Noaptea muzeelor la Muzeul Hărtilor

v

Evenimente la Muzeul Hărților în perioada
15 – 26 mai 2019
Noaptea Muzeelor la Muzeul Hărților

Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 18 mai 2019, între orele 14:00 – 24:00, la Muzeul Hărților la Noaptea Muzeelor.
Accesul este gratuit.

Am pregătit pentru voi o serie de evenimente speciale: 3 x FOCUS PE HARTĂ!

FOCUS PE HARTĂ – ISTORIE. Vă invităm să descoperiţi o parte dintre cele mai vechi hărţi din muzeu, precum şi documentele inedite prezentate în expoziția „Hărţi și tratate ale Conferinţei De Pace De La Paris (1919 – 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari”.

FOCUS PE HARTĂ – GEOGRAFIE ŞI EXPERIMENTE. Pentru toţi cei pasionaţi de geografie am pregătit machete şi experimente. Copiii sunt aşteptaţi să descopere informaţii interesante despre Matematica pe hartă şi în artă, să participe la jocuri şi demonstraţii interactive în cadrul a două ateliere susţinute de Asociaţia Learning by Teaching: 16:00 – 16:45 atelier pentru copii de 6 – 9 ani  și  17:00 – 17:45 atelier pentru copii de 10 – 14 ani.
Înscrieri la adresa de email:  educatie.lbt@gmail.com

FOCUS PE HARTĂ – JAZZ. Vă propunem o serie de 4 minirecitaluri jazzisticeîn acorduri de saxofon, chitară şi pian, de la orele 20:30, 21:30, 22:30 şi 23:30.

Parteneri: UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Asociația Learning by Teaching
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Guerrilla, Promenada Culturală

Mai multe detalii despre eveniment aflați aici.


Expoziția
„Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 – 1920).
Recunoaşterea internaţională a României Mari”
Vă așteptăm să vizitați expoziția „Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 – 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari”, realizată în colaborare cu Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu Arhivele Naţionale.

Expunerea prezintă cele mai importante tratate semnate de România la finalul Primului Război Mondial, alături de hărţile oficiale ale acestor tratate şi de cele folosite în cadrul întâlnirilor de lucru. Împreună, aceste documente redau complexitatea negocierilor şi argumentelor folosite de naţiunile implicate.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 18 mai 2019, mai multe detalii  aflați aici.


Aplicația pentru mobil
„Muzeul Hărților – Lumea pe hartă”

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită să descărcați aplicația pentru mobil „Muzeul Hărților – Lumea pe hartă”.

Aplicaţia vă ajută să descoperiţi lumea fascinantă a hărţilor din muzeul nostru şi să exploraţi hărți ale regiunilor istorice locuite de români din cele mai vechi timpuri.

„Muzeul Hărților – Lumea pe hartă” prezintă informaţii despre cartografi celebri, hărţi valoroase şi vă poate acompania şi ghida vizita în muzeu. Este disponibilă în sistem Android şi iOS în limba română,  în curând și în limba engleză.

Aplicația a fost realizată în urma parteneriatului dintre MNHCV şi Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, graţie efortului voluntar al inginerilor software de la Gemini Solutions.


Harta  Daciei  și comoara regelui Decebal
Acest detaliu aparține hărții  „Dacia. Moesia. Descrierea veche”, realizată de marele cartograf Abraham Ortelius și publicată în anul 1595.

Este o hartă gravată în aramă, colorată de mână, cu texte explicative în limba latină. Cuprinde populaţiile stabilite pe teritoriul Daciei, Vatra Dacilor precum şi dreapta Dunării, teritoriu ocupat şi controlat în cea mai mare parte de daco-geți.
Sunt înscrise localităţi dacice, ape şi munţi cu vechile denumiri.

În acestă hartă este menționată și o comoară, comoara regelui dac Decebal („Decebalus rex”).

Vă invităm să descoperiţi această lucrare  în original, alături de numeroase hărți vechi, și să aflați mai multe informații, vizitând muzeul nostru de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.

Adresa noastră:  comunicare@muzeulhartilor.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Muzeul Hărților · str. Londra 39 · București 011762 · România

15 gânduri despre “Noaptea muzeelor la Muzeul Hărtilor

  1. Exceptionale initiative! Felicitari!
    Nu inteleg insa conceptul de „noapte” a muzeelor. Nu ar fi mai bine „ziua”?

  2. Greseala strategica a globalismului: SUA nu sunt in vid, ci intr-o interactiune globala. Trump, un “Xerxes” modern si insolit, care biciuie Golful Persic

    Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat Iranul, luni, că ar fi “o mare greşeală” dacă “se va întâmpla ceva”, caz in care acesta “va suferi enorm”. Washingtonul acuză Teheranul că pregăteşte “atacuri” împotriva „intereselor americane” în Orientul Mijlociu, care prin definitie sunt de jaf si teroare. Munca cinstita le pute! “Dacă fac ceva, vor suferi enorm”, a declarat globalistul de la Casa Alba, în cursul unei întâlniri cu premierul ungar Viktor Orban, aflat in vizita in SUA. In amenintarea la adresa Iranului si in abordarea relatiei SUA cu aceasta tara islamica din Golful Persic ca fiind una exclusiv “bilaterala” se ascunde o greseala strategica fundamentala. SUA nu sunt in vid, ci intr-o interactiune globala, care este un parametru de restrictie pentru orice tara din lume. Unilateralismul american afecteaza multilateralismul global, care reactioneaza, nu ramane inert. Este insa utopic sa se creada ca globalismul poate pedepsi sau ignora Lumea. Aplicand lovituri mediului global, Trump devine ridicol si inutil la fel ca Xerxes care a biciuit marea.

  3. Cineva zice :
    „Țara noastră e o țară mică, dar, neavând autostrăzi, se transformă într-o țară
    mare” şi
    ” La noi corupția e exact ca și pescuitul sportiv. I-am prins, i-am pupat și le-am dat drumul. ”
    Voi ce ziceţi ? 😉

  4. Radu Mazare merita mai mult respect din partea PSD !

    Sa fie foarte clar ! Ceea ce i s-a intamplat acestui om nu are nimic de-a face cu Justitia ! El a fost VANAT de politia politica a lui Traian Basescu si i s-au construit dosare deoarece a fost un adversar de temut al turnatorului dovedit Basescu si al pdl-ului ! Si la fel a patit si Nicusor Constantinescu .

    Excesul de zel aratat astazi de acesta doamna penibila ( si care nu demult aparea prin filmulete porno ! ) ne arata cam ce fel de oameni lipsiti de caracter au ajuns astazi la coducerea psd-ului si cat de slab de minte este Liviu Dragnea daca a ajuns sa promoveze o astfel de penibilitate , de tuta .

    …! Sunteti niste rame !

    RESPECT Radu Mazare !

    https://www.dcnews.ro/alessandra-stoicescu-ministrul-birchall-considera-ca-am-nedreptatit-o-replica-lui-ciuvica_653958.html

    • Le e frica…s-a vazut asta din atitudinea precipitata si docila fata de sistem a doamnei Ana Birchal.
      Guvernul a ajuns din lac in put renuntand la Tudorel Toader, fara sa anticipeze ca nu pot controla o remaniere cu un nebun comandat din afara la Cotroceni.

  5. Cateodata am imprsia casunt singurlcu ceva memorie ..

    Oeri ma uitam la A3 .. dezbatere si in legatura su Schengenu .. Si toata lumneauita caschengenu e poveste veche, veche si nu tine (doar) de PSD..
    A se revedea https://adriannastase.ro/2019/05/11/mark-rutte-si-declaratia-de-la-sibiu/#comment-203330

    Si o rugaminte – poate cineva sa o trimita lui Ciuvica sau la A3 (Soicescu,Badea0 ? De ce nu trimit eu? Pai cam toti au trecut pe Faceeboock sau asemanatoare insa eu am ramas cam paranoic si nu imi plac scuele astea prea „bagarete” . Deci cineva care are deja cont de face bock.. ca oricum e „compromis” dpv al „intimitatii” …

    Ca trea ni0ar palce sail vaz pe Valceanu ce mai are dezis cand trebe sa denunte PDL ul ca era „antiruropean”

  6. Sunteti in nostalgic incorigibil. Dvs scrieti:
    ,,Harta Daciei și comoara regelui Decebal
    Acest detaliu aparține hărții „Dacia. Moesia. Descrierea veche”, realizată de marele cartograf Abraham Ortelius și publicată în anul 1595.”
    …iar la Oradea este demolata, cu acordul (sau indiferenta) majoritatii localnicilor, statuia lui Mihai Viteazu, pentru a fi inlocuita cu cea a regelui Ferdinand. Deh, suna mai european, mai occidental, mai…german. Musai trebuia amplasata exact pe locul voievodului moldo-valaho-transilvan (adica roman).
    Dar asta e situatia…..incet incet, Ardealul se indeparteaza de Romania si se iluzioneaza ca se apropie de Europa. La ce bun sacrificiile romanilor de pe ambele parti ale Carpatilor, inclusiv ale soldatilor romani eliberatori ? Chiar au murit degeaba pentru niste conationali corporativizati de peste timp…. se pare ca in Ardeal George Soros este pe punctul de a obtine victoria. Bravo lui, este cel mai destept om de pe planeta Pamant.

  7. De multa vreme a inceput sa mi se aplece de analizele politico-militaro-strategice ale domnului Lucian Fota. Cu orice prilej, acest om ne-a tocat la cap cu pericolul rusesc urias si implicit cu necesitatea implicarii mai agresive a Americii intru apararea Romaniei, dar si a valorilor euro-atlantice in general.
    Cum spuneam intr-un comentariu anterior, Administratia Trump este precum cainele care latra, dar nu musca altfel decat in/prin declaratiile amenintatoare ale bufonului Mike Pompeo, proaspat musafir la Soci, pentru prima sa intalnire cu Vladimir Putin. Bineinteles, cum orice om cu mintea la purtator isi putea da seama, cei doi au convenit ca pacea si dialogul sunt preferabile in raport cu razboiul, fie el si unul regional, dar potentiala sursa inflamabila pentru intregul mapamond. Deja o nava spaniola s-a retras din contingentul naval trimis de SUA in Orientul Mijlociu, anticipandu-se alte scenarii care privesc binomul Iran-SUA.
    Astazi, domnul Fota parea foarte dezamagit ca cele doua superputeri dau prioritate ratiunii, chiar daca oamenii mici, preculm Lucian Fota, si-ar dori, din prea multa ura fata de rusi, ca jumatate din lume sa sara in aer. Probabil domnul Fota se gandea ca SUA vor amplasa peste Romania un urias dom transparent, inexpugnabil la orice atac, fie el si nuclear.
    Cred ca stiu ce l-a influentat, serialul american Under the Dom (de pe Netflix), titlu sugerat de alt cetatean agitat si iubitor de SF, Cristian Tudor Poescu. Astept si reactia CTP-ului, precum si a celui de-al treilea razboinic din televiziune, Radu Tudor.
    E jale, oameni buni….vine Rusia peste noi. Fugiiți. Si-asa Europa tremura de frica ingerintei rusesti in alegeri, prin intermediul PSD, Salvini, Le Pen, etc. Oameni buni, votati Caramitru junior, sau madam Chichirau si sustineti armata iuropeana en marche a lui Macron. (Z)
    PS
    Lucian Fota…..fa, domnule, te rog, o pauza de analiza polito…bla bla bla si mergi la un psihiatru, pentru a-ti recomanda analize adevarate, de laborator. E mai bine pentru noi toti,

  8. trexsr
    ,,Deci SUA stiau bine ca nu o sa se bazeze pe vreo aprobare a ONU pentru razboi. Dar sa nu uitam ca Irakul lui Saddam invadase si ocupase Kuweitul, un stat prieten al SUA.”

    Prietene, se pare ca te lasa memoria, din moment ce amesteci…razboaiele intre ele. (Z)
    Primul razboi din Golf, condus de celebrul general Norman Schwarzkopf, a dus la eliberarea Kuveitului, la inceputul anului 1991, dupa invazia irakiana. Acest razboi a avut egida Consiliului de Securitate al ONU, unde a existat o cvasiunanimitate a statelor lumii. De altfel, au participat forte militare din multe tari.
    Cel de-a doilea, a fost declansat unilateral de SUA, in 2003, si a avut scopul clar de a-l debarca pe Saddam Husein, acuzat ca ar sprijini…terorismul islamic (sic!) si ar detine arme chimice pasibile de a fi folosite de teroristii arabi sunniti. O imensa minciuna, avand in vedere ca partidul Baas aflat la putere era unul semi-laic si a implementat anumite masuri de modernizare a Irakului: ,,Saddam se vedea pe sine drept un revoluționar și modernizator, asemeni lui Nasser. Spre disperarea conservatorilor islamiști, guvernul a dat femeilor drepturi în plus și le-a oferit slujbe în guvern sau industrie. De asemenea Saddam a creat un nou sistem legislativ, făcând Irakul singura țară care nu era condusă de legea musulmană (Șaria). Saddam a abolit judecătoriile Șaria cu excepția celor pentru răni personale. ”
    Acest razboi nu numai ca nu a avut aprobarea ONU, dar nici macar ,,umbrela” NATO nu a fost invocata.
    ….Americanii au destabilizat intregul Orient, au generat fenomenul terorismului (de care, etapizat, s-au folosit si cu care negociaza si in prezent – vezi dialogul cu talibanii afgani) si a cauzat migratia masiva a populatiilor arabe fara orizont de securitate si supravietuire economica in tarile lor.
    Asta a fost rezultatul mirificei ,,viziuni” americane de a democratiza lumea…haos si dezastru la scara planetara.
    Sper ca intr-un viitor tangibil cu adevarat democratic, visat la un moment dat de Nicolae Titulescu, un Tribunal International obiectiv sa poata analiza exhaustiv probele care privesc crimele impotriva umanitatii savarsite de jandarmul mondial, iar vinovatii sa plateasca.
    ….Incepand cu atacurile nucleare de la Hiroshima si Nagasaki, SUA fiind prima natiune care a folosit arma suprema impotriva civililor. Nimic nu trebui uitat, pentru ca istoria sa nu se repete.

    • Nu draga pretextul otr aldoilea razboi din Irac au fiast bomba atomica pe care Sadam urmas saoobtina in 6-8 luni.

      Apoi s-arfi,utumit sicu niste sarin …

    • Pentru ghitun, o clarificare:
      ,,Prin invazia Irakului din 2003, presedintele american George W. Busha situa Irakul pe o asa-numita axa a raului, acuzând regimul lui Sadam Husein ca ar detine cantitati mari de arme de distrugere in masa, de a avea legaturi cu Al-Qaeda, si de a fi un pericol iminent pentru umanitate, bazându-se pe presupuse informatii secrete.”
      ps
      Iti dai seama ca arma atomica este ceva, iar ,,cantitati mari de arme de distrugere in masa” inseamna cu totul altceva. Adica, depozite de substante chimice, imputate, in mod fals, si regimului sirian, pentru a justitifica atacurile de opereta, pentru spectacol mediatic, cu rachete de croaziera, a unor cladiri dezafectate cu mult timp in urma. (Z)

Lasă un răspuns