Guest post – Razvan Ioan Boanchis

Doar coruptia pesedista ucide. Celelalte combinatii sunt sanatoase
Autor:

 

Vad ca Invierea a lucrat si in favoarea celor care nu-L au pe Dumnezeu nici in suflete, nici in programul electoral. S-a dat la fund o stire si nu mi se pare drept, pentru ca noi, tefelistii (considerati ca am infipt in text maimuta aia galbena care face cu ochiul si se cheama emotimuci), suntem justitiari.

Poate ca n-am fost atent si nu m-am prins, din februarie 2017 incoace, ca doar coruptia pesedista ucide. Dar la referendumul “pentru justitie” cum va permiteti sa ne chemati? Asta e justitie? Nu stiu ce fac altii, dar eu m-am saturat de caraghioslacuri. In urma cu 29 de ani, tot in luna mai, eram in Piata Universitatii si cantam “o gasca mare de golani ce-au alungat sclavia”. Jenibil! Cine erau golanii? Bush, Gorbaciov si securistii care si-au trimis copiii la studii in Occident?

Si acum sa trecem in revista ce mai e la moda in materie de intoxicare.

1. S-a fasait stirea despre taranii din Sacele, care ar fi jefuit masina in care a murit “celebrul designer”. Chiar Politia a demontat minciuna. Taranii din Sacele au gospodarii, mai pricopsite sau nu. “Celebrul designer” avea doar datorii.

2. Am inteles ca e foarte bine sa fii homosexual si foarte rau sa fii la a cincea sau la a sasea nevasta. La fel de bun e etilotestul (chiar e bun), dar drogatii nu trebuie controlati. Probabil se lucreaza pe principiul “ce daca face ca dracii? E progresist, e neomarxist ateu, a tras pe nas, manca-l-ar mama!” Pentru tefelisti – totul, pentru varsta a doua si a treia – nimic. Mi se va spune ca Razvan Ciobanu avea 43 de ani si era din generatia mea. Se poate, dar eu n-am cunoscut niciun baiat din generatia mea care sa se fi jucat, in copilarie, cu papusile. Baietii din generatia mea se jucau cu mingea, cu prastia, cu masinute, cu pietre. Si nu trageau pe nas, in liceu, in facultate si nici dupa aia. Noi ne distram altfel. Ca s-o scurtez, daca n-aveti rabdare sa stati la masa (de studiu, bineinteles) de la sapte ore in sus si vreti sa rezolvati cazul in trei minute, vi se duce si viata in trei minute.

3. Sunt tare curios cum o fi petrecut de 1 Mai fiul domnului Andrei Plesu. Intreb in calitate de cititor al domnului Plesu. Domnul Plesu reuseste in societate ce a ratat acasa. Dar oare fiul domnului Plesu o fi prieten cu fiul domnului Caramitru? Andrei Caramitru a avut, de Paste, niste postari politice menite sa aduca voturi si chiar sa creeze dependenta. Ia cu paine, puiule! Pune-i temelie.

P.S. Pe data de 1 Mai, spre seara, in fata Hotelului Opera din Mamaia am vazut un Ferrari, culoare clasica (rosie, pentru ca Enzo Ferrari era un impatimit al romanului “Rosu si negru” de Stendhal ) cu numar de Teleorman – TR. Nu-i cam mult, totusi? Mai au si tefelistii dreptate, chiar daca ma enerveaza felul in care se manifesta. Dragnea trebuie sa plece, ca sa deblocheze aparatul bugetofag. Se plimba cate o hartie prin 68 de birouri, mai rau ca pe vremea lui Ceausescu, si rasare cate un Ferrari in Teleorman.

Cititi mai mult:http://www.national.ro/razvan-ioan-boanchis/doar-coruptia-pesedista-ucide-celelalte-combinatii-sunt-sanatoase-655515.html/#ixzz5mvo0xtZI
enational.ro

15 gânduri despre “Guest post – Razvan Ioan Boanchis

  1. Bucurosi de oaspeti, mai ales ca autorul impartaseste ironia si spiritul amfitrionului.
    Slava Domnului, sunt multi romani de calitate – ba chiar dam si altora.

    • Off-topic

      Luna Mai a fost de-a lungul vremurilor o luna deosebita pentru Romania.

      Este si luna in care s-a proclamat Independenta Romaniei, la 1877.

      Eu personal nu-mi aduc aminte de festivitati, parade sau mentiuni publice serioase, in legatura cu acest eveniment, in ultimii ani, desi insemnatatea este foarte mare.

      Mi-as dori ca Parlamentul Romaniei sa puncteze printr-o sedinta solemna acest eveniment, pentru ca fara el Marea Unire nu cred ca ar fi fost posibila.

  2. Am inteles din presa ca Doamna Premier Dancila nu a fost invitata la summit, desi era logic sa fie, asta fiind o adunare care se tine pe la Sibiu, desi orasul in cauza n-are relevanta administrativa pentru Romania si nici nu va avea vreodata.
    Stim insa cu totii ca Sibiu este inca un oras in Romania, iar Doamna Premier e in functie cu deplina forta.

    Pai nu s-ar putea organiza evenimente, poate cu o relevanta mai mare in plan economic, in paralel, la care sa nu partucipe decat cine trebuie.
    Imi aduc aminte in context, de discursurile lui KWI despre OUG 114, la un forum cu oameni de afaceri germani parca.

    Cum deja sunt premieri si sefi de state invitati de ce sa nu se profite, fiind deja prezenti.

    Si ce daca nu invita, pana la urma cei 7 ani de acasa nu-i au toti, si de unde nu e nici Dumnezeu nu cere.

    In legatura cu articolul si inactiunea fata de URS-isti, in context similar, nu se poate spune decat :”Corb la corb nu-si scoate ochii”.

  3. Am aflat cine sunt geniile procuraturii care l-au pus sub acuzatie de ” coruptie ” in 2014 – 2015 pe episcopul greco- catolic de Oradea , urmasul in scaunul episcopal al episcopului martir Traian Frentiu , Virgil Bercea .
    Mai intai crima reprosata prelatului – Episcopia Greco-Catolica de la Oradea a inchiriat un local apartinandu-i la Beius unui individ care s-a aratat mai tarziu ca fiind un escroc – dar ce raspundere avea episcopul si Biserica Unita pentru actiunea de evaziunea fiscala de mai tarziu a celui ce a inchiriat localul ?!
    La aceasta intrebare sa raspunda unul din cele doua genii , un anume ” Cristi ” Ardelean ,fiu bun de politist – securist de la Zalau , cam 28 – 30 de ani cand l-a pus sub acuzare pe prelat ,, astazi inca mare ” procuror ” DNA securistul lui tata la Oradea .
    In cu totul si cu totul alta ordine de idei , sa vedem ce cadre ne pregateste PNL pentru momentul in care va lua Puterea .
    Sa nu uitam ca PNL , care face deosebita zarva in Ardeal si Banat cu ” Alianta Vestului ” care va aduce nu-i asa fonduri europene in zona , a fost la putere noua ani timp in care era incapabil sa puna proiecte ca autostrada Cernavoda Medgidia sau centura Timisoara Nord pe lista proiectelor cu finantare europeana .
    Interviu luat cu o deosebita deferenta ( mi se parea ca reporterul i se adresa Papei ) unui anume Marinescu , prezentat ca ” specialistul in infrastructura ” al PNL la Digi .
    Alura de Gavrilescu , ministrul Agriculturii CDR in 1997 .
    Ma asteptam , ca un taran prost si rusofob ce sunt , ca un cretin care crede in existenta agentilor rusi ( despre care toata lumea stie ca nu exista ) , sa-l aud pe Marinescu – Gavrilescu atingand subiecte , cum spune romanul , ” pieds a terre ” ,cu proiecte si santiere apropiate si cunoscute de public si autoritati , gen ” ne preocupam de inceperea lucrarilor la autostrada Pitesti Curtea de Arges uite ce facem sa numim constructorii ” sau ” ne intereseaza dezvoltarea transportului in comun , de exemplu extinderea liniei de tramvai la Iasi si Cluj ” .
    Nici vorba .
    Gavrilescu Marinescu a inceput pretiosul sau expozeu cu ” s-a deschis autostrada Nis – Sofia iar Oltenia este complet izolata de atunci ” – bine bine ma bucuram eu ca un prost rusofob ingamfat ce sunt , va atinge subiectul centurii Craiova Sud si al drumului expres Craiova Pitesti – nici vooorbaaa , specialistul Marinescu negativ si iritat , spune ceva despre ” drumul expres Craiova Pitesti este inutil ” fara ” Sibiu Pitesti ” iar Craiovei ” ii trebuie autostrada spre Europa de Vest ” – pe unde , dom ” Marinescu – pe la Tg Jiu sau Drobeta Turnu Severin , Resita , Caransebes sau Lugoj ? cu ce bani , cu ce studii si ce faceti cu ce s-a inceput , abandonati ?
    Infiorator .

  4. Mi s-a parut interesant pollul Politico despre viitoarele alegeri europene, care dau drept cistigator grupul PPE (din nou!). Interesant pentru ca in Romania, dl. Timmermans a lucrat in crescendo pentru PPE si nu pentru grupul S&D. Nu e doar „aportul” sau, ci inclusiv al S&D, asfel producindu-se o inversare a preferintelor electorale, de la dominatia PSD pina in jumatetea lunii Martie, cu o intoarcere abrupta, in favoarea PNL. Astfel conform acestui poll, PNL ar cistiga alegerile in Romania cu 26% fata de de un PSD umilit, care a venit de la 48% pe locul doi, cu 23% in luna mai (desi de abia am inceput luna mai!). Cred ca dl. Dragnea are ceva insomnii, pentru ca partidul ce il conduce apare ca a cazut pe locul doi, lasind PNL sa il surclaseze. Ori daca PNL cistiga europarlamentarele, sansele sunt ca dreata sa cistige si prezidentialele anul asta. Si atunci, nu stiu cine va trebuie sa plece, Ludovic Orban sau dl. Dragnea. Dar, poate ca dl. Dragnea isi va insufleti electoratul pe ultima suta de metri.

    Romania este o ciudatenie in acest poll, fata de celelalte tari…

    In celelalte tari membre, grupul S&D e pe locul 1 in 9 tari, fata de PPE in 10 tari plus Fidesz in Ungaria. Apropo, nu a fost dat afara Fidesz din PPE? Atunci de ce apare ca fiind inca parte a PPE? Nu cumva pentru aceste alegeri? Si nu cumva dl. Orban e atit de menajat tot din cauza de alegeri, pentru a duce majoritatea PPE pe locul 1 in PE? Fara dl. Orban, cred ca PPE ar fi pe locul 2.

    Interesant ca in Franta, partidul afiliat ALDE si cel al gruparii Salvini sint pe primul loc, respectiv pe al doilea loc. Partidul afiliat la PPE e pe al trelea loc cu 14%.

    Exista si alte polluri credibile?

    https://www.politico.eu/2019-european-elections/

  5. Ce mai nascocesc … pentru a mentine in sclavie Lumea: Globalism cu doua viteze: Comunism parazitar pentru imigranti, capitalism exploatator pentru popor (cu exemplificare pe speta SUA)

    Financial Times, o voce-barometru a iudeo-masoneriei, descrie preocuparea globalistilor americani pentru soarta capitalismului care i-a facut miliardari si milionari si teama acestora fata de lupta de clasa si revolutie.

    In vitrina dezbaterilor elitei economice americane in cadrul reuniunii anuale a Institutului Milken, desfasurate la Beverly Hills, FT aduce cea mai mincinoasa idée a Margaretei Thatcher, dar efectul scontat e invers, ca de bomboana pe coliva.

    La intrebarea daca suprematia capitalismului este amenintata, Michael Milken a prezentat o înregistrare cu Margaret Thatcher, realizată cu doi ani înainte de a deveni premier al Marii Britanii. “Capitalismul are o bază morală; pentru a fi liber, trebuie să fii capitalist”, declara la acea vreme Margaret Thatcher.

    Punerea maculatelor cuvinte thacheriste ca un motto sau o deviza in efigia reuniunii elitei capitaliste americane este semnificativa pentru propaganda si manipularea cu care aceasta tinteste opinia publica internationala, cat si pentru directia de inaintare a SUA, decisa invariabil de Casa Alba, Wall Street si Federal Reserve.

    Tot din categoria fake news este si “ingrijorarea” superbogatilor jewmericani fata de “lupta de clasa” si “revolutie”. Acestea din urma sunt uneltele pe care iudeo-masonii le folosesc pretutindeni in lume, pentru slabirea si decaderea natiunilor si subjugarea acestora de catre globalism.

    Este putin probabil sa vedem in SUA “rezistenti”, rascoale sau ghilotinarea “regelui” Trump. Poate doar ca o diversiune “modelatoare”, cu aprobare de la “imparatie”. SUA au cel mai centralizat, supraveghetor si represiv sistem politic, in ultimul caz prin “umbrele negre” care asasineaza sistematic civili, aproape in mod curent, in numele politicii fricii, al raspandirii teroarei in populatie.

    Nu intamplator, de 1 Mai, ziua muncii, poporul american nu a sarbatorit si, cu atat mai putin, nu a manifestat impotriva guvernului, cum s-a intamplat in marile capitale ale tarilor civilizate si democratice. Dimpotriva, jewmericanii au nascocit un nou sistem, incepand cu administratia Obama, de a pune o presiune infernala asupra poporului american, prin imbinarea luptei de rasa cu lupta de clasa. SUA au inventat globalismul cu doua viteze: comunism parazitar pentru imigranti, capitalism exploatator pentru americani.

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23120788-financial-times-elitele-economice-tem-lupta-clasa.htm

    • @fragmentariumpolitic: ”Financial Times, o voce-barometru a iudeo-masoneriei … “ingrijorarea” superbogatilor jewmericani … uneltele pe care iudeo-masonii … jewmericanii au nascocit un nou sistem …”
      ============================
      Domnule Adrian Năstase, sigur, este forumul dumneavoastră și tot dumneavoastră faceți politica forumului. Cui îi place, rămâne, cui nu-i convine, poate să se retragă.

      Totuși, regret să constat că, în numele așa zisei libertăți de exprimare, personajul @fragmentariumpolitic a devenit o portavoce a antisemintismului și antiamericanismului prin mesajele sale încărcate de ură care sunt acceptate pe acest forum pe care-l administrați.

      În general, în orice societate civilizată, libertatea de exprimare are anumite limite care merg până la evitarea incitării la ură.
      Personal, sunt imun la astfel de ieșiri și atitudini care, din păcate, au devenit tipice mediului românesc, civic și politic, ieșit din tiparele ale lumii civilizate.

      • Nu cred ca trebuie sa preluam nimic de la altii pana nu verificam si noi. De aceea, intr-adevar, si mie mi se par periculoase « povestile » tip Fragmentarium P….Cine, unde si cum le-a validat ? Atat timp cat Rex Tillerson -Exxon, ex-secretar comert SUA cat si Gary Cohn-Goldmann Sachs, ex-trezorier sef SUA, nu au reusit ( din contra…) sa-i limiteze presedintelui Trump tendintele protectioniste si de reglementare a comertului, nici legal nici tehnic ( !!! ), a veni, in sens invers, cu « vorbe multe » pe vechile canale, nu va rezolva nimic…Nu e vorba de faptul ca nu exista suficienta forta politica ( nu prin vot se valideaza că 1+1=2, sau 2+2=4, si nu 5, mai vechea intrebare…. ! ), e vorba de faptul ca pana si teoria din Vest nu valideaza ceea ce Vestul ne-a « impus ca lege » in economie imediat dupa 1990 !!! Asta cu « revolutia centrului » vs. « vechile stanga-dreapta » cred ca este nimicul perfect ! Ca români, mai degraba recursul la opera consonanta a unor personalitati recunoscute international ca Mihail Manoilescu ( mai putin, dar vizand esenta problemei, economia…) si ca Nicolae Titulescu cred ca ar fi o parte a solutiei…
        PS La ultima intalnire de la FET la care am participat l-am intrebat pe d-nul Adrian Nastase cine este Fragmentarium Politic ( FP ), un profesor universitar intelesesem…Nu mica mi-a fost mirarea cand d-nul AN mi-a spus ca nu-l cunoaste ! Credeam ca lejeritatea cu care d-nul profesor FP scrie ca participa la intalnirile FET cuprinde si minima deschidere spre dorinta de a-l cunoaste personal pe d-nul AN. Stimate domnule profesor FP, sigur ati remarcat dorinta mea de comunicare pe un « canal comun » tuturor, chiar daca « bratele Deltei” este evident ca sunt divergente. Pana la urma si canalul si bratele deltei se varsa in Mare… La urmatoarea mea venire la FET voi transmite cu cateva zile inainte un mesaj pe blog pentru a gasi o modalitate de a ne intalni acolo si a stabili un mod de relationare mai ampla intre noi, bloggerii din « (a)casa d-lui AN ». Voi avea cu mine si cartea despre parcuri industriale a lui Titus Filipas, regretatul nostru prieten. Mult timp nu voi mai scrie pe acest blog decat in cazuri extreme ( ca acesta ). Odata voi explica si de ce procedez asa….

  6. Ferrari, culoare clasica (rosie, pentru ca Enzo Ferrari era un impatimit al romanului “Rosu si negru” de Stendhal)
    Rosu, adica rosso d’Italia.
    In epoca „clasica” automibilele nu concurau doar ptr marca proprie ci si ptr tara. Asa caerau culori ca sa stii ce tara patrona marca.
    Italia, rosu in nuanta zisa azi rosso d’Italia. SI d’aia automobilele italiene de curse pana dupa 60 erau obligatirii rosii- fie caerau Alfa, Lancia,Maseratti, Ferrari sau de Tomasso.

    Franta – albastru. Nuanta zisa si azi bleu de France .. Si nu tin minte safi vazut poza cu un Alpine rosu … Mi separe caeste destuldeapopotat de bleu royal

    Anglia – verde inchis. british green..

    Germania – negru

  7. Inca un pas, salutar, spre depolarizarea societatilor

    Revolutia “centrului” a fost declansata de Emmanuel Macron. Ea se afla in plina desfasurare in Franta. Aceasta revolutie a marcat inceputul rasturnarii vechii paradigme “stanga-dreapta”, dezbinatoare a politicilor si polarizanta a societatilor. Ca intr-un joc de domino, paradigma “stanga-dreapta” a inceput sa se prabuseasca, rand pe rand, in tot mai multe sisteme politice nationale, din tot mai multe tari.
    Locul vechii teorii si practici politice “stanga-dreapta” a inceput sa fie luat de noua paradigma revolutionara a “centrului”. Esenta centrismului politic consta in apropierea partidelor de centrul clasic al esichierului si indepartarea lor de diviziunea antagonica traditionala dintre munca (stanga) si capital (dreapta). Aceasta face posibile cooperari intre cei doi fosti poli specifici luptei de clasa si revolutiei, pentru gasirea de solutii comune la probleme dintre cele mai diferite.

    Fosta revolutie “stanga-dreapta”, datand din 1789, tot in Franta, a fost de fapt o contrarevolutie sau un blestem politic, al partizanatului politic si polarizarii sociale care impiedica sau intarzia adoptarea unor solutii oportune la problem urgente, ori faceau ca rezolvarile sa fie partiale, incomplete. Prin revolutia centrului, partidele se vor dispune in evantai pe esichier, diferentierile dintre ele fiind date de problemele, prioritatile si solutiile la care se raporteaza, toate intr-o nota de complementaritate.
    Dupa Macron, inca un pas, salutar, se inregistreaza in directia departizanarii partidelor, ca gasti inchise de interese, si depolarizarii societatilor, divizate in electorat de “stanga” si electorat de “dreapta, si deschiderii catre intersul general, national. Guy Verhofstadt, liderul grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a anuntat ca ALDE va fi dizolvata după scrutinul europarlamentar, urmând ca aceasta să fie înlocuita de o altă alianţă politică.

    „Intenţionăm să creăm un nou grup, un grup global, un grup de centru pro-european, împreună cu Emmanuel Macron”, a declarat Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, în cursul unei dezbateri electorale. Orientarea spre centru a noii aliante substitute a ALDE va face ca aceasta sa se alieze politic pe proiecte, probleme si solutii cu orice partid sau grup din Parlamentul European. Vechile bariere ideologice antagoniste, de netrecut altadata, vor disparea sau se vor atenua, in favoarea complementaritatii. La noi, o orientare centrista o are noul partid Pro Romania, al lui Victor Ponta, care, prin atragerea de sustinatori din toate zonele esichierului pentru proiectele sale nationale, ar putea sa inregistreze un scor surpriza la urmatoarele alegeri parlamentare, la termen sau anticipate, neobisnuit pentru un partid nou.

    • Inainte era „mai ieftina” ….”revolutia centrului”. Se chema „centralismul democratic”. E drept, ca teorie, cand un centralism democratic ascuns mentine o polarizare artificiala a motivativatiilor principalelor curente din politica, poate un nou centralism le poate desprinde de inautenticitate….Ramane de vazut.
      PS Acea „nota de complementaritate” de care scrieti era in comunism rezolvata abia in etapele lui viitoare, care nu mai veneau, in capitalism fiind cumva relevate in „managementul guvernantei corporative”, care nici el nu (pare ca) mai vine….

  8. Sebatian Kurz, Cancelarul Austriei vrea si el reformarea UE. Ca orice lider pe metru patrat, dl. Kurz listeaza ilustrele sale idei:

    ” Este necesar un nou acord, care să prevadă sancţiuni clare împotriva statelor membre, să prevadă obligaţii, să prevadă sancţiuni pentru ţările care nu înregistrează imigranţi sau primesc imigranţi aflaţi în ilegalitate, să existe consecinţe dure pentru încălcarea normelor statului de drept sau a principiilor democraţiei liberale”, afirmă Sebastian Kurz”

    Cu alte cuvinte, „nu am alte idei”. Si trebuie sa recunoastem ca majoritatea actualilor lideri europeni, la creme de la creme, sunt intr-o mare criza de originalitate.

    Pe mine ma sperie pur si simplu nivelul dezbaterii. Ni se spune pina la saturatie ca e nevoie de mult mai multa „nuielusha” si mult mai putin „morcov.” In final statele nu vor mai primi morcov si doar la fund papara. Va fi probabil necesara crearea unei „Directii de Corectie a UE”, cu mandatul sa puna pe coji de nuci tarishoarele care nu inteleg ce inseamna „statul de drept”. Ma gindesc cine o sa defineasca ce inseamna „statul de drept”, daca se va vota pe definitia asta, cum vor fi detectate abaterile de la definitie, si care vor fi pedepsele.

    Partea cu primirea de imigranti e un alt cartof fierbinte pe care dl. Kurtz il arunca pe undeva. Poate nu a inteles totusi de unde rasar partide ca cel al domnului Salvini, si de ce electortatul se indreapta spre aceste forte politice nationaliste.

    https://www.mediafax.ro/externe/cancelarul-austriei-sebastian-kurz-ue-are-nevoie-de-un-nou-tratat-sunt-necesare-sanctiuni-pentru-incalcarea-normelor-democratice-18111312

  9. Despre Venezuela by Valentin Vasilescu

    Logica razboaielor asimetrice și experiența din Siria, a condus Rusia să găsească alte forme de sprijin a aliaților săi, amenințați de invazii ale grupurilor navale americane. Această modalitate se potrivește ca o mănușă Venezuelei.

    Este vorba de sisteme de lansare modulare ale rachetelor de croazieră și anti-navă, montate în containere comerciale. Datorită aspectului comun, zeci de containere pot fi descarcate într-un port, fără a fi depistate, încărcate apoi pe autocamioane civile de mărfuri sau pe garnituri de tren.

    Am descris anterior modificarea orbitei traiectoriei mai multor sateliți militari ai Rusiei de catre experții ruși ajunși în centrele venezuelene de control a sateliților de la Bamari și Luepa din Venezuela. Cu scopul de a ține sub observație bazele navale ale SUA, navele militare care ar putea participa la invazia Venezuelei și aliniamentele probabile de lansare a rachetelor de croazieră.

    Trump a aflat toate aceste detalii și a lasat-o mai moale cu „Maduro must go”. Infiltrand în schimb grupe pentru operațiuni speciale care să-i lichideze pe generalii armatei Venezuelei. Generalul de brigadă de aviație Silva Zapata, a murit azi căzând într-o ambuscada pe autostrada Magdaleno.

  10. Stimate domnule Dezideriu Dudas,

    Ceea ce faptic mi se pare demonstrat e ca insusi Occidentul si-a revocat propriile modele economice privind liberalismul si piata. Din aceasta identitate, sub care Vestul si Capitalismul au fost cunoscute cateva secole, nu a mai ramas mare lucru dupa ce din aceeasi zona si din partea acelorasi actanti au inceput sa fie propovaduite si initializate sanctiunile economice si razboaiele comerciale.

    De remarcat e ca cele doua tipuri de unelte, cu care practic sunt devastate liberalismul comercial si piata concurentiala, sunt folosite nu numai impotriva Estului, ci, chiar daca partial si cu alta intensitate, si in interiorul Vestului. Este, cred, o validare a esentei conflictogene si finalmente fatale a capitalismului, de mult sesizata si descrisa de autori celebri, acum uitati sau minimalizati, cat si a faimoasei legi a dezvoltarii inegale si in salturi, care face din Capitalism un alienat si un nerecunoscator, care nu are mama, nu are tata. Nici despre societatea deschisa, in sens popperian, nu se mai poate vorbi in Occident. Sunt doar gesturi simbolice, de pastrare a aparentelor.

    Raul vine din goana dupa profit si suprematie cu orice pret, o caracteristica de irationalitate, proprie Capitalismului, in special celui in faza actuala, de Globalism. Impotriva stihiilor si crizelor economice se poate lupta. E nevoie sa ne intoarcem la planificare, corelatii, proportii economice. Ele fac din economie o fiinta rationala, care raspunde nevoilor reale, generale. Economia subordonata maximizarii fara scrupule a profitului este irationala. Nu in ultimul rand, e nevoie de constiinta pozitiva, bine intentionata si angajata, care ea insasi poate juca rolul unei forte “materiale”. Reperele “stanga-dreapta” vor mai fi necesare inca mult timp, dar pe masura ce distantele economice dintre cei doi poli se vor reduce, in favoarea cresterii clasei de mijloc, antagonismul si importanta lor vor scadea, pe nesimtite. Lumea este in impas pentru ca vechile teorii social-politice si modele economice nu mai sunt relevante, au devenit inoperante in noile conditii. Nu e ceva detestabil in a discuta critic, a problematiza realist si a cauta solutii eficiente si durabile. Dar schimbarile nationale vor fi indisolubil legate de schimbarile in ordinea internationala.

Lasă un răspuns