate, aflam din ce s-a descris in presa, de oamenii care voteaza pe liste suplimentare.

    In tara suspiciunile la toate votarile au fost tot pentru listele suplimentare, coroborate cu asa zisul turism electoral.

    Pai sa dispara listele suplimentare !

    Cu 2 luni inainte de alegeri, daca esti in strainatate sau in tara si/sau daca te-ai mutat cu domiciliul, mergi frumos, te inscrii pe lista aferenta locatiei, si automat softul radiaza persoana din lista veche si o introduce pe lista de la sectia din proximitate.
    Daca nu faci asta te prezinti frumos acolo unde erai inscris pe lista ultima data.Daca esti in strainatate si nu te-ai inscris, te intorci acasa si votezi.
    Astfel nu poti sa mai injuri statul ca n-ai putut vota.

    Eventual statul trimite si o scrisoare cu o informare, ca sa stii unde vei vota, ca si confirmare a procedurii.
    Votul prin corespondenta fiind complementar va rezolva problema complet.

    Dispar cozile ad-hoc si subiectul.

    Listele suplimentare par sa fie cauza aglomerarilor si a unor suspiciuni.

Lasă un răspuns