Guest post – Petrisor Peiu, „Pentru ce votam la 26 mai”

Intrebarea mea ar fi fost formulata altfel – Pentru ce „votati” la 26 mai? Pentru ca eu, in baza deciziei lui Ionut Matei, la indemnuri inalte, nu am inca  dreptul sa votez. 

In ceea ce priveste PE CINE sa trimiteti la Bruxelles, eu cred ca solutia e simpla – Traian Basescu, pe principiul iepurasului care se  intalneste, a treia oara, cu ursul ( primele doua dati s-a intalnit cu el la prezidentiale). Ar fi si un act de consecventa – el ar merge din nou in misiune, in Belgia. E adevarat, nu la Anvers, ci la Bruxelles.

 

„Pentru ce votam la 26 mai – cresterea polarizarii si distribuirea

inegala a dezvoltarii?”

Un londonez din vestul Londrei produce de 20 ori mai mult decat un bulgar din Severozapaden (polul saraciei din Uniunea Europeana) . Din cele mai sarace 10 regiuni ale Europei, cinci sunt din Bulgaria, trei din Ungaria si doua sunt romanesti (Nord-Est Moldova si Sud-Vest Oltenia) . Din cele mai bogate 10 regiuni ale Europei, doua sunt londoneze, una este luxemburgheza, una germana (mohoratul Hamburg), urmeaza capitalele Frantei, Belgiei, Irlandei, Olandei, Cehiei si Slovaciei (da, da, Praga si Bratislava sunt in top 10 continental) . Astazi, vest-londonezii se afla la peste 600% din media UE, iar sarmanii bulgari din Severozapaden la vreo 28% din media 

Iata nivelul de polarizare la care s-a ajuns in 2016:

Cum era in 2010, de exemplu? Polarizare-polarizare, dar parca ceva mai „subtire” (Sursa: AICI):

GDP 2010
Asta dupa ce Uniunea cheltuie 450 miliarde de euro numai in exercitiul 2014-2020 pentru a reduce astfel de decalaje si a netezi diferentele de dezvoltare….

Oare nu e ceva in neregula si cu fondurile structurale daca, dupa vreo 1.000 de miliarde de euro, decalajele dintre nivelurile de dezvoltare regionale raman la acelasi nivel sau chiar cresc? Oare fondurile astea nu ajung cumva nu la cei care au nevoie de ele, ci tot la cei care au deja? Oare fondurile pentru marile lucrari de infrastructura nu ajung, in ultima instanta, tot la bancherii londonezi sau la constructorii de drumuri germani si austrieci, iar consumul favorizeaza cumva producatorii de automobile din Cehia si Slovacia?

Astazi, harta performantei economice a Europei indica o polarizare extrema: centrul germanic al continentului supra-performeaza, iar extremitatile sale (Estul fost comunist si Sudul mediteranean) se zbat in mediocritate (Sursa: Eurostat):

GDP Nuts 2016
Harta de mai sus se suprapune perfect cu harta veniturilor medii (in cifre comparabile) ale locuitorilor diferitelor regiuni europene: daca fericitii cetateni ai centrului bogat si prosper castiga in medie peste 27.500 euro fiecare, la extremitati, nefericitii de noi nu sarim de 10.000 euro fiecare… 15 regiuni europene se afla in topul veniturilor (9 din Germania, cele 2 zone ale Londrei metropolitane, Parisul, Luxemburgul, Vlaams-Brabant din Belgia si Vorarlberg din Austria).

GDP Nuts 2015
Una dintre principalele motivatii ale intemeierii unei uniuni politice in Europa, odata cu Tratatul de la Roma (1957), a fost reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile continentale. Pe atunci, cele sase state fondatoare ale Comunitatii Otelului si Carbunelui – Germania, Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg si Italia – erau apropiate ca nivel de dezvoltare, cu exceptia regiunii sudice a Italiei, asa-numita Mezzogiorno, care constituia polul saraciei in peninsula si in Uniunea Europeana de atunci (Comunitatea Otelului si Carbunelui) . Si initial se parea ca se gasise o unealta puternica pentru reducerea decalajelor dintre Sud si Nord, asa cum se poate observa din curba ce indica raportul dintre PIB/locuitor in Mezzogiorno fata de media Italiei (100%) (Sursa: 150 years of the Italian economy, 1861-2010, Paolo Malanima Vera Zamagni):

PIB Italia
In 1973, deja saracia se extinsese si cuprinsese tot sudul italian, iar bogatia si bunastarea se generalizasera in Nord si Centru.

saracie Italia
Iar astazi, la o medie nationala a PIB/locuitor de 32.000 USD (2017), Puglia abia atinge 18.000 USD/locuitor, Sicilia 17.000 USD/locuitor, Calabria la nici 17.000 USD/locuitor, Basilicata si Sardinia la cate 20.000 USD/locuitor, Campania si Molise pe la vreo 19.000 USD/locuitor, cu o medie de 18.500 USD/locuitor in totMezzogiorno, adica vreo 57% din media Italiei intregi. In vremea asta, Nordul si Centrul sunt la peste 34.000 USD/locuitor, aproape dublu fata de Sud! Dupa 60 de ani de infuzii de bani europeni in reducerea decalajelor de dezvoltare dintre Mezzogiorno si restul Europei de Vest!

Explicatii? Polarizarea asta este chiar cautata, proiectata aproape. Iata cum arata, de exemplu, reteaua de coridoare esentiale de transport ale Europei – concentrata in centrul Uniunii:

coridoare de transport
(Sursa: AICI)
Unde se concentreaza dezvoltarea in interiorul Uniunii Europene? Tot in centrul bogat si strabatut de toate coridoarele de infrastructura (Sursa: Regional inequality in Europe: Evidence, theory and policy implications, Simona Iammarino, Andres Rodriguez-Pose, Michael Storper, 2018):

regiuni dezvoltare Europa
Ce regiuni au performat peste media Uniunii in perioada 2001-2013 si ce regiuni au sub-performant in aceeasi perioada (aceeasi sursa ca mai sus)? Nicio surpriza – performanta este concentrata in centrul Europei, in Nordul Italiei si in Nord-Estul Spaniei. La noi, performanta este concentrata in regiunile Bucuresti-Ilfov si cea de Vest!

regiuni performante
Somajul? La fel: mic in centru si in unele regiuni estice (aici este vorba despre emigrarea masiva a fortei de munca) si maxim in sudul Spaniei, in sudul Italiei si in Grecia.

somaj regiuni Europa
Ce ne spun toate aceste harti, daca le suprapunem? Uniunea Europeana este puternic polarizata: Centrul (Germania, Franta, Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Nordul Italiei si Nordul Spaniei) este polul bogatiei, iar sudul mediteranean plus Estul formeaza polul saraciei. Sute de mii de pagini de programe de convergenta si mii de miliarde de euro cheltuite in numele aceleiasi convergente nu reusesc sa schimbe nimic, continentul ramane polarizat si fiecare criza globala care trece adanceste aceasta prapastie. Si atunci, nu mai bine stam sa vedem ce este prost proiectat in actuala arhitectura europeana? Nu ati vrea sa aflam, de exemplu, cat din fondurile noastre de coeziune ajung la singurii constructori acceptati la licitatii (germani, austrieci, francezi, italieni sau spanioli) si ce firimituri mai raman si pe la firmele romanesti, care chiar lucreaza pentru acele firimituri? Sau zecile de miliarde cheltuite cu consultanta platita firmelor olandeze sau zecile de miliarde platite pentru importul de soft si hard din Irlanda? Sau zecile de miliarde de euro care merg anual in Luxemburg sa hraneasca multele agentii si institutii europene stabilite mot acolo?

Vreti reducerea decalajelor pe bune? Lasati si firmele romanesti sau bulgaresti sa participe la licitatii, aduceti agentii europene si la Bucuresti sau Sofia, lasati si firmele romanesti sa extraga gaze din Marea Neagra, lasati si firme romanesti sa cumpere gaze din Marea Neagra, finantati constructii de conducte de gaze si de autostrazi si in Moldova sau in Sudul Bulgariei, nu doar in Centrul Europei. Altfel, se vor cheltui de pomana alte sute de miliarde de euro in urmatorii ani, asa cum rezulta din noua propunere de buget a Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2021-2027:

buget UE 2020
(Sursa: AICI)
Asa cum se poate observa, fondurile de coeziune scad de la 454 miliarde euro la 442 miliarde euro (in viitorul exercitiu), dar Uniunea aloca o suma similara pentru „politica agricola”, adica pentru subventionarea agriculturii franceze, in principal. Poate un nou Parlament European sa se uite altfel si la decalajele imense acumulate intre regiuni?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

23 de gânduri despre “Guest post – Petrisor Peiu, „Pentru ce votam la 26 mai”

  1. Poate ca o problema a dezvoltarii inegale este si modul de conducere al UE, asta probabil creeaza si asa numitul scepticism.
    Cel putin eu ma gandesc si la asta in legatura cu europarlamentarele.
    UE are nevoie de politici de stanga pentru a ajunge la omogenizare, numai ca directiile sunt date de multa vreme de asa numitii populari, partide de dreapta, care, in mod natural, isi vor favoriza propriile afaceri si statele de provenienta.Daca privim la subventiile din agricultura si e suficient sa ne facem o idee.
    Cata vreme dreapta va detine controlul deplin la UE, polarizarea se va accentua, polarizarea este ceva intrinsec doctrinelor de dreapta.Extrema dreapta ce va lua multe locuri anul asta va accentua aceasta polarizare.

    O prezenta semnificativa a unor lideri politici din zonele cu dezvoltare mai slaba (care inteleg si stiu mecanismele ramanerii in subdezvoltare) , in cercurile inalte si cu putere de decizie, pentru stabilirea prioritatilor corecte ale politicilor care sa genereze crestere, ar fi un lucru de dorit.La o prima vedere leadershipul viitor va intari pozitia germana, iar UE se va transforma probabil intr-un mega stat, in care decizia vine de departe, in baza unor analize tarzii si fara legatura cu realitatea din teren, pentru ca oricum ce este la periferie nu intereseaza.
    Daca centrul se dezvolta este nevoie de forta de munca, iar ea vine foarte natural dinspre periferie datorita subdezvoltarii.

    Mai toti liderii de pana acum au venit din zonele bogate sau vechi ale UE si acestia in mod natural urmaresc impunerea unor politici pozitive pentru zonele de provenienta.

    De asemenea vad ca statele cu probleme in dezvoltare nu reusesc sa-si propuna, peste capul asa numitelor familii politice niste obiective in ceea ce priveste leadershipul UE.

    De ce trebuie inlocuit domnul Junker cu Manfred si nu cu cineva din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Romania?
    Cu ce va ajuta ultimul statele de la periferie.Va crede satulul flamandului cand se vor stabili prioritati.
    Sau Germania, a carei capitulare o vom sarbatori peste cateva zile, fiind deja intr-o scadere datorata Brexit, va fi sustinuta chiar de la varful UE cu orice pret, pe votul perifericilor saraci.

    Asadar intrebarea e pe cine sustin candidatii de la periferie, pentru leadershipul UE?
    Pentru ca si asta se voteaza.
    Daca toti vor acelasi cap cu alta fata de ce s-ar schimba ceva.
    E coruptie in Est ? Pai si ce, in Vest nu e?

    Daca nu se va schimba nimic in leadership nu se va schimba nimic nici la periferie.

    De ce politicienii din zonele slab dezvoltate, indiferent de doctrina, nu-si propun sa sustina alti lideri, care sa urmareasca dezvoltarea si la granitele UE.Pana la urma migrantii non UE atat de huliti in statele centrale ar fi mai putini acolo daca dezvoltarea periferiei ar fi puternica si sustenabila.

    • @Cetatzean: ”Cata vreme dreapta va detine controlul deplin la UE, polarizarea se va accentua, polarizarea este ceva intrinsec doctrinelor de dreapta.”.
      =================
      Oare, dreapta este de vină? De fapt care dreaptă? Aia, așa zis creștin-democrată (care creștin!?), care acționează, împreună cu social-democrația și liberalii sub formă de progresism împotriva ”pericolului” naționalist-populist?

      Oare despre doctrine de dreapta-stânga mai este vorba în politica europeană sau despre globalism-multiculturalism împotriva național-conservatorism?
      Respectiv, se urmărește o uniformizare, nu prin asimilare istorică treptată a unor valori, ci prin modificări demografice pentru mixarea forțată de culturi incompatibile și prin lichidarea caracterului național al statelor europene prin coerciție și acceptată cu dezinvoltură de conducători fără tradiție național-patriotică
      Astfel, asaltul se dă împotriva statului național și valorilor naționale cu ajutorul cozilor de topor înterne.

      În România, președinți ca Băsescu care declară că suveranitatea țării trebuie cedată pentru întărirea UE, sau Iohannis care, ca adevărat guvernator străin, este doar vocea și pumnul Germaniei în România, soarta țării pare pecetluită.
      Dar și a unui popor surd și mut care iar, și iar va alege același gen de guvernatori și funcționari umili de provincie imperială.

      • Parlamentul European are 751 de alesi.

        Germania, Olanda, Belgia, Franta, Austria si Italia, adica „bogatii”, au impreuna 308 parlamentari.

        Daca tarile cu dezvoltare lenta si-ar dori cu adevarat, ar putea impune alt leadership, pentru a putea crea si impune politici de dezvoltare potrivite necesitatilor, si fonduri suplimentare.
        Bine, asta ar inseamna sa puna inaintea interesului gruparilor politice din care fac parte, interesele propriilor tari, si sa fie si solidari cu ceilalti „saraci”.

  2. DA. VOTUL LA REFERENDUM ESTE CAMPANIE PT IOHANIS (ZIS SI CIOLANIS );LA PREZIDENTIALE.ATATA TOT NIMIC  ALTCEVA ,BANI ARUNCATI  PT UN MOFT AL UNUI NEAVENIT,

  3. Da, pentru asta suntem soilicitati sa votam!!! „Pentru cresterea polarizarii si distribuirea inegala a dezvoltarii?” !!!

    In viteza, doua observatii „la botul calului” (sunt la pauza de tigara si rachie intre felul I si 2. …)

    1) Luxemburg … nu este un exemplu ci un caz extrem.Luxemburf ofera adapost („haven”) bancilor si culege ceva impzoite micute. Cat sa ajunga ptr un chistoc de stat (2,586 km² si 537,853 populatie)

    2) „, nefericitii de noi nu sarim de 10.000 euro fiecare” … Saracu Blogideologic,titus Filipas, scria odata ca „undeva sus” , „cineva” , fixase un barem de 10 mii $/€ ptr tarile destinate sa fie sarace …

    Zau ca mi este dor de Carcotasu si Filipas …

    Bun urmeaza felul 2 si vinul … (peste si riesling de Jidvei , cumparat la 10 lei/litru) Dupa , la vin, revin

  4. Exact !
    Sub pretextul ” incapacitatea Romaniei de a consuma fondurile destinate ei de catre UE ” se ascunde un sordid refuz al functionarilor vest -europeni de la Bruxelles de a le acorda si de a le indrepta tot spre Europa de Vest .
    Ce repeta ca un papagal si soferul de taxi de la Cluj – Bucuresti , si politicienii PNL USR – ” exista banii , sunt ai nostri , ajunge sa intindem mana sa -i luam ” ” avem bani pentru metroul clujean si timisorean , ne asteapta ” samd samd samd este o minciuna .
    Banii destinati in principiu Romaniei sunt eliberati dupa deliberari si procese birocratice de serviciile bruxelleze .
    Cum am putut vedea in primii 7 ani de aderare , la noi veneau cu picatura , cu mare – mare greutate – mari proiecte de infrastructura din 2005 – 2014 s-au facut cu bani de la buget , finantarea europeana fiindu-le refuzata – autostrada Ploiesti Bucuresti , Constanta Bucuresti , centura Timisoara Nord … chiar pentru proiectele finantate de UE – Timisoara – Arad sau Timisoara Lugoj – banii ajungeau la noi cu mari intarzieri , obligand Statul la eforturi financiare considerabile .
    O schimbare s-a petrecut in 2013 , cand Romania a obtinut finantare pentru mari proiecte noi – autostrazile spre Targu Mures si Sebes , calea ferata Simeria – Sighisoara – Brasov – cu ajutorul comisarului Cretu fondurile au fost deblocate rapid si ajuns la autoritatile romane in timp util .
    Va fi la fel si la 1 noiembrie 2019 , cand Corina Cretu va fi inlocuita de un danez sau un german ?
    Bineinteles , nu !
    Care este astazi mecanismul obtinerii fondurilor europene ?
    Centura Timisoara Sud astepta OK-ul Bruxelles din iunie 2018 , cand documentatia a fost trimisa si inca nu este in fata Corinei Cretu , la un an dupa … proiectul costa 100 de milioane de euro …
    Sa zicem , podul de la Braila , plus 20 de km de drum expres spre Jijila – 500 milioane de euro – se trimite cererea ( noiembrie 2018 ) cu proiectul unei comisii de la Bucuresti – reprezentanti ai BEI si ai UE ( asa numitul ” Jaspers ” ) , toti ne-romani dar si reprezentanti ai Transporturilor romanesti – acestia studiaza , aproba sau refuza sau fac comentarii – recomandari ( de la ei vin teribilele tuneluri pentru ursi de la Lugoj Deva ) – daca totul merge bine proiectul pleaca de la ei la Bruxelles unde este din nou verificat – masurat – criticat de serviciile bruxelleze , aprobat sau respins .
    Daca Dumnezeu ne ajuta , podul de la Braila va fi la Bruxelles in iunie .
    Drumul expres Craiova Pitesti ii va urma , din pacate – dar este o fatalitate pe care sa o acceptam ? – trimiterea lui la Bruxelles este prevazuta in octombrie – prea tarziu pentru a avea ajutorul lui Cretu .

    • Noroc ca e altii capabili!!!

      Lidl şi Kaufland, scandal după ce s-a aflat că au primit 900 de milioane dolari de la Banca Mondială şi BERD pentru extinderea în Europa de Est, inclusiv România

      Supermarketurile Lidl şi Kaufland, deţinute de Schwarz Group, controlat de una dintre cele mai bugate familii din Germania, au beneficiat în zece ani de fonduri de aproape 900 milioane de dolari de la o divizie a Băncii Mondiale şi BERD, pentru extinderea în Europa Centrală şi de Est.

      Mandatul acestor instituţii finanţate cu bani publici este de susţinere a dezvoltării în ţările în care investesc. Banca Mondială are şi rolul specific de reducere a sărăciei.

      Potrivit băncilor, finanţarea Lidl şi Kaufland ajută cele două companii să se extindă în Europa Centrală şi de Est, să creeze locuri de muncă, noi pieţe pentru producătorii locali şi să aducă produse de calitate dar accesibile consumatorilor săraci, se arată într-un articol al The Guardian.

      Finanţarea cu fonduri publice a unor companii private este criticată însă de sindicate. „Ideea că injecţia de capital în multinaţionale va duce la dezvoltare durabilă s-a dovedit mereu falsă în ultimii 20 de ani“, a declarat Luiz Vieira, coordonator al Bretton Woods Project, o organizaţie non-guvernamentală care monitorizează Banca Mondială. J

      Jan Czarzasty, profesor la Şcoala de Economie din Varşovia, a declarat că mărimea fondurilor publice primite de Schwarz Group este şocantă. „Peste tot unde deschid magazine ies la suprafaţă poveşti despre condiţiile de muncă. Satisfacţia angajaţilor este în general scăzută…se pare că este modelul de business al Lidl“, a spus Czarzasty.

      În Polonia, Lidl a fost ţinta unor proteste repetate din partea angajaţilor. „Suntem suprasolicitaţi, facem o muncă pe care ar trebui să o facă mai mulţi oameni“, a declarat Lukasz, angajat în schimbul de noapte la un depozit al Lidl, care nu a dorit să îşi dea numele. Potrivit unor documente de la inspectoratul de stat pentru muncă din Polonia, obţinute de The Guardian, la Lidl au avut loc încălcări repetate ale legislaţiei muncii, inclusiv prevederi referitoare la timpul de lucru care impun ca angajaţii să aibă liber cel puţin 11 ore pe zi şi o perioadă de odihnă neîntreruptă de 35 de ore pe săptămână. Alfred Bujara, preşedintele ramurii pentru retail a sindicatului Solidaritatea, a arătat că angajaţii care încearcă să se organizeze la Lidl sunt hărţuiţi de către directori.

      Dezvoltare agresivă şi în România, micii comercianţi se plâng

      În România, Lidl a deschis peste 185 de magazine din 2011, în medie aproape unul pe săptămână timp de patru ani. În Bucureşti, aproape toate magazinele Lidl sunt la mică distanţă de un centru comercial mai vechi.

      Un comerciant din Piaţa Gorjului, Ion Garalin, a declarat că acest fapt a înrăutăţit situaţia. „Într-adevăr, cel mai rău lucru este că au ales să deschidă magazine foarte aproape de pieţele locale cum este aceasta. Suntem mâncaţi de vii…Nu mai putem continua astfel“, a spus Garalin, în vârstă de 67 de ani, aflat în faţa unui raft cu legume proaspete. Pe aceeaşi stradă, zeci de cumpărători circulă printre rafturile de la Lidl.

      Una dintre cliente, Camelia, a spus că îi vine greu să creadă că Lidl a beneficiat de fonduri publice pentru dezvoltare. „Sigur că ştiu ce este Banca Mondială, poate că ar fi putut folosi mai bine banii, având în vedere problemele pe care le avem în România“, a spus ea.

      Citeste mai mult: adev.ro/pbdk58

      BERD??! Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) folosește investițiile pentru a susține dezvoltarea economiei de piață și a democrației în 27 de țări, din Europa Centrală pâna în Asia Centrală.
      BERD este deținută de 61 de țări și de două instituții interguvernamentale. Cu toate că acționarii săi aparțin sectorului de stat, BERD investește mai ales în sectorul privat, de regulă împreună cu alți parteneri comerciali.
      WIKI

      Si pe cine a ajutat BERD „sa se dezbvolte”? Schwarz Group şi-a început activitatea în anii ’30 ca angrosist de alimente în Germania, este în prezent unul dintre cei mai mare retaileri din lume, iar şeful companiei, Dieter Schwarz, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 21 de miliarde de dolari. ( adev.ro/pbdk58 )

      Cum a ajutat Romania?! Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care deseori co-finanţează proiecte împreună cu băncile comerciale, a atras în ultimul deceniu peste 750 de milioane de dolari pentru Lidl şi Kaufland, contribuţia sa proprie fiind de aproape 500 de milioane de dolari. ( adev.ro/pbdk58 )

      Si cum ne ajuta BERD :

      Michal Pycela, polonez care trăiește în România. Acesta a fost șocat să vadă ce prețuri practică Lidl la produse similare, dar vândute în țări diferite. De remarcat că Lidl a fost în centrul unei anchete a presei germane, care a arătat că rețeaua en-gross si en-detail primește finanțări de la Banca Mondială pentru a „îngropa” economia locală.

      „Hei, Lidl! Ai FOST magazinul meu preferat din Polonia. Prețurile sunt bune, calitatea o bate pe cea de la Biedronka (polonezii vor înțelege), dar îmi displace profund ce faci în România. Ieri, un prieten din Polonia mi-a spus că organizezi Săptămâna Franceză (perioadă în mare prețurile la produse din Franța sunt promoționale – n.r.) cu produse și prețuri bune. M-am decis să verific și eu. Știu că prețurile din România sunt în general MAI MARI decât cele din Polonia la multe și multe produse (în special la cele de bază precum lapte, pâine și carne), dar NICI CHIAR AȘA! Ai două EXEMPLE de produse cu diferențe de preț de 50% între România și Polonia! Poți să îmi explici, te rog, cum este posibil ca oamenii să plătească MAI MULT, când ei câștigă MAI PUȚIN? PS: Un leu echivalează cu 1 zlot (Bine, este 0,9571 zloți)”, a scris el pe facebook( sublinierile îi aparțin – n.r.).

      https://www.activenews.ro/economie-consumator/Un-turist-la-Bucure-ti-OCAT-c-pre-urile-de-la-Lidl-sunt-cu-50-mai-mari-dec%E2t-%EEn-ara-sa-le-a-scris-nem-ilor-Lidl-cum-este-posibil-ca-oamenii-s-pl-teasc-mai-mult-de-i-ei-c%E2-tig-mai-pu-in-REAC-IA-Lidl-125521

  5. După interesantul articol al lui Răzvan Ioan Boancheş, un nou articol excelent al lui Petrişor Peiu, un intelectual rasat pe care Cozmin Guşă l-a resuscitat masiv în ultima vreme în peregrinările lui prin Ţară cu o emisiune ce nu mai păstrează tonul pestilenţial şi isterical a lui Rareş Bogdan ajuns un măscărici naţional de cea mai joasă speţă !
    Vă daţi seama câte fărădelegi au ăştia de ascuns dacă o susţin cu atâta insistenţă pe una ca Kovesi, care sunt siguri că le va acoperi toate matrapazlâcurile ? UE a încăput pe mâna unor escroci ordinari care vor să conducă prin forţă, teroare şi viclenie o Europă care dacă nu se trezeşte la timp va sfârşi jalnic, invadată de musulmani şi căpuşată de gitensteini !

    • Foarte sugestivă şi întrebarea Vicepreședintelui ALDE Varujan Vosganian care a comentat anunțul lui Guy Verhofstadt care a spus că ALDE România trebuie să nu mai fie în familia politică din care face parte, spunând ironic că nu a înțeles în cele din urmă dacă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu va pleca din ALDE Europa sau Verhofstadt.

  6. Președinția română a Consiliului UE „pregătește” un val de 800 000 de imigranți spre Europa? O scrisoare “secretă” a Comisiei Europene dezvăluie ce înseamnă cu adevărat „politica de azil comună”!

    Ca pe vremea comuniștilor, decriptarea limbii de lemn a progresiștilor aflați la conducerea Uniunii Europene cere experiență și o oarecare abilitate de a citi printre rânduri.

    De exemplu, faimoasa „politică de azil comună a Uniunii Europene” nu înseamnă niște reguli clare pentru a împiedica imigrația ilegală, ci primirea tuturor imigranților și împărțirea lor între toate țările membre. Evident, celor care se informează de la televizor sau din presa progresistă nu le spune nimeni adevărul, doar de votul acestei mase de creduli depinde viitorul UE.

    Lucrurile sunt însă foarte clare pentru cei care ne conduc, că vrem, că nu vrem, destinele! Dovada că Uniunea Europeană se pregătește să împrăștie , cu sprijinul României, imigranți în toate țările Uniunii, apare negru pe alb într-o scrisoare pe care Paraskevi Michou de la Directoratul General pentru Migrație și Afaceri Interne al Comisiei Europene a adresat-o ministrului italian de externe Enzo Moavero Milanesi!

    Redeschiderea porturilor italiene pentru vasele ONG-urilor care salvează imigranți a devenit o „urgență” pe fondul luptelor din Libia, susține reprezentantul Comisiei Europene, care afirmă că o „politică comună” de azil e „esențială” pentru a-i împărți pe imigranți între toate țările Uniunii.

    Este necesară, de asemenea, o încheiere rapidă a negocierilor privind un acord temporar de permitere a debarcării imigranților, se arată în document. Este acum esențial ca Italia să depună eforturi hotărâte pentru a produce „o masă critică ” în rândul țărilor UE astfel încât într-un termen scurt să se ajungă la un acord privind primirea și împărțirea imigranților, se arată în documentul care a ajuns vineri în posesia agenției de știri ANSA.

    „Lucrăm pentru a ajuta Italia și alte state, sub conducerea Președinției Române, pentru a face progrese în aceste chestiuni în forurile de resort și continuăm să lansăm apeluri pentru progrese concrete cu privire la un Sistem European Comun de Azil”, se arată în același document.

    Mai mult, textul se referă și la faptul că schimbarea Regulamentului Dublin rămâne o prioritate alături de dezvoltarea unui „mecanism de solidaritate” prin care imigranții ilegali care reușesc să ajungă în Uniunea Europeană să fie distribuiți între partenerii din UE.

    Să nu credeți că e vorba de un termen nedefinit și că, până la urmă, planurile vor încremeni în fază de proiect. 800 000 de imigranți așteaptă în Libia un semn ca să traverseze Mediterana.

    O spune deschis premierul libian Fayez al-Sarraj a cărui poziție este amenințată de ofensiva declanșată de Khalifa Haftar, dictatorul estului țării. Să nu vă închipuiți că e vorba de niște nebuni care se bat în deșert. Atât Fayez al-Sarraj, cât și Khalifa Haftar, au susținere în țările occidentale.

    Miza lor și a celor care îi manevrează din umbră sunt banii obținuti din petrolul libian, Fayez al-Sarraj colaborează aproape la vedere cu filiala ISIS din Libia. Khalifa Haftar are o rețea complicată de „aliați”, printre care presa internațională îi numără pe președintele rus Vladimir Puitin, dar și pe, atenție, Emmanuel Macron. Oricine va câștiga războiul pentru petrolul libian, nota de plată o vor plăti europenii.
    P.S.
    M-aş bucura dacă ratarea acestui obiectiv ar fi una din nerealizările României la preşedinţia Cosiliului UE !

  7. Nu am auzit nici pe dl. Weber, nici pe dl Junker si nici Timmermans vorbind despre o reforma a politicilor de coeziune, decit la modul pueril „nu ne asculta, nu le mai dam fonduri europene”. Ori problemele cele mai grele, care se vor pitie sub pres pentru inca o tura, astea sunt, bine semnalate de autor, pe baza de statistici credibile.

    Dl. Iohannis a gangurit la un moment dat ceva despre „coeziune”, dar cred ca se referea la sustinere politica reciproca intre cei incercati de boala puterii. Stiu, sunt rau. Totusi, acest Presedinte ar trebui sa spuna cu totul si cu totul alte lucruri despre „reformarea UE”, si sa taca mai putin pe temele astea.

    Romania a fost inca de la inceput tratata ca „oaia neagra”, incepind cu Acordurile de Asociere la CE, cind a primit cele mai putine fonduri de tranzitie comparat cu Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia, desi Romania avea nevoie de cele mai multe fonduri dintre aceste tari, tinind cont de marimea tarii, si de starea economiei, distruse dupa 1989, la chemarea de „liberalizare” completa data inclusiv de UE, desi era clar ca Romania nu putea sa faca fata oricarei concurente venita din Vest. Si a ramas mult timp prizoniera a acestor conditii, pina cind a ajuns membru „egal” cu celelalte tari UE. Am pus in ghilimele, pentru ca e clar ca Romania, ca si alte tari din Est, sunt tratate ca tari inferioare.

    Astazi Vestul trufas se mira ca tari ca UNgaria, Polonia sau Romania au tupeul sa il contrazica, si evident, se opun din rasputeri, folosind institutiile UE, sa mentina „ordinea”, cea impusa de tarile bogate, care evident doresc sa isi sporeasca bogatia, pe seama tarilor din Est, mentinind dezechilibrele ce le avantajeaza.

    Hai sa vedem cit trasnpira „elitele” la Sibiu, si ce idei geniale vor avea pentru o UE care sa ofere o sansa reala tarilor din Est sa ajunga din urma pe toate palierele economice tarile din vest. Poate sa vina cu un plan pe citiva ani care sa le duca acolo. Egalitate, fraternitate (coeziune) reala intre statele UE? Ma tem ca „interesul” va continua sa „poarte fesul” ,,,

    • „Banca Mondială – economia României a crescut cu 25% în doi ani” (capisci ? si crede-ma, eu unul nu sint nici macar sustinator PSD !) , zice unul !

  8. Urmaresc si eu posturi „europene” din Romania, cum ar fi „Digi”, sa nu devin cumva „captiv” al Antenei 3. Asa spun invitatii de acolo ai dlui Prelipceanu. ca cei care se uita la Antena 3 sunt „captivi”. Pe partea cealalta, la Antena 3 aceste posturi sunt etichetate „SRI.TV” :).

    Lasind umorul al o parte, se pare ca „razboiul romano-roman” se poarta azi pe aceasta tema, intre „romanii europeni” (cei de la Sibiu evident) si „romanii nationalisti”, pe care ii gasesti mai peste tot in Romania. „Romanii nationalisti” sunt evident si PSDisti, asculta „Cenaclul Flacara”, si merg sa il sustina pe Dragnea la manifestatii, „ca pe Ceausescu”, spun invitatii dlui Prelipceanu, desi nimeni nu mergea de dragul lui Ceausescu la mitingurile dedicate lui inainte de 89.

    Ori, cum poti fi „european”, daca nu esti mai intai „roman” care isi respecta istoria, datinile si credinta stramoseasca? Sau si pe astea trebuie sa le schimbam cu ce e la moda in „Europa”, ca asa se cere azi de dl. Junker, si echipa lui, sa fim mai putin nationalisti? Pai germanii sunt mai putini germani astazi? Nu mai vor sa faca Mercedesuri si s-au giandit sa faca ARO? Elevetienii nu mai vor sa faca ceasuri elvetiene, si nici ciocolata Nestle, ci vor sa faca bors si mamaliga?

    Si care sunt interesele alea marete europene care trebuie sa surclaseze interesele nationale? Exista o lista sa o vedem si sa ne dam cu parerea?

    Mi se pare o tema falsa, care nu va avea succesul scontat de dl. Junker si sustinatorii PPE din Romania.

  9. Cetatzean spune:
    MAI 5, 2019 LA 8:33 PM
    Si totusi cum aflam daca Referendumul e constitutional ?

    Simplu, mergem in numar mare la vot si semnam listele electorale aferente referendumului, indiferent ce facem ulterior cu fituicile pe care sunt inscrise intrebarile buclucase… (Z)

  10. Domnul Mircea Popescu are dreptate, in Europa nu exista ,,dreapta” si ,,stanga”, ci partide traditional-progresiste (daca se poate spune asa) si partide suveraniste in plina evolutie (nu agreez termenul viclean de ,,populiste”, pentru ca denominatia se potriveste mai bine cu partidele mari, cele care sustin asazisul ,,europenism multicultural” dizolvator de indentitate nationala).
    Totusi, as adauga ca progresismul nu a fost inventat in Europa, ci de ,,patronul” batranului continent (partea de vest in special n.r.), recte, Statele Unite ale Americii. De aceea mi se pare amuzant sa citesc in textele unor comentatori ca avem de ales intre Germania si SUA, unii apreciind ca americanul va face mai mult pentru dezvoltarea Romaniei. Americanul a avut tot timpul din lume sa faca asta, dar pare-se ca nu a terminat cu constructia justitiei independente bazata pe procurori instruiti de agenti FBI si specialisti a Departamentul American de Justitie.
    Romania are de ales intre ocupatie si libertate. Dar va mai dura pana cand romanii vor realiza ce este cu adevarat important pentru ei si mai ales pentru urmasii lor. Cand se va intampla aceasta ,inaltare”, vom avea si alti conducatori, potriviti noilor obiective.
    Momentan nu vad astfel de lideri, deci tot la domnul Nastase vom apela in cele din urma. Dar dupa ce va fi trezit din staza criogenica….peste vreo 50-100 de ani. 😉

  11. Scuze am intarziat ….. si nu din cauza de Jidvei….

    Una dintre principalele motivatii ale intemeierii unei uniuni politice in Europa, odata cu Tratatul de la Roma (1957), a fost reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile continentale.

    Eu,parca am auzit altceva .
    Ca prima idee a fots de a evita aparitia unui nou rezboi in Europa. Asa ca se facu CECO ca sa se dea o oaresce satisfactie Germaniei , sa se intareasca cooperarea economic si .. ei daptr a se controla productia de otel.Otelextrem de necear ptr tancuri, tunuri si alte asemenea scule „pacificatoare” …

    Apoi s-a extins la Piata Comuna – CEE …. in principal ca sa se evite „comunismul” .Adica se pastreze taranimea franceza care vita „corect”. Care trananime,insa, daca ar fi devenit proletariat la Citroen sau Renaut samd arfi votatt „gresit”. Cam asa si cu Italia.

  12. Europa?!!

    Reiau aici un comentariu de pe Contributors

    @@@@@@@@@@ spune:
    03/05/2019 la 11:49

    Stimate #### , stiu , constitutia europeana a fost refuzata de statele sus numite fapt ce nu inseamna ca tema sa fie abandonata. Fara o constitutie europeana , UE nu va putea functiona in parametri actuali si sper ca alegerile europarlamentare vor deschide ochii decidentilor politici europeni.
    Care poate fi reactia potrivita in fata nationalistilor si antieuropenilor care vor fi reprezentati intr-o masura mare in noul parlament european ? continuarea actualei politici ? cu ea de gat ne vom scufunda.
    Proiectul constutitiei europene trebuie pus in relatie directa cu aparteneta statului respectiv la UE, o semnaza ramane membru, nu semneaza, afara. E simplu insa aceste rationamente clare pe care le asteapta europenii nu se intrevad.
    Suntem prinsi intr-un hatis birocratic si politic cauzat atat de Bruxelles insa mai ales de interesele divergente ale statelor nationale care nu doresc sa renunte la suveranitate. Birocratia de la Bruxelles este obligata sa adapteze dorintelor individuale ale statelor.
    Legislatia europeana aplicata/neaplicata la nivel national incurca mai mult decat duce la claritatea necesara.
    Modul actual de aprobare prin unanimitate de voturi a masurilor la nivel european este o piedica majora in dezvoltarea UE, fapt folosit mai als de state din est pt blocarea decizilor.
    Cum se poate pune in aplicare articolul 7 privind retragerea dreptului de vot a unui stat care nu respecta tratatele europene ? nu se va intampla , guvernele respective vor actiona in continuare dupa bunul plac si impotriva UE.
    Este nevoie de o reforma din temelii a proiectului UE si sper ca votul din mai ii va “speria” serios pe cei care doresc continuarea proiectului si ii va obliga la o politica mai decisa.

    Siveranitatea e rea, RAU,REA !!!!

    Insa cine o fi birocratia de la Briucsel?!

  13. Inca una :

    cu exceptia regiunii sudice a Italiei, asa-numita Mezzogiorno, care constituia polul saraciei in peninsula si in Uniunea Europeana de atunci (Comunitatea Otelului si Carbunelui) .

    De cateva sute de ani ,Italia a ciubotica este de fapt impartita in 2 mari zone :
    Italia de Nord – bigata,dezvoltata,ce fu acum 700 de ani centtrrul centru al Ioropei : Venetia, Toscana, Genova plaus sarantocii zonei: Piemont , Milano

    Italia de sud, devenita in sec XVI Regatul celor 2 Sicilii ,candva bogat si prosper(sec X-XII) care .. care in secolele urmatoare a stagnat.

    Apoi se facu unificarea de catre Piemont Si cu ajutor francez pestele cel mic al casei de Savoia inghite pestii cei mari si unifica Italia. Apoi „nordistii” invadeaza si anexeaza con pezza di novante Regatul celor 2 Sicilii in 1861. V Expediția celor O Mie …

    E .. e .. e .. e ceva care in generalnu aparein discutii. Bun! TRaisca Piemontu, traisca Garibaldi, traisca carbonarii, traisca s iinfloreasca DA DE UNDE AU AVUT BANII ??!!!
    banii unficarii separe ca erau bani genovezi …… SI finata genoveza, discreta si eficenta a unificat Italia cf intereselor sale !!!

    Si cica si azi , finata genoveza a ramas extrem de eficienta, internationlizata dpv al intereselor (extrem), f discreta (celebritatea si injuraturile le lasa altora!) si, traditional rapace ….

    Gata ma tirez …
    (momentan!!!)

  14. all

    Dintr-un text anterior al colegului Fragmentarium am retinut:
    ,,Dimpotriva, jewmericanii au nascocit un nou sistem, incepand cu administratia Obama, de a pune o presiune infernala asupra poporului american, prin imbinarea luptei de rasa cu lupta de clasa. SUA au inventat globalismul cu doua viteze: comunism parazitar pentru imigranti, capitalism exploatator pentru americani.”
    Va intreb: Unde este antisemitism si antiamericanism in aceasta formulare ?
    Pur si simplu sunt constari pe care le facem cu totii, dar unii ne temem sa le exprimam public.
    Este un fake news afirmatia ca evreii sunt oameni extrem de inteligenti, educati,talentati, ambitiosi si uniti, ORIUNDE S-AR AFLA ? Daca aveti rezerve in a scrie ,,nu”, va rog sa argumentati.

    In ceea ce priveste poporul american, mai este un secret pentru cineva ca tinta principala a globalistilor este barbatul alb, heterosexual, cu convingeri religioase si familist ? In America are loc in prezent o revolutie a raselor si minoritatilor de orice fel, dupa cum observati, toate ostile specimenului masculin mai sus descris. Pana si femeile au fost atrase in acest joc politico-ideologic murdar, prin infiintarea mizeriei sorosiste MeToo, care promoveaza delatiunea antimasculina chiar si dupa 30-40 de ani de la producerea prezumtivului atac la integritatea corpo-morala feminina. Cine sunt tintele acestei miscari la care au aderat, in genere, vedetele superbogate de la Hollywood aflate, probabil, pe o spirala descrescatoare a ratingului si castigurilor care trebuie musai inversata ?
    Nu este un mare secret: In primul rand colegii de breasla (actori, regizori si producatori) albi si celebri.
    A devenit de rasul lumii stirea cu femeia de varsta mijlocie care, culmea, taman in preajma numirii in functie a unui judecator la Curtea Suprema a SUA, EVIDENT, alb, competent si familist, si-a ,,amintit” subit ca a fost ciupita la balul adolescentin de absolvire de una dintre partile intime (sic!). E de ras ? E de plans ? Oare cine instiga si profita ? Vreti sa va enumar case de avocatura americane cu terminatia ,,berg” sau altele asemenea? Prefer sa ma abtin.
    ,,Tinte” sunt si femeile anonime albe, crestine, mame si sotii si care nu agreaza avortul, avort considerat de MeToo aproape ca o obligatie, o datorie de onoare a femeii egocentrice dedicate carierei si accederii pe cele mai inalte paliere ale imaginii si puterii.
    Vreti sa va vorbesc si despre minoritatea satanistilor care au cerut demolarea unui asezamant crestin in Arkansas si au obtinut aprobarea autoritatilor pentru ridicarea unui monument dedica lui Satan Mahomed, o statuie cu coarne avand la baza doi copii care il venereaza ?
    Despre minoritati sexuale, ce sa mai spun….ele decid aproape totul, inclusiv cine merge la Eurovision in….Israel din partea Romaniei.
    Da, poporul american, care inseamna generic reuniunea oamenilor pasnici care muncesc cinstit din tata in fiu si mama in fiica, creaza valori si plus valori, dau examene pe bune si ajung pe merit in diferite functii, este sub asalt. Aceasta este trista realitate, dar nu m-ar mira ca la un moment dat sa explodeze ,,mamaliga” si in SUA.
    Nici nu vreau sa ma gandesc la consecinte, atat pentru SUA cat si pentru intreaga lume.

  15. @ZeV

    Mie mi se pare ca exista o tendinta in ceea ce s-a citat din partea colegului si in locul dansului as evita asocierile fortate fara relevanta.

    In SUA libertatea religioasa permite existenta a multor culte, si alaturi de satanistii din Detroit, neo-protestanti sau voodisti, exista si mormoni, amishi si martori.Unii par sa fi penetrat masele si la noi via internet, a se vedea campaniile anti-vaccinari.
    Bisericile autohtone sunt uimitor de docile si poti observa martori langa bisericile nationale.
    Agresivitatea e incredibila si inactiunea astorlalti suspecta.

    Parca totusi Ana Pauker nu era sora lui Obama, deci asocierile sunt cam fortate si tendentioase.

    Intre timp stirile ne spun ca Maria lu’ Pen face vizite la Moscova si cauta ajutor putinian.
    Adicatelea se poate presupune ca vestele-s de la tovarasul Putin ?
    Ar fi logic, daca Germabia si Rusia sunt unite de pipelainuri, si Franta are alte idei, demwntii de pe strazile din Paris ar fi suficienti sa „corecteze” traseul lui Makron, in teorie .
    Cu veste si pipelinuri Rusia devine rapid membru UE si poate numeste chiar „capetenii” in viitorul foarte apropiat.

  16. „Nu cred că voi merge mai departe în acest proces. Acum vreau doar să-mi văd de viaţa mea personală, nu mai îmi rămâne altceva. Vom vedea cine va prelua sarcinile mele, eu nu voi continua la spital.

    Sunt un om demn, nu pot să le mai predau studenţilor şi să lucrez cu angajaţii când eu am dosar penal. Nu intenţionez nici să fac apel, nu cred că voi face. Nu voi face, pentru că eu ştiu cum a mers acest proces şi nu are niciun rost”, a declarat Adela Golea pentru adevarul.ro.

Lasă un răspuns